Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024 15:08

Ενοικιαστές σε απόγνωση: Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι ενοικιαστές στην Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της ΕΕ. Το 26,1% δεν καταφέρνει να πληρώσει το ενοίκιο με τα χρήματα που βγάζει, και πρέπει να ζητήσει δανεικά.

Οι ενοικιαστές στην Ελλάδα είναι οι πιο ζορισμένοι της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα αναζητά τη φόρμουλα για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση, στις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν έχουν ακουστεί χειροπιαστά μέτρα για τη μείωση των ενοικίων, που ιδίως στην Ελλάδα αυξάνονται δραματικά.

Η έκθεση της Eurostat εστιάζει στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη στέγαση και στην ενοικίαση, με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία για το 2023.

Το 4 ,9% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τα ποσοστά όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης είναι σχεδόν διπλάσια, στο 8,5%. Αντίστοιχα, δυσκολίες ενοικίασης αντιμετωπίζει το 13% του πληθυσμού άνω των 16 ετών και το 23,3% όσων βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

Δυσκολίες στέγασης

Οι δυσκολίες στέγασης είναι μια μορφή στεγαστικής επισφάλειας, που δεν ταυτίζεται απόλυτα με την αστεγία. Αναφέρεται σε καταστάσεις στις οποίες ένα άτομο δεν είχε δικό του σπίτι (είτε ιδιόκτητο είτε ενοικιαζόμενο) και αναγκάστηκε να μείνει με φίλους ή συγγενείς, να χρησιμοποιήσει καταλύματα έκτακτης ανάγκης ή προσωρινά καταλύματα, να ζήσει σε χώρο που δεν προοριζόταν για μόνιμη κατοικία ή να κοιμηθεί σε δημόσιο χώρο. Εξαιρούνται όσοι εγκατέλειψαν προσωρινά το σπίτι τους λόγω έκτακτων συνθηκών (π.χ. φυσικές καταστροφές), αλλά έχουν μόνιμη κατοικία να επιστρέψουν.

Όπως διευκρινίζεται, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν μόνο όσους ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Αρα εξαιρούνται εκ προοιμίου κατηγορίες πληθυσμού που ζουν σε ιδρύματα, οίκους ευγηρίας, πρόσφυγες σε καμπ φιλοξενίας κ.ά. Επίσης όπως διευκρινίζει και η ΕΛΣΤΑΤ, στις αντίστοιχες στατιστικές υποεκπροσωπούνται πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές, όπως άτομα που είναι ήδη άστεγα, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά που μετακινούνται και αλλάζουν τόπο διαμονής κ.λπ.

Αποκούμπι η οικογένεια

Στην κατηγορία «δυσκολίες στέγασης» η Ελλάδα βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 1,9% να αναφέρουν ότι βρέθηκαν κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς μόνιμη στέγη. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 3,3% για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα χαμηλά ποσοστά δυσκολίας στέγασης στην Ελλάδα πιθανόν έχουν να κάνουν με τους ισχυρούς ακόμα οικογενειακούς δεσμούς. Οι νέοι που ζουν με τους γονείς τους και μετά τα 30, δεν καταγράφονται στις στατιστικές ως άτομα με δυσκολίες στέγασης. Όμως στην πράξη, η αναγκαστική συγκατοίκηση με τους γονείς οφείλεται ακριβώς στη δυσκολία αυτόνομης διαβίωσης. Τα τσουχτερά ενοίκια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και το υψηλό κόστος ζωής, καθηλώνουν τους νέους της Ελλάδας στα εφηβικά τους δωμάτια.

Τα υψηλά ποσοστά ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης δεν συνδέονται απαραίτητα με το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας, αλλά με τη διάρθρωση του κοινωνικού ιστού.

Χώρες με επίπεδα φτώχειας πολύ υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έχουν χαμηλά ποσοστά ατόμων με δυσκολίες στέγασης (1,5% και 2,1% αντίστοιχα). Αντιθέτως τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων με δυσκολίες στέγασης καταγράφονται σε εύρωστες οικονομικά χώρες, όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία (10,8%, 9,4% και 9,1%). Πρωταθλήτρια στις δυσκολίες στέγασης είναι η Κύπρος, με το 11,2% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχουν βρεθεί σε κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς σταθερή κατοικία. Το ποσοστό δυσκολίας στέγασης ανεβαίνει στο 14,7% για τα άτομα σε κίνδυνο φτώχειας.

Ενοίκια στα ύψη, ενοικιαστές στα πατώματα

Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες ενοικίασης. Σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά, με το 26,1% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής ενοικίου. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (13%). Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους ενοικιαστές που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, με το 44,6% να δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 23,3%.

Δυσκολίες ενοικίασης, σύμφωνα με τον ορισμό της Εurostat υπάρχουν όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος της ενοικιαζόμενης στέγασής του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με δικούς του πόρους, χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί χρήματα, να αιτηθεί τραπεζικό δάνειο ή να καταφύγει σε άλλα οικονομικά μέσα.

Με άλλα λόγια, ο ένας στους τέσσερις ενοικιαστές και ο ένας στους δύο φτωχούς ενοικιαστές, έχει αναγακαστεί να ζητήσει από γονείς, φίλους ή συγγενείς να «τσοντάρουν» για να βγει το μηνιαίο μίσθωμα. Για να μη μιλήσουμε για την ακραία περίπτωση να πρέπει να ζητήσει «ενοικιο-δάνειο» για να μην του κάνουν έξωση. Πρόκειται για κάτι που ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε δει σε μαζική κλίμακα, αλλά υπό μία έννοια εφαρμόζεται για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που χάνουν το σπίτι τους και μετατρέπονται σε ενοικιαστές, με νοικάρη την τράπεζα.

Μετά την Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολιών στην ενοικίαση παρατηρούνται στη Γαλλία (24,1%) και την Ισπανία (17,2%). Τα χαμηλότερα παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (0,3%), τη Σλοβακία (1,1%), το Βέλγιο (4,3%), τη Γερμανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 4,7%).

Το 26,3% των οικογενειών με παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενοικίασης

Δυσκολίες ενοικίασης και οικογένειες με παιδιά

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι δυσκολίες ενοικίασης είναι μεγαλύτερες σε οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά.

Στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, το 18,1% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο με δικά τους χρήματα.
Το 2023, το 13,0% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 16 ετών και άνω ανέφερε δυσκολίες.

Για τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά, η Γαλλία (33,2%), η Ελλάδα (26,3%) και η Ισπανία (20,8%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ η Ρουμανία (0,4% η Σλοβακία (1,2%) και η Βουλγαρία (3,7%) είχαν τα χαμηλότερα.

Μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, η Ελλάδα (25,9%), η Γαλλία (18,0%) και η Σλοβενία (15,3%) αντιμετώπισαν τις περισσότερες δυσκολίες.

Τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Ρουμανία (0,4%), τη Σλοβακία (1,1%) και την Κύπρο (2,5%).

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024 11:15

Σχετικά Άρθρα

  • Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι οι δικαιούχοι για δωρεάν ενοίκιο και απαλλαγή φόρου
    Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι οι δικαιούχοι για δωρεάν ενοίκιο και απαλλαγή φόρου

    Ανάσα για χιλιάδες δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ηλικίας 25-39 ετών, αποτελεί το πρόγραμμα «Κάλυψη» με το οποίο περίπου 2.500 θα μπορέσουν να βρουν σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια.

    Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που στόχο έχουν να δώσουν λύση στο δημογραφικό και στεγαστικό πρόβλημα και λειτουργεί με την μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών από το κράτος και την διάθεσή τους σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

    Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να τα εκμισθώνουν για τρία έτη, ενώ η καταβολή του μισθώματος θα γίνεται με κρατικά κονδύλια, τα οποία καλύπτουν επίσης τις δαπάνες για επισκευές των ακινήτων πριν την εκμίσθωσή τους.

    Υπενθυμίζεται πως οι κατοικίες που θα μισθωθούν για την στέγαση των νέων, σε 57 Δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλουν σχετική αίτηση.

    Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.
    Τι να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

    Σε αυτή τη φάση, η πλατφόρμα για το πρόγραμμα είναι ανοιχτή για την Λάρισσα και οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής.

    Μέσα από αυτό, οι ιδιοκτήτες εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, το οποίο θα είναι ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» συν τον πληθωρισμό του 2022, θα καλυφθούν για την επισκευή φθορών κατά τη διάρκεια της χρήση του ακινήτου καθώς και με αποζημίωση στη λήξη της μίσθωσης για την αποκατάσταση του ακινήτου από τυχόν φθορές.

    Πώς θα κάνετε αίτηση

    Η υποβολή της αίτησης θα μπορεί να οριστικοποιηθεί έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου και πρέπει να συνοδεύεται από:

    1. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι το ακίνητο πληροί τα ως άνω κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα. Ο οικείος Δήμος δύναται δια μέσου των αρμόδιων υπηρεσιών του να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν την μίσθωση των ακινήτων.
    2. Αντίγραφο ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τον Φορέα υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

    Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περισσότερα του ενός ακίνητα, αρκεί η υποβολή μιας αίτησης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των ακινήτων.

    Ως αποδεικτικό της εμπρόθεσμης κατάθεσης λαμβάνεται η ημερομηνία πρωτοκόλλησης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Δήμου Λαρισαίων (Ίωνος Δραγούμη 3, Λάρισα) ή η ημερομηνία αποστολής της αίτησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο mail: [email protected] ή η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου ή αποδεικτικού ταχυμεταφοράς.

    Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την εμπρόθεσμη κατάθεση της αίτησης και την τήρηση των όρων της παρούσας.

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Τα ακίνητα του προγράμματος «Κάλυψη» διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

    Στο πρόγραμμα εντάσσονται, με επιπλέον μοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστοι Εγγυημένου Εισοδήματος:

    • πολύτεκνες οικογένειες,

    • τρίτεκνες οικογένειες,

    • άτομα με αναπηρία άνω του 67%,

    • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,

    • μονογονεϊκές οικογένειες,

    • οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά,

    • άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ,

    • γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς παιδιά)

    • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,

    • άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους / τρίτεκνους / οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).

    Δείτε το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ εδώ:

    ΚΑΛΥΨΗ

    Πώς γίνεται η επιλογή

    Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι Δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο.

    Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

    Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.

    Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελούμενου με την εγγύηση του Δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ό,τι αφορά την καταβολή του μισθώματος.

    Στο συμβόλαιο ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον Δήμο ή νομικό πρόσωπο του Δήμου.

    Το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ είναι δυνατή η προκαταβολή σε μία δόση των μισθωμάτων του α’ εξαμήνου της μίσθωσης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Επιδότηση ενοικίου μετά από φυσικές καταστροφές - Πώς θα κάνετε αίτηση
    Επιδότηση ενοικίου μετά από φυσικές καταστροφές - Πώς θα κάνετε αίτηση

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για τους πολίτες των οποίων η οικία έχει πληγεί από πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

    Ειδικότερα, οι πολίτες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, των μηνών Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2023, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους εδώ.

    Τι ισχύει για τους πυρόπληκτους

    Να σημειωθεί πως, για τους πυρόπληκτους του Ιουλίου και του Αυγούστου 2023, η επιδότηση αφορά στις περιπτώσεις που η κύρια κατοικία τους χαρακτηρίστηκε:

    • προσωρινά ακατάλληλη
    • επικίνδυνη για χρήση
    • επικινδύνως ετοιμόρροπη
    • ολοσχερώς κατεστραμμένη
    • δομημένη από ευτελή υλικά

    Χορηγείται για δύο χρόνια για τους ιδιοκτήτες και τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και έξι μήνες για τους ενοικιαστές.

    Τι ισχύει για τους πλημμυροπαθείς

    Για τους πλημμυροπαθείς του Σεπτεμβρίου 2023 η επιδότηση αφορά τις περιπτώσεις που η κύρια κατοικία τους:

    • ·χαρακτηρίστηκε προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπη ή ολοσχερώς κατεστραμμένη ή δομημένη από ευτελή υλικά και χορηγείται για δύο χρόνια για τους ιδιοκτήτες και τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και έξι μήνες για τους ενοικιαστές, ή
    • έχει ενταχθεί στην «Κατηγορία Γ» για τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και δεν έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη για χρήση, επικίνδυνη για χρήση, δομημένη από ευτελή υλικά, επικινδύνως ετοιμόρροπη ή ολοσχερώς κατεστραμμένη και χορηγείται για τρεις μήνες για τους ιδιοκτήτες, τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και τους ενοικιαστές.
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις αιτήσεις είτε μέσω του gov.gr επιλέγοντας στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα την υποκατηγορία φυσικές καταστροφές, είτε απευθείας στο arogi.services.gov.gr.
    Πώς θα κάνετε αίτηση

    Η διαδικασία που ακολουθούν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

    1. Συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης τους στο TAXIsnet.
    2. Καταχωρούν ή επιβεβαιώνουν στην εφαρμογή τα στοιχεία που απαιτούνται από τον νόμο για την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για την χορήγηση της επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης και την υποβάλλουν.
    3. Με την υποβολή αποστέλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές αυτοψίες και έλεγχοι, ολοκληρώνεται η διαδικασία με την έκδοση απόφασης καθορισμού δικαιούχου επιχορήγησης προσωρινής στέγασης.
    4. Οι αιτήσεις αποθηκεύονται στην προσωπική θυρίδα του πολίτη στο my.gov.gr και φέρουν τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή το μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
    5. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι έχουν ισχύ όταν διακινούνται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο ή ως έντυπο έγγραφο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εμπορικοί δρόμοι: Πού κυμαίνονται οι τιμές ενοικίων των καταστημάτων
    Εμπορικοί δρόμοι: Πού κυμαίνονται οι τιμές ενοικίων των καταστημάτων

    Η ζήτηση για εμπορικά καταστήματα σε «προνομιακές» περιοχές και μεγάλους εμπορικούς δρόμους της χώρας παραμένει υψηλή παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

    Στην τελευταία τριμηνία έρευνα της Proprius, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield επισημαίνεται ότι η γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα καθώς και οι προοπτικές της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας δημιουργήσαν συγκρατημένη αισιοδοξία. Το καλοκαίρι σημειώθηκε αύξηση της επισκεψιμότητας καθώς και του τζίρου των φυσικών καταστημάτων, επηρεάζοντας αντίστοιχα και την εικόνα στη συγκριμένη αγορά.

    Έτσι σε εμπορικές «πιάτσες» οι οποίες έχουν αυξημένη παρουσία ξένων τουριστών φέτος, όπως για παράδειγμα, στην Ερμού στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, οι τιμές των καταστημάτων εμφανίστηκαν ανοδικές.

    Οι τιμές των ενοικίων στις εμπορικές «πιάτσες»

    Οι τιμές μίσθωσης των καταστημάτων βάσει της ίδιας έρευνας σε Ερμού και Γλυφάδα στην Αθήνα, στον Πειραιά καθώς και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι ενώ αντίθετα στην Κηφισιά και το Κολωνάκι παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Σε σύγκριση όμως με το 2019, προ πανδημίας δηλαδή, τα ενοίκια κυμαίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις χαμηλότερα.

    Συγκεκριμένα, στην Ερμού που αποτελεί τον ακριβότερο εμπορικό δρόμο της χώρας, η μίσθωση ενός καταστήματος κοστίζει 275 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, από 260 ευρώ ανά τ.μ. πριν από έναν χρόνο και 280 ευρώ/τ.μ. που ήταν το 2019.

    Στη Γλυφάδα διαμορφώνεται σε 140 ευρώ ανά τ.μ, από 130 ευρώ ανά τ.μ έναν χρόνο νωρίτερα και επίσης 140 ευρώ ανά τμ. το 2019.

    Στην Κηφισιά στα 110 ευρώ ανά τ.μ στα ίδια επίπεδα με πέρσι και έναντι 115 ευρώ ανά τ.μ το 2019.

    Σταθερά σε σχέση με το 2021 παραμένουν οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων στο Κολωνάκι που διαμορφώνονται στα 95 ευρώ ανά τ.μ ενώ το 2019 βρίσκονταν στα 100 ευρώ ανά τ.μ

    Στην αγορά του Πειραιά, οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων το 2022 φτάνουν τα 80 ευρώ ανά τ.μ σε σύγκριση με 75 ευρώ ανά τ.μ πέρσι ενώ το 2019 κυμαίνονταν επίσης στα 80 ευρώ ανά τ.μ.

    Στη Θεσσαλονίκη τέλος και τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή, οι τιμές το 2022 κυμαίνονται στα 130 ευρώ ανά τ.μ, έναντι 125 ευρώ ανά τ.μ το 2021 και 140 ευρώ ανά τ.μ το 2019.
    Πηγή: cnn.gr
  • Ενοικιάσεις ακινήτων: Τι πρέπει να προσέξετε ως ιδιοκτήτης
    Ενοικιάσεις ακινήτων: Τι πρέπει να προσέξετε ως ιδιοκτήτης

    Όλα τα SOS για την σύνταξη του μισθωτηρίου - Τα σημεία κλειδιά για το ενοίκιο, τον χρόνο μίσθωσης και τους «λογαριασμούς» - Πότε δίνουμε και πότε παίρνουμε... τα κλειδιά

    Ο «εφιάλτης» κυριολεκτικά κάθε ιδιοκτήτη, όταν ξενοικιαστεί ένα ακίνητο του, είναι σε ποιόν, αλλά και με ποιους όρους, θα καταρτίσει τη νέα σύμβαση μίσθωσής του.
    Εν όψει της νέας μισθωτικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, η κ. Βασιλική Παραδιά, Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω και οργανωτική γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ επιχειρεί με άρθρο της να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις, ιδιαίτερα στους νέους εκμισθωτές, ώστε να αποφύγουν λάθη που μπορεί να τους κοστίσουν ακριβά στη συνέχεια.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με την κ. Παραδιά: «Η σύναψη μιας νέας μίσθωσης προϋποθέτει ότι ο εκμισθωτής έχει διαθέσιμο ακίνητο, ουσιαστικά και πολεοδομικά κατάλληλο για τη χρήση που το εκμισθώνει, που αυτή δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Δεν νοικιάζουμε ποτέ ένα αυθαίρετο, ακατάλληλο και ανασφαλές ακίνητο. Αν αμφιβάλουμε, θα πρέπει να συμβουλευτούμε το μηχανικό ή/και το δικηγόρο τους.

    Η αναζήτηση ενοικιαστή γίνεται αρχικά μέσα από τους ενοίκους του ίδιου του κτιρίου, της γειτονιάς, και στη συνέχεια μέσω τοπικού μεσιτικού γραφείου, το οποίο έχει πάντοτε την ευχέρεια μιας προσέγγισης της φερεγγυότητας του υποψήφιου μισθωτή. Οι ιδιοκτήτες πρέπει πάντοτε να προτιμούν τον «καλό ενοικιαστή» από το «καλό μίσθωμα», δηλαδή να μην επιμένουν σε υψηλό ποσό ενοικίου, γιατί εγκυμονεί τον ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πλήρους αφερεγγυότητας του ενοικιαστή και σημαντικής ζημιάς σε βάρος τους, ιδιαίτερα από κάποιους που θέλουν να εγκατασταθούν στο ακίνητό τους με το εξ αρχής σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε!

    Προκαταβολή: Δεν παίρνουμε ποτέ «προκαταβολή» ενοικίου ή εγγύησης, και δεν δίνουμε ποτέ τα κλειδιά του ακινήτου μας, έστω και προσωρινά, πριν βεβαιωθούμε για τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερόμενου ενοικιαστή, και πριν υπογράψουμε έγγραφο μισθωτήριο. Επίσης δεν νοικιάζουμε ποτέ ακίνητο με ενεργό σύνδεση ρεύματος, φυσικού αερίου ή τηλεφώνου στο όνομά μας ή δικού μας προσώπου. Τέλος αν πρόκειται για εντελώς άγνωστο σ' εμάς υποψήφιο μισθωτή ή νεοσύστατη εταιρία, και ιδιαίτερα σε μισθώσεις με μεγάλο αντικείμενο, ζητάμε να μας δώσει ό ίδιος στοιχεία φερεγγυότητάς του, ή να συνυπογράψει το μισθωτήριο κάποιος αξιόχρεος εγγυητής του.

    Συμβόλαιο: Το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη και υπογραφή του μισθωτηρίου εγγράφου μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, που είναι απόλυτα απαραίτητο, γιατί αυτό, και όχι πλέον ο νόμος, ρυθμίζει τη μεταξύ τους σχέση. Αν δεν συνταχθεί μισθωτήριο, αλλά γίνει απλή ηλεκτρονική δήλωση των στοιχείων της μίσθωσης στην εφαρμογή Μισθώσεων της ΑΑΔΕ, σε βάρος μας θα ισχύσει σειρά ιδιαίτερα δυσμενέστατων διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Για απλές μισθώσεις οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα υποδείγματα μισθωτηρίων της ΠΟΜΙΔΑ, για μισθώσεις όμως με σημαντικό αντικείμενο, θεωρούμε απαραίτητο να αναθέτουν τη διαπραγμάτευση και σύνταξή τους στο δικό τους δικηγόρο.

    Διάρκεια: Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια των νέων μισθώσεων, επαγγελματικών και κατοικιών, είναι η τριετία. Τυχόν μεγαλύτερος συμβατικός χρόνος δεσμεύει τα μέρη, εκτός αντίθετης συμφωνίας. Η χρήση του μισθωμένου ακινήτου πρέπει να προσδιορίζεται στο μισθωτήριο ειδικά και όχι αόριστα ή γενικόλογα.

    Ενοίκιο: ο ποσό του ενοικίου καθορίζεται ελεύθερα από τους συμβαλλόμενους, όπως και κάθε μετέπειτα αναπροσαρμογή του. Στο μισθωτήριο πρέπει να αναγράφεται πάντοτε το πράγματι συμφωνούμενο ποσό, και όχι κάποιο μικρότερο, γιατί στη συνέχεια, αν η διαφορά δεν καταβάλλεται, δεν θα μπορεί να διεκδικηθεί δικαστικά.

    Υποχρεώσεις: Στο μισθωτήριο πρέπει να αναφέρονται σαφώς οι υποχρεώσεις του μισθωτή σε ότι αφορά τη συντήρηση και τις επισκευές του ακινήτου, τις κοινόχρηστες δαπάνες, τις παροχές κοινής ωφελείας, την καταβολή του χαρτοσήμου (3,6% στις μισθώσεις πλην κατοικιών), την τυχόν ασφάλιση του κτιρίου, τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων, τις ισχύουσες απαγορεύσεις εκ του κανονισμού πολυκατοικίας, και κάθε άλλη σημαντική λεπτομέρεια.

    Αλλαγές: Τροποποιήσεις, παρατάσεις, και μάλιστα αόριστης διάρκειας ώστε να μην δεσμεύουν υπέρμετρα την ιδιοκτησία, και αναπροσαρμογές μισθώματος, αλλά και λύσεις μισθώσεων μπορούν σήμερα να γίνονται με απλή ηλεκτρονική δήλωση στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Όμως η αρχική σύναψη της μίσθωσης πρέπει πάντοτε να γίνεται με έγγραφο μισθωτήριο. Η προθεσμία ανάρτησης των ηλεκτρονικών δηλώσεων είναι η τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης, ή της τροποποίησης, αναπροσαρμογής, λύσης κλπ. Τη δήλωση της λύσης της μίσθωσης, άποψή μας είναι ότι πρέπει την αναρτούμε στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ μόνον μετά την απόδοση σε εμάς του ακινήτου μας και των κλειδιών του.

    Λογαριασμοί (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ): Σε ότι αφορά τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, υπενθυμίζουμε τη ρητή σύσταση του ΔΕΔΔΗΕ προς τους εκμισθωτές ακινήτων προς αποφυγή ρευματοκλοπών, να μην παραδίδουν τα κλειδιά του ακινήτου που εκμισθώνουν σε νέο ενοικιαστή, αν εκείνος δεν υπογράψει πρώτα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τον πάροχο της επιλογής του. Ειδικότερα για την ΕΥΔΑΠ, επισημαίνουμε ότι η παροχή, και η τελική ευθύνη για την πληρωμή του λογαριασμού δυστυχώς παραμένει πάντοτε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, γι΄αυτό και πρέπει να ελέγχεται συχνά η πληρωμή των λογαριασμών αυτών, όπως και των κοινοχρήστων”.

    Πηγή: protothema.gr

  • Πόσο κοστίζει ένα σπίτι για ενοικίαση ή αγορά στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας - Οι ακριβότερες περιοχές
    Πόσο κοστίζει ένα σπίτι για ενοικίαση ή αγορά στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας - Οι ακριβότερες περιοχές

    Οι σχετικά πιο οικονομικές τιμές των δυτικών προαστίων σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, τα καθιστούν μια ελκυστική επιλογή για επένδυση σε κατοικία με προοπτικές για το μέλλον.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς ακινήτων για το 2022, η ανοδική πορεία των τιμών τόσο της αγοράς όσο και της πώλησης κατοικιών, συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο του έτους με την περιοχή της Αττικής να εμφανίζει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών ενοικίασης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

    Κάποιοι από τους παράγοντες για την πορεία που ακολουθούν οι μέσες τιμές αγοράς ακινήτων και αυτό το τρίμηνο σε πολλές περιοχές της χώρας είναι η ακόμα περιορισμένη προσφορά κατοικίας σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει από ενδιαφερόμενους αγοραστές τόσο Έλληνες όσο και ξένους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει περιορισμένη η προσφορά κατοικίας σε πολλές περιοχές της χώρας και της Αττικής καθώς η οικοδομική δραστηριότητα παραμένει περιορισμένη εξαιτίας της αύξησης που έχει σημειωθεί στα οικοδομικά υλικά.

    Σε ότι αφορά την περιοχή των δυτικών προαστίων της Αθήνας κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2022, σημείωσε και αυτή ανοδική πορεία στις μέσες τιμές πώλησης αλλά και ενοικίασης ακινήτων κατοικιών.

    Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της αγοράς ακινήτων στην Αττική, οι σχετικά πιο οικονομικές τιμές των δυτικών προαστίων σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή όπως η επέκταση του μετρό σε περιοχές των δυτικών προαστίων και η παρουσία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθιστούν τα δυτικά προάστια μια ελκυστική επιλογή για επένδυση σε κατοικία με προοπτικές για το μέλλον.

    Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η μέση τιμή πώλησης στα δυτικά προάστια σημείωσε αύξηση της τάξεως του 6,50% καθώς από 1.408 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2021, η μέση τιμή πώλησης άγγιξε τα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

    Σε ότι αφορά τη μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στα δυτικά προάστια, σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 5,60% καθώς η μέση τιμή ενοικίασης από 6,92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το δεύτερο τρίμηνο του 2021, άγγιξε τα 7,31 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

    Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την πώληση κατοικίας στα δυτικά προάστια, στην Αγία Βαρβάρα βρίσκουμε, διαμέρισμα 101 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων να πωλείται στα 1.188.12 ευρώ ανά τ.μ.

    Στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι, διαμέρισμα 55 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, πωλείται στα 1.236.36 ευρώ ανά τ.μ.

    Στο Αιγάλεω, στην περιοχή Σωτηράκη, διαμέρισμα 73 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.369.86 ευρώ ανά τ.μ.

    Στο Χαϊδάρι, διαμέρισμα 85 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.564.71 ευρώ ανά τ.μ.

    Στο Ίλιον, στην περιοχή Παλατιανή, διαμέρισμα 63 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.079.37 ευρώ ανά τ.μ.

    Στο Περιστέρι, στην περιοχή Λόφος Αξιωματικών, διαμέρισμα 90 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 944.44 ευρώ ανά τ.μ.

    Στην Πετρούπολη, διαμέρισμα 87 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.068.97 ευρώ ανά τ.μ.

    Σε ότι αφορά τις ενοικιάσεις κατοικιών στα δυτικά προάστια, στην περιοχή Αγία Βαρβάρα, διαμέρισμα 70 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 6,43 ευρώ ανά τ.μ.

    Στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι βρίσκουμε διαμέρισμα 102 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, να ενοικιάζεται στα 5.39 ευρώ ανά τ.μ.

    Στο Αιγάλεω, διαμέρισμα 88 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5.68 ευρώ ανά τ.μ.

    Στο Χαϊδάρι, στην περιοχή Δάσος, διαμέρισμα 106 τ.μ., τετάρτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 7.08 ευρώ ανά τ.μ.

    Στο Ίλιον, διαμέρισμα 75 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 8 ευρώ ανά τ.μ.

    Στο Περιστέρι, διαμέρισμα 90 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 7.78 ευρώ ανά τ.μ.

    Στην Πετρούπολη, διαμέρισμα 105 τ.μ., τρίτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5.43 ευρώ ανά τ.μ.

    Πηγή: news247.gr

  • Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ
    Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ

    Οι τεράστιες ελλείψεις στην αγορά ακινήτων και η επόμενη μέρα για τις φοιτητικές κατοικίες.

    Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια έχουν ήδη επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι εύρεσης κατοικίας.

    Με το κόστος των ενοικίων να βρίσκεται στα ύψη και την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να καλπάζουν ο ευάλωτος πληθυσμός της χώρας πρόκειται να μείνει για μια ακόμα φορά ανυπεράσπιστος.

    Την περίοδο Μάιος 2021-Μάιος 2022 το κόστος στέγασης (που περιλαμβάνει ενοίκιο ή δόση του στεγαστικού δανείου και πάγια έξοδα σπιτιού) αυξήθηκε κατά 36,1%, αποτελώντας με διαφορά την κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών με τη μεγαλύτερη αύξηση, όπως καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, μέσα από τον υπολογισμό του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Προτού προχωρήσουμε, όμως, ας δούμε κάποια από τα απογοητευτικά δεδομένα που προέκυψαν από την πανελλαδική ποσοτική έρευνα που δημοσίευσε τον Ιούνιο το Eteron "Ενοίκια στα Ύψη: Ο λόγος στις ενοικιάστριες και τους ενοικιαστές".

    • 47.8% δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο
    • 42.3% έχει δει αυξήσεις στο ενοίκιο την τελευταία διετία
    • 22.1% λαμβάνει επίδομα στέγασης
    • 1/2 δίνει πάνω από 200 ευρώ για τα υπόλοιπα πάγια έξοδα κάθε μήνα (πχ. ρεύμα, θέρμανση)
    • 1/4 δίνει πάνω από 300 ευρώ
    • 76.9% τα βγάζει πέρα ίσα ίσα, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους
    • 17.8% ζει όπως θέλει, χωρίς να αποταμιεύει
    • 4% μπορεί και αποταμιεύει
    • 83.1% το αποσχολεί πολύ και αρκετά το ζήτημα των ενοικίων σήμερα

    Πού κυμαίνονται τα ενοίκια στις φοιτητικές πόλεις

    Στα 400-500 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές για κατοικίες 40-60 τετραγωνικών στις περισσότερες φοιτητουπόλεις της χώρας με το ποσό να κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό τη στιγμή που ένα δυάρι σπάνια να μπορεί να υποστηρίξει πάνω από ένα άτομο. Οι τιμές αυτές αν συνυπολογιστούν τα πάγια μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού, σημαίνει πως ένας φοιτητής χρειάζεται περίπου 600 ευρώ τον μήνα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές στεγαστικές του ανάγκες. Αυτό, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 713 ευρώ και που η πλειονότητα των νέων αδυνατεί να εργαστεί full time.

    Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ
    Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ
    Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ

    Το χρόνιο πρόβλημα του Airbnb

    Το NEWS 24/7 ήρθε σε επαφή με τον κ. Θωμά Μαλούτα, Καθηγητή Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το πρόβλημα του αστικού τουρισμού και του Airbnb.

    "Τα πάντα μπορούν να ρυθμιστούν εάν θες να τα ρυθμίσεις. Για την ώρα, και ενώ υπάρχει μια τρομερή αλλαγή στο στεγαστικό τοπίο λόγω του Airbnb, έχει μείνει εντελώς αρρύθμιστη εκτός από το κομμάτι που αφορά στα δημόσια έσοδα. Το να δηλώνεται δηλαδή με κάποιον τρόπο αυτή η πρακτική, ώστε να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή.

    Στο δεύτερο κομμάτι της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένας προβληματισμός καθώς και συζητήσεις για το πως θα μπορούσαν να επιβληθούν ορισμένοι περιορισμοί αλλά δεν έφτασε στην πρακτική αντιμέτωπιση του θέματος. Μετά ήρθε η Νέα Δημοκρατία η οποία το άφησε στην άκρη, υποβοηθούμενη και από την πανδημία η οποία ανέκοψε τον τουρισμό.

    Δεν ήταν μια εποχή για να τεθούν περιορισμοί στο Airbnb καθώς είχε περιοριστεί από μόνο του. Ωστόσο παρά το ότι υπήρχε η πανδημία, όλες οι συνθήκες ανάπτυξης μιας νοοτροπίας στην αγορά κατοικίας την οποία είχε φέρει η ιστορία της βραχυπρόθεσμής μίσθωσης, σωβούσε. Όσο ξεσφίγγει ο κλοιός της πανδημίας τόσο ξαναβγαίνει στην επιφάνεια. Οι φοιτητές θα είναι μεταξύ αυτών που θα την πληρώσουν" σημειώνει ο Καθηγητής.

    "Οι φοιτητές θα δυσκολευτούν να βρουν σπίτια στις γειτονιές που έβρισκαν οι προηγούμενες γενιές φοιτητών. Θα χρειαστεί να ψάξουν για μικρότερα διαμερίσματα και σε χειρότερη κατάσταση ή για μια γειτονιά που ενδεχομένως να είναι πιο μακριά ή να μην είναι εξυπηρετείται με τον ίδιο τρόπο που εξυπηρετούνταν οι φοιτητικές γειτονιές".

    Η αύξηση του αστικού τουρισμού

    Στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας υπήρχε μια αγορά κατοικίας αρκετά σταθερή με ένα δεδομένο επίπεδο ζήτησης. Η ζήτηση αυτή προερχόταν κυρίως από την κοινωνία της πόλης. Αναμενόμενα δηλαδή εισοδηματικά στρώματα στα οποία απευθυνόταν και αυτή η προσφορά μέσω των μικροϊδιοκτητών που κυριαρχούσαν.

    Αυτά άλλαξαν με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και προς την Αθήνα ειδικότερα. Αυτοί που αναζητούσαν κατοικία στην Αθήνα δεν ήταν πια αυτά τα στρώματα στα οποία απευθυνόταν μέχρι προηγουμένως ο ιδιοκτήτης αλλά εμφανίζεται ένα νέο μεγάλο κομμάτι που δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει η δυναμική των ξενοδοχείων. Πρόκειται για το πληθυσμιακό κομμάτι του Ευρωπαίου μεσοαστού τουρίστα, το οποίο έρχεται σε μεγάλους αριθμούς στην πόλη.

    Το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή διαμεσολαβείται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως το Airbnb και η Booking είναι ένας καταλύτης, ο οποίος φέρνει ευκολότερα κοντά τη ζήτηση με την πρόσφορα. Δημιουργείται έτσι μια νέα νοοτροπία στην αγορά. Δημιουργείται η αίσθηση πως από το ίδιο ακίνητο μπορείς πλέον να βγάλεις τα διπλάσια ή τα τριπλάσια χρήματα".

    Ο ανταγωνισμός στις τιμές

    "Θα πρέπει να επενδύσεις κάποια χρήματα να γίνει το σπίτι παρουσιάσιμο. Κάνοντας αυτή την επένδυση με την προσδοκία ότι θα βγάλεις περισσότερα χρήματα δοκιμάζεις την τύχη σου στην βραχυχρόνια μίσθωση. Ενδέχεται να έχεις και μια επιτυχία. Συνήθως έχεις αρκετά μικρότερη επιτυχία απ' ότι σε αφήνουν να πιστεύεις. Αλλά ακόμα κι' αν αποτύχεις εκεί και προσπαθήσεις να γυρίσεις στην κλασική αγορά ενοικιαζόμενης κατοικίας - επειδή έχεις επενδύσει- θα ζητήσεις παραπάνω. Αυτό με την σειρά του παρασύρει και τον γείτονα. Με τέτοιες οσμώσεις δημιουργειται μια ανοδική τάση στην αγορά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις που γίνονται στην αγορά της Αθήνας είναι κυρίως εξωγενείς. Δηλαδή τρεις στις τέσσερις μεταβιβάσεις τα τελευταία χρόνια έρχονται απ' έξω.

    Η αγορά χορεύει σε ρυθμούς που δεν είναι οι πρώην δικοί της, με αποτέλεσμα οι πιο ευάλωτοι να είναι εκείνοι που την "πληρώνουν" πρώτοι.

    Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια βιώσιμη διέξοδος σε αυτή την ιστορία χωρίς να υπάρξουν κάποια περιοριστικά μέτρα για την πρακτική της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Να τεθούν κάποιοι κανόνες και ιδιαίτερα να αποφευχθεί η είσοδος των 'μεγάλων παικτών' δηλαδή αυτών που έρχονται και αγοράζουν ολόκληρη κτίρια και τα μετατρέπουν, καθώς κατ' αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται εν γένει η γύρω περιοχή.

    Περισσότερο πρέπει να προσπαθήσουμε να μπούμε στην αγορά κατοικίας με κάποιον θετικό τρόπο. Αυτό που θα έλεγα πως χρειάζεται κυρίως είναι να δοθεί διέξοδος στον μικροεπενδυτή ή στην μικροεπενδύτρια να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα κατοικίας που αφορά τα ευάλωτα στρώματα της δικής μας πραγματικότητας. Δεν είχαμε ποτέ μια στοιβαρή πολιτική κατοικίας στην Ελλάδα. Το επίδομα ενοικίου δεν είναι ένα μέτρο που από μόνο του μπορεί να λύσει το πρόγραμμα. Η αγορά μέσα σε δύο χρόνια το έχει ενσωματώσει. Θα πρέπει τα μέτρα να δουν τους μικροεπενδυτές ως συμμάχους προσφέροντάς τους μια εναλλακτική καλύτερη από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση".

    Policy Map: Μία σύνοψη των προτάσεων για το ζήτημα της στέγασης

    Από τη μεριά του, το Eteron κατέγραψε και αξιολόγησε κατευθύνσεις δημόσιας παρέμβασης και πολιτικής που θα πρέπει να συζητηθούν και να εφαρμοστούν στο ελληνικό πλαίσιο ως μέρος μιας ευρύτερης στεγαστικής στρατηγικής. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έχουν διαφορετικό χρονικό πλαίσιο εφαρμογής, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά ως ένα ενιαίο πλέγμα με στόχο τη σταδιακή διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, μηχανισμών και εργαλείων πολιτικής για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής και ασφαλούς/σταθερής ενοικιαζόμενης κατοικίας στην Ελλάδα.

    Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ

    Κάποιες πιο άμεσα υλοποιήσιμες και διεκδικήσιμες, άλλες πιο μακροπρόθεσμες, οι παρεμβάσεις οφείλουν να αποτελούν μέρους ενός ενιαίου σχεδίου πολιτικής για την ενοικιαζόμενη κατοικία, που σήμερα εμφανίζεται ως ιδιαίτερα επιτακτικό.

    Πηγή: news247.gr

  • Μειωμένα ενοίκια: Πίστωση 9,2 εκατ. ευρώ σε 5.618 ιδιοκτήτες
    Μειωμένα ενοίκια: Πίστωση 9,2 εκατ. ευρώ σε 5.618 ιδιοκτήτες

    Αναλυτικά τα ποσά που έλαβαν οι ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου - Ιουνίου 2021.

    Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε νέα μεγάλη πληρωμή για τα μειωμένα ενοικία της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2021.

    Έτσι, συνολικά πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 9,2 εκατ. ευρώ σε 5.618 ιδιοκτήτες ως εξής:

    - 4.423 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τον Ιανουάριο του 2021.

    Από το παραπάνω ποσό, τα 1,1 εκατ. ευρώ αφορούν 4.287 φυσικά πρόσωπα και το 1 εκατ. ευρώ αφορά 115 νομικά πρόσωπα.

    - 4.453 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τον Μάρτιο του 2021.

    Από το παραπάνω ποσό, τα 1,1 εκατ. ευρώ αφορούν 4.335 φυσικά πρόσωπα και το 1 εκατ. ευρώ αφορά 118 νομικά πρόσωπα.

    - 4.529 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τον Απρίλιο του 2021.

    Από το παραπάνω ποσό, τα 1,1 εκατ. ευρώ αφορούν 4.415 φυσικά πρόσωπα και το 1 εκατ. ευρώ αφορά 114 νομικά πρόσωπα.

    - 2.157 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους περίπου 761.100 ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τον Ιούνιο του 2021.

    Από το παραπάνω ποσό, περίπου 501.900 ευρώ αφορούν 2.089 φυσικά πρόσωπα και περίπου 259.200 ευρώ αφορούν 68 νομικά πρόσωπα.

    Συνεπώς, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 - Ιουλίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 773,2 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Υπουργείο Οικονομικών: Οι πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσονται πλήρως και τον Ιούλιο από την καταβολή ενοικίου
    Υπουργείο Οικονομικών: Οι πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσονται πλήρως και τον Ιούλιο από την καταβολή ενοικίου

    Την απόφαση με τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου και για το μήνα Ιούλιο εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλο προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Ιούλιο 2021.

    Ο πίνακας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Ιούλιο 2021 είναι ο ακόλουθος:

    56.30.10.08 Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (internet-cafe)

    59.13.11.02 Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών

    59.14 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών

    61.90.10.07 Υπηρεσίες πρόσβασης του κοινού στο διαδίκτυο (σε χώρους που δεν παρέχονται τρόφιμα ή ποτά)

    77.39.19.03 Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων

    79.90.32 Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους

    82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

    85.51 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση

    85.52 Πολιτιστική εκπαίδευση

    86.90.13.02 Υπηρεσίες μαλάκτη (μασέρ)

    86.90.19.03 Υπηρεσίες εναλλακτικών θεραπειών

    88.10.11 Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους

    90.01 Τέχνες του θεάματος

    90.02 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος

    90.03.11.04 Υπηρεσίες ενορχηστρωτή

    90.03.11.07 Υπηρεσίες μουσουργού

    90.03.11.17 Υπηρεσίες χορογράφου

    90.03.11.18 Υπηρεσίες χορωδού

    90.04 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες

    92.00 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα με εξαίρεση τις υπηρεσίες εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (με κερματοδέκτη) (92.00.12.02), τις υπηρεσίες λαχείων, παιχνιδιών με αριθμούς και μπίνγκο (92.00.13),τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (online) σύνδεση (92.00.14), τις άλλες υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών (92.00.19), τις υπηρεσίες στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.21) και τις Υπηρεσίες πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ, "Πάμε ΣΤΟΙΧΗΜΑ" και ιπποδρομιακού στοιχήματος (92.00.29.01)

    93.11 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων

    93.12 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων

    93.13 Εγκαταστάσεις γυμναστικής

    93.19 'Αλλες αθλητικές δραστηριότητες, με εξαίρεση υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (93.19.13.03)

    93.21 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων

    93.29 'Αλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, με εξαίρεση τις υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών (93.29.11.02), υπηρεσίες εκμετάλλευσης παιχνιδιών θάλασσας (θαλάσσιων ποδηλάτων, κανό και παρόμοιων ειδών αναψυχής) (93.29.11.04) και τις υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή και καθισμάτων παραλιών (πλαζ) (93.29.11.05).

    94.99.16 Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις

    96.04 Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, με εξαίρεση των υπηρεσιών διαιτολογίας (96.04.10.01), των υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων (96.04.10.02) και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (96.04.10.06).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο