Κι όμως όπως γράφει το BBC, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιβαρύνει τα σταφύλια χωρίς να τα καταστρέψει άμεσα.
Μπροστά σε μία πρωτόγνωρη πρόκληση βρίσκονται οι οινοπαραγωγοί παγκοσμίως εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, καθώς τώρα δεν απειλούνται μόνο οι σοδιές τους, αλλά και η γεύση των κρασιών τους.
Κι όμως όπως γράφει το BBC, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα σταφύλια και συγκεκριμένα τη γεύση τους χωρίς να τα καταστρέψει άμεσα.
Οι πυρκαγιές και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να μεταμορφώσουν τη γεύση του κρασιού, του οποίου η ποιότητα και η ίδια η ταυτότητα εξαρτώνται από τη λεπτή χημεία των σταφυλιών και τις συνθήκες στις οποίες καλλιεργούνται.
Κρασί no taste
Πολλοί αμπελουργοί και οινοποιοί ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η κλιματική αλλαγή θα στερήσει από τα κρασιά τους την αυθεντική τους γεύση.
«Αυτή είναι μία μεγάλη μας ανησυχία», λέει η Karen MacNeil, ειδική σε θέματα κρασιού που ζει στη Napa Valley και είναι συγγραφέας του βιβλίου The Wine Bible.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην οινοποιία είναι η απρόβλεπτη εξέλιξη, προσθέτει η MacNeil.
Οι παραγωγοί ήξεραν παλαιότερα ποιες ποικιλίες να καλλιεργήσουν, πώς να τις καλλιεργήσουν, πότε να συλλέξουν τα μούρα και πώς να τα ζυμώσουν για να παράγουν ένα σταθερό, ποιοτικό κρασί – αλλά σήμερα, κάθε βήμα είναι στον αέρα. Αυτή η αυξανόμενη αναγνώριση ωθεί τους ερευνητές και τους οινοπαραγωγούς να βρουν τρόπους να διατηρήσουν τις αγαπημένες ποικιλίες αμπελιού και τις μοναδικές τους ιδιότητες κάτω από τις μεταβαλλόμενες και ιδιότροπες συνθήκες του σημερινού θερμού κόσμου.
Το μέλλον του κρασιού
Το μεγάλο ερώτημα πάντως παραμένει για το κρασί: Θα συνεχίσει ο κόσμος να αγοράζει και να απολαμβάνει κρασί;
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που προέκυψαν από τις καταναλωτικές έρευνες είναι η στροφή των καταναλωτών προς κρασιά με ισχυρότερη και πιο φρουτώδη γεύση.
Έρευνα των κόκκινων κρασιών από τη Napa Valley και το Μπορντό καταδεικνύει ότι οι κριτικές των κρασιών έχουν ανέβει τα τελευταία 60 χρόνια, παρότι η θερμοκρασία έχει αυξηθεί σε αυτές τις περιοχές. Τα ευρήματα αυτά καταρρίπτουν την προηγούμενη εκτίμηση ότι η ποιότητα θα κορυφωθεί όταν η θερμοκρασία καλλιέργειας φτάσει τους 17,3 βαθμούς Κελσίου, την οποία έχουν ξεπεράσει και οι δύο περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος καλλιέργειας και τρύγου θα πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα με τις νέες κλιματικές συνθήκες και αντίστοιχα θα αλλάξουν και οι προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι παράγοντες του κλάδου προσπαθούν ήδη να προσαρμόσουν τις ποικιλίες τους στις συνθήκες αυτές.
Πηγή: In.gr