Κριτήρια για την επιλογή των επενδυτών θα είναι το ύψος της εγγυητικής αλλά και η ταχύτητα στην εκτέλεση του έργου
Προκήρυξη για έργα αποθήκευσης 2 GW αναμένεται να δημοσιεύσει το Υπουργείο Ενέργειας το επόμενο διάστημα, με στόχο να επιλέξει από τα δεκάδες GW έργων αποθήκευσης που έχουν πάρει άδεια, εκείνα που θα πάρουν προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης, αλλά όχι και λειτουργική ενίσχυση.
Κριτήρια για την επιλογή των επενδυτών θα είναι το ύψος της εγγυητικής αλλά και η ταχύτητα στην εκτέλεση του έργου. Το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση πλέον στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς πρόκειται για την τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το πρόβλημα των περικοπών που απειλεί την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. Με δεδομένο ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και τις πολλές άδειες που έχουν εκδοθεί και συνεχίζουν να δίνονται, κρίνεται περιττό να δοθεί λειτουργική ενίσχυση σε έργα μπαταρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο τρίτος διαγωνισμός αποθήκευσης με λειτουργική ενίσχυση, και τα MW που υπολείπονται για να φτάσουν στο 1 GW θα μπουν στην προκήρυξη.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν προκριθεί τα standalone συστήματα 700 Μεγαβάτ τα οποία έχουν λάβει λειτουργική ενίσχυση μέσω των δύο διαγωνισμών, που έγιναν μέχρι σήμερα. Πλέον στρατηγική του υπουργείο Ενέργειας είναι να μην ξαναδοθεί λειτουργική ενίσχυση (ταρίφες) για μπαταρίες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ενώ ταρίφες θα δούμε ξανά μόνο για τα υπεράκτια.
Όσοι προκριθούν στην επόμενη διαδικασία επιλογής θα «κλειδώσουν» την υλοποίηση των έργων τους, αξιοποιώντας τις αδειοδοτικές διευκολύνσεις και προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης.
Η λύση στο πρόβλημα
Η ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας αποτελεί τη λύση για να περιοριστεί το πρόβλημα που δημιουργείται στην αγορά των ΑΠΕ από την αυξανόμενη διείσδυσή τους και τη συνεχή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύς, τη στιγμή που η ζήτηση στην αγορά δεν αυξάνεται και ο στόχος των εξαγωγών δυσκολεύει λόγω των αρνητικών τιμών ενέργειας.
Τα έργα AΠΕ σε λειτουργία ξεπερνούν τα 12 GW τον Ιανουάριο του 2024, από τα οποία 1,5 GW έχουν προστεθεί τα τελευταία δυο χρόνια, με αποτέλεσμα τις περικοπές, αφού η ζήτηση δεν αυξάνεται. Επιπλέον 40 GW αναμένουν όρους σύνδεσης ενώ 15 GW έχουν πάρει όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Για το 2030 αναμένεται ο ηλεκτρικός χώρος των 30 GW να έχει εξαντληθεί από τους σημερινούς όρους σύνδεσης.
Όσον αφορά τις συνολικές άδειες ΑΠΕ είναι 95 GW από τα οποία 58 GW είναι φωτοβολταϊκά. Από αυτά 12 GW έχουν γίνει ΑΠΕ με αποθήκευση προκειμένου να επωφεληθούν των διατάξεων για την προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης.
Όσον αφορά την αποθήκευση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή τον Απρίλιο, οι άδειες αποθήκευσης που είχαν δοθεί ήταν 812 για μπαταρίες ισχύος 41 GW συνολικής χωρητικότητας πάνω από 100 GWh και 29 για αντλησιοταμίευση ισχύος πάνω από 5 GW χωρητικότητας 41,4 GWh.
Ταυτόχρονα έχουν ήδη έχουν φτάσει τις 120 οι βεβαιώσεις ειδικών έργων ΑΠΕ με αποθήκευση του 11β με συνολική ισχύς έκχυσης 5,4 GW ενώ η χωρητικότητα 12,9MWH. Και 256 είναι οι βεβαιώσεις ΑΠΕ με αποθήκευση του 11α συνολικής ισχύος 12,6 GW και εγγυημένης χωρητικότητας 21,4 GWh.
Αλ. Σδούκου: Πρωτοβουλίες για ΑΠΕ
Η αντιμετώπιση των περικοπών και η βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ απασχολεί καθημερινά το υπουργείο Ενέργειας, είπε πρόσφατα η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ. Τόνισε ότι το θέμα των αρνητικών τιμών και των περικοπών απασχολεί το υπουργείο Ενέργειας και θα φροντίσει με τις πρωτοβουλίες του, να μην διακινδυνεύεται η ασφάλεια των επενδύσεων.
"Δε θα αφήσουμε τις μηδενικές ή και τις αρνητικές τιμές και τις περικοπές να υπονομεύσουν το μέλλον του κλάδου, που αποτελεί και ένα ενεργειακό μέλλον της χώρας, σε ένα ενεργειακό σύστημα που θα είναι πιο πράσινο και πιο φθηνό”, σημείωσε και τόνισε: “Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας να διπλασιάσουμε το 2030 την εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ και εξορθολογίζουμε την οικονομικότητα του συστήματος χωρίς να διακινδυνεύουμε την ασφάλεια των επενδύσεων”.
"Λαμβάνουμε μέτρα κατά της μονοκαλλιέργειας τεχνολογιών, αναγνωρίζοντας τη διαφορετική προστιθέμενη αξία κάθε τεχνολογίας, σχεδιάζουμε στοχευμένες πρωτοβουλίες για να αυξήσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και να την προσαρμόσουμε σε αυτό το νέα προφίλ παραγωγής, ενεργοποιούμε τις επενδύσεις στην αποθήκευση με ένα φιλόδοξο στόχο για πάνω από 3 GW το 2030 και υλοποιούμε το σχεδιασμό για την ανάπτυξη αιολικών στις θάλασσες με στόχο την εγχώρια χρήση και τις εξαγωγές. Και τέλος χτίζουμε τις λεωφόρους ηλεκτρονίων, τις διασυνδέσεις με τα βασικά κέντρα ζήτησης της Ευρώπης, για να μπορούν οι παραγωγοί ενέργειας να προχωρούν σε εξαγωγές”.
Πηγή: imerisia.gr