Τα μη επανδρωμένα σκάφη θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα στην αναδάσωση περιοχών με δύσβατα ή μεγάλη κλίση.
Σπόροι τοπικών δέντρων και θάμνων έπεσαν από τον ουρανό στα Γεράνεια Όρη στο πλαίσιο της πρώτης αναδάσωσης με drone που πραγματοποιείται με drone στην Ελλάδα.
Η επιχείρηση σε αναδασωτέες εκτάσεις κοντά στο Αλεποχώρι πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά.
Τα είδη που επιλέχθηκαν είναι η κουτσουπιά, η χαρουπιά, η χαλέπιος πεύκη και το κυπαρίσσι. Οι σπόροι, πιστοποιημένοι από το δημόσιο δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας, έχουν κλειστεί σε σφαιρίδια από άργιλο και τύρφη.
Τα drone θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα στην αναδάσωση περιοχών με δύσβατα ή μεγάλη κλίση.
Το πιλοτικό έργο υλοποιείται από το τμήμα Δασοτεχνικών Έργων του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, με τη χορηγία της εταιρείας Motor Oil Hellas.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Καραβίτης, «η μεθοδολογία περιλαμβάνει ψηφιακή χαρτογράφηση για την παραγωγή τοπογραφικών διαγραμμάτων, ορθοφωτοχαρτών και ψηφιακών μοντέλων γεωεπιφανείας των πιλοτικών περιοχών, των κλιματικών και υδρολογικών-υδρογραφικών συνθηκών, της τοπογραφίας, του εδάφους, των γεωλογικών-γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων τους, την προμήθεια και επεξεργασία των σπόρων των αναδασωτικών και αντιδιαβρωτικών φυτικών ειδών, την κατασκευή του ειδικού δοχείου σποράς στο UAV και τον με υπολογιστή ελεγχόμενο και αυτοματοποιημένο σχεδιασμό και εκτέλεση σποράς».
Πηγή: In.gr