Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 15:39

Οι μωβ μέδουσες «απειλούν» τα νησιά των Κυκλάδων - Τι πρέπει να προσέχουμε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πρόκειτα για το είδος Pelagia noctiluca ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη που φέρουν νευροτοξίνη στον οργανισμό τους - Το μήκος των πλοκαμιών τους μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα - Τι λέει στο protothema.gr o διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Κοπάδια χιλιάδων μωβ μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca παρατηρούνται στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα σε Μύκονο, Σύρο, Τήνο και Νάξο, το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη που φέρουν νευροτοξίνη στον οργανισμό τους ενώ τα τσιμπήματά τους είναι επώδυνα για τον άνθρωπο.

Πρόκειται για το ίδιο είδος το οποίο είχε παρουσιαστεί στον Κορινθιακό, στην Χαλκιδική, ενώ στις αρχές καλοκαιριού ήταν και στην Κρήτη. Τα θαλάσσια ρεύματα έχουν φέρει τα κοπάδια αυτά στις Κυκλάδες και για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους χειμερινούς κολυμβητές. Σύμφωνα με τον χάρτη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας οι μωβ μέδουσες βρίσκονται σε παραλίες των Κυκλάδων. Μιλώντας στο protothema.gr o διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Επαμεινώνδας Χρήστου ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο παρόλο που βρισκόμαστε σε χειμερινό μήνα και εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή βοηθά στο να παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά στις θάλασσές μας.

«Από την αρχή του χρόνου υπάρχει ένας πληθυσμός αυτού του είδους των μεδουσών στο Αιγαίο. Είναι οι μέδουσες που είχαμε παρατηρήσει και στον Κορινθιακό. Είναι ένα συνηθισμένο είδος στη Μεσόγειο. Λόγω της κλιματικής αλλαγής υπάρχει μια αύξηση στην εμφάνιση των σμηνών αυτών των μεδουσών. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο λόγω κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι ότι γίνεται πρώτη φορά. Είναι λίγο πιο συχνό απ’ότι παλαιότερα. Αυτό το είδος δεν έχει να κάνει με το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, απλά όταν υπάρχει μεγάλη θερμοκρασία αυξάνεται ο αριθμός του είδους και εμφανίζονται περισσότερα. Όχι ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ενοχλούν».

Χιλιάδες μέδουσες σε παραλίες της Μυκόνου:

mykono1
mykono2
mykono3
Εκτός από την κλιματική αλλαγή ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για την αύξηση του πληθυσμού αυτών των μεδουσών είναι και η υπεραλίευση εξαιτίας της οποίας εξαφανίζονται οι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας. Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστου το φαινόμενο αυτό κάνει κάποιους κύκλους και όπως είπε παρατηρείται σχεδόν κάθε 12 χρόνια ωστόσο τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα πυκνών εμφανίσεων έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου θα πρέπει οι χειμερινοί κολυμβητές να προσέχουν αρκετά και μάλιστα όπως επισήμανε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ πριν βουτήξουν καλό είναι με μια μάσκα να εποπτεύουν στο νερό. «Οι χειμερινοί κολυμβητές θα πρέπει να προσέχουν αυτό το διάστημα στις περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο. Καλό είναι να βλέπουν με μια μάσκα και αν αλλάξει ο καιρός τα ρεύματα της θάλασσας και δεν δουν κάτι να κολυμπούν αλλιώς να μην κολυμπούν. Να κάνουν μια επόπτευση με μάσκα. Αν τώρα κάποιος τσιμπηθεί από αυτή τη μέδουσα η καλύτερη λύση είναι να βάλει στην πληγή πάγο ή μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας».

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, το μέγιστο μήκος αυτών των μεδουσών φθάνει τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Η μωβ μέδουσα τρέφεται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών, ενώ οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η καρέτα - καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό - καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 12:20

Σχετικά Άρθρα

  • Το ελληνικό νησί στη λίστα του 2025 με τα πιο εξωτικά του κόσμου

    Βρετανική εφημερίδα εξυμνεί ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου. «Μακριά από τα πλήθη τουριστών που συρρέουν σε Μύκονο και Σαντορίνη».

    Στα καλύτερα εξωτικά νησιά του κόσμου αναδείχθηκε ένα ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Express, εξυμνώντας τις άγνωστες ομορφιές της Ελλάδας.

    Ο λόγος για τους πανέμορφους Λειψούς, οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση στις αφίξεις ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

    Απευθυνόμενη σε δεκάδες εκατομμύρια δυνητικούς ταξιδιώτες, η δημοφιλής βρετανική εφημερίδα αναφέρει:

    «Οι Λειψοί, ένα μικρό, γραφικό Ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος θεωρείται για το 2025 ο δεύτερος πιο εξωτικός και αυθεντικός προορισμός του κόσμου. Μακριά από τα πλήθη τουριστών που συρρέουν σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι Λειψοί παραμένουν ένας μυστικός προορισμός που προσφέρει στους πιστούς επισκέπτες του μια αυθεντική Ελληνική ατμόσφαιρα.

    Σημείο αναφοράς του νησιού είναι το ομώνυμο γοητευτικό χωριό με τα λευκά ασβεστωμένα σπιτάκια, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και ένα οργανωμένο λιμάνι με ταβέρνες, καφετέριες και καταστήματα. Οι παραλίες του νησιού αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης, γνωστές για τα κρυστάλλινα νερά και το γαλήνιο περιβάλλον τους.

    Οι Λειψοί δεν φημίζονται μόνο για τη φυσική τους ομορφιά αλλά και για την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά. Ένας από τους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς χώρους της είναι η εκκλησία της Παναγίας του Χάρου, η οποία χρονολογείται από τον 7ο αιώνα».

    Η διεθνής προβολή του προορισμού εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Δήμου να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές και τις «πράσινες» πρωτοβουλίες του νησιού στο εξωτερικό. «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή που η αναζήτηση μυστικών αυθεντικών προορισμών είναι το ζητούμενο για τον σύγχρονο ταξιδιώτη εντός και εκτός υψηλής σεζόν. Δεν είναι τυχαίο πως ο Σεπτέμβριος έκλεισε με σημαντική αύξηση στις ακτοπλοϊκές αφίξεις της τάξης του 6,5%», δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • Αφαλατώσεις, υδρόμετρα, εκσυγχρονισμός δικτύων: Τα έργα για τη λειψυδρία στα νησιά και την Αττική
    Αφαλατώσεις, υδρόμετρα, εκσυγχρονισμός δικτύων: Τα έργα για τη λειψυδρία στα νησιά και την Αττική

    Τα νησιά και η Αττική βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας που έφεραν σε οριακή κατάσταση ορισμένες περιοχές.

    Πρόκειται για δεκαεπτά επενδύσεις στα νησιά του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Ειδικότερα, τα έργα που ανακοίνωσε το υπουργείο ανά Περιφέρεια στις νησιωτικές περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι τα εξής:

    • Στο Νότιο Αιγαίο, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα, θα υλοποιηθούν επτά έργα και συγκεκριμένα μία αφαλάτωση, δύο έργα εκσυγχρονισμού δικτύων, δύο έργα τηλεμετρίας, τρία έργα ψηφιακών υδρόμετρων και ένα ακόμη έργο ψηφιακού υδρόμετρου και τηλεμετρίας.
    • Στο Βόρειο Αιγαίο θα «τρέξουν» δύο έργα, εκσυγχρονισμού δικτύων και τοποθέτησης ψηφιακών υδρόμετρων και τηλεμετρίας.
    • Στα νησιά του Ιονίου θα υλοποιηθούν έργα τριών ψηφιακών υδρόμετρων.
    • Στην Κρήτη, τέλος, αναμένεται να δρομολογηθούν πέντε έργα εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν σε υποδομές ύδρευσης και το πέμπτο εγκατάσταση τηλεμετρίας.
    Πενταπλασιάζει τα αποθέματα νερού η διασύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών

    Την ίδια ώρα, το έργο της διασύνδεσης του Εύηνου ποταμού με τη λίμνη Κρεμαστών που εξήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να πενταπλασιαστούν τα αποθέματα νερού, όπως τόνισε στη σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (11/9) για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης.

    Πρόκειται για ένα έργο, που όπως σημείωσε, θα έχει μηδενικό λειτουργικό κόστος για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών. Για το έργο έχει δοθεί ήδη το «πράσινο φως» από το υπουργείου και ακολουθεί η διενέργεια προμελέτης, μελέτης κατασκευής σε συνεργασία με το υπουργείο και φυσικά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός τέτοιου έργου στο υδάτινο οικοσύστημα.

    Αναμένεται να «τρέξει» ταχύτατα, ενώ θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις. Στις δύο πρώτες φάσεις θα κατασκευαστεί μια σήραγγα περίπου 10 χιλιομέτρων και είναι αυτή που θα φέρνει το νερό από τον Κρικελιώτη ποταμό στον Εύηνο. Ακολουθεί η δεύτερη φάση όπου θα συνδέει τον Καρπενησιώτη με τον Κρικελιώτη και θα καταλήγει στον Εύηνο. Η τρίτη φάση, αφορά ένα έργο αντλησιοταμίευσης από τον Καρπενησιώτη μεχρι έναν άλλο ταμιευτήρα προς τη λίμνη Κρεμαστών. Στόχος είναι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης να λειτουργεί ως εφεδρικό έργο ύδρευσης.

    Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, το κόστος των δύο πρώτων φάσεων του έργου ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της τρίτης φάσης σε περίπου 250 εκατ. που όμως αναμένεται να αυτοχρηματοδοτηθούν.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τουρισμός: Τα νησιά που έφτασαν το 100% πληρότητα τον Αύγουστο
    Τουρισμός: Τα νησιά που έφτασαν το 100% πληρότητα τον Αύγουστο

    Πέραν των παραδοσιακών νησιωτικών προορισμών στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη, την Ρόδο και την Κέρκυρα, την Μύκονο, την Σαντορίνη και οι υπόλοιποι κινήθηκαν με πληρότητα που ξεπέρασε το 90%

    Mε υψηλή πληρότητα αποχαιρετούν τον Αύγουστο οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας, που και φέτος, στους περισσότερους εξ’ αυτών, δεν έπεφτε καρφίτσα τον Δεκαπενταύγουστο.

    Πέραν των παραδοσιακών νησιωτικών προορισμών στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη, την Ρόδο και την Κέρκυρα, την Μύκονο, την Σαντορίνη και οι υπόλοιποι κινήθηκαν με πληρότητα που ξεπέρασε το 90%, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις φορέων που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Συγκεκριμένα:

    Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: Υψηλή πληρότητα όλο το καλοκαίρι

    «Για τον Αύγουστο οι πληρότητες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα με τους Έλληνες αλλά και ξένους από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και αλλού να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους προορισμούς μας», σχολιάζει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.

    Ιος: Ο Αύγουστος κινείται με πληρότητες πάνω από 90%

    «Αν και οι φετινές συνθήκες δεν είναι πολύ ευνοϊκές με το κόστος ενέργειας και μεταφορών να αφήνει πλέον το αποτύπωμα του παντού, ο Αύγουστος κινείται με πληρότητες πάνω από 90% σε αρκετά διαστήματα. Είναι σημαντική η προσπάθεια που γίνεται τόσο από τον Δήμο όσο και από τους επαγγελματίες για αναβάθμιση των υπηρεσιών και τον εμπλουτισμό του τουριστικού «προϊόντος» με νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικά γεγονότα και βιωματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες σε επίπεδο activities και γαστρονομίας. Στόχος παραμένει η ενίσχυση του ενδιαφέροντος του κοινού πριν και μετά τον Αύγουστο για την χρονική εξάπλωση των ωφελειών του τουρισμού στο όμορφο νησί μας. Δράσεις και έργα όπως τα εγκαίνια του εξαιρετικού Μουσείου Γαΐτη Σίμωσι που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο συμβάλλουν στην επιθυμητή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας.

    Σάμος: Η πληρότητα στα καταλύματα έχει αγγίξει το 95% με 100%

    Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ευάγγελος Μαρνέζος τόνισε πως «ο συνδυασμός της θρησκευτικής κατάνυξης, της παράδοσης και της «ζωντανής» ατμόσφαιρας κάνουν τον Δεκαπενταύγουστο στη Σάμο μια μοναδική εμπειρία. Ικανοποιητικές θα είναι οι τουριστικές ροές στο νησί για όλο τον μήνα, όπως και για τον Σεπτέμβρη του οποίου η δυναμική μεγαλώνει κάθε χρόνο. Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε έχουμε ξεκινήσει στοχευμένη προβολή του προορισμού σε επιλεγμένες αγορές. Η πληρότητα στα καταλύματα έχει αγγίξει το 95% με 100%, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι κύριες αγορές που επισκέπτονται τον προορισμό αυτή την περίοδο περιλαμβάνουν παραδοσιακά την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Ολλανδία και την Σουηδία. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε επισκέπτες από ποικίλες αγορές να επιλέγουν τον προορισμό. Η παρουσία Ελλήνων τουριστών είναι πάντα ισχυρή, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση από άλλες αγορές όπως της Ιταλίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας».

    Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου επισημαίνει πως «από τους ταξιδιωτικούς δείκτες διαπιστώνεται ότι για το 2024 η Σάμος αναρριχείται ψηλά στις θέσεις των ταξιδιωτικών προτιμήσεων. Για το μήνα Αύγουστο, δεδομένης και της πληρότητας των καταλυμάτων η οποία αγγίζει το 95% – 100%, οι αφίξεις εκτοξεύονται. Είναι εξίσου σημαντικό να ληφθεί υπόψη πως από τα έως και σήμερα διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο Απριλίου – Αυγούστου 2024 οι αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στα λιμάνια Βαθέως και Πυθαγορείου καθώς επίσης και οι μεμονωμένοι επισκέπτες με ιδιωτικά σκάφη άγγιξαν τις 85.236.

    Λειψοί: Βελτίωσαν τα ποσοστά τους με αύξηση αφίξεων τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, ενώ και ο Αύγουστος αναμένεται να έχει απόλυτη πληρότητα 100%.

    «Μέσα από διαρκείς πρωτοβουλίες για την θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας έχει οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των Λειψών και του ταξιδιωτικού κοινού που μετατρέπει τους επισκέπτες μας σε φίλους και τελικά σε repeaters που θα επιλέξουν το νησί της Καλυψούς ξανά και ξανά! Είναι σημαντικό πως σε μια αψυχολόγητη τουριστική χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα σε όλη την Ελλάδα, οι Λειψοί βελτίωσαν τα ποσοστά τους με αύξηση αφίξεων τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, ενώ και ο Αύγουστος αναμένεται να έχει απόλυτη πληρότητα 100%. Τα ξεχωριστά έθιμα μας όπως η μοναδική γιορτή της Παναγιάς του Χάρου στις 23 Αυγούστου έδωσαν μια άλλη δυναμική μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων αλλά και τουριστών του εξωτερικού», δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

    Σκόπελος: Ο Αύγουστος έχει πληρότητα 85-90% στα καταλύματα

    «Το 2024 είναι μια τουριστική χρονιά που αποδεικνύεται γεμάτη προβλήματα και προκλήσεις τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τους επαγγελματίες στην πλειοψηφία των Ελληνικών προορισμών. Ωστόσο ο Αύγουστος αποτελεί παραδοσιακά την κορύφωση της τουριστικής κίνησης στη Σκόπελο με την πληρότητα των καταλυμάτων να αναμένεται να αγγίξει το 85-90%. Εκτός από την Ελλάδα, οι κύριες αγορές από τις οποίες προέρχονται οι επισκέπτες μας κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία», τόνισε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου Γιώργος Παπαδαυίδ.

    Αστυπάλαια: Ο Αύγουστος αγγίζει το 100% σε πληρότητα

    «Ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας με υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας. Έλληνες αλλά και διεθνείς ταξιδιώτες προτιμούν την «πεταλούδα του Αιγαίου» για αναζωογονητικές διακοπές, «πράσινες» εμπειρίες, κολύμπι σε εξωτικές παραλίες, σπιτικές νοστιμιές, πεζοπορία στη φύση, το κάστρο, τα χωριά και πάνω από όλα μια γνήσια φιλοξενία. Οι πληρότητες για την περίοδο γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο κινήθηκαν σε ποσοστά άνω του 99%», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αστυπάλαιας Κώστας Καμπύλης.

    Άνδρος: 100% πληρότητα πέτυχε τον Δεκαπεντάυγουστο

    «Υψηλά ποσοστά πληρότητας μέχρι 100% χαρακτήρισαν την τουριστική κίνηση της Άνδρου για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Η Άνδρος είναι ένας αληθινός τόπος διακοπών με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, πολλές επιλογές, γραφικά χωριά, σμαραγδένια νερά και καλό φαγητό και μάλιστα χωρίς τις υπερτιμημένες υπηρεσίες που παρατηρούνται αλλού. Δεν είναι τυχαίο που οι Έλληνες επιλέγουν την Άνδρο για τις διακοπές τους ενώ μετά από συστηματικές ενέργειες προβολής ο προορισμός προσελκύει το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον από Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Αμερική, Κάτω Χώρες και Αυστρία» αναφέρει ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Άνδρου, Νίκος Μουστάκας.

    Πως κινήθηκαν και οι οδικοί προορισμοί της χώρας

    Σε ό,τι αφορά τους οδικούς προορισμούς της χώρας, φορείς του κλάδου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ροκάνισμα των εσόδων τους από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων αλλά και της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης των πελατών, που πλέον περιορίζονται στα απαραίτητα.

    «Ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα πέρα κι αυτό το διαπιστώνουμε κι εμείς οι επιχειρηματίες. Απλά κλείνουν ένα δωμάτιο και μετά τίποτα. Κανείς δεν δαπανά χρήματα στους χώρους εστίασης των ξενώνων, όπου και τα εμφιαλωμένα νερά, οι Έλληνες πελάτες τα φέρνουν από την Αθήνα». Αυτό σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολάλης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι τη στιγμή που φέτος αναμένονταν μεγάλη κίνηση στους οδικούς προορισμούς, λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τελικά η Πελοπόννησος φαίνεται πως δεν κινήθηκε, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Στον αντίποδα, στα Κύθηρα, δεν πέφτει καρφίτσα στα δωμάτια, όπως αναφέρει ο κ. Πολάλης.

    Εύβοια: Στο 80% η πληρότητα σε Αιδηψό-Ο Ιούλιος δεν ήταν αυτό περίμενε ο τουριστικός κόσμος

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιστιαίας – Αιδηψού Θοδωρής Ρουμελιώτης, ο οποίος αφού κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για έναν Αύγουστο που κινείται με πληρότητα στο 80%, ωστόσο υπογραμμίζει ότι ο Ιούλιος δεν ήταν αυτό που περίμενε ο ξενοδοχειακός κόσμος, αφού ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν καλύτεροι μήνες, σημειώνει. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, ο Σεπτέμβριος για την περιοχή που πρωταγωνιστεί στον ιαματικό τουρισμό, θα κινηθεί με καλή πληρότητα αφού θα υπάρξουν σημαντικές ροές από επισκέπτες, με γκρουπ, από τις αγορές των βαλκανίων κυρίως. Η Αιδηψός αλλά και η Εύβοια κινείται δυναμικά λόγω του κοινωνικού τουρισμού, τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης, ενώ την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα με τον Έλληνα επισκέπτη, αφού δεν καταναλώνει όπως κατανάλωνε στο παρελθόν.

    Καρπενήσι: Δεν επέλεξε βουνό φέτος ο κόσμος για τις διακοπές του

    Το ίδιο ακριβώς παρατηρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και η Σοφία Φλέγγα, πρόεδρος των ξενοδόχων στο Καρπενήσι. Πλέον οι Έλληνες πελάτες, επιλέγουν να κάνουν ένα γεύμα την ημέρα στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, και όχι δυο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης σε μια περιοχή, όπου το φυσικό περιβάλλον είναι μοναδικό, η κυρία Φλέγγα σημειώνει ότι ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος που έχει περάσει, ενώ ο Αύγουστος ενώ έχει κινητικότητα, δεν είναι στα καλύτερα του, καθώς ο κόσμος δεν «ψήφισε» βουνό για τις φετινές διακοπές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες από Αγρίνιο και Λαμία φέτος δεν πήγαν Καρπενήσι, σημειώνει η κυρία Φλέγγα. Μάλιστα καυτηριάζει την έλλειψη καμπάνιας προβολής των συγκεκριμένων προορισμών, που όπως λέει, προσφέρουν εναλλακτικές δράσεις ικανές να αποσπάσουν μερίδια επισκεπτών από τους νησιωτικούς προορισμούς.

    Μαγνησία: Γεμάτος ο Αύγουστος αλλά όχι στο 100%

    Στο έλλειμμα προβολής αλλά και στήριξης των περιοχών της Μαγνησίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες εστιάζει στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής Γιώργος Ζαφείρης. Ακόμα όπως εξηγεί «οι πληγέντες επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ και το υπουργείο Τουρισμού είναι άφαντο», όπως λέει. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, υπογραμμίζει ότι «ο Αύγουστος στα καταλύματα είναι γεμάτος, αλλά όχι στο 100%, ενώ είναι φανερό το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας επισκέπτης». Σε ό,τι αφορά τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ζαφείρης σημειώνει ότι υπάρχουν προκρατήσεις, με το τελικό αποτέλεσμα να κρίνεται στο τέλος της σαιζόν, όπως λέει.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • Αυξάνονται τα δυστυχήματα με «γουρούνες»: Κατακλύζονται τα νησιά από τα επικίνδυνα οχήματα - Πώς έγινε το δυστύχημα στην Άνδρο
    Αυξάνονται τα δυστυχήματα με «γουρούνες»: Κατακλύζονται τα νησιά από τα επικίνδυνα οχήματα - Πώς έγινε το δυστύχημα στην Άνδρο

    Τη ζωή του έχασε ένας 22χρονος στην Άνδρο όταν η «γουρούνα» εξετράπη της πορείας της κι έπεσε σε γκρεμό. Μια εβδομάδα νωρίτερα μία 20χρονη τουρίστρια από την Ιταλία έχασε τη ζωή της στην Ρόδο, όταν η τετράτροχη μοτοσικλέτα την οποία οδηγούσε ο σύντροφος της συγκρούστηκε μετωπικά με τουριστικό λεωφορείο.

    Παρά την αλλαγή της νομοθεσίας που επιβάλει οι οδηγοί να έχουν δίπλωμα αυτοκινήτου τα επικίνδυνα αυτά οχήματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εξακολουθούν να νοικιάζονται αφειδώς σε άτομα που μικρή εμπειρία οδήγησης.

    Πώς έγινε το δυστύχημα στην Άνδρο

    «Ανηφορίζαμε σε ένα δρομάκι στις Στενιές στην Άνδρο και έκανα λίγο δεξιά για να μπορέσουν να περάσουν κάποια αυτοκίνητα από πίσω, πήγαινα με 20 χιλιόμετρα, όχι παραπάνω. Και εκείνη τη στιγμή η γουρούνα γυρίζει προς τα δεξιά και πέφτουμε από κάτω, σε έναν τσιμεντένιο δρόμο που ήταν σε ύψος 5 μέτρων» λέει ο πατέρας του 22χρονου. «Πιστεύω ότι κάτι συνέβη στη γουρούνα και έστριψε δεξιά απότομα. Δεν πρόλαβα να δω τίποτα. Ήταν 2 μέτρα από τον γκρεμό και δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα δυστυχώς».

    Ο 22χρονος δεν φορούσε κράνος με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι, ενώ ο πατέρας του ο οποίος τραυματίστηκε στα άκρα, νοσηλεύεται και αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

    Όταν απαγορεύτηκαν οι γουρούνες και η ανάκληση έπειτα της απόφασης

    Πριν από μερικά χρόνια, οι «γουρούνες» είχαν απαγορευτεί προσωρινά. «Μετά από πολλά τροχαία συμβάντα με γουρούνες το 2019 βάσει του ΚΟΚ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για τις γουρούνες στην άσφαλτο. Ακολούθησαν όμως πολλές διαμαρτυρίες κυρίως από επιχειρήσεις στα νησιά και έτσι ακολούθησε τροπολογία η οποία προέβλεπε πλέον να είναι ενισχυμένες οι προδιαγραφές ασφάλειας αλλά μετέφερε και τις αρμοδιότητες στους δήμους. (…) Βασική προϋπόθεση για αυτόν που νοικιάζει γουρούνα μικρού κυβισμού κάτω από 50 κυβικά είναι να έχει δίπλωμα μοτοσυκλέτας και για μεγαλύτερου κυβισμού έως 125 κυβικά είναι να έχει δίπλωμα αυτοκινήτου» εξηγεί η Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Αασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

    Ο Γιώργος Μπαμιεδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Ενοικίασης αυτοκινήτων – μοτοσυκλετών Κρήτης αναφέρει: «Τα καινούργια οχήματα που έρχονται και εισάγονται στην Ελλάδα είναι το λεγόμενο Euro 5, που αυτό σημαίνει τι, ότι είναι πολύ καλύτερο όχημα, έχει καλύτερες προδιαγραφές και δεν αναπτύσσει ταχύτητα πάνω από τα 50-55 χιλιόμετρα. Αυτό το καθιστά ασφαλές».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μεγάλες ελλείψεις στα νησιά: Παραιτήθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου – Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης
    Μεγάλες ελλείψεις στα νησιά: Παραιτήθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου – Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Δεν καταρρέει το νοσοκομείο της Σάμου διαβεβαιώνει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι στο νοσοκομείο υπολειτουργούσε η παιδιατρική κλινική, αφού το ιατρικό προσωπικό ήταν ανύπαρκτο.

    Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης στις καταγγελίες

    Ο υπουργός υγείας με μια μακροσκελή του ανάρτηση στο Χ αναλύει βήμα προς βήμα τις κινήσεις που έχει κάνει προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στη Σάμο, ενώ όπως ο ίδιος ανακοινώνει αναμένεται να το επισκεφθεί με τον υφυπουργό υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τις επόμενες ημέρες.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι έχουν γίνει όλες οι κινήσεις και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, αλλά βγαίνουν άγονες καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου. Για τον λόγο αυτό γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, καθώς η μοναδική παιδίατρος του νησιού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο στην Αθήνα.

    Υπό το πρίσμα αυτό πάντως και των ελλείψεων στη Σάμου παραιτήθηκε η διοικήτρια του νοσοκομείου και η παραίτησή της έγινε δεκτή όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός υγείας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διοριστεί νέα προσωρινή διοίκηση έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους νέους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας.

    Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία στα νησιά

    Πάντως το νοσοκομείο της Σάμου δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης. Οι περισσότερες δημόσιες μονάδες υγείας στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζουν να μη διαθέτουν ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες να μην εξυπηρετούνται

    Η λύση που δίνεται κάθε καλοκαίρι είναι να μετακινούνται με διαδικασίες εξπρές γιατροί από άλλες μονάδες υγείας, ώστε να καλύψουν τα κενά. Μια λύση που ωστόσο είναι προσωρινή και δεν αντιμετωπίζει τις χρόνιες στρεβλώσεις του ΕΣΥ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τα 6 καλύτερα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στα νησιά
    Τα 6 καλύτερα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στα νησιά

    Τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες των νησιών που κατακλύζονται από νεαρόκοσμο έτοιμο για γλέντι μέχρι πρωίας.

    Τα πανηγύρια με τη μορφή που τα γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια αποτελούν σύγχρονη εφεύρεση και κορυφώνονται τον Δεκαπενταύγουστο. Ακόμα και στην «βασίλισσα» των πανηγυριών Ικαρία, οι θρησκευτικές γιορτές περιλάμβαναν λειτουργία, λιτάνευση της εικόνας, υπαίθριο παζάρι και μουσική και χορό. Το τελευταίο μέρος, το ψυχαγωγικό ας το πούμε, αποσκοπούσε κυρίως στο να έχουν την ευκαιρία οι ανύπαντροι άνδρες να δουν από κοντά τις «διαθέσιμες» νύφες.

    Τα σημερινά πανηγύρια, τα οποία οργανώνονται συνήθως από τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους έναντι αμοιβής, έκαναν δειλά την εμφάνισή τους στη δεκαετία του ’70, όταν τα χωριά είχαν σε μεγάλο βαθμό ερημώσει και ο Δεκαπενταύγουστος ήταν η αφορμή για να ανταμώσουν οι «ξενιτεμένοι», να ανοίξουν τα σπίτια και να ζωντανέψουν οι πλατείες.

    Όπως και να ‘χει, τα πανηγύρια στη σημερινή τους μορφή έχουν πλέον θεσμοθετηθεί και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να γλεντήσουν μέχρι τελικής πτώσεως, με φαγητό, ποτό που ρέει σε αφθονία, μουσική και χορό.

    Πανηγύρια τον Δεκαπεναύγουστο γίνονται πολλά σε όλη την Ελλάδα. Όμως εμείς θα επικεντρώσουμε στα πιο δημοφιλή πανηγύρια στα νησιά, αυτά που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των πιστών, αλλά και εκείνων που αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης.

    Τα 6 νησιωτικά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου που έχουν φανατικούς πιστούς

    Στην Ικαρία

    Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στη Λαγκαδά της Ικαρίας είναι ίσως το πιο διάσημο πανηγύρι σε όλο το Αιγαίο. Η φήμη του έχει φτάσει παντού, σε σημείο ανάμεσα στους επισκέπτες να είναι πολλοί ξένοι.

    Για να ανταποκριθούν στη «ζήτηση» οι διοργανωτές εργάζονται νυχθημερόν τις προηγούμενες ημέρες για να είναι όλα έτοιμα στην πλατεία του χωριού, όπου στήνονται τα τραπέζια περιμετρικά, όπως και το πάλκο όπου θα πάρουν τις θέσεις τους οι μουσικοί.

    Το κέφι δεν αργεί να ανάψει. Με την συνδρομή ικανής ποσότητας από φωκιανό, η τοπική ποικιλία κόκκινων κρασοστάφυλων, ή μπεγλέρι, το ντόπιο λευκό κρασί, τα μέλη λύνονται και οι χορευτές ξεχύνονται στην αυτοσχέδια «πίστα».

    Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, οι πανηγυριώτες ανανεώνουν τις δυνάμεις τους με ντόπιο κατσίκι σερβιρισμένο με πιλάφι από τα καζάνια που έχουν στηθεί από νωρίς.

    Στη Νίσυρο

    Η εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής είναι ένα από τα ιερά προσκυνήματα του Αιγαίου. Ο μύθος την θέλει να έχει θαυματουργές ικανότητες γι’ αυτό και πλήθος κόσμου, κυρίως Ορθόδοξοι, επισκέπτονται το νησί ολόκληρο τον χρόνο.

    Η εκκλησία που τη στεγάζει βρίσκεται χωμένη σε σπηλιά στο κάστρο του Μανδρακίου και για να φτάσει εκεί κάποιος πρέπει να ανέβει 130 σκαλιά.

    Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στη Παναγία Σπηλιανή συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών στους χώρους του μοναστηριού που περιβάλλει το εκκλησάκι.

    Εννέα ημέρες διαρκούν οι ετοιμασίες για τη γιορτή από τις «εννιαμερίτισσες», γυναίκες που έχουν τάμα να περάσουν εννέα μερόνυχτα προσευχής στα κελιά της μονής, από τις 6 Αυγούστου.

    Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, μετά τη λειτουργία, γίνεται λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας μέχρι την αυλή του Ζωσιμοπούλειου Θέατρου, όπου στήνεται το πανηγύρι, με κρασί, με φαγητό, χορό και τραγούδι.

    Όμως, αυτό που αξίζει να ξέρει ο επισκέπτης είναι ότι το πανηγύρι δεν περιορίζεται στο Μανδράκι. Ολόκληρο το νησί γιορτάζει και σε πολλά χωριά στήνονται αυτοσχέδια πανηγύρια στα οποία συμμετέχουν ξένοι και ντόπιοι με αμείωτο ενθουσιασμό.

    Στην Αγιάσο της Λέσβου

    Η Παναγία της Αγιάσου είναι ένα ακόμα από τα ιερά προσκυνήματα του Αιγαίου, με ιδιαίτερη βαρύτητα, που συγκεντρώνουν χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο.

    Η αίγλη της οφείλεται στην αρχαία εικόνα της Παναγίας της Bρεφοκρατούσας φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά που έφερε στη Λέσβο από τα Ιεροσόλυμα τον 9ο αιώνα ο ιερέας Αγάθωνας για να τη σώσει από τις εικονομαχίες.

    Η προετοιμασία για την μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχίσει την 1η Αυγούστου και στα χρόνια πριν από τον πόλεμο οι πιστοί από όλο το νησί ταξίδευαν με κάθε μέσο για να προσκυνήσουν και διανυκτέρευαν στον περίβολο τον ναού.

    Τα τελευταία χρόνια, το πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστου στο πανέμορφο κεφαλοχώρι της Λέσβου είναι αφορμή για να πλημμυρίσει η πλατεία και τα σοκάκια του χωριού με κόσμο, ο οποίος περιμένει να ολοκληρωθεί η περιφορά της ιερής εικόνας για να το ρίξουν στο γλέντι με πολύ φαγητό και ποτό που ρέει μέχρι τελικής πτώσεως.

    Στην Αστυπάλαια

    Τρεις μέρες (14, 15 και 16 Αυγούστου) διαρκεί το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού που δεν είναι άλλο από εκείνο για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το πανηγύρι γίνεται στο προαύλιο της Παναγίας της Πορταΐτισσας, μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα που με το καμπαναριό της δεσπόζει πρόποδες του Ενετικού κάστρου των Querini, ψηλά στη χώρα.

    Αφιερωμένη στην θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Πορταϊτισσας, που φυλάσσεται στη Μονή Ιβήρων στο Άγιο Όρος, αντίγραφο της οποίας έφερε ο Όσιος Άνθιμος στην Αστυπάλαια, η εκκλησία συγκεντρώνει προσκυνητές αλλά και τουρίστες που επιλέγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους την «πεταλούδα» του Αιγαίου.

    Το γλέντι αρχίζει αμέσως μετά από την απογευματινή λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, όταν σερβίρεται το λαμπριανό, αρνάκι γεμιστό από τα χέρια των γυναικών του νησιού και ακολουθεί χορός με λαούτα και βιολιά και τη συμμετοχή όλων όσοι βρίσκονται στο νησί.

    Στις 16 Αυγούστου, την επομένη της γιορτής, γίνονται τα «κουκάνια», παραδοσιακά αγωνίσματα που περιλαμβάνουν αγώνες δρόμου, κολύμβησης, γιαουρτοφαγία, αυγοδρομίες και το «πιάσιμο του κόκκορα».

    Στην Αμοργό

    Στην Αμοργό, η μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Πανοχωριανής δεσπόζει πάνω από τη Λαγκάδα, στο ψηλότερο σημείο του νησιού.

    Το πανηγύρι που γίνεται εκεί το Δεκαπενταύγουστο είναι ξακουστό, αφού μαζεύει κόσμο από όλα τα κοντινά νησιά, και μετά τη λειτουργία ακολουθεί γλέντι τρικούβερτο, το οποίο έχει και ιδιαίτερο γστριμαργικό ενδιαφέρον.

    Η διαδικασία της παρασκευής του φαγητού που σερβίρεται στους πιστούς διαρκεί ημέρες και κάθε χρόνο διανέμονται εκατοντάδες μερίδες από πεντανόστομο πατατάτο (κοκκινιστό με πατάτες που παρασκευάζεται με την ειδική συνταγή της περιοχής) και ξιδάτο, μια σού σούπα από κρέας που προσφέρουν οι βοσκοί της περιοχής που θωρακίζει το στομάχι για το γλέντι και το ποτό που ακολουθούν.

    Μετά τη λειτουργία το γλέντι μεταφέρεται στα γύρω χωριά, τη Λαγκάδα, τα Θολάρια και τον Ποταμό, όπου η μουσική και ο χορός κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Στην Πάρο

    Το πανηγύρι στην Παροικιά της Πάρου, όπου οι πιστοί συγκεντρώνονται για να προσκυνήσουν την Παναγία Εκατονταπυλιανή είναι από τα πιο φημισμένα στην Ελλάδα, με έντονο «τουριστικό» χαρακτήρα.
    Μετά τη λειτουργία ακολουθεί μεγάλη παρέλαση και περιφορά της εικόνας στα σοκάκια και τους δρόμους της Παροικιάς, η οποία καταλήγει στην παραλία όπου στήνεται το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική.

    Η φωταγώγηση των σκαφών και τα βεγγαλικά που κάνουν τη νύχτα μέρα συμβάλλουν στο γιορταστικό κλίμα.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

  • Λειψυδρία: Στο μικροσκόπιο επτά ελληνικά νησιά - Αναζητούν λύσεις οι επιστήμονες
    Λειψυδρία: Στο μικροσκόπιο επτά ελληνικά νησιά - Αναζητούν λύσεις οι επιστήμονες

    Στο μικροσκόπιο των ερευνητών- επιστημόνων τίθενται το επόμενο διάστημα επτά νησιά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα το Αγαθονήσι, η Αμοργός, η Θάσος, η Κάσος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Παξοί με σκοπό να υπολογιστούν οι σημερινές ανάγκες τους ως προς τη μελλοντική ζήτηση του νερού. Στόχος επίσης, της έρευνας, είναι να εξευρεθούν και να προταθούν οικοϋδρολογικές λύσεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη συλλογή βρόχινου νερού αποσκοπώντας στην αύξηση των υδατοαποθεμάτων των παραπάνω νησιών.

    Νησιά σε έκτακτη ανάγκη

    Ορισμένα από τα νησιά που έχουν επιλεγεί, πρόκειται για περιοχές που έχει παρατηρηθεί έντονα το ζήτημα της λειψυδρίας. Κάποια από αυτά μάλιστα, (Σέριφος και Σίφνος) έχουν κηρυχθεί κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος που είχε ξεκινήσει στο νησί των Φούρνων Ικαρίας, η οποία ανατέθηκε από τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκη, στη Διεπιστημονική Ερευνητική ομάδα της Έδρας UNESCO Con-E-Ect, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από το ΔΠΘ, ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ κλπ.

    «Ως Γενική Γραμματεία, επενδύουμε συστηματικά σε έργα και μελέτες που αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία και δίνουν έμφαση στην ορθολογική χρήση του σχεδιασμού, αλλά στη βάση τοπικού σχεδιασμού ανα νησί. Κάθε νησί έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και βούληση μας είναι να συνδράμουμε τους Δήμους να αντιμετωπίζουν τη διαχείριση του νερού, όχι μόνο στο σκέλος της προσφοράς νερού με την υλοποίηση περισσότερων και πιο δαπανηρών έργων, αλλά και στη διαχείριση της ζήτησης, με βελτίωση των δεξαμενών αποθήκευσης, μείωσης των απωλειών που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στο 40% κα. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε υλοποιήσει πάνω από 300 έργα σε 75 νησιά. Το 2024 εκδώσαμε 25 νέες άδειες για προσωρινή λειτουργία αφαλατώσεων, ενώ τόσες είχαν εκδοθεί τα τελευταία 4 χρόνια συνολικά. Η αφαλάτωση είναι μια καλή λύση, ωστόσο χρειαζόμαστε και οικοσυστημικές λύσεις. Η εμπειρία αυτή μας επιτρέπει να κάνουμε ένα σχεδιασμό τριών σημείων, πρώτον, στην ανάγκη για πιο στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, δεύτερον καλύτερη γνώση γύρω από το νερό και μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας και τρίτον, στη θέσπιση κανόνων για την ανάκτηση του κόστους του νερού και με κοινωνικά κριτήρια για τα μικρά νησιά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης.

    Όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και διευθυντής Έδρας UNESCO Con-E-Ect στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτρης Εμμανουλούδης, «διαπιστώθηκε ότι με τη βοήθεια τεχνικών παρεμβάσεων και έργων είναι δυνατή η κάλυψη όχι μόνον των σημερινών αναγκών αλλά και της μελλοντικής ζήτησης νερού έως το 2030, κατά την διάρκεια των θερινών μηνών (Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος), σε ποσοστό 100%. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα αφενός μεν να μην χρησιμοποιηθούν τα υπόγεια υδατικά διαθέσιμα του νησιού, ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους από τους κατοίκους κατά τους μήνες που δεν υπάρχει τουρισμός, σε κάθε είδους χρήσεις (οικιακή, γεωργία, κτηνοτροφία κλπ), αφετέρου το προσφερόμενο νερό στους επισκέπτες – τουρίστες, να είναι νερό βροχής και όχι αφαλατωμένο με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς».

    Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη εξαιτίας των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης έρευνας, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα μετά από ανάθεση του ίδιου φορέα στην ίδια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα, ερευνητικό έργο, το οποίο θα αποτελεί την διευρυμένη β’ φάση του προηγούμενου. Στο έργο αυτό, θα επιχειρηθεί ο επακριβής υπολογισμός σημερινών αναγκών και μελλοντικής ζήτησης νερού σε αυτά τα επτά νησιά της χώρας μας, με την βοήθεια σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων και δεικτών. Τα νησιά αυτά έχουν επιλεγεί με κλιματικά, γεωμορφολογικά, κοινωνικά, γεωγραφικά και τουριστικά κριτήρια.

    «Στη συνέχεια θα προταθούν τεχνικά έργα μικρής κλίμακας και λύσεις φιλικές προς τα οικοσυστήματα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συλλογή βρόχινου νερού, κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών. Σκοπός είναι, η ενίσχυση των υδατικών διαθεσίμων και ο περιορισμός της χρήσης αφαλατωμένου νερού κατά το δυνατό, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε νησιού. Εξυπακούεται, ότι οι διαστάσεις, ο αριθμός και το επακριβές είδος των έργων αυτών, θα διαφέρει από νησί σε νησί, εξαρτώμενος από τις κλιματικές και γεωμορφολογικές συνθήκες του, αλλά και από το μέγεθος του επιδιωκόμενου για κάλυψη υδατικού ελλείμματος. Τελικός μελλοντικός στόχος (ο οποίος όμως δεν αφορά την Β’ φάση που αναφέρθηκε), είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας των αναγκών και της ζήτησης νερού, σε όλα τα νησιά μικρού και μεσαίου μεγέθους της χώρας και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποβοήθησης, στην εξεύρεση λύσεων αποταμίευσης νερού βροχής, ώστε να ενισχυθούν το δυνατόν τα υδατικά διαθέσιμά τους, αλλά και να περιοριστεί η αφαλάτωση», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Εμμανουλούδης.

    Εκρηκτικό «κοκτέιλ»

    Με το πρόβλημα της λειψυδρίας να έχει λάβει φέτος μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών, αρκετές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια κυρίως των θερινών μηνών, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασίας. Ο κ. Εμμανουλούδης επεξηγώντας ακριβώς τον όρο της λειψυδρίας τονίζει ότι πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο ο πολύτιμος αυτός φυσικός πόρος, το νερό, προσφέρεται σε μικρότερες ή πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με αυτές που ο άνθρωπος, η χλωρίδα και η πανίδα μιας συγκεκριμένης ή ευρύτερης περιοχής, χρειάζεται για να καλυφθούν οι αντίστοιχες ανάγκες και προσθέτει ότι συνήθως η λειψυδρία μιας περιοχής, είναι στενά συνυφασμένη με την έλλειψη βροχοπτώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή αυτή (ανομβρία). Υπάρχει όμως και η περίπτωση – αρκετά συχνή τις τελευταίες δεκαετίες –, όπως τονίζει, να εμφανίζεται λειψυδρία σε μια περιοχή ακόμα και αν έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις. «Αυτό συμβαίνει γιατί η ζήτηση του νερού στην περιοχή αυτή, υπερβαίνει την προσφορά σε νερό των επιφανειακών και υπόγειων υδροφορέων», σημειώνει. Παρατηρώντας τις συνθήκες που επικρατούν τη φετινή χρονιά, ο κ. Εμμανουλούδης επισημαίνει ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας, εντάσσεται στην πρώτη από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι οι βροχοπτώσεις κατά την χειμερινή περίοδο στις περισσότερες περιοχές της χώρας ήταν κάτω από το μέσο όρο, ενώ οι χιονοπτώσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Σε αυτές τις συνθήκες, έρχονται να προστεθούν και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την χώρα από τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο ακόμα. «Όλα τα ανωτέρω προαναφερθέντα γεγονότα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ”, του οποίου τις συνέπειες βιώνουμε το διάστημα αυτό», επισημαίνει ο κ. Εμμανουλούδης και προσθέτει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πάρα πολλές και εξαιρετικά δυσμενείς.

    «Ενδεικτικά αναφέρουμε την πολύ σημαντική αύξηση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών επειδή αυξάνεται η ευφλεκτότητα της βλάστησης, τον κίνδυνο καταστροφής των γεωργικών καλλιεργειών όλων των ειδών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, άνθρωπο και ζώα, τον κίνδυνο για την φυσιολογική ανάπτυξη της χλωρίδας και την επιβίωση της πανίδας (ασθένειες, μαζικοί θάνατοι). Όσον αφορά τις αρνητικές επιδράσεις στον άνθρωπο, αυτές σχετίζονται με την υγεία του, την υγιεινή του, την ποιότητα ζωής του, αλλά και την οικονομική του ευημερία, διότι η λειψυδρία επηρεάζει αρνητικά και μια σειρά από υπηρεσίες ή προϊόντα, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι κατασκευές κλπ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας παίρνει ακόμη πιο εφιαλτικές διαστάσεις όσο σε μια περιοχή, εμφανίζεται αυξημένη εποχιακά συγκέντρωση πληθυσμού, γεγονός που συμβαίνει στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, εξαιτίας του τουρισμού», σημειώνει.

    «Ασφυκτικές υδρολογικά συνθήκες στις νησιωτικές περιοχές κατά τη θερινή περίοδο»

    Με τη χώρα μας να δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών, που όπως τονίζει ο κ. Εμμανουλούδης, τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τα 30.000.000, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος κατά τη θερινή περίοδο, οι επισκέπτες αυτοί συκεντρώνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό τους στην πρωτεύουσα και σε νησιωτικές περιοχές, δημιουργώντας στις τελευταίες, ασφυκτικές υδρολογικά συνθήκες, λαμβανομένων υπόψιν και των δυσμενών κλιματικών συνθηκών που προαναφέρθηκαν. Για το λόγο αυτό, ο κ. Εμμανουλούδης εκφράζει, τους φόβους και την ανησυχία του ότι «όσα νέα έργα αποταμίευσης νερού και αν προταθούν (ιδιαίτερα στα δημοφιλή τουριστικά νησιά της χώρας) και όσα αν κατασκευαστούν, καθώς επίσης και όσες μονάδες αφαλάτωσης δημιουργηθούν, από ένα συγκεκριμένο όριο επισκεπτών και μετά, η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη». «Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει από κοινού η Πολιτεία σε συνεννόηση με τους ΟΤΑ των περιοχών αυτών και τους κατοίκους, να καθορίσουν μια νέα τουριστική πολιτική, η οποία θα οδηγεί σε βιώσιμες καταστάσεις για ανθρώπους, χλωρίδα, πανίδα και ιχθυοπανίδα των περιοχών αυτών», τονίζει ο κ. Εμμανουλούδης.

    «Εμφανείς επιπτώσεις σε λίμνες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας»

    Πέρα ωστόσο από τα ζητήματα λειψυδρίας που παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας, έχει διαπιστωθεί και η κάθοδος της στάθμης των λιμνών. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη, αυτό είναι γενικότερα απόρροια μιας σειράς παραγόντων (κλιματικών, γεωμορφολογικών, τεκτονικών, τεχνικών κλπ.). Κατά την φετινή χρονική περίοδο, όπως εξηγεί, η διαπιστωθείσα κάθοδος της στάθμης στις λίμνες της χώρας μας, οφείλεται αφενός στην προαναφερθείσα έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων – διότι πολλές εξ’ αυτών τροφοδοτούνται με νερό από ορεινές λεκάνες απορροής, που καλύπτονται συνήθως με χιόνια – και αφετέρου στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στην έντονη ηλιοφάνεια, που επικρατούν από τον περασμένο Μάρτιο, που έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη εξάτμιση των ανώτερων στρωμάτων νερού των λιμνών.

    «Το φαινόμενο είναι οπτικά εντονότερο, σε λίμνες που έχουν μικρό βάθος όπως π.χ. η Δοϊράνη, της οποίας το βαθύτερο σημείο είναι 4 m και όπου με μια κάθοδο της στάθμης της κατά 2 m, η λίμνη εμφανίζεται να έχει μειωθεί στο μισό.

    Εξυπακούεται ότι από το φαινόμενο αυτό δεν εξαιρούνται και οι τεχνητές λίμνες – ταμιευτήρες – όπως π.χ. ο Μόρνος, η λίμνη Πλαστήρα κλπ.

    Δυστυχώς, αν εξαιρέσουμε τεχνητές ή φυσικές λίμνες των βορειοδυτικών τμημάτων της χώρας, σε όλο το υπόλοιπο τμήμα της, ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα (βλ. Δοϊράνη, λίμνη Λαγκαδά Θεσσαλονίκης κλπ), οι επιπτώσεις είναι από λίαν εμφανείς έως εμφανείς», υπογραμμίζει.

    «Είναι επιτακτική η λήψη μιας σειράς από μέτρων για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης»

    Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλουδή, για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κατάστασης - κρίσης, είναι επιτακτικό να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις εμφάνισης κρίσεων (υγειονομικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής κλπ.).

    Αυτά, όπως εξηγεί, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: άμεσα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα.

    Ειδικότερα, ο κ. Εμμανουλούδης προτείνει τα εξής μέτρα:

    Άμεσα:

    Υιοθέτηση ατομικής κουλτούρας εξοικονόμησης νερού στην καθημερινότητά μας (παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή, καθαριότητα). Το μέτρο αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό για τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία.

    Υιοθέτηση μεθόδων άρδευσης στην γεωργία, οι οποίες δεν είναι υδατοβόρες, εν ανάγκη αλλαγή και είδους καλλιεργειών (μην ξεχνάμε ότι η γεωργία καταναλώνει το 70% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, παγκοσμίως ! ).

    Αποφυγή κάθε είδους (τουλάχιστον για την θερινή περίοδο) χρήσης νερού για σκοπούς αναψυχής, αισθητικής κλπ. (πισίνες, συντριβάνια, άρδευση κήπων).

    Βραχυπρόθεσμα:

    Περιορισμός των απωλειών των δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού, από τις δεξαμενές αποθήκευσης ή σημεία υδροληψίας προς τις οικιακές – εμπορικές καταναλώσεις, δεδομένου ότι οι απώλειες των δικτύων στην χώρα μας, ακόμα και στην περιοχή της πρωτεύουσας κυμαίνονται από 45 – 55% (με διεθνώς παραδεκτό όριο το 20%), γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι από την διατιθέμενη ποσότητα νερού, η μισή φτάνει στο σημείο κατανάλωσης !

    Ο περιορισμός των απωλειών θα προκύψει αφενός από την επισκευή των διαρροών και βλαβών, αφετέρου από την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων.

    Μεσοπρόθεσμα:

    Επακριβής υπολογισμός των σημερινών αναγκών αλλά και της μελλοντικής ζήτησης, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη τουριστική κίνηση. Ο υπολογισμός αυτός μπορεί να γίνει με την βοήθεια σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων, που στηρίζονται σε νεοεισαγόμενους δείκτες όπως το Υδατικό Αποτύπωμα (Water Footprint). Το Υδατικό Αποτύπωμα είναι ουσιαστικά η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος, μια επιχείρηση ή μια βιομηχανία καθημερινά. Από τον συγκεκριμένο υπολογισμό δύναται να προκύψει με ακρίβεια το ετήσιο έλλειμμα σε νερό για μια συγκεκριμένη περιοχή, για διαφορετικά κλιματικά σενάρια, στο παρόν και στο εγγύς μέλλον, γεγονός που τον καθιστά απαραίτητο για την επιλογή των κατάλληλων έργων αποταμίευσης νερού σε μια περιοχή και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους, ως προς την θέση και το μέγεθός τους. Τα έργα αυτά θα πρέπει να αποσκοπούν στην κατά το δυνατόν κάλυψη του ελλείμματος αυτού, ακόμα και για δυσμενή σενάρια.

    Κατασκευή τεχνικών έργων μικρής κλίμακας (ομβροπλατείες, υπερπηδητά εσχαρωτά φράγματα κλπ.), με την βοήθεια των ανωτέρω υπολογιστικών μεθόδων. Τα έργα αυτά μπορούν να συνδυάζονται, με τεχνικές κατασκευής και λειτουργίας φιλικές προς τα οικοσυστήματα (Ecosystem based adaptation) . Η κατασκευή των έργων αυτών προσιδιάζει ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές όπου πρέπει να δίνεται και η απαραίτητη προσοχή στην αισθητική των παρεμβάσεων, είναι δε εξαιρετικά αποτελεσματικά για την συλλογή βρόχινου νερού, ακόμα και από μικρές σε διάρκεια και ένταση βροχοπτώσεις, μπορούν δε να συνδυάζονται και με μια σειρά από nature based solutions (λύσεις με βάση την φύση). Το συλλεγόμενο βρόχινο νερό θα αποθηκεύεται σε υπόγειες δεξαμενές, προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες εξάτμισης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Κύμα κορωνοϊού και ιώσεων πλημμυρίζει τα ελληνικά νησιά
    Κύμα κορωνοϊού και ιώσεων πλημμυρίζει τα ελληνικά νησιά

    Σταθεροποίηση παρουσιάζει η καλοκαιρινή έξαρση του κορωνοϊού, με την αποκλιμάκωση να προβλέπεται αργή. Παράλληλα, γρίπη, αδενοϊοί και εντεροϊοί ταλαιπωρούν τους αδειούχους

    Σημάδια πτωτικής πορείας καταγράφει η θερινή έξαρση κορωνοϊού. Η κυκλοφορία του πανδημικού ιού, όμως, παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και έχει … εισβάλει για τα καλά στα ελληνικά νησιά και άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς.

    Η Covid-19 είναι μια από τις λοιμώξεις που ταλαιπωρούν αρκετούς αδειούχους, αναγκάζοντάς τους να αναβάλουν ή να τροποποιήσουν τα καλοκαιρινά τους σχέδια. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη. Οι γριπώδεις συνδρομές είναι στα «φόρτε» τους αυτή την περίοδο. Αδενοϊοί, εντεροϊοί αλλά και οι ίδιοι οι ιοί της γρίπης (Α και Β) που προκαλούν υψηλό πυρετό ταλαιπωρούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα νέους που συγχρωτίζονται σε πολυσύχναστα μέρη για να διασκεδάσουν.

    Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας επιτήρησης (29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου) καταγράφηκε μειωμένη δραστηριότητα του κορωνοϊού, έπειτα από την αυξητική τάση των τελευταίων εβδομάδων. Η θετικότητα στα δείγματα που ελέγχθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μείωση όμως παρουσιάζουν οι νέες εισαγωγές, οι οποίες αθροιστικά για μία εβδομάδα ανήλθαν σε 833. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 739, την ώρα που ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 διαμορφώθηκε στις 469.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει πλέον ότι το καλοκαιρινό ξέσπασμα έχει φτάσει σε «πλατώ», δηλαδή σταθεροποιείται ώστε να ακολουθήσει η πτωτική πορεία. Παρ’ όλα αυτά, η αποκλιμάκωση προβλέπεται αργή και δεν αναμένεται πριν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, είναι μπροστά ο Δεκαπενταύγουστος. Την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται περαιτέρω μετάδοση του πανδημικού ιού, λόγω των πολλών συγκεντρώσεων, των παραδοσιακών εορτασμών και των πανηγυριών.

    Η γρίπη στους νέους

    Εκτός από τον «πονοκέφαλο» της Covid-19, οι εκδρομείς του Αυγούστου κολλούν και άλλες ιώσεις. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η γρίπη δεν…απουσιάζει από μπαρ, κλαμπ και άλλα σημεία των Κυκλάδων όπου συγκεντρώνονται νέοι. Με βάση τα επίσημα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, δεν καταγράφεται κάποια έξαρση των ιών της γρίπης. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, ενώ δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στα νοσοκομεία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα που να χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Εμπειρικά οι γιατροί αναφέρουν ότι έχουν δει μεμονωμένα περιστατικά γρίπης στα ιατρεία τους. Για αυτό και όταν κάποιος έχει συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή), συνιστούν τη διενέργεια ενός διπλού τεστ (covid-19 και γρίπη Α, Β) προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν ακριβέστερη διάγνωση. «Περισσότερο συχνές από την γρίπη είναι οι γριπώδεις συνδρομές. Αυτή την εποχή έχουμε πολλούς αδενοϊούς και εντεροϊούς, κυρίως τους δεύτερους που μολύνουν αρκετά τα μικρά παιδιά, προκαλώντας πυρετό και κάποια γαστρεντερικά προβλήματα», σημειώνει ο κ. Τζανάκης.

    Ο φθινοπωρινός εμβολιασμός

    Όσο ο Αύγουστος πλησιάζει στο τέλος του και το καλοκαίρι σταδιακά δίνει τη σκυτάλη στο φθινόπωρο, τους πολίτες θα απασχολήσει έντονα το ενδεχόμενο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Όπως όλα δείχνουν, θα κυκλοφορήσουν νέα εμβόλια που θα καλύπτουν νεότερες παραλλαγές του ιού. «Δυστυχώς με τον κορωνοϊό είμαστε συνεχώς ένα βήμα πίσω. Προκύπτουν διαρκώς νέες μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να χάνουμε την αποστειρωτική προστασία του εμβολίου. Ανεξαρτήτως γενιάς εμβολίων, όμως, φαίνεται ότι προστατεύουν από βαριά νόσηση και αυτό είναι το σημαντικό», εξηγεί στο ygeiamou.gr ο κ. Τζανάκης.

    Στο μεταξύ, εν μέσω του καλοκαιρινού κύματος Covid-19, μια νέα μελέτη του ΠΟΥ Ευρώπης επιβεβαιώνει τον σωτήριο αντίκτυπο των εμβολίων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Respiratory Medicine από τη στιγμή έναρξης των εμβολιασμών, τον Δεκέμβριο του 2020, έως και τον Μάρτιο του 2023, τα εμβόλια Covid-19 μείωσαν τους θανάτους λόγω της πανδημίας κατά τουλάχιστον 59%, σώζοντας περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια ζωές στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Πιο αναλυτικά και όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο σημερινός γνωστός απολογισμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, που ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια, θα μπορούσε να είχε ανέλθει σε περίπου 4 εκατομμύρια χωρίς τα εμβόλια. Οι περισσότεροι από αυτούς που σώθηκαν ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω, η πληθυσμιακή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από τον SARS-CoV-2.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch