Περιβάλλον

Έρευνα: Βάλε λίγο πράσινο στις πόλεις και θα δεις πως αυξάνονται τα επίπεδα… ευτυχίας

Έρευνα: Βάλε λίγο πράσινο στις πόλεις και θα δεις πως αυξάνονται τα επίπεδα… ευτυχίας

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι μια από τις πιο αστικοποιημένες περιοχές του πλανήτη

Η ύπαρξη πρασίνου σήμερα ίσως φαντάζει πολυτέλεια, λόγω του ρυθμού αστικοποίησης και δόμησης. Ωστόσο, επιστήμονες δείχνουν ότι είναι άκρως σημαντικό για την υγεία των κατοίκων.

Καθώς ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται, η διαθεσιμότητα αστικών χώρων πρασίνου μειώνεται, ενώ η ποιότητα των οικοσυστημάτων τείνει να μειώνεται πέφτοντας θύμα της αστικής πυκνότητας.

Μέχρι σήμερα, επιστήμονες -ανάμεσά τους και Έλληνες- προειδοποιούσαν ότι η αστική μορφή ζωής επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, την αστική οικονομική απόδοση, τους τρόπους μεταφοράς εντός της πόλης, και τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Η παρουσία και η προσβασιμότητα χώρων πρασίνου σε όλες τις πόλεις αναδεικνύονται πλέον ως πολύ σημαντικά θέματα για τις αστικές πολιτικές παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η φτώχεια και οι κοινωνικοί παράγοντες είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες της ανθρώπινης υγείας στις αστικές περιοχές. Στη Γαλλία για παράδειγμα, υπάρχει άμεση συσχέτιση ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα που ζουν σε περιοχές με ελάχιστο ή καθόλου πράσινο.

Η ευτυχία είναι μετρήσιμη

Ωστόσο, νέα έρευνα ομάδας επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Landscape and Urban Planning, καταδεικνύει ότι η συμβολή του πράσινου είναι εξαιρετικά σημαντική και για την ευτυχία των ανθρώπων.

Στην έρευνά τους με τίτλο «Happiness, life satisfaction, and the greenness of urban surroundings», οι ερευνητές εξετάζουν για πρώτη φορά η συμβολή του πράσινου χώρου στην ευτυχία σε μια πόλη μεσαίου μεγέθους στον Παγκόσμιο Νότο, όπως το Κάλι, όπως το Κάλι, μια πόλη 2.068.386 κατοίκων στην Κολομβία.

Η η αύξηση του πράσινου περιβάλλοντος και της ποιότητάς του σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευημερίας των αστικών πληθυσμών.

Τα αποτελέσματά της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι αυξήσεις κατά 10% στην περιβάλλουσα πρασινάδα σε διαφορετικές αποστάσεις, από 100 έως 500 μέτρα, αυξάνουν την πιθανότητα ευτυχίας μεταξύ 13% και 18%.

Όταν λαμβάνονται υπόψη οι ποιοτικές πτυχές των χώρων πρασίνου, συσχετίζονται επίσης σημαντικά με την ευτυχία.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ανοιχτές δορυφορικές εικόνες, κάνοντας έρευνα κοινού, για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της ευτυχίας και του πράσινου περιβάλλοντος του τόπου κατοικίας του ερωτώμενου, ενώ έλαβαν υπόψιν την ηλικία, το φύλο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ενώ η ηλικία και η περιβάλλουσα πρασινάδα συσχετίζονται σημαντικά με την ευτυχία, ενώ οι σχέσεις με το φύλο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση φαίνεται να μην είναι τόσο σημαντικές.

Το πιο αστικοποιημένο μέρος του πλανήτη

Ο λόγος που οι επιστήμονες κεντράρουν στον Παγκόσμιο Νότο είναι διότι πέραν της φτώχειας που ταλανίζει αυτό το σημείο το πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι μια από τις πιο αστικοποιημένες περιοχές του πλανήτη, με περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της να ζει σε πόλεις.

Οι πόλεις της Λατινικής Αμερικής έχουν περάσει από μια ταχεία διαδικασία αστικοποίησης από τη δεκαετία του 1980, μαζί με περιορισμένες επενδύσεις υποδομής, που μπορεί να οδήγησαν σε αστικές μορφές που αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Επί του παρόντος, οι πόλεις της Λατινικής Αμερικής εξακολουθούν να είναι διαχωρισμένες σε κοινωνικό και χωρικό επίπεδο, με υψηλό εισόδημα και κοινωνική ανισότητα, την εμμονή και την ανάπτυξη των άτυπων οικισμών, και άνιση πρόσβαση σε πράσινο και δημόσιους χώρους, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες καταδεικνύον ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο χώρος πρασίνου κερδίζουν έδαφος στη μελέτη της υποκειμενικής ποιότητας ζωής. Ορισμένα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος -σχεδόν όλα όσα μπορεί να δει το μάτι στο άμεσο περιβάλλον- έχουν δείξει σημαντικές συσχετίσεις με την αύξηση των θετικών συναισθημάτων των ανθρώπων, την ευτυχία, τις ευκαιρίες για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την αυξημένη οικιακή ευημερία.

Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Rafał Chudoba από το Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup