Περιβάλλον

Η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές περισσότερο από τον υπόλοιπο πλανήτη ανακοίνωσε η NASA

Η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές περισσότερο από τον υπόλοιπο πλανήτη ανακοίνωσε η NASA

«Στο κόκκινο» βρίσκεται και η η θερμικότητα ωκεάνιου βάθους που αποτελεί βασικό δείκτη της κλιματικής αλλαγής - Το 2021 ήταν η έκτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ αναφέρει η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ

Η περσινή χρονιά ήταν η έκτη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο που συνιστούν περαιτέρω απόδειξη για τη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με μια ανάλυση από δύο αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα δεδομένα που συνέλεξαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αποκαλύπτουν επίσης ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα στην ιστορία και η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1880.

2021 was tied for Earth's 6th-warmest year on record, according to independent analyses by NASA and @NOAA. Read more: https://t.co/jC3Et7m0iG pic.twitter.com/UOGWj4SAf8

— NASA (@NASA) January 13, 2022

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «πολύ πραγματική, συμβαίνει τώρα και επηρεάζει πραγματικούς ανθρώπους», σχολίασε ο Γκάβιν Σμιτ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε. Το περσινό, ακραίο κύμα καύσωνα στις Βορειοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, οι καταρρακτώδεις βροχές του τυφώνα Άιντα και οι πλημμύρες στη Γερμανία και την Κίνα συνδέονται με την υπερθέρμανση, επισήμανε.

🌡 2021 was tied for the sixth-warmest year since at least 1880, when @NASA’s record begins. We work together with @NOAA to track Earth’s global temperature as part of our work monitoring our changing climate. https://t.co/VoL93oVnoq pic.twitter.com/KtueEw372P

— NASA Earth (@NASAEarth) January 13, 2022

Ένας βασικός δείκτης της κλιματικής αλλαγής, η θερμικότητα ωκεάνιου βάθους, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αυτές. Οι ωκεανοί απορροφούν πάνω από το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης λόγω των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα θερμότερα ύδατα του ωκεανού επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα και τις αλλαγές στα ρεύματα. «Το ενδιαφέρον σε αυτό, από επιστημονικής άποψης, είναι ότι μας εξηγεί γιατί θερμαίνεται ο πλανήτης. Θερμαίνεται λόγω της δικής μας επίδρασης στις συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», πρόσθεσε ο Σμιτ.

Σύμφωνα με τη NOAA, η μέση θερμοκρασία το 2021 ήταν κατά 0,84 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Η ανάλυση της NASA δείχνει ότι το 2021 βρίσκεται, μαζί με το 2018, στην έκτη θέση στη λίστα με τις θερμότερες χρονιές όλων των εποχών.

Η σημαντικότερη αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στο βόρειο ημισφαίριο, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, καθώς και στην Αρκτική, η οποία θερμαίνεται με ρυθμό τριπλάσιο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τα τελευταία εννέα χρόνια (2013-2021) βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη NOAA. Η δεκάδα συμπληρώνεται με το 2010 που βρίσκεται στην ένατη θέση.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα