Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 08:32

Στον Κυπαρισσιακό το Ramform Hyperion - Νέες σεισμογραφικές έρευνες στο "οικόπεδο 10"

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το οικόπεδο 10 ή αλλιώς block 10, σαρώνει το σεισμογραφικό πλοίο Ramform Hyperion, από χθες στο πλαίσιο των ερευνών για υδρογονάνθρακες, στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, σε περιοχή που ανήκει για εκμετάλλευση στα Ελληνικά Πετρέλαια ή με το νέο όνομα HELLENiQ ENERGY

Το σκάφος κινείται από βορρά προς νότο, στην περιοχή ανάμεσα στην Ηλεία και Μεσσηνία και τα Στροφάδια, από τα ανοιχτά του Κατακόλου, έως τα ανοιχτά της Πύλου.

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο ερευνών στην περιοχή, από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου χρησιμοποιήθηκε το πλοίο “SW Cook”.

Το σεισμογραφικό συνοδεύεται από ρυμουλκά και τα καλώδιά του, σαρώνουν το βυθό σε μήκος πέντε ναυτικών μιλίων.

Και αυτό συμβαίνει μόλις λίγες ημέρες αφότου τέθηκε θέμα περιβαλλοντικών όρων στο γειτονικό οικόπεδο υδρογονανθράκων του Κατακόλου, με την λογική ότι συνορεύει με περιοχή Natura, αλλά και από το "άκυρο" που έριξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην προοπτική εκμετάλλευσης στην ίδια περιοχή για περιβαλλοντικούς όρους.

Ας μην ξεχνάμε πως η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, και βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, ο αναπληρωτής προϊστάμενος Αλέξανδρος Κουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "... στο πλαίσιο τελικής αξιολόγησης της ΜΠΕ και των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης με τις αρμόδιες αρχές και το ενδιαφερόμενο κοινό, προέκυψε η αναγκαιότητα πρόσθετων οικολογικών τεκμηριώσεων, επιπλέον αυτών που συμπεριλαμβάνονταν στη ΜΠΕ. Οι ειδικότεροι λόγοι της αναγκαιότητας αυτής ανάγονται, πρώτον, στην πολύ μικρή απόσταση του έργου από τα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης GR2330008 «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία» του δικτύου Natura 2000 και, δεύτερον, στις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4014/2011 που προβλέπουν ότι η αρμόδια αρχή συμφωνεί για το έργο «μόνο αφού βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα» της επηρεαζόμενης περιοχής. Για τη δημιουργία της βεβαιότητας αυτής, ζητήθηκε τον Ιούνιο του 2021 από τον φορέα του έργου η σύνταξη και υποβολή μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης".

Σε αυτή τη ζώνη διενεργούνται σήμερα εκ νέου σεισμογραφικές έρευνες...

Φωτογραφία: marinetraffic.com - pgs.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 17:32

Σχετικά Άρθρα

  • Υδρογονάνθρακες: Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη
    Υδρογονάνθρακες: Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη

    Εξαγωγική σε υδρογονάνθρακες η Ελλάδα – Η ΕΔΕΥΕΠ ανοίγει το «παράθυρο» για γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του 2024

    Στην πρώτη επίσημη συντηρητική εκτίμηση ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες προχωρά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

    Όπως αποκαλύπτει ο ΟΤ, η ΕΔΕΥΕΠ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για το 2023 και αναφερόμενη στον απολογισμό των δράσεων της για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα παρουσιάζει προκαταρκτικά στοιχεία για τα αποθέματα φυσικού αερίου στα blocks της Κρήτης και του Ιονίου.

    Μία συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών αποθεμάτων κυμαίνεται σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

    Τα κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

    Η ΕΔΕΥΕΠ υπό τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Στεφάτο στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023 της εταιρείας αναφέρει ως προς το μέγεθος των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο):

    «Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», αποκαλύπτει η ΕΔΕΥΕΠ στην ετήσια οικονομική έκθεση, που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ.

    Οι περιοχές που αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ είναι: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η HELLENiQ ENERGY και η Energean. Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης)».

    Τα blocks όπου έγιναν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και πιθανόν να κρύβουν τα αποθέματα αερίου 680 δισ. κυβικών μέτρων

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος φυσικά στρέφεται στις περιοχές που βρίσκονται σε φάση έρευνας.

    Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, με σκοπό την πιθανή λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024

    Οι σεισμικές, η Κρήτη, η ExxonMobil και οι γεωτρήσεις

    Η ΕΔΕΥΕΠ μιλά επίσης για το πρόγραμμα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν το 2023: «Τον Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώθηκαν οι πρώτες τρισδιάστατες σεισμικές υπεράκτιες έρευνες της χώρας την τελευταία επταετία και τον Ιούλιο του 2023 η ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξερεύνησης στις υπεράκτιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» και την απόφαση του Μισθωτή να προχωρήσει στη δεύτερη φάση ερευνών.
    Συνολικά, έως σήμερα η ΕΔΕΥΕΠ έχει πλέον επιβλέψει συνολικά οκτώ θαλάσσιες σεισμικές έρευνες, βασιζόμενες στο έτος ορόσημο του 2022 κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι υψηλότερες επενδύσεις σε έρευνα που έγιναν ποτέ στον ελληνικό τομέα upstream. Όλες οι έρευνες έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με νέα, αυστηρότερα, περιβαλλοντικά πρότυπα που πληρούν ή ξεπερνούν τα κριτήρια αναφοράς για τα «καλύτερα διεθνή πρότυπα», τονίζει η αρμόδια εταιρεία για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, «με σκοπό την πιθανή λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024», υπογραμμίζει η εταιρεία αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για τη λήψη επενδυτικής απόφασης.

    Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ δείχνει την Κρήτη και την ExxonMobil: «Βασιζόμενοι στις πρόσφατα διεξαχθείσες έρευνες, η ΕΔΕΥΕΠ, μαζί με την ExxonMobil, επιτάχυναν την πρόσκτηση πρόσθετων τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στις αρχές του 2024 με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της ανάλυσης για πιθανή μελλοντική ερευνητική γεώτρηση».

    Και σε άλλο σημείο της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για το 2023, τονίζεται σχετικά με την πιθανότητα λήψης επενδυτικών αποφάσεων για ερευνητική γεώτρηση: «Μετά το 2022, που ήταν έτος ορόσημο για το επίπεδο των επενδύσεων σεγεωφυσικές έρευνες, το φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση όλων των σχετικών προγραμμάτων εξερεύνησης συνεχίστηκε το 2023. Στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία επτά θαλάσσιες γεωφυσικές (σεισμικές) έρευνες. Μετά την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων ερευνών στις αρχές του έτους, κατά το υπόλοιπο του 2023 οι Μισθωτές των υπεράκτιων οικοπέδων εξερεύνησης εστίασαν κυρίως στην επεξεργασία του μεγάλου όγκου των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων.

    Το 2023 ήταν επομένως έτος προετοιμασίας ενόψει των αποφάσεων των επενδυτών για πιθανές εξερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν εντός του 2024. Η επεξεργασία και η ερμηνεία (η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη) των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων θα επιτρέψει την επαναξιολόγηση του μεγέθους, της έκτασης και του ρίσκου πιθανών γεωτρητικών στόχων για τις υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης, Μπλοκ 2, Μπλοκ 10 και Ιόνιο μπλοκ», επισημαίνει η ΕΔΕΥΕΠ σχετικώς.

    Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι σχεδόν όσο εκείνα του μεγαλύτερου κοιτάσματος στη ΝΑ Μεσόγειο, το Ζόρ στην Αίγυπτο

    Το κοίτασμα Ζορ και τα οφέλη από τα αποθέματα αερίο στην Ελλάδα

    Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις που κάνει η ΕΔΕΥΕΠ για τα ελληνικά κοιτάσματα, αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις δείχνουν αποθέματα κοντά στο μεγαλύτερο κοίτασμα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

    Πρόκειται για το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακάλυψε το 2013 ο ιταλικός κολοσσός στο upstream, η Eni. Τα αποθέματα του σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 30 τρισ. κυβικά πόδια ή 850 δισ. κυβικά μέτρα.

    Στην Ελλάδα, οι συντηρητικές εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ δείχνουν 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    Με δεδομένο ότι η ετήσια κατανάλωση της χώρας σε φυσικό αέριο κινείται γύρω στα 4 με 5 δισ. κυβικά μέτρα γίνεται εύκολα αντιληπτό τι σημαίνει οικονομικά για τα δημόσια ταμεία.

    Η ΕΔΕΥΕΠ περιγράφει σχετικώς: «Τα άμεσα οικονομικά οφέλη από την πιθανή παραγωγή φυσικού αερίου για το Ελληνικό κράτος με βάση μια χρονική διάρκεια εικοσιπενταετίας από την έναρξη της παραγωγής θα προέρχονται από την φορολογία εισοδήματος και από τα μερίσματα παραγωγής και άλλα λοιπά ανταλλάγματα. Παράλληλα η προώθηση ενός συστήματος ανακατανομής πόρων που προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες για στήριξη των τοπικών οικονομιών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και σε εθνικό επίπεδο μέσω ενδεχόμενης διάθεσης πόρων για την ενεργειακή μετάβαση, αναμένεται να μετριάσει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο καθιστώντας τη λειτουργία αυτού του βρόχου ανάδρασης ως προτεραιότητα δημοσίου συμφέροντος».

    Πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ για το 2023 λόγω των εσόδων που είχε από τους μισθωτές των παραχωρήσεων στην Ελλάδα

    Τα έσοδα από τους μισθωτές των blocks

    Η ΕΔΕΥΕΠ όπως επίσης περιγράφει στην ετήσια οικονομική της έκθεση έχει επεκτείνει τη δράση της στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και στην δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS).
    Και για τους τομείς αυτούς κάνει τον απολογισμό της.

    Ωστόσο, συνεχίζει να έχει έσοδα και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα χάρη στις ενεργές συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης με ExxonMobil, Helleniq Energy και Energean.

    Έτσι για το 2023 ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ έκλεισε υψηλότερα στα 3.063.571 ευρώ από 2.118.061 ευρώ το 2022.

    Ο κύκλος εργασιών προήλθε από:

    • Έσοδα από στρεμματικές αποζημιώσεις βάσει συμβάσεων: 1.085.610 ευρώ
    • Έσοδα από σεισμικά δεδομένα βάσει συμβάσεων: 1.043.555 ευρώ
    • Έσοδα από εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη του προσωπικού βάσει συμβάσεων (Training fees): 620.000 ευρώ
    • Λοιπά έσοδα δραστηριοτήτων: 314.406 ευρώ

    Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ επισημαίνει ότι από την κατηγορία «λοιπά έσοδα δραστηριοτήτων» τα 280.000 ευρώ προήλθαν από την πώληση γεωτρητικών δεδομένων.

    Τα κέρδη μετά από φόρους για την ΕΔΕΥΕΠ το 2023 ανήλθαν σε 850.911 ευρώ, αυξημένα κατά 677.082 ευρώ, είτε 389.51% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό κατά τη χρήση του 2022, το οποίο ανερχόταν σε 173.830 ευρώ.

    Πηγή: ΟΤ - Ιn.gr

  • Μεσσηνία: Σεισμός 3,4 ρίχτερ στον κόλπο της Κυπαρισσίας
    Μεσσηνία: Σεισμός 3,4 ρίχτερ στον κόλπο της Κυπαρισσίας

    Το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπολογίστηκε σε 25,7 χιλιόμετρα.

    Ένας σεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, τη Δευτέρα (16/9), στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε στις 15:28, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 21 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά των Φιλιατρών Μεσσηνίας, δηλαδή στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

    Ακόμα, το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπολογίστηκε σε 25,7 χιλιόμετρα.

    Σεισμός στον κόλπο της Κυπαρισσίας καταγράφηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 Σεπτεμβρίου 2024

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Αυγερινοπούλου: Σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο
    Αυγερινοπούλου: Σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Επικαιροποιούνται οι μελέτες για τις περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - Αλλαγές ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμη, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η επικαιροποιημένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

    Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η κα. Αυγερινοπούλου, η επικαιροποίηση των μελετών και του νομικού καθεστώτος που διέπει τις περιοχές Natura 2000 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί μια πολυδιάστατη, σημαντική διαδικασία καθώς η Περιφέρειά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική περιβαλλοντικά και ταυτόχρονα ευάλωτη και διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα. Με την ανάρτηση της επικαιροποιημένης, πλέον, μελέτης σε δημόσια διαβούλευση, που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του Π.Δ, θα αξιολογηθεί εκ νέου η προϊούσα φυσική κατάσταση της προστατευόμενης περιοχής, μέσα από νέες προτάσεις για το καθεστώς προστασίας και την κατάλληλη διαχείριση, που θα στηρίζει τόσο την ιδιαίτερη βιοποικιλότητά της και το εξαιρετικό τοπίο της, όσο και φιλικές προς το περιβάλλον αναπτυξιακές δραστηριότητες.

    Μάλιστα, όπως ανέφερε η κα. Αυγερινοπούλου, το επόμενο διάστημα και μόλις τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο για την αναθεώρηση των περιοχών Natura της ΠΔΕ, θα γίνει επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

    Ο κ. Βαρελίδης τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι, ως το τέλος του καλοκαιριού, να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η διαδικασία για το σύνολο των περιοχών της χώρας και η υιοθέτηση των Ε.Π.Μ. και των Π.Δ., με στόχο την προστασία της φύσης μέσα από την επαναξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν από την διαβούλευση, χωρίς ωστόσο οι περιοχές Natura να αποτελούν άβατα. Και αυτό, καθώς πρόκειται για περιοχές που ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας είτε εντός των Natura, είτε πλησίον.

    Ο Συντονιστής Έργου Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), Δρ. Βιολόγος, Περιβαλλοντολόγος εταίρος της ENVECO A.E., Γιώργος Κοτζαγεώργης, τόνισε ότι μέσα από την διαβούλευση δίνεται η δυνατότητα στο κοινό και στους φορείς να δουν το περιεχόμενο, να δουν τις προτάσεις προστασίας και διαχείρισης όλων αυτών των περιοχών της χώρας, για την διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης στις προβλέψεις και στους στόχους που μπαίνουν για την προστασία και τη διαχείριση, έτσι ώστε οι τοπικές και ευρύτερες κοινωνίες να μην είναι απέναντι με αυτά τα οποία προτείνονται για την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά να αντιμετωπίζεται σαν ένα θετικό στοιχείο για την αξία των περιοχών που φιλοξενούν. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, στο σύνολό τους.

    Όπως τονίστηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης, στόχος αυτών των μελετών είναι να παραχθούν προεδρικά διατάγματα προστασίας για τις προστατευόμενες περιοχές και υπουργικές αποφάσεις σχεδίων διαχείρισης για αυτές ενώ και τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων θα βγουν σε διαβούλευση, επομένως θα υπάρχει και μια δεύτερη ευκαιρία συζήτησης των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίστηκε, περιβάλλον είναι και ο άνθρωπος και, ως εκ τούτου, στις μελέτες συνυπολογίστηκε επιπρόσθετα ο κοινωνικός χαρακτήρας των περιοχών, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι τοπικές κοινωνίες, που αποτελούν μέρος του περιβάλλοντος, να έχουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

    Τα Μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν επίσης η κα. Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε., Εκπρόσωπος της σύμπραξης των εταιρειών ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε. και ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. για την εκπόνηση της Μελέτης 5 «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων», η κα. Ειρήνη - Σπυριδούλα Στανωτά, Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Περιβαλλοντικών Μελετών της ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., Υπεύθυνη σύνταξης της Μελέτης 5 και οι κ.κ Ιωάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Στυλιανός Μπλέτσας, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον,.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ανταρκτική: Αχανή κοιτάσματα υδρογονανθράκων φέρεται να ανακάλυψε η Ρωσία
    Ανταρκτική: Αχανή κοιτάσματα υδρογονανθράκων φέρεται να ανακάλυψε η Ρωσία

    Το αποθέματα εκτιμάται ότι φτάνουν τα 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου 10 φορές η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

    Ρωσικό ερευνητικό σκάφος που υποτίθεται ότι πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες στην Ανταρκτική ενημέρωσε τη Μόσχα για τον εντοπισμό γιγάντιου κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

    Σύμφωνα με καταθέσεις στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, η δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ανταρκτική προμηνύει γεωπολιτικές εντάσεις και ίσως τελικά ανοίξει το δρόμο για εξορύξεις στην προστατευόμενη σήμερα ήπειρο.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών δημιουργούν επίσης ανησυχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κοίτασμα φτάνει τα 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου 10 φορές η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

    Η λευκή ήπειρος προστατεύεται από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, η οποία απαγορεύει την εξόρυξη οποιουδήποτε φυσικού πόρου.

    Ωστόσο η Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου φέρεται να ανησυχεί για ενδεχόμενη απόσυρση της Ρωσίας από τη συνθήκη και καλεί το Φόρεϊν Όφις να προστατεύσει τα συμφέροντα της Βρετανίας.

    Και αυτό επειδή ένα μεγάλο μέρος του κοιτάσματος βρίσκεται εντός των Βρετανικών Εδαφών στην Ανταρκτική, τα οποία διεκδικούν μέχρι σήμερα και η Χιλή και η Αργεντινή.

    Το κοίτασμα φέρεται να ανακαλύφθηκε από το ερευνητικό σκάφος Alexander Karpinsky της Rosgeo, κρατικής ρωσικής εταιρείας για την αναζήτηση ορυκτών πόρων.

    Εμπορική αξιοποίηση

    Ο Κλάους Ντοντς, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Royal Holloway College, εκτίμησε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας υποδηλώνουν ενδιαφέρον για εμπορική αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.

    «Η Συνθήκη για την Ανταρκτική αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις» όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα, είπε.

    «Οι δραστηριότητες της Ρωσίας πρέπει να ερμηνευτούν ως απόφαση υπονόμευσης των κανόνων για τις σεισμικές έρευνες και τελικά ως προάγγελος της εξόρυξης πόρων» εκτίμησε.

    Η Ρωσία πιθανότατα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη σύνοδο των χωρών-μελών της συνθήκης που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα στην Ινδία.

    Άλλοι ειδικοί εκτίμησαν πάντως ότι η Ανταρκτική κινδυνεύει περισσότερο από τις γεωπολιτικές αλλαγές που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    Οι εντάσεις αυτές θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην πτώση της Συνθήκης για την Ανταρκτική, είπε ο Άλαν Χέμινγκς, διοικητής της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική στη διάρκεια του πολέμου των Φόκλαντς ανάμεσα στη Βρετανία και την Αργεντινή, σήμερα ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κάντερμπουρι στη Νέα Ζηλανδία.

    Προειδοποίησε δε ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ κατάλληλη στιγμή για εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Ανταρκτική».

    «Οποιαδήποτε απόπειρα να αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες της Ανταρκτικής θα μας βουλιάξει όλους».

    Πηγή: In.gr
  • Μανιάτης για υδρογονάνθρακες: "Κάναμε σημαντικά βήματα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τις μετέπειτα Κυβερνήσεις"
    Μανιάτης για υδρογονάνθρακες:

    Ευθύνες για το χρόνο που χάθηκε στο κεφάλαιο υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, μετά το 2014, επέρριψε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ilialive.gr και τη δημοσιογράφο Βίκυ Γκουγκουστάμου.

    Η ερώτηση εξειδικεύτηκε στο σκέλος των υδρογονανθράκων του Κατακόλου και στο “πάγωμα” που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε πως η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στο θέμα, είναι λανθασμένη για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

    “Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από το 2014, όταν αναθέσαμε τις πρώτες συμβάσεις και προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια Κρήτη. Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο, με ευθύνη όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων, και βέβαια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έβαλε φιλόδοξους στόχους για την απανθρακοποίηση της χώρας χωρίς όμως να λάβει υπόψιν πολλές άλλες κρίσιμες παραμέτρους” σημείωσε ο κ. Μανιάτης.

    maniatis3

    «Και ανανεώσιμα και φυσικό αέριο»

    Ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στην πολιτική που θα έπρεπε να εφαρμοστεί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων με πολλαπλό όφελος. “Πιστεύω βαθιά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αειφορία και σε έναν πλανήτη χωρίς άνθρακα. Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζουμε ότι μέχρι το 2050 τουλάχιστον θα χρειαζόμαστε μεταβατικά καύσιμα, και δη φυσικό αέριο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη στρατηγική που εγώ ονομάζω «και ανανεώσιμα και φυσικό αέριο» αντί για «είτε ανανεώσιμα είτε φυσικό αέριο». Να επενδύσουμε μαζικά και σε έρευνα και δράση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε έρευνα για εντοπισμό και αξιοποίηση κοιτασμάτων. Προφανώς με σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και με όλες τις αναγκαίες δικλείδες προστασίας και βιωσιμότητας. Και έχοντας βέβαια κατά νου ότι τα έσοδα του δημοσίου από αυτά τα κοιτάσματα θα πάνε στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, δηλαδή στο ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες” κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

  • Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά το διπλό σεισμό
    Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά το διπλό σεισμό

    Για προληπτικούς λόγους μετά τι διπλή σεισμική δόνηση, κλείνουν όλα τα σχολεία του νομού, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση.

    Όσα παιδιά δεν μπορούν να τα παραλάβουν οι γονείς τους, θα παραμείνουν στο προαύλιο του σχολείου τους με την επιτήρηση των εκπαιδευτικών.

  • Ηλεία: Διπλός σεισμός με διαφορά λεπτού 4,3 & 5,7R στον Κυπαρισσιακό - Δηλώσεις Λέκκα
    ΕΚΤΑΚΤΟ: Ηλεία - Διπλός σεισμός με διαφορά λεπτού 5,6 & 5,7R στα ανοιχτά της Κυπαρισσίας

    Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις 9.11 και 9.12 το πρωί της Παρασκευής αρκετά αισθητοί στην Ηλεία.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για δονήσεις εντάσεως 4,3 και 5,7R (επανεκτίμηση του Γεωδυναμικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου) με επίκεντρο 21 και 25 χιλιόμετρά ανατολικά των νήσων Στροφάδων στα ανοικτά της Κυπαρισσίας.

    seismos1Ανάμεσα σε Στροφάδια και Κυπαρισσία το επίκεντρο του σεισμού

    Νεότερη ενημέρωση

    Άμεση κινητοποίηση στο δήμο Ζαχάρως. Ο δήμαρχος Κώστας Μητρόπουλος με τους συνεργάτες του ελέγχουν τα σχολεία που είναι σε λειτουργία αυτή την ώρα.

    Δεν υπάρχει αναφορά ζημιών μέχρι ώρας.

    Νεότερη ενημέρωση

    Σε κινητοποίηση Αστυνομία, Πυροσβεστική και δήμοι για τον διπλό σεισμό. Ελέγχονται σχολικές μονάδες κυρίως στη νότια Ηλεία που ήταν κοντά στο επίκεντρο.

    Νεότερη ενημέρωση

    Αισθητός σε μεγάλη ακτίνα ο σεισμός.

    Νεότερη ενημέρωση

    Οι δηλώσεις Λέκκα στην ΕΡΤ: "Πάνω στο ελληνικό τόξο ο σεισμός"

    Νεότερη ενημέρωση

    Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νοσοκομείο Κρεστένων.

    Νεότερη ενημέρωση

    Κλείνουν προληπτικά τα σχολεία του νομού.

  • Υδρογονάνθρακες: Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι αποφάσεις για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη
    Υδρογονάνθρακες: Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι αποφάσεις για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη

    Σε κρίσιμη φάση μπαίνει το project της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τα blocks για έρευνες έχουν στα χέρια τους τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 και προχωρούν στην αξιολόγηση και περαιτέρω ερμηνεία τους.

    Οι επενδυτές σε Ιόνιο και Κρήτη

    Πηγές της αγοράς θέλουν τις εταιρείες Energean, Helleniq Energy και ExxonMobil που έχουν μισθώσει τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης να σταθμίζουν τα δεδομένα στο προσεχές χρονικό διάστημα και να λαμβάνουν τις σχετικές επενδυτικές αποφάσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Σημειωτέον ότι οι παραχωρήσεις είναι: «Μπλοκ 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, «Ιόνιο» η οποία έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy, «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», την οποία εκμεταλλεύεται επίσης η Helleniq Energy και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

    Οι πετρελαϊκές, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προχωρήσει σε ανάλυση των πρώτων σεισμικών δεδομένων 2D και 3D που ελήφθησαν από τα ειδικά σεισμογραφικά σκάφη και αναμένεται τους επόμενους μήνες να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

    Η παραχώρηση στα Ιωάννινα

    Η πλέον ώριμη περιοχή για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα είναι το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων. Ο αρχικός προγραμματισμός έδειχνε ως χρόνο γεώτρησης το 2024. Το συγκεκριμένο χερσαίο block έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Energean. Σύμφωνα με πληροφορίες για να προχωρήσει η εταιρεία στην πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων.

    Πηγές αναφέρουν πως η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι και αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση. Η Energean απέστειλε τη μελέτη προς έγκριση τον περασμένο Ιούλιο.

    Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται το project εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου

    Ωστόσο, ακόμη κι αν άναβε το «πράσινο» φως σήμερα η εταιρεία θα πρέπει να αποσπάσει την απόφαση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για την παράταση της συγκεκριμένης ερευνητικής φάσης στα «Ιωάννινα». Ο χρόνος που μπορεί να δώσει η ΕΔΕΥΕΠ είναι 12 μήνες.

    Προσώρας, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι έτοιμη για να υποδεχτεί γεωτρύπανο, εντούτοις η εταιρεία λόγω της αναμονής της έκδοσης της ΑΕΠΟ δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με σαφήνεια τον χρόνο εκτέλεσης της γεώτρησης.

    Η δομή ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία

    Πάντως, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που έχει στα χέρια της η Energean για το θαλάσσιο «μπλοκ 2» δείχνουν ότι υπάρχει γεωλογική δομή η οποία είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και πριν εκκινήσουν οι οποίες ενέργειες για την επόμενη φάση των ερευνών θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες διπλωματικές συνεννοήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Διεθνής κινητικότητα

    Αξίζει να τονιστεί πως η χρονική συγκυρία για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι μοναδική.

    Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη κινητικότητα από τις πετρελαϊκές και τις ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Τόσο στη Μ. Βρετανία, όσο και στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη διαδικασίες εκχώρησης αδειών παραχώρησης για την έρευνα κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς