Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 18:34

Οι 20+1 αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο: Όλες οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σειρά αλλαγών φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή 25 Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο προχωρά σε Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι 20+1 αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα, οι κυριότερες τομές, που φέρνει το νομοσχέδιο, επικεντρώνονται στα εξής 20+1 σημεία:

«1. Με την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152, επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο αναφορικά με τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται σε όλους τους εργαζόμενους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, ενιαίος και επαρκής βαθμός διαφάνειας και προβλεψιμότητας όσον αφορά τους όρους εργασίας τους, με παράλληλη διατήρηση της εύλογης ευελιξίας στην άτυπη απασχόληση και στη μείωση των ανισοτήτων, λόγω είδους σχέσης ή σύμβασης εργασίας.

Έτσι:

  • διασφαλίζεται η υπεράσπιση συγκεκριμένων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και
  • αντιμετωπίζεται ο κοινωνικός αποκλεισμός (social dumping), μέσω της διαμόρφωσης βασικών εργασιακών προτύπων (minimum rights) και της διασφάλισης της τήρησής τους, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Πλέον, με τον τρόπο αυτό:

  • Εξοπλίζεται κάθε εργαζόμενος με έγγραφη σύμβαση ή έστω με λεπτομερή έγγραφη ενημέρωση των βασικών όρων εργασίας του, εντός μίας εβδομάδας από την πρόσληψη, αντί του διμήνου, που ίσχυε, μέχρι σήμερα. Έτσι, το αργότερο μία εβδομάδα, μετά την πρόσληψη, ο εργαζόμενος μπορεί να επικαλεστεί επιτυχώς και να αποδείξει όλα τα δικαιώματά του.
  • Αυξάνονται και συμπληρώνονται οι βασικοί όροι της σύμβασης που πρέπει να δίδονται στον εργαζόμενο εντός μίας εβδομάδας από την πρόσληψη.
  • Έτσι, πλέον, αν, για παράδειγμα, ο εργοδότης έχει υποσχεθεί στον εργαζόμενο κατάρτιση, αυτή πρέπει να αναφέρεται στη σύμβαση, για να μην μπορεί ο εργοδότης να ξεγελάσει τον εργαζόμενο. Το ίδιο ισχύει με τη δοκιμαστική περίοδο, ώστε να μην μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί εκ των υστέρων ότι δήθεν έδιωξε τον εργαζόμενο, επειδή απέτυχε στη δοκιμή, χωρίς να έχει συμφωνήσει δοκιμαστική περίοδο μαζί του.
  • Ομοίως πρέπει να αναφέρονται εγγράφως τυχόν συμφωνίες για απασχόληση σε βάρδιες και επίσης για το πώς πληρώνονται οι υπερωρίες και η εργασία το Σ/Κ (πράγματα που, μέχρι σήμερα, δεν χρειάζονταν να αναφέρονται), έτσι ώστε να μην αιφνιδιάζεται ο εργαζόμενος και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά του.
  • Ακόμα κι αν πρόκειται για σύμβαση επί παραγγελία, αντίθετα προς ό,τι ίσχυε, μέχρι σήμερα, πλέον πρέπει να συμφωνούνται εγγράφως, μεταξύ άλλων, οι εγγυημένες αμειβόμενες ώρες, η αμοιβή τους, η αμοιβή της υπέρβασής τους και ο ελάχιστος χρόνος ειδοποίησης του εργαζομένου, έτσι ώστε να προστατεύονται και αυτοί οι εργαζόμενοι από καταχρηστικές εργοδοτικές συμπεριφορές και να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.
  • Κι αν πρόκειται για σύμβαση προσωρινής απασχόλησης, πρέπει πλέον να αναφέρεται όχι μόνον ο άμεσος εργοδότης, αλλά και ο έμμεσος, έτσι ώστε να γνωρίζει ο εργαζόμενος ποιος πρόκειται να ωφεληθεί πραγματικά από την εργασία του.
  • Τέλος, αντίθετα απ' ό,τι ίσχυε, μέχρι σήμερα, πρέπει να αναφέρονται και ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης και κάθε σχετιζόμενη με την κοινωνική ασφάλιση παροχή του εργοδότη (π.χ. συνταξιοδοτικό πρόγραμμα), ώστε να διασφαλιστούν και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να υποστηριχθεί περισσότερο η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.

2. Καλύπτονται πλέον και οι εργαζόμενοι που εργάζονται προσωρινά στην αλλοδαπή, με αυστηρό πλαίσιο ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους εργασίας τους στην αλλοδαπή.

3. Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη, βάσει του ΠΔ 27.6/ 1932, καθιστώντας έτσι παράνομη την εργασία σε δεύτερο εργοδότη.

Ειδικότερα, σήμερα, απαγορεύεται να έχει κάποιος μισθωτός στην Ελλάδα δύο δουλειές. Σε καμία περίπτωση, όμως, η Οδηγία δεν θίγει το υπερεθνικό - ήδη θεσμοθετημένο - πλαίσιο για τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας, τα οποία πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.

Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, στη χώρα μας, επιτρέπεται να εργαστεί κάποιος μόνο σε δύο εργοδότες, εφόσον έχει συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
  • Αντιθέτως, είναι παράνομη η εργασία, αν κάποιος εργάζεται το πρωί σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και το απόγευμα εκτελεί μία εργασία με μερική απασχόληση.
  • Αυτή η στρέβλωση έχει οδηγήσει στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Πλέον, επιτρέπεται η δεύτερη δουλειά, αν κάποιος το επιθυμεί.

Έτσι, μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας, θα επιτρέπεται πλέον η δεύτερη δουλειά σε άλλον εργοδότη, για ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των εισοδημάτων του, διασφαλίζεται ο έλεγχος της δεύτερης εργασίας, που, μέχρι σήμερα, αποτελούσε ένα μαύρο πεδίο για εργαζόμενους και εργοδότες και όλα αυτά χωρίς να προκαλείται έκπτωση του επιπέδου προστασίας του που αφορά τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης του, που είναι οι 11 ώρες/24ωρο (ΠΔ 88/1999).

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι:

  • εντός ενός 24ωρου, χωρά μόνο μία πλήρης απασχόληση και μία μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο,
  • δεν θίγεται η 40ωρη/5νθήμερη εργασία,
  • δεν θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών, (στον οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας), ως μέσος όρος στους τέσσερις μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο ΠΔ 88/1999.

4. Για πρώτη φορά, ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δόκιμου εργαζομένου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία τόσο για την αορίστου χρόνου όσο και για την ορισμένου χρόνου, κατά την οποία ο εργαζόμενος δοκιμάζει τη σχέση του με τον εργοδότη.

Αυτή δεν μπορεί να είναι περισσότερο από έξι μήνες και αυτός ο χρόνος θα μετρά ως χρόνος προϋπηρεσίας, όταν τα δύο μέρη αποφασίσουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Σε περίπτωση που δεν έχει αίσιο τέλος, αυτή η σχέση θα λύεται αυτοδικαίως.

Η δοκιμαστική περίοδος δεν είναι υποχρεωτική, αλλά ενεργοποιείται, εφόσον τα μέρη το συμφωνήσουν.

Η δοκιμαστική περίοδος, όταν θα συμφωνείται, υποχρεωτικά θα αναγγέλλεται ως τέτοια στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" και θα παρακολουθείται η λήξη της ή η μετατροπή της σε αορίστου χρόνου, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρηστικές πρακτικές.

Η παρακολούθησή της θα είναι δυνατή και από την πλευρά του εργαζομένου σε πραγματικό χρόνο, μέσω του MyErgani app.

Έτσι:

  • Σταματάει η καταχρηστική εργοδοτική πρακτική των πολύμηνων ή συνεχών ή/και πολυετών δοκιμαστικών συμβάσεων.
  • Τίθεται ως ανώτατο όριο για τη δοκιμή της εργασιακής συνεργασίας και σχέσης το εξάμηνο, χρόνος επαρκής και εύλογος, κατά την κοινή πείρα, για να διαγνώσει κάθε εργοδότης την επάρκεια ή ακαταλληλότητα ενός νέο-προσληφθέντος.
  • Μετά το πέρας της διάρκειας της επιτυχούς δοκιμής, η σύμβαση γίνεται αορίστου χρόνου, με ημερομηνία έναρξής της όμως την ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής περιόδου, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να απολαμβάνει αφενός μεν όλα τα δικαιώματα του συνολικού πλέγματος προστασίας κατά της καταχρηστικής απόλυσης αφετέρου δε να επιτυγχάνεται η προσμέτρηση του διαστήματος της δοκιμαστικής περιόδου για τα αποζημιωτικά του δικαιώματα σε περίπτωση απόλυσής του, χωρίς να διαφοροποιούνται τα μέχρι σήμερα ισχύοντα.
  • Άρα, αν κάποιος προσληφθεί την 1η/1/2024 ως δόκιμος εργαζόμενος για έξι μήνες και η σχέση εργασίας του μετατραπεί σε αορίστου χρόνου την 1η/7/2024 και ο εργοδότης τού καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας του την 31η/1/2025, χωρίς να τον προειδοποιήσει, θα προσμετρηθει κανονικά το εξάμηνο της δοκιμαστικής περιόδου και θα δικαιούται αποζημίωσης απόλυσης δύο μηνών μισθούς.

5. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, ένεκα της οποίας δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός εκτέλεσής της, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει στις μεταφορές προϊόντων, στον χώρο της εστίασης και του catering, στις εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε επισκευαστικές εργασίες κτλ.

Για τη σύναψη συμβάσεων κατά παραγγελία τίθενται συγκεκριμένοι προστατευτικοί όροι για τον εργαζόμενο, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο αιφνιδιασμός του εργαζομένου, η τυχόν απώλεια εισοδήματός του και η αποφυγή καταχρήσεων.

Συγκεκριμένα, απαιτείται σωρευτικά:

  • Η εργασία να παρέχεται εντός προκαθορισμένων ωρών και ημερών αναφοράς, τις οποίες ο εργοδότης υποχρεωτικά θα πρέπει από την αρχή να έχει γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο.
  • Ο εργαζόμενος να έχει ειδοποιηθεί από τον εργοδότη για την ανάθεση της εργασίας εγγράφως ή με γραπτό μήνυμα, μέσω κινητού τηλεφώνου (sms) ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, σε εύλογο χρόνο, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24 ωρών, πριν από την ανάληψη της εργασίας, πλην περιπτώσεων που δικαιολογούν αντικειμενικά μικρότερο χρόνο προειδοποίησης, τον οποίο ο εργοδότης γνωστοποιεί στον εργαζόμενο.

Διασφαλιστικές, προστατευτικές δικλείδες αποτελούν οι εξής παρακάτω προβλέψεις/ρήτρες:

  1. Ο εργαζόμενος δικαιούται να αρνηθεί την ανάληψη εργασίας. Στην περίπτωση αυτή απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζομένου από τον εργοδότη.
  2. Αν οποιαδήποτε χρονική στιγμή και, πάντως, πριν από την ανάληψη της εργασίας, ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση, που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο της εργασίας που δεν του ανατέθηκε.
  3. Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.
  4. Εφαρμόζονται όλες οι προστατευτικές για τον εργαζόμενο διατάξεις που συνδέονται με τη σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας του και, ειδικά, για την υπερεργασία, την υπερωρία και τον χρόνο ημερήσιας ανάπαυσης.
  5. Οι συμβάσεις κατά παραγγελία θα αναγγέλλονται στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" και θα παρακολουθούνται από τους εργαζόμενους, μέσω της εφαρμογής MyErgani app.
  6. Ο έλεγχος της εργασίας κατά παραγγελία θα διενεργείται από την Επιθεώρηση Εργασίας και για όποιες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίες θα επιβάλλονται τα αντίστοιχα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Με την πρόβλεψη των συμβάσεων κατά παραγγελία αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς εργασίας, που οδηγεί σε "μαύρη" και αδήλωτη εργασία, βοηθώντας παράλληλα την εύρεση εργασίας σε ομάδες πληθυσμού που χρειάζονται πιο ευέλικτο πλαίσιο απασχόλησης, όπως, για παράδειγμα, οι φοιτητές και οι μητέρες ή που αφορούν τεχνικά επαγγέλματα ή επαγγέλματα στο πεδίο του θεάματος και ακροάματος ή της εστίασης.

Παραδείγματα συμβάσεων κατά παραγγελία

I. Επιχείρηση catering έχει αναλάβει κοσμική εκδήλωση 200 ατόμων, έχοντας υπολογίσει ότι το προσωπικό, που θα χρειαστεί, είναι 10 εργαζόμενοι. Δύο ημέρες, πριν από την εκδήλωση, πληροφορείται η επιχείρηση ότι οι καλεσμένοι θα είναι επιπλέον 100 άτομα.

Σήμερα, για τον έκτακτο αυτό φόρτο εργασίας, που θα χρειαζόταν τρεις επιπλέον εργαζόμενους (τους λεγόμενους "εξτρατζίδες"), θα έψαχνε τελευταία στιγμή να προσλάβει έκτακτο προσωπικό, όπου τις περισσότερες φορές, επειδή καθίσταται αδύνατο αυτό, τελικά προσφεύγει στην αδήλωτη εργασία, βρίσκοντας τρεις εργαζόμενους και πληρώνοντάς τους στο χέρι το μεροκάματο, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Η ανάγκη τον αναγκάζει εκ των πραγμάτων να προσφύγει σε παράνομη επίλυση του έκτακτου και αιφνίδιου γεγονότος.

Μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας, θα μπορούσε να έχει ένα σύνολο εργαζομένων με σύμβαση κατά παραγγελία, αορίστου χρόνου, όπου θα είχε συμφωνήσει το σύνολο ωρών απασχόλησης ανά εβδομάδα/μήνα, χωρίς, όμως, εκ των προτέρων, να έχει προσδιοριστεί επακριβώς ο χρονικός προγραμματισμός εκτέλεσης της εργασίας, αν, δηλαδή, θα λάβει χώρα Δευτέρα με Παρασκευή.

Παρά ταύτα, η σύμβαση κατά παραγγελία θα δημιουργούσε ασφάλεια και στις δύο πλευρές:

  1. διότι ο εργαζόμενος θα είχε μία νόμιμη σύμβαση εργασίας, που υπόκειται σε όλο το ισχύον προστατευτικό πλαίσιο, που αφορά τα ωράρια, την υπερεργασία και την υπερωρία,
  2. διότι θα είχε διασφαλίσει τα ένσημά του,
  3. διότι θα ήταν εξασφαλισμένη με νόμιμο τρόπο η αμοιβή του για τις ώρες που θα εκτελούσε την εργασία του,
  4. διότι ο εργοδότης δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφύγει σε παράνομες λύσεις.

Επίσης, πλέον, θα υπάρχει μία διαρκής σύνδεση της επιχείρησης με τον εργαζόμενο, έτσι ώστε αφενός μεν να απαγορεύονται καταχρήσεις (π.χ. στελέχη της επιχείρησης να καλούν συγκεκριμένους και μόνο εργαζόμενους) αφετέρου δε ο εργαζόμενος να έχει προβάδισμα πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου, αν η επιχείρηση χρειαστεί πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

II. Ανεβαίνει σίριαλ στην τηλεόραση, στο οποίο εκτάκτως απαιτούνται τεχνικοί ή κομπάρσοι. Σήμερα, η λύση είναι η σύμβαση εργασίας με πρόσληψη- απόλυση την ίδια μέρα.

Με τις συμβάσεις κατά παραγγελία, ο παραγωγός πλέον θα μπορεί να προβεί εξαρχής στη δημιουργία ενός pool εργαζομένων με ορισμένη διάρκεια, μέχρι την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, που, με ειδοποίηση τουλάχιστον 24 ώρες πριν, να μπορεί να απασχολήσει νόμιμα τους εργαζόμενους για τις ώρες που έχουν συμφωνηθεί με νόμιμες αποδοχές και προστατευτικούς όρους για τους εργαζόμενους.

Συγχρόνως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αυτό παρέχει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα επίσημης σχέσης με την επιχείρηση, προς αποφυγήν καταχρήσεων και προς απόκτηση προβαδίσματος μελλοντικής πρόσληψης.

III. Έκτακτο φορτίο φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά. Η εταιρία μεταφοράς δεν μπορεί να καλύψει την έκτακτη εκφόρτωση. Σήμερα, καταφεύγει στην αδήλωτη εργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανάγκη.

Με τη σύμβαση κατά παραγγελία, θα είχε ήδη προσλάβει φορτοεκφορτωτές για την κάλυψη τέτοιων έκτακτων αναγκών, που θα μπορούσε νόμιμα να τους ειδοποιήσει ακόμα και 12 ώρες πριν από την ανάληψη της υπηρεσίας τους. Αυτό θα διευκολύνει και τους εν λόγω φορτοεκφορτωτές, οι οποίοι θα έχουν επίσημη σύνδεση με την επιχείρηση, προβάδισμα στην πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου και διασφάλιση για την αποφυγή καταχρηστικών συμπεριφορών.

6. Καθιερώνεται, για πρώτη φορά, ρητά η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, όταν αυτή είναι εκ του νόμου υποχρεωτική, ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας.

Η κατάρτιση πλέον παρέχεται δωρεάν, όταν την απαιτεί ο νόμος. Σταματάει η καταχρηστική εργοδοτική πρακτική που χρέωνε την κατάρτιση στον εργαζόμενο ή τον υποχρέωνε, προκειμένου να εξοφλήσει το κόστος της κατάρτισης, να παραμείνει στον ίδιο εργοδότη για μακρό χρονικό διάστημα.

7. Διασφαλίζεται ότι με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) μπορούν να προβλεφθούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

8. Καθιερώνεται νομική βάση αξίωσης κατά του εργοδότη για επανόρθωση της ζημίας του εργαζομένου, αν δεν τηρήσει ο εργοδότης τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Οδηγία.

9. Απαγορεύεται και επιβάλλονται κυρώσεις, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στην περίπτωση που υπάρχει δυσμενής μεταχείριση του εργαζομένων, αλλά και των εκπροσώπων τους, αν αυτοί καταγγείλουν τον εργοδότη τους για μη συμμόρφωσή του στα προβλεπόμενα προστατευτικά πλαίσια της Οδηγίας.

10. Προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης (εκδικητική απόλυση), αν διαπιστωθεί ότι αυτή προκλήθηκε, λόγω άσκησης από τον εργαζόμενο των νομίμων δικαιωμάτων του που απορρέουν από την Οδηγία.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά όμως και σε άλλες παρεμβάσεις, που αφορούν:

11. Την υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ".

12. Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας.

13. Την ύπαρξη προτύπου ατομικής σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ".

Με τον τρόπο αυτό, ο εργαζόμενος πλέον θα δύναται να λαμβάνει γνώση και να συναινεί υποχρεωτικά στους βασικούς όρους εργασίας του, όπως για κάθε μεταβολή αυτών, πριν αναλάβει υπηρεσία, μέσω μίας απλοποιημένης και εύχρηστης διαδικασίας, κάνοντας χρήση ακόμα και της εφαρμογής My Ergani app.

Επιπλέον:

14. Απλοποιείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.

Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου συνοδεύεται υποχρεωτικά από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο ιδιοχείρως από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο ή από έγγραφο που φέρει ηλεκτρονική υπογραφή τους ή έγγραφο ψηφιακά βεβαιωμένο και από τους δύο, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ).

Προβλέπεται πλέον ότι η αδικαιολόγητη (αυθαίρετη) αποχή του εργαζομένου από την εργασία για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε συναπτών εργάσιμων ημερών μπορεί να θεωρηθεί ως καταγγελία συμβάσεως εκ μέρους του εργαζομένου, αν ακολουθήσει όχληση του εργοδότη και, εν συνεχεία, από αυτήν παρέλθει και επιπλέον χρονικό διάστημα πέντε συναπτών εργάσιμων ημερών. Η όχληση αναρτάται στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" και, άρα, ο εργαζόμενος μπορεί να την δει και μέσω του MyErgani app και, ταυτόχρονα, πρέπει να αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο γραπτό τρόπο.

Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται, την επόμενη εργάσιμη ημέρα της λήξης του διαστήματος τουλάχιστον των 10 εργάσιμων ημερών που ο εργαζόμενος απουσιάζει αδικαιολόγητα από την εργασία του, να αναγγείλει την οικειοθελή αποχώρηση του εργαζομένου στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ", χωρίς να απαιτείται η υπογραφή του εργαζομένου.

15. Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας να δύνανται να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ II".

Με τον τρόπο αυτό, η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας, καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου, αποδεικνύονται σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Σε αυτή ασφαλώς τη δυνατότητα αρωγός είναι και η καταγραφή του ψηφιακού συμφωνημένου ωραρίου, που συντελέστηκε από όλους τους εργοδότες υποχρεωτικά για όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού δικαίου της χώρας κατά το β΄ εξάμηνο του 2021.

Η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αποτελεί κρίσιμο μέσο για την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας-πραγματικής αμοιβής, εξακριβώνοντας σε πραγματικό χρόνο την πραγματική έναρξη και την πραγματική λήξη του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" εξετάζεται να δοθεί και δυνατότητα αυτοτελούς χτυπήματος της έναρξης και λήξης της υπερωρίας, ώστε με αυτοματοποιημένο τρόπο να μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να εκτελεί τους ελέγχους της στους χώρους εργασίας, που ούτως ή άλλως ο διενεργούμενος έλεγχός της αφορά πάντα τους ευρισκόμενους εργαζόμενους στην επιχείρηση σε μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Επίσης, με το σύστημα αυτό, θα διευκολυνθεί περαιτέρω η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους, αλλά θα οδηγήσει και στους καθολικούς και μαζικούς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αποτελεί δε το πρώτο καθοριστικό βήμα και για την αναμόρφωση και την πλήρη αυτοματοποίηση των ελέγχων, με τρόπο απολύτως εύκολο, γρήγορο, σύγχρονο, αντικειμενικό και διαφανή.

16. Παράλληλα, θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο, αντίστοιχου ύψους με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, ήτοι 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, κυρίως κατά την προσέλευση στην εργασία και την υπερωρία, η οποία διαπιστώνεται από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας και επιβάλλεται στους εργοδότες.

17. Επιλύεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει κατά την οργάνωση του προγράμματος των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις που είτε λειτουργούν 24/7 συνεχώς είτε έχουν 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα και εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα εργασίας για τους εργαζόμενους, μια και οι επιχειρήσεις συνεχούς πυράς αδυνατούν από τη μια να βρουν νέο εξειδικευμένο προσωπικό και, ταυτόχρονα, η απαγόρευση της 6ης ημέρας γι' αυτές τις περιπτώσεις προσβάλλει σημαντικά την παραγωγικότητα, μια και αδυνατούν να οργανωθούν σωστά οι εναλλασσόμενες βάρδιες, οδηγώντας έτσι πλήθος εργαζομένων στη "μαύρη" και αδήλωτη εργασία.

Έτσι, θα καθίσταται πλέον επιτρεπτή η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, με τις εξής προϋποθέσεις:

  • υποχρεωτική προδήλωσή της στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" σε κάθε περίπτωση,
  • δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας,
  • μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, με απαγόρευση υπερεργασίας και υπερωρίας,
  • ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης, προσαυξημένο κατά 40%.

18. Αίρονται επίσης οι δυσχέρειες που εμποδίζουν την εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας από εργαζόμενους και εργοδότες, κάνοντας έτσι τη διευθέτηση του χρόνου ελκυστικότερη για τα μέρη, προκειμένου να γίνεται η χρήση της πιο εύκολη, με σκοπό πάντα την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής/προσωπικής ζωής, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της επιχείρησης.

Έτσι, δίνεται πλέον η δυνατότητα να συμφωνείται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εκτός από το συλλογικό επίπεδο και με ατομική σύμβαση.

19. Επεκτείνεται το δικαίωμα καταβολής του εποχικού επιδόματος και στους εργαζόμενους, που παραχωρούνται, μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ) σε επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, αίροντας μία αδικία ετών για τους εργαζόμενους του κλάδου.

20. Η προστασία, όμως, του δικαιώματος της εργασίας περνά και μέσα από μία ακόμη διάταξη του νομοσχεδίου, με την οποία αναγορεύεται σε ποινικώς κολάσιμη πράξη η παρεμπόδιση της εργασίας.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:

Όποιος εμποδίζει:

  • την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή
  • την παροχή της εργασίας από εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν ή
  • για όποιον ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος αυτών των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν ή
  • για όποιον συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια ή μη απεργίας, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000,00 ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να σταματήσουν τα φαινόμενα παράνομων καταλήψεων χώρων εργασίας, που έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε παραλυσία τόσο μεμονωμένες επιχειρήσεις όσο ακόμα και την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Έτσι, ποινικοποιείται η κατάληψη χώρων εργασίας και η παρεμπόδιση εργαζομένων, που το επιθυμούν, να εργαστούν ελεύθερα, έτσι ώστε να μπορούν οι Αρχές να επέμβουν και να ματαιώσουν παρόμοιες παράνομες καταστάσεις, που συχνότατα επιβάλλονται από πρόσωπα άσχετα προς την επιχείρηση και καταλήγουν να στερούν από τους εργαζόμενους τα μεροκάματά τους.

21. Τέλος, για πρώτη φορά, δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα, με την επωνυμία «REBRAIN GREECE», στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" (Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ") του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη μηχανισμού ενίσχυσης των ταλέντων και διασύνδεσης των επιστημόνων -εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που προσφέρονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα θα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, το Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ", την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και με οποιονδήποτε άλλον φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Η καταχώριση των ζητούμενων, εκ μέρους των επιχειρήσεων, προσόντων και δεξιοτήτων θα διενεργείται με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση για τις δεξιότητες/ικανότητες, τα προσόντα και τα επαγγέλματα (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations-ESCO).

Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνονται δραστικά μέτρα για τον επαναπατρισμό των νέων άξιων εργαζομένων που έφυγαν από τη χώρα, ώστε να τους ανακαλύψουν και να τους επαναπροσελκύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 17:50

Σχετικά Άρθρα

  • Κλειδώνουν οι αλλαγές στο επίδομα εργασίας - Ποιοι χάνουν την αύξηση
    Κλειδώνουν οι αλλαγές στο επίδομα εργασίας - Ποιοι χάνουν την αύξηση

    Τα έτη εργασίας, τα ένσημα και οι εισφορές, είναι μερικά από τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι νέοι άνεργοι θα δικαιούνται το υψηλότερο επίδομα ανεργίας, αλλά και το ακριβές ποσό αυτού.

    Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να δημιουργηθούν «κλίμακες» στο επίδομα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ισόποσο για όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

    Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αυτό που εξετάζεται είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής, πιο κοντά στον βασικό μισθό, και να αποκλιμακώνεται σταδιακά, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται η μείωση του επιδόματος.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, οι προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από τις αρχές του 2025.

    Ενώ το φθινόπωρο τοποθετείται η νομοθετική διαδικασία και η πρώτη πιλοτική εφαρμογή.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές αναμένεται να ισχύουν μόνο για όσους καταστούν δικαιούχοι μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου το οποίο θα προβλέπει σύνδεση του επιδόματος με το ύψος του μισθού.

    Αυτό σημαίνει πως οι περίπου 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι που υπάρχουν σήμερα δεν θα δουν κάποια αλλαγή στο επίδομα που λαμβάνουν.

    Τα δεδομένα που αλλάζουν

    • Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό.
    • Θα αποτελείται από δυο μέρη: το σταθερό για όσους έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης και το μεταβλητό (ανταποδοτικό).

    • Σύνδεση με τον πρότερο μισθό και τις εισφορές του άνεργου.
    • Ενδεχόμενη «αύξηση» έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας, για το α' τρίμηνο.
    • Ενδεχόμενη «αύξηση» της χρονικής διάρκειας καταβολής του επιδόματος έως και 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.
    • Υποχρεωτική ένταξη των ανέργων σε πρόγραμμα κατάρτισης.
    • Επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων.
    • Διαφορετικά κριτήρια για τους εποχικά εργαζόμενους.

    Τι ισχύει σήμερα

    Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις εισφορές, οι οποίες έχουν καταβληθεί, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό σε όλη τη χρονική διάρκεια, στην οποία καταβάλλεται.

    Αυτό το οποίο εξετάζεται, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, είναι:

    • αρχικά, το επίδομα ανεργίας να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος, ανάλογο με τον μισθό και την προϋπηρεσία του νέου ανέργου
    • ενώ στη συνέχεια, καθώς περνάει ο χρόνος, να μειώνεται, ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που λαμβάνει το επίδομα, να βρει δουλειά, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πρεμιέρα για την 6η μέρα εργασίας από 1η Ιουλίου- Ποιες επιχειρήσεις αφορά, πως αμείβονται οι εργαζόμενοι
    Πρεμιέρα για την 6η μέρα εργασίας από 1η Ιουλίου- Ποιες επιχειρήσεις αφορά, πως αμείβονται οι εργαζόμενοι

    Από την 1η Ιουλίου ξεκινά και επισήμως η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα.

    Σύμφωνα με το imerisia.gr ενεργοποίηση της διάταξης του πρόσφατου εργασιακού νόμου αφορά τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

    Έτσι επιλύεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει κατά την οργάνωση του προγράμματος των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις που είτε λειτουργούν 24/7 συνεχώς, είτε έχουν 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, και εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα εργασίας για τους εργαζόμενους, μια και οι επιχειρήσεις συνεχούς πυράς αδυνατούν από τη μια να βρουν νέο εξειδικευμένο προσωπικό και ταυτόχρονα η απαγόρευση της 6ης ημέρας για αυτές τις περιπτώσεις μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητα καθώς αδυνατούν να οργανωθούν σωστά οι εναλλασσόμενες βάρδιες, οδηγώντας έτσι πλήθος εργαζομένων στη μαύρη και αδήλωτη εργασία.

    Σημαντικό είναι ότι για την απασχόληση την 6η μέρα, οι εργαζόμενοι αμείβονται επιπλέον με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία.

    Με βάση τη διάταξη, οι επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν χρήση της έκτης μέρας της εβδομάδας, πρέπει να δηλώσουν αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.

    Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο.

    Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

    Υποχρεώσεις

    Οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, προκειμένου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, πρέπει:

    • Να έχουν δηλώσει αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.
    • Να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική συνθήκη του απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας υπόκειται σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας.

    Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Έλληνες ανεξάρτητα από τη νομιμοποίηση της 6ης ημέρας εργασίας δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε μια συνηθισμένη εβδομάδα οι ώρες εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών ήταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο 37,5 ώρες, με βάση τα στοιχεία του 2022.

    Στην Ελλάδα καταγράφονται 41 ώρες εργασίας την εβδομάδα ενώ ακολουθεί η Πολωνία (40,4), η Ρουμανία και η Βουλγαρία (40,2).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Eπέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Εφαρμογή στον τουρισμό και την εστίαση το επόμενο βήμα
    Eπέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Εφαρμογή στον τουρισμό και την εστίαση το επόμενο βήμα

    Με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας εντός του 2024.
    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, στο επόμενο χρονικό διάστημα, προβλέπεται να επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και στην εστίαση, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

    Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2024, εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο του λιανεμπορίου.
    Στο πλαίσιο αυτό, παραγωγικοί φορείς, εμπορικοί σύλλογοι και επιμελητήρια, πραγματοποιούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, ώστε να γίνουν κατανοητές οι νέες διαδικασίες, οι οποίες αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις και τα λογιστήριά τους όσο και τους εργαζόμενους.

    Για τους κλάδους που εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024 (βιομηχανία και λιανεμπόριο), θα επιβάλλεται πρόστιμο σε όποια επιχείρηση παραβιάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο από τις εξής ημερομηνίες: Από την 1η Απριλίου 2024 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, από τις 2 Μαΐου 2024 για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και από τις 13 Μαΐου 2024 και για τους δύο κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10.

    Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο, ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην Ψηφιακή Κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω αντιστοίχιση.
    Όπως αναφέρει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε δημόσιες τοποθετήσεις της, η καθολική εφαρμογή της έχει πολλαπλά οφέλη για την αγορά εργασίας, καθώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενισχύεται ο υγιής ανταγωνισμός και εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Άλλωστε, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 74 του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, με σκοπό να διασφαλίσει το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, τη νόμιμη χρήση της υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και την καθημερινή και άμεση - σε πραγματικό χρόνο - κοινοποίηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.
    Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου έχει καταστήσει σαφές ότι είναι σε συνεχή διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα, ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως προκύψουν κατά την υλοποίηση του μέτρου.

    Πού εφαρμόζεται

    Έως τώρα, το πεδίο εφαρμογής του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας περιλαμβάνει τις παρακάτω επτά κατηγορίες επιχειρήσεων:
    - Το σύνολο των τραπεζών της χώρας από 01/07/2022.
    - Τα σούπερ μάρκετ, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, με κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 4711, από 01/07/2022.
    - Τις εταιρίες φύλαξης, με κύριο ΚΑΔ 801 και 802, από 16/02/2023.
    - Τις εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης, με κύριο ΚΑΔ 651, από 16/02/2023.
    - Τους ακόλουθους οργανισμούς: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, καθώς και τη Hellenic Train και την ΕλληνικήΕταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, από 22/03/2023.
    - Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, με κύριο ΚΑΔ από 10 έως και 33, πλην του 19, από 01/01/2024.
    - Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, με κύριο ΚΑΔ 47, από 01/01/2024.
    Όταν ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS είναι ένας από τους αναφερόμενους στις ανωτέρω επτά κατηγορίες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες εντάσσονται στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Εντοπίστηκε μηχανή των βομβιστών - Ερευνάται για DNA και αποτυπώματα
    Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Εντοπίστηκε μηχανή των βομβιστών - Ερευνάται για DNA και αποτυπώματα

    Τρεις μέρες μετά την έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό εντόπισαν την μοτοσυκλέτα που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές στο κέντρο της Αθήνας.

    Η μοτοσυκλέτα ήταν κλεμμένη πριν από αρκετούς μήνες από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η μοτοσυκλέτα μεταφέρθηκε στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών για την εξερεύνηση της, αναζητώντας γενετικό υλικό και αποτυπώματα των βομβιστών.

    Επισημαίνεται ότι στην βόμβα που απενεργοποιήθηκε στην έδρα των ΜΑΤ στο γουδί βρέθηκαν αποτυπώματα του κατασκευαστή ή μεταφορέα. Βέβαια τις δύο ενέργειες ανέλαβαν διαφορετικές τρομοκρατικές επωνυμίες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής - Θα «μιλήσουν» οι κάμερες και το δρομολόγιο;
    Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής - Θα «μιλήσουν» οι κάμερες και το δρομολόγιο;

    Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες τηςΕΛ.ΑΣ. για τους βομβιστές της Σταδίου, με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να αναζητά τα μέλη της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας» στα υπολείμματα του ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού αλλά και στις κάμερες ασφάλειας που υπάρχουν γύρω από το υπουργείο Εργασίας.

    Οι δράστες, που όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ήταν αποφασισμένοι και έμπειροι και κατάφεραν να φτιάξουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος εξερράγη με απόλυτη ακρίβεια στο χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει και αυτό δείχνει πως έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία.

    Το δρομολόγιο των βομβιστών στο στόχαστρο

    Οι Αρχές, από τις κάμερες ασφάλειας θα προσπαθήσουν να φτιάξουν το δρομολόγιο αλλά και το μέσο διαφυγής των βομβιστών. Στο υλικό από τις κάμερες θα αναζητήσουν και τα άτομα που έκαναν κατόπτευση της περιοχής τις προηγούμενες ημέρες, πριν το χτύπημα.

    Η επίθεση φαίνεται να ενισχύει την εκτίμηση των ειδικών πως επέστρεψε το «αντάρτικο πόλης».

    Πρόκειται, άλλωστε, για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε διάστημα μόλις 1,5 μήνα, μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή.

    Την ευθύνη των δύο ενεργειών έχουν αναλάβει δύο νέες, πρωτοεμφανιζόμενες, οργανώσεις.

    Η ίδια «δεξαμενή»

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεν αποκλείουν οι δράστες να προέρχονται από την ίδια «δεξαμενή», λόγω του τρόπου δράσης, όπως και της επιλογής των στόχων.

    Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας, είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Το όνομά της παραπέμπει στην παλαιότερη «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία όμως δρούσε με ένοπλες και όχι βομβιστικές επιθέσεις.

    Ένα σενάριο που εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική είναι να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη.

    Πρόκειται για την τρίτη ενέργεια που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας, σε τράπεζα στα Πετράλωνα η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Τι «δείχνει» η έλλειψη υπολειμμάτων - Τα σενάρια της ΕΛΑΣ και ο έμπειρος βομβιστής
    Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Τι «δείχνει» η έλλειψη υπολειμμάτων - Τα σενάρια της ΕΛΑΣ και ο έμπειρος βομβιστής

    Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τη βομβιστική επίθεση στην Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Η επίθεση φαίνεται να ενισχύει την εκτίμηση των ειδικών πως επέστρεψε το «αντάρτικο πόλης».

    Πρόκειται, άλλωστε, για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε διάστημα μόλις 1,5 μήνα, μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή.

    Την ευθύνη των δύο ενεργειών έχουν αναλάβει δύο νέες, πρωτοεμφανιζόμενες, οργανώσεις.

    Η ίδια «δεξαμενή»

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεν αποκλείουν οι δράστες να προέρχονται από την ίδια «δεξαμενή», λόγω του τρόπου δράσης, όπως και της επιλογής των στόχων.

    Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας, είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Το όνομά της παραπέμπει στην παλαιότερη «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία όμως δρούσε με ένοπλες και όχι βομβιστικές επιθέσεις.

    Ένα σενάριο που εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική είναι να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη.

    Πρόκειται για την τρίτη ενέργεια που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας, σε τράπεζα στα Πετράλωνα η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

    Υψηλού ρίσκου ενέργεια - Δεν αποκλείεται να υπήρχε προετοιμασία

    Την ίδια ώρα, οι Αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υλικό από κάμερες ασφαλείας για το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής των δραστών. Επίσης, εξετάζονται και τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Στο πρώτο τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρθηκε πως θα γίνει μεγάλη έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας και επισημάνθηκε ότι η βόμβα ήταν κρεμασμένη στα κάγκελα, χωρίς να δίνεται χρονικό περιθώριο.

    Στη συνέχεια έγινε δεύτερο τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο και η επισήμανση ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στα κάγκελα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

    Η ενέργεια, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, φαίνεται ότι ήταν υψηλού ρίσκου, με γνώση κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, ο οποίος εξαϋλώθηκε και το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπήρχε προετοιμασία για την επίθεση από τις προηγούμενες μέρες.

    Ο κατασκευαστής της βόμβας ήταν άτομο με εμπειρία

    Πηγές, που επικαλείται η ΕΡΤ, αναφέρουν ότι ο κατασκευαστής της βόμβας ήταν άτομο με εμπειρία. Η έκρηξη σχεδόν δεν άφησε υπολείμματα, ενώ μένει να διαπιστωθεί από τις αναλύσεις στο Χημείο του Κράτους το είδος της εκρηκτικής ύλης που εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 3 κιλά.

    Επίσης, τοποθετήθηκε σε σημείο κοντά στις λαμαρίνες της τράπεζας που γινόταν ανακαίνιση ώστε η όδευση του ωστικού κύματος να είναι προς το απέναντι κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

    Οι αστυνομικοί ψάχνουν οπτικό υλικό όχι μόνο από τη στιγμή της έκρηξης αλλά και το προηγούμενο διάστημα καθώς θεωρείται πως οι τρομοκράτες είχαν κάνει προετοιμασία και κατόπτευση του χώρου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Δεξαμενή προσώπων ξεψαχνίζει η ΕΛ.ΑΣ - «Λάθος να πούμε ότι τελείωσε η τρομοκρατία»
    Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Δεξαμενή προσώπων ξεψαχνίζει η ΕΛ.ΑΣ - «Λάθος να πούμε ότι τελείωσε η τρομοκρατία»

    Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ μετά την τρομοκρατική επίθεση απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, με τους αξιωματικούς να φαίνονται πεπεισμένοι ότι αποτελεί την ολική επαναφορά της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

    Δεξαμενή προσώπων ξεψαχνίζει η αντιτρομοκρατική

    Όπως σημείωσε η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN, όσον αφορά την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι έρευνες των Αρχών, «δε θα έλεγα ότι είναι τελείως στο σκοτάδι. Τουλάχιστον για αυτούς που αποτελούν το διευθυντήριο, για αυτούς οι οποίοι έστησαν αυτές τις δύο νέες, τρομοκρατικές οργανώσεις, δε νομίζω ότι δεν ξέρουν πού να ψάξουν, ή ψάχνουν στα τυφλά. Νομίζω ότι υπάρχει μία δεξαμενή προσώπων τους οποίους ξεψαχνίζουν και οι οποίοι φυσικά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία τα έχουν ξανασυναντήσει για υποθέσεις τρομοκρατίας. Ήδη υπάρχει μία ομάδα υπόπτων η οποία δουλεύεται και εξετάζεται πολύ σοβαρά από την αντιτρομοκρατική.

    Αυτή τη στιγμή βασική αρχή της έρευνας είναι ότι “μας έχουν απασχολήσει, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι στρατολόγοι και ποιοι είναι αυτοί που έχουνε σχεδιάσει αυτές τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτοί για τους οποίους δεν γνωρίζουμε πολλά είναι αυτού που εκτελούν τα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης ”. Προφανώς, πρόκειται για πρόσωπα τα οποία δεν είχαν δώσει -τουλάχιστον για θέματα τρομοκρατίας - αφορμές στην ελληνική αστυνομία. Μπορεί να είχαν δώσει αφορμές για άλλα περιστατικά, όχι όμως στο κομμάτι της τρομοκρατίας και τουλάχιστον στο επιχειρησιακό κομμάτι.

    Πού επικεντρώνεται η έρευνα των Αρχών

    Η έρευνα αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο κομμάτι των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Μίνα Καραμήτρου η ΕΛ.ΑΣ έχει στη διάθεσή της ορφανά αποτυπώματα από τη βόμβα που δεν εξερράγη έξω από τα ΜΑΤ, αλλά αυτή τη φορά οι τρομοκράτες δεν έκαναν το ίδιο λάθος.

    Την Παρασκευή στη Σταδίου έγινε μία τέλεια έκρηξη - έτσι χαρακτηρίζεται από το ΤΕΕΜ-, και άφησε πίσω της ένα μικρό κομμάτι ύφασμα από το σακίδιο, ένα πολύ μικρό κομμάτι σακούλας από το σημείο που ήταν τοποθετημένη η βόμβα.

    «Ερευνητικά θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν είχαν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από τη βόμβα στα χέρια τους για να μπορέσουν να κάνουν κάποια αντιπαραβολή. Και αυτό όμως να μη συμβεί, έχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν να πάνε την έρευνα παρακάτω. Νομίζω ότι, έτσι κι αλλιώς, η αντιτρομοκρατική δεν είναι αυτή τη στιγμή στη φάση που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Έχει εξαρθρώσει πάρα πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις στη χώρα μας, έχει συλλάβει πάρα πολλά άτομα - και δεν αναφέρομαι μόνο στις παλιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρομαι και στο κομμάτι της νεοτρομοκρατίας» σημείωσε η επικεφαλής του αστυνομικού ρεπορτάζ του OPEN και επανέλαβε ότι οι Αρχές ερευνητικά «δεν είναι στα τυφλά».

    «Λάθος να πούμε ότι τελείωσε η τρομοκρατία»

    Στην εκπομπή μίλησε και η καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας του πανεπιστημίου Πειραιά, Μαίρη Μπόση. «Σε μία εποχή οξύτατων κοινωνικών ανισοτήτων και εντάσεων, οι οργανώσεις αυτού του τύπου θεωρούν ότι έχουν λόγο ύπαρξης. Η ακροαριστερή τρομοκρατία, στην οποία αυτοτοποθετήθηκε αυτή η οργάνωση, μέσα από τα τηλεφωνήματα που έκανε, υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε ότι τελείωσε, κάθε άλλο», ανέφερε και πρόσθεσε.

    «Βεβαίως, υπάρχουν και συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν αυτή την πορεία που είναι η μετάλλαξη των εννοιών της τρομοκρατίας, όπως και του χώρου. Όπως επίσης έχουμε δει την κάθετη αύξηση του εγκλήματος. Την κάθετη αύξηση της διακίνησης παράνομων όπλων και εκρηκτικών και τη μεγάλη ευκολία στη χρήση τους. Ταυτόχρονα έχουμε δει τις σχέσεις της τρομοκρατίας με το έγκλημα. Εγώ βέβαια οφείλω να πω ότι, το κράτος και οι υπηρεσίες του οφείλουν να προλαμβάνουν, να είναι ανελλιπώς σε εγρήγορση. Δεν μπορεί να αφυπνίζεται όταν συμβαίνει ένα επώδυνο γεγονός».

    Όσον αφορά το τι επεδίωκαν οι δράστες, ισχυρίστηκε πως, «η ακροαριστερή τρομοκρατία, στην οποία αυτοτοποθετήθηκαν, συνήθως αναλαμβάνει την ευθύνη και συνήθως προειδοποιεί με στόχο την πρόληψη αθώων θυμάτων. Από τη στιγμή που γίνονται τα τηλεφωνήματα, παραδίδει το πρόβλημα στις αρχές ασφαλείας, λέγοντας ότι, “αν δεν προλάβετε, είναι δικό σας το πρόβλημα”. Από εκεί και πέρα, επειδή, όπως είπα, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος τη χαλαρότητα των Αρχών».

    «Ο στόχος ήταν το υπουργείο εργασίας»

    Στο OPEN μίλησε και ο βαλλιστικός αναλυτής, Γιώργος Ραυτογιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι, «εκτιμούμε ότι πρόκειται για ζελατοδυναμιτιδα. Πόσα κιλά δεν μπορώ να το προσδιορίσω αλλά σίγουρα ήτανε αρκετά, προκειμένου να έχουμε αυτό το δηκτικό και κρουστικό αποτέλεσμα. Ο στόχος ήταν το υπουργείο εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μία τράπεζα η οποία ανακατασκευάζεται και η οποία, όμως, λόγω των μεταλλικών πλεγμάτων που είχε μπροστά, ήταν το κατάλληλο σημείο».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Μελετούν καρέ - καρέ τις κάμερες στη Σταδίου - Φόβοι για νέο χτύπημα
    Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Μελετούν καρέ - καρέ τις κάμερες στη Σταδίου - Φόβοι για νέο χτύπημα

    Οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες στο κέντρο της Αθήνας ερευνούν εξονυχτιστικά οι Αρχές για να διαπιστώσουν όλα τα βήματα των τρομοκρατών που τα ξημερώματα του Σαββάτου έβαλαν βόμβα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας προκαλώντας πανικό στη Σταδίου, αλλά και ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ που μιλά για «ολική επαναφορά της τρομοκρατίας την Ελλάδα» και για «επίδειξη ισχύος».

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν υλικό και μαρτυρίες τόσο από την οδό Σταδίου, όσο και από άλλα σημεία του κέντρου της πόλης για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να αντιληφθούν, ποια τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα, από που ξεκίνησαν και πώς διέφυγαν από το σημείο.

    Καλά μελετημένη ενέργεια και φόβοι για νέο χτύπημα

    Οι πυροτεχνουργοί εκτιμούν πως οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει ποσότητα εκρηκτικής ύλης μεταξύ τριών και πέντε κιλών στην τσάντα που άφησαν κρεμασμένη έξω από την κεντρική τράπεζα δένοντάς την στα κάγκελα με πλαστικό δεματικό. Η σύσταση της εκρηκτικής ύλης θα διαπιστωθεί από την έρευνα των ειδικών στο Χημείο, όπου τα ειδικά στελέχη θα μελετήσουν αν εκτός από τη ζελατοδυναμίτιδα υπάρχει και εκρηκτικό C-4.

    Σε κάθε περίπτωση οι Αρχές, μιλούν για πολύ καλά μελετημένο χτύπημα με πολύ καλή τεχνογνωσία κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου εκφράζουν φόβους ακόμα και για ένοπλο χτύπημα με πολεμικά όπλα όπως στο παρελθόν, όπως η 17 Νοέμβρη, ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας και η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

    Τα ντοκουμέντα από τη στιγμή της έκρηξης

    Στο μεταξύ, βίντεο - ντοκουμέντο από την περιοχή όπου βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει την έκρηξη που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου και πλέον βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών. Πρόκειται για βίντεο από κάμερα ασφαλείας μέσα σε κατάστημα. Στις εικόνες, που μεταδίδει η ΕΡΤ, αποτυπώνεται η ένταση που είχε το ωστικό κύμα.

    Το ηχητικό ντοκουμέντο

    Στο «φως» έχει έρθει και ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης. Τη σκηνή κατέγραψε εσωτερική κάμερα ασφαλείας σε περίπτερο.

    Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη

    Την ευθύνη για την έκρηξη έχει αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής.

    Η οργάνωση είναι πρωτοεμφανιζόμενη με τη συγκεκριμένη ονομασία, αλλά η ονομασία αυτή παραπέμπει στην παλιότερη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» όπου δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση κάποιος συσχετισμός.

    H σημασία του ονόματος της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας»

    Ενδεικτικό της σοβαρότητας της επίθεσης είναι και το γεγονός ότι, στο σημείο, έφτασε και ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, πράγμα λίγο σπάνιο. Παρόλα αυτά, τον είδαμε εκεί χθες, φυσικά με όλους τους επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με την Μίνα Καραμήτρου ενώ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει γνωστά για την οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    Δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν τη λέξη «ταξική». Υπήρξε η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία μάλιστα είχε κάνει πολύ δυνατά χτυπήματα, όπως για παράδειγμα η επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι αναλυτές δεν μπορούν ακόμα να πουν ξεκάθαρα ότι έχουν να κάνουν με δύο διαφορετικές τρομοκρατικές οργανώσεις, και αναφέρομαι στην οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στα ΜΑΤ πριν από μερικές εβδομάδες και σε αυτήν που πραγματοποίησε το χτύπημα.

    Μία καλά μελετημένη επίθεση

    Τώρα, όπως μεταδίδει από το σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος ο δημοσιογράφος του OPEN Γιάννης Ζιάγκας, το μόνο που έχει μείνει από τον μηχανισμό είναι ένα κομμάτι πανί από το σακίδιο και ένα από τη σακούλα.

    Μάλιστα, έμπειροι αξιωματικοί εκτιμούν πως μέσα στο σακίδιο βρισκόντουσαν 3 με 5 κιλά εκρηκτικής ύλης.

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως το σημείο όπου τοποθετήθηκε ο μηχανισμός ήταν «ιδανικό» λόγω λαμαρίνας που «έστειλε» το ωστικό κύμα στο υπουργείο. Αυτό δείχνει πως ήξεραν οι δράστες ακριβώς πώς να κινηθούν και επρόκειτο για καλά σχεδιασμένη επίθεση.

    «Αναβίωση της τρομοκρατίας ή ολική επαναφορά»

    Με το παραπάνω συμβάν «έσπασε» η σιωπή της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε 1,5 μήνα έχουν εμφανιστεί δύο καινούριες τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές.

    Η αντιτρομοκρατική, μάλιστα, μιλάει για αναβίωση της τρομοκρατίας ή για ολική επαναφορά.

    Όπως εξηγεί η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN, η μία από τις δύο αυτές οργανώσεις έκανε το ντεμπούτο της με την επίθεση στην οδό Σταδίου και έδειξε πως έχει πυγμή -καθώς έκανε το πρώτο της χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας, σε καλά φυλασσόμενο σημείο.

    Πρόσωπα από το παρελθόν;

    Οι αναλυτές λένε πως η συγκεκριμένη οργάνωση θέλει να είναι η κορωνίδα στην νεοτρομοκρατία.

    Καταλήγουν στο συμπέρασμα πως σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν γνωστές δύο τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν αποκλείουν το διευθυντήριο να είναι το ίδιο -δηλαδή πρόσωπα ή πρόσωπο που έπαιξαν τον ρόλο τους τα προηγούμενα χρόνια και πλέον να χρησιμοποιούν καινούρια πρόσωπα, ως εκτελεστικούς βραχίονες.

    Το μήνυμά τους είναι πως υπάρχουν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις που ήρθαν για να μείνουν, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

    Ο μεγάλος φόβος

    Οι αρμόδιοι πλέον φοβούνται το εξής: Επειδή φαίνεται πως η οργάνωση που εξαπέλυσε την επίθεση στο υπουργείο Εργασίας έχει αλματώδη επιχειρησιακή εκτέλεση, φοβούνται το επόμενο χτύπημα.

    Δηλαδή, όπως μεταδίδει η Μίνα Καραμήτρου, φοβούνται εάν οι δράστες θα περάσουν ξαφνικά από τη βόμβα, παρακάτω, σε ένα αιματηρό χτύπημα. Εκεί θα γνωστοποιήσουν και το οπλοστάσιό τους.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο