Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 20:19

Μπενζεμά: Σπάει την σιωπή του για τη ζωή στη Σαουδική Αραβία και το μέλλον του

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Καρίμ Μπενζεμά, σε συνέντευξή του στο GQ, μίλησε για το παρόν και το μέλλον του εξυμνώντας τη Σαουδική Αραβία.

Ο Καρίμ Μπενζεμά έσβησε όλες τις... φωτιές. Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που είχαν κυκλοφορήσει οι φήμες για τον Γάλλο επιθετικό. Η αποχώρησή του από τη Σαουδική Αραβία έμοιαζε δεδομένη. Ωστόσο, ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε στην Τζέντα και ήδη είναι και πάλι μαζί με την υπόλοιπη ομάδα της Αλ Ιτιχάντ. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έπρεπε να κάνει ο έμπειρος επιθετικός ήταν να δώσει εξηγήσεις. Και έτσι το έκανε μέσω μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο GQ.

Ο Μπενζεμά μίλησε για το παρόν και το μέλλον του. Φάνηκε πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή του στη Σαουδική Αραβία, κάτι που αμφισβήτησε όταν δεν έφτασε εγκαίρως για να ξεκινήσει την προετοιμασία με την ομάδα του λόγω του εγκλεισμού του στον Μαυρίκιο. «Είναι ένα εξαιρετικό μέρος. Βρίσκομαι σε ειρήνη εδώ. Είναι μια νέα πρόκληση που μου αρέσει, ένα μακροπρόθεσμο έργο σε μια μουσουλμανική χώρα», δήλωσε συγκεκριμένα.

«Να με θυμούνται ως κάποιον που ήρθε από τον πάτο κι έφτασε μόνος του στην κορυφή»

Παράλληλα έβαλε τέλος σε κάθε φήμη περί αποχώρησης τονίζοντας ότι: «στην Αραβία δεν είμαι απλώς ένας ποδοσφαιριστής, είμαι επίσης πρεσβευτής». «Είμαι εδώ για να φέρω στο εγγύς μέλλον σπουδαίους Ευρωπαίους παίκτες, αν και υπάρχουν ήδη κάποιοι σπουδαίοι στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Η πρόκλησή μας είναι να το ανεβάσουμε στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα», παραδέχτηκε.

Όσον αφορά το μέλλον, ο Μπενζεμά θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ακόμα καιρός να πει αντίο. «Ο χρόνος θα δείξει, αλλά εγώ είμαι αυτός που θα επιλέξει πότε θα τελειώσει η καριέρα μου... Θα ήθελα να με θυμούνται ως κάποιον που ήρθε από τον πάτο και έφτασε μόνος του στην κορυφή, και παρά τα εμπόδια που συνάντησα. Αυτό είναι κάτι που με κάνει πολύ περήφανο», κατέληξε ο Γάλλος.

Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Juanjo Martin

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 11:54

    Σχετικά Άρθρα

    • Σαουδική Αραβία: Χτίζει το μεγαλύτερο κτήριο στον πλανήτη σε μία νέα πόλη 400.000 κατοίκων
      Σαουδική Αραβία: Χτίζει το μεγαλύτερο κτήριο στον πλανήτη σε μία νέα πόλη 400.000 κατοίκων

      Το κτήριο σε σχήμα κύβου θα αξιοποιεί κάθε νέα τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για τους επισκέπτες του - Πολλές καταγγελίες από τους εργάτες για τα mega projects της χώρας

      Να αναθεωρήσει όσα γνωρίζουμε για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική ευελπιστεί η Σαουδική Αραβία η οποία με ένα ουρανοξύστη σε σχήμα κύβου και ύψους 400 μέτρων ευελπιστεί να αποκτήσει το μεγαλύτερο κτήριο στον πλανήτη.
      Ο λόγος για το Mykaab στο Ριάντ το οποίο θα έχει τόσο μεγάλη χωρητικότητα που θα μπορεί να… χωρέσει 20 φορές το Empire State Building της Νέας Υόρκης. Η δομή του Mukaab θα είναι η μεγαλύτερη κατασκευή του είδους της στον κόσμο, και θα αποτελεί το επίκεντρο της νέας κοινότητας New Murabba, ενός σχεδίου ανάπτυξης που θα μεταμορφώσει το Ριάντ σε παγκόσμιο προορισμό.
      Όπως αναφέρει το Bloomberg, η εταιρεία New Murabba Development Co. έχει ήδη ξεκινήσει την εκσκαφή άνω των 10 εκατ. κυβικών μέτρων γης για να προετοιμάσει τον χώρο, ενώ στα επόμενα χρόνια θα ανατεθούν συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων ριάλ, οι οποίες θα εξοπλίσουν τον Mukaab και την ευρύτερη περιοχή με κέντρα ψυχαγωγίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εγκαταστάσεις υγείας και ένα στάδιο 45.000 θέσεων.

      Σύμφωνα με τον Michael Dyke, διευθύνοντα σύμβουλο της New Murabba Development Co. ο στόχος είναι το Mukaab να αποτελέσει το νέο κεντρικό σύμβολο του Ριάντ, όπως και άλλες μεγάλες πρωτεύουσες έχουν τα δικά τους τοπόσημα.

      Δείτε βίντεο:
      Ο Mukaab, εκτός από το μέγεθός του, θα εντυπωσιάζει και με τον μοναδικό σχεδιασμό του, εμπνευσμένο από το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ Najdi της Σαουδικής Αραβίας, που περιλαμβάνει γεωμετρικά σχέδια και διασταυρούμενα τρίγωνα στην εξωτερική του επιφάνεια.
      Στο εσωτερικό του, ο ουρανοξύστης θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες, με τη δυνατότητα προβολής ολογραφικών εικόνων σε έναν ενσωματωμένο θόλο που θα μεταφέρει τους παρευρισκόμενους σε εικονικές τοποθεσίες από όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, κάποιος θα μπορεί να ξυπνά με την αίσθηση ότι βρίσκεται στο Σερεγκέτι και να τελειώνει τη μέρα του με την ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας και αρωματισμού που θα ενσωματώνει το κτίριο.

      Ολόκληρο το έργο New Murabba, του οποίου το Mukaab αποτελεί κεντρικό στοιχείο, περιλαμβάνει συνολικά 18 κοινότητες που μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 400.000 κατοίκους. Η πρώτη φάση της κατασκευής του New Murabba θα ολοκληρωθεί το 2030, με στόχο να είναι έτοιμη για την Expo 2030, όπου θα φιλοξενηθούν πάνω από 190 χώρες. Ο χρόνος είναι κρίσιμος, σύμφωνα με τον Dyke, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νέο κέντρο της πόλης θα είναι πλήρως λειτουργικό κατά την έναρξη της Expo.

      Δείτε βίντεο, απεικόνιση της New Muraba:
      Εκτός από το Mukaab, η Σαουδική Αραβία έχει προαναγγείλει και άλλα εντυπωσιακά έργα, όπως το The Line, μια φουτουριστική πόλη που θα βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και θα περιλαμβάνει δίδυμους ουρανοξύστες με καθρέφτες. Η χώρα προσπαθεί να απογαλακτιστεί από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και να επενδύσει στην ανάπτυξη υποδομών που θα την καταστήσουν κόμβο για ψυχαγωγία, τουρισμό και παραγωγή.
      Με τη Σαουδική Αραβία να προσελκύει επενδύσεις άνω των 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ακίνητα τα τελευταία οκτώ χρόνια, η ζήτηση για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί σημαντικά, με το Ριάντ να παραμένει η καρδιά της ανάπτυξης αυτής, συγκεντρώνοντας πάνω από 35 δισεκατομμύρια σε συμβάσεις.
      Παρότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις που αφορούν την αλυσίδα εφοδιασμού και το υψηλό κόστος των έργων, ο Dyke δηλώνει αισιόδοξος ότι το Mukaab θα ξεχωρίσει στον ορίζοντα της πόλης και θα παραμείνει ένα σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές.

      Αντιδράσεις για τις συνθήκες εργασίας στα projects της Σαουδικής Αραβίας

      Την ίδια ώρα, πολλές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην κατασκευή της φιλόδοξης φουτουριστικής πόλης Neom στη Σαουδική Αραβία φέρνει στο φως το νέο ντοκιμαντέρ του ITV, «Kingdom Uncovered: Inside Saudi Arabia».

      Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, που προγραμματίζεται να προβληθεί αυτή την Κυριακή στις 10:15 μ.μ., οι εργάτες που απασχολούνται στο έργο «The Line», την πόλη μήκους 170 χιλιομέτρων που κατασκευάζεται στα βορειοδυτικά της χώρας, αναγκάζονται να εργάζονται πολύωρες βάρδιες, υπερβαίνοντας τα νόμιμα όρια.
      Ένας από τους εργάτες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι εργάζεται τακτικά σε βάρδιες διάρκειας 16 ωρών, για 14 συνεχόμενες ημέρες, χωρίς καμία ξεκούραση. Βάσει της σαουδαραβικής νομοθεσίας, οι εργάτες δεν θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο από 60 ώρες εβδομαδιαίως, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, αλλά οι μαρτυρίες στο ντοκιμαντέρ δείχνουν πως αυτό δεν τηρείται.

      Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι χρειάζεται να ταξιδεύουν τρεις ώρες απλήρωτες με το λεωφορείο για να φτάσουν στον απομακρυσμένο χώρο εργασίας τους και να επιστρέψουν, με αποτέλεσμα να τους απομένουν μόλις τέσσερις ώρες ύπνου ημερησίως. «Μας αναγκάζουν να δουλεύουμε εξαιρετικά σκληρά, δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. Κουραζόμαστε και υποφέρουμε από άγχος μέρα και νύχτα», δηλώνει ένας εργάτης στην κάμερα.

      Η εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από τους μετανάστες εργάτες είναι μεγάλη, καθώς αυτοί αποτελούν τα τρία τέταρτα του εργατικού δυναμικού της χώρας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στα έργα του Vision 2030, του στρατηγικού σχεδίου του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την οικονομική αναμόρφωση της χώρας. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει επίσης ότι, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ, 21.000 ξένοι εργάτες από αυτές τις χώρες έχουν πεθάνει από το 2016, όταν ξεκίνησε το Vision 2030.

      Η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα των δημιουργών του ντοκιμαντέρ για σχόλια.
      Πηγή: Protothema.gr
    • Η Αλ Ιτιχάντ του Μπενζεμά επικράτησε με 4-2 της Αλ Καλίτζ των Δώνη, Φορτούνη και Κουρμπλελη - Δείτε τα γκολ
      Η Αλ Ιτιχάντ του Μπενζεμά επικράτησε με 4-2 της Αλ Καλίτζ των Δώνη, Φορτούνη και Κουρμπλελη - Δείτε τα γκολ

      Η Αλ Ιτιχάντ ήθελε πάση θυσία το τρίποντο για να πιάσει την Αλ Χιλάλ στην κορυφή της βαθμολογίας της Saudi League μετά από 5 αγωνιστικές και το βρήκε το βράδυ της Παρασκευής

      Η Αλ Καλίτζ του Γιώργου Δώνη γνώρισε την ήττα από την Αλ Ιτιχάντ 4-1 του Καρίμ Μπενζεμά και του Μάριου Μιτάι στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας.
      Η ομάδα του Δώνη, με βασικούς τους Φορτούνη και Κουρμπέλη, προηγήθηκε με γκολ του άλλοτε παίκτη του ΠΑΟΚ, Καλέντ Νάρεϊ, στο 5ο λεπτό. Ωστόσο, η Αλ Ιτιχάντ κατάφερε να ανατρέψει το παιχνίδι με τέσσερα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο.
      Ο Καρίμ Μπενζεμά άνοιξε το σκορ για τους Τίγρεις στο 49ο λεπτό, ενώ ο Αουάρ διπλασίασε τα τέρματα στο 56ο λεπτό. Το σκορ ανέβασε σε 3-1 ο Μπερχβάιν στο 68ο λεπτό, ενώ το τελευταίο γκολ σκόραρε ο Αλ Γκαμντί στις καθυστερήσεις του αγώνα από ασίστ του Μπενζεμά (90 +5).
      Πηγή: Gazzetta.gr - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Juanjo Martin
    • Βινίσιους: Αυτό είναι το αστρονομικό ποσό που προσφέρουν οι Σαουδάραβες στον Βραζιλιάνο
      Βινίσιους: Αυτό είναι το αστρονομικό ποσό που προσφέρουν οι Σαουδάραβες στον Βραζιλιάνο

      Οι Σαουδάραβες προσφέρουν στον Βινίσιους 350 εκατομμύρια ετησίως για να αφήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Βραζιλιάνο να το σκέφτεται όπως αναφέρει το ESPN Brasil.

      Γη και ύδωρ προσφέρουν οι Σαουδάραβες στον Βινίσιους! Σύμφωνα με πληροφορίες του ESPN Brasil, οι οποίες αναπαράγονται ήδη από ισπανικά Μέσα, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ήδη έχει προσεγγίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης για τον Βραζιλιάνο αστέρα.

      Το εν λόγω Ταμείο κατέχει το 75% του κεφαλαίου των τεσσάρων κύριων συλλόγων της χώρας: της Αλ Αχλί, της Αλ Ίτιχαντ, της Αλ Χιλάλ και της Αλ Νασρ. Οι πληροφορίες από τη Λατινική Αμερική τονίζουν πως δεν έχει γίνει ακόμη κάποια επίσημη πρόταση όμως οι Σαουδάραβες θέλουν τον Βινίσιους να γίνει ο πρεσβευτής της χώρας τους στο Μουντιάλ του 2034 που αναμένεται να διοργανώσουν.

      Οι αριθμοί... ζαλίζουν

      Για να πείσουν τον Βινίσιους να αφήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης και να μετακομίσει στη χώρα του Κόλπου, οι Σαουδάραβες παρουσιζάονται πρόθυμοι να του προσφέρουν ετήσιο συμβόλαιο που αναμένεται να φτάσει έως και τα 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

      Σύμφωνα με το ESPN Brasil, ο Βινίσιους και το επιτελείο του δεν απέρριψαν την προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας, διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας. Δεδομένης της στάσης του Βραζιλιάνου, οι εκπρόσωποι του Επενδυτικού Ταμείου βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία δεν θέλει να χάσει τον παίκτη και απαιτεί την καταβολή της ρήτρας που υπάρχει στο συμβόλαιό του και ανέρχεται στο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου με τους "μερένχες" έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2027.

      Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Julio Munoz
    • Κώστας Φορτούνης: «Ναυαγεί» η μεταγραφή του στη Σαουδική Αραβία
      Κώστας Φορτούνης: «Ναυαγεί» η μεταγραφή του στη Σαουδική Αραβία

      H συμφωνία δεν προχωράει καθώς ο σύλλογος δεν πήρε την απαραίτητη έγκριση για έξτρα μπάτζετ

      Η μετακίνηση του Έλληνα επιτελικού μέσου, Κώστα Φορτούνη, στην Αλ Χαλίτζ φέρεται να οδηγείται σε «ναυάγιο».
      Παρόλο που η ομάδα της Σαουδικής Αραβίας έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό με τον πρώην αρχηγό του Ολυμπιακού, η συμφωνία δεν προχωράει καθώς ο σύλλογος δεν πήρε την έγκριση από την Αρμόδια επιτροπή την έγκριση που απαιτούνταν για έξτρα μπάτζετ.
      Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Μέσης Ανατολής, ο σύλλογος πρέπει να κινηθεί με βάση το υπάρχον μπάτζετ του κάτι που δεν του επιτρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της μεταγραφής του έμπειρου μεσοεπιθετικού.

      Το «κόλλημα» με το μπάτζετ ήταν γνωστό εδώ και καιρό.
      Πηγή: Protothema.gr
    • Σαουδική Αραβία: Πάνω από 1.300 νεκροί στη Μέκκα εν μέσω του μουσουλμανικού προσκυνήματος
      Σαουδική Αραβία: Πάνω από 1.300 νεκροί στη Μέκκα εν μέσω του μουσουλμανικού προσκυνήματος

      Η ακραία ζέστη ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων Μουσουλμάνων προσκυνητών στη Σαουδική Αραβία.

      Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος Χατζ στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι πιστοί αντιμετώπισαν ακραίες υψηλές θερμοκρασίες, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές την Κυριακή (23/06).

      Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Φαντ μπιν Αμπντουραχμάν αλ Τζαλατζέλ, δήλωσε ότι το 83% των 1.301 νεκρών ήταν μη εξουσιοδοτημένοι προσκυνητές που περπάτησαν μεγάλες αποστάσεις σε υψηλές θερμοκρασίες στην ιερή πόλη της Μέκκας και γύρω από αυτήν.

      Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση Al Ekhbariya, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι 95 προσκυνητές νοσηλεύονται, ορισμένοι από τους οποίους διακομίσθηκαν αεροπορικώς στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ριάντ. Ακόμα, ο ίδιος ότι η διαδικασία ταυτοποίησης καθυστέρησε επειδή δεν υπήρχαν έγγραφα σε πολλούς από τους νεκρούς προσκυνητές.

      Τουλάχιστον 660 Αιγύπτιοι νεκροί

      Μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με το AP, περιλαμβάνονται περισσότεροι από 660 Αιγύπτιοι. Όλοι εκτός από 31 από αυτούς ήταν μη εξουσιοδοτημένοι προσκυνητές, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους στο Κάιρο. Η Αίγυπτος ανακάλεσε τις άδειες 16 ταξιδιωτικών γραφείων που βοήθησαν μη εξουσιοδοτημένους προσκυνητές να ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία, όπως δήλωσαν οι Αρχές. Η Αίγυπτος έστειλε φέτος περισσότερους από 50.000 εγκεκριμένους προσκυνητές στη Σαουδική Αραβία.

      Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας απέλασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ωστόσο, πολλοί – κυρίως Αιγύπτιοι – κατάφεραν να φτάσουν σε ιερούς τόπους στη Μέκκα και γύρω από αυτήν, κάποιοι ακόμη και με τα πόδια. Σε αντίθεση με τους εξουσιοδοτημένους προσκυνητές, δεν είχαν ξενοδοχεία για να επιστρέψουν ώστε να ξεφύγουν από τη ζέστη.

      Σε ανακοίνωσή της, το Σάββατο (22/06), η κυβέρνηση της Αιγύπτου δήλωσε ότι τα 16 ταξιδιωτικά γραφεία απέτυχαν να παράσχουν επαρκείς υπηρεσίες στους προσκυνητές και τόνισε ότι τα γραφεία αυτά διευκόλυναν παράνομα το ταξίδι των προσκυνητών στη Σαουδική Αραβία με βίζες που δεν επιτρέπουν στους κατόχους τους να ταξιδέψουν στη Μέκκα. Η κυβέρνηση δήλωσε, επίσης, ότι οι υπάλληλοι των εταιρειών παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα για έρευνα.

      Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται επίσης 165 προσκυνητές από την Ινδονησία, 98 από την Ινδία και δεκάδες άλλοι από την Ιορδανία, την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αλγερία και τη Μαλαισία, σύμφωνα με τον απολογισμό του AP. Δύο Αμερικανοί πολίτες είναι, επίσης, νεκροί.

      Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER
    • Σαουδική Αραβία: Εκατοντάδες νεκροί από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια του προσκηνύματος Χατζ
      Σαουδική Αραβία: Εκατοντάδες νεκροί από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια του προσκηνύματος Χατζ

      Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί για θερμοπληξία

      Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν νοσηλευτεί για θερμοπληξία κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος Χατζ στη Μέκκα, καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν έως και τους 49 βαθμούς Κελσίου.
      Σύμφωνα με το δίκτυο ενημέρωσης του CNN, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 165 Ινδονήσιοι, 41 Ιορδανοί, 35 Τυνήσιοι και 11 Ιρανοί. Τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές της κάθε χώρας.
      Επιπλέον, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tansim αναφέρει ανακοίνωση της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία κάνει λόγο για άλλους 22 Ιορδανούς αγνοούμενους και 26 Ιρανούς που έχουν νοσηλευτεί. Ορισμένοι από τους Ιρανούς πέθαναν λόγω θερμοπληξίας, ενώ άλλοι είχαν υποκείμενες παθήσεις.
      Κίνδυνος αύξησης του αριθμού των νεκρών

      Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει επίσημα στοιχεία. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις γνωρίζουν μόνο τους προσκυνητές που έχουν εγγραφεί και έχουν ταξιδέψει στη Μέκκα και υπάρχουν φόβοι για περισσότερους θανάτους μεταξύ των μη εγγεγραμμένων προσκυνητών.

      Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί για θερμοπληξία.

      Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημοσιεύσουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται.

      Οι αξιωματούχοι του Χατζ ζήτησαν από τους προσκυνητές να έχουν μαζί τους ομπρέλες και να παραμένουν ενυδατωμένοι εν μέσω των δύσκολων συνθηκών, ενώ ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας έχει αναπτύξει πάνω από 1.600 άτομα προσωπικό με ιατρικές μονάδες ειδικά για τη θερμοπληξία και 30 ομάδες ταχείας αντίδρασης. Άλλοι 5.000 εθελοντές υγείας και πρώτων βοηθειών συμμετέχουν βοηθητικά.

      Μεγάλη η προσέλευση για το Χατζ

      Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στο φετινό Χατζ, μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τη Γενική Στατιστική Αρχή της Σαουδικής Αραβίας.

      Η εποχή του Χατζ αλλάζει κάθε χρόνο σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο και φέτος έπεσε τον Ιούνιο, έναν από τους πιο ζεστούς μήνες στην περιοχή.

      Η πραγματοποίηση του Χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, που απαιτεί από κάθε μουσουλμάνο που είναι σωματικά και οικονομικά σε θέση να κάνει το ταξίδι στην ιερή πόλη της Μέκκας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

      Το προσκύνημα περιλαμβάνει πολυάριθμες τελετουργίες, συμπεριλαμβανομένου του να φορούν ένα ειδικό ένδυμα που συμβολίζει την ανθρώπινη ισότητα και ενότητα ενώπιον του Θεού, μια κυκλική, αριστερόστροφη πομπή γύρω από το κτίριο της Κάαμπα σε σχήμα κύβου και τον συμβολικό λιθοβολισμό του κακού.

      Το Χατζ αποτελεί πηγή γοήτρου για τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του θεματοφύλακα των δύο ιερών τζαμιών. Αλλά το προσκύνημα αποτελεί επίσης σημαντική πηγή εσόδων για τη σαουδαραβική οικονομία.
      Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER
    • Σαουδική Αραβία: Πάνω από 550 μουσουλμάνοι πέθαναν από τον καύσωνα κατά τη διάρκεια προσκυνήματος
      Σαουδική Αραβία: Πάνω από 550 μουσουλμάνοι πέθαναν από τον καύσωνα κατά τη διάρκεια προσκυνήματος

      Οι πιστοί δεν άντεξαν την ακραία θερμοκρασία που άγγιξε τους 51,8 βαθμούς Κελσίου και πέθαναν κατά τη διάρκεια του χατζ - Δείτε βίντεο

      Άραβες διπλωμάτες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι τουλάχιστον 550 πιστοί πέθαναν εξαιτίας της ακραίας ζέστης κατά το φετινό χατζ, το μεγάλο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη δυτική Σαουδική Αραβία, στην πλειονότητά τους Αιγύπτιοι.
      Το ετήσιο προσκύνημα, από την Παρασκευή ως την Κυριακή, έγινε φέτος κατακαλόκαιρο σε αυτή την περιοχή, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στον πλανήτη: ο υδράργυρος έφθανε τους 51,8° Κελσίου στη Μέκκα, που χαρακτηρίζεται ο ιερότερος τόπος του ισλάμ.
      Υπέκυψαν τουλάχιστον 323 προσκυνητές από την Αίγυπτο, στη μεγάλη πλειονότητά της εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενημέρωσαν χθες Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο δυο άραβες διπλωμάτες, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
      «Όλοι πέθαναν εξαιτίας της ζέστης», με την εξαίρεση ενός που υπέκυψε αφού τραυματίστηκε όταν ποδοπατήθηκε από πλήθος, διευκρίνισε η μια από της πηγές αυτές. Διευκρίνισε πως ο συνολικός αριθμός δόθηκε από νεκροτομείο σε νοσοκομείο της συνοικία Αλ Μουάισεμ της Μέκκας.

      Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, κάπου 550 πτώματα διακομίστηκαν στο νεκροτομείο στην Αλ Μουάισεμ, από τα μεγαλύτερα της ιερής πόλης.

      Με βάση καταμέτρηση του AFP, συνολικά 577 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος. Δεν είναι σαφές αν όλοι πέθαναν εξαιτίας της ζέστης ή από άλλες αιτίας.

      Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε νωρίτερα χθες ότι διεξάγει «επιχειρήσεις έρευνας για Αιγύπτιους που κηρύχθηκαν αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια του χατζ», κάνοντας λόγο για «ορισμένο αριθμό θανάτων».
      Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έκαναν γνωστό την Κυριακή πως προσφέρθηκαν φροντίδες σε περίπου 2.000 πιστούς με θερμοπληξία, χωρίς όμως να διευκρινίσουν αν ή πόσοι υπέκυψαν.

      Ανάμεσα στα θύματα ήταν επίσης τουλάχιστον 60 Ιορδανοί, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του χασεμιτικού βασιλείου ανέφερε νωρίτερα χθες πως εκδόθηκαν 41 άδειες για να κηδευτούν πιστοί στη Μέκκα.

      Το χατζ, από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις του κόσμου, είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του ισλάμ και οι πιστοί που είναι σε θέση πρέπει να κάνουν το μεγάλο προσκύνημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

      Όμως η θρησκευτική αυτή συγκέντρωση υφίσταται ολοένα περισσότερο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σαουδαραβική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο υπεδείκνυε πως οι θερμοκρασίες στους τόπους όπου γίνονται τελετές αυξάνονται κατά 0,4° Κελσίου κάθε δέκα χρόνια.
      Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν συμβουλεύσει τους πιστούς να χρησιμοποιούν ομπρέλες, να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν να εκτίθενται στον ήλιο τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.

      Όμως πολλές τελετές γίνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
      Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλός αριθμός των θανάτων Αιγυπτίων ήταν τόσο βαρύς διότι πολλοί δεν είχαν λάβει άδειες, κάτι που σημαίνει πως δεν είχαν πρόσβαση ούτε σε τροφή, ούτε σε νερό, ούτε σε κλιματιζόμενους χώρους, ούτε στέγη.

      Αναφέρθηκαν επίσης θάνατοι πιστών από χώρες όπως η Τυνησία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σενεγάλη...

      Περίπου 1,8 εκατ. πιστοί έλαβαν μέρος στο μεγάλο προσκύνημα φέτος, στη μεγάλη πλειονότητά τους (1,6 εκατ.) αλλοδαποί, σύμφωνα με τις αρχές του βασιλείου.
      Πηγή: Protothema.gr
    • Πλημμύρες στη Σαουδική Αραβία: Καμήλες παρασύρονται στην έρημο από τα ορμητικά νερά
      Πλημμύρες στη Σαουδική Αραβία: Καμήλες παρασύρονται στην έρημο από τα ορμητικά νερά

      Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις χώρες του αραβικού κόσμου που επλήγησαν από σφοδρές πλημμύρες οι οποίες μετέτρεψαν την έρημο σε λίμνη.

      Τις τελευταίες ώρες αίσθηση προκαλεί βίντεο που δείχνει καμήλες να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας, που στο διάβα τους παρασέρνουν ό,τι βρουν.

      Πηγή: Cnn.gr
    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο