Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 11:35

Δακτυλιώθηκαν Κιρκινέζια - Falco naumanni στα Λεχαινά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το 2021, για πρώτη φορά δακτυλιώθηκαν νεοσσοί Κιρκινεζιών - Falco naumanni στα Λεχαινά Ηλείας! Η δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας Π.4.4 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙΟΥ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ» που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, της Πράξης «Επιχορήγηση του για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η εταιρεία «ECO STUDIES P.C.» ως ανάδοχος της δράσης, με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας έργου της, δακτυλίωσαν συνολικά πενήντα (50) νεοσσούς κιρκινεζιών, από 12 τεχνητές φωλιές. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν δύο δαχτυλίδια στο κάθε πουλί, ένα σε κάθε πόδι: Α) Στο δεξί πόδι τοποθετήθηκε μεταλλικό δαχτυλίδι του ΕΚΔΠ και Β) Στο αριστερό πόδι τοποθετήθηκε χρωματιστό δαχτυλίδι, χρώματος βυσσινί, με 3 χαρακτήρες (αποτελούμενο ένα (1) γράμμα και δυο (2) αριθμούς). Οι δακτυλιώσεις πραγματοποιήθηκαν από τα μέλη του ΕΚΔΠ κα. Μαρία Δημάκη και κ. Γιάννη Ιωαννίδη.

Για την αξιολόγηση της επιτυχίας της δράσης είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εντοπίσουμε κάποια από αυτά τα Κιρκινέζια! Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου καλεί όποιον πολίτη εντοπίσει δακτυλιωμένο Κιρκινέζι, να το δηλώσει στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ) Δήλωση επανεύρεσης – ΕΚΔΠ (wordpress.com) ή να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, στον Φορέα Διαχείρισης ([email protected]) είτε στην Επιστημονική υπεύθυνη του έργου κα. Μαρία Δημάκη ([email protected]). Αν υπάρχει η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας, ακόμα καλύτερα!

Η παρακολούθηση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) στα Λεχαινά και στην ευρύτερη περιοχή θα πραγματοποιηθεί και τη φετινή χρονιά (2022) με τη τοποθέτηση περισσότερων τεχνητών φωλιών και τη δακτυλίωση των φετινών νεοσσών η οποία θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Η χρονική περίοδος ολοκλήρωσης της δράσης είναι τέλος του 2023.

lexena poulia dakt 2

Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους μέσω των Πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τα άγρια πτηνά και χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας. Καθώς το Κιρκινέζι φωλιάζει εντός οικισμών σε στέγες παλιών σπιτιών και τρύπες πέτρινων τοίχων, η παροχή κατάλληλων θέσεων φωλεοποίησης με τοποθέτηση τεχνητών φωλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στόχος είναι η εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού F.naumanni στην αποικία των Λεχαινών μέσω της επίτευξης ενός μεγέθους πληθυσμού που να είναι βιώσιμος και εκτός κινδύνου εξαφάνισης.

Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου,

Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος ΦΔ, τηλ.: 26930 31939

Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ.: 26930 31939

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 10:50

Σχετικά Άρθρα

  • Στο «χείλος του γκρεμού» η ανθρωπότητα από την καταστροφή της βιοποικιλότητας
    Στο «χείλος του γκρεμού» η ανθρωπότητα από την καταστροφή της βιοποικιλότητας

    Καθώς αρχίζει η διάσκεψη Cop16, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί λένε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ωθήσει την βιοποικιλότητα στην καταστροφή και τον κόσμο σε μια επικίνδυνη ζώνη

    Η ανθρωπότητα βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» για να καταρρίψει τα όρια της Γης και θα υποστεί τεράστιο κόστος αν δεν δράσουμε για την απώλεια της βιοποικιλότητας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

    Αυτή την εβδομάδα, οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στο Κάλι της Κολομβίας για τη διάσκεψη Cop16 του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, προκειμένου να συζητήσουν τη δράση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.

    Καθώς προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

    Συναγερμός από τους επιστήμονες για την βιοποικιλότητα

    «Είμαστε ήδη έτοιμοι για σημαντικές ζημιές και οδεύουμε προς μια κατεύθυνση που θα δει περισσότερες», λέει ο Τομ Όλιβερ, καθηγητής εφαρμοσμένης οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian. «Ανησυχώ πραγματικά ότι οι αρνητικές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι πολύ γρήγορες».

    Από το 1970, ορισμένες μελέτες εκτιμούν ότι οι πληθυσμοί της άγριας ζωής έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 73%, ενώ τεράστιοι αριθμοί χάθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες.

    Τα επιβατικά περιστέρια, τα παπαγαλάκια της Καρολίνας και οι γιγάντιες χελώνες της Φλορεάνα είναι μεταξύ των πολλών ειδών που ο άνθρωπος έχει εξαφανίσει.

    «Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι ένα και μόνο είδος μας οδηγεί στην εξαφάνιση χιλιάδων άλλων», λέει ο Όλιβερ.

    Κίνδυνος για συνεχείς επισιτιστικές κρίσεις

    Η κρίση της βιοποικιλότητας δεν αφορά μόνο άλλα είδη – οι άνθρωποι βασίζονται επίσης στον φυσικό κόσμο για τροφή, καθαρό νερό και αέρα για να αναπνεύσουν.

    Ο Όλιβερ λέει: «Νομίζω ότι, σίγουρα, τα επόμενα 15 με 20 χρόνια, θα δούμε συνεχείς επισιτιστικές κρίσεις και τον πραγματικό κίνδυνο πολλαπλών αποτυχιών του σιτηρεσίου… αυτό είναι εκτός από πολλούς άλλους κινδύνους που μπορεί να μας επηρεάσουν μέσω της ρύπανσης του γλυκού νερού, της οξίνισης των ωκεανών, των πυρκαγιών και των ανθίσεων των φυκιών κ.ο.κ.».

    Η περιβαλλοντική καταστροφή οδηγεί στην ανισότητα, τις συγκρούσεις και την αδικία.

    Χωρίς δράση, ο πλανήτης μας θα εξαντληθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες

    Ο δρ Άντριου Τέρι, διευθυντής διατήρησης και πολιτικής στο the Zoological Society of London (ZSL), λέει: «Ήδη, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός περιβαλλοντικού λιμού στη Μαδαγασκάρη και μιας μαζικής μετανάστευσης. Θα δούμε αυξημένες συγκρούσεις για την πρόσβαση σε πόρους που λιγοστεύουν, ιδίως σε νερό και τροφή. Θα δούμε αυξήσεις σε μείζονα προβλήματα υγείας, ιδίως [λόγω] της αστικής ζέστης, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε αφόρητα επίπεδα και η ρύπανση αυξάνεται».

    Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα οικοσυστήματα αρχίζουν να πλησιάζουν τα σημεία καμπής – όπου μεταπίπτουν σε μια νέα, υποβαθμισμένη κατάσταση που μειώνει περαιτέρω την ανθεκτικότητά τους.

    Ο Τέρι λέει: «Αυτό θα δει τις κάποτε πλούσιες, υγρές τροπικές περιοχές να γίνονται ξηρές σαβάνες, ή τα θερμαινόμενα ωκεάνια ρεύματα να αλλάζουν εντελώς. Εκεί θα δούμε μαζικές λειτουργικές αλλαγές που θα επηρεάσουν την ανθρωπότητα».

    Απώλεια της σύνδεσης με τη Γη

    Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι παρατηρούν ότι η φύση και τα είδη εξαφανίζονται μέσα σε λίγες γενιές.

    Ο Tonthoza Uganja είναι ειδικός στην αποκατάσταση της γης από το χωριό Yesaya στο κεντρικό Μαλάουι, μια κοινότητα που εξαρτάται από τα δάση, όπου οι άνθρωποι παραδοσιακά τρώνε μανιτάρια και μούρα από το δάσος για να συντηρηθούν και χρησιμοποιούν τα δέντρα για καταφύγιο.

    «Βασιζόμασταν σε ένα βιοποικιλόμορφο οικοσύστημα για να ευημερήσουμε», λέει ο Uganja. Αλλά τις τελευταίες γενιές αυτή η αφθονία της φύσης έχει μειωθεί δραματικά. «Αν δείτε τις αλλαγές, είναι τεράστιες. Είναι τρελό», λέει ο Uganja, ο οποίος ολοκληρώνει το διδακτορικό του για τα γεωργικά συστήματα και την κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας.

    «Τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του θέματος», λέει. «Η απώλεια της βιοποικιλότητας μοιάζει πολύπλοκη, αλλά στο τέλος της ημέρας επανέρχεται στη ζωή. Καθώς χάνουμε τη βιοποικιλότητα, ουσιαστικά χάνουμε και τμήματα του εαυτού μας ως άνθρωποι».

    Αν δεν δράσουμε, λέει ο Uganja, «θα είναι ένας πλανήτης όπου θα έχουμε χάσει την ιστορία μας, επειδή η φύση μας είναι η ιστορία μας. Δεν έχουμε χάσει μόνο βασικά είδη – έχουμε χάσει τη συνδεσιμότητά μας με τη Γη».

    «Θα έχουμε περισσότερους πεινασμένους ανθρώπους που θα ζουν σε έναν κόσμο με λιγότερο σταθερό κλίμα και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα»

    Στο κεντρικό Μαλάουι, ο Uganja λέει ότι οι απειλές πολλαπλασιάζονται, με τα μεταβαλλόμενα καιρικά συστήματα να κάνουν τις αποτυχίες των καλλιεργειών πιο συχνές. «Η κλιματική αλλαγή έχει καταστροφικές συνέπειες. Φέρνει ένα τεράστιο κύμα σοκ στις κοινότητες. Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού της συντριβής των φυσικών ορίων της Γης – δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά είμαστε ακριβώς στην άκρη».

    Ανάγκη για επείγοντα μέτρα

    Οι επιστήμονες λένε ότι η κρίση της βιοποικιλότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί το ίδιο επειγόντως με το κλίμα.

    Τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν έως και οκτώ φορές περισσότερο την κλιματική κρίση σε σχέση με την απώλεια της βιοποικιλότητας, αλλά ο Alexandre Antonelli, διευθυντής επιστήμης στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew στο Λονδίνο, πιστεύει ότι συντελείται μια αλλαγή.

    «Όλοι οι ηγέτες εταιρειών και οι πολιτικοί με τους οποίους μιλάω σήμερα, από πολλές χώρες και υπόβαθρα, φαίνεται να αναγνωρίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάσχεσης της απώλειας της βιοποικιλότητας και φαίνεται να ενδιαφέρονται πραγματικά να κάνουν κάτι συγκεκριμένο γι’ αυτό. Αυτό δεν συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια».

    Για πολλούς, το Cop16 είναι μια ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες να συναντηθούν και να συγκρίνουν τις προτεινόμενες δράσεις τους για την προστασία της βιοποικιλότητας.

    Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις δεν έχουν επιτύχει ποτέ κανέναν από τους αυτοεπιβαλλόμενους στόχους τους για την απώλεια της φύσης και οι ειδικοί λένε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει επειγόντως.

    Δεν υπάρχει «χρόνος για χάσιμο»

    Δεν υπάρχει «χρόνος για χάσιμο», λέει ο Mike Hoffman, επικεφαλής της ZSL για την αποκατάσταση της άγριας ζωής.

    «Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να καταγράφουμε την απώλεια- πρέπει να δράσουμε, συνεργαζόμενοι με τις κυβερνήσεις, άλλες ΜΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα και τις κοινότητες, για να διακόψουμε αυτή την πορεία απώλειας».

    Τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην Cop16 περιλαμβάνουν το κατά πόσον οι πλούσιες χώρες θα επιτύχουν το στόχο τους να συνεισφέρουν τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια ετησίως για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το 2025, καθώς και το κατά πόσον όλα τα κράτη θα περιγράψουν τους εγχώριους στόχους τους για την προστασία της βιοποικιλότητας – λιγότερο από το 20% είχε κάνει κάτι τέτοιο πριν από τη συνάντηση.

    Ο Όλιβερ πιστεύει ότι οι βασικές αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας βρίσκονται στις κοσμοθεωρίες μας – και εκεί πιστεύει ότι θα βρεθούν και οι λύσεις.

    Το να αλλάξουμε τον «καταιγισμό» της καταστροφής σημαίνει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία μας και το εκπαιδευτικό σύστημα, μέχρι και τη νοοτροπία μας και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους εαυτούς μας ως «εγκλωβισμένους σε αυτή την υποβάθμιση».

    «Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή τη μαζική εξαφάνιση είναι αν έχουμε περισσότερη ταπεινότητα στη σχέση μας ως μέρος ενός μόνο άλλου είδους στον ιστό της ζωής», λέει. «Έχουμε χάσει αυτό το θεμέλιο των αξιών υπέρ της φύσης… Πρέπει να το αποκαταστήσουμε, ώστε να μην έχουμε αυτή την αδιάφορη στάση απέναντι στην οικοκτονία».

    Η βιοποικιλότητα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο

    Πολλές κυβερνήσεις αδυνατούν να δώσουν προτεραιότητα στην αποκατάσταση της φύσης.

    Τον Αύγουστο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πεταλούδες, οι μέλισσες και οι νυχτερίδες είναι μεταξύ των ειδών άγριας ζωής που ενισχύονται από τα φιλικά προς τη φύση γεωργικά προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σήμερα περισσότερο από ποτέ η ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φύσης είναι θεμελιώδης για την προστασία του πλανήτη μας

    Τον επόμενο μήνα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών θα περικόψει τον προϋπολογισμό της φιλικής προς τη φύση γεωργίας στην Αγγλία κατά 100 εκατ. λίρες για να βοηθήσει στην κάλυψη του ελλείμματος των 22 δισ. λιρών που λένε οι υπουργοί.

    Ο καθηγητής Rob Brooker, επικεφαλής των οικολογικών επιστημών στο Ινστιτούτο James Hutton, λέει ότι είναι απογοητευτικό να βλέπεις κυβερνήσεις να υποβαθμίζουν τη διατήρηση της φύσης λόγω οικονομικών περιορισμών.

    «Η βιοποικιλότητα δεν είναι ένα «ωραίο να έχεις» – είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη δράσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την υγεία και την ευημερία και τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων», λέει.

    «Χωρίς δράση, ο πλανήτης μας θα εξαντληθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες. Θα έχουμε περισσότερους πεινασμένους ανθρώπους που θα ζουν σε έναν κόσμο με λιγότερο σταθερό κλίμα και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα».

    Η αποκατάσταση της φύσης δεν είναι ένα «ωραίο πράγμα»

    Ο καθηγητής Rick Stafford από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής της Βρετανικής Οικολογικής Εταιρείας, λέει ότι έχει παρακολουθήσει την παρακμή βασικών ειδών που μελετά στη διάρκεια της ζωής του.

    Πήγε για πρώτη φορά για κατάδυση με καρχαρίες στους υφάλους της Ινδονησίας πριν από 20 χρόνια. Τώρα, «έχουν εξαφανιστεί εντελώς, όχι μόνο στην Ινδονησία αλλά και σε άλλα μέρη». Η απουσία τους είναι το «νέο φυσιολογικό», λέει, αλλά μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

    Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι σημαντικά ιχθυοτροφεία και συμβάλλουν στη διατροφή περισσότερων από 500 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Ο Stafford συμφωνεί ότι η βιοποικιλότητα δεν είναι απλώς «ένα “ωραίο πράγμα”». «Στην πραγματικότητα είναι κάτι ουσιαστικό», λέει.

    Λέει ότι οι άνθρωποι δεν κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτά τα κρίσιμα όρια όπου δεν θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τη βιοποικιλότητα και αυτό έχει πραγματικά μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνία – δεν έχει να κάνει μόνο με το να μπορείς να δεις μερικές πεταλούδες».

    Πηγή: In.gr

  • Λεχαινά: Το τελευταίο αντίο στην εικαστικό Γεωργία Σεφερλή – Μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη
    Λεχαινά: Το τελευταίο αντίο στην εικαστικό Γεωργία Σεφερλή – Μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη

    Βαθύ πόνο σκόρπισε στην τοπική κοινωνία των Λεχαινών και σε όλους όσοι την γνώριζαν η είδηση του θανάτου της γνωστής εικαστικού Γεωργίας Σεφερλή, σε ηλικία 74 ετών.

    Η Γεωργία Σεφερλή ήταν μια σπουδαία καλλιτέχνης, της οποίας το έργο άφησε βαθιά παρακαταθήκη στον χώρο της τέχνης. Μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στην τέχνη, κατάφερε να κερδίσει την αναγνώριση όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε ευρύτερους καλλιτεχνικούς κύκλους σε όλη την Ελλάδα. Τα έργα της ιδιαίτερα, ξεχώριζαν για τα έντονα χρώματα και τους βαθύτατους συμβολισμούς, προκαλώντας μεγάλο θαυμασμό.

    Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 16:00, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Λεχαινά.

    Φίλοι, συγγενείς και όσοι τη γνώρισαν θα συγκεντρωθούν για να τιμήσουν τη μνήμη μιας καλλιτέχνιδος της οποίας η καλλιτεχνική κληρονομιά θα παραμείνει ζωντανή μέσα από τα έργα της.

    Η Γεωργία Σεφερλή γεννήθηκε στα Λεχαινά στις 16 Μαΐου 1950 και έφυγε από τη ζωή στις 20 Σεπτεμβρίου 2024. Σπούδασε σχέδιο στη Σχολή Δοξιάδη, ζωγραφική με τον Τάσο Ρήγα, και αγιογραφία στη Σχολή Πετρά, ενώ παράλληλα παρακολούθησε θεολογία και φιλοσοφία στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και από το 1993 συμμετείχε στην καλλιτεχνική ομάδα Art Studio «EST». Ήταν παντρεμένη με τον συνταξιούχο δικηγόρο Βασίλειο Σούζα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιάννη και τον Νίκο, καθώς και τρεις εγγονές.

    Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

  • Λεχαινά: 59χρονος άφησε την τελευταία του πνοή σε παγκάκι
    Λεχαινά: 59χρονος άφησε την τελευταία του πνοή σε παγκάκι

    Σε ένα παγκάκι στο κέντρο των Λεχαινών, άφησε την τελευταία του πνοή ένας 59χρονος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος άνδρας αρκετά γνωστός στην τοπική κοινωνία των Λεχαινών, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

    Ο 59χρονος βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο παγκάκι, κοντά στο σταθμό του ΚΤΕΛ όπου οι περίοικοι κάλεσαν ασθενοφόρο.

    Ο 59χρονος μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο των Λεχαινών όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

  • Ναυπακτία: Νωρίτερα φέτος ο τρύγος και το πρόβλημα με τ’ άγρια πουλιά
    Ναυπακτία: Νωρίτερα φέτος ο τρύγος και το πρόβλημα με τ’ άγρια πουλιά

    Η ξηρασία και η ζέστη αναγκάζει τους παραγωγούς να τρυγήσουν 15 με 20 μέρες νωρίτερα φέτος.

    Ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κατά περιοχές είναι η επιδρομή από άγρια πουλιά που για να τραφούν καταστρέφουν την παραγωγή.

    Δείτε Βίντεο:

    Πηγή: Νafpaktianews.gr

  • Λεχαινά: Πρόστιμο 2.625 € σε αλλοδαπό γιατί έκαιγε ξερά χόρτα
    Λεχαινά: Πρόστιμο 2.625 € σε αλλοδαπό γιατί έκαιγε ξερά χόρτα

    Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.625 €, στις 3 Αυγούστου από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε αλλοδαπό.

    Ο αλλοδαπός προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Λεχαινών, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, στην Ηλεία.

  • Λεχαινά: Ανήλικοι κατήγγειλαν αλλοδαπό για επίθεση με μαχαίρι
    Λεχαινά: Ανήλικοι κατήγγειλαν αλλοδαπό για επίθεση με μαχαίρι

    Ένας 22χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Ελέγχων, κατηγορείται ότι επιτέθηκε με μαχαίρι σε ανήλικους στην κεντρική πλατεία των Λεχαινών.

    Το περιστατικά που κατήγγειλαν τρεις ανήλικοι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής. Συγκεκριμένα ο δράστης επιτέθηκε στον ένα από τους τρεις ανήλικους, τον χαστούκισε και τον απείλησε ευθέως με μαχαίρι. παρουσία των άλλων δύο.

    Οι Αρχές εξετάζουν τα αίτια της επίθεσης αυτής και ο δράστης κρατείται.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/tiko33

  • Λεχαινά: Ένας σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο στο δρόμο προς Μυρσίνη
    Λεχαινά: Ένας σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο στο δρόμο προς Μυρσίνη

    Ένας άντρας τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο που συνέβη περίπου στις δέκα το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή των Λεχαινών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το μηχανάκι που οδηγούσε ένας άντρας περίπου 50 ετών συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στο δρόμο που οδηγεί από τα Λεχαινά προς Μυρσίνης, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του δικυκλιστή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο τραυματίας μεταφέρθηκε στη νοσηλευτική μονάδα Πύργου.

  • Το σπάνιο πτηνό που απειλείται με εξαφάνιση από τα… κουνούπια
    Το σπάνιο πτηνό που απειλείται με εξαφάνιση από τα… κουνούπια

    Ένα σπάνιο μικρό γκρίζο πτηνό, που διαβιεί στη Χαβάη, το «akikiki» φαίνεται να απειλείται με εξαφάνιση, λόγω των… κουνουπιών.

    Σύμφωνα με το CNNi εκτιμάται πως έχουν επιβιώσει μόνο πέντε, γεγονός στο οποίο έχουν οδηγηθεί από τα κουνούπια μολυσμένα με ελονοσία.

    Ζώντας στα δροσερά και καταπράσινα βουνά του νησιού Kauaʻi, για πολλά χρόνια αυτό το είδος πτηνού βρισκόταν εκτός του «ραντάρ» των κουνουπιών. Η ραγδαία άνοδος, όμως, της θερμοκρασίας επέτρεψε στα κουνούπια να βρουν το δρόμο τους προς τις κορυφές εκείνες που κάποτε ήταν δροσερές.

    «Οι πληθυσμοί των «akikiki» έχουν υποχωρήσει τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, καθώς το κλίμα έχει αλλάξει και τα κουνούπια ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά», αναφέρει η υπεύθυνη φροντίδας άγριας ζωής του Προγράμματος Διατήρησης Απειλούμενων Δασών της Χαβάης Hannah Bailey.

    «Χωρίς πρόληψη για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, τα μικροσκοπικά αυτά πουλιά πέφτουν θύματα της ελονοσίας των πτηνών, η οποία «είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα», εξηγεί.

    Η διαφαινόμενη πρόκληση είναι πώς θα εξαλειφθεί η ελονοσία των πτηνών – η οποία απειλεί όχι μόνο το akikiki αλλά και άλλα απειλούμενα είδη.

    Ιστορικά, υπήρχαν περισσότερα από 50 είδη πουλιών που λέγονται μελιτοπαραγωγοί στη Χαβάη, πτηνά που τρέφονται με νέκταρ και έντομα, αλλά σήμερα υπάρχουν μόλις 17, καθώς οι πληθυσμοί έχουν αποδεκατιστεί από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, καθώς φυσικά και από την απώλεια οικοτόπων και απειλές από άλλα χωροκατακτητικά είδη .

    Αυτό το είδος προβλέπεται να εξαφανιστεί στη φύση το 2023, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν δεν βρεθεί τρόπος να προληφθεί η νόσησή τους από ελονοσία.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch