Οικονομία

Ηλεία: «Ανάσα» για όσους έχουν πάρει «πυροδάνεια»

Ηλεία: «Ανάσα» για όσους έχουν πάρει «πυροδάνεια»

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που προβλέπει ρύθμιση δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Νέα ρύθμιση προωθεί η κυβέρνηση για τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισής τους χωρίς να καταπίπτει η κρατική εγγύηση στην Εφορία, καθώς και η διαγραφή μέρους της οφειλής δίχως η εγγύηση να μετατρέπεται σε χρέος εις βάρος του οφειλέτη.

H προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει πως οι χρηματοδοτικοί φορείς (τράπεζες ή servicers) δικαιούνται να ρυθμίζουν δάνεια ή πιστώσεις οποιουδήποτε είδους προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα οποία τους έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και πως, ανεξαρτήτως της ρύθμισης, οι παρασχεθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούν την ισχύ τους στο σύνολό τους.

Εάν προβλέπεται ποσό διαγραφής, οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ζητήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητή την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του ποσού αυτού ως συνόλου, με αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που υποβάλλεται άμεσα μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Αναδιάρθρωσης.

Με τη σειρά του το Ελληνικό Δημόσιο θα προβαίνει σε εξόφληση των υποχρεώσεών του ως εγγυητής ως προς το ποσό της κύριας οφειλής που διαγράφεται πλήρως, χωρίς τη βεβαίωση του ποσού αυτού, ως εσόδου του Ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος του φυσικού προσώπου, στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και με αναλογική εφαρμογή της διαδικασίας.

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Θα δώσει «ανάσα» στους οφειλέτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι από τις Τράπεζες.

Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την θετική κατεύθυνση και θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσει «ανάσες» στους δανειολήπτες και ειδικότερα στους πυρόπληκτους της Ηλείας που είχαν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Με την ανωτέρω δήλωση σχολίασε αρχικώς το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, αφού προβλέπεται εκεί το επιδιωκόμενο εδώ και πολύ καιρό «κούρεμα» των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου.

Για τα συγκεκριμένο θέμα εξάλλου ο κ. Νικολακόπουλος είχε πάρει αρκετές πρωτοβουλίες με διαδοχικές συναντήσεις στο πρόσφατο παρελθόν με την τελευταία να είναι εκείνη με τον Υφυπουργό Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, όπου υπήρξε ουσιαστική συζήτηση για την ανάγκη απεμπλοκής πολλών δανειοληπτών από την περιπέτεια των οφειλών τους.

Πρόκειται για μια ρύθμιση ευνοϊκή που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των πυρόπληκτων δανειοληπτών μας αφού οι ίδιοι θα επωφεληθούν από το «κούρεμα» χωρίς να έχουν απέναντί τους ζητήματα από τις τράπεζες οι οποίες παραλλήλως δεν θα χάνουν το δικαίωμά τους να εισπράττουν την κρατική εγγύηση. Δηλαδή – τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος – με την συγκεκριμένη διάταξη στο Νομοσχέδιο το Δημόσιο θα πληρώνει τον χρηματοδοτικό φορέα, χωρίς πλέον να χρεώνεται το ποσό αυτό ο οφειλέτης.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το απολύτως δικαιολογημένο αίτημα και είναι έτοιμη να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τον επιχειρηματικό μας κόσμο και την ίδια την κοινωνία, ειδικά της Ηλείας που έχει υποστεί τόσα πολλά από τις φυσικές καταστροφές, δήλωσε επιπρόσθετα ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη

Δ. Αυγερινοπούλου: «Δρομολογείται ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνεια των Ηλείων πυροπλήκτων

Ευνοϊκή ρύθμιση στο ζήτημα των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, που είχε θέσει με ερώτησή της η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει «κούρεμα» στα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δίχως η εγγύηση να μετατρέπεται σε οφειλή προς την Εφορία και να οδηγεί σε πλειστηριασμό ακινήτου.

Όπως τονίζει η βουλευτής Ηλείας, στην εισηγητική έκθεση της νέας διάταξης αναφέρεται ρητά ότι στην περίπτωση που προβλεφθεί ποσό διαγραφής, αυτό μπορεί να ζητηθεί εφάπαξ από τους πιστωτές σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο το εξοφλεί ως εγγυητής και δεν το αναζητεί σε βάρος του ωφελούμενου φυσικού προσώπου. Επιπλέον, στην προτεινόμενη ρύθμιση τονίζεται πως οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ρυθμίζουν δάνεια ή πιστώσεις οποιουδήποτε είδους προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα οποία τους έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς περιορισμό ως προς όλους τους γενικούς και ειδικούς όρους αυτών, ιδίως δε ως προς τη διάρκεια, το επιτόκιο, το ποσό της δόσης και την περιοδικότητα των δόσεων, ενώ ανεξαρτήτως της ρύθμισης, οι ως άνω παρασχεθείσες υπέρ των χρηματοδοτικών φορέων εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούν την ισχύ τους στο σύνολό τους, χωρίς να επέρχεται ποσοτική αύξηση της εγγυητικής του ευθύνης. Υπενθυμίζεται πως η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στην ερώτησή της είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, διότι επί της ουσίας αφορούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την καταστροφή του 2007, σημειώνοντας ότι οι απανωτές κρίσεις έχουν επιβαρύνει τη θέση των δανειοληπτών.

«Η ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στο νέο σ/ν για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, δείχνει πως η κυβέρνηση έχει κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του ζητήματος των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου και δρομολογεί μια νομοθετική διάταξη που παρέχει σημαντική διευκόλυνση στους πυρόπληκτους δανειολήπτες της Ηλείας. Αναμένουμε και την τελική διαμόρφωση του νόμου όταν κατατεθεί στη Βουλή για επεξεργασία και ψήφιση», δήλωσε η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Κ. Λεβέντης: “ Οι συστηματικές και μεθοδικές παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας αποδίδουν καρπούς»

Θετική χαρακτηρίζει τη διάταξη για “κούρεμα” των δανείων με την εγγύηση του δημοσίου ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λεβέντης
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει τη διάταξη του νέου σχεδίου νόμου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται «κούρεμα» στα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, καθώς επιτρέπει στους χρηματοδοτικούς φορείς, στις τράπεζες και στους servicers να ρυθμίζουν τα συγκεκριμένα δάνεια χωρίς να χάνουν το δικαίωμα να εισπράττουν και τις κρατικές εγγυήσεις.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Λεβέντης, η προτεινόμενη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, προβλέπει ότι «οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ρυθμίζουν δάνεια ή πιστώσεις οποιουδήποτε είδους προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα οποία τους έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς περιορισμό ως προς όλους τους γενικούς και ειδικούς όρους αυτών, ιδίως δε ως προς τη διάρκεια, το επιτόκιο, το ποσό της δόσης και την περιοδικότητα των δόσεων» και πως «ανεξαρτήτως της ρύθμισης, οι ως άνω παρασχεθείσες υπέρ των χρηματοδοτικών φορέων εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούν την ισχύ τους στο σύνολό τους, χωρίς να επέρχεται ποσοτική αύξηση της εγγυητικής του ευθύνης».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «στην περίπτωση που προβλεφθεί ποσό διαγραφής, αυτό μπορεί να ζητηθεί εφάπαξ από τους πιστωτές σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο το εξοφλεί και δεν το αναζητεί σε βάρος του ωφελούμενου φυσικού προσώπου», επικαλούμενος την εισηγητική έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία για τις καταπτώσεις εγγυήσεων προβλέπει πως το Δημόσιο πληρώνει μεν τον πιστωτή, αλλά στη συνέχεια βεβαιώνει ως φορολογική οφειλή την κατάπτωση της εγγύησης εις βάρος του οφειλέτη και ακολούθως την εισπράττει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες που φθάνουν ως τον πλειστηριασμό ακινήτου. Εν προκειμένω, όμως, με τη νέα ρύθμιση το Δημόσιο θα πληρώνει τον χρηματοδοτικό φορέα, αλλά ΔΕΝ θα χρεώνει το ποσό στον οφειλέτη.

Ο Κώστας Λεβέντης επισήμανε ότι με βάση τη νέα διάταξη, εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς και τεθεί σε ισχύ η καταρτισθείσα Σύμβαση Αναδιάρθρωσης, κατά την υλοποίηση η οφειλή μπορεί να παρακολουθείται σε νέο λογαριασμό, στον οποίο θα αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης. Εάν προβλέπεται ποσό διαγραφής, οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ζητήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητή την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του ποσού αυτού ως συνόλου, με αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Με τη σειρά του το Ελληνικό Δημόσιο προβαίνει σε εξόφληση των υποχρεώσεών του ως εγγυητής ως προς το ποσό της κύριας οφειλής που διαγράφεται πλήρως, χωρίς τη βεβαίωση του ποσού αυτού σε βάρος του φυσικού προσώπου, στην αρμόδια ΔΟΥ.

«Οι συστηματικές και μεθοδικές παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας όλα αυτά τα χρόνια αποδίδουν καρπούς, καθώς η κυβέρνηση δείχνει ότι κατανοεί την κατάσταση των Ηλείων πυρόπληκτων δανειοληπτών. Η πρόβλεψη για “κούρεμα” των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς η οφειλή να μετατρέπεται σε χρέος προς την Εφορία, είναι μια σαφέστατα θετική εξέλιξη. Θα περιμένουμε και την οριστική διαμόρφωση του νέου νόμου για να τοποθετηθούμε εκ νέου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης.

Ηλίας Ξανθούλης «Στη σωστή κατεύθυνση»

Προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει πως κινείται το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, σημειώνοντας και ο ίδιος ότι οι χρόνιες προσπάθειες του ΕΒΕ Ηλείας είχαν αποτέλεσμα. «Είναι κάτι που το Επιμελητήριο Ηλείας ζητούσε καιρό. Να μπορούν όσοι έχουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να τα ρυθμίσουν. Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και φυσικά οι δανειολήπτες θα πάρουν μια πολύ σημαντική ανάσα. Θα υπάρχει μια ισότιμη μεταχείριση σε όσους έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και όσους χωρίς».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup