Περιβάλλον

Πάνω από 200 φωλιές της Καρέτα – Καρέτα εντοπίστηκαν ήδη στη Ζάκυνθο

Πάνω από 200 φωλιές της Καρέτα – Καρέτα εντοπίστηκαν ήδη στη Ζάκυνθο
Πάνω από 200 φωλιές της Καρέτα Καρέτα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος στο νησί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τον Σύλλογο «Αρχέλων». Οι περισσότερες (117 συγκεκριμένα) είναι στα Σεκάνια, ενώ ένας σημαντικός αριθμός έχει καταγραφεί και στο Καλαμάκι, στον Γέρακα, στη Δάφνη και στο Μαραθονήσι.

Η Γαλήνη Σαμλίδου, υπεύθυνη του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στο νησί της Ζακύνθου, δήλωσε: «Φέτος, σε γενικές γραμμές πάμε καλά. Η ωοτοκία ξεκίνησε από τα τέλη Μαΐου. Μέχρι τώρα έχουμε πάνω από 200 φωλιές σε όλο τον κόλπο του Λαγανά. Οι παραλίες που γίνονται καταγραφές είναι ο Γέρακας, η Δάφνη, τα Σεκάνια, το Καλαμάκι, ο Λαγανάς και το Μαραθονήσι. Μέχρι τώρα έχουμε δει φυσιολογικό αριθμό φωλιών, αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα αν θα πάει καλά ή όχι, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η περίοδος ωοτοκίας για έχουμε τους αριθμούς. Οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα έχουν περίπου 80-120 αβγά σε κάθε φωλιά. Ένα 70% από αυτό τον αριθμό αβγών θα εκκολαφθεί αν δεν υπάρξουν καταστροφές εσκεμμένες ή φυσικές και μόνο λίγα χελωνάκια επιβιώνουν για να φτάσουν στην ενηλικίωση. Η αλήθεια είναι ότι η παραλία των Σεκανίων είναι σε πολύ καλό επίπεδο και δεν υπάρχουν σοβαρές απειλές. Στις υπόλοιπες που δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι, δυστυχώς, δέχονται πιέσεις… Κάποιοι επιχειρηματίες προσπαθούν αρκετά να τηρούν όλα τα μέτρα, αλλά κάποιες φορές δεν μαζεύονται τα έπιπλα θαλάσσης από τις παραλίες που πρέπει να μαζεύονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για τη θαλάσσια χελώνα να γεννήσει. Έχουμε επανειλημμένα περιστατικά θαλάσσιων χελωνών να χτυπάνε πάνω στις ξαπλώστρες και στις ομπρέλες και να γυρνάνε πίσω στη θάλασσα. Δυστυχώς, αυτό αν συμβαίνει αρκετές φορές στην ίδια χελώνα, θα αφήσει τα αβγά μέσα στο νερό και θα καταστραφούν. Για να γίνει η επώαση τα αβγά πρέπει να είναι στην άμμο σε θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εκεί».

Νεκρή χελώνα από προπέλα

Δυστυχώς, δεν λείπουν τα προβλήματα… Όπως εξήγησε κ. Σαμλίδου και φέτος χελώνα τραυματίστηκε θανάσιμα από προπέλα σκάφους. «Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε δει πολλές καταγραφές με σκάφη είτε να πηγαίνουν πολύ γρήγορα, δηλαδή να μην τηρείται ο κανονισμός των 6 ναυτικών μιλίων που ισχύει είτε πολλές χελώνες να έχουν τραύματα από προπέλες. Είχαμε και πρόσφατα ένα περιστατικό με μια νεκρή χελώνα από χτύπημα από προπέλα, όχι εντός του κόλπου του Λαγανά. Η χελώνα μεταφέρθηκε ζωντανή στο Κέντρο Διάσωσης του «Αρχέλων» στην Αθήνα αλλά δυστυχώς μετά από μερικές ημέρες κατέληξε. Το πιο σημαντικό είναι να γίνονται οι βάρδιες παρακολούθησης από τις αρμόδιες αρχές και να επιβάλλονται τα πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τους κανονισμούς. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με σκάφη στην περιοχή, να ενημερώνουν τους τουρίστες που νοικιάζουν τα σκάφη για τους κανονισμούς, γιατί πολλές φορές φαίνεται ότι δεν τους γνωρίζουν».

Αυξάνεται ο αριθμός των εθελοντών

Η δύναμη του «Αρχέλων» είναι οι εθελοντές του… «Τώρα είμαστε γύρω στους 15-20 εθελοντές από διάφορα μέρη του κόσμου, Γαλλία, Τσεχία, Αγγλία και Ιρλανδία. Αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους. Περπατάμε κάθε μέρα στις παραλίες από τις 5 το πρωί μέχρι ό,τι ώρα χρειαστεί για να καταγράψουμε και το τελευταίο ίχνος. Αν θέλει κάποιος να γίνει εθελοντής μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας archelon.gr και εκεί θα βρει τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνει την αίτηση του και σύντομα θα λάβει απάντηση για το μέρος που τοποθετήθηκε ώστε να αρχίσει η συμμετοχή του».

Πηγή: Imerazante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup