Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 17:48

Οριστικό τέλος για τις λιγνιτικές μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, Καρδιάς Ι-ΙΙ και Αμυνταίου Ι-ΙΙ, συνολικής ισχύος 1200 MW, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ύστερα από σχετικό αίτημα της ΔΕΗ στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγινιτοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει το Green Tank μειώνεται η συνολική λιγνιτική ισχύ της χώρας κατά 27% καθώς η ΡΑΕ με την απόφαση 217/2021 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ χθες, 5 Απριλίου 2021, αφαίρεσε αυτές τις μονάδες από την ενιαία άδεια παραγωγής της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι οι δύο μονάδες της Καρδιάς σταμάτησαν να λειτουργούν τον Ιούνιο του 2019 όταν εξαντλήθηκαν οι 17.500 ώρες λειτουργίας που δικαιούνταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ οι 17.500 ώρες του ΑΗΣ Αμυνταίου εξαντλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018, ωστόσο ο σταθμός συνέχισε να λειτουργεί ως τις 2 Μαΐου 2020.

«Οι επίσημες αποσύρσεις των τεσσάρων μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς είναι οι πρώτες μετά από αυτές της Πτολεμαΐδας III και IV το 2016 και οι πρώτες μετά την απόφαση για πλήρη απεξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη ως το 2028 που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2019», αναφέρει το Green Tank. Πρόκειται για τέσσερις από τις πιο ρυπογόνες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η λειτουργία των οποίων επιβάρυνε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον για δεκαετίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ 2012 και 2019 Καρδιά Ι και ΙΙ εξέπεμπαν κατά μέσο όρο σχεδόν 15 φορές παραπάνω από τα νέα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών για τη σκόνη. Την ίδια περίοδο ο ΑΗΣ Αμυνταίου υπερέβαινε τα αντίστοιχα όρια εκπομπών διοξειδίου του θείου περισσότερο από 6 φορές. Από την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών το 2005 ως το 2019, ο ΑΗΣ Καρδιάς (μαζί με τις μονάδες III και IV) εξέπεμψε στην ατμόσφαιρα σχεδόν 123 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η αντίστοιχη επιβάρυνση από τον ΑΗΣ Αμυνταίου ήταν σχεδόν 60 εκατομμύρια τόνοι.

«Η επίσημη απόσυρση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ουσιαστική στήριξη των λιγνιτικών περιοχών της χώρας οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ραγδαίας απολιγνιτοποίησης. Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να μεταβεί από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια με κοινωνικά δίκαιο τρόπο χωρίς τη «μεσολάβηση» του ορυκτού αερίου ως καυσίμου μετάβασης. Η κατασκευή νέων μονάδων ορυκτού αερίου αντίκειται τόσο στον πανευρωπαϊκό στόχο για κλιματική ουδετερότητα όσο και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το «κλείδωμα» για δεκαετίες στη λανθασμένη επιλογή του ορυκτού αερίου θα στερήσει από τη χώρα πόρους και ευκαιρίες για πραγματική στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής στο Green Tank.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 11:45

Σχετικά Άρθρα

  • Πάνω από €9 δισ. επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία
    Πάνω από €9 δισ. επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανέφερε στο συνέδριο του poilitico ότι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: απολιγνιτοποίηση- μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, ψηφιοποίηση και πελατοκεντρική προσέγγιση

    Θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της ΔΕΗ την ερχόμενη πενταετία, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης σε μήνυμα προς το συνέδριο για τη βιωσιμότητα που διοργανώνει το Politico.

    Όπως ανέφερε, η στρατηγική για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: απολιγνιτοποίηση- μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, ψηφιοποίηση και πελατοκεντρική προσέγγιση.

    Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3,4 γιγαβάτ ως το 2025 και η αύξηση του παραγωγικού δυναμικού των ΑΠΕ στα 7 γιγαβάτ το 2024 και 9 γιγαβάτ το 2026, από 3,4 γιγαβάτ που είναι σήμερα (μαζί με τα υδροηλεκτρικά). Παράλληλα ως το 2026 θα τεθούν σε λειτουργία μονάδες αποθήκευσης ισχύος 1 γιγαβάτ.

    «Για να είναι επιτυχής η μετάβαση και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες. Όμως η τεχνολογική καινοτομία δεν αρκεί, χρειαζόμαστε επίσης ξεκάθαρα σήματα στις αγορές και διαφανές θεσμικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.

    Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι θα είναι κρίσιμος ο ρόλος του ευρωπαϊκού Κανονισμού για την κατάταξη των επενδύσεων ως περιβαλοντικά βιώσιμων (EU taxonomy), βάσει του οποίου χαρακτηρίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια οι οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες.

    «Ο Κανονισμός δεν είναι ένα πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό των επενδύσεων ως ”καλών” ή ”κακών” αλλά βοηθά να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα και να κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Θα αυξήσει την πίεση προς τους χρηματοοικονομικούς φορείς ως προς την επιλογή των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούν, ενώ μπορεί να αναδείξει την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στη βιώσιμη χρηματοδότηση», κατέληξε ο κ. Στάσσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Green Tank: Tην 3η καλύτερη κλιματική επίδοση στην ΕΕ είχε η Ελλάδα την περίοδο 2005 - 2020
    Green Tank: Tην 3η καλύτερη κλιματική επίδοση στην ΕΕ είχε η Ελλάδα την περίοδο 2005 - 2020

    Εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης

    Πάνω από 50 % μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας από το 2005, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ).

    Η ελληνική επίδοση σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank είναι η τρίτη καλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οριακά υψηλότερη από το ελληνικό ποσοστό (56,3 %) ήταν η μείωση στη Δανία (58,3 %) και την Εσθονία (56,4 %)

    Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ειδικά την τελευταία διετία, η οποία το 2020 εξέπεμψε 14 εκατ. τόνους CO2 λιγότερο σε σχέση με το 2018.

    Έτσι το 2020 η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των εκπομπών από στερεά ορυκτά καύσιμα ανάμεσα στις λιγνιτοπαραγωγές χώρες της ΕΕ σε σχέση με το 2005 (-78,9%).

    Ενδεικτικό της εξέλιξης είναι ότι ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αγίου Δημητρίου ήταν ο μεγαλύτερος ρυπαντής στην Ελλάδα, τόσο το 2013 όσο και το 2020. Ωστόσο ενώ το 2013 ήταν μια από τις πιο ρυπογόνες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη εκπέμποντας 13,1 εκατ. τόνους CO2, το 2020 εξέπεμψε 70 % λιγότερο (3,87 εκατ. τόνους).

    Ωστόσο η μείωση των εκπομπών από λιγνίτη συνοδεύτηκε από αύξηση σε αυτές από ορυκτό αέριο (+44% το 2020 σε σχέση με το 2013). Από την ανάλυση του Green Tank προκύπτει επίσης ότι το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που οι εκπομπές από την ενεργοβόρο βιομηχανία (11,5 εκατ. τόνοι) ξεπέρασαν εκείνες του λιγνίτη (9,2 εκατ. τόνοι).

    Συνολικά στην ΕΕ από το 2005 μέχρι το 2020 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 42.3%. Όπως και στην Ελλάδα, η μείωση οφείλεται κυρίως στον περιορισμό της παραγωγής ρεύματος από άνθρακα.

    «Η απολιγνιτοποίηση ωθεί τη χώρα στην κλιματική πρωτοπορία. Για να εδραιωθεί ωστόσο η κλιματική πρόοδος, η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει τη χρήση ορυκτού αερίου και να στηρίξει έμπρακτα την πράσινη στροφή της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Στην επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για το ΣΕΔΕ, είναι αναγκαίες γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% το 2030 σε σχέση με το 1990, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής για τη δεξαμενή σκέψης The Green Tank.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Θεαματική υποχώρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εντοπίζει έκθεση του ΔΑΠΕΕΠ
    Θεαματική υποχώρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εντοπίζει έκθεση του ΔΑΠΕΕΠ

    Η θεαματική υποχώρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και η ανάδειξη, για πρώτη φορά, προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (WE Energy του ομίλου Eunice) που τροφοδοτεί τους πελάτες του με ενέργεια που προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εκθέσεις του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για την προέλευση της ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα το 2019.

    Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν και την προέλευση της ενέργειας που προέρχεται από εισαγωγές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο ενεργειακό μείγμα και πηγές ενέργειας όπως τα πυρηνικά και ο λιθάνθρακας που δεν υφίστανται στην εγχώρια παραγωγική βάση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε πέρυσι κατά 35 % από φυσικό αέριο (από 30 % το 2018), 19 % από λιγνίτη (έναντι 30 % την προηγούμενη χρονιά) και 23 % από ανανεώσιμες πηγές (έναντι 28 % το 2018), συμπεριλαμβανομένων πάντα και των αντίστοιχων εισαγωγών.

    Στο επίπεδο των προμηθευτών, η έκθεση καταγράφει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά και διαθέτουν στους πελάτες τους (εφόσον αυτοί το επιθυμούν) τις λεγόμενες εγγυήσεις προέλευσης που πιστοποιούν την προέλευση της ενέργειας που καταναλώνουν. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει ο ΔΑΠΕΕΠ, μπορεί μία επιχείρηση, ένα εργοστάσιο ή ένας οικιακός καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του ή το σπίτι του τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από το ίδιο (δημόσιο) δίκτυο με όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές να ισχυριστεί ότι η ενέργεια που καταναλώνει προέρχεται από συγκεκριμένη πηγή (υδροηλεκτρικό σταθμό, αιολικό πάρκο, φωτοβολταϊκό) και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (από μη επιδοτούμενο σταθμό, νέα επένδυση, εγκατεστημένο σε τοποθεσία της προτίμησής του κλπ.) και να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για σκοπούς όπως την πιστοποίηση μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, την διαφήμιση/προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών που παρέχει σε τρίτους, κ.ά.

    Στην κατάταξη για το 2019 περιλαμβάνονται οι προμηθεύτριες εταιρίες WE Energy-Eunice που κάλυψε το 100 % των αναγκών των πελατών της με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ΒΙΕΝΕΡ (60,54 %), Μυτιληναίος (24,3 %), ‘Ηρων (22,43 %), Elpedison (21,74 %), NRG (20,3 %), WATT&VOLT (19,95 %), ΔΕΗ (17,59 %).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

  • Απολιγνιτοποίηση: Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη - Η λίστα με τις ως τώρα 66 προτάσεις των επενδυτών
    Απολιγνιτοποίηση: Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη - Η λίστα με τις ως τώρα 66 προτάσεις των επενδυτών

    Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης εκδηλώνεται από δεκάδες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών.

    Το master plan για την απολιγνιτοποίηση εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Παρουσιάζοντας το σχέδιο ο υπουργός αναφέρθηκε σε 16 εμβληματικές επενδύσεις στις δύο περιοχές, εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ.

    Επιπλέον αυτών, από τις 9 Ιουλίου που «τρέχει» η πρόσκληση υποβολής επενδυτικών προτάσεων στις λιγνιτικές περιοχές έχουν υποβληθεί συνολικά 66 φάκελλοι με επενδυτικές προτάσεις.

    Στη λίστα (που παρουσιάζει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ) περιλαμβάνονται επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια, δενδρώδεις καλλιέργειες, αρδευτικά έργα και δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων), στον τουρισμό (ιαματικός, ποδηλατικός, παραθεριστικές κατοικίες, χιονοδρομικό Βασιλίτσας, πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού), στην υγεία (κέντρο αποκατάστασης), στην κυκλική οικονομία (διαχείριση αποβλήτων, επεξεργασία λυματολάσπης), στην ενέργεια (αιολικά, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα, τηλεθέρμανση, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα), στην εκπαίδευση (ανέγερση πανεπιστημιούπολης, σχολή υφαντουργίας, σχολή πράσινης οικονομίας), στις μεταφορές (διαμετακομιστικό κέντρο), κ.α.

    Οι μεγάλες επενδύσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου (ορισμένες αναφέρονται και στη λίστα με τα επενδυτικά σχέδια) είναι, υπενθυμίζεται, οι εξής:

    1. Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 2,3 GW (Δυτική Μακεδονία). Το πρώτο μεγάλο project προς την κατεύθυνση αυτή είναι η κατασκευή πάρκου ισχύος 230 MW, από τον όμιλο ΔΕΗ, επένδυση 133 εκατ. ευρώ
    2. Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 GW στη Μεγαλόπολη, με πρωταγωνίστρια πάλι τη ΔΕΗ
    3. 'Αμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη (Επένδυση 130 εκατ. ευρώ)
    4.Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία (Solaris)
    5. Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία (Eunice)
    6. Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας (Μεγαλόπολη)
    7. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Δυτική Μακεδονία)
    8. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Μεγαλόπολη)
    9. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης (Δυτική Μακεδονία)
    10. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη Δυτική Μακεδονία
    11. Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
    12. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης (Δυτική Μακεδονία)
    13. Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης (Μεγαλόπολη)
    14. Δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων (Δυτική Μακεδονία)
    15. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας (Δυτική Μακεδονία)
    16. Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (Μεγαλόπολη)

    Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από την υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων υπερβαίνουν τις αντίστοιχες απώλειες στις λιγνιτικές περιοχές από τα ορυχεία, τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και τις δορυφορικές δραστηριότητες. Σημειώνεται εξάλλου ότι η υποβολή επενδυτικών προτάσεων συνεχίζεται ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω όταν - σε συνεννόηση με την ΕΕ - οριστικοποιηθούν τα επαυξημένα κίνητρα ενίσχυσης των επενδυτών που θα ισχύσουν στις λιγνιτικές περιοχές.

    Το «πακέτο» των κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων θα περιλαμβάνει επτά κατηγορίες ενισχύσεων: παροχή επιχορήγησης για νέα επένδυση, φοροαπαλλαγή, φοροελαφρύνσεις, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, απαλλαγή τελών, δάνειο με ευνοϊκούς όρους, εγγυήσεις. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά επιχορήγησης των επενδύσεων, η πρόταση της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν στο 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (από 25 -35% σήμερα), 70% για τις μεσαίες (από 35 -45%) και 80% για τις μικρές (από 45 -55%). Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), Κωστής Μουσουρούλης είναι σε επαφή με τα υπουργεία Οικονομικών και

    Ανάπτυξης για την οριστικοποίηση των κινήτρων ενώ έχουν αρχίσει και οι διερευνητικές επαφές με την Κομισιόν. Σημειώνεται τέλος ότι το συνολικό ποσό από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από το Ταμείο Γιούνκερ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των δράσεων του ΣΔΑΜ είναι 5,055 δις. ευρώ.

    Το ΣΔΑΜ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το τελικό σχέδιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο πριν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το τέλος του χρόνου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου για τον προγραμματισμό της μεταλιγνιτικής περιόδου
    Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου για τον προγραμματισμό της μεταλιγνιτικής περιόδου

    Για την πρόοδο της υλοποίησης του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας στην μετά τον λιγνίτη εποχή ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών των επηρεαζόμενων περιοχών συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα άμεσα επόμενα βήματα εστιάζοντας στην εξειδίκευση των εμβληματικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ανά πυλώνα ανάπτυξης για κάθε περιοχή με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που θα έχει το Master Plan που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο και ιδίως η ευέλικτη και ενιαία δομή αποτελεσματικής διαχείρισης και εφαρμογής του.

    Τονίστηκε δε ότι το ενιαίο και ολοκληρωμένο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εκπονείται, έχει στόχο τον «ολικό αναπτυξιακό μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, μέσα από τη δημιουργία στρατηγικών δυνατοτήτων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού τους ιστού».

    O Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως αποτελεί απόφαση δική του και της Κυβέρνησης να προχωρήσουν αμέσως θεσμικά μέτρα και υποδομές για την βέλτιστη πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικό-οικονομικών ζητημάτων που απορρέουν από τη διαδικασία της μετάβασης στις περιοχές αυτές.

    Για τον λόγο αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς εντάσεως εργασίας για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, σε συνεργασία και με τον ΟΑΕΔ. Το αναπτυξιακό σχέδιο προβλέπει επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της γεωργίας, του βιώσιμου τουρισμού, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και της ψηφιακής οικονομίας και εκπαίδευσης.

    Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ανέλυσε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ήδη προχωρούν στο πλαίσιο της μετάβασης, όπως ενδεικτικά:

    • Τα σχέδια της ΔΕΗ για ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σταθμών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη (συνολικής ισχύος 2 GW και 1GW αντίστοιχα) και τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με τη Juwi για την ανάπτυξη στην περιοχή της Κοζάνης ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη
    • Την προκήρυξη προγραμμάτων για έργα πράσινης ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές από το Πράσινο Ταμείο, συνολικού ύψους 31,7 εκατ. ευρώ (οι πρώτες δύο προσκλήσεις δημοσιεύτηκαν στις 8 Ιουλίου)
    • Το «ξεκλείδωμα» 136 εκατ. ευρώ από τον λιγνιτικό πόρο της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές
    • Την δρομολόγηση βιώσιμων και συμφερουσών λύσεων για τη θέρμανση των περιοχών
    • Τα ειδικά αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης για την εγκατάσταση στις λιγνιτικές περιοχές εταιρειών που κατασκευάζουν φορτιστές και μπαταρίες.

    Πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα της «ρήτρας δίκαιης μετάβασης» που το Υπουργείο έχει υιοθετήσει στο εν γένει σχεδιασμό και νομοθετικό του έργο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία.

    Οι βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές και για την προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστας Βλάσσης, ο Βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ, Αντωνιάδης Ιωάννης, οι Βουλευτές Κοζάνης της ΝΔ, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Βρυζίδου Παρασκευή, Παπαδόπουλος Μιχάλης, Αμανατίδης Γιώργος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, Κωστής Μουσουρούλης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Στα τέλη του καλοκαιριού το σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές
    Στα τέλη του καλοκαιριού το σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές

    Στα τέλη του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το στρατηγικό σχέδιο (master plan) για την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, ανέφερε απόψε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική εταιρεία ενεργειακής οικονομίας.

    "Θα είναι, τόνισε, ένα σχέδιο δυναμικό, ρεαλιστικό και ικανό να αξιοποιήσει τα τεράστια κονδύλια που θα δοθούν από την επόμενη περίοδο προγραμματισμού". Επανέλαβε ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Κοζάνη, την Φλώρινα και την Μεγαλόπολη έχουν αυξηθεί σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία προστίθενται πόροι οι οποίοι θα μοχλευθούν από το πρόγραμμα Invest EU καθώς και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων .

    Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να επιταχυνθεί η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς από τις αρχές του 2021 αρχίζει η επιλεξιμότητα των δαπανών ενώ τόνισε ότι τομείς της τοπικής οικονομίας όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας που είχαν ατροφήσει λόγω της παρουσίας της ΔΕΗ θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν.

    Στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιάννης Κοπανάκης τόνισε πως η επιχειρήση δεν φεύγει από τις περιοχές αυτές, αλλά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται εκεί. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των εδαφών ορυχείων και σταθμών παραγωγής, δραστηριότητα που θα εξασφαλίσει πολλές θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ στις εκτάσεις αυτές θα εγκατασταθούν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει εξαγγείλει η επιχείρηση τόσο στην Δυτική Μακεδονία όσο και στη Μεγαλόπολη. Ο κ. Κοπανάκης επανέλαβε πως η ΔΕΗ υφίσταται η ζημιά της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ενώ στην ερώτηση γιατί αυτές δεν κλείνουν άμεσα ανέφερε πως λαμβάνονται υπόψη η τηλεθέρμανση των πόλεων στις λιγνιτικές περιοχές, η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων και η ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα.

    Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Κων/νος Ανδριοσόπουλος σημείωσε ότι η θέρμανση θα καλυφθεί με τη συμβολή του φυσικού αερίου ενώ με τα κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσουν να εγκατασταθούν βιομηχανικές μονάδες που θα έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης χαρακτήρισε την απολιγνιτοποίηση ως την μεγαλύτερη πρόκληση για την περιοχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ ζήτησε το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης να τεθεί σε εφαρμογή πριν την απώλεια των θέσεων εργασίας από την δραστηριότητα της ΔΕΗ που είναι προδιαγεγραμμένη. Εκτίμησε, δε, ότι θα χαθούν 5.000 άμεσες και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας που είναι εξαρτημένες από το λιγνίτη ο οποίος σήμερα δημιουργεί εισόδημα ύψους 1 δισ. ευρώ στην περιοχή.

    Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Χάρης Δούκας ανέφερε ότι με την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας θα υπάρχουν λιγότερες ενεργειακές ανάγκες που θα καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από ιδιοπαραγωγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI

  • Θεσσαλονίκη - Κ.Χατζηδάκης στο «Πρακτορείο FM»: Χωρίς αναταράξεις η επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης
    Θεσσαλονίκη-Κ.Χατζηδάκης στο «Πρακτορείο FM»: Χωρίς αναταράξεις η επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης

    «Οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι μια συμβολή, ώστε η περιοχή να προχωρήσει μπροστά χωρίς αναταράξεις, απλώς προφανώς δε θα εξαντληθεί η προσπάθεια σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τις πρωτοβουλίες που αφορούν την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης, στις οποίες αναφέρθηκε κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΕΛΠΕ και Juwi Hellas για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην περιοχή της Κοζάνης.

    «Μιλάμε για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο της τάξης των 204 MW στο οποίο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας. Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει στη Δυτική Μακεδονία φωτοβολταϊκά της τάξης των 2GW, δηλαδή μόνο η ΔΕΗ θα κάνει 10 φορές μεγαλύτερα πάρκα σε σχέση με αυτό το οποίο εξαγγέλθηκε χθες», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

    «Μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις, δε μιλάμε μόνο για τα φωτοβολταϊκά, μιλάμε για την αποκατάσταση των ορυχείων που είναι μία πολύ μεγάλη δουλειά. Επίσης, θα προβλεφθούν και μια σειρά από δράσεις χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ και κίνητρα σε σχέση με τομείς όπως η γεωργία, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες. Μιλάμε για ένα σφαιρικό σχέδιο που θα ενισχυθεί προφανώς από την υιοθέτηση των ειδικών φορολογικών κινήτρων που θα καταστήσουν τις περιοχές αυτές περιοχές ιδιαίτερα ελκυστικές για επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όχι λόγω ευσπλαχνίας ή ότι λόγω του ότι η κυβέρνηση θα λέει "πηγαίνετε να επενδύσετε εκεί", αλλά γιατί θα έχουν καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης. Επισήμανε δε ότι «θα δοθούν σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους με την αντίστοιχη μόχλευση, η οποία θα γίνει», ενώ «θα υπάρξει ένα αίτημα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακήρυξη της Δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής της

    Μεγαλόπολης ως ειδικών οικονομικών φορολογικών ζωνών, προκειμένου να γίνουν οι περιοχές αυτές ελκυστικές για επενδύσεις».

    Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί συζητά τα φορολογικά κίνητρα και «έχει δεσμευτεί να τελειώσει να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Ιουνίου».

    Σχετικά με τους δασικούς χάρτες, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί σχέδιο νόμου, που θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση τον Μάρτιο. «Αντιμετωπίζονται σε αυτόν τον νόμο τρία βασικά ζητήματα. Το ένα αφορά ότι όποιος έχει υποβάλει αντίρρηση και δικαιώνεται από τις επιτροπές αντιρρήσεων , δε θα χρειάζεται να περιμένει να δει τι γίνεται σε όλον τον νομό, αλλά θα μπορεί να προχωρεί στην αξιοποίηση του ακινήτου του όπως νομίζει ο ίδιος […] το δεύτερο είναι ότι αυξάνουμε τις επιτροπές, συνδέουμε τις αμοιβές τους με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αντιρρήσεων […] και τρίτο σε περιπτώσεις που με διοικητικές πράξεις έχει αναγνωρίσει το ίδιο το δημόσιο ότι ένα κομμάτι γης δεν είναι δάσος, δε θα χρειάζεται να ξεκινάμε από την αρχή της συζήτηση αν είναι ή δεν είναι».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΔΕΗ: Καμία απόλυση - Καμία αύξηση στα τιμολόγια
    ΔΕΗ: Καμία απόλυση - Καμία αύξηση στα τιμολόγια

    Οι στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ και οι οικονομικές προοπτικές για το 2020 - Προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών και εθελούσια έξοδος εργαζομένων στα πρότυπα του ΟΤΕ - «Ανοίγουμε νέα σελίδα», λέει ο CEO Γιώργος Στάσσης

    Νέα εμπορικά πακέτα με επιβράβευση των πελατών που θα υπογράψουν νέες συμβάσεις προμήθειας και επιπλέον υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους καταναλωτές θα παρουσιάσει η ΔΕΗ το 2020, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των στρατηγικών προτεραιοτήτων. Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ περιλαμβάνει ακόμη την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων (όπως προβλέπει και ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός) που θα συνοδευθεί από εθελούσια έξοδο εργαζομένων αλλά και 800 προσλήψεις, στροφή σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ψηφιοποίηση των δικτύων.

    Ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρέσχε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση και δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια - αντίθετα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με τη βελτίωση των υπηρεσιών «θέλουμε να υπάρχουν λιγότεροι λόγοι για να φύγει ένας πελάτης από τη ΔΕΗ». Τα νέα εμπορικά πακέτα κατά τις πληροφορίες του ΑΠΕ θα περιλαμβάνουν και εκπτώσεις στα τιμολόγια για όσους υπογράψουν νέα συμβόλαια και θα είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

    Αναλυτικά ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

    -Απολιγνιτοποίηση: απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα το 2020 αποσύρονται οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, το 2021 οι Καρδιά 3-4, το 2022 οι Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4 και το 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5. Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης η απολιγνιτοποίηση έχει ήδη συντελεσθεί σε όρους παραγωγής ενέργειας καθώς οι μονάδες υπολειτουργούν επειδή δεν είναι ανταγωνιστικές. Η Πτολεμαίδα 5 που είναι υπό κατασκευή θα τεθεί μεν σε λειτουργία το 2022 αλλά το αργότερο ως το 2028 θα συνεχίσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου (φυσικό αέριο, βιομάζα, σκουπίδια ή συνδυασμό τους). Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι θα καλυφθούν παράλληλα οι ανάγκες για τηλεθέρμανση ενώ σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημίωση για το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες, αν και ζημιογόνες, παραμένουν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια προκειμένου να διασφαλισθεί ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

    -Εργαζόμενοι: από 15.526 το 2018 και 15.300 το 2019 προβλέπεται να μειωθούν σε 11.500 το 2024. Στο διάστημα αυτό προβλέπονται 4.500 αποχωρήσεις και 800 προσλήψεις. Το 60% των εργαζόμενων θα φύγει με συνταξιοδότηση ενώ για το υπόλοιπο 40% αφού εξαντληθούν οι άλλες επιλογές (μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ, μετάταξη στο Δημόσιο κ.λπ.) θα εφαρμοστεί εθελουσία έξοδος με όρους που θα συμφωνηθούν με τη ΓΕΝΟΠ, στα πρότυπα αντίστοιχου προγράμματος του ΟΤΕ.

    -Ανανεώσιμες πηγές: η ΔΕΗ στοχεύει σε πάνω από 1 γιγαβάτ ανανεώσιμων ενώ έχει χαρτοφυλάκιο έργων (υπό αδειοδότηση) άνω των 6 γιγαβάτ. Η ανάπτυξη θα γίνει τόσο αυτόνομα όσο και σε συνεργασία με άλλες ενεργειακές εταιρείες. «Η ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Στάσσης, «έχασε το τρένο των ανανεώσιμων πηγών και αγωνίζεται τώρα να το προλάβει. Δεν θέλω να συμβεί το ίδιο με την ηλεκτροκίνηση».

    -Στον τομέα των ληξιπρόθεσμων έχει επιτευχθεί η αντιστροφή της πορείας καθώς η ΔΕΗ εισπράττει πλέον περισσότερα από όσα τιμολογεί. Περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές έχουν μπει στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών ενώ παράλληλα το τελευταίο τετράμηνο αυξήθηκαν σε 55.000 οι αποκοπές στρατηγικών κακοπληρωτών, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως και η έκδοση ομολόγου, ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

    -Η λειτουργική κερδοφορία από 208 εκατ. ευρώ το 2018 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 320 - 370 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 - 700 εκατ. ευρώ το 2020. «Η επιχείρηση γίνεται βιώσιμη όσον αφορά το χρέος και μπορεί να χρηματοδοτεί ξανά τις επενδύσεις της», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε κίνδυνος ακόμη και να να μη βρίσκει δανεισμό.

    -Η ψηφιοποίηση των δικτύων περιλαμβάνει κατ' αρχήν την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Προγραμματίζεται η είσοδος της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αποσκοπεί στην εξασφάλιση ισχυρού στρατηγικού πλεονεκτήματος για τη ΔΕΗ.

    Σε ερώτηση εξάλλου για τη ΛΑΡΚΟ ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η ΔΕΗ αναμένει «πολύ γρήγορα» λύση.

    «Σήμερα η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία συμβολής της στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ παρουσίασε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον λιγνίτη. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του 2019 καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την πορεία της εταιρείας και να ενισχύσουμε την κερδοφορία υιοθετώντας βιώσιμες δράσεις. Ατενίζουμε τώρα το μέλλον με αυτοπεποίθηση, στοχεύοντας στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις εκτιμώμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Στάσσης.

    Διαβάστε αναλυτικά τις ανακοινώσεις για τη ΔΕΗ στο newmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς