Οικονομία

Τουρισμός: Οι αιτίες των κενών θέσεων εργασίας - Αναζητούνται λύσεις της τελευταίας στιγμής

Τουρισμός: Οι αιτίες των κενών θέσεων εργασίας - Αναζητούνται λύσεις της τελευταίας στιγμής

Η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι συνθήκες διαβίωσης αποτελούν το εκρηκτικό μείγμα που δημιούργησε τις 80.000 κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας τουρισμού επισιτισμού, Γιώργο Χότζογλου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε με 80.000 κενές θέσεις έναντι 60.000 πέρυσι, με 53.000 να αφορούν τα ξενοδοχεία και 30.000 την εστίαση. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις καταγράφονται στις κουζίνες, στο service και στην καθαριότητα.

Οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία που ήδη λειτουργούν έχουν ελλείψεις σε προσωπικό και οι επιχειρηματίες για να βρουν εργαζόμενους , όπως οι ίδιοι τονίζουν, κάνουν εκπτώσεις στις απαιτήσεις τους και καταβάλλουν μισθούς πάνω από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς

Οι αγγελίες που δημοσιεύονται- επισημαίνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου – αποτυπώνουν την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς οι εποχικοί δουλεύουν 12 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ακόμα και να πληρώνονται τα επιδόματα και τις υπερωρίες τους, η ομοσπονδία επισημαίνει ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι συνθήκες διαβίωσης αποτελούν το εκρηκτικό μείγμα που δημιούργησε τις 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Πολλοί νέοι πιάνουν δουλειά το Μάιο και φεύγουν τον Ιούνιο, λέγοντας ότι δεν αντέχουν να βγάλουν τη σεζόν, ενώ άλλοι αναζητούν σε άλλους κλάδους εργασία ακόμα και με χαμηλότερο μισθό αλλά ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

« Η πολιτεία επιτέλους αναγνωρίζει το πρόβλημα των κενών θέσεων και προσπαθεί με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως είναι η πλατφόρμα JOBmatch να διευκολύνει τις προσλήψεις έστω την ύστατη ώρα», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος και προσθέτει:

«Σήμερα, οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία εμφανίζουν ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως χαμηλών δεξιοτήτων, όπως λατζέρηδες, καμαριέρες, και σερβιτόροι. Οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί, οι αμοιβές σε καμία περίπτωση δεν υπολείπονται των 1300 ευρώ μικτά για 6ήμερη εργασία.

Ωστόσο και αυτή τη σεζόν ταλαιπωρούμαστε με εργαζόμενους που φεύγουν αιφνιδιαστικά γιατί βρήκαν καλύτερο μισθό, επιδιδόμενοι σε μια συνεχή πλειοδοσία αμοιβών καθώς τα ξενοδοχεία «κλέβουν» στην κυριολεξία προσωπικό από τον ανταγωνισμό».

Οι μετακλήσεις δεν λύνουν το θέμα

Παράλληλα αναζητούνται λύσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων μέσω των μετακλήσεων από τρίτες χώρες. Όμως ακόμα και να υλοποιηθούν οι 11.000 εγκεκριμένες μετακλήσεις για τον τουρισμό - στόχος δύσκολος εξαιτίας της γραφειοκρατίας - είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν οι θέσεις ακόμα και εκείνες χαμηλών προσόντων.

Αναφερόμενη στο θέμα η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου τονίζει: «Οι μετακλήσεις εργαζομένων είναι μέρος της απάντησης στην έλλειψη εργαζομένων. Για αυτή τη χρονιά έχουν εγκριθεί πάνω από 160.000 μετακλήσεις.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούν να απλουστεύσουν αρκετά τη διαδικασία, έτσι ώστε οι μετακλήσεις να μπορούν να πραγματώνονται πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Ήδη έχουμε συνάψει διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και με άλλες χώρες.

Αλλά οι μετακλήσεις δεν μπορεί να λύσουν όλο το πρόβλημα, χρειάζεται να κινητοποιήσουμε, να κινητροδοτήσουμε και νεότερο πληθυσμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και νεότερους στον τουρισμό και ανθρώπους τους οποίους μέχρι τώρα δεν έχουμε συνηθίσει παραδοσιακά να δουλεύουν σε αυτόν τον κλάδο».

Η πλατφόρμα jobmatch

Λύση έστω και την ύστατη ώρα προσπαθεί να δώσει και η πλατφόρμα jobmatch (jobmatch.dypa.gov.gr) για τις αγγελίες των επιχειρήσεων και JOBmatch για όσους αναζητούν εργασία) που ενεργοποίησε η ΔΥΠΑ με σκοπό να συμβάλλει στο ταίριασμα εργοδοτών και εργαζομένων σε λιγότερο από 5 λεπτά ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις κενές θέσεις.

Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ώστε να τους επιλέξουν και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα μόλις μία επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης.

Επίσης, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα φίλτρα αναζήτησης όσο συχνά επιθυμούν, διαμορφώνοντας το προφίλ τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις επιλογές τους.

Η δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ είχε μεγάλη ανταπόκριση καθώς μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της, έχουν ήδη εγγραφεί 1.124 επιχειρήσεις - κυρίως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ-μπαρ και υπηρεσίες τουρισμού - καθώς και 5.664 πολίτες που αναζητούν εργασία, 2.555 (45%) εκ των οποίων είναι άνεργοι.

Έως τώρα έχουν γίνει 3.911 matches (αντιστοιχίσεις) μέσω JOBmatch by DYPA ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 1.949 συνεντεύξεις χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

Μεταξύ των επιχειρήσεων είναι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι ενώ οι περιοχές που εκδήλωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η Κεφαλονιά , η Κέρκυρα η Σάμος , η Φολέγανδρος , τα Δωδεκάνησα και η Χαλκιδική .

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup