Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 12:36

Καθαρά Δευτέρα 2023: Η ακρίβεια «χτυπά» το σαρακοστιανό τραπέζι - Στα ύψη λαγάνα και θαλασσινά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

διαίτερα προβληματισμένα είναι τα ελληνικά νοικοκυριά για το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ακρίβεια. Ο καλός καιρός έφερε αφθονία και συγκράτηση τιμών στα ψαρικά, όμως η λαγάνα και άλλα είδη όπως ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα και τα κατεψυγμένα ψαρικά παρουσιάζουν αυξήσεις από 10 έως 20%.

Δυσφορία από τις αυξήσεις στις τιμές

Το καλάθι της ψαραγοράς που θα διαρκέσει για όλη τη σαρακοστή περιλαμβάνει γαρίδα κόκκινη, γαρίδα γάμπαρη μικρή, καλαμάρι μικρό, θράψαλο μικρό, σουπιά και τσιπούρα έως μισό κιλό.

«Φτιάξαμε το καλάθι της ιχθυαγοράς το οποίο εμπεριέχει 6 κωδικούς για τη σαρακοστή, οι οποίοι θα αλλάζουν εβδομαδιαίως, θα είναι ένα ευέλικτο καλάθι θα λέγαμε διότι πάντα παίζει και ο παράγοντας καιρός και ο παράγοντας πληθώρας των ψαριών και των θαλασσινών», δήλωσε στο Open ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ψαραγοράς Αθηνών, Βασίλης Σίμος.

Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων της κεντρικής ιχθυαγοράς να συγκρατήσουν τις τιμές, αρκετά είναι τα παράπονα από καταναλωτές που θα κάνουν το σαρακοστιανό τραπέζι με τα βασικά.

Την ίδια ώρα, η τιμή της λαγάνας κινείται κατά μέσο όρο στα 3,5 ευρώ, αυξημένη σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της εκτίναξης των πρώτων υλών αλλά και υψηλού ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τους αρτοποιούς η απλή λαγάνα θα κυμανθεί γύρω στα 3,40 και η σύνθετη γύρω στα 4,50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές από το market pass.

Αναλυτικά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ

Κάρτα με τις τιμές των σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Φτιάξαμε μία κάρτα όπου έχουμε συνολικά συγκεντρώσει όλες τις τιμές των Σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες. Έτσι θα δείτε που σας συμφέρει να πάτε αλλά και θα παρακολουθούμε τις τιμές τους ανά εβδομάδα. Χθες σε ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν εξωπραγματικές τιμές που δεν ισχύουν».

τιμες σουπερ μαρκετ
τιμες σουπερ μαρκετ

Μόλις για 18 μέρες φτάνει ο μισθός

Με την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ να καλπάζει ασταμάτητη, το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για μόλις 18 ημέρες για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά τα οποία δέχονται ισχυρές πιέσεις στην προσπάθειά τους να «βγάλουν» το μήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι τιμές τροφίμων και βασικών ειδών φουσκώνουν καθημερινά. Ενδεικτικά, μανούρι ΠΟΠ στις 18 Φεβρουαρίου κόστιζε 10,20 ευρώ το κιλό και δύο μέρες αργότερα 11,5 ευρώ, ενώ ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας από 10,1 ευρώ στις 18 Φεβρουαρίου, σκαρφάλωσε στα 11,6 ευρώ στις 20 του μήνα.

«Οι καταναλωτές βλέπουν σε πολλές αλυσίδες τιμές τροφίμων και βασικών προϊόντων να αλλάζουν ακόμα καθημερινά, προς τα επάνω», δήλωσε ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ζήτηση για το market Pass εκτινάχθηκε, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί αν σβήσει τη φωτιά στο ράφι και με τη διεύρυνση του καλαθιού του νοικοκυριού, και την ενεργοποίηση του καλαθιού της Σαρακοστής, με προϊόντα όπως ο χαλβάς, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και τα όσπρια.

Καλάθι θα τρέξει πιλοτικά και στη βαρβάκειο για όλη την περίοδο της Σαρακοστής, στο οποίο μπαίνουν Γαρίδα κόκκινη και γάμπαρη, καλαμάρι, θράψαλο, σουπιά και τσιπούρα, ωστόσο εκτός καλαθιού μένουν οι λαγάνες καθώς τα αρτοποιία δεν συμμετέχουν στο καλάθι.

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, οι τσουχτερές τιμές στη λαγάνα φέτος αλλά και οι ανατιμήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα τους οφείλεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα θαλασσινά

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο OPEN ο αντιπρόεδρος της Βαρβάκειου Ιχθυαγοράς ανέφερε πως «δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές ενώ πως έχουμε βάλει σε κάποιες τιμές πλαφόν, για να αποφύγουμε την αισχροκέρδεια».



Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει πρόθεση να γίνει ένα καλάθι για να σαρακοστιανά, μετά από πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και πιστεύουμε πως πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα έχουμε φτάσει σε μια απόφαση για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε και τον κόσμο».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «από πέρυσι δεν υπάρχουν αυξήσεις ενώ σε κάποια προϊόντα είμαστε πιο οικονομικά από πέρυσι»,

Συγκεκριμένα, τα πιο αγαπημένα θαλασσινά έχουν τις εξής τιμές:

  • Οι γαρίδες θα κυμανθούν από 10 έως 16 ευρώ το κιλό, αναλόγως το είδος.
  • Χταπόδια, αναλόγως το μέγεθος 10 με 17 ευρώ το κιλό.
  • Τα καλαμάρια μέχρι 17 ευρώ το κιλό.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 11:42

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό
    Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό

    Από πνιγμό κατά τη διάρκεια του φαγητού έχασε την ζωή του δίχρονο κοριτσάκι στα Χανιά

    η ζωή του έχασε από πνιγμό κατάποσης νήπιο κοριτσάκι 2 ετών στα Χανιά.

    Η τραγική μητέρα προσπάθησε να βοηθήσει το μικρό αγγελούδι να επανέλθει χωρίς όμως να τα καταφέρει.

    'Αμεσα έφτασε το ΕΚΑΒ οι διασώστες του οποίου μετέφεραν τη μικρή στο ΤΕΠ παιδιατρικό του νοσοκομείου.

    Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για τεράστια προσπάθεια τόσο των διασωστών του ΕΚΑΒ όσο και των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων να κρατήσουν τη μικρή στη ζωή, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, κατέληξε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου
    σε Plus +
    Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου

    Η διαφορά της φετινής 28ης Οκτωβρίου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και η αλλαγή στο τραπέζι μας.

    Το φαγητό στο τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα θέμα για το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία. Σε αντίθεση με την 25η Μαρτίου, που η υποχρέωση να καταναλώσουμε παστό μπακαλιάρο είναι «καθολική», για την ημέρα του ΟΧΙ οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου ο μπακαλιάρος είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της ημέρας κι άλλες που η βεντάλια των επιλογών ανοιγοκλείνει ανάλογα με το ημερολόγιο.

    Σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη, τον Οκτώβριο οι πιστοί νηστεύουν μόνο Τετάρτη και Παρασκευή. Οι δύο αυτές ημέρες της εβδομάδας είναι αφιερωμένες στην πνευματική προετοιμασία των πιστών, οι οποίοι απέχουν από την κατανάλωση λαδιού, κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών.

    Η νηστεία «σπάει» μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι εθνικές γιορτές όταν επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού. Αυτός είναι ο σκοπός που εξυπηρετούσε ο παστός μπακαλιάρος, το «ψάρι του βουνού» όπως το ονόμαζαν οι παλιότεροι, ένα υλικό που βρίσκονταν σε αφθονία παντού, ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων και καιρικών συνθηκών.

    Η διαφορά της φετινής 28ης Οκτωβρίου

    Φέτος η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα Δευτέρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ακολουθήσει τις επιθυμίες του. Κρέας, πουλερικά και ψάρια θα πρωταγωνιστήσουν στα τραπέζια μας, ανάλογα με την όρεξη και το βαλάντιό μας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού
    Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού

    Συγκρατημένη αισιοδοξία αποπνέουν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φετινή παραγωγή του ελαιόλαδου στις χώρες-παραγωγούς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την τιμή του.

    Το ότι το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους πολλούς δεν είναι μυστικό. Αρκεί να αναζητήσει κανείς τη διαμόρφωση των τιμών του στο ράφι, από το ξέσπασμα της κρίσης ως σήμερα. Πρακτικά μιλάμε για υπερδιπλάσια τιμή από τον Ιανουάριο του 2021 ως σήμερα.

    Όπως επισημαίνει στις Φθινοπωρινές της Προβλέψεις η Κομισιόν, οι τιμές παραγωγού έφθασαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2023/24, μετά από δύο σεζόν με ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ. Κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με τις μέσες τιμές στην Ισπανία -που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη- να φτάνουν τα 903 ευρώ/100 kg, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

    Έκτοτε, οι τιμές βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν 2024/25 παγιώνονται. Ωστόσο, οι τιμές αυτές εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες του μέσου όρου της πενταετίας.

    Οι προβλέψεις για το ελαιόλαδο

    Η φετινή παραγωγή

    Η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω το 2024/25, εκτός εάν εμφανιστούν ακραίες καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ισπανία (σε περίπου 1,3 εκατ. τόνους, +50% και 65% μερίδιο), αλλά και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Αντίθετα, η Ιταλία ενδέχεται να έχει χαμηλότερη παραγωγή ακόμα και σε σχέση με πέρσι, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες στο νότο. Συνολικά, η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 2 εκατ. τόνους (+32% σε ετήσια βάση) και να προκαλέσει μείωση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης (+7%), ανάλογα με το ρυθμό μεταβίβασης των τιμών στους καταναλωτές.

    Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κύρια αβεβαιότητα για το 2024/25 είναι το πόσο γρήγορα οι τιμές θα προσαρμοστούν στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές μετά την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών τους λόγω των υψηλών τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν σχεδόν 9,5 κιλά πριν από την πληθωριστική κρίση, την περίοδο 2023/2024 έπεσε στα 7,2 κιλά.

    Στα καθ’ ημάς, οι παραγωγοί παραμένουν συγκρατημένοι, καθώς πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, με βασικό ζητούμενο τη βροχή. Αν και η παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη από πέρσι (το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές προβλέψεις/προσδοκίες για 200.000 τόνους), οι ελαιοπαραγωγοί σημειώνουν ότι ο αφυδατωμένος καρπός θα δώσει μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερη ποιότητα ελαιόλαδου. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για τους καταναλωτές είναι να δουν στο ράφι τιμές κάτω από τα 10 ευρώ τους επόμενους μήνες.

    Η «μάχη» στο χωράφι

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάχη του πληθωρισμού για τα νοικοκυριά θα κριθεί εν πολλοίς στο πεδίο των τροφίμων. Αν και το κύμα των αυξήσεων έχει ανακοπεί, καταγράφονται επίμονες ανατιμήσεις τόσο σε νωπά όσο και σε συσκευασμένα είδη διατροφής. Με αυτό το δεδομένο, η διακύμανση των διεθνών τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα, που επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων, είναι κρίσιμη. Στη ζάχαρη, για παράδειγμα, η ενισχυμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα), σε σχέση με τη ζήτηση, αναμένεται να πιέσει την τιμή της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στην τιμή, καθώς φαίνεται να κυριαρχούν οι ανησυχίες της αγοράς για το ενδεχόμενο ύπαρξης δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία (εμφάνιση La Niña). Η εκτίμηση είναι, μάλιστα, ότι η θετική δυναμική στην τιμή της ζάχαρης πιθανά να παραμείνει βραχυπρόθεσμα. Το σιτάρι έκανε ένα “άλμα” από τα τέλη Αυγούστου, τον τελευταίο μήνα “χάνει” γύρω στο 1,5%, αλλά παραμένει 2% ψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, χωρίς φυσικά να προσεγγίζει καν στα ιλιγγιώδη ύψη της περιόδου 2022/2023. Οι ανησυχίες σχετικά με τη συρρίκνωση της προσφοράς και το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένουν, όμως, στο επίκεντρο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση ενίσχυσης των τιμών.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών
    Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών

    Συνολικά 123 προϊόντα, τα οποία εμφανίζουν μειώσεις από 6% έως 15% έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με το υπουργείου Ανάπτυξης, στη νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες στα σούπερ μάρκετ, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών.

    Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν οικειωθελώς οι επιχειρήσεις μετά το κάλεσμα από πλευράς του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου σε επιχειρήσεις- προμηθευτές και λιανεμπόριο προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    H πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις για συμμετοχή στη νέα αυτή πρωτοβουλία, αφορά σε μειώσεις τιμών στα προϊόντα τουλάχιστον κατά 5%, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δύο μηνών. Για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής, τόσο οι επιχειρήσεις - προμηθευτές που συμμετέχουν, προχωρούν σε μείωση, στο ποσοστό που επιλέγουν, στα προϊόντα τους, όσο και τα σούπερ μάρκετ από την πλευρά τους, που τα διαθέτουν στο ράφι. Ο στόχος είναι ανά 15 μέρες να αυξάνεται ο αριθμός των κωδικών, με τους καταναλωτές να ενημερώνονται σχετικά με τις νέες μειωμένες τιμές.

    Ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας το πρωί της Τρίτης σχετικά με τις μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι «πέρσι τέτοιον καιρό ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 10,4%, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 3% και αν δεν είχαμε το λάδι 60% πάνω από πέρσι, θα βρισκόταν στο 1%».

    Η λίστα με τα προϊόντα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε πρώτη φάση έχουν συμμετάσχει συνολικά 12 εταιρείες με κωδικούς που αφορούν προϊόντα από τρόφιμα, έως προϊόντα προσωπικής υγιεινής αλλά και για τη φροντίδα του σπιτιού.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του ψωμιού η Ελλάδα
    Δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του ψωμιού η Ελλάδα

    Σταθερά η δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του φρέσκου ψωμιού παραμένει η Ελλάδα από το 2020, με την Εσθονία να είναι η μόνη που μας ανταγωνίζεται.

    Παρά την ανταγωνιστική του τιμή, όμως, οι περισσότεροι φούρνοι και η πορεία της κατανάλωσης ψωμιού παρουσιάζει σταδιακά μείωση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με αντικείμενο «Το παρόν και το μέλλον της Αρτοποιίας στην Ελλάδα».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η τιμή φρέσκου λευκού ψωμιού (φραντζόλα 500γρ.) στην Ελλάδα, παραμένει από το 2020 η δεύτερη χαμηλότερη της ευρωζώνης (πρώτη η Εσθονία).

    Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί από την 6η (2020), στην 5η χαμηλότερη τιμή το 2024, μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και Πολωνία.

    Στο 1,21 ευρώ η φραντζόλα - Κατά 48% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

    Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφώνεται στο 1,21 ευρώ και είναι 48% χαμηλότερη συγκριτικά με το Μ.Ο. Ευρωπαϊκής τιμής (1,80 ευρώ). Σε σχέση με το 2020, η τιμή μεταβλήθηκε κατά 39%, λίγο περισσότερο από το Μ.Ο. της μεταβολής στην Ευρώπη.

    Η αύξηση της τιμής του ψωμιού στη χώρα, που είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη, προκλήθηκε λόγω της αύξησης:

    • Των πρώτων υλών (σιτάρι- αλεύρι).

    Η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα, παρουσιάζει από τον Αύγουστο του 2021 μία σημαντική αύξηση μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου του 2022 που διαμορφώθηκε η υψηλότερη τιμή της. Από τα 230 ευρώ ανά τόνο τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 260 ευρώ ανά τόνο, μέσα στον ίδιο μήνα και παρέμεινε σταθερή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στη συνέχεια, η τιμή του σιταριού, ξεκίνησε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2022, για να διαμορφωθεί στα 400 ευρώ ανά τόνο, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινάει η μείωση της τιμής του.

    • Της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σύμφωνα με τις τιμές για μη οικιακούς καταναλωτές από το 2019 μέχρι το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27, στην ετήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2023, είναι μικρότερη από τις τιμές που διαμορφώνονται σε χώρες όπως η Γαλλία (0,1734 ευρώ/ kWh), η Κροατία (0,2039 ευρώ/ kWh), η Ιταλία (0,1745 ευρώ/ kWh) και η Ουγγαρία (0,1836 ευρώ/ kWh).

    • Του φυσικού αερίου.

    Οι τιμές στο φυσικό αέριο, όπως και στην ηλεκτρική ενέργεια, εμφανίζουν μια σημαντική αύξηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από το 2022, ενώ το 2023 μειώθηκαν, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από το 2021. Η τιμή φυσικού αερίου της Ελλάδας το 2023, εμφανίζεται μικρότερη σε σχέση με χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία και η Βόρεια Μακεδονία.

    • Του κόστους εργασίας.

    Η μεταβολή του κόστους εργασίας, διαμορφώνεται με βάση τον δείκτη μισθολογικού κόστους. Το κόστος εργασίας αυξήθηκε σε σχέση με το 2019:

    1. αύξηση 17% το 2023
    2. αύξηση 25% το 2ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

    Στην Ελλάδα ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο, ήταν 8.391. Ανά 10.000 άτομα, λειτουργούσαν 8 τέτοιες επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση της λίστας του καθαρού κύκλου εργασιών στη παραγωγή ψωμιού, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και κέικ για το 2021. Ο καθαρός κύκλος εργασιών, ανήλθε σε 1.856 εκατ., για τις 8.391 επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο όρο κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση στις 221.294 ευρώ.

    Κατά την τελευταία δεκαετία (2014 - 2024) στον κλάδο των εμπορικών επιχειρήσεων ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας, έχουν συσταθεί συνολικά, 2.622 επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 429 επιχειρήσεις.

    Μείωση της κατανάλωσης

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πορεία της κατανάλωσης του ψωμιού στην Ελλάδα σε κιλά, παρουσιάζει μία σταδιακή μείωση από το 2019 μέχρι το 2022. Η κατανάλωση ψωμιού, έχει μειωθεί κατά 22.164 τόνους από το 2019 μέχρι το 2022.

    Όμως ταυτόχρονα, το διαθέσιμο εισόδημα, έχει μειωθεί κατά 30%.

    Η κατανάλωση άσπρου ψωμιού ακολουθεί την πορεία της συνολικής κατανάλωσης ψωμιού μέχρι το 2021, ενώ αντίθετα η κατανάλωση μαύρου ψωμιού, έχει την αντίθετη πορεία. Το 2022, οι ποσότητες ψωμιού που καταναλώθηκαν, μειώθηκαν σε σχέση με το 2019 (-5,05%).

    Το 2022, η κατανάλωση άσπρου ψωμιού, αυξάνεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η κατανάλωση του μαύρου ψωμιού, μειώνεται σημαντικά. Η μέση δαπάνη για προϊόντα άρτου, διαμορφώνεται στα 24,18 ευρώ το μήνα και η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από νοικοκυριά με εισόδημα από 1.800- 2.000 ευρώ.

    Οι καταναλωτές, όσον αφορά τις επιπλέον υπηρεσίες που θα ήθελαν από το φούρνο της γειτονιάς, είναι η προσθήκη καφέ, έτοιμου φαγητού και σαλάτας, αλλά και εξιδεικευμένων προϊόντων, για παράδειγμα χωρίς γλουτένη, αλεύρι σίτου κ.ά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει
    Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει

    Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά και αυτό εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης των τελευταίων ετών. Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη.

    Η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως «εισαγόμενο» πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων.

    Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1007 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω.

    Στην πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης για το ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής, της Metron Analysis, που παρουσίασαν στην ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας, οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης, παρουσιάζονται οι πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής, που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής σε βασικά αγαθά όπως η ενέργεια, η στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή.

    «Αγκάθι» οι καθημερινές δαπάνες

    Στο ερώτημα αν η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 75% απαντά προς τη λάθος αυξανόμενο συνεχώς από τον Ιανουάριο του 2024.

    Με τον ορίζοντα των οικονομικών προσδοκιών να στενεύει, πάνω από 2 στους 3 εκτιμούν ότι οι καταναλωτικές τους δυνατότητες έχουν χειροτερέψει.

    Για τους περισσότερους ερωτηθέντες αυτό που βαραίνει περισσότερο είναι οι καθημερινές δαπάνες παρά οι μηνιαίοι λογαριασμοί.

    Ανάμεσα στις δαπάνες της καθημερινότητας, οι πλέον επιβαρυντικές είναι και οι πιο ανελαστικές (σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, ιατρικά έξοδα) ενώ λιγότερο όσες αφορούν διασκέδαση και αναψυχή.

    Η ιεράρχηση της βαρύτητας των δαπανών παραμένει ίδια και εάν εστιάσουμε μόνο σε όσους αφορά η κάθε μια δαπάνη.

    Στις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σαφώς η πιο επιβαρυντική δαπάνη. Μαζί με την τηλεφωνία και το νερό, είναι οι τακτικές δαπάνες που αφορούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

    Λαμβάνοντας υπόψη μόνο όσους αφορά η κάθε δαπάνη, ο λογαριασμός του ρεύματος παραμένει η σημαντικότερη επιβάρυνση, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης και στέγασης (ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο).

    Οριακά τα βγάζουν πέρα

    Στο άμεσο μέλλον, η προοπτική είναι κατά βάση ο περιορισμός δαπανών (ένδυση/υπόδηση, σούπερ μάρκετ, θέρμανση/ψύξη, διασκέδαση, διακοπές) ή η διατήρησή τους έστω στα ίδια επίπεδα (μετακινήσεις, υγεία, παιδεία, στέγαση).

    Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είτε οριακά τα βγάζουν πέρα είτε ότι τα χρήματα τελειώνουν προτού τελειώσει ο μήνας. Σχεδόν 9 στους 10 δηλώνουν πως «τα φέρνουν βόλτα ίσα ίσα» και «τα λεφτά τελειώνουν πριν «τελειώσει ο μήνας».

    Οι προσδοκίες παρέμβασης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση και δευτερευόντως την ΕΕ ή τις επιχειρήσεις.

    Η ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση θεωρείται σαφώς περισσότερο αναγκαία από την αυτορρύθμιση της αγοράς σε ποσοστό άνω του 80%.

    Τελικά, οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν χαμηλές και η απαισιοδοξία επικρατεί, καθώς σχεδόν 2 στους 3 εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει εδώ.

    Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

    Από την έρευνα γίνεται αντιληπτό ότι οι καταναλωτικές δυνατότητες θεωρείται ότι έχουν επιδεινωθεί. Σε μια σειρά βασικών δαπανών η τάση είναι ο περιορισμός ή έστω η συγκράτησή τους. Για τη μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα.

    Στο διά ταύτα, λοιπόν, και σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, προκύπτουν ορισμένα σημεία που αξίζει να συγκρατηθούν:

    Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη και στο επίπεδο της κατανάλωσης, επιτείνοντας την αίσθηση ενός ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών συνολικά για τη χώρα, σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία και για το πολιτικό σύστημα

    Στο πεδίο της Ακρίβειας φαίνεται να προκύπτει ως ζητούμενο η παρέμβαση πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο –αφού το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο»– και συμπληρωματικά σε επίπεδο Ε.Ε.

    Μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στην αγορά, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες από την αυτορρύθμισή της ούτε όμως από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα στην κοινωνία πολιτών αλλά τελικά από μια ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση ρύθμισης της αγοράς για τη μείωση των τιμών των αγαθών.

      Πηγή: In.gr

    • Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα
      Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα

      Έχεις νιώσει κι εσύ θυμωμένος όταν πεινάς και δεν μπορείς, δεν έχεις χρόνο ή δεν έχεις τίποτα να φας; Έχει συμβεί σε όλους και υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

      Μάλιστα, υπάρχει λέξη γι' αυτό το συναίσθημα, το λεγόμενο «hanger», ένας συνδυασμός πείνας (hunger) και θυμού (anger).

      Σύμφωνα με γιατρό δρ Zac Turner, αυτή η αίσθηση δεν είναι μόνο στο κεφάλι αλλά και στο έντερό μας.

      Όλα καταλήγουν στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μια πολυάσχολη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου (που συχνά αποκαλείται και «δεύτερος εγκέφαλος») και του πραγματικού εγκεφάλου.

      Νέα μελέτη λέει ότι «το να είσαι "hangry" είναι αληθινό» και μπορεί πράγματι να προκαλέσει ευερεθιστότητα.

      Αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας απευθείας γραμμής από το έντερο στον εγκέφαλο. Όταν το στομάχι αρχίζει να αδειάζει, στέλνει ένα σήμα σε αυτό το νεύρο λέγοντας: «Πεινάω».

      Αλλά όταν δεν ανταποκρίνεστε αρκετά γρήγορα, αυτά τα σήματα γίνονται όλο και επίμονα. Τότε είναι που ο εγκέφαλος αποφασίζει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου και τα συναισθήματα αρχίζουν να εμπλέκονται.

      Ένας από τους βασικούς παίκτες σε όλο αυτό είναι η σεροτονίνη. Μπορεί να γνωρίζετε τη σεροτονίνη ως τη χημική ουσία που σας κάνει να «αισθάνεστε καλά» στον εγκέφαλό σας, αλλά περίπου το 90% παράγεται στην πραγματικότητα στο έντερο.

      Το έντερό σας λειτουργεί πρακτικά το εργοστάσιο σεροτονίνης. Και όταν τελειώνει το καύσιμο (δηλαδή το φαγητό), τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα.

      Όταν τρέφεστε καλά, το έντερό σας παράγει μια σταθερή παροχή σεροτονίνης, διατηρώντας σας σε καλή διάθεση. Αλλά αν παραλείψετε ένα γεύμα, η παραγωγή σεροτονίνης αρχίζει να παραπαίει.

      Χωρίς αρκετή σεροτονίνη, ο εγκέφαλός σας μπορεί να γίνει σαν ένα μικρό παιδί που χάνει τον ύπνο του, ευερέθιστο, κακοδιάθετο και παράλογο.

      Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν το στομάχι είναι άδειο, είναι πιο εύκολο να γίνεται ευερέθιστοι και οξύθυμοι.

      Ακόμη, ο εγκέφαλος λειτουργεί με γλυκόζη, η οποία είναι ουσιαστικά ζάχαρη που προέρχεται από το φαγητό που καταναλώνετε.

      Όταν πεινάτε, το σάκχαρο στο αίμα πέφτει και το ίδιο μειώνεται και η παροχή ενέργειας του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος αρχίζει να παλεύει με τη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τα συναισθήματα.

      Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Υπάρχει ακόμη περισσότερη επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο της αλλαγής της διάθεσης.

      Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Neuroscience έδειξε ότι όταν το έντερο στέλνει σήματα δυσφορίας (όπως «πεθάνω της πείνας») στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη ρύθμιση της διάθεσης και τις αντιδράσεις στο στρες.

      Μια άλλη μελέτη στο Cell τόνισε πώς οι διαταραχές στην υγεία του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, δείχνοντας πόσο στενά είναι αλληλένδετοι οι εγκέφαλοι και το στομάχι.

      Έτσι, την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε αδικαιολόγητα επειδή παραλείψατε το γεύμα σας, μπορείτε να κατηγορήσετε τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

      Οι 5 τροφές τροφές για να νιώθετε χορτάτοι, ήρεμοι και ισορροπημένοι

      Για να χαλαρώσετε, χρειάζεστε τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό και τα επίπεδα σεροτονίνης σταθερά.

      1. Τραγανά λαχανικά: Καρότα, σέλερι, αγγούρι, πιπεριά, κουνουπίδι

      Αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας την πέψη. Επιπλέον, είναι εύκολο να τα έχετε μαζί σας.

      Μια μελέτη στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης προάγοντας ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο.

      2. Ρεβύθια

      Υψηλά τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια είναι ένα διπλό χτύπημα κατά της πείνας-θυμού. Η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ οι φυτικές ίνες κρατούν το πεπτικό σας σύστημα να ικανοποιημένο.

      Η έρευνα στο Frontiers in Nutrition δείχνει ότι τα ρεβίθια υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή σεροτονίνης.

      3. Γιαούρτι

      Το γιαούρτι είναι μια πηγή παραγωγής πρωτεϊνών που μπορεί να κρατήσει μακριά την πείνα. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, ενώ τα προβιοτικά υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας αυτή την πολύ σημαντική επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου.

      Μια μελέτη στη Βιολογική Ψυχιατρική υποδηλώνει μάλιστα ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, καθιστώντας το γιαούρτι ένα εξαιρετικό σνακ τόσο για το έντερο όσο και για το μυαλό.

      4. Μούρα

      Τα μούρα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να σας κρατήσουν χορτάτους.

      Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας εκείνες τις αιχμές και τα χτυπήματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ευερέθιστοι.

      Η έρευνα στο Nutrients υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυφαινόλες στα μούρα υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη διάθεσή σας σταθερή.

      5. Αμύγδαλα

      Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σεροτονίνης. Αποτελούν το τέλειο σνακ για να έχετε πάντα στην τσάντα σας σε περίπτωση λιγούρας.

      Μια μελέτη στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για να σας κρατήσει ήρεμους και συγκεντρωμένους.

      Ενώ η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει, μην ξεχνάτε και άλλους παράγοντες, όπως τη διαχείριση του άγχους και τον αρκετό ύπνο.

      Το χρόνιο στρες μπορεί να βγάλει εκτός ισορροπίας τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, κάνοντας αυτά τα σήματα πείνας ακόμα πιο έντονα. Ακόμη, ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου, οδηγώντας σε περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης και λιγούρας.

      Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε το τέρας της πείνας-θυμού να παραμονεύει, πάρτε μια βαθιά ανάσα, πιάστε ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη ή ένα τραγανό λαχανικό και θυμηθείτε: δεν είστε μόνο εσείς, αλλά το έντερό σας προσπαθεί να σας στείλει ένα μήνυμα.

      Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

    • Ακρίβεια: Πάνω από 3.600 ευρώ χρειάζεται μια οικογένεια με δύο παιδιά - Πόσα δαπανά ένα μονομελές νοικοκυριό
      Ακρίβεια: Πάνω από 3.600 ευρώ χρειάζεται μια οικογένεια με δύο παιδιά - Πόσα δαπανά ένα μονομελές νοικοκυριό

      Το κόστος αγαθών και υπηρεσιών δείχνουν γιατί εξαντλείται ο µισθός τις πρώτες 20 ηµέρες του µήνα ακόµα και για τη µεσαία τάξη.

      Η ακρίβεια που συνεχίζει να σαρώνει την ελληνική αγορά έχει φέρει σε δυσμενή θέση τα νοικοκυριά.

      Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα ΝΕΑ και το Mega ακόμη και ένα καθαρό εισόδημα 1.500 ευρώ δεν φτάνει για να καλύπτει ένας μισθωτός τις ανάγκες του με ελάχιστες «ανέσεις».

      Ακολουθούν τα έξοδα ενός μονομελούς νοικοκυριού αλλά και οικογένειας με 2 παιδιά, όπως παρουσιάζονται στη σχετική έκθεση:

      Πόσα ξοδεύει το μήνα μια οικογένεια με 2 παιδιά

      • Στέγαση (100 τ.μ.) 850€
      • Κοινόχρηστα 75€
      • Νερό 20€
      • Ηλεκτρικό 120€
      • Τηλεφωνία – Ίντερνετ 25€
      • Κινητό τηλέφωνο 50€
      • Βενζίνη 200€
      • Σουπερμάρκετ 480€
      • Υγεία – Αθλητισμός 1.000€
      • Εστιατόρια, καφέ 120€
      • Πολιτισμός – αναψυχή 200€
      • Διακοπές – ξενοδοχεία 150€
      • Ένδυση – υπόδηση 100€
      • Λοιπά και έκτακτα 100€

      ΣΥΝΟΛΟ: 3.660€

      Πόσα ξοδεύει το μήνα ένα μονομελές νοικοκυριό
      • Στέγαση (50-60 τ.μ.) 550€
      • Κοινόχρηστα 40€
      • Νερό 15€
      • Ηλεκτρικό 60€
      • Τηλεφωνία – Ίντερνετ 25€
      • Κινητό τηλέφωνο 25€
      • Βενζίνη 80€
      • Σουπερμάρκετ 480€
      • Υγεία – Αθλητισμός 50€
      • Εστιατόρια, καφέ 60€
      • Πολιτισμός – αναψυχή 80€
      • Διακοπές – ξενοδοχεία 80€
      • Ένδυση – υπόδηση 25€
      • Λοιπά και έκτακτα 20€

      ΣΥΝΟΛΟ: 1.590€

      Πηγή: iEidiseis.gr
    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Τσουκαλάς