Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 22:18

Θεοδωρίδης: Η σπατάλη των τροφίμων «ταΐζει» την κλιματική κρίση

Γράφτηκε από την

Μία μέση ελληνική οικογένεια σπαταλά ετησίως περισσότερες από 460 μερίδες τρόφιμα

Η σπατάλη τροφίμων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς επηρεάζει όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας (παραγωγή, επεξεργασία, διακίνηση και εμπορία, κατανάλωση), όπως επισημαίνει στο Act For Earth του CNN Greece, o Συνιδρυτής και Chief Food Saving Warrior της οργάνωσης «Μπορούμε», Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

«Η μεγαλύτερη σπατάλη συντελείται στα νοικοκυριά. Είναι γεγονός ότι μία μέση ελληνική οικογένεια σπαταλά ετησίως περισσότερες από 460 μερίδες τρόφιμα», εξηγεί.

H σπατάλη τροφίμων οφείλεται στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, στις συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης, αλλά και στη μη σωστή ανάγνωση των ετικετών στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να λήγουν και να καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων. Σύμφωνα με την οργάνωση «Μπορούμε» η συμβολή του πλαστικού στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως ευθύνεται για το 3,8 %, των αερομεταφορών για το 2,5%, ενώ η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8-10% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Πώς μπορούμε ως καταναλωτές, να γίνουμε μέρος της λύσης σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα; Την απάντηση μάς δίνει ο Συνιδρυτής και Chief Food Saving Warrior της οργάνωσης «Μπορούμε» στο Act For Earth στο CNN Greece, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Για ποιο λόγο η σπατάλη τροφίμων μας απασχολεί σήμερα ολοένα και περισσότερο;

Γιατί αρχίζουμε, ολοένα και περισσότεροι, να αντιλαμβανόμαστε ότι το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, στο συνάνθρωπό μας και φυσικά στην τσέπη μας.

Σκεφθείτε ότι έχουμε το εξής παράδοξο δεδομένο. Το 1/3 της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής χάνεται μετά τη συγκομιδή την ώρα που 3.1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή.

Σε εθνικό επίπεδο, το 28,3% του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το «Μπορούμε» και με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, μία μέση ελληνική οικογένεια σπαταλά ετησίως περισσότερες από 460 μερίδες τρόφιμα. Οι μερίδες αυτές «μεταφράζονται» σε μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού κατά 800-1000 ευρώ το χρόνο.

Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να αναλογιστούμε πόσο η ζωή μας μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αν η σπατάλη τροφίμων αποτελέσει προτεραιότητα όλων μας.

Πού οφείλεται και πού καταγράφεται μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων;

Βασικές αιτίες σπατάλης τροφίμων είναι η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, η απόρριψη των «περίεργων» σε σχήμα φρούτων και λαχανικών, οι συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης, η μη σωστή ανάγνωση των ετικετών στα τρόφιμα και η απουσία ενός προτύπου βιώσιμης κατανάλωσης.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, η σπατάλη των τροφίμων συντελείται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας (παραγωγή, επεξεργασία, διακίνηση και εμπορία, κατανάλωση). Μπορεί να ακούγεται λίγο οξύμωρο, αλλά η μεγαλύτερη σπατάλη συντελείται στα νοικοκυριά. Και ως «Μπορούμε» αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια - πέραν των άλλων - είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε, όσο μπορούμε περισσότερους, για την αξία της μείωσης της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι μας. Ως καταναλωτές μπορούμε, από μέρος ενός μεγάλου προβλήματος, να γίνουμε μέρος της λύσης.

Πώς συνδέεται η σπατάλη τροφίμων με το περιβάλλον;

Μερικά χρόνια πριν, όταν μιλούσαμε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι περισσότεροι είχαμε στο μυαλό μας ότι φταίει το πετρέλαιο ή η βενζίνη επειδή εκλύουν τεράστιες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η σπατάλη των τροφίμων έχει αναδειχτεί σε μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τα περισσότερα τρόφιμα, όταν καταλήγουν στις χωματερές, αποσυντίθενται και εκπέμπουν μεθάνιο, ένα αέριο περίπου 25 φορές πιο ισχυρό ως προς τη θερμαντική επίδραση από το CO2 και το οποίο είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σκεφτείτε ακόμη ότι η συμβολή του πλαστικού στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως ευθύνεται για το 3,8 %, των αερομεταφορών για το 2,5%, ενώ η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8-10% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Για το λόγο αυτό και καθόλου τυχαία, η Project Drawdown κατατάσσει την σπατάλη τροφίμων ως την κορυφαία αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το ποσοστό 10% είναι αρκετά υψηλό;

Ναι, διότι πολλές φορές μας διαφεύγει μία ακόμη παράμετρος. Σπαταλώ το φαγητό μου δε σημαίνει μόνο έκλυση μεθανίου. Σημαίνει και σπατάλη πρώτων υλών όπως νερό, γη, ενέργεια και άλλων πόρων που χρειάστηκαν για την παραγωγή των τροφίμων. Δηλαδή από το πρώτο στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι το προϊόν να φτάσει στο πιάτο μας.

Σας έχει τύχει ποτέ να πετάξετε ένα καρβέλι ψωμί που δεν προλάβατε να καταναλώσετε; Μαζί με το ψωμί πετάξατε και 1.000 λίτρα νερού που χρειάστηκαν για την παραγωγή του.

Παρόμοια, μπορείτε να αντιληφθείτε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της σπατάλης τροφίμων, αν σας πω ότι πετώντας ένα κιλό βοδινού κρέατος σπαταλάμε ταυτόχρονα και 15.000 λίτρα νερό.

Όχι τυχαία ο περιορισμός της σπατάλης των τροφίμων αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις του μέλλοντος και περιλαμβάνεται μεταξύ των 17 Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (στόχος 12.3).

Πόσο ενημερωμένοι είμαστε οι Έλληνες για την περιβαλλοντική διάσταση της σπατάλης τροφίμων;

Όχι πολύ. Για το λόγο αυτό ως «Μπορούμε» καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να ενημερώσουμε κάθε εμπλεκόμενο μέρος στην εφοδιαστική αλυσίδα για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Στην πρόσφατη συνεργασία μας με το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διενέργεια πανελλαδικής έρευνας με στόχο να αποτυπώσει καταναλωτικές στάσεις και συμπεριφορές του Έλληνα καταναλωτή, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι ένας στους δυο Έλληνες δε γνωρίζει το συσχετισμό μεταξύ σπατάλης τροφίμων και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε ξεκινήσει μια διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης από τις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να καλύψουμε τα κενά πληροφόρησης που υπάρχουν ως προς τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Τι Μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων;

Πολλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων αφορά όλα τα στάδια της επισιτιστικής αλυσίδας. Από τον πρωτογενή τομέα, την επεξεργασία, τη διακίνηση μέχρι την κατανάλωση.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων το ζητούμενο είναι η υιοθέτηση και εφαρμογή πρακτικών ορθολογικής διαχείρισης & πρόληψης, η διάσωση - μέσω της δωρεάς - των πλεονασμάτων τροφίμων σε κάθε επίπεδο της διατροφικής αλυσίδας και φυσικά η αξιοποίηση της έρευνας και της τεχνολογίας.

Σε επίπεδο καταναλωτή, ο καθένας από εμάς δε χρειάζεται να κάνει κάτι περίπλοκο ή απαιτητικό. Με τον πιο απλό τρόπο, δηλαδή μέσα από τις αλλαγές στην καθημερινότητά μας και τις καταναλωτικές μας συνήθειες, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Ενδεικτικά σας αναφέρω τη λίστα που καλό είναι να κάνουμε πριν πάμε για ψώνια, τον προγραμματισμό των γευμάτων της εβδομάδας, την αξιοποίηση των περισσευμάτων στο σπίτι μας με νέες συνταγές, την ορθή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο και την κατάψυξη και φυσικά την ορθή κατανόηση των σημάνσεων ημερομηνίας στα τρόφιμα. Επιγραμματικά αναφέρω ότι η ημερομηνία «ανάλωση έως» αφορά την ασφάλεια του προϊόντος και τα πιο ευαλλοίωτα τρόφιμα, ενώ η ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» την ποιότητα του προϊόντος και αφορά κυρίως τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Φυσικά, είναι σημαντικό η πολιτεία να σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Είναι θετικό ότι η Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα που ιδρύσαμε το 2020 με τη στήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος και στην οποία συμμετέχουν σήμερα 67 μέλη, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Συμμαχία είναι ουσιαστικά μια συλλογική προσπάθεια στην οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Αναμφίβολα έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, ώστε το «Μπορούμε» να μην έχει λόγο ύπαρξης!

Μιλήστε μας για την οργάνωση «Μπορούμε»

Το «Μπορούμε» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη στήριξη συνανθρώπων μας που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε αναπτύξει μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του φαινομένου μέσω προγραμμάτων που κινούνται σε δυο βασικούς άξονες. Τον άξονα της διάσωσης & προσφοράς τροφίμων και τον άξονα της πρόληψης μέσω της ενημέρωσης και κινητοποίησης των εμπλεκόμενων μερών στη διατροφική αλυσίδα.

Από το 2012 που σώσαμε 12 τυρόπιτες από ένα αναψυκτήριο και τις προσφέραμε σε ένα τοπικό συσσίτιο, έχουμε σώσει και προσφέρει μέχρι σήμερα, περισσότερες από 60 εκατομμύρια μερίδες τρόφιμα σε 650 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Τα τρόφιμα που έχουν σωθεί αντιστοιχούν σε 88.200.000 κιλά CO2 eq τα οποία έχουν αποτραπεί από το να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Επιπρόσθετα, μέσω του προγράμματός μας «Μπορούμε στη Λαϊκή», έχουμε σώσει και προσφέρει περισσότερα από 750.000 κιλά τρόφιμα, ενώ μέσα από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο», έχουμε μιλήσει σε περισσότερα από 25.000 παιδιά πανελλαδικά για την αξία της τροφής, τη σημασία της μείωσης της σπατάλης, καθώς και για αξίες ζωής, όπως ο εθελοντισμός, η κοινωνική προσφορά, η αλληλεγγύη.

Θα ήθελα ακόμη να προσθέσω ότι από το 2016 είμαστε ενεργό μέλος της Πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων. Μια εξέλιξη που όχι μόνο μας χαροποιεί, αλλά μας βοηθάει πολύ ώστε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και για πρακτικές αντιμετώπισης της σπατάλης τροφίμων που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη μέλη.

Φυσικά, τίποτα δε θα ήταν εφικτό χωρίς τη στήριξη των χιλιάδων δωρητών μας και τη συμμετοχή των εθελοντών μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι έμπρακτα αποδεικνύουν ότι ο εθελοντισμός δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Αλλά διάθεση και όρεξη για προσφορά. Όσο περισσότερο καλλιεργήσουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής, τόσο το μέλλον μας φαντάζει πιο ευοίωνο.

Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση «Μπορούμε» μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο link www.boroume.gr.

Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 20:39

Σχετικά Άρθρα

  • Κοράλλια: Έκτακτη σύσκεψη του ΟΗΕ για την πανδημία στα πολύτιμα οικοσυστήματα
    Κοράλλια: Έκτακτη σύσκεψη του ΟΗΕ για την πανδημία στα πολύτιμα οικοσυστήματα

    Σχεδόν το 80% των κοραλλιών σε όλο τον κόσμο έχει υποστεί θερμικό στρες και κινδυνεύει με απονέκρωση

    Με τους περισσότερους κοραλλιογενείς υφάλους να βρίσκονται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που φέρνει η κλιματική αλλαγή, ο ΟΗΕ προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την οικολογική κρίση, κάτι που συνήθως γίνεται μόνο για την αντιμετώπιση ένοπλων συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

    Η έκτακτη σύσκεψη, με κύριο ζήτημα την αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των κοραλλιών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο περιθώριο της COP16, της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, η οποία ολοκληρώνεται στο Κάλι της Κολομβίας, όπως φαίνεται χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    «Πλησιάζουμε το σημείο όπου μπορεί να χάσουμε το πρώτο οικοσύστημα που εμφανίστηκε στον πλανήτη» προειδοποίησε σύμφωνα με το Reuters ο Πίτερ Τόμσον, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους ωκεανούς.

    «Τα κοράλλια είναι τα πρώτα που θα χαθούν αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο» είπε, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, η οποία ανεβάζει τη θερμοκρασία των θαλασσών και παράλληλα κάνει τα νερά πιο όξινα λόγω απορρόφησης CO2.

    Οι πολύποδες που παράγουν τον λευκό ασβεστολιθικό σκελετό των κοραλλιών συμβιώνουν με μονοκύτταρα φύκη που ονομάζονται ζωοξανθέλες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, τα πολύχρωμα φύκη εγκαταλείπουν την αποικία, η οποία έτσι αποχρωματίζεται και μένει άσπρη σαν φάντασμα. Αν οι ζωοξανθέλες δεν επιστρέψουν σύντομα, τα κοράλλια πεθαίνουν.

    Επεισόδια αποχρωματισμού έπληξαν φέτος το 77% των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο –είναι το τέταρτο και μεγαλύτερο επεισόδιο που έχει καταγραφεί ποτέ και επηρεάζει και τα δύο ημισφαίρια, ανέφερε το Ταμείο Ανάπτυξης Κεφαλαίων του ΟΗΕ.

    Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα πιο παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα, στηρίζουν το 25% της θαλάσσιας ζωής. Σχεδόν ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τους υφάλους για την εξεύρεση τροφής και την προστασία των ακτών τους από τη διάβρωση.

    Στην έκτακτη σύσκεψη, ειδικοί και εκπρόσωποι χωρών συζήτησαν μέτρα όπως ο περιορισμός της υπεραλίευσης, η δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και η αναγνώριση πληθυσμών κοραλλιών με ιδιαίτερη αντοχή στη ζέστη.

    Μετά τη σύσκεψη, αναφέρει το Associated Press, οι κυβερνήσεις τη Νέας Ζηλανδίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας προχώρησαν σε νέες δεσμεύσεις, συνολικού ύψους 30 εκατ. δολαρίων, για το ταμείο προστασίας των κοραλλιών που θεσμοθετήθηκε το 2020.

    Μέχρι το 2030 το ταμείο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 3 δισ. δολάρια σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες προστασίας. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόνο 225 εκατ.

    Στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας, τον μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου, ο αποχρωματισμός επηρέασε το 90% των εκτάσεων που αξιολογήθηκαν το 2022.

    Στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό, το 50 με 93 τοις εκατό των κοραλλιών νεκρώθηκαν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος τον Απρίλιο.

    Το πρώτο παγκόσμιο επεισόδιο αποχρωματισμού καταγράφηκε το 1998. Το δεύτερο το διάστημα 2011-13 και το τρίτο το 2016, επισήμανε ο κενυάτης θαλάσσιος βιολόγος Ντέιβιντ Ομπούρα.

    Όπως είπε, τα επεισόδια αυτά «διαρκούν πάνω από ένα έτος κάθε φορά, κάτι που προκαλεί ανησυχία».

    Πηγή: In.gr
  • Halloween 2024: Η κλιματική αλλαγή πλήττει τη διάσημη γιορτή
    Halloween 2024: Η κλιματική αλλαγή πλήττει τη διάσημη γιορτή

    Τι ακριβώς γιορτάζουμε το Halloween

    Tο Halloween (Χάλογουιν), όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα γιορταστεί στις 31 Οκτωβρίου.
    Σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, το Halloween γιορτάζεται με πάρτι, τρομακτικές στολές, φαναράκια, σκάλισμα κολοκύθας και προσφορά γλυκισμάτων. Όμως η γιορτή σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της Αλληλοτιμίας, ενός τριήμερου χριστιανικού τριημέρου αφιερωμένου στη μνήμη των νεκρών που ξεκινά με το Halloween (31 Οκτωβρίου) και ακολουθείται από την Ημέρα των Αγίων Πάντων (1 Νοεμβρίου) και την Ημέρα των Ψυχών (2 Νοεμβρίου).
    Halloween 2024: Η κλιματική αλλαγή πλήττει τη διάσημη γιορτή

    Καθώς πλησιάζει η διάσημη, παγκοσμίως, γιορτή, οι καλλιεργητές κολοκύθας βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δυσμενή θέση, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις στις καλλιέργειες, έπειτα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με πρόσφσατο δημοσίευμα του «The Independent».

    Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι όλο και πιο απρόβλεπτες κλιματικές συνθήκες έχουν αφήσει τους καλλιεργητές κολοκύθας στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρότερες - ή σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν καθόλου - κολοκύθες φέτος.
    Ο Jonathan Hewitt είναι ένας από τους πολλούς αγρότες που προειδοποιούν τους καταναλωτές να μειώσουν τις προσδοκίες τους, αφού είδαν μια απότομη πτώση στην παραγωγή.

    Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Φέτος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την χειρότερη χρονιά για την παραγωγή κολοκύθας. Είδαμε περίπου 90% αποτυχία», είπε.
    Πρόσφατα στοιχεία από τη Μονάδα Πληροφοριών για την Ενέργεια και το Κλίμα προέβλεψαν ότι η Αγγλία βρίσκεται σε πορεία για μια από τις χειρότερες συγκομιδές που έχουν καταγραφεί ποτέ.

    Τι ακριβώς γιορτάζουμε το Halloween

    Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι 1η Νοεμβρίου.

    Οι ρίζες της γιορτής λέγεται ότι βρίσκονται σε κέλτικες παραδόσεις, και συγκεκριμένα στους εορτασμούς του Samhain, που στα παλιά ιρλανδικά σημαίνει «τέλος του καλοκαιριού». Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.
    Η παράδοση λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», ότι μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς.

    Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».

    Η αφετηρία του εθίμου του «trick or treat», που θέλει τα μικρά παιδιά να μεταμφιέζονται και να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μαζεύοντας γλυκά, φθάνει στον 16ο αιώνα.
    Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Ουαλοί μασκαρεύονταν και επισκέπτονταν διάφορα σπίτια, απαγγέλλοντας ποιήματα ή και ολόκληρα τραγούδια με αντάλλαγμα φαγητό. Αντιπροσώπευαν τις παλιές θεότητες του χειμώνα που απαιτούσαν ανταλλάγματα για καλή τύχη.

    Έχει γίνει και μια έρευνα σχετικά με τις προτιμήσεις των μικρών Αμερικανών στα γλυκά που δέχονται αυτήν τη μέρα. Το 50% του δείγματος, λοιπόν, δήλωσε ότι προτιμά κάτι σοκολατοειδές, το 24% θέλει γλυκό χωρίς σοκολάτα και το 10% προτιμά τσίχλες.
  • Έκθεση σοκ για την κλιματική κρίση: Ρεκόρ θανάτων λόγω ζέστης το 2023 - Καμπανάκι για εξάπλωση ασθενειών
    Έκθεση σοκ για την κλιματική κρίση: Ρεκόρ θανάτων λόγω ζέστης το 2023 - Καμπανάκι για εξάπλωση ασθενειών

    Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.

    Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, η επισιτιστική ανασφάλεια και η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με μια έκθεση-ορόσημο.

    Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.

    «Ο φετινός απολογισμός των επικείμενων απειλών για την υγεία αποκαλύπτει τα πιο ανησυχητικά ευρήματα μέχρι σήμερα», προειδοποίησε η Δρ Μαρίνα Ρομανέλο, εκτελεστική διευθύντρια της Lancet Countdown στο University College του Λονδίνου.

    Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών εκτοξεύτηκαν λόγω κλιματικής κρίσης, καθώς αυξήθηκαν κατά 167% το 2023, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990

    «Για άλλη μια φορά, το περασμένο έτος έσπασε τα ρεκόρ της κλιματικής αλλαγής με ακραίους καύσωνες, θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα και καταστροφικές πυρκαγιές που επηρέασαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κανένα άτομο ή οικονομία στον πλανήτη δεν έχει ανοσία [στις] απειλές της κλιματικής αλλαγής για την υγεία» είπε.

    «Η αδυσώπητη επέκταση των ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που καταγράφουν ρεκόρ επιτείνουν αυτές τις επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία και απειλούν να αντιστρέψουν την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να θέσουν ένα υγιές μέλλον ακόμη πιο απρόσιτο», πρόσθεσε.

    Στοιχεία σοκ

    Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2023, ακραία ξηρασία διάρκειας τουλάχιστον ενός μηνός επηρέασε το 48% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, ενώ οι άνθρωποι έπρεπε να αντιμετωπίσουν 50 μέρες επιπλέον με θερμοκρασίες απειλητικές για την υγεία από ό,τι θα αναμενόταν χωρίς την κλιματική κρίση. Ως αποτέλεσμα, 151 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αντιμετώπισαν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με κίνδυνο να υποσιτιστούν και να υποστούν άλλες βλάβες στην υγεία τους, όπως μεταδίδει ο Guardian.

    Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών εκτοξεύτηκαν κατά 167% το 2023, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990. Χωρίς την κλιματική κρίση, η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού σημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί θα είχαν αυξηθεί, αλλά μόνο κατά 65%.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν επίσης σε άλλο ένα ρεκόρ: Αυξήθηκαν κατά 6% οι ώρες χαμένου ύπνου το 2023 σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1986-2005. Ο κακός ύπνος έχει βαθιές αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.

    «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια μακρινή απειλή, αλλά ένας άμεσος κίνδυνος για την υγεία»

    Ο θερμότερος και ξηρότερος καιρός επέφερε μεγαλύτερο αριθμό καταιγίδων άμμου και σκόνης, οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση κατά 31% του αριθμού των ανθρώπων που εκτίθενται σε επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε νέες περιοχές ως αποτέλεσμα των υψηλότερων θερμοκρασιών.

    Σφυρίζουν αδιάφορα οι κυβερνήσεις

    Όμως, παρά τα παραπάνω, «οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συγκλονιστική απώλεια δέντρων, μειώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», διαπίστωσαν οι συγγραφείς της έκθεσης.

    Το 2023, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, 1,1% πάνω από το 2022, και το ποσοστό των ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα αυξήθηκε για πρώτη φορά σε μια δεκαετία κατά τη διάρκεια του 2021, φτάνοντας το 80,3% του συνόλου της ενέργειας.

    Απαντώντας στα ευρήματα, ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε: «Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση υγείας. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η συχνότητα και η ένταση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνονται, χωρίς να αφήνουν καμία περιοχή ανεπηρέαστη».

    Η έκθεση καθιστά σαφές, πρόσθεσε, ότι «η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια μακρινή απειλή, αλλά ένας άμεσος κίνδυνος για την υγεία».

    Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε: «Οι υψηλές εκπομπές (διοξειδίου του άνθρακα) ρεκόρ συνιστούν απειλές ρεκόρ για την υγεία μας. Πρέπει να θεραπεύσουμε την ασθένεια της κλιματικής αδράνειας -με τη μείωση των εκπομπών, την προστασία των ανθρώπων από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες και τον τερματισμό του εθισμού μας στα ορυκτά καύσιμα- για να δημιουργήσουμε ένα δικαιότερο, ασφαλέστερο και υγιέστερο μέλλον για όλους».

    «Θα επιταχυνθούν οι επιπτώσεις στην υγεία»

    Οι εύκρατες χώρες βλέπουν επίσης τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Την περίοδο 2013-2022, η συνολική μέση αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται σε εννέα θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το 2023 θα υπάρξουν 8,5 εκατομμύρια δυνητικές ώρες εργασίας που θα χαθούν λόγω της έκθεσης στη ζέστη.

    Η Δρ Lea Berrang Ford, επικεφαλής του Κέντρου για το Κλίμα και την Ασφάλεια της Υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δημοσίευσε τη δική της έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης στην υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί αποκλειστικά μια μελλοντική απειλή για την υγεία. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ήδη αισθητές σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο και οι κίνδυνοι αυτοί θα επιταχυνθούν.

    »» Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για win-win λύσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσουν την υγεία. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα για την υγεία θα καθορίσουν τη σοβαρότητα και την έκταση των κλιματικών επιπτώσεων που θα κληρονομήσουν οι σημερινοί νέοι και τα παιδιά τους».

    Πηγή: In.gr
  • Η κλιματική κρίση προκάλεσε 68.000 θανάτους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022
    Η κλιματική κρίση προκάλεσε 68.000 θανάτους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022

    Η κλιματική κρίση προκάλεσε το θάνατο 68.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού του 2022, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

    Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), καταδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια μελλοντική απειλή αλλά μια παρούσα κρίση που επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη υγεία και τη θνησιμότητα.

    Με την κλιματική αλλαγή να είναι υπεύθυνη για περισσότερους από τους μισούς θανάτους λόγω καύσωνα το καλοκαίρι του 2022, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές κλιματικές πολιτικές είναι επιτακτική.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ρύπανση από άνθρακα και άλλους αέριους ρύπους συνέβαλαν στο δραματικό ύψος της θερμοκρασίας που έφτασε σε κρίσιμα επίπεδα στην Ευρώπη.

    Αν οι εκπομπές ρύπων ήταν χαμηλότερες, περίπου 38.000 ζωές θα είχαν σωθεί.

    Η ανισότητα στην επίδραση του καύσωνα του 2022 ήταν επίσης εμφανής, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οι γυναίκες και οι κάτοικοι του Νότου επλήγησαν δυσανάλογα περισσότερο, ενώ οι κίνδυνοι για τις πιο φτωχές περιοχές, όπως η Αφρική και η Ασία, είναι ακόμη πιο έντονοι.

    Με τον πλανήτη να κατευθύνεται προς μια άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3°C μέχρι το τέλος του αιώνα, αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, τα θερμά καλοκαίρια αναμένεται να γίνουν περισσότερο επικίνδυνα από τους ψυχρούς χειμώνες.

    Η νέα αυτή πραγματικότητα τονίζει την ανάγκη για μέτρα πρόληψης, όπως ενισχυμένα δίκτυα υγείας και καλύτερη διαχείριση πόρων, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που φέρνει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κίνδυνος ερημοποίησης: Πώς αλλάζει η κλιματική κρίση τον αγροτικό «χάρτη»
    Κίνδυνος ερημοποίησης: Πώς αλλάζει η κλιματική κρίση τον αγροτικό «χάρτη»

    Μία νέα εποχή διαμορφώνουν για την αγροτική παραγωγή οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, με τις καλλιέργειες που κάποτε αποτελούσαν πυλώνα της αγροτικής οικονομίας να χάνονται και τους μικρο-μεσαίους αγρότες να εγκαταλείπουν σταδιακά τον κλάδο γιατί δεν μπορούν πια να ανταπεξέλθουν στη νέα κατάσταση.

    Πώς έχει αλλάξει, όμως, ο «χάρτης» του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα και τι προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει;

    «Το κλίμα της Ελλάδας θα γίνει ξηρότερο λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων κατά 20-30% το καλοκαίρι και κατά 10% το χειμώνα» προειδοποιεί μιλώντας στο CNN Greece ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Παντελής Μπαρούχας.

    Η Δυτική Ελλάδα, μάλιστα, είναι ζωντανό παράδειγμα αυτών των αλλαγών τα τελευταία, 60 χρόνια. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη γεωργική παραγωγή.

    Αύξηση έως και 12% στο έλλειμμα υγρασίας τα επόμενα χρόνια

    «Οι περίοδοι χωρίς βροχοπτώσεις προβλέπεται να επιμηκυνθούν, το έλλειμμα υγρασίας θα αυξηθεί έως και 12% και ενδεχομένως θα εμφανιστεί αυξημένη τάση μετατροπής του εδάφους σε ξηροθερμικές εκτάσεις στο μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων περιοχών» περιγράφει ο καθηγητής, μιλώντας για την τάση που διαφαίνεται από αυτά τα στοιχεία.

    Η πραγματικότητα, όμως, αυτή, όπως την σκιαγραφεί ο κ. Μπαρούχας δεν αφορά το μακρινό μέλλον, αλλά το παρόν της αγροτικής παραγωγής.

    Αποκαλυπτική ήταν άλλωστε έρευνα της Greenpeace, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, όπου έχει χαθεί το 31% των μικρών αγροκτημάτων.

    Όπως εξηγεί στο CNN Greece o κ. Αλέξανδρος Χατζηαντωνίου, μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού ρυζοπαραγωγών και βαμβακοκαλλιεργητών Βραχιάς στη Θεσσαλονίκη, «η παρατεταμένη ξηρασία φέτος, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή μας οι καλλιέργειες αρδεύονται από καναλέτα του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας οδήγησε σε σημαντική μείωση της παραγωγής των καλλιεργειών τόσο στα καλαμπόκια, όσο και στο ρύζι».

    «Τα καλαμπόκια, λόγω της ζέστης που είχε μεγάλη διάρκεια για δεύτερη χρονιά έμειναν κοντά σε ύψος, παρόλο που ποτίστηκαν σωστά. Οι κλιματολογικές αυτές συνθήκες είχαν αντίστοιχο αντίκτυπο και στο ρύζι, όπου είχαμε μείωση 100-150 κιλών το στρέμμα. Ακόμη και οι καλλιέργειες βαμβακιού που είναι ξηροθερμικό φυτό και αγαπάει τη ζέστη επηρεάστηκαν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα μάλιστα να παρουσιάσουν αφυδάτωση στα καρύδια τους και να στρεσαριστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες» όπως ενημερώνει ο ίδιος.

    Τα επόμενα χρόνια το νερό θα είναι το Νο1 έξοδο για τους παραγωγούς

    Αντίστοιχη είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα, που όπως εξηγεί ο γεωπόνος και καλλιεργητής αμυγδαλιών, Κώστας Τσιφής, «τη φετινή χρονιά χρειάστηκε να ποτίσουμε τις καλλιέργειες με το διπλάσιο νερό απ’ ό,τι την περσινή τόσο λόγω της ζέστης, όσο και λόγω ανομβρίας».

    «Αυτή η συνθήκη μας δείχνει πως το νερό θα είναι το μεγαλύτερο έξοδο που θα έχει κανείς, ενώ μάλιστα θα είναι δύσκολη και η πρόσβαση σε αυτό αν λάβουμε υπόψιν την κατεύθυνση που έχει τεθεί για τη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος» σημειώνει ο ίδιος.

    Μία άλλη συνέπεια, που είχε ο παρατεταμένος καύσωνας την φετινή χρονιά, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηαντωνίου ήταν το γεγονός ότι τα γεωργικά φάρμακα, είτε τα ζιζανιοκτόνα, είτε τα μυκητοκτόνα «δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν στο βαθμό που το κάθε φάρμακο “υπόσχεται” να βοηθήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη αστοχία στη δράση των φαρμάκων».

    Εξηγώντας το πρόβλημα, ο γεωπόνος αναφέρει πως «ακόμη και τα drone που έχουμε για να ψεκάζουμε τις καλλιέργειες, τα οποία διαθέτουν γεωργικές τουρμπίνες και ψεκάζουν ατμό, δεν κατάφεραν να είναι αποτελεσματικά γιατί ο ατμός αυτός εξατμίστηκε πριν καν φτάσει στα φυτά».

    Κινδυνεύουν τα σιτηρά, το βαμβάκι και δενδρώδεις καλλιέργειες

    Από τις αλλαγές στο κλίμα, επηρεάζονται περισσότερο καλλιέργειες όπως τα σιτηρά, το βαμβάκι, καθώς και δενδρώδεις καλλιέργειες και δη εκείνες που χρειάζονται άρδευση, όπως τα εσπεριδοειδή, αναφέρει ο κ. Μπαρούχας.

    Προβλήματα όμως αναμένεται να έχουν ακόμη και οι ελιές και τα αμπέλια που είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία, καθώς όπως υπογραμμίζει ο ακαδημαϊκός «επηρεάζονται σοβαρά σε ορισμένες κρίσιμες φάσεις της ανάπτυξής τους, γεγονός που τελικά οδηγεί σε απώλεια παραγωγής».

    Να σημειωθεί δε, πως πρόκειται για δύο καλλιέργειες που συμβάλλουν ετησίως περίπου στο 30% του εγχώριου γεωργικού εισοδήματος.

    Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο;

    Αναφερόμενος στις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, ο κ. Μπαρούχας απαντά πως, σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, μεγαλύτερη μείωση της γεωργικής παραγωγής θα υποστούν «οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων των Ιονίων Νήσων, π.χ. Κέρκυρα), της Πελοποννήσου και του Αιγαίου (π.χ. Σάμος)».

    Απεναντίας ορισμένα σενάρια προβλέπουν θετικές επιπτώσεις για τις πιο εύκρατες περιοχές, όπως η Κρήτη.

    Ερημοποίηση των εδαφών – Στροφή σε άλλες καλλιέργειες

    Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο ίδιος, οι ακραίες καιρικές συνθήκες «οδηγούν σε σημαντική μείωση των γεωργικών εσόδων και, με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλουν σταδιακά στην ερημοποίηση των εδαφών μας».

    Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας για το ενδεχόμενο οι παραγωγοί να στραφούν σε άλλες, πιο ανθεκτικές καλλιέργειές ή να μεταφέρουν το είδος που καλλιεργούν σε πιο γόνιμα εδάφη της περιοχής, ο κ. Χατζηαντωνίου αναφέρει πως αυτό το σενάριο δεν θα ήταν εύκολα εφικτό. Δεν θα ήταν εφικτό γιατί όπως αναλύει το «ΤΟΕΒ Βραχιάς έχει 50.000 στρέμματα χωράφια, από τα στρέμματα αυτά το 2023 τα 38.000 ήταν καλλιέργειες ρυζιού και φέτος τα 44.000».

    «Οπότε δεν έχει μεγάλη πολυτέλεια ο κόσμος να καλλιεργήσει κάτι άλλο» σημειώνει.

    Αναταραχή στους αγρότες – Δεν ξέρουν τι να σπείρουν

    Υπάρχουν όμως και παραγωγοί άλλων περιοχών, όπως λέει, που έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον γεωπόνο, ορισμένοι αγρότες έχουν αρχίσει να αφήνουν το βαμβάκι και λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω του υψηλού κοστολογίου ανά στρέμμα που έχει για την φροντίδα του.

    Έτσι, έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται στα φασόλια, τις φακές, τα όσπρια.

    «Υπάρχει πολύ μεγάλη αναταραχή στους ανθρώπους του κλάδου στο τι θα σπείρουν πια» τονίζει.

    Στο «σημείο 0» παραγωγοί στον θεσσαλικό κάμπο μετά τις πλημμύρες

    Και ενώ όλη η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τα «απόνερα» της παρατεταμένης ζέστης και ανομβρίας, η Θεσσαλία, ακόμη μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικές πλημμύρες που επέφερε η κακοκαιρία «Ντάνιελ».

    «Οι δενδροκαλλιέργειες που υπήρχαν στην περιοχή, όπως οι αμυγδαλιές, οι ροδακινιές και οι αχλαδιές, καταστράφηκαν ολοσχερώς» εξηγεί ο κ. Τσιφής, ο οποίος παράγει αμύγδαλα.

    Αντίστοιχα προβλήματα είχαν και αγρότες που ασχολούνται με τα σιτηρά και το βαμβάκι σε Πλατύκαμπο και Φάρσαλα, αλλά επειδή πρόκειται για μονοετείς καλλιέργειες μπόρεσαν να ξανασπείρουν στην επόμενη χρονιά, όπως σημειώνει ο ίδιος. «Οι παραγωγοί στις περιοχές αυτές που είχαν κάνει μια επένδυση στις δενδροκαλλιέργειες που ανέμεναν να αποδώσει καρπούς σε οκτώ με δέκα χρόνια υπέστησαν τεράστιο πλήγμα».

    «Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τις παραγωγικές τους δυνάμεις. Είναι σαν να έχεις ένα εργοστάσιο και να εκτιμάς πως θα έχεις κέρδος από αυτό σε 10 χρόνια και στα επτά χρόνια να καταστρέφεται και να φτάνεις πάλι στο σημείο 0».

    Όπως εξηγεί, ο κ. Τσιφής, αυτή συνιστά και τη μεγάλη διαφορά με την καλλιέργεια βαμβακιού. «Μπορείς να το σπείρεις και πάλι του χρόνου, οπότε η ζημιά στο κάθε είδος είναι είναι διαφορετική» διευκρινίζει.

    Άλλαξαν επάγγελμα για να επιβιώσουν οι αγρότες που είχαν χωράφια στη λίμνη Κάρλα

    Στον απόηχο της καταστροφής, οι άνθρωποι που επλήγησαν δεν θα καλλιεργήσουν δέντρα στα ίδια χωράφια γιατί φοβούνται πως μπορεί να πλημμυρίσουν ξανά, οπότε στρέφονται σε μονοετείς καλλιέργειες, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν.

    Οι παραγωγοί, δε, που είχαν χωράφια σε παρακάρλιες περιοχές - όπου χρειάστηκε ένας χρόνος για να φύγει το νερό που είχε συγκεντρωθεί - στράφηκαν σε άλλες δουλειές για να επιβιώσουν και μόλις στις αρχές του φθινοπώρου επέστρεψαν στις καλλιέργειές τους για να δουν πώς μπορούν να κινηθούν, όπως τονίζει ο γεωπόνος.

    Οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν «το κερασάκι στην τούρτα»

    Ταυτόχρονα, μιλώντας για το πώς αλλάζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσιφής εξηγεί πως συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα, με τις αλλαγές στο κλίμα να είναι «το κερασάκι στην τούρτα» που διώχνει τους ανθρώπους από την αγροτική παραγωγή.

    «Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από την αύξηση της τιμής των καυσίμων σε δυσθεώρητα επίπεδα, την αύξηση του κόστους των φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων, την πίεση από χώρες με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής και μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η μείωση του αγροτικού προϊόντος, με τους μόνους που βγάζουν κέρδος να είναι οι μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ και όχι οι ίδιοι οι άνθρωποι που καλλιεργούν τη γη» περιγράφει.

    Σε συνδυασμό με τις παραπάνω συνθήκες «έρχονται και οι κλιματικές αλλαγές να βάλουν ταφόπλακα στην παραγωγή για τον μικρο-μεσαίο αγρότη, που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται».

    «Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι λιγότερο από 10 χρόνια πριν, με 30 στρέμματα μπορούσε να ζήσει μια οικογένεια, πλέον με τα ίδια στρέμματα μιας δενδροκαλλιέργειας συμφέρει περισσότερο να δουλεύει σαν μεροκάματο σε άλλους παρά να καλλιεργεί την ίδια του τη γη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    Το νέο σκηνικό, λοιπόν, που διαμορφώνεται στον «χάρτη» της αγροτικής παραγωγής, έχει οδηγήσει σε ακόμη ένα άλλο φαινόμενο, σε αυτό της συγκεντροποίησης της παραγωγής σε λιγότερους και μεγαλύτερους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να γινόμαστε τελικά θεατές μιας «βίαιης» όπως την χαρακτηρίζει «ανακατανομής».

    Η στρατηγική της επόμενης μέρας – Προσαρμογή στις νέες συνθήκες

    Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει για να επιβιώσει ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας;

    Για αρχή, όπως αναφέρει ο κ. Μπαρούχας «είναι αναγκαίο σε πολλές περιοχές, λόγω και της γεωμορφολογίας τους, να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ποσότητες νερού που δέχεται το έδαφος στα υψηλότερα σημεία, να είμαστε βέβαιοι για την συνεχή συντήρηση των στραγγιστικών δικτύων και να είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κρίσεων».

    Σύμφωνα με τον επιστήμονα, στην γεωργία η κλιματική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόληψη αλλά και με ενδεχόμενη προσαρμογή των παραγωγών στις νέες συνθήκες.

    «Και για τα δύο αυτά ζητήματα χρειάζεται η συνέργεια της λεγόμενης “τετραπλής έλικας”, δηλαδή των κρατικών φορέων που ασκούν πολιτική, των επιστημονικών φορέων, των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα και των κοινωνικών ομάδων που κυρίως πλήττονται και παράγουν (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, κλπ)».

    Έπειτα, τα κύρια μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αφορούν ακριβώς αυτή την πρόληψη και την προσαρμογή.

    «Η πρόληψη αφορά την ορθολογική διαχείριση των εδαφοϋδατικών πόρων που οδηγεί σε αντιμετώπιση της υποβάθμισης των εδαφών και επάρκεια σε αποθέματα νερού, όπως παραδείγματος χάριν δράσεις για την συγκράτηση του οργανικού άνθρακα στο έδαφος. Η προσαρμογή θα μπορούσε να έχει στοιχεία παραγωγής νέων ποικιλιών ανθεκτικών σε φαινόμενα διαρκούς ξηρασίας και σίγουρα ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας στην παραγωγή όπως π.χ συστήματα για την ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης» αναλύει.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηαντωνίου, στο πλαίσιο αυτής της προσαρμογής, τονίζει ότι οι νέες συνθήκες θα πρέπει θα προσανατολίσουν τους παραγωγούς σε ποικιλίες με βαθύτερο ριζικό σύστημα για να αντέχουν περισσότερο την ξηρασία και να βρίσκουν πιο εύκολα νερό στο έδαφος και να καταφέρουν να ευδοκιμήσουν.

    Παράλληλα, κάνει λόγο για αλλαγή πλεύσης σε ένα περιβάλλον συνεχώς ευμετάβλητο και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα οι γεωπόνοι να βγουν στα χωράφια και να συνδράμουν με τις γνώσεις και τα εργαλεία που διαθέτουν τους παραγωγούς για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις νέες κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται.

    Όμως, όπως, τονίζει εμφατικά ο κ. Μπαρούχας, κύριο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να διαπνέει τόσο τους ανθρώπους του κλάδου, όσο και τις αρμόδιες Αρχές «είναι η απόκτηση εδαφολογικής και ευρύτερης καλλιεργητικής συνείδησης».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κλιματική κρίση: Το «πράσινο» στις πόλεις σώζει ζωές – Πώς τα πάρκα βελτιώνουν τη δημόσια υγεία
    Κλιματική κρίση: Το «πράσινο» στις πόλεις σώζει ζωές – Πώς τα πάρκα βελτιώνουν τη δημόσια υγεία

    Σύμφωνα με έρευνα η προσθήκη περισσότερων πάρκων, δέντρων και πρασίνου θα μπορούσε να βελτιώσει τη δημόσια υγεία και να μειώσει τους θανάτους που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

    Οι χώροι πρασίνου στις πόλεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη μείωση των ασθενειών και των θανάτων που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

    Τα ευρήματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν ότι η προσθήκη περισσότερων πάρκων, δέντρων και πρασίνου στις αστικές περιοχές θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις βλάβες που σχετίζονται με τη ζέστη και να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον Guardian.

    Το ρεκόρ για την πιο ζεστή ημέρα του κόσμου «έσπασε» δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα νωρίτερα φέτος, όταν η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφτασε τους 17,15 C (62,87 F) καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 17,09 C που είχε καθοριστεί μέρες νωρίτερα.

    Η κλιματική κρίση ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι καίνε ορυκτά καύσιμα θερμαίνουν την ατμόσφαιρα της Γης.

    Οι συνολικές ευεργετικές επιδράσεις των χώρων πρασίνου είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά μέχρι τώρα οι επιπτώσεις τους στους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη θερμότητα ήταν ελάχιστα κατανοητές.

    Πώς επιδρούν στην υγεία

    Τώρα, μια ανασκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων από το London School of Hygiene & Tropical Medicine υποδηλώνει ότι ο άφθονος χώρος πρασίνου στις αστικές περιοχές συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς και με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία.

    «Οι αστικοί χώροι πρασίνου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη, προσφέροντας μια πιθανή στρατηγική για τον αστικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό BMJ Open.

    «Μια ανασκόπηση του αστικού πρασίνου και της επίδρασής του στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη υποδηλώνει ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δέντρα, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες», πρόσθεσαν.

    «Μελέτες έχουν βρει ότι οι περιοχές με περισσότερο χώρο πρασίνου έχουν χαμηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζονται με τη ζέστη σε σύγκριση με περιοχές με λιγότερο χώρο πρασίνου. Επιπλέον, το αστικό πράσινο μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ευεξία, γεγονός που μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των υψηλών θερμοκρασιών».

    Οι επιπτώσεις στη υγεία

    Οι έρευνες περιελάμβαναν επιδημιολογικές μελέτες, μελέτες μοντελοποίησης και προσομοίωσης, καθώς και πειραματική έρευνα και ποσοτικές αναλύσεις.

    Η ανασκόπηση έδειξε ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δέντρα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των υψηλών θερμοκρασιών. Οι περιοχές με περισσότερο χώρο πρασίνου είχαν χαμηλότερα ποσοστά κακής υγείας και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη από τις περιοχές με λιγότερο χώρο πρασίνου, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

    Η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου είναι ένα παράδειγμα ανισοτήτων στην υγεία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

    Οι γιατροί προειδοποίησαν επίσης ότι μια «πραγματικά ανησυχητική» έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου για ορισμένες οικογένειες επιδείνωσε την κρίση παιδικής παχυσαρκίας.

    Πηγή: In.gr
  • Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία: Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης
    Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία: Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

    Κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας στην πλήρη εξωτερική σύγκλιση για τις άμεσες ενισχύσεις – Τα 9 σημαντικά σημεία για την μετά το 2027 ΚΑΠ

    Την πλήρη και καθολική διαφωνία της Ελλάδας για τη συμπερίληψη αναφοράς για εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα Ι) της ΚΑΠ, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. «Η συγκεκριμένα αναφορά δεν μας βρίσκει σύμφωνους και μας προβληματίζει. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μας», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η στήριξη της χώρας μας στα Συμπεράσματα του Ιουνίου για το μέλλον της γεωργίας στη Ένωση ήταν στο σύνολο του κειμένου ενώ για τη συγκεκριμένη παράγραφο υπεβλήθη σχετική δήλωση, με την οποία διαφοροποιείται η χώρα μας.

    «Η απομόνωση της συγκεκριμένης παραγράφου και η ενσωμάτωσή της σε άλλο κείμενο, αλλάζει τις ισορροπίες. Όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να εγκριθούν τα συγκεκριμένα συμπεράσματα που μεταφέρουν ουσιαστικά και κρίσιμα μηνύματα για το μέλλον της ΚΑΠ. Και σαφώς αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συγκεραστούν διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες σε ένα κείμενο. Θεωρούμε ωστόσο ότι η εν λόγω προσθήκη δεν συνάδει με τις προσεγγίσεις του υπόλοιπου κειμένου και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το κείμενο», προσέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ως σημαντικά σημεία του κειμένου των Συμπερασμάτων για την μετά το 2027 ΚΑΠ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τσιάρας είπε ότι αποτελούν οι αναφορές σε:

    1. ανεξάρτητη ΚΑΠ με τη διατήρηση των δύο πυλώνων,

    2. σταθερότητα του γεωργικού εισοδήματος,

    3. αύξηση των νέων αγροτών,

    4. επενδύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας,

    5. κίνητρα για τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις,

    6. απλοποίηση και ευελιξία,

    7. αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων,

    8. γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (ορεινότητα, νησιωτικότητα),

    9. αναφορά σε μικρές εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες ζήτησε πιο ξεκάθαρες επισημάνσεις στο τελικό κείμενο.

    Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη για μια ενωσιακή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα. «Τα υπάρχοντα μέσα και εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή αποτελεσματικά, διότι δεν σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προβούμε σε έναν σχεδιασμό που θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την προσαρμογή στις αλλαγές, όσο και την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα», είπε.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η προσέγγιση της Ευρώπης «θα πρέπει να περιλαμβάνει ευέλικτους κανόνες στη διαχείριση των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, αλλά και εργαλεία μετριασμού των κινδύνων, όπως αντασφαλιστικές πράξεις και στήριξη της καινοτομίας και των επενδύσεων», ενώ επανάλαβε ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ταμείων, με έμφαση στην πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί το γεωργικό αποθεματικό ή να δημιουργηθεί νέο ειδικό Ταμείο.

    Σε ό,τι αφορά τις ζωονόσους, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η «επαρκής χρηματοδοτική στήριξη σε κάθε επίπεδο, κυρίως για όσους αντιμετωπίζουν έκτακτες απώλειες, συμβάλλει ώστε η αλυσίδα τροφίμων να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της». Και πρόσθεσε ότι «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση είναι επιτακτική.

    Η συλλογική χαρτογράφηση των κινδύνων θα ενισχύσει την ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξανόμενες απειλές», συμπλήρωσε.

    Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο ΥπΑΑΤ συνοδευόταν από τον ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Μπαγινέτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι τροφές του φθινοπώρου που βοηθούν τη μνήμη
    Οι τροφές του φθινοπώρου που βοηθούν τη μνήμη

    Πέντε εποχιακά φρούτα και λαχανικά που κάνουν καλό στη μνήμη μας.

    Εάν φέτος το φθινόπωρο θέλετε να «θωρακίσετε» την υγεία του εγκεφάλου σας, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, όπως τα κράνμπερι και η λαχανίδα, μπορούν να βοηθήσουν καθώς είναι γεμάτα πολύτιμα μέταλλα που μπορούν να υποστηρίξουν τη μνήμη και να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση.

    Τα περισσότερα από αυτά προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες συνταγές (αλμυρές ή γλυκές) και διατροφικές προτιμήσεις ενώ μπορείτε να τα μαγειρέψετε εξίσου εύκολα.

    5 φθινοπωρινές τροφές για ισχυρή μνήμη

    Γλυκοπατάτες

    Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Διαθέτουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και ευνοούν την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων.

    Επιστημονική μελέτη μάλιστα, αναφέρει ότι μια μακροχρόνια διατροφή πλούσια σε β-καροτίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Ε και C.

    Τζίντζερ

    Το τζίντζερ είναι μια πικάντικη ρίζα που βρίσκουμε συχνά σε κολοκυθόπιτες και ζεστές φθινοπωρινές σούπες. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της χρόνιας φλεγμονής, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

    Επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and the Aging Brain, υποστηρίζει ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας, εν μέρει χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του.

    Παντζάρια

    Τα παντζάρια είναι γνωστά για το χαρακτηριστικό κόκκινό τους χρώμα και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Medicine Plus, το φυλλικό οξύ στα παντζάρια συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις.

    Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται επίσης, σύμφωνα με έρευνα, με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.

    Κράνμπερι

    Τα γνωστά κόκκινα μούρα είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, φυσικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της σχετικής άνοιας.

    Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

    Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και περιέχουν κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Ε, Κ και C.

    Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology, επισημαίνει ότι η προσθήκη μιας μερίδας από αυτά τα χόρτα στη διατροφή σας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία.

    Πηγή: Vita - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο