Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 15:14

Ντι Μαρία: Συγκίνηση και αποθέωση στο "Μονουμεντάλ", στο επίσημο αντίο του στην αλμπισελέστε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο αγώνας με αντίπαλο την Χιλή είχε ιδιαίτερη σημασία για το φίλαθλο κοινό της Αργεντινής, με τον Άνχελ Ντι Μαρία να δηλώνει "παρών" στο γήπεδο μαζί με την οικογένειά του και να τιμάται από την αλμπισελέστε για την πολυετή προσφορά του στην ομάδα.

Η εθνική Αργεντινής μετέτρεψε σε περίπατο την αναμέτρησή της με την Χιλή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, επικρατώντας 3-0 με τα γκολ των Μακάλιστερ, Άλβαρες και Ντιμπάλα (όλα τα γκολ σημειώθηκαν στο δεύτερο μέρος) με το αγωνιστικό κομμάτι να περνάει ωστόσο σε δεύτερη μοίρα ελέω... Άνχελ Ντι Μαρία.

Λίγο καιρό μετά την ανακοίνωσή του πως αποχωρεί από την αλμπισελέστε, ο 36χρονος εξτρέμ της Μπενφίκα βρέθηκε στο "Μονουμεντάλ" μαζί με την οικογένειά του, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να τον τιμάει με ξεχωριστό τρόπο για τα όσα προσέφερε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του για 16 χρόνια (2008-2024).

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στην AFA. Πέρασα 16 χρόνια μαζί τους. Έζησα δύσκολα πράγματα και κατέληξα ευτυχισμένος δίπλα τους. Τώρα είμαι ακόμη ένας οπαδός.

Τώρα θα είμαι εκεί πάνω με την οικογένειά μου. Θα συνεχίσω να είμαι στο Κόπα Αμέρικα, στα Παγκόσμια Κύπελλα και να τους υποστηρίζω", τόνισε ο Ντι Μαρία μέσα σε μία έντονη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, με τους άλλοτε συμπαίκτες του να τον σηκώνουν ψηλά και να του χαρίζουν μοναδικές στιγμές.

Φυσικά, στο επίσημο αντίο του Ντι Μαρία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο καλός του φίλος, Λιονέλ Μέσι, με τον σούπερ σταρ της Ίντερ Μαϊάμι να μην είναι στο γήπεδο λόγω τραυματισμού αλλά να στέλνει το μήνυμά του στον επί σειρά ετών σύντροφό του στην Αργεντινή, μέσω video που προβλήθηκε στις γιγαντοθόνες του γηπέδου.

"Ελπίζω να απολαύσεις αυτή τη βραδιά με την οικογένεια και τους αγαπημένους σου. Έχουμε πει όλα όσα έπρεπε να πούμε. Έχουμε μοιραστεί τόσα πολλά. Ποιος θα πίστευε ότι θα τελείωνε έτσι. Θα μας λείψεις τόσο πολύ. Τα λέμε σύντομα".

Τα highlights από τη νίκη της Αργεντινής επί της Χιλής

Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARK CRISTINO
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 12:39

Σχετικά Άρθρα

  • Αργεντινή: Απίστευτος Μέσι με χατ τρικ στο 6-0 επί της Βολιβίας (video)
    Αργεντινή: Απίστευτος Μέσι με χατ τρικ στο 6-0 επί της Βολιβίας (video)

    Με μια μυθική παράσταση του Λιονέλ Μέσι που είχε χατ τρικ και δύο ασίστ, η Αργεντινή διέλυσε τη Βολιβία

    Σόου Λιονέλ Μέσι και άνετη επικράτηση για την Αργεντινή απέναντι στη Βολιβία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.
    Ο «pulga» ήταν σε τρομερά κέφια και οδήγησε την Αλμπισελέστε σε μια ακόμη νίκη, με την ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι να κάνει ό,τι θέλει απέναντι στη Βολιβία και να επικρατεί με 6-0, έχοντας τον αρχηγό της σε μεγάλη βραδιά.
    Ο Μέσι ήταν «on fire» και έκανε μια αδιανόητη εμφάνιση, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με χατ τρικ και δύο ασίστ. Ο αρχηγός της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας άνοιξε το σκορ στο 19ο λεπτό με ένα εύκολο πλασέ για το 1-0. Στη συνέχεια «σέρβιρε» σε κενή εστία στον Λαουτάρο Μαρτίνες ο οποίος έγραψε το 2-0 στο 43ο λεπτό, πριν διαμορφώσει το 3-0 στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Χουλιάν Άλβαρες και πάλι έπειτα από ασίστ του Μέσι.
    Η Αργεντινή δεν έριξε τον ρυθμό ούτε στο δεύτερο μέρος και στο 69ο λεπτό ο Τιάγκο Αλμάδα πέτυχε το τέταρτο γκολ της ομάδας του Σκαλόνι. Εκεί που η Αλμπισελέστε έδειχνε να βγάζει... επιτέλους το πόδι από το γκάζι, εμφανίστηκε ο Λιονέλ Μέσι και πάλι. Ο «pulga» εκτέλεσε δύο φορές μέσα σε τρία λεπτά τον τερματοφύλακα της Βολιβίας με δύο τρομερά τελειώματα (84', 86') και διαμόρφωσε το τελικό 6-0 υπέρ της Αργεντινής η οποία παρέμεινε στην πρώτη θέση στον όμιλο της Νότιας Αμερικής των προκριματικών του Μουντιάλ 2026.

    Βαθμολογία προκριματικών Νότιας Αμερικής:

    1.Αργεντινή 22 β.
    2.Κολομβία 19 β.
    3.Ουρουγουάη 16 β.
    4.Βραζιλία 16 β.
    5.Εκουαδόρ 13 β.
    6.Παραγουάη 13 β.
    7.Βολιβία 11 β.
    8.Βενεζουέλα 11 β.
    9. Περού 6 β.
    10. Χιλή 5 β.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΠΑ/ Friedemann Vogel
  • Αργεντινή: Χιλιάδες παπαγάλοι στον ουρανό της πόλης Χιλάριο Ασκασούμπι – Αναζητούν καταφύγιο
    Αργεντινή: Χιλιάδες παπαγάλοι στον ουρανό της πόλης Χιλάριο Ασκασούμπι – Αναζητούν καταφύγιο

    Σοβαρό πρόβλημα με τους παπαγάλους αντιμετωπίζει η πόλη της Αργεντινής, Χιλάριο Ασκασούμπιμ, που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Ατλαντικού.

    «Εισβολή» από αέρος έχουν κάνει χιλιάδες παπαγαλάκια σε πράσινα, κίτρινα, κόκκινα χρώματα. Η μαζική μετακίνηση των παπαγάλων οφείλεται στην αποψίλωση των γύρω λόφων, όπως σημειώνουν οι βιολόγοι. Τα πουλιά προκαλούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση της Χιλάριο Ασκασούμπιμ, αφού τσιμπούν τα ηλεκτρικά καλώδια της πόλης, ενώ, οι διαπεραστικές κραυγές τους αλλά και οι κουτσουλιές τους, φέρνουν τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης σε απόγνωση. Η βιολόγος Νταϊάνα Λέρα εξήγησε πως, τα τελευταία χρόνια, έχει σταδιακά χαθεί μεγάλο μέρος των δασικών εκτάσεων της Αργεντινής. «Οι πλαγιές εξαφανίζονται και αυτό τα οδηγεί να έλθουν κοντύτερα στις πόλεις για να βρουν φαγητό, καταφύγιο και νερό», τόνισε.

    Η «έφοδος» των πτηνών δεν είναι νέο φαινόμενο στη Χιλάριο Ασκασούμπιμ, καθώς, εδώ και λίγα χρόνια, οι παπαγάλοι φτάνουν στην πόλη αναζητώντας καταφύγιο για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Σύμφωνα με ντόπιους, ενίοτε, για κάθε έναν από τους 5.000 κατοίκους της πόλης, αντιστοιχούν έως και 10 παπαγάλοι. Το καλοκαίρι, τα πουλιά μεταναστεύουν προς τον Νότο, στους λόφους της Παταγονίας, για την εποχή της αναπαραγωγής τους.

    Πάντως, εικόνες των παπαγάλων στον ουρανό της αργεντίνικης πόλης, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Εκεί, καταγράφονται εκατοντάδες πτηνά να κουρνιάζουν κατά μήκος των ηλεκτρικών καλωδίων και σε πυλώνες. Επιπλέον, διακρίνεται η σκιά άπειρων πτηνών το σούρουπο ενώ μαζεύονται σε κτίρια και σε μια εκκλησία – παραπέμποντας ευθέως στο εμβληματικό θρίλερ του 1963 με την υπογραφή του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Τα Πουλιά».

    «Δημιουργούν καθημερινά κόστη και προβλήματα»

    Ο Ραμόν Αλβάρεζ, ντόπιος δημοσιογράφος, σημείωσε ότι, οι παπαγάλοι, «Δαγκώνουν και καταστρέφουν τα καλώδια, το νερό τότε μπορεί να μπαίνει στο εσωτερικό όταν βρέχει και η μεταφορά διακόπτεται. Αυτοί οι παπαγάλοι δημιουργούν καθημερινά κόστη και προβλήματα σε εμάς».

    Η Λέρα υπογράμμισε πως, «πρέπει να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση του φυσικού μας περιβάλλοντος», ωστόσο οι κάτοικοι της Χιλάριο Ασκασούμπιμ εξακολουθούν να επιχειρούν να τρομάξουν τα πουλιά για να φύγουν, με δυνατούς θορύβους ή τη χρήση λέιζερ. Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει αποτέλεσμα. «Μέχρι να συμβεί αυτό (σ.σ. η αποκατάσταση του περιβάλλοντος), όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε στρατηγικές που θα μας επιτρέψουν να ζούμε μαζί όσο το δυνατόν πιο αρμονικά μέσα στις πόλεις μας», καταλήγει η βιολόγος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αργεντινή: Κάτω από τα όρια της φτώχειας ένας στους δύο πολίτες
    Αργεντινή: Κάτω από τα όρια της φτώχειας ένας στους δύο πολίτες

    Όταν ο Μιλέι ανέλαβε την προεδρία το 2023 υποσχέθηκε θεραπεία-σοκ, υποτιμώντας το πέσο κατά 50% και μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων στο μισό

    Περίπου το 53% από τα 46 εκατομμύρια κατοίκους της Αργεντινής ζουν πλέον σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
    Ειδικότερα, το ποσοστό των κατοίκων σε συνθήκες φτώχειας για τους πρώτους έξι μήνες του έτους ήταν 52,9%, από 41,7% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
    Το 2017 μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού ήταν σε συνθήκες φτώχειας.
    Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής τον Αύγουστο παρέμεινε ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, με ποσοστό άνω του 230%.

    Τα δεδομένα, όπως σημειώνει το BBC, είναι πλήγμα για τις προσπάθειες του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι να αποκαταστήσει την οικονομία της χώρας που διέρχεται πολυετή κρίση.

    Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο Μιλέι έχει περικόψει τις επιδοτήσεις για τις μεταφορές, τα καύσιμα και την ενέργεια και έχει απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες.

    Στο πλαίσιο του εκτεταμένου πληθωρισμού, ο Μιλέι έχει περιορίσει με επιτυχία την ανεξέλεγκτη κυβερνητική κατανάλωση, η οποία κατηγορείται ευρέως για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Έπειτα από χρόνια δημιουργίας τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η Αργεντινή παρουσιάζει δημοσιονομικά πλεονάσματα κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο.

    Όταν ο Μιλέι ανέλαβε την προεδρία, υποσχέθηκε θεραπεία-σοκ, υποτιμώντας το πέσο κατά 50% και μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων στο μισό. Στα μέτρα αντιδρούν σφοδρά τα συνδικάτα, τα οποία επανειλημμένα έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

    Στις δυσκολίες του προστίθεται ότι ο συνασπισμός του Μιλέι, La Libertad Avanza (Η Ελευθερία Προχωρά), δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κογκρέσο της Αργεντινής και δυσκολεύεται να συνάψει συμφωνίες με άλλα κόμματα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανουέλ Αντόρνι κατηγόρησε τις αριστερές περονιστικές κυβερνήσεις του παρελθόντος για τα σημερινά προβλήματα.

    «Η κυβέρνηση κληρονόμησε μια καταστροφική κατάσταση, τη χειρότερη κληρονομιά που έχει λάβει μια κυβέρνηση σε μια δημοκρατία, ίσως μια από τις χειρότερες που έχει λάβει μια κυβέρνηση στην ιστορία», επισήμανε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αργεντινή - Εκουαδόρ 4-2 πεν. (1-1): Πρόκριση θρίλερ στα ημιτελικά με ήρωα τον Μαρτίνες στην διαδικασία των πέναλτι, παρά λίγο μοιραίος ο Μέσι
    Αργεντινή - Εκουαδόρ 4-2 πεν. (1-1): Πρόκριση θρίλερ στα ημιτελικά με ήρωα τον Μαρτίνες στην διαδικασία των πέναλτι, παρά λίγο μοιραίος ο Μέσι

    Απίστευτα πράγματα έγιναν στον προημιτελικό του Copa America ανάμεσα στην Αργεντινή και το Εκουαδόρ, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες με 1-1 και να οδηγούνται στα πέναλτι, όπου έλαμψε πάλι ο Εμιλιάνο Μαρτίνες με δύο αποκρούσεις. Παρά λίγο μοιραίος ο Λιονέλ Μέσι, αστόχησε στο δικό του πέναλτι δοκιμάζοντας "πανένκα".

    Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες είναι ο άρχοντας τον πέναλτι. Ο τερματοφύλάκας της Άστον Βίλα βγήκε μπροστά - ξανά - για την Αργεντινή στον προημιτελικό του Copa America με το Εκουαδόρ, έπιασε δύο πέναλτι στην σχετική διαδικασία και έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του με 4-2. Νωρίτερα, οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες με 1-1 στην κανονική διάρκεια (στα προημιτελικά και στα ημιτελικά δεν υπάρχει παράταση στο Copa America).

    Κάπως έτσι, ο Μαρτίνες λύτρωσε και τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος ήταν ο πρώτος παίκτης των Αργεντινών που κλήθηκε να σουτάρει στην διαδικασία των πέναλτι και έστειλε την μπάλα στο δοκάρι δοκάρι δοκιμάζοντας να σουτάρει με "πανένκα", "παγώνοντας" προς το παρόν τους συμπαίκτες του και τους συμπατριώτες του.

    Ήταν ένας σπουδαίος προημιτελικός. Ένας τεράστιος αγώνας, όπου το Εκουαδόρ αρχικά φαινόταν να έχει το πάνω χέρι, μέχρι ο Λισάντρο Μαρτίνες να κάνει το 1-0 στο 35ο λεπτό με κεφαλιά, έπειτα από κόρνερ του Μέσι. Το παιχνίδι όμως είχε πολύ δρόμο μπροστά του.

    Το Εκουαδόρ πίεσε. Έφτασε μία ανάσα από την ισοφάριση στο 62ο λεπτό όταν κέρδισε πέναλτι, αλλά ο Ενέρ Βαλένσια αστόχησε, στέλνοντάς το στο οριζόντιο δοκάρι. Τελικά, με τον διαιτητή να έχει δείξει πέντε λεπτά καθυστερήσεων, το πολυπόθητο γκολ ήρθε στο 90+2, με τον Ροντρίγκες να ισοφαρίζει σε 1-1 με κεφαλιά. Λίγο αργότερα το Εκουαδόρ πήγε για το απόλυτο κόλπο, αλλά η κεφαλιά του Καϊσέντο πέρασε άουτ.

    Κάπως έτσι, το ματς πήγε στα πέναλτι. Και, όπως στον τελικό του Μουντιάλ το 2022, ο Μαρτίνες έκανε, ξανά την διαφορά, σώζοντας παράλληλα και τον Μέσι.

    Η διαδικασία των πέναλτι
    Μέσι (δοκάρι)
    Μένα (απόκρουση Μαρτίνες)
    Άλβαρες (1-0)
    Μίντα (απόκρουση Μαρτίνες)
    ΜακΆλιστερ (2-0)
    Γεμπόα (2-1)
    Μοντιέλ (3-1)
    Καϊσέδο (3-2)
    Οταμέντι (4-2)

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NEIL HALL

  • Μέσι: Ο Αργεντινός έγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στο Copa America
    Μέσι: Ο Αργεντινός έγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στο Copa America

    Ένα ακόμα ρεκόρ σημείωσε ο Λιονέλ Μέσι, καθώς τα ξημερώματα έγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικά του Copa America, φτάνοντας τις 35 εμφανίσεις.

    Με το δεξί ξεκίνησε το ταξίδι της στο Copa America η Αργεντινή για τη διατήρηση των σκήπτρων. Μπορεί ο Λιονέλ Μέσι να μην ήταν σε καλή βραδιά εκτελεστικά, ωστόσο ο pulga έκανε τη διαφορά και πάλι μέσω της δημιουργίας, έχοντας μια ασίστ και την πάσα που ουσιαστικά «ξεκλείδωσε» την άμυνα του Καναδά στο πρώτο γκολ της Αλμπισελέστε.

    Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ρεκόρ του Αργεντινού σούπερ σταρ σε αυτή τη πρεμιέρα του Copa America που διεξάγεται στα γήπεδα των ΗΠΑ. Ο Μέσι έγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του θεσμού, φτάνοντας τις 35 και αφήνοντας στην 2η θέση τον Χιλιανό Σέρχιο Λίβινγκστόουν.

    Παράλληλα, ο Μέσι έγινε και ο ποδοσφαιριστής που έχει συμμετάσχει περισσότερες φορές από τον καθένα σε τελική φάση της διοργάνωσης. Με τη συμμετοχή του απέναντι στον Καναδά, ο Μέσι «σφράγισε» και αυτό το ρεκόρ, δίνοντας το «παρών» στο 7ο Copa America της καριέρας του. Κανείς άλλος στην ιστορία της διοργάνωσης δεν έχει αγωνιστεί σε επτά διαφορετικές εκδοχές, με τον Μέσι να «σπάει» με το... καλημέρα δύο ιστορικά ρεκόρ.

    Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΠΑ/ Friedemann Vogel

  • Αργεντινή: Διαδηλώσεις κι επεισόδια παραμονή των 100 ημερών της προεδρίας Μιλέι
    Αργεντινή: Διαδηλώσεις κι επεισόδια παραμονή των 100 ημερών της προεδρίας Μιλέι

    Επανειλημμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές σημάδεψαν χθες Δευτέρα μια ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων στην Αργεντινή για την «κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης» κι εναντίον των πολιτικών λιτότητας, καθώς σήμερα συμπληρώνονται εκατό ημέρες του ακραίου φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι στην εξουσία.

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό μέσων ενημέρωσης που δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, όταν η αστυνομία επιχείρησε να σταματήσει πορείες και σε σποραδικά επεισόδια από χθες το πρωί σε διάφορα σημεία στο Μπουένος Άιρες.

    Η αστυνομία έκανε επανειλημμένα χρήση αντλιών εκτόξευσης πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνων, ενώ κάποιοι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε ένα από τα σημεία έντασης, στην οδική γέφυρα Αβεζανέδα, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους φωτοειδησεογράφος του AFP, υπέστησαν ψεκασμούς με σπρέι πιπεριού από αστυνομικούς.

    Στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με κεντρικό σύνθημα «Το όριο είναι η πείνα», κάλεσαν οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και κοινωνικά κινήματα, που έχουν ήδη πρωτοστατήσει σε σειρά διαδηλώσεων αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κ. Μιλέι, τη 10η Δεκεμβρίου.

    Κατήγγειλαν σε κοινή τους ανακοίνωση την κυβέρνηση διότι δεν εφοδιάζει με τρόφιμα εδώ και μήνες χιλιάδες κοινωνικές κουζίνες για την προσφορά γευμάτων σε άπορους σε λαϊκές συνοικίες σε όλη τη χώρα.

    Η κυβέρνηση αρνείται πως έχει σταματήσει τον εφοδιασμό, λέει ωστόσο πως κάνει αυστηρό λογιστικό έλεγχο σε οργανώσεις αρωγής και ότι θα δημιουργήσει «διαφανές σύστημα» στο οποίο οι κοινωνικές κουζίνες θα λαμβάνουν βοήθεια «απευθείας» και όχι μέσω ενδιάμεσων, που χαρακτηρίζει «διαχειριστές της φτώχειας».

    Ο Χαβιέρ Μιλέι σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα δήλωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι συλλογικότητες που προσφέρουν δωρεάν γεύματα (πάνω από 40.000, σύμφωνα με καταγραφή της προηγούμενης κυβέρνησης) είναι εικονικές, ή τις χειρίζονται απατεώνες που παρουσιάζουν διογκωμένα έξοδα.

    «Πάμε σε μια κοινωνική κουζίνα και διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει. Ή σε κάποιες ακούμε πως προσέρχονται τακτικά 500 άνθρωποι, όταν δεν πάνε ποτέ πάνω από 50», είπε ο πρόεδρος. Οι κατηγορίες του προκάλεσαν σάλο και έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις, που αντέτειναν πως χιλιάδες κοινωνικές κουζίνες δεν είδαν ποτέ τους «ελεγκτές» της κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Μιλέι, που συμπληρώνει σήμερα 100 ημέρες στην εξουσία, εφαρμόζει «θεραπεία σοκ», αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός (+270%). Σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος, του πέσο, κατά 50% και πλέον, και την απελευθέρωση των τιμών, το πρόγραμμα πλήττει σκληρά τους πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η φτώχεια πλέον μαστίζει το 40% του πληθυσμού στην άλλοτε πλούσια χώρα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JUAN IGNACIO RONCORONI

  • Αργεντινή: Πάνω από το 57% του πληθυσμού βυθίστηκε στη φτώχεια
    Αργεντινή: Πάνω από το 57% του πληθυσμού βυθίστηκε στη φτώχεια

    Μελέτη που δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Αργεντινής χθες Κυριακή 18/02 υποδεικνύει ότι πάνω από το 57% του πληθυσμού της τέταρτης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής περιέπεσε στη φτώχεια τον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παρατηρητηρίου για το Κοινωνικό Χρέος στην Αργεντινή (Observatorio de la Deuda Social Argentina) του Καθολικού Πανεπιστημίου (Universidad Católica Argentina, UCA), που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Ámbito Financiero, το 57,4% των πολιτών της Αργεντινής, ή πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονταν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας τον περασμένο μήνα.

    Τον Ιανουάριο, κατά την ίδια πηγή, το 15% του πληθυσμού (7 εκατ. πολίτες) ζούσε στην απόλυτη μιζέρια.

    Ο Αγουστίν Σάλβια, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, επισήμανε σε δηλώσεις του στην πρωινή εφημερίδα La Nación χθες ότι η μελέτη αυτή αποτελεί «στατιστική προσομοίωση» βασισμένη σε δεδομένα «του τρίτου τριμήνου» του 2023. Μολαταύτα, «δεν νομίζω πως είμαστε πολύ μακριά από την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

    Αν ισχύουν, πρόκειται για τα υψηλότερα μεγέθη τα τελευταία τουλάχιστον 22 χρόνια.

    «Αν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί, θα υπάρξει ταχεία βελτίωση (της κατάστασης). Αν όχι, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κοινωνική καταστροφή», προειδοποίησε ο κ. Σάλβια στις δηλώσεις του στη Νασιόν

    Οι εκτιμήσεις αυτές κάνουν την εμφάνισή τους έπειτα από τον πρώτο πλήρη μήνα αφότου ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος εφαρμόζει «θεραπεία σοκ» στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

    Τον Δεκέμβριο, τα ποσοστά της φτώχειας και της απόλυτης ένδειας βρίσκονταν αντίστοιχα στο 49% και το στο 14%, κατά το Παρατηρητήριο του UCA.

    Μετά την υποτίμηση κατά 54% του πέσο, του νομίσματος της Αργεντινής, καθώς και την «απελευθέρωση» των τιμών, που αυξήθηκαν ραγδαία, ο πληθωρισμός έφθασε το 20,6% τον Ιανουάριο και σε ετήσια βάση το 254,2% και τα εισοδήματα εξανεμίστηκαν.

    Το 2023, η τελευταία χρονιά της κυβέρνησης του Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά), έκλεισε με τον πληθωρισμό στο 211%, 25% μόνο τον Δεκέμβριο.

    Κατά επίσημες στατιστικές, το 45% των πολιτών της Αργεντινής δεν είναι σε θέση να καλύψει θεμελιώδεις ανάγκες.

    Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι (ακροδεξιά) κατηγόρησε την παραδοσιακή πολιτική ελίτ, που αποκαλεί «κάστα», πως ευθύνεται για τη φτώχεια. «Η αληθινή κληρονομιά του μοντέλου της κάστας: οι έξι Αργεντινοί στους δέκα είναι φτωχοί. Η καταστροφή (της οικονομίας) τα τελευταία εκατό χρόνια δεν έχει σύγκριση στην ιστορία της Δύσης», υποστήριξε μέσω X (του πρώην Twitter).

    Ο ίδιος προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση, με «το πιο σκληρό στάδιο προς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», όταν «θα φθάσουμε στον πάτο», κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε», διαβεβαίωνε την περασμένη εβδομάδα.

    Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομίας της Αργεντινής ανακοίνωσε πως τον Ιανουάριο το δημόσιο κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 518,41 δισεκ. πέσος (620,85 εκατ. δολαρίων). Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώθηκε πλεόνασμα από τον Αύγουστο του 2012.

    Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από Vinicius Garcia: https://www.pexels.com/el-gr/photo/7858371/

  • Ο Ντι Μαρία επέλεξε την ιδανική του ενδεκάδα: Εκτός ο Κριστιάνο Ρονάλντο
    Ο Ντι Μαρία επέλεξε την ιδανική του ενδεκάδα: Εκτός ο Κριστιάνο Ρονάλντο

    Ο Αργεντινός θρύλος σε συνέντευξή του στο TyC έκανε μια ανασκόπηση της μακρόχρονης καριέρας του, έκλεισε την πόρτα των Ολυμπιακών Αγώνων και γνωστοποίησε την κορυφαία του ενδεκάδα.

    Ο Άνχελ Ντι Μαρία μπορεί να καυχιέται ότι έπαιξε με τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη, αφού πριν φτάσει στην Μπενφίκα, ο Αργεντινός θρύλος πέρασε από συλλόγους όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Γιουνάιτεντ, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Γιουβέντους. Αυτό σε συνδυασμό με τη διαχρονική εκπροσώπηση της Εθνική Αργεντινής.

    Ο 35χρονος σε συνέντευξή του στο TyC, έκανε μια ανασκόπηση της μακρόχρονης καριέρας και επέλεξε τους παίκτες που συνθέτουν την ιδανική για εκείνον ενδεκάδα, αφήνοντας εκτός πολλά «βαριά» ονόματα όπως αυτό του Κριστιάνο Ρονάλντο.

    «Είναι δύσκολο γιατί οι φίλοι μπαίνουν εμπόδιο. Ως τερματοφύλακα επέλεξα τον Ντιμπού, ήμουν ανάμεσα σε αυτόν και τον Κασίγιας, είναι οι δύο τερματοφύλακες που για μένα έχουν κερδίσει τα πάντα, νομίζω ότι είναι οι δύο καλύτεροι, αλλά επιλέγω τον Ντιμπού. Ως σέντερ μπακ θα επέλεγα τον Σέρχιο Ράμος και τον Ότο (Οταμέντι). Αριστερό μπακ Μαρσέλο, 100%, απίστευτη ποιότητα, τεράστιος. Η δεξιά πλευρά είναι πιο περίπλοκη, ας φτάσουμε σε αυτήν», είπε, χωρίς να την κατονομάσει ξανά.

    «Στο κέντρο του γηπέδου υπάρχει ο Μασκεράνο, χωρίς αμφιβολία. Θα έπαιζα με δύο στη μέση, γιατί έχω πολλούς παίκτες στην κορυφή. Ο άλλος θα ήταν ο Ρούι Κόστα, που θα έπαιζε ως 10. Μπροστά, ο Λέο, ο Νέι Ιμπραΐμοβιτς και ο Κίλιαν. Έπαιξα με πολλά αστέρια, είναι αδύνατο να βγάλω ενδεκάδα. Και άφησα έξω τους Λαουτάρο, Βαν Πέρσι, Ρούνεϊ», τόνισε.

    «Είναι αδύνατο. Είχα την ευκαιρία να παίξω με τόσους πολλούς και να έχω αυτό το προνόμιο που, μερικές φορές, αν δεν μου κάνουν μια τέτοια ερώτηση, δεν σκέφτομαι ποιος έπαιξε μαζί μου και η αλήθεια είναι ότι είναι τρελό, αν χρειαστεί, να το συνθέσω. Θα μπορούσα εύκολα να φτιάξω δύο ομάδες all-star»,ανέφερε.

    «Άφησα επίσης εκτός των Κριστιάνο, Μπέιλ, Μπενζεμά. Ειλικρινά, είναι αδύνατο να περιγράψω την καριέρα μου, όλα όσα είχα ήταν ασύγκριτα. Είναι αδύνατο να γυρίσω πίσω και να σκεφτώ ότι ήμουν τόσο τυχερός. Επιπλέον, έχοντας υπάρξει βασικός με όλους, έπαιζα πάντα με όλους, ήμουν βασικός στον σύλλογο μαζί τους και δεν ήταν εύκολο», πρόσθεσε.

    «Όταν ο Κιλιάν, ο Νέι και ο Λίο ήταν εκεί, είχα τη θέση μου. Με Μπενζεμά, Κριστιάνο και Μπέιλ επίσης. Επίσης, δεν κατονόμασα τον Μόντριτς, τον Τσάμπι Αλόνσο. Ειλικρινά, ήμουν προνομιούχος για όσα μου έδωσαν και ευχαριστώ γιατί ό,τι έζησα»!

    Η ιδανική ενδεκάδα του Ντι Μαρία: Εμιλιάνο Μαρτίνες, Οταμέντι, Σέρχιο Ράμος, Μαρσέλο, Μασκεράνο, Ρούι Κόστα, Νεϊμάρ, Μέσι, Ιμπραΐμοβιτς, Μπάπε.

    «Δεν θα αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

    Ο Ντι Μαρία, εκτός από την ιδανική του ενδεκάδα, μίλησε και για άλλα επίκαιρα θέματα όπως το αν πρόκειται να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Όχι, πήρα την απόφαση να σταματήσω στο Κόπα Αμέρικα, νομίζω ότι είναι το τελευταίο πράγμα. Η τέλεια στιγμή για να αποχαιρετήσεις αυτή τη φανέλα». Ενώ όσον αφορά στον προπονητή της εθνικής σημείωσε: «Ο Σκαλόνι είναι ένας προπονητής που θα έπρεπε να είναι στην εθνική ομάδα για πολλά χρόνια, είναι ο μεγάλος καπετάνιος αυτού του πλοίου μαζί με τον Μέσι».

    Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARK CRISTINO

    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο