Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 09:43

Ωλονός: Αντιρτήσεις για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δημιουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον Ερύμανθο

Γράφτηκε από τον

Με επιστολή του προς την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και την επιτροπή περιβάλλοντος και φυσικών πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης “Ο Ωλονός”, εκφράζει αντιρρήσεις που αφορούν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δημιουργία και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού. Πρόκειται για μια μονάδα ισχύος 3,33 MW, στην θέση «Παλαιοφυτειά» του ποταμού Άνω Ερύμανθος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ Α.Ε.»

Όπως αναφέρει ο σύλλογος στην επιστολή: “… με την παρούσα ζητάμε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που είναι σε διαβούλευση, να μην γίνει αποδεκτή και να μην εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο διότι:

Α) Είναι ουσιαστικά εκτός του πλαισίου της Περιβαλλοντικής, Χωροταξικής και Πολιτιστικής νομοθεσίας.

Β) Ακυρώνει πρακτικά τις Αναπτυξιακές Επιδιώξεις της περιοχής, οι οποίες σχετίζονται με την πραγματοποίηση Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού που αποτελούν ίσως την μοναδική διέξοδο για την ανάπτυξη και την επιβίωση της παρά τον ποταμό Ερύμανθο περιοχής.

Γ) Χωροθετείται σε δασική έκταση ιδιαίτερης ομορφιάς, στον ιστορικό ποταμό Ερύμανθο, είναι πολύ κοντά σε περιοχές Natura, δημιουργεί προβλήματα στην τοπική χλωρίδα – πανίδα, αλλοιώνει την μορφολογία της περιοχής, στερεύει τον ποταμό σε 2.4 χιλιόμετρα με καταστροφικές συνέπειες για όλο το οικοσύστημα του φαραγγιού του Ερυμάνθου και τις δραστηριότητες που υλοποιούνται στην περιοχή.
Συγκεκριμένα:

1. Η Μελέτη χρησιμοποιεί ανεπίκαιρα στοιχεία από την περίοδο 1992 – 2000 για την ποσότητα των νερών του ποταμού. Είναι σε όλους γνωστό ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα νερά του Ερύμανθου έχουν μειωθεί δραματικά και το ποτάμι πλέον δεν είναι αυτό που ξέραμε. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον και το εργοστάσιο να λειτουργεί και να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού (οικολογική παροχή) στην κοίτη του ποταμού. Επομένως είναι βέβαιο ότι, σε μήκος 2.400 μέτρων που θα εκτρέπεται το νερό μέσω του αγωγού για να φτάσει στις τουρμπίνες η ροή του ποταμού ουσιαστικά θα νεκρωθεί.

2. Καμιά εγγύηση δεν υπάρχει για την ορθή εκτέλεση και λειτουργία των έργων αλλά για το αντίθετο μια και η Μελέτη δεν αναφέρεται στην καταστροφή που έγινε από τον ίδιο επενδυτή στο ανάγλυφο της περιοχής, ούτε και στην αλόγιστη και παράνομη ρίψη μπάζων στην κοίτη του ποταμού (το γεγονός έχει διαπιστωθεί και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες) κατά την διάρκεια του προηγούμενου έργου το οποίο ακυρώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας. Επιπλέον δεν διασφαλίζεται από την Μελέτη που θα πάνε τα μπάζα τα οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 20.000 κυβικά μέτρα. Όσον δε αφορά στο ανάγλυφο της περιοχής τα πρανή που θα περάσει ο αγωγός στο 50% περίπου της διαδρομής, οι κλίσεις είναι μεγάλες και θα προκληθούν κατολισθήσεις προς την κοίτη του ποταμού. Αυτό άλλωστε έγινε και στο παρελθόν.

3. Παρανόμως η Μελέτη δεν αναφέρεται στο δεδικασμένο δηλαδή, ότι για το ίδιο ακριβώς έργο, στην ίδια θέση αλλά με μικρότερη ισχύ έχει εκδοθεί η 863/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση την οποία το έργο ακυρώθηκε.

4. Η Μελέτη παρανόμως δεν αναφέρεται στον χωροταξικό σχεδιασμό για την περιοχή ότι δηλαδή, ο εν γένει ορεινός όγκος του Ερύμανθου κατατάσσεται στις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ΦΕΚ Β΄ 3155/12.12.2013). Επιπλέον:

Για τα rafting, canoe-kayak, τα οποία αναπτύσσονται τα τελευταία 50 χρόνια η μελέτη αναφέρει «ότι η μονάδα θα σταματά την λειτουργία της κατά την διάρκεια της δραστηριότητας»! Αυτό δεν έχει καμία λογική διότι α) ο επενδυτής δεν είναι ιδιοκτήτης του ποταμού για να αποφασίζει για τις δραστηριότητες στο ποτάμι, β) πρακτικά είναι αδύνατον να γίνεται συνεννόηση και προγραμματισμός για να σταματάει η λειτουργία του εργοστασίου, δεδομένου ότι το 95% περίπου από όσους κάνουν τα σπορ είναι ιδιώτες, στην πλειονότητά τους από χώρες της Ευρώπης και φυσικά δεν υπάρχουν καθορισμένες μέρες και ώρες που θα βρίσκονται στο ποτάμι.

Το Fly Fishing (ψάρεμα και επανατοποθέτηση των ψαριών στο ποτάμι) το οποίο επίσης αναπτύσσεται στον ποταμό η Μελέτη το αποκρύπτει και είναι μία σημαντική δραστηριότητα που σε όλο τον κόσμο οποία αφήνει έσοδα και στην περιοχή και στις τοπικές κοινότητες (από τις ημερήσιες άδειες ψαρέματος).
Γενικά, η Μελέτη πουθενά δεν αναφέρεται στις δραστηριότητες στη φύση που αναπτύσσονται στην περιοχή(μονοπάτια, πεζοπορίες, επισκέψεις αναψυχής στο ποτάμι κλπ.),

Η Μελέτη, δεν χρησιμοποιεί έγκυρες πηγές σχετικά με την χλωρίδα και πανίδα, επιπλέον αποκρύπτει τα είδη της πανίδας που υπάρχουν στο φαράγγι του Ερυμάνθου και προστατεύονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Βίδρα, Ιονική Πέστροφα, Ευρωπαϊκό Χέλι, Πελοποννησιακή Μπριάνα, Ελληνική Σαύρα).

Η Μελέτη δεν αναφέρεται στην επίσημη διαπίστωση για την λεγόμενη «ασθένεια των πλατανιών» που έχει πλήξει και τα πλατάνια στην θέση του έργου. Αποκρύπτει με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο γρήγορης εξάπλωσης της ασθένειας κατά την κατασκευή του έργου.

5. Όσον αφορά στα Πολιτιστικά Στοιχεία και Μνημεία της περιοχής η Μελέτη είναι σκοπίμως απόλυτα απαξιωτική για το τόπο μας, δηλαδή δεν αναφέρεται σε τίποτε. Δεν αναφέρεται στο αρχαίο θέατρο, την ακρόπολη και τα κυκλώπεια τείχη της Αρχαίας Ψωφίδας. Δεν αναφέρεται ότι ο οικισμός των Παραλογγών έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός, τα γεφύρια Παραλογγών και Βιδιακίου (Δομοκού) είναι διατηρητέα. Δεν αναφέρεται στον 4ο Άθλο του Ηρακλή «σύλληψη του Ερυμάνθιου Κάπρου» κλπ. κλπ.

Αντί να αναφέρει τα παραπάνω, μιλάει για μέρη μακριά από το έργο π.χ. την Αρχ. Ολυμπία, την Φυγαλεία το Κατάκολο κλπ., λες και ότι τα πολιτιστικά στοιχεία και μνημεία της περιοχής, καθώς και η ζωή στο ποτάμι μπορεί να διαχωριστεί σε διοικητικές περιοχές.

Όμως τα Πολιτιστικά Στοιχεία και Μνημεία της συγκεκριμένης περιοχής είναι και αυτά που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δηλαδή, σε αυτά μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη.

6. Όσον αφορά στην Απασχόληση η ίδια η Μελέτη αναφέρει ότι ο ΜΥΗΣ θα είναι μη επανδρωμένος και σε άλλο σημείο λέει αόριστα ότι θα απασχοληθούν 1-2 άτομα.

7. Η Μελέτη γενικά διακρίνεται για την απόκρυψη κρίσιμων ζητημάτων. Επιπλέον διακρίνεται από την προχειρότητά της (αναφέρεται σε καταστάσεις και μέρη που είναι άσχετα με τον Ερύμανθο). Είναι πλέον σαφές ότι αφού στο επίπεδο της Μελέτης υπάρχουν τόσα ανοιχτά ζητήματα για το τι θα συμβεί κατά την υλοποίηση του έργου. Χωρίς αμφιβολία θα προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και ταυτόχρονα θα ανακοπεί κάθε προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας που τώρα απειλείται από την πλήρη ερήμωση.

Δηλώνουμε ότι οι αντιρρήσεις μας, δεν έχουν να κάνουν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) γενικά, ούτε αυτές διακατέχονται από τοπικιστική διάθεση. Αναφερόμαστε στην συγκεκριμένη περίπτωση έργου στον ποταμό Ερύμανθο το οποίο τελικά είναι αντίθετο και με την φιλοσοφία δημιουργίας ΑΠΕ και με την Αειφόρο Ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος που η τοπική κοινωνία και οι φορείς αντέδρασαν και ακύρωσαν προηγούμενο έργο στον Ερύμανθο και σήμερα πάλι βρίσκονται σε κινητοποίηση για να μην πραγματοποιηθεί αυτό το καταστροφικό για την περιοχή έργο"

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 12:19

Σχετικά Άρθρα

  • Ο "Ωλονός" απαντά στο μήνυμα εκδίκησης των λαθροϋλοτόμων
    Ο

    Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης «Ωλονός» είχε βγει με έγραφα του στις 23 Απριλίου 2019 να επαινέσει τη στάση του Δασαρχείο Πύργου διότι ύστερα από εντατικές και αποτελεσματικές περιπολίες εντός και εκτός του δρυοδάσους είχε καταφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα ως προς την λαθροϋλοτομία.

    Το ίδιο έγγραφο υπέγραφαν και οι:

    1. Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας και 2. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα "ο Άγιος Κωνσταντίνος".

    Όλες αυτές οι ενέργειες «στρίμωξαν» τους λαθροϋλοτόμους και πριν λίγες μέρες έκαναν μια ανόητη κίνηση απελπισίας ώστε να κόψουν – «ξαπλώσουν» τέσσερα πανέμορφα δένδρα σε δασική έκταση στην οδό Πύργου - Δίβρης κοντά στην διασταύρωση προς Φολόη (Γιάρμενα).

    Πρόκειται για σκοτεινούς εγκληματίες που έκοψαν την περίφραξη και άφησαν στην άκρη του δρόμου τους κομμένους κορμούς ως μήνυμα εκδίκησης προς το δασαρχείο αλλά και σε όλους εμάς που αγαπάμε και έχουμε ως σκοπό μας την προστασία του δάσους.

    Οι αδίστακτοι κακοποιοί με την πράξη τους, δυσφημούν και καταδικάζουν πρώτα το χωριό τους αλλά και κατ’ επέκταση όλα τα χωριά του δρυοδάσους Φολόης. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επενδύσει την ζωή τους στο δάσος με μαγαζιά, ξενώνες, εστιατόρια και άλλοι τόσοι που περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ώστε να δημιουργήσουν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του οροπεδίου.

    Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε άμεσα ώστε να απομονώσουμε αυτά τα κακοποιά στοιχεία που θεωρούν το δρυοδάσος κτήμα τους. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι και ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες ότι με την σιωπή μας επιτρέπουμε στα σκοτεινά κυκλώματα να «αλωνίζουν» στην Κάπελη.

    Παράλληλα με την ανάγκη καταδίκης του απαράδεκτου και προκλητικού γεγονότος, βρίσκουμε καλή ιδέα την άποψη του δασάρχη να παραμείνουν εκεί τα κομμένα δένδρα, σαν μνημείο, να μην μετακινηθούν και να μπουν οι κατάλληλες πινακίδες ώστε να τα βλέπουν όλοι και οι περαστικοί και έτσι να αυξηθεί περισσότερο η αγανάκτηση των μόνιμων κατοίκων.

    Επίσης να μπουν επιπλέον πινακίδες με φωτογραφίες των κομμένων δένδρων και να έχουν μόνιμη θέση ως έγκλημα κατά του δάσους, στο Φωτογραφικό Μουσείο Φολόης στη Γιάρμενα, στο Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης στη διασταύρωση Κούμανι, και σε αφίσες κατά της λαθροϋλοτομίας σε πλατείες και εισόδους των χωριών.

    Τέλος, να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων και στα όμορα με το δάσος σχολεία, με έντυπα, ομιλίες, συζητήσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών που κάποιοι θα είναι και συγγενείς των λαθροϋλοτόμων.

  • Ενέργειες για την ανάδειξη του σπηλαίου «Αρμακιανός» στην Ορεινή Ηλεία
    Ενέργειες για την ανάδειξη του σπηλαίου «Αρμακιανός» στην Ορεινή Ηλεία

    Το 2017, ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ερυμάνθου – Φολόης ο «Ωλονός», ανακίνησε ύστερα από πολλά χρόνια το θέμα της ανάδειξης του σπηλαίου «Αρμακιανός», με αποτέλεσμα να το επισκεφτούν αρχικά ιδιώτες σπηλαιολόγοι, να το χαρτογραφήσουν και να στείλουν το πόρισμά τους στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

    Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 επισκέφτηκε το σπήλαιο κλιμάκιό της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, όπου εκτέλεσε αυτοψία χωρίς όμως να μπορεί να κάνει εξειδικευμένες έρευνες λόγω της μεγάλης συγκάλυψης του σπηλαίου με σκουπίδια, χώμα και απόβλητα ζώων.

    Προς τη δύση του 2018 σε συνεννόηση με την Εφορεία ξεκίνησε μια πρόταση ανάδειξης του σπηλαίου Αρμαρκιανός.

    Ήταν αποτέλεσμα συλλογικής ιδέας και απόφασης, μιας ολιγάριθμης ομάδας συμπατριωτών από διαφορετικά χωριά της Ορεινής Ηλείας με αρμοδιότητα την συγκέντρωση χρημάτων για τον καθαρισμό, την εξερεύνηση και γενικότερα την ανάδειξη του Σπηλαίου Αρμακιανός.

    Στις 8.01.2019 συγκροτήθηκε η συντονιστική επιτροπή που την αποτέλεσαν ο πρόεδρος του συλλόγου «Ωλονός», Κώστας Παπαντωνόπουλος ως πρόεδρος της επιτροπής, ο Θοδωρής Ηλιόπουλος ως συντονιστής, ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος ως ταμίας, ο Ανέστης Αδαμόπουλος και ο Ανδρέας Αγγελόπουλος.

    Δημιουργήθηκε παράλληλα και μία ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα (facebook) όπου ενημερώνονταν λεπτομερώς για όλα οι φίλοι του «Σπηλαίου Αρμακιανός».

    Την ομαδική αυτή προσπάθεια «αγκάλιασαν» πολλοί συμπατριώτες μας αλλά και άνθρωποι ευαίσθητοι με την πολιτιστική μας κληρονομιά και άλλοι που νοιάζονται για την ανάδειξη των αξιοθέατων της ορεινής Ηλείας.

    Το κλιμάκιο από την εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, ξεκίνησε τις εργασίες εξερεύνησης του σπηλαίου στις 2 Ιουλίου ημέρα Τρίτη και ολοκλήρωσε στις 6 Ιουλίου ημέρα Σάββατο. Εργάστηκαν 4 αρχαιολόγοι – σπηλαιολόγοι και 4 εργάτες.

    Έγιναν 5 τομές σε βάθος 1,5 μέτρων στο εσωτερικό του σπηλαίου και 2 τομές εξωτερικά στην είσοδο. Σημαντικά ευρήματα δεν υπήρξαν. Το σπήλαιο καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε το κατέβασμα στην είσοδο με πέτρινα πεζούλια.

    Οι επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν είναι ο φωτισμός του εσωτερικού του σπηλαίου, η διάνοιξη των δύο μονοπατιών που οδηγούν στο σπήλαιο, το ένα από τα Τσίπιανα και το άλλο από το δημόσιο δρόμο κάτω από το σπήλαιο και η τοποθέτηση πινακίδων. Η διαδρομή από τα Τσίπιανα μέσα από το ελατοδάσος διαρκεί 20 λεπτά και είναι υπέροχη.

    Ο σύλλογος «Ωλονός» ευχαριστεί τους σπηλαιολόγους, τους αρχαιολόγους, τους εργάτες, τους ανθρώπους της συντονιστικής επιτροπής που παραβρέθηκαν και βοήθησαν στις εργασίες.

    Ευχαριστεί θερμά επίσης, τους παρακάτω που συνέβαλλαν οικονομικά ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

    AQUA VATT A.E. Φωτεινός Τηλέμ. Δίβρη

    Αγγελόπουλος Ανδρέας Αγία Κυριακή

    Αγγελόπουλος Νίκος Αγία Κυριακή

    Αγγελόπουλος Σπύρος Αγία Κυριακή

    Αδαμόπουλος Ανέστης Αγία Κυριακή

    Αδαμόπουλος Δημοσθένης Αγία Κυριακή

    Αδαμόπουλος Παναγιώτης Αγία Κυριακή

    Αλεξόπουλος Αθανάσιος Αντρώνι

    Αναγνώπουλος Δημήτριος Αγία Κυριακή

    Δαλαβούρας Ανδρέας Κρυόβρυση

    Ηλιόπουλος Άγγελος Δίβρη

    Ηλιόπουλος Θεόδωρος Δίβρη

    Θεοδωρόπουλος Ανδρέας Κακοτάρι

    Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης Αγία Κυριακή

    Καζαμία Δώρα Αντρώνι

    Καραμέρος Τάσος Λάλα

    Κατσαντώνης Θανάσης Πανόπουλο

    Κοσμόπουλος Γεώργιος Ολυμπία

    Κότσαλης Αργύρης Αντρώνι

    Λαζαράκης Βασίλης Πανόπουλο

    Μπακάλης Βαγγέλης Αντρώνι

    Πανούτσου Χριστίνα Αντρώνι

    Παπανικολάου Γιάννης Κρυόβρυση

    Παπαντώνης Δημήτρης Αντρώνι

    Παπαντωνόπουλος Κώστας Αντρώνι

    Ροδοπούλου Πολίτα Σπαρτουλιά Αμερική

    Σπηλιόπουλος Ιωάννης Αγία Κυριακή

    Στεργιοπούλου Λεμονιά Πανόπουλο

    Τζουανοπούλου Βούλα Χελιδόνι

    Ψυχομανής Βασίλης Τήνος

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο