Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: «Ωρολογιακή βόμβα» η υπερθέρμανση των ωκεανών

Κλιματική αλλαγή: «Ωρολογιακή βόμβα» η υπερθέρμανση των ωκεανών

Οι θαλάσσιοι καύσωνες στους ωκεανούς λειτουργούν σαν «υποβρύχιες πυρκαγιές». Τι λένε οι ειδικοί.

Σε «ωρολογιακή βόμβα» για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να μετατρέψει τους ωκεανούς η κλιματική αλλαγή, με την υπερθέρμανση της θάλασσας και τημ ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι ωκεανοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που προκαλείται από αέρια που θερμαίνουν τους πλανήτες, προκαλώντας καύσωνες που βλάπτουν την υδρόβια ζωή. Αλλάζουν τα καιρικά πρότυπα και διαταράσσουν τα κρίσιμα συστήματα ρύθμισης στον πλανήτη.

Ενώ οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας συνήθως υποχωρούν σχετικά γρήγορα, φέτος παρέμειναν υψηλές, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι αυτό υπογραμμίζει μια υποτιμημένη αλλά σοβαρή επίδραση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το Bangkokpost.com.

«Ο ωκεανός, όπως ένα σφουγγάρι, απορροφά περισσότερο από το 90% της αύξησης της θερμότητας που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», εξηγεί ο ωκεανολόγος Jean-Baptiste Sallee της γαλλικής ερευνητικής υπηρεσίας CNRS.

Χρόνο με το χρόνο η υπερθέρμανση των ωκεανών αυξάνεται με «απολύτως εκπληκτικό ρυθμό», ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Στις αρχές Απριλίου, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών, εξαιρουμένων των πολικών υδάτων, έφτασε τους 21,1 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το ετήσιο ρεκόρ των 21 βαθμών Κελσίου που είχε οριστεί τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Αν και οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν στο τέλος του μήνα, παρέμειναν πάνω από τα εποχιακά ρεκόρ τις τελευταίες έξι εβδομάδες, με φόβους ότι το επικείμενο καιρικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο» θα μπορούσε να «φορτώσει» με ακόμη περισσότερη θερμότητα στο κλιματικό σύστημα.

Η πιο άμεση συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι περισσότεροι θαλάσσιοι καύσωνες, οι οποίοι «λειτουργούν σαν υποβρύχιες πυρκαγιές» με τη δυνατότητα να υποβαθμίσουν αμετάκλητα χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα υποθαλάσσιου δάσους, όπως για παράδειγμα φύκια ή κοράλλια, σημείωσε ο Sallee.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας διαταράσσουν την ανάμειξη των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου που είναι βασικά για την υποστήριξη της ζωής και δυνητικά αλλάζουν τον κρίσιμο ρόλο του ωκεανού στην απορρόφηση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

«Καθώς το νερό είναι πιο ζεστό, θα υπάρχει αυξημένη εξάτμιση και υψηλός κίνδυνος πιο έντονων κυκλώνων, και ίσως συνέπειες στα ωκεάνια ρεύματα», δήλωσε η ωκεανολόγος Catherine Jeandel του CNRS.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η υπερβολική θερμότητα που αποθηκεύεται στα νερά του κόσμου θα επιστρέψει τελικά στο σύστημα της Γης και θα συμβάλει σε μεγαλύτερη υπερθέρμανση του πλανήτη. «Καθώς τον θερμαίνουμε, ο ωκεανός μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα», υπογράμμισε η Jeandel.

Όμως ενώ η επιφάνεια της θάλασσας ανταποκρίνεται σχετικά γρήγορα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ο βαθύς ωκεανός «συνήθως προσαρμόζεται σε αυτό μέσα σε χιλιετίες», δήλωσε η Karina Von Schuckmann, ερευνήτρια που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των ωκεανών στο Mercator Ocean International.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα