Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 15:39

Ο αριθμός των πιγκουίνων του είδους Πυγοσκελίς της Ανταρκτικής έχει μειωθεί δραματικά - Προειδοποιούν οι επιστήμονες

Γράφτηκε από
Ad Slot

Ο αριθμός των πιγκουίνων του είδους Πυγοσκελίς της Ανταρκτικής σε κάποιες αποικίες της Δυτικής Ανταρκτικής έχει μειωθεί έως και κατά 77% από την τελευταία φορά που έγινε σχετική έρευνα την περίοδο του 1970, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή.
Αυτό το είδος πιγκουίνων κατοικεί στα νησιά και στις ακτές του Νότιου Ειρηνικού και του Ανταρκτικού ή Νότιου Ωκεανού και τρέφεται με κριλ (Σ.τ.Σ: ένα είδος θαλάσσιου οργανισμού που μοιάζει με γαρίδα).

"Οι μειώσεις που έχουμε δει είναι σαφώς δραματικές", λέει ο Στιβ Φόρεστ, ένας επιστήμονας της Βιολογίας της Διατήρησης, ο οποίος συνεργάστηκε με μια ομάδα επιστημόνων από δύο αμερικανικά πανεπιστήμια, το Stony Brook και το Northeastern, σε μια αποστολή στην Ανταρκτική, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε.

"Κάτι συμβαίνει στα θεμέλια της τροφικής αλυσίδας εδώ. Έχουμε μικρότερη επάρκεια τροφής που προκαλεί μείωση σε αυτούς τους πληθυσμούς όλο και περισσότερο στη διάρκεια του χρόνου και το ερώτημα είναι, πρόκειται αυτό να συνεχιστεί;", εξηγεί ο Φόρεστ.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο πλοία της Greenpeace, το Esperanza και το Arctic Sunrise, πραγματοποίησαν την αποστολή τους στη Δυτική Ανταρκτική από τις 5 Ιανουαρίου ως τις 8 Φεβρουαρίου και χρησιμοποίησαν τεχνικές παρακολούθησης και drone για να αξιολογήσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ο αριθμός των πιγκουίνων του είδους Πυγοσκελίς της Ανταρκτικής σε έναν σημαντικό βιότοπο στην περιοχή, το Νησί των Ελεφάντων, έχει μειωθεί κατά σχεδόν 60% από την τελευταία καταμέτρηση το 1971 αριθμώντας σήμερα λιγότερα από 53.000 ζευγάρια αναπαραγωγής, διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα.

"Ενώ πολλοί παράγοντες μπορεί να έχουν παίξει ρόλο, όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε παραπέμπουν στην κλιματική αλλαγή ως υπεύθυνη για τις αλλαγές που βλέπουμε", εξηγεί η Χέδερ Λιντς, μια βοηθός καθηγήτρια Οικολογίας και Εξέλιξης στο πανεπιστήμιο Stony Brook.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization, WMO) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ερευνητική βάση στην Ανταρκτική κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ήπειρο--18,3 βαθμούς Κελσίου--καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει το λιώσιμο των πάγων γύρω από τον Νότιο Πόλο.

Έντονη Οσμή

Μια έντονη οσμή από περιττώματα πιγκουίνων ενημερώνει τους επιστήμονες ότι πλησιάζουν μια αποικία τους προτού ακόμη ακούσουν το δυνατό κρώξιμό τους.

Οι πιγκουίνοι δεν έχουν μάθει να φοβούνται τον άνθρωπο και έτσι αψηφούν τους επισκέπτες τους.

Η Greenpeace καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να δεσμευτούν στην προστασία του 30% των παγκόσμιων ωκεανών μέχρι το 2030, έναν στόχο που ζητούν οι επιστήμονες και ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων ως τον κατώτερο απαιτούμενο για να σταματήσει η καταστροφή που συντελείται από την επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκληθούν από τις 23 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου για να συμφωνήσουν σε μια Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να επικυρωθεί.

"Νομίζω ότι θα χάσουμε πολλά από αυτά που αγαπάμε...όπως τους πιγκουίνους από το Νησί των Ελεφάντων, αλλά θεωρώ ότι τελικά το ερώτημα είναι σε τι κόσμο θέλουμε να ζούμε", δήλωσε στο Reuters η Φρίντα Μπένγκτσον, μια ακτιβίστρια της Greenpeace για τους ωκεανούς.

"Οι ωκεανοί μας είναι υπερβολικά σημαντικοί για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος", κατέληξε.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 12:25

Σχετικά Άρθρα

  • Ανταρκτική: Διπλό πλήγμα για τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο από το λιώσιμο των πάγων και τη γρίπη
    Ανταρκτική: Διπλό πλήγμα για τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο από το λιώσιμο των πάγων και τη γρίπη

    Λόγω της υποχώρησης του θαλάσσιου πάγου οι νεοσσοί πέθαναν στο ένα πέμπτο των αποικιών το 2023. Στο μεταξύ έφτασε στην Ανταρκτική και η γρίπη Η5Ν1.

    Κακά μαντάτα για τις αποικίες του αυτοκρατορικού πιγκουίνου, του πλέον εμβληματικού ζώου της Ανταρκτικής, φέρνουν οι τελευταίες παρατηρήσεις.

    Οι νεοσσοί χάθηκαν στο ένα πέμπτο των αποικιών λόγω συρρίκνωσης του θαλάσσιου πάγου σε ιστορικό χαμηλό στα τέλη του 2023, ανακοίνωσε η Βρετανική Αποστολή στην Ανταρκτική (BAS).

    Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται για πρώτη φορά στη λευκή ήπειρο και απειλεί τους πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται σε πυκνές αποικίες.

    Ο ιός H5N1 έχει ήδη σκοτώσει μεγάλο αριθμό θαλάσσιων ελεφάντων και πρόσφατα ανιχνεύθηκε σε ένα άλλο είδος πιγκουίνου της Ανταρκτικής, τον πιγκουίνο της Αδελαΐδας, και οι προσπάθειες για την παρακολούθησή του βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος (Aptenodytes forsteri), το πιο μεγαλόσωμο είδος πιγκουίνου και ένα από τα ελάχιστα ζώα που μένουν στην Ανταρκτική όλο το χρόνο, εξαρτάται από τους πάγους που επιπλέουν έξω από τις ακτές για να μεγαλώσει τα μικρά τους.

    Αν ο θαλάσσιος πάγος αρχίσει να σπάει πιο νωρίς με το τέλος του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, οι νεοσσοί αναγκάζονται να πέσουν στο νερό πριν αναπτυχθεί πλήρως το αδιάβροχο φτέρωμά τους.

    «Είτε θα πνιγούν είτε θα παγώσουν μέχρι θανάτου» είπε στο Reuters ο Πίτερ Φρέτγουελ, ερευνητής της BAS που παρακολουθεί την άγρια ζωή της Ανταρκτικής σε δορυφορικές εικόνες.

    Αυτό συνέβη πέρυσι στις 14 από τις 66 αποικίες του αυτοκτρατορικού πιγκουίνου καθώς η έκταση του θαλάσσιου πάγου έπεσε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η κλιματική συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, πιθανότατα το θερμότερο εδώ και τουλάχιστον 100.000 χρόνια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

    Το θετικό είναι ότι οι περυσινές απώλειες ήταν μικρότερες από ό,τι το 2022, όταν οι νεοσσοί πέθαναν στο ένα τρίτο των αποικιών λόγω συρρίκνωσης του θαλάσσιου πάγου.

    Ορισμένες αποικίες γλίτωσαν φέτος μετακομίζοντας σε πιο παχιά στρώματα πάγου ή σε παγόβουνα, είπε ο Φρέτγουελ.

    Είναι μια καθησυχαστική παρατήρηση καθώς δείχνει ότι «τα πτηνά αυτά μπορούν ως έναν βαθμό να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες».

    Παρόλα αυτά, το είδος εκτιμάται ότι μπορεί να εξαφανιστεί γύρω στα τέλη του αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Πηγή: In.gr
  • Μωρά πιγκουίνοι βουτούν από γκρεμό 15 μέτρων για την πρώτη τους βουτιά στα νερά της Ανταρκτικής (video)
    Μωρά πιγκουίνοι βουτούν από γκρεμό 15 μέτρων για την πρώτη τους βουτιά στα νερά της Ανταρκτικής (video)

    Απίστευτα πλάνα από το πρώτο μπάνιο μικρών πιγκουίνων στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής.

    Εντυπωσιακές εικόνες από τη στιγμή που εκατοντάδες μωρά πιγκουίνοι από έναν τεράστιο βράχο ύψους 15 μέτρων για να κολυμπήσουν για πρώτη φορά στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής, έδωσε στη δημοσιότητα το National Geographic.

    Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει η New York Post, ο βραβευμένος κινηματογραφιστής του National Geographic, Μπέρτι Γκρέγκορι, πέρασε δύο μήνες παρακολουθώντας μια αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων με 10.000 μέλη στην Ανταρκτική Χερσόνησο, και είχε την τύχη να καταγράψει με τον φακό του την ασυνήθιστη σκηνή, όπως είπε ο ίδιος στην εκπομπη «Good Morning America».

    «Όταν οι νεοσσοί κάνουν την πρώτη τους βουτιά συνήθως πηδούν στη θάλασσα από πάγο περίπου μισού μέτρου. Παρατηρήσαμε ότι πολλοί νεοσσοί προσπερνούσαν εκείνα τα σημεία για να πάνε κάπου αλλού. Έτσι χρησιμοποίησα το drone για να δω τι ακριβώς συνέβαινε και συνειδητοποίησα ότι συγκεντρώνονταν στην άκρη ενός τεράστιου γκρεμού ύψους 15 μέτρων. Έπειτα άρχισαν να πηδούν ένα-ένα για να κάνουν το πρώτο τους μπάνιο στον Νότιο Ωκεανό» είπε ο Γκρέγκορι περιγράφοντας τα όσα είδε.

    Στο βίντεο φαίνονται μία μακριά γραμμή από πολλά πιγκουινάκια να βαδίζουν διστακτικά το χείλος του γκρεμού. Κάποια στιγμή, ένα από αυτά πηδάει στο κενό και πέφτει στο νερό με έναν παφλασμό. Λίγη ώρα αργότερα εμφανίζεται να κολυμπάει σώο και αβλαβές. Έχοντας πάρει πλέον θάρρος, ακολουθούν το παράδειγμά του και τα υπόλοιπα πιγκουινάκια βουτώντας από ψηλά προκειμένου να απολαύσουν το πρώτο τους μπάνιο.

    «Έπεφταν και υπήρχαν μεγάλα κομμάτια πάγου που επέπλεαν στο νερό κάτω από αυτά, οπότε θα ήταν σαν να πέφτουν πάνω σε ένα κομμάτι τσιμέντο», είπε ο Γκρέγκορι, προσθέτοντας ότι τα πιγκουινάκια έβγαιναν αμέσως στην επιφάνεια κολυμπώντας, παρότι δεν το είχαν ξανακάνει στη ζωή τους.

    Το εκπληκτικό υλικό του Γκρέγκορι, το οποίο δείχνει για πρώτη φορά νεοσσούς πιγκουίνους να πηδούν από γκρεμό, θα συμπεριληφθεί στο ντοκιμαντέρ «Secrets of the Penguins» που θα κάνει πρεμιέρα την Ημέρα της Γης (22 Απριλίου) του 2025.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ανησυχία από τον θάνατο εκατοντάδων πιγκουίνων στην Ανταρκτική: Ποιος ιός «απειλεί» τα θαλάσσια πτηνά
    Ανησυχία από τον θάνατο εκατοντάδων πιγκουίνων στην Ανταρκτική: Ποιος ιός «απειλεί» τα θαλάσσια πτηνά

    Ένας θανατηφόρος τύπος του ιού της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε 532 νεκρούς πιγκουίνους στο νησί Heroina, τροφοδοτώντας την ανησυχία ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μεταξύ των τεράστιων αποικιών των πιγκουίνων στην Ανταρκτική.

    Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων πάντως παραμένει αβέβαιος, με την απεραντοσύνη του νησιού και την κατάσταση των πτωμάτων να καθιστούν την πλήρη καταμέτρηση δύσκολη.

    Αυτή η ανησυχητική ανακάλυψη, που περιγράφεται λεπτομερώς σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Federation της Αυστραλίας, έχει προκαλέσει φόβους ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1, γνωστός για τις θανατηφόρες επιπτώσεις του, μπορεί να αποδεκατίσει και άλλα απειλούμενα είδη.

    Προκειμένου όμως να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον ακριβή τύπο του ιού που αποτελεί απειλή για την περιοχή, ερευνητές θα στείλουν δείγματα σε εξειδικευμένα εργαστήρια, με την ελπίδα ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν σαφήνεια στην κατάσταση.

    Εντοπίστηκε στη Νότια Αμερική το 2022

    Ο τύπος του ιού H5N1 πάντως που εξετάζεται σε όλες τις ηπείρους έχει θορυβήσει τους επιστήμονες παγκοσμίως. Αφού έφτασε στη Νότια Αμερική το 2022, προχώρησε γρήγορα στην Ανταρκτική, σηματοδοτώντας το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην απομακρυσμένη ήπειρο τον Φεβρουάριο. Αυτή η επιθετική εξάπλωση έχει εγείρει ανησυχίες για τον πιθανό αποδεκατισμό απειλούμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πληθυσμών πιγκουίνων.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Γρίπη των πτηνών: Τα πρώτα κρούσματα στην Ηπειρωτική Ανταρκτική
    Γρίπη των πτηνών: Τα πρώτα κρούσματα στην Ηπειρωτική Ανταρκτική

    Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν στην Ηπειρωτική Ανταρκτική κρούσματα της γρίπης των πτηνών με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και στους πιγκουίνους να είναι πλέον ορατός.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους η γρίπη των πτηνών (H5N1) έφτασε στην ηπειρωτική Ανταρκτική για πρώτη φορά με τον ιό H5N1 να εντοπίζεται την Παρασκευή (23/02) σε δύο νεκρά πουλιά κοντά στη βάση Primavera, τον επιστημονικό ερευνητικό σταθμό της Αργεντινής στη χερσόνησο της Ανταρκτικής.

    «Αυτή η ανακάλυψη καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι ο εξαιρετικά παθογόνος ιός της γρίπης των πτηνών έφτασε στην Ανταρκτική, παρά την απόσταση και τα φυσικά εμπόδια που τη χωρίζουν από άλλες ηπείρους», ανέφερε μια έκθεση της ισπανικής κυβέρνησης την Κυριακή (25/02), την οποία επικαλείται ο Guardian.

    Από την επιβεβαίωση των κρουσμάτων φαίνεται ότι ο ιός εξαπλώνεται στην περιοχή, πιθανότατα μέσω αποδημητικών πτηνών.

    Ο ιός H5N1 πιστεύεται ότι έχει σκοτώσει εκατομμύρια άγρια πτηνά παγκοσμίως από το 2021 και έχει εξαπλωθεί σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ωκεανία.

    Η γρίπη των πτηνών έφτασε στην ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής τον περασμένο Οκτώβριο. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος της Νότιας Γεωργίας και των Νήσων Σάντουιτς, περίπου 1.600 χιλιόμετρα μακριά από την ήπειρο της Ανταρκτικής. Βρέθηκε επίσης στα νησιά Φώκλαντ, τα οποία βρίσκονται 600 μίλια βορειοδυτικά της Νότιας Γεωργίας.

    Η γρίπη των πτηνών αρχικά εντοπίστηκε σε πτηνά όπως γλάροι, σκούα και γλαρόνια, όμως από τότε έχει βρεθεί σε άλμπατρος και πιγκουίνους.

    Επιπλέον έχει εξαπλωθεί στα θηλαστικά της Ανταρκτικής, σκοτώνοντας θαλάσσιους ελέφαντες και φώκιες. Τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Διατήρησης του Περιβάλλοντος της Αλάσκας ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα σε πολική αρκούδα.

    «Υπάρχουν πολλές αναφορές για υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) που επηρεάζει αρκετά είδη στις περιοχές της Ανταρκτικής αυτή την εποχή», δήλωσε ο Μάθιου Ντράιντεν από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. «Μπορεί να μην είχε αναφερθεί στην ηπειρωτική χώρα της Ανταρκτικής μέχρι τώρα λόγω των δυσκολιών πρόσβασης και δειγματοληψίας της άγριας ζωής εκεί», πρόσθεσε.

    «Το πρόβλημα είναι πόσος χρόνος θα πάρει για να μεταδοθεί σε άλλα είδη όπως οι πιγκουίνοι. Πρέπει να το παρακολουθούμε», τόνισε ο Αντόνιο Αλκάμι, ερευνητής στο Ισπανικό Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο. «Φοβάμαι ότι μάλλον θα μεταδοθεί στους πιγκουίνους. Τα σκούα ζουν αρκετά κοντά, και έτσι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μετάδοση, αλλά μένει να το δούμε», σημείωσε.

    Προηγούμενα κρούσματα στη Νότια Αφρική, τη Χιλή και την Αργεντινή έδειξαν ότι οι πιγκουίνοι είναι ευάλωτοι στον ιό. Από τότε που έφτασε ο H5N1 στη Νότια Αμερική, περισσότερα από 500.000 θαλάσσια πτηνά έχουν πεθάνει από την ασθένεια.

    «Εάν ο ιός αρχίσει να προκαλεί μαζικά γεγονότα θνησιμότητας σε αποικίες πιγκουίνων, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής», έγραψαν οι ερευνητές σε άρθρο τους τον Νοέμβριο.

    «Η είδηση δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της προηγουμένως αναφερόμενης παρουσίας της στα νησιά της Ανταρκτικής σε πουλιά και θαλάσσιους ελέφαντες. Φαίνεται απίθανο να μην μολυνθούν οι πιγκουίνοι που ζουν εκεί», δήλωσε η Νταϊάνα Μπελ, ομότιμη καθηγήτρια βιολογίας διατήρησης στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

    Ωστόσο, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    «Δεν μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο για να περιοριστεί η μετάδοση στην άγρια ζωή και το ξέσπασμα θα πρέπει να επιλυθεί φυσικά», κατέληξε ο Ντράιντεν, σύμφωνα πάντα με τον Guardian.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Συναγερμός στην Ανταρκτική: Βασιλικός πιγκουίνος φέρεται να πέθανε από τον ιό Η5Ν1
    Συναγερμός στην Ανταρκτική: Βασιλικός πιγκουίνος φέρεται να πέθανε από τον ιό Η5Ν1

    Γιατί οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής» στην Ανταρκτική.

    Τουλάχιστον ένας βασιλικός πιγκουίνος πιθανολογείται ότι πέθανε από τη γρίπη των πτηνών στην Ανταρκτική. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ο πρώτος του είδους που θα σκοτωθεί από τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό H5N1 στη φύση.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, ερευνητές έχουν προηγουμένως σημάνει συναγερμό για «μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής», εάν η γρίπη των πτηνών φτάσει σε απομακρυσμένους πληθυσμούς πιγκουίνων της Ανταρκτικής. Επισημαίνεται ότι οι πιγκουίνοι διανύουν την περίοδο αναπαραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρες αποικίες αν συνεχίσει να εξαπλώνεται στην περιοχή.

    Μάλιστα, ο βασιλικός πιγκουίνος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιγκουίνος στον κόσμο, με ύψος περίπου 1,5 μέτρο, και μπορούν να ζήσουν πάνω από 20 χρόνια στη φύση. Το ύποπτο κρούσμα καταγράφηκε στο νησί Νότια Γεωργία στην περιοχή της Ανταρκτικής, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Επιστημονική Επιτροπή Ανταρκτικής Έρευνας (Scar).

    Επίσης, τουλάχιστον ένας πιγκουίνος gentoo επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε από τον H5N1 στα νησιά Φόκλαντ – περίπου 1.500 χλμ. δυτικά της Νότιας Γεωργίας – με περισσότερους από 20 νεοσσούς είτε νεκρούς είτε με συμπτώματα. Από τότε που ο Η5Ν1 έφτασε στην Ανταρκτική, έχουν σημειωθεί μαζικοί θάνατοι ζώων, που διαβιούν στο συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον.

    «Καμπανάκι για την άγρια ζωή στην Ανταρκτική»

    Ο Εντ Χάτσινσον, μοριακός ιολόγος στο MRC – University of Glasgow Centre for Virus Research, δήλωσε: «Η άφιξη αυτού του ιού Η5Ν1 στην Ανταρκτική προς το τέλος του περασμένου έτους σήμανε καμπανάκι λόγω του κινδύνου που εγκυμονούσε για την άγρια ζωή σε αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα. Και ενώ είναι πολύ λυπηρό να ακούμε αναφορές για πιγκουίνους που πεθαίνουν, δυστυχώς δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη».

    Από την πλευρά της, η Νταϊάνα Μπελ, ομότιμη καθηγήτρια Βολογίας στο University of East Anglia, δήλωσε ότι φοβόταν ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. «Είμαι πραγματικά συντετριμμένη, όπως και όλοι όσοι νοιάζονται για τους πιγκουίνους και την Ανταρκτική. Δεδομένης της αποικιακής κοινωνικής οργάνωσής τους, αναρωτιέται κανείς πόσο γρήγορα θα διαπερνούσε τις αποικίες», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ανταρκτική: Άγνωστες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων ανακαλύφθηκαν χάρη στις κουτσουλιές
    Ανταρκτική: Άγνωστες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων ανακαλύφθηκαν χάρη στις κουτσουλιές

    Ένα από τα πιο σκληροτράχηλα ζώα του κόσμου, το εμβληματικό είδος της Ανταρκτικής απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

    Οι κουτσουλιές που βρομίζουν το χιόνι ήταν τα ίχνη που οδήγησαν στην ανακάλυψη τεσσάρων νέων αποικιών αυτοκρατορικού πιγκουίνου σε δορυφορικές εικόνες της Ανταρκτικής.

    Η ανακάλυψη ανεβάζει στις 66 τις γνωστές αποικίες και προσθέτει μερικές χιλιάδες πτηνά στον συνολικό πληθυσμό του είδους που εκτιμάται γύρω στα 550.000 άτομα.

    Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος (Aptenodytes forsteri) είναι το μεγαλύτερο είδος πιγκουίνου με ύψος ένα μέτρο και βάρος που ενίοτε φτάνει τα 45 κιλά.

    Είναι επίσης ένα από τα πιο σκληροτράχηλα ζώα του κόσμου και ένα από τα λίγα που μένει στην παγωμένη λευκή ήπειρο όλη τη διάρκεια του χρόνου.

    Το είδος κατατάσσεται σήμερα στα «σχεδόν απειλούμενα» λόγω των μεταβολών που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

    Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι φωλιάζουν στον θαλάσσιο πάγο που περιβάλλει την Ανταρκτική. Καθώς ο πάγος υποχωρεί, οι αποικίες απειλούνται.

    Αυτό είχε συμβεί στην αποικία του Χάλεϊ Μπέι, η οποία ήταν κάποτε η δεύτερη μεγαλύτερη. Χάθηκε το 2016 όταν ο πάγος έσπασε, με αποτέλεσμα να πνιγούν ή να πεθάνουν από το κρύο χιλιάδες νεοσσοί.

    Τουλάχιστον μία από τις τέσσερις νέες μικρές αποικίες, με την ονομασία Lazarev North, εκτιμάται ότι ιδρύθηκε πρόσφατα από πουλιά που επέζησαν μετά την απώλεια της προηγούμενης αποικίας τους.

    «Με την απώλεια πάγου στο μέλλον, οι πιγκουίνοι μπορούν να μετακινηθούν και θα το κάνουν. Είναι στη φύση τους» σχολίασε στο BBC ο δρ Πίτερ Φρέτγουελ της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική, ο οποίος έχει ανακαλύψει περίπου τις μισές από τις γνωστές αποικίες του είδους.

    Σε μια ευχάριστη εξέλιξη, οι πιγκουίνοι που έχασαν την αποικία τους στο Χάλεϊ Μπέι, κοντά στον βρετανικό ερευνητικό σταθμό, ίδρυσαν νέα αποικία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων προς τα ανατολικά, αναφέρουν ο Φρέτγουελ και οι συνεργάτες του.

    H μελέτη τους, η οποία βασίστηκε σε εικόνες των ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Antarctic Science.

    Πηγή: In.gr
  • Ο πιγκουίνος που παίρνει 10.000 υπνάκους την ημέρα
    Ο πιγκουίνος που παίρνει 10.000 υπνάκους την ημέρα

    Για να προσέχει τη φωλιά του, ο πυγοσκελίς της Ανταρκτικής κοιμάται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά.

    Ο πυγοσκελίς της Ανταρκτικής, ένα από τα είδη πιγκουίνου της λευκής ηπείρου, χρειάζεται περίπου 11 ώρες ύπνου την ημέρα.

    Όχι όμως σε μία δόση, αλλά μοιρασμένες σε περισσότερους από 10.000 υπνάκους στη διάρκεια του 24ώρου, ανακαλύπτουν έκπληκτοι οι βιολόγοι.
    Κατά μέσο όρο, οι πιγκουίνοι κοιμούνται μόνο για 4 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

    Είναι ένα κόλπο που τους επιτρέπει να προσέχουν τη φωλιά για τυχόν αρπακτικά όταν ο σύντροφός τους λείπει στη θάλασσα για αναζήτηση τροφής, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

    Ελπίζουν ότι η μελέτη ειδών που κοιμούνται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι ο άνθρωπος θα βοηθήσει τελικά τους επιστήμονες να προσδιορίσουν σε τι χρησιμεύει ο ύπνος, μια συμπεριφορά που παρατηρείται σε όλα τα ζώα του πλανήτη αλλά παραμένει μέχρι σήμερα μυστηριώδης.

    Διεθνής ομάδα ερευνητών ταξίδεψε στο νησί Κινγκ Τζορτζ της Ανταρκτικής, όπου αιχμαλώτισε 14 πιγκουίνους Pygoscelis antarcticus και τους τοποθέτησε σκουφιά με ηλεκτροεγκεφαλογράφο και επιταχυνσιόμετρο για την παρακολούθηση των κινήσεών τους.

    Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν επίσης τα πτηνά την ώρα που πρόσεχαν τις φωλιές τους και κατέγραψαν πόσο συχνά έκλειναν τα μάτια ή έγερναν το κεφάλι σαν να αποκοιμούνται.

    Η ανάλυση των καταγραφών αποκάλυψε ότι οι πιγκουίνοι αποκοιμούνται κατά μέσο όρο 600 φορές την ώρα, μόνο για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά.

    Και, παρόλο που ο ύπνος τους ήταν διακεκομμένος, τα πουλιά έπεφταν σε βαθύ ύπνο, το στάδιο που είναι γνωστό ότι προσφέρει τη μεγαλύτερη ξεκούραση στον άνθρωπο.

    Τα ευρήματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι ο αδιάλειπτος ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου στη διάρκεια της ημέρας, λένε οι ερευνητές.

    Σκοπεύουν τώρα να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία μελετώντας πιγκουίνους που κοιμούνται στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς και φώκιες της Ανταρκτικής που κοιμούνται υπό το φως του ήλιου το ανταρκτικό καλοκαίρι.

    Πηγή: In.gr
  • Ψυχρός «τάφος» η Ανταρκτική: Η κλιματική αλλαγή σκότωσε όλους τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους που γεννήθηκαν πέρυσι
    Ψυχρός «τάφος» η Ανταρκτική: Η κλιματική αλλαγή σκότωσε όλους τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους που γεννήθηκαν πέρυσι

    Καθώς η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη συμβάλλει στο να φτάσει ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, απειλείται η ίδια η ύπαρξη ενός από τα πιο εμβληματικά είδη της ηπείρου: των αυτοκρατορικών πιγκουίνων.

    Τέσσερις από τις πέντε αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων που αναλύθηκαν στη θάλασσα Bellingshausen, δυτικά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, δεν είδαν κανένα νεοσσό να επιβιώνει πέρυσι, καθώς η περιοχή γνώρισε τεράστια απώλεια θαλάσσιου πάγου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment.

    Το είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση μέχρι το 2100

    Αυτή η εκτεταμένη «καταστροφική αποτυχία αναπαραγωγής» είναι το πρώτο τέτοιο καταγεγραμμένο περιστατικό, σύμφωνα με την έκθεση, και υποστηρίζει τις ζοφερές προβλέψεις ότι πάνω από το 90% των αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα είναι «σχεδόν εξαφανισμένες» μέχρι το 2100, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται.

    Οι ερευνητές παρακολούθησαν πέντε αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στη Θάλασσα Μπελινγκχάουζεν, με μέγεθος που κυμαίνεται από περίπου 630 ζευγάρια έως 3.500. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες από το 2018 έως το 2022, μέτρησαν πόσα από τα πουλιά ήταν παρόντα σε αυτές τις αποικίες κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

    Διαπίστωσαν ότι το 2022, τέσσερις από τις αποικίες παρουσίασαν «πλήρη αναπαραγωγική αποτυχία», δηλαδή είναι πολύ πιθανό να μην επιβίωσε κανένας νεοσσός.

    Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι βασίζονται σε σταθερούς θαλάσσιους πάγους συνδεδεμένους με την ξηρά για την ωοτοκία και την ανατροφή των νεοσσών τους. Τα αυγά γεννιούνται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και αφού εκκολαφθούν, οι νεοσσοί αναπτύσσουν τα αδιάβροχα φτερά τους και ανεξαρτητοποιούνται γύρω στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

    Όμως το 2022, ο θαλάσσιος πάγος έσπασε πολύ νωρίτερα, με ορισμένα τμήματα της περιοχής να έχουν χάσει εντελώς τον πάγο μέχρι τον Νοέμβριο. Οι ερευνητές που παρακολουθούσαν τις δορυφορικές εικόνες δήλωσαν ότι είχαν συνηθίσει να βλέπουν μαύρες κηλίδες στον πάγο εκείνη την εποχή του έτους, αλλά ξαφνικά δεν υπήρχαν.

    «Μαζική απώλεια»

    Όταν ο θαλάσσιος πάγος σπάει νωρίτερα, οι νεοσσοί μπορεί να πέσουν στο νερό και να πνιγούν, δήλωσε ο Norman Ratcliffe, συν-συγγραφέας της μελέτης και βιολόγος θαλασσοπουλιών της Βρετανικής Έρευνας της Ανταρκτικής. «Ή μπορεί να παρασυρθούν σε πλεούμενα και τα ενήλικα απλά να τα χάσουν και τότε θα πεθάνουν από την πείνα», δήλωσε στο CNN.

    Οι πιγκουίνοι σε αυτή την περιοχή έχουν βιώσει «μια μαζική απώλεια», δήλωσε ο Ratcliffe, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα «ένα πρώιμο καμπανάκι κινδύνου». Προηγουμένως, αυτού του είδους οι αποτυχίες αναπαραγωγής «ήταν πολύ διασκορπισμένες και σε μικρότερη συχνότητα σε όλη την ήπειρο», είπε.

    Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη μείωση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής.

    Έπεσε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού της ηπείρου. Ακόμη και στα βάθη του χειμώνα, όταν ο πάγος συνήθως ανακάμπτει, δεν επέστρεψε ούτε κατά διάνοια στα αναμενόμενα επίπεδα. Στα μέσα Ιουλίου, οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του έτους από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1945. Ήταν 2,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (1 εκατομμύριο τετραγωνικά μίλια) κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 - μια έκταση όσο η Αργεντινή.

    Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να διαλευκάνουν τους λόγους, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο αποτελεί σημαντικό παράγοντα.

    Για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, αυτή η πτωτική τάση είναι ιδιαίτερα καταστροφική, δήλωσε ο Ratcliffe, επειδή «δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάνε τα πουλιά». Τα πουλιά είναι γνωστό ότι προσαρμόζονται στις αποτυχίες αναπαραγωγής με τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες κοντινές περιοχές, αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει αν επηρεαστεί ολόκληρο το περιβάλλον αναπαραγωγής.

    Δεν επιβιώνουν οι νεοσσοί

    Μεταξύ 2018 και 2022, το 30% των 62 γνωστών αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική επηρεάστηκαν από μερική ή ολική απώλεια θαλάσσιου πάγου, σύμφωνα με την έκθεση.

    Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι το 65% των αυτοφυών ειδών της Ανταρκτικής, μεταξύ των οποίων και οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, θα εξαφανιστούν πιθανότατα μέχρι το τέλος του αιώνα, αν ο κόσμος δεν περιορίσει τη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα που θερμαίνει τον πλανήτη. Στο χειρότερο σενάριο, διαπιστώθηκε ότι οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς μέχρι το 2100.

    Η εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων δεν θα επηρεάσει μόνο τους πιγκουίνους. Θέτει σε κίνδυνο και άλλα είδη, όπως οι φώκιες, οι οποίες βασίζονται στον θαλάσσιο πάγο για να τραφούν και να ξεκουραστούν, καθώς και τους μικροοργανισμούς και τα φύκια που τρέφουν το κριλ, το οποίο με τη σειρά του είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή πολλών φαλαινών της περιοχής.

    Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αντανακλώντας την εισερχόμενη ενέργεια του ήλιου πίσω στο διάστημα. Όταν ο πάγος λιώνει, αποκαλύπτει τον πιο σκοτεινό ωκεανό από κάτω, ο οποίος απορροφά την ενέργεια του ήλιου και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Πηγή: ethnos.gr - Photo by Andy Holmes on Unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch