Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 17:24

«Σπίτι μου»:Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι του προγράμματος -Διευκρινίσεις από το υπ. Εργασίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η νέα στεγαστική πολιτική στηρίζεται σε 6+1 άξονες που θέτουν το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την φθηνή στέγη

Σε διευκρινίσεις και απαντήσεις συνολικά 19 ερωτημάτων προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή τις απορίες που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τις δράσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο «Σπίτι μου».

Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού επιτελείου η νέα στεγαστική πολιτική στηρίζεται σε 6+1 άξονες που θέτουν το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την φθηνή στέγη, που στόχο έχουν τη μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, την αύξηση της ιδιοκατοίκησης των νέων και την στήριξη σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση.

Πιο αναλυτικά, οι επτά άξονες πολιτικής περιλαμβάνουν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους, το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής με μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης, την επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών, τη δημιουργία νέων και σύγχρονων φοιτητικών κατοικιών και την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας:

1. Θεωρείτε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος;

Αν εξαιρέσουμε κατά κύριο λόγο το επίδομα στέγασης, η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα δεν είχε ως τώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική. Η στρατηγική που θέτουμε τώρα σε εφαρμογή περιλαμβάνει μέτρα που αξιοποιούν εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και δίνει έμφαση στους νέους και τα νέα ζευγάρια. Ο λόγος για τον οποίο επελέγη αυτή η πολιτική είναι ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα, δυσκολεύονται να φύγουν από την πατρική στέγη και έχουν επίσης δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για λήψη στεγαστικού δανείου. Εν πάση περιπτώσει, το κράτος κάνει μια νέα αρχή στη στεγαστική πολιτική εξαντλώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν προς το παρόν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τίποτα όμως δεν αποκλείει ότι στο μέλλον δεν θα προστεθούν επιπλέον δράσεις.

2. Και τι περιμένετε να αλλάξει με αυτό το πρόγραμμα;

Διευκολύνονται βασικά τα νέα ζευγάρια για να έχουν μια πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική στέγη. Δίνεται ακόμα μεγαλύτερη σημασία, πέρα από το στεγαστικό επίδομα, σε όσους ιδιαίτερα νέους έχουν χαμηλό εισόδημα και αυξημένες ανάγκες. Προστίθενται άλλοι 136.000 ωφελούμενοι οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη με χαμηλότοκα (ή άτοκα) στεγαστικά δάνεια ή να μισθώσουν κατοικίες με χαμηλά ενοίκια. Στηρίζονται έτσι στο ξεκίνημα της ζωής τους οι νέοι και οι οικογένειές τους και με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια ακόμα προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Η αξιοποίηση αδρανούς ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας έχει προφανή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους δικαιούχους των προγραμμάτων, τους ιδιοκτήτες των ακινήτων (ιδιώτες και Δημόσιο/ΔΥΠΑ), την οικοδομική και γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, υποστηρίζονται και οι ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, τα οποία με τον τρόπο αυτό θα επιστρέψουν στην αγορά.

3. Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων; Χρειάζεται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για να εφαρμοστούν;

Ορισμένα θα ξεκινήσουν άμεσα, για άλλα έχει ξεκινήσει η προετοιμασία προκειμένου να τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή από το 2023. Για παράδειγμα άμεσα θα αυξηθεί κατά 50 % το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, όπως και το επίδομα στέγασης για τους μαθητές στις Σχολές της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) που φοιτούν μακρυά από τον τόπο κατοικίας τους.

Επίσης, το πρόγραμμα «Κάλυψη» (μέσω του οποίου θα νοικιαστούν από το Δημόσιο και θα διατεθούν σε φτωχότερα νέα ζευγάρια, ιδιωτικές κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών), θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023 όταν θα είναι διαθέσιμες οι κατοικίες και θα έχουν ολοκληρωθεί τυχόν επισκευές. Από το 1ο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων για αγορά κατοικίας από νέους. Αντίστοιχα, τα προγράμματα για την αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας χρειάζονται χρόνο για ωρίμανση και εφαρμογή. Όλα τα προγράμματα θα ξεκινήσουν πάντως εντός του 2023. Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, οι βάσεις τέθηκαν σε σημαντικό βαθμό με το νόμο 4921/2022 «Δουλειές ξανά» που επέκτεινε τις αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ αναφορικά με τη στεγαστική πολιτική και την εξόπλισε με νέα εργαλεία για την αξιοποίηση της περιουσίας και των αποθεματικών της. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων θα χρειαστεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων, αποφάσεις του ΔΣ της ΔΥΠΑ για προκήρυξη διαγωνισμών ή αποφάσεις προκήρυξης των συγχρηματοδοτούμενων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) προγραμμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστούν και περαιτέρω νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση του όλου εγχειρήματος.

4. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι χαρίζετε τη δημόσια περιουσία σε μεγαλοεργολάβους με την κοινωνική αντιπαροχή. Τι απαντάτε;

Με το νέο θεσμό της «κοινωνικής αντιπαροχής», διατίθεται η αδρανής ακίνητη περιουσία του δημοσίου, χωρίς να χάνεται η κυριότητα της γης, σε μακροχρόνιες παραχωρήσεις προς ιδιώτες που εξασφαλίζουν με συμβατικές υποχρεώσεις την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών οι οποίες θα διατεθούν με φθηνά ενοίκια. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη πρακτική κοινωνικής στέγης που έχει εξασφαλίσει το 20-25% των ακινήτων πχ στην Αυστρία ή την Ολλανδία να διατίθενται με ρυθμισμένα χαμηλά ενοίκια. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και στη σοσιαλιστική Ισπανία. Δεν το γνωρίζουν άραγε αυτοί που ασκούν εύκολη κριτική;

Με την κοινωνική αντιπαροχή το Δημόσιο εισφέρει ακίνητα που δεν χρησιμοποιεί και μένουν αναξιοποίητα, οι ιδιώτες μετά από διαγωνισμό αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες και με κρατικές προδιαγραφές, να χτίσουν σπίτια με την υποχρέωση τα μισά να διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση) και τα υπόλοιπα μισά σε χαμηλές τιμές για κοινωνική στέγαση. Έτσι εξασφαλίζεται φθηνή στέγη για τους δικαιούχους, αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου και ιδιαίτερα της ΔΥΠΑ, κινείται η οικοδομή και εγκαταλείπεται η πρακτική του «γκέτο» των εργατικών κατοικιών. Εννοείται ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει και πάλι να έχει το βασικό λόγο στην αξιοποίηση της περιουσίας του την επόμενη ημέρα, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ιδιώτες θα είναι απλώς ένα όχημα για την ταχύτερη προσφορά κοινωνικής στέγης. Από όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι χαρίζουμε την περιουσία του Δημοσίου.

Εκείνο που πραγματικά αποτελεί άλμα σε λογικό κενό είναι η επισήμανση ότι με τα στεγαστικά δάνεια για τη νέα γενιά , η κυβέρνηση «φέρνει τον εφιάλτη των κόκκινων δανείων και του πτωχευτικού νόμου στους νέους». Δηλαδή τι προτείνουν; Να απαγορευθεί η χορήγηση δανείων επειδή ορισμένα από αυτά μπορεί στο μέλλον να κοκκινήσουν;

5. Ποιο το όφελος για τα νέα ζευγάρια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων;

Πρακτικά όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα είναι συμβολικό: με τα σημερινά δεδομένα είναι στο 1 % αλλά σε κάθε περίπτωση θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού. Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90 %) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80 %. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10 % της αξίας του σπιτιού αντί για 20 % που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.
Τέλος με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα μισθωτοί με μηνιαίο καθαρό εισόδημα ίσο με 715 ευρώ το μήνα.

Με άλλα λόγια, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 ευρώ αντί για 415 ευρώ που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος στην περίπτωση αυτή είναι 1680 ευρώ.

6. Γιατί βάλατε το ηλικιακό όριο στα 39 έτη και όχι υψηλότερα; Αν ο ένας είναι πάνω από 39 ετών, ισχύει το πρόγραμμα;

Δίνουμε έμφαση στην στεγαστική αποκατάσταση των νέων, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η έλλειψη στέγης είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας. Για το λόγο αυτό άλλωστε τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνουν προτεραιότητα στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Αρκεί για τη λήψη του δανείου ο ένας από τους δύο να είναι 25-39 ετών.

7. Το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων προβλέπει πλαφόν 150.000 ευρώ στο ύψος του δανείου. Θεωρείτε το όριο αυτό ρεαλιστικό; Υπάρχουν σπίτια σε αυτό το επίπεδο τιμών;

Σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε αυτήν την τάξη μεγέθους που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των νέων. Ενδεικτικά: οι αντικειμενικές αξίες στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται από 1500-2050 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Μαρούσι 1500-2300 ευρώ, στην Πεύκη 1300-2250 ευρώ, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (Τούμπα) 1250 – 1550 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα κατασκευασμένα έως το 2007, οι αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα.

Προφανώς υπάρχουν πολύ ακριβότερα ακίνητα, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της απόκτησης στέγης, που στόχο έχει να απαλλάξει τους νέους από σημαντικά κόστη, αβεβαιότητες και προβλήματα. Το όριο των 150.000 ευρώ είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στα όρια που θέτει η αγορά και την ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι ωφελούμενοι.

8. Λέτε ότι οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων θα είναι 10.000 και τα δάνεια θα φθάνουν μέχρι 150.000 ευρώ. Πώς ισχύει αυτό, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ; Μπορούν να ωφεληθούν τόσοι πολλοί;

Η απάντηση είναι απλή: ο αριθμός των 10.000 αναφέρεται στους ωφελούμενους του προγράμματος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέα ζευγάρια, που σημαίνει ότι σε ένα σπίτι, για το οποίο θα ληφθεί ένα δάνειο, θα κατοικήσουν περισσότεροι από ένας, άρα για κάθε δάνειο οι ωφελούμενοι θα είναι περισσότεροι από ένας. Επιπλέον το ποσό των 150.000 ευρώ είναι το ανώτατο όριο του δανείου. Δεν θα εξαντλούν όλα τα δάνεια το πλαφόν. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή είναι η πρώτη φάση του προγράμματος. Σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων, το πρόγραμμα θα διευρυνθεί.

9. Μπορεί ένας πολίτης με εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο να πάρει δάνειο 150.000 ευρώ;

Μέχρι τώρα, πράγματι ένας πολίτης με εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο είχε δυσκολία να πάρει τέτοιο δάνειο. Με τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια μπορούν οι συγκεκριμένοι πολίτες να πάρουν δάνειο του οποίου η δόση στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι μικρότερη από το ενοίκιο που ήδη πληρώνουν. Σημειώνουμε και πάλι ότι ένας νέος ο οποίος θα πάρει δάνειο 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 ευρώ κρατώντας τελικά την κυριότητά του στο σπίτι.

10. Τα προγράμματα για παροχή δανείων και οι επιδοτήσεις για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά;

Η απάντηση είναι ναι. Το πρόγραμμα των χαμηλότοκων δανείων μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για νέους. Άρα να γίνουν περισσότερο ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις.

11. Το πρόγραμμα των 200 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, πόσο σίγουροι είστε ότι θα εφαρμοστεί;

Ήδη είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης μια σχετική δράση που παρουσιάστηκε. Στηριζόμενοι στο πνεύμα αυτής της δράσης (αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν σε ιδιώτες τα οποία διατίθενται στο Δημόσιο προκειμένου να τα ανακαινίσει, πληρώνοντας φυσικά το ίδιο το Δημόσιο το σχετικό ενοίκιο στους ιδιώτες) θα διατεθούν μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κονδύλια 200 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν ήδη στο υπουργείο Εργασίας για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης, από την οποία θα βγουν ωφελημένοι 10.000 νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών.

12.Ποια είναι τα προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Οι ιδιοκτήτες έχουν πολλαπλά οφέλη. Οι ιδιοκτήτες π.χ. που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Κάλυψη» θα έχουν εγγυημένο εισόδημα από το μίσθωμα που θα καταβάλει το κράτος, για τις κατοικίες τους, οι οποίες θα διατεθούν σε νέους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το κράτος αναλαμβάνει επίσης τις επισκευές.

Από την άλλη, το πρόγραμμα μαζικής αξιοποίησης κλειστών ιδιωτικών κατοικιών προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες τους θα τις παραχωρήσουν για τουλάχιστον 5 χρόνια στο κράτος, το οποίο θα αναλάβει να τις ανακαινίσει και θα τις διαθέσει σε νέους και νέα ζευγάρια.

Με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» οι ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών θα επιδοτηθούν για να τις ανακαινίσουν με προϋπόθεση να τις διαθέσουν για μίσθωση τουλάχιστον 3 ετών.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» τέλος, προβλέπει συνδυασμό επιδότησης και άτοκου ή χαμηλότοκου δανεισμού σε νέους για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που ιδιοκατοικούν.

13. Τι προβλέπει ειδικότερα το πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω; Και σε τι διαφέρει από το Εξοικονομώ;

Δεν είναι πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, είναι πρόγραμμα ανακαίνισης χωρίς να αποκλείεται η ενεργειακή αναβάθμιση. Και δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Θα χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ. Ιδιοκτήτες κενών κατοικιών έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα θα λάβουν επιδότηση έως 40 % για εργασίες ανακαίνισης των κατοικιών, (ύψους έως 10.000 ευρώ) οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να νοικιαστούν τουλάχιστον για τρία έτη. Κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία και πρέπει να οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€. Με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που θα εφαρμοστούν, θα πριμοδοτούνται όσοι έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη.

14. Γιατί αυξάνετε το όριο της Golden Visa στις 500.000 ευρώ;

Με τις συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά και την άνοδο των τιμών, το όριο που υπήρχε ως τώρα (250.000 ευρώ) αφαιρούσε από την μισθωτική αγορά ακίνητα που απευθύνονται στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Η εισαγωγή κεφαλαίων και μάλιστα για επενδύσεις στην κτηματαγορά είναι επιθυμητή, όμως οι επιπτώσεις στη μεσαία τάξη είναι ανεπιθύμητες. Για το λόγο αυτό το όριο προσαρμόζεται σε επίπεδο που οι επενδυτές θα πρέπει να στοχεύσουν σε πιο ακριβές κατασκευές. Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται η ασφάλεια δικαίου για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν, οι οποίες θα καλυφθούν. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1.1.2023.

15. Γιατί δεν λαμβάνετε μέτρα για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων;

Το θέμα αυτό εξετάζεται από την κυβέρνηση. Οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι σίγουρα προσεκτικές επειδή η αγορά αυτή τα τελευταία χρόνια είχε και έχει συνεχή σκαμπανεβάσματα. Μέχρι στιγμής κρίθηκε ότι μετά από δυο χρόνια πανδημίας, με τις αναταράξεις που δημιούργησε στον ευρύτερο κλάδο δεν θα ήταν σκόπιμη η άμεση λήψη μέτρων μέχρι να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση σε πρώτη φάση θα ρυθμιστούν οι επιχειρηματικές βραχυχρόνιες μισθώσεις που γίνονται από επενδυτές προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

16. Σε ποιες κατηγορίες απευθύνεται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ενταχθεί ένας ενδιαφερόμενος;

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» είναι ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών για τη νέα γενιά, από 18-39 ετών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 350 εκατ. ευρώ και εκτιμούμε ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περισσότερες από 20.000 κατοικίες νέων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ενότητες: το «Εξοικονομώ για Νέους» και το «Ανακαινίζω για Νέους». Στο «Εξοικονομώ για Νέους» οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να υπάρχει πλήρης κυριότητα ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την επικαρπία του ακινήτου.

Στο «Ανακαινίζω για Νέους» που παρέχει χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το «Εξοικονομώ», προβλέπεται ωστόσο επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους να έχει την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου.

17. Ποιο είναι το όφελος για όσους ενταχθούν στα προγράμματα αυτά;

Στο «Εξοικονομώ για Νέους» ο επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι έως 25.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 50% έως 90%. Για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής παρέχεται άτοκος δανεισμός. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η εξωτερική θερμομόνωση, τα συστήματα θέρμανσης - ψύξης, τα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης, τα συστήματα smart home και οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Στο «Ανακαινίζω για Νέους» ο επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι έως 10.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 30% για όλους. Για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής παρέχεται χαμηλότοκος δανεισμός έως 7.000 ευρώ. Αντίστοιχα από το πρόγραμμα αυτό επιδοτείται η ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, η αντικατάσταση της πόρτας εισόδου, η αντικατάσταση και οι επισκευές ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, η αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, τα επιχρίσματα και οι επισκευές δομικών στοιχείων.

18. Τι προβλέπεται για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα;

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πλέον, από τα 1.000 ευρώ, το στεγαστικό επίδομα αυξάνεται στα 1.500 ευρώ, αύξηση 50%. Αυξάνεται στα 2.000 ευρώ σε όλες τις περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στην περυσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία εφαρμόστηκε αμέσως, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα εφαρμόζεται στους φοιτητές, αλλά και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ, ως ένα μέτρο πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο επενδύει στην εκπαίδευση και στη νέα γενιά. Οι δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος υπολογίζονται σε περίπου 50.000 φοιτητές και σπουδαστές. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει αναδρομικά, δηλαδή οι πρώτοι ωφελούμενοι θα είναι οι φοιτητές και οι σπουδαστές του ακαδημαϊκού έτους και του έτους κατάρτισης 2021-2022. Για τον σκοπό αυτόν έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, με ένα επιπλέον κονδύλι που ξεπερνάει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, με το συνολικό προϋπολογισμό για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα να ξεπερνάει τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

19. Με ποιον τρόπο θα στηριχθεί περαιτέρω η φοιτητική στέγη;

Στην κατεύθυνση της στήριξης των φοιτητών μας και της φοιτητικής στέγης, κινείται και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πέντε Πανεπιστήμια της χώρας: Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Αττική και Κρήτη. Πρόκειται για τμήμα ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, εν προκειμένω μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για την κατασκευή άνω των 8.150 κλινών και συνολικό εκτιμώμενο κόστος, το οποίο υπερβαίνει τα 540 εκατομμύρια ευρώ. Πρώτος στόχος, η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη ανάγκες σε αστικές περιοχές, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε ακριτικές περιοχές, όπως το Δημοκρίτειο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σε τουριστικές περιοχές με πολύ μεγάλη ζήτηση σε ακίνητα, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης και στην ηπειρωτική χώρα, στην ενδοχώρα, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Δεύτερος στόχος είναι η μέριμνα εξασφάλισης συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών των Ιδρυμάτων μας, με την κάλυψη των αναγκών στέγασης. Και τρίτος στόχος είναι η ολιστική προσέγγιση για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Με τα μέτρα αυτά και με την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, διευκολύνεται η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση σε φοιτητές που προέρχονται από πιο χαμηλά οικονομικά στρώματα. Ταυτόχρονα, βοηθούν ουσιαστικά τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πανεπιστημιακής κοινότητας και υψηλού επιπέδου δομών, που λειτουργούν αθροιστικά στο συνολικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα των Ιδρυμάτων μας.

Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 09:43

Σχετικά Άρθρα

  • Φθηνότερη στέγη: Ποια ακίνητα του Δημοσίου θα γίνουν κατοικίες
    Φθηνότερη στέγη: Ποια ακίνητα του Δημοσίου θα γίνουν κατοικίες

    «Σπίτι μου 2», «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή», οι νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος

    Αναβάθμιση και επιστροφή χιλιάδων κλειστών ακινήτων στην αγορά από την οποία λείπουν σήμερα 200.000 κατοικίες για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νοικοκυριών, φθηνότερη στέγη για ζευγάρια και πολίτες έως 50 ετών και φρένο στο ράλι των ενοικίων επιχειρεί η κυβέρνηση με τις νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος που παρουσίασαν προχθές η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

    Παράλληλα θα «τρέξει» το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» που στοχεύει στην ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου

    Τα μέτρα για τη φθηνότερη στέγη υπερβαίνουν τα 2,4 δισ. ευρώ με αιχμή του δόρατος το «Σπίτι μου 2», το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 20.000 πολίτες έως 50 ετών να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με φθηνό στεγαστικό δάνειο καθώς το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κάτω από 2%.

    Τη βεντάλια των μέτρων συμπληρώνουν το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», μέσω του οποίου πάνω από 20.000 φυσικά πρόσωπα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν άτοκο δάνειο έως 25.000 ευρώ για να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία τους, ενώ βελτιωμένο έρχεται το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» για τους ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση περίπου 8.000 ευρώ για να ανακαινίσουν τα σπίτια τους και να ρίξουν στην αγορά και τη μακροχρόνια μίσθωση.

    Παράλληλα θα «τρέξει» το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» που στοχεύει στην ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών με κοινωνικά κριτήρια.

    «Κοινωνική Αντιπαροχή»

    Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» θα στηριχθεί σε 15 κτίρια ώριμα προς αξιοποίηση που ανήκουν στη ΔΥΠΑ. Ωστόσο, ο σχεδιασμός δεν σταματά εκεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παλιά εργοστάσια που άλλοτε αποτελούσαν κέντρα βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα.

    Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει από τη ΔΕΘ πως οι παλιές εγκαταστάσεις της Χρωματουργίας Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ), που προορίζονταν μέχρι πρότινος για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας (που είχε επονομαστεί Silicon Valley της Ελλάδας), θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή 300 διαμερισμάτων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα νοικιάζεται από το κράτος ως κοινωνικές κατοικίες. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η νέα ΧΡΩΠΕΙ μπορεί να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει κατοίκους το – εκλογικό – 2027.

    Τα σχέδια για την εκμετάλλευση παλιών βιομηχανιών, όμως, δεν τελειώνουν εκεί. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος έκανε λόγο για δέκα ακόμα «αδρανή κρατικά ακίνητα» της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με παρόμοια χαρακτηριστικά με τη ΧΡΩΠΕΙ που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών.

    Το παλιό εργοστάσιο της ταπητουργίας Ανατόλια στη Νέα Ιωνία, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1988, είναι ένα εξ αυτών. Εξάλλου, σκέψεις υπάρχουν και για τη μελλοντική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, εφόσον προχωρήσει το οριστικό της κλείσιμο.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, τα χτισμένα κτίρια της ΕΤΑΔ αναμένεται πρώτα να περάσουν στο Υπερταμείο. Αυτό θα διενεργήσει ανοιχτούς διαγωνισμούς προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή ή η ανακαίνιση των κτιριακών δομών, με την κατασκευάστρια εταιρεία να διατηρεί υπό τον έλεγχό της μέρος του ακινήτου. Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές στον Ν. 5006/2022, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε το «Σπίτι μου 1», προκειμένου να γίνει πιο απλή η διαδικασία αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου.

    Επιπροσθέτως, δεν είναι λίγες οι Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) με άχτιστα οικόπεδα που ανήκουν στο Δημόσιο και αναζητούν νέες χρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον 11 οικόπεδα με τέτοια χαρακτηριστικά γύρω από αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΒΙΠΕ Παιανίας, όπου αναμένεται να γίνει αλλαγή χρήσης και να προχωρήσει η ανέγερση κατοικιών.

    Ιδιωτικός τομέας

    Η εκμετάλλευση παλιών εμβληματικών κτιρίων της ελληνικής βιομηχανίας, όμως, δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του δημόσιου τομέα. Για παράδειγμα, η κοινοπραξία της Τράπεζας Πειραιώς με την εταιρεία ανάπτυξης real estate Dimand έχει παρουσιάσει τον σχεδιασμό της για τις εγκαταστάσεις της παλιάς κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίον στο Λαύριο και για το παλιό εργοστάσιο της Φιξ στη δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης. Αμφότερα αναμένεται να γίνουν μεγάλα συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων: οικιστικής (σπίτια), εμπορικής (καταστήματα) και επαγγελματικής (γραφεία).

    Εξάλλου, το Δημόσιο έχει αξιοποιήσει – και αξιοποιεί – βιομηχανικά κτίρια και με άλλους τρόπους, εκτός της κατοικίας. Γνωστός είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει για τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου», δηλαδή κτιρίων όπου θα στεγάζονται υπουργεία και γραφεία υπηρεσιών του Δημοσίου, στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη.

    Στο πρόσφατο παρελθόν, δε, έχουμε δει παλιές βιομηχανίες και εργοστάσια να μετατρέπονται σε πολιτιστικούς χώρους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Τεχνόπολη στο Γκάζι, το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λενορμάν και το παλιό εργοστάσιο της Φιξ, όπου στεγάζεται πλέον το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • Κλειδώνουν οι αλλαγές στο επίδομα εργασίας - Ποιοι χάνουν την αύξηση
    Κλειδώνουν οι αλλαγές στο επίδομα εργασίας - Ποιοι χάνουν την αύξηση

    Τα έτη εργασίας, τα ένσημα και οι εισφορές, είναι μερικά από τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι νέοι άνεργοι θα δικαιούνται το υψηλότερο επίδομα ανεργίας, αλλά και το ακριβές ποσό αυτού.

    Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να δημιουργηθούν «κλίμακες» στο επίδομα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ισόποσο για όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

    Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αυτό που εξετάζεται είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής, πιο κοντά στον βασικό μισθό, και να αποκλιμακώνεται σταδιακά, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται η μείωση του επιδόματος.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, οι προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από τις αρχές του 2025.

    Ενώ το φθινόπωρο τοποθετείται η νομοθετική διαδικασία και η πρώτη πιλοτική εφαρμογή.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές αναμένεται να ισχύουν μόνο για όσους καταστούν δικαιούχοι μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου το οποίο θα προβλέπει σύνδεση του επιδόματος με το ύψος του μισθού.

    Αυτό σημαίνει πως οι περίπου 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι που υπάρχουν σήμερα δεν θα δουν κάποια αλλαγή στο επίδομα που λαμβάνουν.

    Τα δεδομένα που αλλάζουν

    • Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό.
    • Θα αποτελείται από δυο μέρη: το σταθερό για όσους έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης και το μεταβλητό (ανταποδοτικό).

    • Σύνδεση με τον πρότερο μισθό και τις εισφορές του άνεργου.
    • Ενδεχόμενη «αύξηση» έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας, για το α' τρίμηνο.
    • Ενδεχόμενη «αύξηση» της χρονικής διάρκειας καταβολής του επιδόματος έως και 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.
    • Υποχρεωτική ένταξη των ανέργων σε πρόγραμμα κατάρτισης.
    • Επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων.
    • Διαφορετικά κριτήρια για τους εποχικά εργαζόμενους.

    Τι ισχύει σήμερα

    Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις εισφορές, οι οποίες έχουν καταβληθεί, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό σε όλη τη χρονική διάρκεια, στην οποία καταβάλλεται.

    Αυτό το οποίο εξετάζεται, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, είναι:

    • αρχικά, το επίδομα ανεργίας να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος, ανάλογο με τον μισθό και την προϋπηρεσία του νέου ανέργου
    • ενώ στη συνέχεια, καθώς περνάει ο χρόνος, να μειώνεται, ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που λαμβάνει το επίδομα, να βρει δουλειά, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eπέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Εφαρμογή στον τουρισμό και την εστίαση το επόμενο βήμα
    Eπέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Εφαρμογή στον τουρισμό και την εστίαση το επόμενο βήμα

    Με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας εντός του 2024.
    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, στο επόμενο χρονικό διάστημα, προβλέπεται να επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και στην εστίαση, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

    Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2024, εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο του λιανεμπορίου.
    Στο πλαίσιο αυτό, παραγωγικοί φορείς, εμπορικοί σύλλογοι και επιμελητήρια, πραγματοποιούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, ώστε να γίνουν κατανοητές οι νέες διαδικασίες, οι οποίες αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις και τα λογιστήριά τους όσο και τους εργαζόμενους.

    Για τους κλάδους που εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024 (βιομηχανία και λιανεμπόριο), θα επιβάλλεται πρόστιμο σε όποια επιχείρηση παραβιάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο από τις εξής ημερομηνίες: Από την 1η Απριλίου 2024 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, από τις 2 Μαΐου 2024 για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και από τις 13 Μαΐου 2024 και για τους δύο κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10.

    Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο, ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην Ψηφιακή Κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω αντιστοίχιση.
    Όπως αναφέρει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε δημόσιες τοποθετήσεις της, η καθολική εφαρμογή της έχει πολλαπλά οφέλη για την αγορά εργασίας, καθώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενισχύεται ο υγιής ανταγωνισμός και εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Άλλωστε, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 74 του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, με σκοπό να διασφαλίσει το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, τη νόμιμη χρήση της υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και την καθημερινή και άμεση - σε πραγματικό χρόνο - κοινοποίηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.
    Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου έχει καταστήσει σαφές ότι είναι σε συνεχή διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα, ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως προκύψουν κατά την υλοποίηση του μέτρου.

    Πού εφαρμόζεται

    Έως τώρα, το πεδίο εφαρμογής του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας περιλαμβάνει τις παρακάτω επτά κατηγορίες επιχειρήσεων:
    - Το σύνολο των τραπεζών της χώρας από 01/07/2022.
    - Τα σούπερ μάρκετ, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, με κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 4711, από 01/07/2022.
    - Τις εταιρίες φύλαξης, με κύριο ΚΑΔ 801 και 802, από 16/02/2023.
    - Τις εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης, με κύριο ΚΑΔ 651, από 16/02/2023.
    - Τους ακόλουθους οργανισμούς: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, καθώς και τη Hellenic Train και την ΕλληνικήΕταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, από 22/03/2023.
    - Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, με κύριο ΚΑΔ από 10 έως και 33, πλην του 19, από 01/01/2024.
    - Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, με κύριο ΚΑΔ 47, από 01/01/2024.
    Όταν ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS είναι ένας από τους αναφερόμενους στις ανωτέρω επτά κατηγορίες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες εντάσσονται στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Εντοπίστηκε μηχανή των βομβιστών - Ερευνάται για DNA και αποτυπώματα
    Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Εντοπίστηκε μηχανή των βομβιστών - Ερευνάται για DNA και αποτυπώματα

    Τρεις μέρες μετά την έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό εντόπισαν την μοτοσυκλέτα που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές στο κέντρο της Αθήνας.

    Η μοτοσυκλέτα ήταν κλεμμένη πριν από αρκετούς μήνες από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η μοτοσυκλέτα μεταφέρθηκε στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών για την εξερεύνηση της, αναζητώντας γενετικό υλικό και αποτυπώματα των βομβιστών.

    Επισημαίνεται ότι στην βόμβα που απενεργοποιήθηκε στην έδρα των ΜΑΤ στο γουδί βρέθηκαν αποτυπώματα του κατασκευαστή ή μεταφορέα. Βέβαια τις δύο ενέργειες ανέλαβαν διαφορετικές τρομοκρατικές επωνυμίες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής - Θα «μιλήσουν» οι κάμερες και το δρομολόγιο;
    Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής - Θα «μιλήσουν» οι κάμερες και το δρομολόγιο;

    Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες τηςΕΛ.ΑΣ. για τους βομβιστές της Σταδίου, με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να αναζητά τα μέλη της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας» στα υπολείμματα του ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού αλλά και στις κάμερες ασφάλειας που υπάρχουν γύρω από το υπουργείο Εργασίας.

    Οι δράστες, που όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ήταν αποφασισμένοι και έμπειροι και κατάφεραν να φτιάξουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος εξερράγη με απόλυτη ακρίβεια στο χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει και αυτό δείχνει πως έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία.

    Το δρομολόγιο των βομβιστών στο στόχαστρο

    Οι Αρχές, από τις κάμερες ασφάλειας θα προσπαθήσουν να φτιάξουν το δρομολόγιο αλλά και το μέσο διαφυγής των βομβιστών. Στο υλικό από τις κάμερες θα αναζητήσουν και τα άτομα που έκαναν κατόπτευση της περιοχής τις προηγούμενες ημέρες, πριν το χτύπημα.

    Η επίθεση φαίνεται να ενισχύει την εκτίμηση των ειδικών πως επέστρεψε το «αντάρτικο πόλης».

    Πρόκειται, άλλωστε, για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε διάστημα μόλις 1,5 μήνα, μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή.

    Την ευθύνη των δύο ενεργειών έχουν αναλάβει δύο νέες, πρωτοεμφανιζόμενες, οργανώσεις.

    Η ίδια «δεξαμενή»

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεν αποκλείουν οι δράστες να προέρχονται από την ίδια «δεξαμενή», λόγω του τρόπου δράσης, όπως και της επιλογής των στόχων.

    Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας, είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Το όνομά της παραπέμπει στην παλαιότερη «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία όμως δρούσε με ένοπλες και όχι βομβιστικές επιθέσεις.

    Ένα σενάριο που εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική είναι να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη.

    Πρόκειται για την τρίτη ενέργεια που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας, σε τράπεζα στα Πετράλωνα η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Τι «δείχνει» η έλλειψη υπολειμμάτων - Τα σενάρια της ΕΛΑΣ και ο έμπειρος βομβιστής
    Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Τι «δείχνει» η έλλειψη υπολειμμάτων - Τα σενάρια της ΕΛΑΣ και ο έμπειρος βομβιστής

    Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τη βομβιστική επίθεση στην Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Η επίθεση φαίνεται να ενισχύει την εκτίμηση των ειδικών πως επέστρεψε το «αντάρτικο πόλης».

    Πρόκειται, άλλωστε, για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε διάστημα μόλις 1,5 μήνα, μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή.

    Την ευθύνη των δύο ενεργειών έχουν αναλάβει δύο νέες, πρωτοεμφανιζόμενες, οργανώσεις.

    Η ίδια «δεξαμενή»

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεν αποκλείουν οι δράστες να προέρχονται από την ίδια «δεξαμενή», λόγω του τρόπου δράσης, όπως και της επιλογής των στόχων.

    Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας, είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Το όνομά της παραπέμπει στην παλαιότερη «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία όμως δρούσε με ένοπλες και όχι βομβιστικές επιθέσεις.

    Ένα σενάριο που εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική είναι να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη.

    Πρόκειται για την τρίτη ενέργεια που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας, σε τράπεζα στα Πετράλωνα η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

    Υψηλού ρίσκου ενέργεια - Δεν αποκλείεται να υπήρχε προετοιμασία

    Την ίδια ώρα, οι Αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υλικό από κάμερες ασφαλείας για το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής των δραστών. Επίσης, εξετάζονται και τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Στο πρώτο τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρθηκε πως θα γίνει μεγάλη έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας και επισημάνθηκε ότι η βόμβα ήταν κρεμασμένη στα κάγκελα, χωρίς να δίνεται χρονικό περιθώριο.

    Στη συνέχεια έγινε δεύτερο τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο και η επισήμανση ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στα κάγκελα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

    Η ενέργεια, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, φαίνεται ότι ήταν υψηλού ρίσκου, με γνώση κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, ο οποίος εξαϋλώθηκε και το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπήρχε προετοιμασία για την επίθεση από τις προηγούμενες μέρες.

    Ο κατασκευαστής της βόμβας ήταν άτομο με εμπειρία

    Πηγές, που επικαλείται η ΕΡΤ, αναφέρουν ότι ο κατασκευαστής της βόμβας ήταν άτομο με εμπειρία. Η έκρηξη σχεδόν δεν άφησε υπολείμματα, ενώ μένει να διαπιστωθεί από τις αναλύσεις στο Χημείο του Κράτους το είδος της εκρηκτικής ύλης που εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 3 κιλά.

    Επίσης, τοποθετήθηκε σε σημείο κοντά στις λαμαρίνες της τράπεζας που γινόταν ανακαίνιση ώστε η όδευση του ωστικού κύματος να είναι προς το απέναντι κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

    Οι αστυνομικοί ψάχνουν οπτικό υλικό όχι μόνο από τη στιγμή της έκρηξης αλλά και το προηγούμενο διάστημα καθώς θεωρείται πως οι τρομοκράτες είχαν κάνει προετοιμασία και κατόπτευση του χώρου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Δεξαμενή προσώπων ξεψαχνίζει η ΕΛ.ΑΣ - «Λάθος να πούμε ότι τελείωσε η τρομοκρατία»
    Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Δεξαμενή προσώπων ξεψαχνίζει η ΕΛ.ΑΣ - «Λάθος να πούμε ότι τελείωσε η τρομοκρατία»

    Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ μετά την τρομοκρατική επίθεση απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, με τους αξιωματικούς να φαίνονται πεπεισμένοι ότι αποτελεί την ολική επαναφορά της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

    Δεξαμενή προσώπων ξεψαχνίζει η αντιτρομοκρατική

    Όπως σημείωσε η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN, όσον αφορά την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι έρευνες των Αρχών, «δε θα έλεγα ότι είναι τελείως στο σκοτάδι. Τουλάχιστον για αυτούς που αποτελούν το διευθυντήριο, για αυτούς οι οποίοι έστησαν αυτές τις δύο νέες, τρομοκρατικές οργανώσεις, δε νομίζω ότι δεν ξέρουν πού να ψάξουν, ή ψάχνουν στα τυφλά. Νομίζω ότι υπάρχει μία δεξαμενή προσώπων τους οποίους ξεψαχνίζουν και οι οποίοι φυσικά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία τα έχουν ξανασυναντήσει για υποθέσεις τρομοκρατίας. Ήδη υπάρχει μία ομάδα υπόπτων η οποία δουλεύεται και εξετάζεται πολύ σοβαρά από την αντιτρομοκρατική.

    Αυτή τη στιγμή βασική αρχή της έρευνας είναι ότι “μας έχουν απασχολήσει, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι στρατολόγοι και ποιοι είναι αυτοί που έχουνε σχεδιάσει αυτές τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτοί για τους οποίους δεν γνωρίζουμε πολλά είναι αυτού που εκτελούν τα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης ”. Προφανώς, πρόκειται για πρόσωπα τα οποία δεν είχαν δώσει -τουλάχιστον για θέματα τρομοκρατίας - αφορμές στην ελληνική αστυνομία. Μπορεί να είχαν δώσει αφορμές για άλλα περιστατικά, όχι όμως στο κομμάτι της τρομοκρατίας και τουλάχιστον στο επιχειρησιακό κομμάτι.

    Πού επικεντρώνεται η έρευνα των Αρχών

    Η έρευνα αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο κομμάτι των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Μίνα Καραμήτρου η ΕΛ.ΑΣ έχει στη διάθεσή της ορφανά αποτυπώματα από τη βόμβα που δεν εξερράγη έξω από τα ΜΑΤ, αλλά αυτή τη φορά οι τρομοκράτες δεν έκαναν το ίδιο λάθος.

    Την Παρασκευή στη Σταδίου έγινε μία τέλεια έκρηξη - έτσι χαρακτηρίζεται από το ΤΕΕΜ-, και άφησε πίσω της ένα μικρό κομμάτι ύφασμα από το σακίδιο, ένα πολύ μικρό κομμάτι σακούλας από το σημείο που ήταν τοποθετημένη η βόμβα.

    «Ερευνητικά θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν είχαν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από τη βόμβα στα χέρια τους για να μπορέσουν να κάνουν κάποια αντιπαραβολή. Και αυτό όμως να μη συμβεί, έχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν να πάνε την έρευνα παρακάτω. Νομίζω ότι, έτσι κι αλλιώς, η αντιτρομοκρατική δεν είναι αυτή τη στιγμή στη φάση που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Έχει εξαρθρώσει πάρα πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις στη χώρα μας, έχει συλλάβει πάρα πολλά άτομα - και δεν αναφέρομαι μόνο στις παλιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρομαι και στο κομμάτι της νεοτρομοκρατίας» σημείωσε η επικεφαλής του αστυνομικού ρεπορτάζ του OPEN και επανέλαβε ότι οι Αρχές ερευνητικά «δεν είναι στα τυφλά».

    «Λάθος να πούμε ότι τελείωσε η τρομοκρατία»

    Στην εκπομπή μίλησε και η καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας του πανεπιστημίου Πειραιά, Μαίρη Μπόση. «Σε μία εποχή οξύτατων κοινωνικών ανισοτήτων και εντάσεων, οι οργανώσεις αυτού του τύπου θεωρούν ότι έχουν λόγο ύπαρξης. Η ακροαριστερή τρομοκρατία, στην οποία αυτοτοποθετήθηκε αυτή η οργάνωση, μέσα από τα τηλεφωνήματα που έκανε, υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε ότι τελείωσε, κάθε άλλο», ανέφερε και πρόσθεσε.

    «Βεβαίως, υπάρχουν και συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν αυτή την πορεία που είναι η μετάλλαξη των εννοιών της τρομοκρατίας, όπως και του χώρου. Όπως επίσης έχουμε δει την κάθετη αύξηση του εγκλήματος. Την κάθετη αύξηση της διακίνησης παράνομων όπλων και εκρηκτικών και τη μεγάλη ευκολία στη χρήση τους. Ταυτόχρονα έχουμε δει τις σχέσεις της τρομοκρατίας με το έγκλημα. Εγώ βέβαια οφείλω να πω ότι, το κράτος και οι υπηρεσίες του οφείλουν να προλαμβάνουν, να είναι ανελλιπώς σε εγρήγορση. Δεν μπορεί να αφυπνίζεται όταν συμβαίνει ένα επώδυνο γεγονός».

    Όσον αφορά το τι επεδίωκαν οι δράστες, ισχυρίστηκε πως, «η ακροαριστερή τρομοκρατία, στην οποία αυτοτοποθετήθηκαν, συνήθως αναλαμβάνει την ευθύνη και συνήθως προειδοποιεί με στόχο την πρόληψη αθώων θυμάτων. Από τη στιγμή που γίνονται τα τηλεφωνήματα, παραδίδει το πρόβλημα στις αρχές ασφαλείας, λέγοντας ότι, “αν δεν προλάβετε, είναι δικό σας το πρόβλημα”. Από εκεί και πέρα, επειδή, όπως είπα, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος τη χαλαρότητα των Αρχών».

    «Ο στόχος ήταν το υπουργείο εργασίας»

    Στο OPEN μίλησε και ο βαλλιστικός αναλυτής, Γιώργος Ραυτογιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι, «εκτιμούμε ότι πρόκειται για ζελατοδυναμιτιδα. Πόσα κιλά δεν μπορώ να το προσδιορίσω αλλά σίγουρα ήτανε αρκετά, προκειμένου να έχουμε αυτό το δηκτικό και κρουστικό αποτέλεσμα. Ο στόχος ήταν το υπουργείο εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μία τράπεζα η οποία ανακατασκευάζεται και η οποία, όμως, λόγω των μεταλλικών πλεγμάτων που είχε μπροστά, ήταν το κατάλληλο σημείο».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Μελετούν καρέ - καρέ τις κάμερες στη Σταδίου - Φόβοι για νέο χτύπημα
    Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Μελετούν καρέ - καρέ τις κάμερες στη Σταδίου - Φόβοι για νέο χτύπημα

    Οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες στο κέντρο της Αθήνας ερευνούν εξονυχτιστικά οι Αρχές για να διαπιστώσουν όλα τα βήματα των τρομοκρατών που τα ξημερώματα του Σαββάτου έβαλαν βόμβα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας προκαλώντας πανικό στη Σταδίου, αλλά και ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ που μιλά για «ολική επαναφορά της τρομοκρατίας την Ελλάδα» και για «επίδειξη ισχύος».

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν υλικό και μαρτυρίες τόσο από την οδό Σταδίου, όσο και από άλλα σημεία του κέντρου της πόλης για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να αντιληφθούν, ποια τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα, από που ξεκίνησαν και πώς διέφυγαν από το σημείο.

    Καλά μελετημένη ενέργεια και φόβοι για νέο χτύπημα

    Οι πυροτεχνουργοί εκτιμούν πως οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει ποσότητα εκρηκτικής ύλης μεταξύ τριών και πέντε κιλών στην τσάντα που άφησαν κρεμασμένη έξω από την κεντρική τράπεζα δένοντάς την στα κάγκελα με πλαστικό δεματικό. Η σύσταση της εκρηκτικής ύλης θα διαπιστωθεί από την έρευνα των ειδικών στο Χημείο, όπου τα ειδικά στελέχη θα μελετήσουν αν εκτός από τη ζελατοδυναμίτιδα υπάρχει και εκρηκτικό C-4.

    Σε κάθε περίπτωση οι Αρχές, μιλούν για πολύ καλά μελετημένο χτύπημα με πολύ καλή τεχνογνωσία κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου εκφράζουν φόβους ακόμα και για ένοπλο χτύπημα με πολεμικά όπλα όπως στο παρελθόν, όπως η 17 Νοέμβρη, ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας και η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

    Τα ντοκουμέντα από τη στιγμή της έκρηξης

    Στο μεταξύ, βίντεο - ντοκουμέντο από την περιοχή όπου βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει την έκρηξη που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου και πλέον βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών. Πρόκειται για βίντεο από κάμερα ασφαλείας μέσα σε κατάστημα. Στις εικόνες, που μεταδίδει η ΕΡΤ, αποτυπώνεται η ένταση που είχε το ωστικό κύμα.

    Το ηχητικό ντοκουμέντο

    Στο «φως» έχει έρθει και ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης. Τη σκηνή κατέγραψε εσωτερική κάμερα ασφαλείας σε περίπτερο.

    Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη

    Την ευθύνη για την έκρηξη έχει αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής.

    Η οργάνωση είναι πρωτοεμφανιζόμενη με τη συγκεκριμένη ονομασία, αλλά η ονομασία αυτή παραπέμπει στην παλιότερη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» όπου δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση κάποιος συσχετισμός.

    H σημασία του ονόματος της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας»

    Ενδεικτικό της σοβαρότητας της επίθεσης είναι και το γεγονός ότι, στο σημείο, έφτασε και ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, πράγμα λίγο σπάνιο. Παρόλα αυτά, τον είδαμε εκεί χθες, φυσικά με όλους τους επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με την Μίνα Καραμήτρου ενώ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει γνωστά για την οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    Δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν τη λέξη «ταξική». Υπήρξε η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία μάλιστα είχε κάνει πολύ δυνατά χτυπήματα, όπως για παράδειγμα η επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι αναλυτές δεν μπορούν ακόμα να πουν ξεκάθαρα ότι έχουν να κάνουν με δύο διαφορετικές τρομοκρατικές οργανώσεις, και αναφέρομαι στην οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στα ΜΑΤ πριν από μερικές εβδομάδες και σε αυτήν που πραγματοποίησε το χτύπημα.

    Μία καλά μελετημένη επίθεση

    Τώρα, όπως μεταδίδει από το σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος ο δημοσιογράφος του OPEN Γιάννης Ζιάγκας, το μόνο που έχει μείνει από τον μηχανισμό είναι ένα κομμάτι πανί από το σακίδιο και ένα από τη σακούλα.

    Μάλιστα, έμπειροι αξιωματικοί εκτιμούν πως μέσα στο σακίδιο βρισκόντουσαν 3 με 5 κιλά εκρηκτικής ύλης.

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως το σημείο όπου τοποθετήθηκε ο μηχανισμός ήταν «ιδανικό» λόγω λαμαρίνας που «έστειλε» το ωστικό κύμα στο υπουργείο. Αυτό δείχνει πως ήξεραν οι δράστες ακριβώς πώς να κινηθούν και επρόκειτο για καλά σχεδιασμένη επίθεση.

    «Αναβίωση της τρομοκρατίας ή ολική επαναφορά»

    Με το παραπάνω συμβάν «έσπασε» η σιωπή της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε 1,5 μήνα έχουν εμφανιστεί δύο καινούριες τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές.

    Η αντιτρομοκρατική, μάλιστα, μιλάει για αναβίωση της τρομοκρατίας ή για ολική επαναφορά.

    Όπως εξηγεί η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN, η μία από τις δύο αυτές οργανώσεις έκανε το ντεμπούτο της με την επίθεση στην οδό Σταδίου και έδειξε πως έχει πυγμή -καθώς έκανε το πρώτο της χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας, σε καλά φυλασσόμενο σημείο.

    Πρόσωπα από το παρελθόν;

    Οι αναλυτές λένε πως η συγκεκριμένη οργάνωση θέλει να είναι η κορωνίδα στην νεοτρομοκρατία.

    Καταλήγουν στο συμπέρασμα πως σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν γνωστές δύο τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν αποκλείουν το διευθυντήριο να είναι το ίδιο -δηλαδή πρόσωπα ή πρόσωπο που έπαιξαν τον ρόλο τους τα προηγούμενα χρόνια και πλέον να χρησιμοποιούν καινούρια πρόσωπα, ως εκτελεστικούς βραχίονες.

    Το μήνυμά τους είναι πως υπάρχουν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις που ήρθαν για να μείνουν, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

    Ο μεγάλος φόβος

    Οι αρμόδιοι πλέον φοβούνται το εξής: Επειδή φαίνεται πως η οργάνωση που εξαπέλυσε την επίθεση στο υπουργείο Εργασίας έχει αλματώδη επιχειρησιακή εκτέλεση, φοβούνται το επόμενο χτύπημα.

    Δηλαδή, όπως μεταδίδει η Μίνα Καραμήτρου, φοβούνται εάν οι δράστες θα περάσουν ξαφνικά από τη βόμβα, παρακάτω, σε ένα αιματηρό χτύπημα. Εκεί θα γνωστοποιήσουν και το οπλοστάσιό τους.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch