Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 10:04

Θεαματική υποχώρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εντοπίζει έκθεση του ΔΑΠΕΕΠ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η θεαματική υποχώρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και η ανάδειξη, για πρώτη φορά, προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (WE Energy του ομίλου Eunice) που τροφοδοτεί τους πελάτες του με ενέργεια που προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εκθέσεις του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για την προέλευση της ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα το 2019.

Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν και την προέλευση της ενέργειας που προέρχεται από εισαγωγές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο ενεργειακό μείγμα και πηγές ενέργειας όπως τα πυρηνικά και ο λιθάνθρακας που δεν υφίστανται στην εγχώρια παραγωγική βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε πέρυσι κατά 35 % από φυσικό αέριο (από 30 % το 2018), 19 % από λιγνίτη (έναντι 30 % την προηγούμενη χρονιά) και 23 % από ανανεώσιμες πηγές (έναντι 28 % το 2018), συμπεριλαμβανομένων πάντα και των αντίστοιχων εισαγωγών.

Στο επίπεδο των προμηθευτών, η έκθεση καταγράφει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά και διαθέτουν στους πελάτες τους (εφόσον αυτοί το επιθυμούν) τις λεγόμενες εγγυήσεις προέλευσης που πιστοποιούν την προέλευση της ενέργειας που καταναλώνουν. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει ο ΔΑΠΕΕΠ, μπορεί μία επιχείρηση, ένα εργοστάσιο ή ένας οικιακός καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του ή το σπίτι του τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από το ίδιο (δημόσιο) δίκτυο με όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές να ισχυριστεί ότι η ενέργεια που καταναλώνει προέρχεται από συγκεκριμένη πηγή (υδροηλεκτρικό σταθμό, αιολικό πάρκο, φωτοβολταϊκό) και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (από μη επιδοτούμενο σταθμό, νέα επένδυση, εγκατεστημένο σε τοποθεσία της προτίμησής του κλπ.) και να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για σκοπούς όπως την πιστοποίηση μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, την διαφήμιση/προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών που παρέχει σε τρίτους, κ.ά.

Στην κατάταξη για το 2019 περιλαμβάνονται οι προμηθεύτριες εταιρίες WE Energy-Eunice που κάλυψε το 100 % των αναγκών των πελατών της με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ΒΙΕΝΕΡ (60,54 %), Μυτιληναίος (24,3 %), ‘Ηρων (22,43 %), Elpedison (21,74 %), NRG (20,3 %), WATT&VOLT (19,95 %), ΔΕΗ (17,59 %).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 10:58

Σχετικά Άρθρα

  • Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με τον λιγνίτη, προτείνει ο πρ. πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης από τον Πύργο
    Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με τον λιγνίτη, προτείνει ο πρ. πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης από τον Πύργο

    Στον διαχωρισμό μας, από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προσπάθησαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση να απεξαρτηθούν από το φυσικό αέριο, ενώ εμείς φτάσαμε στο σημείο να είμαστε η 2η χώρα που εξαρτάται από εισαγόμενες πηγές, στάθηκε ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στον Πύργο.

    Ο κ. Παναγιωτάκης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Κίνησης των Ενεργών Πολιτών με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα ηλεκτρικής ενέργειας μοιράστηκε πολύτιμες και χρήσιμες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, απαντώντας πρόθυμα και κατατοπιστικά σε μια σειρά ερωτήσεων.

    panagiotakis 1

    Αρχικά αναφερόμενος στον λόγο της παρουσίας του στην Ηλεία, ανέφερε πως: «Ήρθα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Κίνησης των Ενεργών Πολιτών να αναλύσουμε το θέμα της ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας, πως διαμορφώνεται, πως λειτουργεί η αγορά, ποιο είναι το ενεργειακό, πως πρέπει να είναι το πρόγραμμα ενέργειας που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να έχουμε και ασφάλεια εφοδιασμού και κατά το δυνατόν μικρότερο κόστος και χαμηλές τιμές, αλλά και να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής».

    Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην ακρίβεια, ο κ. Παναγιωτάκης στη συνέχεια επεσήμανε πως: «Η ακρίβεια οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται από τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή 8 με 9 μήνες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου οφειλόταν στο ότι παγκοσμίως αυξήθηκε απότομα η ζήτηση μετά την κρίση του κορωνοϊού και την ύφεση των οικονομιών. Η αύξηση της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά οδήγησε τις τιμές σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

    Όλες οι χώρες της Ευρώπης προσπάθησαν να μειώσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Δηλαδή να απεξαρτηθούν από το φυσικό αέριο. Εμείς ακολουθήσαμε αντίθετη πορεία. Ενώ οι άλλες χώρες μείωσαν την παραγωγή τους από φυσικό αέριο κατά 20%, 25%, 30%, εμείς την αυξήσαμε κατά 20% με 25%. Αποτέλεσμα της γνωστής απότομης απολιγνιτοποίησης η οποία εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2019 από το βήμα του ΟΗΕ. Αποδιοργανώθηκαν τα ορυχεία, εγκαταλείφθηκαν σχεδόν , η λιγνιτική παραγωγή έπεσε στο ναδίρ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή από το φυσικό αέριο. Μια άλλη επίπτωση είναι ότι αυξήθηκε η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας, είμαστε η 2ηευρωπαϊκή χώρα σε εξάρτηση από εισαγόμενες πηγές.

    Αυτή την στιγμή είναι αναγκαία η στροφή σε μονάδες παραγωγής λιγνίτη σε ένα επίπεδο λιγνιτικής παραγωγής της τάξης του 25% είναι αναγκαίο, διότι έτσι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τις τιμές και θα μειωθεί η εξάρτηση της χώρας μας και δε θα έχουμε επιβάρυνση του ισοζυγίου πληρωμών. Δυστυχώς, όμως βλέπω ότι η πολιτική που έχει ασκηθεί είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση, Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που επενδύει στο φυσικό αέριο. Αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πράγματα δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

    Σχολιάζοντας την επιδότηση ρεύματος στη συνέχεια επεσήμανε ότι: «Πρέπει να στοχεύσουμε στις όσο το δυνατό μειωμένες τιμές. Από εκεί και πέρα η επιδότηση, ιδιαίτερα σε ορισμένα στρώματα, τα πιο ευάλωτα, είναι αναγκαία. Διότι, ναι μεν μπορεί να μειωθούν οι τιμές ακόμα και 50 τοις εκατό αλλά και πάλι θα είναι ακριβές. Όπως ξέρετε, και μετά την επιδότηση η τιμή που φθάνει στον καταναλωτή είναι περίπου 60% περισσότερη, από ότι ήταν προ της κρίσης. Που σημαίνει ότι δεν επαρκεί η επιδότηση. Τουλάχιστον το 25% των νοικοκυριών δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν αλλά και η μεγάλη βιομηχανία χάνει την ανταγωνιστικότητά της».

    Επιπλέον ο κ. Παναγιωτάκης στάθηκε στον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχει η ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι: «Περισσότερο θα ήθελα να τονίσω το ρόλο που πρέπει να παίξει η ΔΕΗ για αυτά που είπα προηγουμένως, για το ενεργειακό και τη μείωση των τιμών μέσω της σωστής κατά το δυνατό λειτουργία της αγοράς. Πρέπει να έχει ένα κοινωνικό ρόλο. Αυτό εξαρτάται από τον προσανατολισμό που έχει η ΔΕΗ. Αν δηλαδή ο προσανατολισμός της είναι το πώς θα κερδίζει, τότε δε θα είναι καλά τα πράγματα. Αν όμως ο προσανατολισμός της, με βάση την πολιτική που ασκείται, γιατί και με το 34% που έχει το κράτος, μπορεί να ασκήσει τη δική του πολιτική. Όπως και με το 51%. σας υπενθυμίζω ότι αυξήθηκαν τα τιμολόγια, ως μη όφειλαν, κατά 20% το 2019. Το 2020 η ΔΕΗ δυστυχώς αισχροκερδούσε. Δηλαδή, αγόραζε με 44 ευρώ χονδρική τιμή του ρεύματος και το πουλούσε η ίδια με 105 ευρώ. Αυτό δεν είναι λειτουργία επιχείρησης δημοσίου συμφέροντος».

    Επί των ημερών μας προσπαθήσαμε, όχι μόνο να συγκρατήσουμε τις τιμές, αλλά με την έκπτωση συνέπειας που θεσπίσαμε το Μάιο του 2016, ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που η ΔΕΗ μείωσε το ρεύμα. Μέχρι τότε το αύξανε ανάλογα με τον τιμάριθμο. Δεν αισχροκερδούσε αλά το αύξανε…

    Υπήρξαν κάποιες πιέσεις στη ΔΕΗ και στα οικονομικά της στοιχεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, γιατί αυξήθηκαν απότομα οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα και επίσης οι τιμές του φυσικού αερίου, κάναμε τα αδύνατα δυνατά να μην αυξήσουμε τις τιμές του ρεύματος.

    Το πολύ πολύ να χρειαζόταν, για να μην παρουσιαστεί ούτε ευρώ ζημιά, να κάναμε μια αύξηση της τάξης του 7% με 8% και αυτό θα ήταν όλο.

    Αυτός κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι ο ρόλος της ΔΕΗ. Να παρεμβαίνει στην αγορά για να λειτουργεί σωστά η αγορά, να συγκρατεί τις τιμές και όχι να σέρνει το χορό των αυξήσεων. Από όλη αυτή τη λειτουργία της αγοράς και από το ράλλυ των τιμών τα περισσότερα κέρδη τα είχε δυστυχώς η ΔΕΗ και λιγότερα είχαν οι ιδιώτες. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα…» τόνισε κλείνοντας ο κ. Παναγιωτάκης.

  • Ηλεκτρική ενέργεια - Επιστροφή στο λιγνίτη: Τον Δεκέμβριο σε λειτουργία η μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
    Ηλεκτρική ενέργεια - Επιστροφή στο λιγνίτη: Τον Δεκέμβριο σε λειτουργία η μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

    Άνοδο της λιγνιτικής παραγωγής επιβάλλει η διεθνής ενεργειακή συγκυρία, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και η ΔΕΗ ετοιμάζεται να θέσει σε πλήρη λειτουργία έξι από τις επτά μονάδες λιγνίτη

    Σήμερα μάλιστα, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην αυλή της 5ης μονάδας Πτολεμαΐδας. Το ορυκτό καύσιμο φθάνει μέσω των ταινιοδρόμων μεταφοράς από το ορυχείο Μαυροπηγής και από το Νότιο Πεδίο.

    Όπως γράφει η Ημερησία, σύμφωνα με τον Ανέστη Κεφαλά, επικεφαλής της ΔΕΗ στην υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαΐδας, τις επόμενες ημέρες «θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και το λέβητα της μονάδας ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου». Οι ποσότητες λιγνίτη στην αυλή του Σταθμού όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν μιας και προς τα μέσα του επόμενου μήνα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα. Ο κ. Κεφαλάς, τόνισε, ότι «όλα προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό που θέλει τον Δεκέμβριο η μονάδα να τεθεί σε εμπορική λειτουργία».

    Στους χώρους του εργοταξίου, τεχνικά στελέχη της ΔΕΗ, εργαζόμενοι και τεχνικοί της αναδόχου εταιρίας, που είναι παρόντες από την έναρξη των πρώτων εργασιών κατασκευής της μονάδας, δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους από την σημερινή εξέλιξη.

    Σημειώνεται ότι το σχέδιο για μέγιστη αξιοποίηση του λιγνίτη, που είχε παρουσιαστεί στις 14 Ιουλίου σε σύσκεψη στο Μαξίμου και για το οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και ΔΕΗ, μιλά για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα ώστε να περιοριστεί η χρήση του πανάκριβου αερίου προβλέπει τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ για το επόμενο 12μηνο, προκειμένου να φτάσει τις 10 TWh έναντι 5 TWh σήμερα.

    Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα.

    Παράλληλα δρομολογείται και ο εκσυγχρονισμός λιγνιτωρυχείων, μεταξύ των οποίων και εκείνα της Αχλάδας και της Βεύης στην Φλώρινα.

    Δυσεύρετοι οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι για τα ορυχεία

    Οδηγούς και χειριστές εκσκαπτικών μηχανημάτων αναζητούν οι εργοληπτικές εταιρείες που μειοδότησαν στους διαγωνισμούς για την επανέναρξη των εργασιών εξόρυξης λιγνίτη στο Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου τοποθετούνται χρονικά στον επόμενο μήνα.

    Ελάχιστοι ωστόσο είναι οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι που παραμένουν στην περιοχή οι οποίοι απασχολούνται είτε στα οκτάμηνα είτε σε εργολαβίες, με χαμηλές αποδοχές, ορισμένοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας, ενώ, η συντριπτική πλειοψηφία, μετά τις απολύσεις στα Ορυχεία, μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη, στην Κύπρο, και σε άλλες χώρες του Εξωτερικού, με καλλίτερες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες.

    Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων Δ. Μακεδονίας Θεόδωρος Μαυρογένης από τα 250 μέλη που αριθμούσε το Σωματείο, πριν από το κλείσιμο των Ορυχείων, παρέμειναν στην περιοχή μόνον 60 μέλη, ενώ, το τελευταίο διάστημα, εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Ευρώπης πρώην εργαζόμενοι στο Λιγνίτη άνω των 55 ετών.

    Σημειώνει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις για επιστροφή στο «μαύρο χρυσό», ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, μέλη του Σωματείου που βρίσκονται στο Εξωτερικό, σκέπτονται την επάνοδο τους στην πατρίδα και την πρόθεση τους να απασχοληθούν εκ νέου στο Ορυχείο, υπό τον όρο, ότι οι απολαβές τους θα είναι ανάλογες της σκληρής δουλειάς αλλά και της τεχνογνωσίας που απέκτησαν. Κι αυτό, κατά τον κ. Μαυρογένη, “σημαίνει αύξηση, επί του σημερινού βασικού μισθού, κατά 20-25%, γι αυτό και οι εργοληπτικές εταιρείες οφείλουν να πράξουν ανάλογα”.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης - Για συνθήκες «πολέμου» ετοιμάζεται η Ελλάδα
    Ο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης - Για συνθήκες «πολέμου» ετοιμάζεται η Ελλάδα

    Επιστροφή στο λιγνίτη για ενεργειακή επάρκεια και μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος

    Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την κρισιμότητα της κατάστασης για τις ημέρες του χειμώνα που έρχονται: «Είμαστε σε πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ακόμα και αν η Ευρώπη γεμίσει τις δεξαμενές φυσικού αερίου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν «επικίνδυνο χειμώνα». Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στην ενεργειακή φτώχεια που αναμένεται να πλήξει την Ευρώπη, παρ' όλο που οι έως τώρα εκτιμήσεις, με όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, λόγω TAP και Ρεβυθούσας.

    Υπάρχουν ωστόσο αμφιβολίες: «Η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, μοιάζουν να στρέφονται στη λύση του υγροποιημένου αερίου, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα τιμών σε σχέση με το αέριο αγωγών» προειδοποίησε προ ημερών, μιλώντας στο CNN Greece, ο καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Χάρης Δούκας.

    Προτεραιότητα στο ρεύμα έναντι των καυσίμων

    «Δεν θα κρύψω ότι η παγκόσμια συγκυρία είναι δύσκολη. Και παντού, κάθε μέτρο μοιάζει μικρό μπροστά στις μεγάλες ανάγκες. Αλλά γνωρίζω καλά και τις ικανότητες που δείξαμε στις δοκιμασίες που ζήσαμε. Όπως και τη δύναμη της ενότητας και της σταθερότητας. Ένα, λοιπόν, μπορώ να υποσχεθώ: Ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, μέχρι να περάσει και αυτή η τρικυμία. Μέχρι να βγούμε ξανά νικητές. Όλοι μαζί».

    Με αυτή τη δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε με μελανό, πλην όμως ρεαλιστικό τρόπο, την κατάσταση στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος και η κυβέρνησή του αναμένουν να διομορφωθεί τον χειμώνα. Στη δήλωσή του ωστόσο ήταν εμφανής ηπροσπάθεια εμψύχωσης των πολιτών, ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους.

    «Η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όμως τα περιθώρια έχουν και όρια. Και όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα» προσέθεσε ο ίδιος.

    Έχοντας αποβάλει από πάνω του την πίεση των πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε επί της ουσίας ότι «δημοσιονομικά δεν αντέχουμε» τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

    Αντ' αυτού προτίμησε να δώσει προτεραιότητα στην μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και όχι στα καύσιμα. Η ηλεκτρική ενέργεια έχει μεγαλύτερη επίδραση στην οικονομία, αλλά και στην τσέπη του πολίτη, όπως αποδείχθηκε με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να επιδοτήσει και να προχωρήσει στο πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής. Υποτιμήθηκε αρχικά το πρόβλημα και υπήρξε διόρθωση, αναδίπλωση θα έλεγαν ορισμένοι. Πολλοί ήταν οι πολίτες που από την εποχή της οικονομικής κρίσης χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανσή τους το χειμώνα, καθώς πολλά διαμερίσματα στις πολυκατοικίες αδυνατούσαν οικονομικά να καλύψουν την αγορά πετρελαίου. Παρομοίως, μεγάλα ήταν τα προβλήματα στο εμπόριο και τη βιομηχανία. Το υψηλό κόστος ρεύματος εκτόξευσε τις τιμές στην αγορά.

    Στροφή στο «εθνικό καύσιμο»

    Έτσι, με στόχο τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες, ως μέτρο πρώτης προτεραιότητας αξιολογείται πλέον ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής από τις 5 σε 10 τεραβατώρες σε ορίζοντα δωδεκαμήνου. Το 2021 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ανήλθε σε 5,3 TWh, ενώ η αρχική πρόβλεψη για φέτος ήταν 4,3 TWh με κατανάλωση 10,4 εκατ. τόνων λιγνίτη.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ δύο ημερών στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκρίθηκε σχέδιο τεσσάρων σημείων που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και περιλαμβάνει:

    1. Την κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον ημερήσιο προγραμματισμό για την κάλυψη του φορτίου, δεδομένων των τεχνικών τους χαρακτηριστικών που δεν επιτρέπουν την συνεχή αυξομείωση της παραγωγής τους.

    2. Τη διασφάλιση επαρκούς χρονικού ορίζοντα ώστε να αποπληρωθούν οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την εντατική εκμετάλλευση των υφιστάμενων λιγνιτωρυχείων και τη διάνοιξη νέων. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. Ευρώ.

    3. Την εγγύηση κάλυψης των δαπανών ΔΕΗ και εργολάβων στην (απίθανη με τα σημερινά δεδομένα) περίπτωση που ανατραπεί το σκηνικό στην διεθνή αγορά ενέργειας και καταρρεύσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.

    4. Την κατάργηση της ρήτρας που προβλέπει ότι η ΔΕΗ ως το 2023 θα διαθέτει το 40 - 50 % της λιγνιτικής παραγωγής ως αντιστάθμισμα για την υπόθεση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case), της περιόδου του 2007.

    Ουσιαστικά η λιγνιτική παραγωγή θα υποκαταστήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής με φυσικό αέριο. Ηδη λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και θα προστεθεί και η καινούργια «Πτολεμαΐδα V» από το Φθινόπωρο.

    Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής η συγκρίσεις μιλούν από μόνες τους: Μετά το παλφόν που επέβαλε η κυβέρνηση τις αρχές του μήνα, κάθε μεγαβατώρα σε μονάδα παραγωγής με λιγνίτη αποζημιώνεται με 208 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τις μονάδες φυσικού αερίου, με τις τρέχουσες διεθνείς τιμές εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 400 ευρώ. Έτσι για τις 5 επιπλέον τερραβατώρες που καλείται να καλύψει ο λιγνίτης το κόστος περιορίζεται στο 1 δισεκ. ευρώ ενώ για το φυσικό αέριο θα ήταν διπλάσιο. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το όφελος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αλλά και τα κέρδη για τις τοπικές οικονομίες στις περιοχές λιγνιτικής παραγωγής.

    Η παραγωγή με φυσικό αέριο, εκτός από ακριβή, ενδέχεται να περιοριστεί στις εισαγωγές αζερικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ, σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε διακοπή του εφοδιασμού.

    Κινητοποίηση με «πολεμικά χαρακτηριστικά»

    Αρμόδιες πηγές επεσήμαναν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι θα χρειαστεί κινητοποίηση με «πολεμικά χαρακτηριστικά» για να επιτευχθεί η ανάπτυξη και εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόσθεταν ότι είναι κρίσιμο οι εργασίες να αρχίσουν άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι και πριν οι καιρικές συνθήκες δυσχεράνουν τις εκσκαφές και πάντως, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις για εγκρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

    Το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει ακόμη την εξασφάλιση επιπλέον φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG), τη λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με diesel από φυσικό αέριο και την εξασφάλιση αερίου από την Ιταλία. Κομβικό ρόλο στο σχέδιο διαδραματίζει η Ρεβυθούσα, που ενισχύεται με νέα πλωτή δεξαμενή χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων, αυξάνοντας την αποθηκευτική ικανότητα του από τα 225.000 στα 380.000 κυβικά μέτρα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ενεργειακά: Αυξάνεται η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη - Μαρτύριο της σταγόνας από τη Ρωσία
    Ενεργειακά: Αυξάνεται η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη - Μαρτύριο της σταγόνας από τη Ρωσία

    Τι θα γίνει στην περίπτωση που η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διακοπεί πλήρως - Έμμεσες απειλές από τη Ζαχάροβα: Οι παροχές φυσικού αερίου θα εξαρτηθούν από τις δυτικές κυρώσεις

    Όλα τα σενάρια επί τάπητος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας τέθηκαν χθες στη δίωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων που συγκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει να είναι η μεγαλύτερη ένταξη του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Αυτό δεν θα συμβεί εν μια νυκτί, αλλά προοδευτικά, καθώς θα τεθεί σε προτεραιότητα, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι ο λιγνίτης θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο και στο «βασικό», αλλά και στο πιο «ακραίο» σενάριο.
    Ήδη, τον Ιούνιο ο λιγνίτης αποτέλεσε το 1/3 της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και αυτή η ενίσχυση της αναλογίας στο μίγμα έναντι του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί. Μάλιστα, όπως πληροφορείται το protothema.gr, στο ακραίο σενάριο που τέθηκε επί τάπητος και θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε μερικούς μήνες, στις αρχές του 2023, το 50% της παραγωγής ρεύματος θα μπορεί να γίνεται από τον λιγνίτη.
    Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο protothema.gr μετά το πέρας της σύσκεψης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμα και για το πιο ακραίο σενάριο και δεν θα τεθεί ζήτημα ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
    Έτερη βασική εναλλακτική πηγή εφοδιασμού θα είναι το LNG, με την πλωτή δεξαμενή που θα ενισχύσει τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας να έχει ήδη τοποθετηθεί και να ξεκινά τη λειτουργία της το επόμενο διάστημα. Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι στα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος έχει συνυπολογιστεί και η προοπτική περαιτέρω αύξησης του κόστους του υγροποιημένου αερίου, λόγω ενδεχόμενης απότομης αύξησης της ζήτησης στη διεθνή αγορά και από χώρες που τώρα δεν έχουν στραφεί στο LNG. Υπό αυτό το πρίσμα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, σε περίπτωση ανάγκης αύξησης των φορτίων υγροποιημένου αερίου που φτάνουν στη χώρα μας, παρά τον διεθνή ανταγωνισμό.
    Ακόμα, και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπουν ακόμα ισχυρότερα στο ενεργειακό μίγμα, ενώ η χώρα μας είναι κοντά σε συμφωνία και με την Ιταλία για αποθήκευση ποσοτήτων LNG.
    Στη σύσκεψη που έγινε χθες, παράλληλα, έγινε και μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης, όχι μόνο ως προς το σκέλος της επάρκειας, αλλά και ως προς την κατάσταση των τιμών διεθνώς. Αρμόδια πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι εκτίμηση των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας είναι ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα πρόβλημα εφοδιασμού, αν και οι διεθνείς τιμές εξακολουθούν να είναι προβληματικές. Η προοπτική καλής επίδοσης του τουρισμού του καλοκαίρι, αλλά και η απελευθέρωση πόρων λόγω του μειωμένου κόστους του λιγνίτη, μπορεί να λειτουργήσουν ως «διαβατήριο» και για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας το φθινόπωρο.
    Ρωσικό παιχνίδι με το αέριο

    Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως και όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το τι θα κάνει η Ρωσία τις επόμενες μέρες, με τη Μόσχα να παίζει το παιχνίδι…του μαρτυρίου της σταγόνας με τους Ευρωπαίους, χωρίς να διαβεβαιώνει ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα επανέλθει στην πλήρη του δυναμικότητα μετά το πέρας της περιόδου συντήρησης την επόμενη εβδομάδα, στις 21 Ιουλίου. Και μπορεί στη δική μας περίπτωση να μην τίθεται ζήτημα επάρκειας εφοδιασμού, μια πανευρωπαϊκή αναταραχή, όμως, θα λειτουργήσει ως ντόμινο.

    H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, πάντως, σιβυλλικά χθες δήλωσε ότι το μέλλον του αγωγού Nord Stream 1 θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Με δεδομένο τον ρωσικό εκβιασμό, πάντως, η Κομισιόν βάζει αυτές τις μέρες τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης που θα παρουσιάσει στις 20 του μήνα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, όπως αρχικά προγραμματιζόταν.

    Όπως είχε γράψει από την Κυριακή το «ΘΕΜΑ», η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να «τρέξει» την κοινή αποθήκευση αερίου, προκειμένου να μειώσει την επάρκεια από τη Ρωσία και να μπορεί στη συνέχεια να «διαμοιράσει» πόρους, όπως έγινε με τα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή, η εκτίμηση είναι ότι η επάρκεια στις αποθήκες είναι στην περιοχή του 40% θα γίνει (μάλλον φιλόδοξη) προσπάθεια ως το τέλος του έτους να προσεγγίσουμε το 70%, έναντι των ρωσικών προμηθειών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προωθήσει μια πλατφόρμα κοινής αγοράς αερίου, κυρίως σε υγροποιημένη μορφή, με βασική «πηγή» τις ΗΠΑ, όπως προβλέπει το deal που είχε συναφθεί όταν ο Τζο Μπάιντεν είχε ταξιδέψει στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο και δευτερεύουσες αγορές το Κατάρ και τη Νορβηγία.

    Όπως όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια, όμως, και αυτό μένει να τεσταριστεί στην πράξη για την αποτελεσματικότητα του.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση ήταν εγκληματική
    Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση ήταν εγκληματική

    Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε πως «με την ομιλία του στην Κοζάνη, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ένα έγκλημα κατά της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας», ενώ ζήτησε «να μπει πλαφόν στα υπερκέρδη, αντί για τους μισθούς».

    «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι, με την πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης που ακολούθησε, άφησε ανοχύρωτη τη χώρα και ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε πως το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι πιο φτηνό από το λιγνίτη», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

    Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία». «Μέχρι τώρα, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει μέσα στις προβλέψεις του και όχι η κυβέρνηση που έλεγε ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς θα είναι 2 με 3 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα του πολέμου δεν τα έχει ζήσει στο μέγιστο βαθμό η ελληνική οικονομία, θα τα ζήσει το επόμενο διάστημα». «Για αυτό το λόγο, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3 FM».

    Αναφερθείς στα εργασιακά, σημείωσε πως «δεν υπάρχει δικαιολογία για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010». «Δεν υπάρχει δικαιολογία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει πλαφόν στους μισθούς, αντί να βάλει πλαφόν και να παγώσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αυτά που η ίδια η Κομισιόν αποκαλεί “ουρανοκατέβατα” κέρδη», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

    «Αυτή είναι και η πολιτική ύλη του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», επισήμανε και υπογράμμισε: «κεντρικό διακύβευμα είναι το πώς θα μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα πολιτικό σχέδιο για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ένα σχέδιο μάχης και νίκης».

    Ερωτηθείς για την συζήτηση στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ανέφερε: «η πρόταση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος στο συνέδριο είναι ότι για την Κεντρική Επιτροπή θα μπορούν να ψηφίζουν τα μέλη που είναι ήδη εγγεγραμμένα στο κόμμα». «Όσον αφορά την εκλογή προέδρου, η πρόταση θα είναι να μπορούν να ψηφίζουν όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος μέχρι και τη μέρα της ψηφοφορίας. Το πολιτικό σκεπτικό είναι ότι, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταφέρει να υπερτριπλασιάσει τα μέλη του στην προηγούμενη διαδικασία, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μαζικοποίησης του κόμματος», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

    Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, τόνισε: «είναι ξεκάθαρο ότι στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει αυτοδυναμία». «Από την πλευρά μας, δηλώνουμε ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, αρκεί όλες οι δυνάμεις να μιλήσουν προγραμματικά. Η ραχοκοκαλιά του δικού μας προγράμματος είναι η ρύθμιση - με διαγραφή ενός μέρους - του πανδημικού χρέους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για να μην έχουμε μια βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας όπως επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα του ΕΣΥ, η εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «όλα αυτά περιγράφουν το σχέδιο για μια προοδευτική διακυβέρνηση και απαντούν σε μια πραγματική ανάγκη που έχει κάθε προοδευτικός πολίτης να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». «Πάνω σε αυτά τα επίδικα, εμείς καλούμε και όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν», κατέληξε.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία «εγκλήματος» η στροφή Μητσοτάκη στο λιγνίτη - Παραδοχή για τη «ρήτρα Μητσοτάκη»
    ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία «εγκλήματος» η στροφή Μητσοτάκη στο λιγνίτη - Παραδοχή για τη «ρήτρα Μητσοτάκη»

    «Οι πολίτες ξέρουν: Οι υπέρογκοι λογαριασμοί στο ρεύμα έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη, πλέον το παραδέχεται και ο ίδιος» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ως παραδοχή των εγκληματικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης που οδήγησαν στην αρνητική πρωτιά στην τιμή του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, μήνες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χθεσινή κυβίστηση Μητσοτάκη με την ανακοίνωση αύξησης της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη κατά 40% και την παράταση του ορίζοντα απολιγνιτοποίησης ως το 2028.

    Η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν ακαριαία: «Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Κοζάνη παραδέχτηκε αυτό που ξέρει όλη η χώρα: ότι οι εγκληματικές επιλογές του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποιηση οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα» σημείωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «αφού πολλαπλασίασε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και άφησε τα γαλάζια golden boys της ΔΕΗ να στήνουν παιχνίδια κερδοσκοπίας, τώρα τρέχει να αυξήσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη».

    «Οι πολίτες ξέρουν: Οι υπέρογκοι λογαριασμοί στο ρεύμα έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη, πλέον το παραδέχεται και ο ίδιος» κατέληξε.

    Αξιωματούχος της Κουμουνδούρου υπενθύμιζε πως άλλες χώρες με πολύ πιο στοιβαρή ενεργειακή πολιτική και αυτονομία λόγω μεγαλύτερης ανάπτυξης των ΑΠΕ, όπως η Γερμανία, έχουν ορίζοντα απολιγνιτοποίησης μετά το 2030, εξηγούσε χαρακτηριστικά πως η απόφαση αυτή του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει δύο πράγματα:

    Πρώτον, ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα το 2023 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας οδήγησε στην περαιτέρω πρόσδεση της Ελλάδας στο εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τόσο για τη χονδρική όσο και για την λιανική τιμή ρεύματος και τους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι καταναλωτές.

    Δεύτερον, ότι η ενεργειακή κρίση - και η συνεπακόλουθη έκρηξη πληθωρισμού - που έχει φέρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα πρόθυρα χρεωκοπίας δεν θα είναι εν τέλει ιδιαίτερα... «παροδική», όπως είχε προβλέψει ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβρη, αντικρούοντας την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για έγκαιρη λήψη μέτρων ανάσχεσης του κύματος ακρίβειας.

    Ενδεικτική ήταν η χθεσινή αποστροφή του κ. Τσίπρα στο Κρήτη TV για τους λόγους που οδήγησαν στην εν Ελλάδι ενεργειακή κρίση πολλούς μήνες πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «τελείως καταστροφική εθνική ενεργειακή πολιτική» και χαρακτηρίζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής «ρήτρα Μητσοτάκη»: «Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ανοχή στο καρτέλ της αισχροκέρδειας στο οποίο πρωτοστατεί η ΔΕΗ και η νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή πως η αγορά «μπορεί να αυτορρυθμίζεται» και δεν πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει, ήταν οι αιτίες που η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και σε αυτήν την κρίση. Γιατί έχουμε διεθνείς κρίσεις, αλλά εδώ έχουμε το ακριβότερο ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας ζητώντας εκ νέου αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και μεγαλύτερη εμπλοκή του λιγνίτη για όσο διαρκεί η κρίση.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Αυξάνεται η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη
    Αυξάνεται η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη

    Σε διπλασιασμό της εξόρυξης του λιγνίτη προχωρά η ΔΕΗ

    Σε διπλασιασμό της εξόρυξης του λιγνίτη προχωρά η ΔΕΗ, ανεβάζοντας παράλληλα την παραγωγή των μονάδων από τις 4 Τεραβατώρες στις 6 Τεραβατώρες.

    Πρόκειται για μια κίνηση που γίνεται πρωτίστως για λόγους εφεδρείας και λιγότερο με όρους αγοράς, ώστε οι μονάδες να είναι έτοιμες και σε λειτουργία στην ακραία περίπτωση που σταματήσει η παροχή του ρωσικού αερίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας κάποιων λιγνιτικών μονάδων που ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος συνεχιστεί και διατηρηθεί η αβεβαιότητα στην ενεργειακή αγορά.

    Στο μεταξύ, εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προσφέρει το 2021 η ΔΕΗ.

    Αυτό προκύπτει από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της δημόσιας εταιρείας,σύμφωνα με τα οποία η εισηγμένη κατάφερε, παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, να ανεβάσει την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία της (EBITDA) στα 871,7 από 865,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. Ωστόσο, δεν απέφυγε τις ζημιές που διαμορφώθηκαν στα 18,4 εκατ. ευρώ.

    Η απώλεια της καθαρής κερδοφορίας αποδίδεται στην εκπτωτική πολιτική που ακολούθησε η εταιρεία το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με δήλωσή του τόνισε: «Το τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ, με ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ ύστερα από φόρους το 2021, διαψεύδει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν υπερκέρδη της επιχείρησης εις βάρος των καταναλωτών».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δήλωσε πως η εταιρεία θα συνεχίσει και το 2022 τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας και διατηρώντας τον στόχο για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πάνω από €9 δισ. επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία
    Πάνω από €9 δισ. επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανέφερε στο συνέδριο του poilitico ότι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: απολιγνιτοποίηση- μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, ψηφιοποίηση και πελατοκεντρική προσέγγιση

    Θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της ΔΕΗ την ερχόμενη πενταετία, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης σε μήνυμα προς το συνέδριο για τη βιωσιμότητα που διοργανώνει το Politico.

    Όπως ανέφερε, η στρατηγική για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: απολιγνιτοποίηση- μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, ψηφιοποίηση και πελατοκεντρική προσέγγιση.

    Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3,4 γιγαβάτ ως το 2025 και η αύξηση του παραγωγικού δυναμικού των ΑΠΕ στα 7 γιγαβάτ το 2024 και 9 γιγαβάτ το 2026, από 3,4 γιγαβάτ που είναι σήμερα (μαζί με τα υδροηλεκτρικά). Παράλληλα ως το 2026 θα τεθούν σε λειτουργία μονάδες αποθήκευσης ισχύος 1 γιγαβάτ.

    «Για να είναι επιτυχής η μετάβαση και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες. Όμως η τεχνολογική καινοτομία δεν αρκεί, χρειαζόμαστε επίσης ξεκάθαρα σήματα στις αγορές και διαφανές θεσμικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.

    Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι θα είναι κρίσιμος ο ρόλος του ευρωπαϊκού Κανονισμού για την κατάταξη των επενδύσεων ως περιβαλοντικά βιώσιμων (EU taxonomy), βάσει του οποίου χαρακτηρίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια οι οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες.

    «Ο Κανονισμός δεν είναι ένα πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό των επενδύσεων ως ”καλών” ή ”κακών” αλλά βοηθά να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα και να κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Θα αυξήσει την πίεση προς τους χρηματοοικονομικούς φορείς ως προς την επιλογή των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούν, ενώ μπορεί να αναδείξει την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στη βιώσιμη χρηματοδότηση», κατέληξε ο κ. Στάσσης.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς