Το 1505 ήταν η χρονιά που ο Μαρτίνος Λούθηρος, τρομοκρατημένος από μια καταιγίδα, ορκίστηκε να γίνει μοναχός. Την ίδια χρονιά ανακαλύφθηκαν από εξερευνητές η Σρι Λάνκα και η Βερμούδα και ο βασιλιάς Ερρίκος Η' διέλυσε τον αρραβώνα του με την Αικατερίνη της Αραγονίας.
Ήταν επίσης η χρονιά που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γεννήθηκε ένας μεγάλος καρχαρίας της Γροιλανδίας που εθεάθη να κολυμπά στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού. Αν οι επιστήμονες δεν κάνουν λάθος, είναι το μεγαλύτερο σπονδυλωτό στον κόσμο.
Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας ζουν για εκατοντάδες χρόνια και μεγαλώνουν κατά 1 εκατοστό κάθε χρόνο, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η ηλικία τους. Ο συγκεκριμένος καρχαρίας, ένας από 28 καρχαρίες Γροιλανδίας που εξέτασαν οι επιστήμονες, έχει μήκος 5,5 μέτρα, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι από 272 έως 512 ετών.
Η αποκάλυψη έγινε στο περιοδικό Science, που όμως επικαλείται για τη χρονολόγηση τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν την ηλικία των καρχαριών της Γροιλανδίας από το μήκος τους.
Το είδος (Somniosus microcephalus) περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αναζητώντας σύντροφο για να αναπαραχθεί. Τρώει ψάρια, όμως έχουν βρεθεί στο στομάχι του τάρανδοι, ακόμη και άλογα. Μεγάλοι πληθυσμοί καρχαριών της Γροιλανδίας έχουν σχηματιστεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Στη Νορβηγία το κρέας τους θεωρείται λιχουδιά, όμως μπορεί να είναι δηλητηριώδες αν δεν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.
Το κρέας τους θεωρείται λιχουδιά στη Νορβηγία. Φωτογραφία: Julius Nielsen
Λόγω της ηλικίας τους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κόκαλα και οι ιστοί τους μπορούν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης σε έναν οργανισμό σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν καταγράφουν το DNA τους, αναζητώντας απαντήσεις στο τι καθορίζει το προσδόκιμο ζωής στα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.
Για όλους αυτούς τους λόγους αποκαλούνται και «ζωντανές κάψουλες χρόνου» και στο συμπόσιο της Κοινωνίας Αλιείας των Βρετανικών Νήσων ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους.
Πηγή: iefimerida.gr