Οικονομία

Κραχ στην κατοικία: Πώς ένα αδύναμο πρόγραμμα πυροδότησε κι άλλο την κρίση στέγης

Κραχ στην κατοικία: Πώς ένα αδύναμο πρόγραμμα πυροδότησε κι άλλο την κρίση στέγης

Το μέσο κόστος αγοράς μιας κατοικίας 15-20 ετών έχει φτάσει στα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η ενοικίαση κυμαίνεται στα 12 ευρώ.

Ο βασικός μισθός αυξήθηκε στα 662 καθαρά (780 μεικτά). Όποιος εργάζεται 8ωρο με αυτά τα λεφτά μπορεί να νοικιάσει ένα δυάρι…

Η κρίση στέγης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, κυρίως οι νεώτερες γενιές, είναι από τις πιο δύσκολες στη σύγχρονη ιστορία..

Το μέσο κόστος αγοράς μιας κατοικίας 15-20 ετών έχει φτάσει στα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η ενοικίαση, σε μέσα επίπεδα, κυμαίνεται στα 12 ευρώ το τετραγωνικό.

Ένα τεσσάρι 15ετίας για μια τετραμελή οικογένεια στοιχίζει 300.000 ευρώ, ενώ το ενοίκιο στα δυάρια ξεπερνά τα καθαρά του βασικού μισθού (σ.σ. ο οποίος, πλέον, φορολογείται: από τα 780, μείον οι ασφαλιστικές εισφορές, πέφτει στα 667 ευρώ, επί των οποίων παρακρατείται και φόρος 5 ευρώ το μήνα ή 70 ευρώ το χρόνο)…

Κερδοσκοπία με τα ακίνητα

«Δεν υπάρχουν σπίτια στην αγορά» μας λέει ο Σταύρος Κώστας από το “Greece Spiti». Μάλιστα, με το που «ανακοινώθηκε το νέο στεγαστικό πρόγραμμα και εν όψει αυξημένης ζήτησης, οι τιμές ανήλθαν 15%-20% την τελευταία εβδομάδα. Εντολείς μας παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν υψηλότερη τιμή για το ακίνητό τους…»

Για την έκρηξη των τιμών ευθύνονται πολλές συγκυρίες:

- Η αύξηση των πρώτων υλών.

- Το «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια.

- Η τουριστική έκρηξη εδώ και περίπου δύο χρόνια που παρέσυρε στα ύψη τις κατοικίες στις παραθαλάσσιες περιοχές σε συνδυασμό με το ailbnb.

- Η «χρυσή visa» που δίνει ευρωπαϊκό διαβατήριο σε όποιον «επενδύει» 250.000 ευρώ σε ακίνητα.

- Η κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να αποθησαυρίζουν με ακίνητες περιουσίες όσοι έχουν ρευστότητα.

- Η ενοικίαση κατοικιών για τους πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα να λείπουν κατοικίες προς ενοικίαση από τα λαϊκά νοικοκυριά.

- Κυρίως όμως καταργήθηκε ο παρεμβατικός ρόλος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει από το 2010 ΚΑΜΙΑ στεγαστική συνδρομή στους εργατοϋπαλλήλους, τους ανέργους και συνταξιούχους.

3.500 δάνεια

Μετά από 12ετή σιωπή ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), ως καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ ανακοίνωσε ένα στεγαστικό πρόγραμμα για μόλις 10.000 ωφελούμενους. Κόστους 500 εκ. ευρώ, όταν τα αποθεματικά του πρώην ΟΑΕΔ για προγράμματα στέγασης ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ...

«Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός αφορά τους συζύγους και παιδιά κάθε νοικοκυριού. Συνεπώς τα δάνεια που πρόκειται, κατά μέγιστο αριθμό, να χορηγηθούν δεν θα ξεπερνούν τα περίπου 3.500…» διαπιστώνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του πρώην ΟΕΚ Κωνσταντίνος Λιβέρης.

Πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των εκατοντάδων χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, ανέργων και συνταξιούχων που, ενώ πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ, δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, τα δάνεια που θα χορηγηθούν δεν καλύπτουν το 100% της αξίας του διαμερίσματος παρότι αυτό ίσχυε παλαιότερα επί ΟΕΚ, αλλά το 90%.

Υποχρεώνοντας έτσι τους δικαιούχους να διαθέσουν δικά τους κεφάλαια τόσο για την συμπλήρωση του απαιτούμενου ποσού για να αγοράσουν το σπίτι όσο και για τα έξοδα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση απόκτησης του ακινήτου (δικηγορικά, συμβολαιογραφικά κ.α).

«Πώς είναι δυνατόν τα ζητείται από νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα 11.000 και 12.000 € να έχουν αποταμιεύσεις 15.000 € και πάνω για την κάλυψη της διαφοράς;» αναρωτιέται ο κ.Λιβέρης.

Μια οικογένεια μισθωτών με 800 ή ακόμη και 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, αφενός θα πρέπει να έχει κάνει οικονομίες ενόσω έμενε στο ενοίκιο ώστε να μπορέσει να διαθέσει το εισόδημα ενάμιση έτους για την κάλυψη της διαφοράς μεταξά δανειοδότησης και κόστους κατοικίας και, αφετέρου, θα πληρώνει δόση για τα επόμενα 30 χρόνια. Και όλα αυτά για ακίνητα άνω των 15 ετών (η ΔΥΠΑ δεν επιδοτεί νεώτερο ακίνητο).

Τότε που το ακίνητο θα είναι σχεδόν 50 ετών και ο δανειολήπτης έως και 69 ετών…

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα