Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 15:45

Έκθεση σοκ: Η ρύπανση του αέρα «κόβει» 20 μήνες από το προσδόκιμο ζωής των παιδιών που γεννιούνται σήμερα στη Γη!

Γράφτηκε από τον

Περίπου το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίζει να ζει σε περιοχές όπου η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 στον αέρα υπερβαίνει το επίπεδο που ο ΠΟΥ θεωρεί υγιές

Η ρύπανση του αέρα, τόσο στο περιβάλλον όσο και σε κλειστούς χώρους, «κόβει» κατά μέσο όρο 20 μήνες ζωής από το προσδόκιμο ζωής ενός παιδιού που γεννιέται σήμερα στη Γη, σύμφωνα με τη νέα διεθνή επιστημονική έκθεση «Η κατάσταση του Παγκόσμιου Αέρα 2019» (State of Globar Air-SOGA).

Η ρύπανση του αέρα κόβει από το προσδόκιμο ζωής σχεδόν τόσους μήνες όσους το κάπνισμα και περισσότερους από όσο η κατανάλωση νερού που δεν είναι ασφαλές και καθαρό. Το πρόβλημα του αέρα είναι πιο επιβαρυντικό για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι ήδη -για άλλους λόγους πέρα από τη ρύπανση- μικρότερο σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Περίπου το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίζει να ζει σε περιοχές όπου η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 στον αέρα υπερβαίνει το επίπεδο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί υγιές. Η κατάσταση είναι χειρότερη στη νότια Ασία όπου η μείωση του προσδόκιμου ζωής εκτιμάται ότι φθάνει τους 30 μήνες, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική τους 24 μήνες και στην ανατολική Ασία του 23 μήνες. Από την άλλη, στις ανεπτυγμένες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) το προσδόκιμο ζωής των νεογέννητων παιδιών είναι μειωμένο κατά λιγότερο από πέντε μήνες εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα.

Η ρύπανση του αέρα, σύμφωνα με την έκθεση, συμβάλλει σχεδόν στο 10% των θανάτων διεθνώς και το 2017, προκαλώντας σχεδόν πέντε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, υπήρξε η τέταρτη αιτία πρόωρου θανάτου (μετά τους διατροφικούς κινδύνους, τους καρκίνους και το κάπνισμα), σοβαρότερη από τα τροχαία ή την ελονοσία.

Η ρύπανση από μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 σε ανοιχτούς χώρους (2,9 εκατομμύρια θάνατοι το 2017), από τον τοξικό αέρα των κλειστών χώρων (1,6 εκατομμύρια θάνατοι) και από το επιφανειακό όζον (σχεδόν μισό εκατομμύριο θάνατοι) είναι οι τρεις κυριότερες όψεις της ρύπανσης του αέρα, που οφείλεται κυρίως στα οχήματα, στις βιομηχανίες και στο μαγείρεμα-θέρμανση.

«Αποτελεί πραγματικά σοκ ότι μειώνεται τόσο πολύ η ζωή των παιδιών. Δεν υπάρχει καμία μαγική λύση, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση», μεταξύ άλλων προωθώντας την ηλεκτροκίνηση στα οχήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Ρόμπερτ Ο'Κιφ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Health Effects που δημοσιοποίησε την έκθεση, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Η ρύπανση του αέρα εκτιμάται ότι εμπλέκεται στο 41% των θανάτων διεθνώς από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το 20% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2, το 19% των περιπτώσεων καρκίνου των πνευμόνων, το 16% των περιπτώσεων ισχαιμικής νόσου και το 11% των θανάτων από εγκεφαλικό, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που θεωρείται η πιο συστηματική ετήσια έκθεση για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία παγκοσμίως.

Ο Ο΄Κιφ χαρακτήρισε πάντως ενθαρρυντικό ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις παίρνουν πιο «ζεστά» το πρόβλημα της ρύπανσης, μεταξύ των οποίων και η Κίνα. Σήμερα η Ινδία έχει σχεδόν διπλάσια έκθεση σε μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 σε σχέση με την Κίνα, όπου τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα των σωματιδίων ΡΜ2,5 έχουν σημειώσει σημαντική μείωση. Γενικότερα οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων ΡΜ2,5 σε σχέση με τις ανεπτυγμένες.

Από την άλλη, εκτός από τη ρύπανση του αέρα του περιβάλλοντος, πρόβλημα υπάρχει και με τον αέρα μέσα στα νοικοκυριά και γενικά στους κλειστούς χώρους. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης (3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι) αναπνέουν αέρα με ρύπους μέσα στους χώρους όπου ζουν και εργάζονται, κυρίως επειδή γίνεται χρήση στερεών καυσίμων (ξύλων, κάρβουνων, βιομάζας κ.α.) για το μαγείρεμα και τη θέρμανση.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι το όζον κοντά στην επιφάνεια της Γης (όχι το στρατοσφαιρικό που ευθύνεται για την «τρύπα του όζοντος») αποτελεί ολοένα πιο σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στις πλούσιες χώρες. Το όζον αυτό παράγεται στην ατμόσφαιρα από οξείδια του αζώτου και άλλους ρυπαντές που εκπέμπονται από οχήματα και εργοστάσια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 17:34

Σχετικά Άρθρα

  • Γαύδος: Γιατρός λέει πως μίλησε για μόλυνση στο πόσιμο νερό και η δήμαρχος τον έδιωξε
    Γαύδος: Γιατρός λέει πως μίλησε για μόλυνση στο πόσιμο νερό και η δήμαρχος τον έδιωξε

    Μια απίστευτη καταγγελία έρχεται από έναν γιατρό που βρισκόταν στη Γαύδο, ο οποίος μίλησε για μόλυνση στο πόσιμοι νερό του νησιού και η δήμαρχος τον έδιωξε.

    Η μόλυνση του πόσιμο νερού και η κόντρα της δημάρχου με τον γιατρό

    Σημειώνεται ότι στα τέλη Αυγούστου εμφανίστηκαν εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Γαύδο, με τον Βασίλη Αμβροσιάδη να αναλαμβάνει την περίθαλψη των ασθενών. Ο ίδιος μίλησε δημόσια για το θέμα και έκανε λόγο για μόλυνση του νερού, προκαλώντας την αντίδραση της δημάρχου, Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία με επιστολή της στο Υπουργείο Υγείας ζήτησε την απομάκρυνσή του.

    Ο γιατρός μίλησε στο Mega και κατήγγειλε το γεγονός. «Δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και δημόσια ασφάλεια. Το πόρισμα μιλά για τη γεώτρηση που από εκεί παίρνουν νερό το Σαρακήνικο, ο Άγιος Ιωάννης και το λιμάνι, ενώ η δήμαρχος ισχυρίζεται ότι αυτό το νερό δεν είναι πόσιμο. Όμως, δεν ξέρουμε εάν με αυτό το νερό μαγειρεύουν, πλένουν πιάτα, ποτήρια, φρούτα και λαχανικά, αν κάνουν και ντους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Οι παράγοντες από τη Περιφέρεια που με κάλεσαν μου είπαν ότι υπάρχει όχληση σε επίπεδο υπουργείου», συμπλήρωσε ο γιατρός σχετικά με τη μετακίνησή του.

    Όπως υποστήριξε ο γιατρός, οι σχέσεις του με τη δήμαρχο του νησιού ήταν κακές ήδη από την αρχή. «Εάν δεν της άρεσε κάποιος, μπορεί να του κόψει το ρεύμα ή το νερό», είπε.

    Τι λέει η δήμαρχος

    Από την πλευρά της η δήμαρχος Γαύδου ανέφερε πως «οι αναλύσεις που όλοι επικαλούνται έχουν να κάνουν με δείγματα από σημεία που δεν χρησιμοποιούνται για πόσιμο νερό».

    «Τον Αύγουστο, όταν και ήταν σε έξαρση τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νησί μας, στάλθηκαν δείγματα στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων και του ΕΟΔΥ. Κοινό αποτέλεσμα… νοροϊός ήτοι ιογενής γαστρεντερίτιδα! Συνθήκες υγιεινής δηλαδή που διαμορφώθηκαν σε κάποια σημεία της Γαύδου, οδήγησαν σε εξάπλωση και… ο νοών νοείτω».

    Μεταξύ άλλων η δήμαρχος τονίζει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Γαύδου πίνει εμφιαλωμένο νερό, καθώς το νερό του νησιού έχει υψηλή αγωγιμότητα.

    «Όσο για το θέμα του γιατρού ποιος λογικός άνθρωπος θα επιζητούσε να φύγει από ένα απομονωμένο νησί όπως η Γαύδος ένας γιατρός, όταν η μεγαλύτερη ανασφάλεια που βιώνουν οι ακρίτες έχει να κάνει με την υγεία τους;», σημείωσε η κα Στεφανάκη.

    Πηγή :ethnos.gr

  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μολύνθηκαν τα νερά Σηκουάνα - Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις τριάθλου
    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μολύνθηκαν τα νερά Σηκουάνα - Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις τριάθλου

    Οι βροχοπτώσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου στο Παρίσι, μόλυναν τα νερά του Σηκουάνα τις ώρες που ακολούθησαν, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να ακυρώσουν την προπόνηση τριάθλου που είχε προγραμματισθεί για σήμερα (28/7) το πρωί στον περίφημο ποταμό, αλλά παραμένουν «βέβαιοι» ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά την Τρίτη και την Τετάρτη.

    ο τρίαθλο είναι το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, την δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σήμερα τα ξημερώματα, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, η διεθνής ομοσπονδία τριάθλου, καθώς και οι τοπικές αρχές, έλαβαν την «κοινή απόφαση να ακυρώσουν το κολυμβητικό μέρος της εξοικείωσης» που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, επειδή «τα επίπεδα μόλυνσης του νερού δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

    Το απόγευμα του Σαββάτου, οι διοργανωτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο κατακλυσμός της προηγούμενης ημέρας (σ.σ. περίπου 16 χιλιοστά νερού), ήταν πιθανό να υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού.

    Δεν διευκρινίσθηκε, ωστόσο, το επίπεδο των βακτηρίων E.Coli και εντερόκοκκου που πρέπει να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, αλλά τονίσθηκε «η προτεραιότητα της υγείας των αθλητών».

    Πριν από την κολύμβηση που έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη και την Τετάρτη, οι τριαθλητές έχουν την ευκαιρία να «εξοικειωθούν» με το ποτάμι, ακόμα κι αν κάποιοι αποφασίσουν να συνεχίσουν την προπόνηση στην πισίνα, ιδίως στη θρυλική πισίνα George Vallerey στα ανατολικά του Παρισιού, όπου κολύμπησαν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924.

    «Τα αγωνίσματα τρεξίματος και ποδηλασίας» για την πρωινή προπόνηση της Κυριακής «θα πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί», ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές.

    Πηγή: cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YOAN VALAT

  • Βρετανία: Μολυσμένες με υπερδιπλάσιο επίπεδο βακτηρίων από ότι θεωρείται επικίνδυνο το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία
    Βρετανία: Μολυσμένες με υπερδιπλάσιο επίπεδο βακτηρίων από ότι θεωρείται επικίνδυνο το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία

    Σύμφωνα με έρευνα του Independent, μια από τις παραλίες μία από αυτές ξεπέρασε επτά φορές το όριο

    Μη ασφαλή επίπεδα του βακτηρίου E coli βρέθηκαν σε πάνω από το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία στη Μεγάλη Βρετανία.
    To E.Coli είναι ένα βακτήριο που ευθύνεται για πολλές τροφιμογενείς ασθένειες, όπως γαστρεντερίτιδα με έντονα συμπτώματα, αλλά και ουρολοιμώξεις, εάν προσβάλλει το ουροποιητικό.
    Σύμφωνα με πληροφορίες που έφερε στο φως ο Independent, 8 από τις 72 καλύτερες παραλίες της χώρας κατέγραψαν υψηλά επίπεδα E coli τον περασμένο μήνα.
    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος (EA) της χώρας, το νερό που περιέχει περισσότερες από 1.000 αποικίες E coli ανά 100ml είναι κακής ποιότητας και δεν συνιστάται να κολυμπά κανείς σε αυτό.
    Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι 8 αυτές παραλίες με γαλάζια σημαία είχαν υπερδιπλάσιο επίπεδο αποικιών, ενώ μία από αυτές ξεπέρασε επτά φορές το όριο.

    Οι παραλίες Seaburn (Sunderland), Roker (Sunderland), Whitby (Scarborough), Christchurch Avon (Bournemouth), Beer (ανατολικό Devon) Seaton (ανατολικό Devon) και Sidmouth κατέγραψαν περισσότερες από 1.000 αποικίες E coli σε τουλάχιστον ένα δείγμα που ελήφθη μεταξύ 1ης και 28ης Μαΐου.

    Ανησυχίες σχετικά με τα λύματα που καταλήγουν στις θάλασσες

    Οι γαλάζιες σημαίες απονέμονται σε παραλίες οι οποίες πληρούν αυστηρά διεθνή πρότυπα ποιότητας και καθαριότητας των υδάτων.

    Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι οι τουρίστες και οι παραθεριστές δεν θα μπορούν να κολυμπήσουν σε αυτές τις παραλίες, τα ευρήματα για την εύρεση υψηλών επιπέδων βακτηρίων σε αυτές εγείρει και ανησυχίες για τις διαρροές λυμάτων από τις εταιρείες ύδρευσης.

    Σύμφωνα με τον Independent, εταιρείες ύδρευσης έχουν τεθεί υπό το μικροσκόπιο τα τελευταία χρόνια, αφού έχει αποκαλυφθεί ότι πολλές από αυτές έχουν απορρίψει λύματα στα ποτάμια και τα παράκτια ύδατα της χώρας.

    Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το βρόχινο νερό και τα λύματα μοιράζονται τους ίδιους σωλήνες σε ένα συνδυασμένο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων μπορεί μερικές φορές να υπερφορτωθούν.

    Όταν συμβαίνει αυτό, τα απόβλητα χύνονται στις υδάτινες οδούς για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα του συστήματος, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα σε σπίτια και άλλες ιδιοκτησίες.

    Αυτό το σύστημα ονομάζεται σε ελεύθερη μετάφραση «υπερχείλιση καταιγίδας» και ενεργοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο, εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται συστηματικά, με ορισμένες εταιρείες ύδρευσης να απορρίπτουν λύματα ακόμη και τις ημέρες που δεν έχει βρέξει.

    Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τα λύματα που καταλήγουν τελικά στις θάλασσες μπορεί να περιλαμβάνουν υγρά μαντηλάκια και χρησιμοποιημένα προϊόντα υγιεινής, τα οποία φυσικά περιέχουν βακτήρια.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Ποιες χώρες ήταν οι πιο μολυσμένες το 2023 - Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
    Ποιες χώρες ήταν οι πιο μολυσμένες το 2023 - Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

    Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αποκαλύπτει η σχετική έκθεση του IQAir που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (19/3), με μόλις επτά χώρες να καταφέρνουν να μείνουν «πιστές» στην ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) του ΠΟΥ.

    Οι χώρες αυτές είναι οι: Αυστραλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Νέα Ζηλανδία.

    Στον αντίποδα, οι πέντε πιο μολυσμένες χώρες το 2023 ήταν:

    • Το Μπαγκλαντές (79,9 μg/m3), με ποσοστό 15 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια
    • Πακιστάν (73,7 μg/m3) με ποσοστό 14 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια
    • Ινδία (54,4 μg/m3) με ποσοστό 10 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια
    • Τατζικιστάν (49,0 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια του ΠΟΥ
    • Μπουρκίνα Φάσο (46,6 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.
    Ποια είναι η πιο «καθαρή» πόλη της Ελλάδας

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του IQAir, η ελληνική πόλη με τον πιο καθαρό αέρα - που συνιστά και την ειδοποιό διαφορά για την παρούσα έκθεση στη χώρα μας - είναι η o Άγιος Παύλος.

    Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι περισσότερες πόλεις, στις οποίες συγκεντρώνει δεδομένα η έρευνα, υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια του ΠΟΥ.

    Η Αθήνα σε όλες τις περιοχές καταγράφει ποσοστά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, όπως και αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Αγρίνιο, αλλά και η Ξάνθη.

    Ειδικότερα, η πρωτεύουσα καταγράφει ποσοστό 15,7 μg/m3, ενώ η περιοχή με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι το Ίλιον με 21,9 μg/m3.

    Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα η πιο μολυσμένη περιοχή είναι η Βασιλική με 20,6 μg/m3.

    Το Αγρίνιο για μια ακόμη χρονιά καταγράφει επίσης αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με 17,9 μg/m3.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία

    Προκαλώντας έναν στους εννέα θανάτους παγκοσμίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για περίπου επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

    Συνολικά 124 (που αντιστοιχεί στο 92,5%) από 134 χώρες και περιοχές υπερέβησαν την ετήσια κατευθυντήρια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων του ΠΟΥ των 5 μg/m3.

    • Το Begusarai της Ινδίας ήταν η πιο μολυσμένη μητροπολιτική περιοχή του 2023. Η Ινδία ήταν η χώρα των τεσσάρων πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο.
    • Η πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ ήταν το Κολόμπους του Οχάιο. Το Beloit, το Wisconsin ήταν η πιο μολυσμένη πόλη στις ΗΠΑ.
    • Το Λας Βέγκας της Νεβάδα ήταν η πιο καθαρή μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.
    • Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της έκθεσης, ο Καναδάς ήταν η πιο μολυσμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική, με τις 13 πιο μολυσμένες πόλεις της περιοχής να βρίσκονται εντός των συνόρων της.
    • Το 70% των δεδομένων ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής προέρχεται από αισθητήρες χαμηλού κόστους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ινδία: Οι αρχές στο Νέο Δελχί άνοιξαν σχολεία, εργοτάξια - Παραμένουν «επικίνδυνα» τα επίπεδα ατμοσφαιρκής μόλυνσης
    Ινδία: Οι αρχές στο Νέο Δελχί άνοιξαν σχολεία, εργοτάξια - Παραμένουν «επικίνδυνα» τα επίπεδα ατμοσφαιρκής μόλυνσης

    Οι αρχές στην πρωτεύουσα της Ινδίας άνοιξαν και πάλι σχολεία και ορισμένα εργοτάξια σήμερα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι υποχωρεί η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα, παρόλο που χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη», και ενώ τοξικός αφρός ήταν ορατός σε τμήμα του ποταμού Γιαμούνα που διαρρέει το Νέο Δελχί.

    Η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου ξεκίνησε και πάλι αυτό τον μήνα τον αγώνα που δίνει κάθε χρόνο με τη μόλυνση, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών. Ο δείκτης ποιότητας του αέρα (AQI) σήμερα ήταν στο 336 συγκριτικά με το επίπεδο των 509 της Πέμπτης, αλλά και πάλι θεωρείται «επικίνδυνος», σύμφωνα με τον ελβετικό όμιλο IQAir.

    Ινδία: Με μάσκες τα παιδιά προς τα σχολεία

    Τα παιδιά φορούσαν μάσκες καθ’ οδόν προς τα σχολεία τους, τα οποία έμειναν κλειστά για σχεδόν δύο εβδομάδες για να τα προστατεύσουν από τη ρύπανση, ενώ ινδουιστές πιστοί, στο πλαίσιο θρησκευτικής γιορτής, περπατούσαν αργά στην πρωινή ομίχλη για να βουτήξουν στον ποταμό, αψηφώντας τον λευκό αφρό, τον οποίο οι αρχές έχουν περιγράψει ως τοξικό.

    Ο αφρός προκαλείται από τη λάσπη και τα μη επεξεργασμένα λύματα, δήλωσε πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης στο Δελχί, προσθέτοντας ότι το συμβούλιο ύδρευσης της πόλης προχωρά σε ψεκασμούς με ειδικά χημικά, ασφαλή για κατανάλωση, για τον θέσει υπό έλεγχο.

    «Ο αφρός δεν είναι από τη φύση του θανατηφόρος», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος Ανκίτ Σριβαστάνα, μηχανικός περιβάλλοντος. «Δεν θα πεθάνεις με την κατάποση, αλλά θα αρρωστήσεις».

    Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος στο Δελχί Γκοπάλ Ράι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι οικοδομικές εργασίες για δημόσια κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν και πάλι, αν και με περιορισμούς στις δραστηριότητες που σηκώνουν σκόνη.

    Τα σχόλια αυτά έρχονται σε συνέχεια της ανάκλησης το Σάββατο των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ποιότητα του αέρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κάθε μορφής οικοδομική δραστηριότητα, αλλά τα οποία χαλάρωσαν όταν βελτιώθηκαν τα επίπεδα του δείκτη.

    Ινδία: Γιατί επιδεινώνεται η ρύπανση στο Νέο Δελχί

    Ο δείκτης AQI στο Δελχί προβλέπεται να υποχωρήσει κατά τις επόμενες δύο ημέρες καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι ταχύτητες των ανέμων, σύμφωνα με το σύστημα προειδοποίησης των αρχών για την ποιότητα του αέρα.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δελχί επιδεινώνεται τον χειμώνα, όταν μειώνεται η ταχύτητα του ανέμου και ψυχρές αέριες μάζες εγκλωβίζουν ρύπους από τα οχήματα, τις βιομηχανίες και την καύση υπολειμμάτων από τη συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAJAT GUPTA

  • Συναγερμός στην Ιαπωνία: Εργάτες ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο νερό από την Φουκουσίμα - Στο νοσοκομείο δύο άτομα
    Συναγερμός στην Ιαπωνία: Εργάτες ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο νερό από την Φουκουσίμα - Στο νοσοκομείο δύο άτομα

    Τέσσερις εργάτες που δούλευαν στο εργοτάξιο κατεδάφισης του κατεστραμμένου πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Φουκουσίμα ήλθαν σε επαφή με νερό μολυσμένο με ραδιενεργές ουσίες. Οι δυο από αυτούς εισήχθησαν σε νοσοκομείο προληπτικά.

    Συνολικά πέντε εργάτες καθάριζαν σωληνώσεις του συστήματος φιλτραρίσματος ALPS –που χρησιμοποιείται για την απορρύπανση υδάτων που χρησιμοποιούνταν όταν έγινε η καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011–, όταν εύκαμπτος σωλήνας βγήκε από τη θέση του, πιτσιλίζοντας τους δύο, εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας TEPCO, της διαχειρίστριας της μονάδας.

    Άλλοι δύο εργαζόμενοι μολύνθηκαν καθώς καθάριζαν τις ζημιές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Το επίπεδο ραδιενέργειας στους δυο άνδρες που εισήχθησαν σε νοσοκομείο ήταν πάνω από το όριο που θεωρείται αβλαβές. Ο ένας διαπιστώθηκε πως έχει μολυνθεί από 6,6 μιλισιβέρτ (mSv) ακτινοβολίας βήτα, ενώ το όριο ασφαλείας είναι τα 5 mSv.

    Η πιθανότητα οι δυο εργαζόμενοι να υποστούν εγκαύματα εξαιτίας της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια χαρακτηρίστηκε πολύ μικρή από γιατρό, σύμφωνα με την TEPCO.

    «Μας ενημέρωσαν πως η κατάσταση των δυο εργατών που νοσηλεύονται είναι σταθερή», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για περίπου δυο εβδομάδες για (να υποβληθούν σε) επαναληπτικές εξετάσεις».

    Η εταιρεία μελετά τις περιστάσεις του ατυχήματος προκειμένου να λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο συμβάν, πρόσθεσε.

    Η TEPCO άρχισε στα τέλη Αυγούστου τη διαδικασία απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό, έπειτα από επεξεργασία τους και διάλυσή τους σε θαλασσινό νερό, ποσότητες νερού που είχαν χρησιμοποιηθεί για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα Νταϊίτσι, που υπέστησαν τήξη πυρήνα μετά τον σεισμό 9,1 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι του 2011.

    Η δεύτερη φάση της απόρριψης, που γίνεται σταδιακά και αναμένεται να διαρκέσει ως τις αρχές των χρόνων του 2050 με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα, ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

    Η διαδικασία έχει εξασφαλίσει πράσινο φως από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και το Τόκιο διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

    Τα νερά υποβάλλονται σε επεξεργασία με το ALPS (Advanced Liquid Processing System, «προηγμένο σύστημα επεξεργασίας υγρών»), ώστε να απαλλαγούν από τις ραδιενεργές ουσίες, με την εξαίρεση του τριτίου, ισοτόπου του υδρογόνου που δεν χαρακτηρίζεται επικίνδυνο παρά μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις.

    Για αυτόν τον λόγο η TEPCO προχωρά πλέον στη διάλυση του τριτιούχου νερού σε θαλασσινό προτού πετάξει τα χρησιμοποιημένα ύδατα στον ωκεανό, ώστε το επίπεδο ραδιενέργειας να μην ξεπερνά το όριο-στόχο των 1.500 Μπεκερέλ ανά λίτρο (Bq/L). Το επίπεδο αυτό είναι 40 φορές χαμηλότερο από το όριο στην Ιαπωνία, και είναι επίσης επτά φορές χαμηλότερο από αυτό που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/L).

    Η Ιαπωνία σχεδιάζει να ρίξει στον Ειρηνικό πάνω από 1,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που περιέχει τρίτιο από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, ποσότητα που θα γέμιζε 540 ολυμπιακές πισίνες.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KIMIMASA MAYAMA POOL

  • Ανησυχία στην Ιαπωνία: Δύο εργάτες μολύνθηκαν από διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα
    Ανησυχία στην Ιαπωνία: Δύο εργάτες μολύνθηκαν από διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα

    Δύο εργάτες που εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού σε αγωγό του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού Νταΐτσι της Φουκουσίμα μολύνθηκαν από διαρροή ραδιενεργού ύδατος και εισήχθησαν σε νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρία TEPCO (Tokyo Electric Power Company).

    Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι δύο υπάλληλοι (ηλικίας περίπου 20 και 40 ετών) διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φουκουσίμα και παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση παρότι δεν έχουν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα.

    Το ατύχημα συνέβη χθες Τετάρτη όταν οι εργάτες εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού σε αγωγό του Προηγμένου Συστήματος Επεξεργασίας Υγρών (Advanced Liquid Processing System ή ALPS) που φιλτράρει το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του εναπομείναντος πυρηνικού καυσίμου στον σταθμό.

    Ένας εύκαμπτος σωλήνας έφυγε από τη θέση του, με αποτέλεσμα να ξεπηδήσουν περίπου 100 χιλιοστόλιτρα (ml) του ραδιενεργού υγρού, το οποίο μόλυνε τους υπαλλήλους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας.

    Σε έναν εκ των δύο εργατών ανιχνεύθηκαν 6,6 μιλισιβέρτ (mSv) ακτινοβολίας βήτα, πάνω από προβλεπόμενο όριο ασφαλείας των 5 mSV. Η TEPCO υπογραμμίζει ότι οι δύο υπάλληλοι δεν φορούσαν τον αδιάβροχο προστατευτικό εξοπλισμό που απαιτείται για την εκτέλεση εργασιών στον σταθμό.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η άγρια ζωή «καίγεται» από τα επιβραδυντικά φλόγας
    Η άγρια ζωή «καίγεται» από τα επιβραδυντικά φλόγας

    Από τις φάλαινες ως τις πεταλούδες και τα ψάρια του Ευρώτα περισσότερα από 150 είδη άγριων ζώων σε όλες τις ηπείρους μολύνονται από τα «επίμονα» αυτά χημικά που χρησιμοποιούνται σε πλήθος προϊόντων.

    Περισσότερα από 150 είδη άγριων ζώων σε όλες τις ηπείρους μολύνονται από χημικά που είναι γνωστά ως επιβραδυντικά φλόγας, σύμφωνα με έναν νέο χάρτη, ο οποίος βασίζεται σε σχετικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί ανά τον κόσμο.

    Μεταξύ των ζώων που έχουν πέσει «θύματα» των ευρέως χρησιμοποιούμενων χημικών είναι οι όρκες, τα κόκκινα πάντα, οι χιμπατζήδες και άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

    Σημειώνεται ότι στον νέο χάρτη περιλαμβάνεται και ο ελληνικός ποταμός Ευρώτας όπου, όπως αναγράφεται, έχουν εντοπιστεί ψάρια ενός ενδημικού είδους που ονομάζεται καιαδική μενίδα (Squalius keadicus), επιβαρυμένα με επιβραδυντικά φλόγας.

    Τα επιβραδυντικά φλόγας συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα των ζώων της στεριάς και της θάλασσας

    Τα συγκεκριμένα χημικά που ονομάζονται και επιβραδυντικά καύσης προστίθενται σε έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, οχήματα και πολλά άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης προκειμένου να τα καταστήσουν λιγότερο εύφλεκτα. Ωστόσο συχνά δεν επιτελούν τον ρόλο τους ενώ παράλληλα «μεταναστεύουν» στα ζώα και στους ανθρώπους προκαλώντας τους βλάβες.

    «Τα επιβραδυντικά φλόγας δεν κάνουν τις τηλεοράσεις και τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή απέναντι στις πυρκαγιές, αλλά την ίδια στιγμή μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους και τα ζώα» ανέφερε η Λίντια Τζαλ, επιστήμονας στο Green Science Policy Institute και επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε τον νέο χάρτη.

    Τα επιβραδυντικά φλόγας που εντοπίστηκαν σε πλήθος ειδών ζώων περιλαμβάνουν τόσο χημικά που έχουν απαγορευθεί όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) και οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDEs) όπως και νεότερα χημικά που αντικατέστησαν τα προηγούμενα όπως οι χλωριωμένες παραφίνες και τα οργανοφωσφορικά.

    Παρότι είναι πλέον γνωστό ότι οι χλωριωμένες παραφίνες συνδέονται με καρκίνο του ήπατος, του θυρεοειδούς και του νεφρού σε πειραματόζωα, χρησιμοποιούνται ακόμη ευρέως σε καταναλωτικά προϊόντα – η ετήσια παραγωγή τους είναι μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου τόνων. Αντιστοίχως αυξάνεται και η χρήση των οργανοφωσφορικών, παρότι έχει φανεί ότι η έκθεση των παιδιών ακόμη και σε χαμηλά επίπεδά τους μπορεί να έχει επίπτωση στο ΙQ, στην προσοχή και στη μνήμη τους.

    Όρκες, τα μεγάλα «θύματα»

    Τα επιβραδυντικά φλόγας συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα των ζώων της στεριάς και της θάλασσας με τα υψηλότερα επίπεδά τους να εντοπίζονται στα θαλάσσια θηλαστικά και στα αρπακτικά πουλιά.

    Για παράδειγμα, έχει φανεί ότι η ύπαρξη PCBs στον οργανισμό φαλαινών συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης των μικρών που φέρνουν στον κόσμο και πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πληθυσμοί από όρκες στη Γροιλανδία, στο στενό του Γιβραλτάρ και στη Χαβάη έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της συσσώρευσης των συγκεκριμένων χημικών.

    Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα PCBs μπορούν να εξαφανίσουν το 50% του πληθυσμού της όρκας μέσα στον επόμενο αιώνα. Και αυτό παρότι τα συγκεκριμένα επιβραδυντικά φλόγας έχουν απαγορευθεί από τη δεκαετία του 1970!

    Απαιτείται επικαιροποίηση των στάνταρντ

    «Οι όρκες δεν πρέπει να κολυμπούν σε μια ‘θάλασσα’ από επιβραδυντικά φλόγας. Η επιστήμη είναι σαφής και δείχνει ότι αυτά τα χημικά βλάπτουν την ανάπτυξή τους – όπως και την ανάπτυξη των παιδιών μας» υπογράμμισε η Αρλίν Μπλουμ, εκτελεστική διευθύντρια του Green Science Policy Institute και προσέθεσε: «Χρειάζεται να επικαιροποιήσουμε τα αναποτελεσματικά στάνταρντ σχετικά με τα εύφλεκτα υλικά για να σταματήσουμε τη διείσδυση αυτών των τοξικών χημικών στο περιβάλλον, στα άγρια ζώα και σε εμάς τους ίδιους».

    Σε βατράχους και χιμπατζήδες

    H εισαγωγή των χημικών στον οργανισμό των ζώων αποδεικνύεται από πλήθος παραδειγμάτων: πιτσιλωτοί βάτραχοι που ζουν κοντά σε «χωματερές» ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Κίνα και εκτίθενται σε επιβραδυντικά φλόγας εμφανίζουν συρρίκνωση του ήπατος ενώ μεταφέρουν τα επικίνδυνα χημικά και στα αβγά τους.

    Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι επιβραδυντικά φλόγας εντοπίζονται σε είδη που ζουν σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται μακριά από τα σημεία παραγωγής, χρήσης και απόρριψης των χημικών. Αυτό δείχνει ότι τα επιβραδυντικά φλόγας μπορούν να «ταξιδέψουν» σε μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα υψηλά επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας έχουν ανιχνευθεί σε χιμπατζήδες στο προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο της Ουγκάντας.

    Οι παγκόσμιες συνέπειες του… χημικού φαύλου κύκλου

    «Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τις παγκόσμιες συνέπειες της συνεχούς αντικαστάσης επιβλαβών επιβραδυντικών φλόγας με άλλα νεότερα τα οποία αποδεικνύονται εξίσου επιβλαβή» σημείωσε η Τζαλ και κατέληξε λέγοντας ότι «αντί να λαμβάνει χώρα αυτός ο ατέρμονος κύκλος αντικαταστάσεων που δεν ωφελούν, χρειάζεται να αξιολογήσουμε αν πολλά από τα στάνταρντ σχετικά με τα εύφλεκτα υλικά που οδηγούν σε χρήση τέτοιων χημικών βοηθούν ή τελικώς καταστρέφουν την άγρια ζωή και τους ανθρώπους».

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ