Με «αυξήσεις» 2-3%, αλλά μόνο σε 1 στους 11 συνταξιούχους –και αυτά μέσω αναδρομικών- και αναπροσαρμογές 2% ήτοι 13 ευρώ στο βασικό μισθό… εφοδιάζει η κυβέρνηση τα λαϊκά στρώματα για την αντιμετώπιση της ακραίας ακρίβειας. Κυρίως στη ΔΕΗ, τα καύσιμα, τη θέρμανση και βεβαίως στα είδη πρώτης ανάγκης.
Την ίδια στιγμή οι παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό (επιδότηση έως 13 ευρώ ανά λογαριασμό) «καλύπτουν» μόλις στο 20-25% των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς, ενώ η ενίσχυση στο πετρέλαιο θέρμανσης ανά οικογένεια κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα περσινά επίπεδα.
Όταν το κόστος στο πετρέλαιο θέρμανσης ξεπέρασε το +50% (από 0,80 λεπτά το λίτρο στο 1,20 μέχρι στιγμής και πριν ενσκήψει δριμύς χειμώνας, κυρίως στην Βόρεια Ευρώπης και τις ΗΠΑ, κάτι που θα συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα καύσιμα).
Οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις προέκυψαν από «σπόντα», λόγω των αναδρομικών που «επιδίκασε» το Συμβούλιο της Επικρατείας και ενώ οι «διορθώσεις» εκκρεμούν από τον Φεβρουάριο του 2020. Ωστόσο, πρόκειται για πολύ μικρές αυξήσεις περίπου στο 8% των 2,5 εκ. συνταξιούχων. Για την συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία αύξηση εδώ και χρόνια, αλλά ακόμη προκαλούν οι περικοπές στα δώρα (800 ευρώ το χρόνο), το ΕΚΑΣ κ.α. κατά την προηγούμενη δεκαετία. Και αυτό καθώς οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν κατά κανόνα όσους λαμβάνουν ήδη πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ίσως με λιγότερα από 30-32 χρόνια ασφάλισης ή οι απόμαχοι αγρότες, ούτε αναδρομικά έλαβαν ούτε διορθώσεις στις μηνιαίες καταβολές.
Ελαφρύτερο… καλάθι
Αν και υπάρχουν, αλλά πάντως ισχνές, ενισχύσεις για θέρμανση και ηλεκτρικό, το οικονομικό επιτελείο δείχνει να μην μπορεί ή να μην θέλει να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
-Αφενός για να μην επιβαρύνει το τελικά παραγόμενο προϊόν, πριμοδοτώντας την «παραγωγικότητα» με φτηνούς εργαζομένους, χωρίς επενδύσεις-εκσυγχρονισμούς και
-Αφετέρου γιατί μέσω της λιτότητας και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης σκοπεύει να περιορίσει τον… πληθωρισμό. Δηλαδή δια της… ελάφρυνσης του καλαθιού της νοικοκυράς να υποχωρήσουν οι τιμές στα φρούτα (επειδή δεν θα τα αγοράζει ο καταναλωτές).
Προφανώς μετακυλώντας το κόστος στον παραγωγό αγρότη, ο οποίος έχει υποστεί επίσης μείωση εισοδήματος λόγω ακριβών πρώτων υλών (πετρέλαιο κίνησης, λιπάσματα, σπόροι κ.α.)
Κατά συνέπεια, η μη στήριξη των εισοδημάτων εν μέσω συνεχιζόμενων και αλλεπάλληλων κυμάτων πανδημίας (περίπτωση lockdown) είναι και δημοσιονομικό πρόβλημα (αδυναμία διαθέσεις των αναγκαίων κρατικών κονδυλίων ενόσω πέφτουν τα έσοδα και αυξάνονται οι δαπάνες). Αλλά για την ακρίβεια το πρόβλημα δεν είναι δημοσιονομικό. Απλώς η κυβέρνηση λόγω ιδεοληψία και ταξικής συνάφειας δεν επιτρέπει στην οικονομία να κινηθεί και σταθεροποιηθεί λίγο υψηλότερα εις τρόπον ώστε τα εισοδήματα να αντισταθμιστούν στον ανώτερο μέσο όρο που διαμόρφωσε η (ενεργειακή) ακρίβεια.
Άρα, η μη αύξηση μισθών και συντάξεων, η συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος επιβάλλονται σαν αντίδοτο στον πληθωρισμό. Αντί για επενδύσεις εκσυγχρονισμού, υγιή ανταγωνισμό και αντιμονοπωλιακή πολιτική, οι φτωχοί λαμβάνουν λιγότερα για να μην επηρεάσει η νομισματική κυκλοφορία…
Πηγή: iEidiseis.gr