Περιβάλλον

Συναγερμός στην Ανταρκτική: Βασιλικός πιγκουίνος φέρεται να πέθανε από τον ιό Η5Ν1

Συναγερμός στην Ανταρκτική: Βασιλικός πιγκουίνος φέρεται να πέθανε από τον ιό Η5Ν1

Γιατί οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής» στην Ανταρκτική.

Τουλάχιστον ένας βασιλικός πιγκουίνος πιθανολογείται ότι πέθανε από τη γρίπη των πτηνών στην Ανταρκτική. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ο πρώτος του είδους που θα σκοτωθεί από τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό H5N1 στη φύση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, ερευνητές έχουν προηγουμένως σημάνει συναγερμό για «μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής», εάν η γρίπη των πτηνών φτάσει σε απομακρυσμένους πληθυσμούς πιγκουίνων της Ανταρκτικής. Επισημαίνεται ότι οι πιγκουίνοι διανύουν την περίοδο αναπαραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρες αποικίες αν συνεχίσει να εξαπλώνεται στην περιοχή.

Μάλιστα, ο βασιλικός πιγκουίνος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιγκουίνος στον κόσμο, με ύψος περίπου 1,5 μέτρο, και μπορούν να ζήσουν πάνω από 20 χρόνια στη φύση. Το ύποπτο κρούσμα καταγράφηκε στο νησί Νότια Γεωργία στην περιοχή της Ανταρκτικής, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Επιστημονική Επιτροπή Ανταρκτικής Έρευνας (Scar).

Επίσης, τουλάχιστον ένας πιγκουίνος gentoo επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε από τον H5N1 στα νησιά Φόκλαντ – περίπου 1.500 χλμ. δυτικά της Νότιας Γεωργίας – με περισσότερους από 20 νεοσσούς είτε νεκρούς είτε με συμπτώματα. Από τότε που ο Η5Ν1 έφτασε στην Ανταρκτική, έχουν σημειωθεί μαζικοί θάνατοι ζώων, που διαβιούν στο συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον.

«Καμπανάκι για την άγρια ζωή στην Ανταρκτική»

Ο Εντ Χάτσινσον, μοριακός ιολόγος στο MRC – University of Glasgow Centre for Virus Research, δήλωσε: «Η άφιξη αυτού του ιού Η5Ν1 στην Ανταρκτική προς το τέλος του περασμένου έτους σήμανε καμπανάκι λόγω του κινδύνου που εγκυμονούσε για την άγρια ζωή σε αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα. Και ενώ είναι πολύ λυπηρό να ακούμε αναφορές για πιγκουίνους που πεθαίνουν, δυστυχώς δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη».

Από την πλευρά της, η Νταϊάνα Μπελ, ομότιμη καθηγήτρια Βολογίας στο University of East Anglia, δήλωσε ότι φοβόταν ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. «Είμαι πραγματικά συντετριμμένη, όπως και όλοι όσοι νοιάζονται για τους πιγκουίνους και την Ανταρκτική. Δεδομένης της αποικιακής κοινωνικής οργάνωσής τους, αναρωτιέται κανείς πόσο γρήγορα θα διαπερνούσε τις αποικίες», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα