Κυριακή, 26 Μαϊος 2024 10:47

«Πικρός» καφές για τους καταναλωτές - To ράλι στη διεθνή τιμή, ο ΦΠΑ και η κατανάλωση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανατιμήσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα, στον καφέ που αγοράζουν οι καταναλωτές από ράφια των σούπερ μάρκετ, εξαιτίας του ανοδικού ράλι στη διεθνή τιμή του ενώ σε ό,τι αφορά την κατανάλωση εκτός σπιτιού, στο τέλος Ιουνίου εκπνέει η περίοδος ισχύος του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ, στην εστίαση.

Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του καφέ είναι αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε Βιετνάμ και Βραζιλία, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των εξαγωγών κόκκων καφέ, οι παραγωγές των οποίων επλήγησαν από την παρατεταμένη ξηρασία. Σημειώνεται πως οι ποικιλίες Robusta, που αποτελούν το 38% της παγκόσμιας παραγωγής έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται έως και 60% ενώ ταυτόχρονα έχουν συμπαρασύρει και τις τιμές της ποικιλίας Arabica.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και εφόσον η κατάσταση συνεχιστεί, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, αναμένονται ανατιμήσεις στην αγορά του καφέ που πωλείται στα σούπερ μάρκετ, από 5% έως 15%, ανάλογα με τις τιμές στις οποίες θα αγοράσει το προϊόν κάθε εταιρεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, έως τώρα οι εταιρείες του κλάδου, έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων, ενώ οι τελευταίες αυξήσεις έχουν γίνει το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η κατανάλωση καφέ στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 4% - 5% μετά την πανδημία. Εντός των σούπερ μάρκετ, η εγχώρια αγορά του καφέ υπολογίζεται πως φτάνει τα 340 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά, σε ετήσια βάση, 40.000 τόνοι καφέ καταναλώνονται στην Ελλάδα. Στο οργανωμένο λιανεμπόριο, η πρώτη σε όγκο πωλήσεων, κατηγορία είναι ο ελληνικός καφές με 50%, καταλαμβάνοντας μερίδιο 30%, σε αξία. Ακολουθεί ο στιγμιαίος με 18% σε όγκο και μερίδιο 30% σε αξία και o εσπρέσο με 15% σε όγκο και 25% σε αξία. Μερίδιο 17% σε όγκο και 13% σε αξία, κατέχει ο καφές φίλτρου. Ταχύτατα αναπτυσσόμενη είναι η κατηγορία της κάψουλας, η οποία μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να αποσπάσει μερίδιο της τάξεως του 14-15% με τον συνολικό τζίρο των πωλήσεών της στα σούπερ μάρκετ να υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Την ίδια στιγμή και στον κλάδο της εστίασης, επικρατεί προβληματισμός για ακόμη έναν λόγο: η περίοδος ισχύος του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ στον καφέ εκπνέει στο τέλος του Ιουνίου. Εάν, δεν δοθεί νέα παράταση, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς, η επαναφορά του καφέ στο 24% ΦΠΑ, θα σημαίνει, πρόσθετη αύξηση 11 μονάδων, οι οποίες θα «περάσουν» στη λιανική τιμή και κατά συνέπεια στον καταναλωτή, καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης δηλώνουν πως αδυνατούν να απορροφήσουν και νέα επιβάρυνση. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου της εστίασης με το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με το ζήτημα ενώ αναμένεται έως και το τέλος Ιουνίου και πριν από την τελική απόφαση της κυβέρνησης και νέα συνάντηση.
Πηγή: cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Μαϊος 2024 09:59

Σχετικά Άρθρα

  • Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;
    Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;

    Ο καφές είναι απαραίτητος για το πρωινό μας ξύπνημα. Όμως κάνει καλό ή κακό στην καρδιά;

    Καφές: ποιος μπορεί να του πει όχι; Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουμε κάθε πρωί για να ενισχύσουμε την εγρήγορσή μας, ενώ συνηθίζουμε να τον καταναλώνουμε και μέσα στην ημέρα για τη γεύση αλλά και τα πολλά άλλη οφέλη του για την υγεία.

    Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με το θέμα «καφές και καρδιά» που δημοσιεύθηκε στο Rheumatology αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης, η οποία βρίσκεται σε πηγές όπως ο καφές, το τσάι και το κακάο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό που έκανε την εν λόγω μελέτη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν ότι διεξήχθη σε ασθενείς με λύκο, μια αυτοάνοση ασθένεια που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακής νόσου.

    Τι λένε όμως όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία; Μπορεί ο καφές να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ή η υπερβολική ποσότητα προκαλεί βλάβη; Ας δούμε τα νεότερα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην καρδιά και τη γενική υγεία.

    Μπορεί η κατανάλωση καφέ να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων;

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο σε τακτική βάση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό. Η ποσότητα που οι ερευνητές βρήκαν ότι είχε τα περισσότερα προστατευτικά αποτελέσματα ήταν περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη ή που έπιναν λιγότερα από 100 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα με άτομα που έπιναν περίπου 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα. Η δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε μέτρια ποσότητα καφεΐνης, είχε 48,1% ή 40,7% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων.

    Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγάλο μέγεθος δείγματος άνω των 360.000 ατόμων ηλικίας 37-73 ετών.

    Οι ειδικοί εξήγησαν ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 είναι η ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και η ενίσχυση του μεταβολισμού του λίπους για την υποστήριξη της συνολικής καρδιομεταβολικής υγείας.

    «Τόσο ο καφές όσο και το τσάι είναι σύνθετα ποτά που περιέχουν εκατοντάδες βιοδραστικές ενώσεις και είναι πιθανό τα βιολογικά τους αποτελέσματα να εκτείνονται πέρα από αυτά της ίδιας της καφεΐνης. Ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή και οι πολυφαινόλες, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορεί επίσης να εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων», εξήγησαν οι επιστήμονες.

    Μπορεί η υπερβολική καφεΐνη να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

    Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ACC (American College of Cardiology) Asia 2024 στην Ινδία αποκάλυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν χρόνια υψηλές ποσότητες καφεΐνης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό ίσχυε ακόμη και αν οι συμμετέχοντες ήταν κατά τα άλλα καλά στην υγεία τους.

    Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τη χρόνια κατανάλωση καφεΐνης ως την κατανάλωση οποιουδήποτε καφεϊνούχου ροφήματος πέντε ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από ένα χρόνο. Η κατανάλωση ισοδυναμούσε με περίπου 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ημερησίως- περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 400 mg είχαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου, και αυτό ήταν ακόμη πιο έντονο για άτομα που κατανάλωναν 600 mg καφεΐνης την ημέρα.

    Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι ερευνητές είπαν: «Λόγω της επίδρασής της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να θέσει τα κατά τα άλλα υγιή άτομα σε κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς τους κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς για όλους μας».

    Καρδιά: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

    Σύμφωνα με ακόμη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Stroke, ο πολύς καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ροφήματα με καφεΐνη, διέφεραν ανάλογα με τον πληθυσμό και τον τόπο διαμονής των συμμετεχόντων.

    Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση περισσότερων από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα αύξησε την πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό κατά 37%. Ωστόσο, η κατανάλωση λιγότερων ή μιας μέτριας ποσότητας καφέ καθημερινά δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

    Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές προέρχονταν από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από 32 χώρες.

    Μεταξύ άλλων ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζούσαν οι άνθρωποι.

    Ενώ η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, οι επιστήμονες τελικά καταλήγουν στο εξής:

    «Όπως για τα περισσότερα πράγματα που καταναλώνουμε, το μέτρο είναι πάντα πιο ασφαλές από την υπερβολή. Διατηρήστε το για να είναι η καρδιά σας προστατευμένη».

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Χωρίς φρένο οι ανατιμήσεις από το χωράφι στο ράφι – Η ακρίβεια εξακολουθεί να εξανεμίζει τον πενιχρό μισθό
    Χωρίς φρένο οι ανατιμήσεις από το χωράφι στο ράφι – Η ακρίβεια εξακολουθεί να εξανεμίζει τον πενιχρό μισθό

    Η ακρίβεια και από το χωράφι στο ράφι πλήττει καταναλωτές και παραγωγούς που σημειώνουν ότι «πουλάμε τα προϊόντα μας σε εξευτελιστικές τιμές»

    Η ακρίβεια εξακολουθεί να καλπάζει , «εξαΰλώνοντας» τους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις. Σχεδόν καθημερινά δημοσιοποιούνται στοιχεία, που τεκμηριώνουν την επιδείνωση των όρων ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

    Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία είμαστε στις τέσσερις χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας. Εξάλλου από τα μνημόνια μέχρι σήμερα το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει καταβαραθρωθεί, με μείωση -28,4% – το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όταν στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 18,5%.

    Και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς του 2023, αναφέρουν ότι ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού της χώρας (17,4% το 2022), με τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού να αυξάνουν τις δαπάνες τους σε σχέση με το 2022 κατά 8,5%, ενώ τα νοικοκυριά του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού κατά 15,7%.

    Στο 3,2% ο πληθωρισμός τροφίμων – Χωρίς φρένο η ακρίβεια από το χωράφι στο ράφι

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εξάλλου, ο πληθωρισμός τροφίμων τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε και πάλι τον γενικό δείκτη (2,9%) και ανήλθε στο 3,2%.

    Μάλιστα το «καπέλο» στα καρτελάκια της λιανικής σε σχέση με τις τιμές που φεύγουν τα προϊόντα από τους παραγωγούς εξακολουθεί να είναι… τεράστιο.

    Παρατηρείται το παράδοξο να υπάρχει μείωση 14,4% στις τιμές παραγωγού και αύξηση 3% στις τιμές λιανικής

    «Το πρόβλημα της ακρίβειας το αντιμετωπίζουμε όλοι», λέει στο MEGA ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου της αγροτικής ομοσπονδίας ν. Λάρισας.

    «Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε τα προϊόντα και δυστυχώς τα πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές και φτάνουν στο ράφι δύο και τρεις φορές ακριβότερα».

    Η διαδρομή από το χωράφι στο ράφι

    Πώς καταλήγουν όμως τα προϊόντα να έχουν τόσο αυξημένες τιμές στο ράφι;

    Τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναδεικνύουν το παράδοξο να υπάρχει μείωση 14,4% στις τιμές παραγωγού και αύξηση 3% στις τιμές λιανικής.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα μήλα στάρκιν που φεύγουν από τον παραγωγό με 70 λεπτά και φτάνουν στο ράφι με ελάχιστη τιμή τα 1,70 ευρώ το κιλό.

    Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, η ανάλυση των εξόδων στην πορεία της διαμόρφωσης της τιμής από την παραγωγή ως τη λιανική έχει ως εξής:

    0,70€/κιλό παραγωγός, 0,10€/κιλό εργάτες συγκομιδής, 0,20€/κιλό αποθήκευση, ψυγεία, 0,15€/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο, 0,07€/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων), 0,35€/κιλό έξοδα συσκευασίας, 0,13€/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων.

    Ακόμη πιο ακριβά στην πραγματικότητα – Το στάρκιν θα φτάσει στον καταναλωτή 3 ευρώ/κιλό

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Λεχουρίτη, πρόεδρο του ΙΝΚΑ, πάντως τα προϊόντας φτάνουν ακόμη πιο ακριβά στα ράφια.

    «Και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι παίρνουν φθηνότερες τιμές από ό,τι έπαιρναν πέρυσι και παράλληλα βλέπουμε τα προϊόντα ακριβότερα. Όταν μιλάτε για 70 λεπτά το ‘στάρκιν’ πως πουλάει ο παραγωγός, αυτό είναι η α’ ποιότητα που θα φτάσει στον καταναλωτή πάνω από 3 ευρώ. Μακάρι να έφτανε στο 1,70».

    «Εκείνοι που ανεβάζουν τις τιμές είναι οι μεσάζοντες. Μας λένε οι κυβερνήσεις διαδοχικά ότι έξω οι μεσάζοντες από την αγορά αλλά δυστυχώς οι μεσάζοντες ζουν και βασιλεύουν. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή», υπογραμμίζει και σημειώνει ότι «έλεγχοι στην αγορά δε γίνονται».

    Δύσκολοι καιροί για αγρότες

    «Ο αγροτικός κόσμος περνάει πολλές δυσκολίες», σημείωσε στο MEGA η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Αμύνταιου.

    Η κα Κρητικού, η οποία καλλιεργεί ροδάκινα, κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη χρονιά.

    «Ζούμε από την παραγωγή των ροδάκινων, μια χρονιά πολύ δύσκολη φέτος, με την κλιματική αλλαγή να μη μας έχει αφήσει ανεπηρέαστους. Τα ροδάκινα είναι ευαίσθητα, δεν κρατάνε, η ποσότητα που έμεινε και δεν απορροφήθηκε ήταν πολύ μεγάλη. Εμείς εδώ στο χωριό είχαμε χαλαζόπτωση πράγμα που δεν έκανε ελκυστικό το προϊόν. Το 40 – 50% της παραγωγής έμεινε μέσα στα χωράφια. Η τιμή ήταν πολύ χαμηλή».

    Όπως λέει η ίδια: «Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να καλλιεργήσουμε τη νέα χρονιά».

    Οι ελληνοποιήσεις

    Πέρα από τα προβλήματα με τον καιρό και τα κόστη, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων από τρίτες χώρες.

    Σύμφωνα με τον Απόστολο Ραυτόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Κρήτη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης έχουν κοινοποιήσει το ζήτημα.

    «4.000.000 κιλά ντομάτες από την Τουρκία χωρίς κανέναν έλεγχο. Παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο φορτίο το οποίο προοριζόταν από την Τουρκία, μέσω Ελλάδας, για το Ισραήλ. Στο Ισραήλ, επειδή δε συνοδευόταν από τα χαρτιά για τη φυτοπροστασία, την υγεία και όλα αυτά, το επέστρεψαν πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: in.gr

  • Καφεΐνη: Οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας εάν κόψετε τον καφέ για 10 ημέρες
    Καφεΐνη: Οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας εάν κόψετε τον καφέ για 10 ημέρες

    Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της διακοπής της καφεΐνης είναι εκπληκτικά.

    Είτε πρόκειται για σκέτη απόλαυση, είτε για αφύπνιση του εγκεφάλου, είμαστε όλοι εξαρτημένοι από τουλάχιστον μία κούπα καφέ μέσα στην ημέρα μας.

    Αν και η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, την ίδια στιγμή μπορεί να έχει και κάποιες πολύ σημαντικές παρενέργειες.

    Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τρέμουλο, αϋπνία, πονοκεφάλους και ζάλη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ώρες για να φύγει η καφεΐνη από την κυκλοφορία του αίματός μας, αλλά τι συμβαίνει όταν την κόψετε εντελώς από τη διατροφή σας; Στο ερώτημα έρχεται να απαντήσει η επιστήμη.

    Τα πρώτα συμπτώματα

    Τα κακά νέα είναι ότι τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να εμφανιστούν πολύ σύντομα.

    Μέσα σε 12 έως 24 ώρες από τη διακοπή του καφέ, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε έντονους πονοκεφάλους, έντονη κόπωση, ακόμη και ναυτία ή εμετό.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην κόψετε απότομα τη λήψη καφεΐνης, αλλά σταδιακά αντικαθιστώντας την με ντεκαφεϊνέ ροφήματα

    Το άγχος και η ευερεθιστότητα, η εφίδρωση, το αίσθημα κατάθλιψης και η αδυναμία συγκέντρωσης είναι επίσης μερικά από τα συμπτώματα.

    Αυτά μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες, σύμφωνα με το WebMD.

    Τα οφέλη

    Όσο απαίσιο κι αν ακούγεται αυτό, τα μακροπρόθεσμα οφέλη αξίζουν τόσο πολύ.

    Με τον καιρό, θα διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα άγχους σας έχουν μειωθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο λιγότερη καφεΐνη καταναλώνετε, τόσο λιγότερο ενεργοποιείτε την αντίδραση μάχης ή φυγής του οργανισμού, υποστηρίζει η ιστοσελίδα.

    Καθώς το σώμα σας εξαρτάται λιγότερο από την καφεΐνη, θα μπορείτε να απολαμβάνετε και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

    Όχι μόνο θα έχετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο κρεβάτι, αλλά και λιγότερο χρόνο στο μπάνιο. Η καφεΐνη δρα ως καθαρτικό, οπότε η διακοπή της σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα και πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου.

    Δέρμα και δόντια

    Το δέρμα σας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, θα σας ευχαριστήσει επίσης, καθώς η διακοπή της καφεΐνης επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά το δέρμα να παραμείνει σφιχτό και ελαστικό.

    Ένα άλλο όφελος είναι τα δυνατά και λευκά δόντια. Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη έχουν συνήθως έντονο χρώμα και είναι όξινα, με αποτέλεσμα να λεκιάζουν τα όχι και τόσο λαμπερά λευκά μας δόντια.

    Το στόμα μας θα παράγει περισσότερο σάλιο χωρίς η καφεΐνη να μας ξηραίνει, το οποίο είναι βασικό συστατικό για την καταπολέμηση των βακτηρίων. Οπότε, περιμένετε πιο υγιή δόντια σε όλους τους τομείς.

    Τέλος, η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται όταν πίνουμε καφέ. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Μια πιο σταθερή αρτηριακή πίεση μειώνει τον κίνδυνο.

    Ωστόσο μην τρέξετε να πετάξετε τον καφέ σας στα σκουπίδια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι καλύτερο να μην προχωρήσετε σε απότομη αποτοξίνωση. Η σταδιακή αντικατάσταση του ροφήματος της επιλογής σας με ντεκαφεϊνέ επιλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να διευκολύνετε τα συμπτώματα στέρησης.

    Πηγή: In.gr
  • Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά
    Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά

    Σε μια ποσότητα όπως τρία εσπρεσσάκια, τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας

    Ο καφές και άλλες πηγές καφεΐνης, όπως το τσάι, μπορούν να προφυλάξουν από την καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα (ΚΠ), την παρουσία δηλαδή τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

    Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση σε κάθε στάδιο εξέλιξης της ΚΠ, ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς.

    «Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ ή 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας σε άτομα χωρίς καρδιομεταβολική νόσο» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Chaofu Ke, M.D., Ph.D., από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Soochow, στην Σουτσόου της Κίνας.

    48,1% μικρότερος κίνδυνος

    Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα (τρία φλιτζάνια καφέ) διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ κατά 48,1% και 40,7% συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ή λιγότερο από 100 mg καφεΐνης την ημέρα αντίστοιχα.

    Η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σε όλα τα επίπεδα συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ στους συμμετέχοντες χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα. Η μέτρια πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη, και αντιστρόφως ανάλογα με όλα σχεδόν τα στάδια ανάπτυξης της ΚΠ.

    Τα ευρήματα προέκυψαν από την έρευνα σε δεδομένα της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank), μιας μεγάλης και διαχρονική μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες ηλικίας 37-73 ετών. Στο τελικό δείγμα για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού, είχαν συμπεριληφθεί 172.315 άτομα συνολικά, χωρίς εγκατεστημένο καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης και 188.091 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

    Οι εκβάσεις των καρδιομεταβολικών νοσημάτων προσδιορίστηκαν από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακούς φακέλους νοσηλείας και αρχεία μητρώου θανάτων συνδεδεμένων με τη UK Biobank.

    «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η προώθηση της μέτριας πρόσληψης καφέ ή καφεΐνης ως διατροφική συνήθειας για τους υγιείς ανθρώπους μπορεί να έχει ισχυρή προληπτική δράση έναντι της ΚΠ» υπογράμμισε ο Δρ Ke.

    Επταπλάσιος κίνδυνος θανάτου

    Σειρά από επιδημιολογικές μελέτες ρίχνουν φως στις προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, του τσαγιού και της καφεΐνης εν γένει έναντι μεμονωμένων καρδιομεταβολικών ασθενειών, αφήνοντας στο σκοτάδι τα πιθανά οφέλη για την περίπτωση πολυνοσηρότητας.

    Οι συγγραφείς διέτρεξαν την υφιστάμενη βιβλιογραφία και διαπίστωσαν ότι άτομα με μία καρδιομεταβολική ασθένεια διατρέχουν πιθανώς διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν πάσχουν από κάποια καρδιομεταβολική νόσο.

    Εντούτοις, η προκείμενη ανάλυση για τα άτομα με πολλαπλά καρδιομεταβολικά νοσήματα έδειξε ότι η ΚΠ αυξάνει κατά τέσσερις έως επτά φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η ΚΠ μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας φυσικής λειτουργικότητας και ψυχικού στρες από ό,τι οι μεμονωμένες ασθένειες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • «Πρωτιά» τη Ελλάδας στις ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα
    «Πρωτιά» τη Ελλάδας στις ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα

    Τις υψηλότερες αυξήσεις πανευρωπαϊκά σημείωσαν οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα στην Ελλάδα το β' τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Eurostat.

    Μετά τον πληθωρισμό, που σε όλη την Ευρώπη πέφτει και στην Ελλάδα ανεβαίνει, η χώρα μας καταγράφει άλλη μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία: Ενώ οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα μειώνονται, στην Ελλάδα αυξάνονται και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλα τα κράτη-μέλη.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ μειώθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, τόσο για τις εκροές όσο και για τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις. Οι μενεκροές, δηλαδή οι τιμές παραγωγού, μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 3%. Αντιθέτως στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8%.

    Οι δε εισροές, δηλαδή οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται για να παραχθούν τα αγροτικά προϊόντα, όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές – μειώθηκαν κατά 7%. Οι μειώσεις αυτές ήταν, ωστόσο, ελαφρώς λιγότερο έντονες από ό,τι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, παραδέχεται η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Εξισορρόπηση τιμών, αλλά όχι στην Ελλάδα

    Μετά από μια περίοδο απότομης αύξησης των αγροτικών τιμών κατά τη διάρκεια του 2021 και των τριών πρώτων τριμήνων του 2022, η ταχύτητα των ανατιμήσεων επιβραδύνθηκε και οι τιμές άρχισαν τελικά να μειώνονται. Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών παραγωγού και του κόστους εισροών είναι προς την κατεύθυνση των πιο ήρεμων επιπέδων πριν από το 2021. υπογραμίζει η Εurostat.

    Στην Ελλάδα πάλι, η αποκλιμάκωση στις τιμές ειροών είναι πολύ πιο αργή από ό, τι στην υπόλοιπη Ε.Ε, με μείωση μόλις -2,80%, που δεν είναι ικανή να εξισορροπήσει τις υπέρογκες ανατιμήσεις των προγούμενων ετών, στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες.

    Αντίρροπες τάσεις

    Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία δείχνει αντίρροπες τάσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Μεγάλες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των αυγών (-15%), των σιτηρών (-14%) και των κτηνοτροφικών φυτών (-13%). Αντίθετα, οι ελλείψεις από την πλευρά της προσφοράς οδήγησαν σε συνεχείς αυξήσεις των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο (+41%) και στις πατάτες (+10%).

    Σε γενικές γραμμές, υπήρξαν ήπιες μεταβολές στις τιμές των οπωροκηπευτικών, με ανατιμήσεις 3% συνολικά για τα φρούτα και μικρή υποχώρηση -1% για τα λαχανικά.

    Εντός όμως της κατηγορίας υπήρξαν πολύ μεγάλες αποκλίσεις: Για παράδειγμα οι τιμές στα λεμόνια μειώθηκαν κατά -48%, ενώ στα φρούτα από υποτροπικά και τροπικά κλίματα αυξήθηκαν κατά +51%. Στα λαχανικά, απότομες ήταν οι μειώσεις στις τιμές των κρεμμυδιών (-46%) και στις τομάτες (-27%), σε αντίθεση με τις απότομες αυξήσεις των νωπών οσπρίων (+39%) και των κουνουπιδιών (+35%).

    Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο απότομες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-19%) και τις ζωοτροφές (-13%).

    Μείωση των τριμηνιαίων τιμών στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

    Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (17 από τις 25 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι εντονότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-13%), την Πολωνία (-12%) και την Τσεχία (-10%).

    Στην Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότερες ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, με 60,75%, έναντι 41% στην Ε.Ε.

    Αντίθετα, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (+8%), τη Λετονία (+4%), την Κύπρο και την Ιρλανδία (+3%).

    Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, όλες οι χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-14%), την Ουγγαρία, την Ισπανία και τη Σλοβακία (-11% η καθεμία).

    Πρώτη από το τέλος η Ελλάδα, με τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών σε όλη την ΕΕ

    Το ακριβότερο ελαιόλαδο

    Στην Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότερες ανατιμήσεις πανευρωπαϊκά στο ελαιόλαδο (από τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), με 60,75% αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με πέρυσι.

    Αν λάβουμε υπ’όψιν ότι τα τρία προηγούμενα τρίμηνα έχουν προηγηθεί ανατιμήσεις από 80% ως 97%, αυτό πιθανόν σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές στη λιανική θα διατηρηθούν, με το επιχείρημα (ή τη δικαιολογία) ότι ακόμα διατίθεται στην αγορά το «περσινό», ακριβά αγορασμένο από τους παραγωγούς ελαιόλαδο. Βέβαια, οι παραγωγοί από την άλλη υποστηρίζουν ότι πέρυσι συνέβη το αντίθετο: Το ελαιόλαδο που αγοράστηκε σε τιμές 5 ευρώ (πριν σκαρφαλώσει στα 8 και 9) πουλήθηκε μετά από διαδοχικά καπέλα ως και 15 ευρώ στη λιανική.

    Πλημμύρα ειαγωγών

    Στην Ελλάδα, ακόμα και στα αγροτικά προϊόντα που υπάρχουν μειώσεις τιμών, αυτές είναι από μικρές ως ελάχιστες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, τα ελληνικά λεμόνια είναι μόλις -1% φθηνότερα από ό,τι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (και συχνά δυσεύρετα), ενώ οι τιμές στα ισπανικά υποχώρησαν κατά -58%. Οι ελληνικές τομάτες πωλήθηκαν φέτος από τον παραγωγό σχετικά φθηνότερα (-7%). Όταν όμως οι τιμές τους στην Ολλανδία και Ισπανία έχουν πέσει από -46% ως -53%, δεν είναι να απορεί κανείς που τα ράφια των σουπερμάρκετ γεμίζουν με τις ομοιόμορφες σε χρώμα και μέγεθος, αλλά αδιάφορες σε γεύση, εισαγόμενες τομάτες.

    Οι αιτίες της ακρίβειας στα αγροτικά προϊόντα

    Πριν ρίξουμε το ανάθεμα για τις υψηλές τιμές στον Έλληνα παραγωγό, πρέπει να εξετάσουμε τις ιδιομορφίες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Μία από τις αιτίες που τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι ακριβότερα είναι και η μειωμένη παραγωγή, καθώς ο πρωτογενής τομέας απαξιώνεται και η ύπαιθρος ερημώνει. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι μία από τις αιτίες που οι σοδειές φθίνουν, όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια.

    Για το γεγονός ότι οι αγρότες είναι ανοχύρωτοι απέναντι στις πλημμύρες, τους καύσωνες και τη λειψυδρία, δε φταίει το «κακό το ριζικό μας» αλλά και ανθρωπογενείς παράγοντες, με βαρύτατες τις ευθύνες της πολιτείας.

    Όταν υπάρχει σύσταση στους γεωργούς στα νησιά να μην ποτίζουν γιατί δε φτάνει το νερό για τις πισίνες και τα ξενοδοχεία, όταν ντόπιες ποικιλίες, συχνά μοναδικές στον κόσμο, απειλούνται με εξαφάνιση, και επελαύνουν οι μεταλλαγμένοι σπόροι, όταν οι αγρότες στη Θεσσαλία ακόμα δεν έχουν ανακάμψει από τις πληγές του Ντάνιελ, είναι αναπόφευκτο η ντόπια παραγωγή να μαραζώνει, και να πλυμμηρίζει η αγορά με εισαγωγές.

    Αν σε αυτά προσθέσουμε την υστέρηση σε υποδομές, την έλλειψη οικονομιών κλίμακας – που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με μια ορθολογική ανάπτυξη των συνεταιρισμών, τα τσουχτερά κόστη παραγωγής και τις στρεβλώσεις στην αλυσίδα των τροφίμων από το χωράφι στο ράφι, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε για άμεση αποκλιμάκωση των τιμών ούτε για ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα.

    Πηγή: In.gr
  • Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων
    Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων

    Η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Αυτό διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» της Endocrine Society.

    Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank για περισσότερα από 170.000 άτομα για τις αναλύσεις της καφεΐνης και περίπου 188.000 για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν κανένα καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης. Η έκβαση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων των συμμετεχόντων προσδιορίστηκε από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι ίδιοι, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακά δεδομένα και αρχεία μητρώου θανάτων.

    Όπως διαπίστωσαν, η τακτική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, δηλαδή συνύπαρξης τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως του διαβήτη τύπου 2, της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές ή τους καταναλωτές ποσότητας μικρότερης από 100 mg καφεΐνης ημερησίως, όσοι κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφέ (τρία φλυτζάνια την ημέρα) ή καφεΐνης (200-300 mg ημερησίως) είχαν αντίστοιχα 48,1% και 40,7% μειωμένο κίνδυνο για νεοεμφανιζόμενη καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Καφές και τσάι: Πόση ώρα μετά το γεύμα επιτρέπονται για να μη «χάσετε» τον πολύτιμο σίδηρο
    Καφές και τσάι: Πόση ώρα μετά το γεύμα επιτρέπονται για να μη «χάσετε» τον πολύτιμο σίδηρο

    Παρά τα πολλαπλά τους οφέλη, οι πολυφαινόλες του καφέ και του τσαγιού, όπως οι τανίνες, δεν είναι «φίλες» με τον σίδηρο. Φροντίστε η κατανάλωσή τους να μην εμποδίζει την απορρόφηση του πολύτιμου μετάλλου

    Μια κούπα τσάι ή καφές αμέσως μετά το γεύμα είτε παράλληλα με αυτό -σύνηθες με το πρωινό ή το κολατσιό-, ακούγεται απολύτως φυσιολογικός συνδυασμός και οπωσδήποτε «αθώος» ή και επωφελής. Πρόκειται για ροφήματα που αποδεικνύονται διαχρονικά σύμμαχοι της καλής υγείας και ευεξίας, συμβάλλοντας στην καύση λίπους, στην επίτευξη της μακροζωίας και στην προστασία των νεφρών και της καρδιάς, μειώνοντας παράλληλα των κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχαίμερ.

    Το «καταναλώστε υπεύθυνα» θα ταίριαζε και στην περίπτωσή τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συνδυάζονται ποτέ με συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς πολύτιμα συστατικά τους μπλοκάρουν την πρόσληψη άλλων μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος.

    Δυσαπορρόφηση σιδήρου

    Το τσάι και ο καφές περιέχουν πολυφαινόλες όπως οι τανίνες, που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, απαραίτητου μετάλλου που για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Το κόκκινο κρέας είναι μια από τις καλύτερες πηγές αιμικού σιδήρου, συνεπώς καλύτερα να αφήσετε τον καφέ αν σκέφτεστε να φάτε ένα σάντουιτς με μπριζόλα.

    Μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση του καφέ στα επίπεδα φερριτίνης ορού, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σιδήρου. Ειδικότερα, μια μόλις κούπα καφέ μείωσε την απορρόφηση του σιδήρου από ένα χάμπουργκερ κατά 39%, ενώ μια κούπα τσάι κατά 64%.

    Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που πρέπει να αποφεύγονται μαζί με καφέ η τσάι είναι τα άπαχα κρέατα, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, όπως τα φασόλια.

    Το χρονικό παράθυρο

    Πέρα από την καλή κυκλοφορία του αίματος, ο σίδηρος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. H σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου), η πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια, μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, το συχνότερο διατροφικό πρόβλημα στον κόσμο.

    Η παραπάνω έρευνα έδειξα ότι η κατανάλωση καφέ μία ώρα πριν το γεύμα δεν επηρέασε την πρόσληψη σιδήρου. Αντιθέτως, η κατανάλωση μία ώρα μετά είχε την ίδια επίπτωση στην απορρόφηση σιδήρου με την ταυτόχρονη κατανάλωση. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε και άλλη, νεότερη μελέτη, οι συγγραφείς της οποίας επεσήμαναν ότι «τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά μόνο σε σχέση με τη διαχείριση της ανεπάρκειας σιδήρου, αλλά θα πρέπει να οδηγήσουν σε επικαιροποίηση των διατροφικών συστάσεων, ιδίως αυτών που δίδονται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας [σιδήρου]».

    Συνεπώς, αν το γεύμα σας είναι πλούσιο σε σίδηρο, αφήστε να περάσει πάνω από μια ώρα μέχρι τον καφέ ή το τσάι σας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ποια φαγητά δεν πρέπει ποτέ να τα συνδυάζετε με καφέ ή τσάι
    Ποια φαγητά δεν πρέπει ποτέ να τα συνδυάζετε με καφέ ή τσάι

    Τα συμπτώματα αν συνδυαστεί ο καφές ή το τσάι με κάποια τρόφιμα μπορεί να είναι εξουθενωτικά

    Αν επιλέγετε να πίνετε το φλιτζάνι τσάι σας ή τον καφέ σας με το μεσημεριανό γεύμα, το δείπνο ή ορισμένα σνακ, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

    Ειδικός σε θέματα διατροφής αποκαλύπτει τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάσετε με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ.

    Οι τροφές που δεν πρέπει να συνδυάζονται με καφέ ή τσάι

    Σύμφωνα με τη φαρμακοποιό και διατροφοθεραπεύτρια Deborah Grayson, η κατανάλωση τσαγιού ή καφέ με συγκεκριμένες τροφές, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να αναπτύξετε σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

    Συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες σε αυτά τα ζεστά ροφήματα είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο – ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, δίνοντάς μας ενέργεια και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Όσοι πίνουν τσάι με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μπορεί να θέτουν εν αγνοία τους τον εαυτό τους σε κίνδυνο ανεπάρκειας

    «Αν πίνετε πάντα τσάι με το γεύμα σας, μπορεί να γίνετε αναιμικοί», δήλωσε η κ. Grayson στη Mirror.

    Πρόσθεσε ότι αυτός ο κίνδυνος αναιμίας – σοβαρής έλλειψης σιδήρου – είναι ιδιαίτερα υψηλός εάν είστε γυναίκα που έχει έμμηνο ρύση.

    Τα τρόφιμα που είναι «όχι» με το τσάι και τον καφέ περιλαμβάνουν γεύματα πλούσια σε σίδηρο, όπως η μπριζόλα και το ψητό μοσχάρι, καθώς και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο.

    Εξουθενωτικά συμπτώματα

    Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά- συμπεριλαμβανομένης της ακραίας εξάντλησης, της τριχόπτωσης και των επανειλημμένων λοιμώξεων.

    Η κ. Grayson προσέφερε και άλλα «λάθη κατά τη διάρκεια του γεύματος» που μπορεί να κάνουν ζημιά στην υγεία μας.

    Για παράδειγμα, συμβουλεύει όσους έχουν κακή όρεξη και επιθυμούν να αποκτήσουν βάρος ή μυϊκή μάζα, να αποφεύγουν να πίνουν πολλά υγρά μαζί με τα γεύματα.

    «Η παρουσία υγρών στο στομάχι μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την ποσότητα της τροφής που μπορείτε να φάτε», λέει.

    Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν την κατανάλωση φαγητού το αργότερο τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο και την αποφυγή ξαπλώματος μετά το γεύμα για την αποφυγή συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

    Επιπλέον, το να κάθεστε σε ένα τραπέζι και όχι σε έναν καναπέ, διευκολύνει το πεπτικό σύστημα να διασπάσει την τροφή και μειώνει τον κίνδυνο δυσπεψίας, λέει η κ. Grayson.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο