Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 13:57

Η ζωή στην πόλη κάνει κακό στον ύπνο μας – Τι πρέπει να γίνει για να κοιμόμαστε καλύτερα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο ύπνος τη νύχτα επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής στις πόλεις εξαιτίας της φωτορύπανσης και της ηχορύπανσης.

Η πορεία προς το μοντέλο μιας πόλης που δεν κοιμάται ποτέ, έχει ένα τίμημα: Οι πολίτες θα κοιμούνται λιγότερο και χειρότερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ύπνος, που συχνά υποτιμάται, είναι μια θεμελιώδης φυσιολογική διαδικασία για τη διατήρηση της καλής υγείας. Γνωρίζουμε ότι αν δεν κοιμόμαστε αρκετά, καταλήγουμε να αρρωσταίνουμε.

Πόσος ύπνος είναι αρκετός; Εξαρτάται από την ηλικία, αλλά ένα υγιές ενήλικο άτομο – κατά μέσο όρο – πρέπει να κοιμάται από 7 έως 9 ώρες την ημέρα, όπως αναφέρεται στην ισπανική έκδοση του The Conversation. Ο αριθμός των ωρών αυξάνεται όταν πρόκειται για παιδιά, τα οποία μπορεί να χρειάζονται από 9 έως και 16 ώρες την ημέρα.

Πότε πρέπει να κοιμόμαστε; Συνήθως κοιμόμαστε τη νύχτα με κάποιες διαφοροποιήσεις λόγω των διαφορετικών χρονοτύπων. Υπάρχουν άνθρωποι που τείνουν να κοιμούνται και να ξυπνούν αργότερα και εκείνοι που έχουν μια φυσική ικανότητα να σηκώνονται νωρίς και να κοιμούνται νωρίτερα.

Παρά τις ατομικές αυτές διαφορές, όμως, η νύχτα είναι η χρονική περίοδος που κοιμόμαστε βάσει της φυσιολογίας μας. Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, έχουμε εξελιχθεί οργανώνοντας τις φυσιολογικές μας διεργασίες χάρη στην εναλλαγή μεταξύ φωτός και σκότους. Ωστόσο, οι νύχτες έχουν αλλάξει πολύ από τότε που η χρήση του ηλεκτρικού φωτός διαδόθηκε ευρέως, δηλαδή μόλις πριν από ενάμιση αιώνα. Η νύχτα δεν είναι πλέον σκοτεινή σε πολλά αστικά περιβάλλοντα. Το φως, λοιπόν, επέτρεψε στους ανθρώπους να παρατείνουν την περίοδο δραστηριότητάς τους μέχρι τη… βαθιά νύχτα.

Το φως μάς κρατάει ξύπνιους

Το τεχνητό φως τη νύχτα μάς οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Πρώτα απ' όλα, μας κάνει να κοιμόμαστε λιγότερο. Υπάρχουν ήδη μελέτες που δείχνουν ότι οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι τείνουν να κοιμούνται λιγότερο όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του τεχνητού φωτός στο περιβάλλον τη νύχτα. Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ότι το τεχνητό φως τη νύχτα, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να αυξήσει τα προβλήματα ύπνου κατά 22%, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο Science Total Environment. Αυτό το φως είναι ο εχθρός του ύπνου επειδή μπερδεύει το ρολόι που τον ρυθμίζει: Μας λέει ότι είναι ημέρα και ότι δεν είναι ακόμα ώρα για ύπνο.

Η φωτορύπανση δεν μειώνει μόνο τις ώρες ύπνου, κάτι που θα ήταν σοβαρό από μόνο του, αλλά η υπερβολική χρήση τεχνητού φωτός τη νύχτα μπορεί να έχει και άλλες σοβαρές συνέπειες για την υγεία, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο Biological Rhythm Research. Μεταξύ αυτών, έχει περιγραφεί μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών (παχυσαρκία ή διαβήτης), διαταραχών της ψυχικής υγείας ή ακόμα και ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη ή του παχέος εντέρου. Ελεγχόμενες εργαστηριακές μελέτες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τo ότι βλάπτει το τεχνητό φως τη νύχτα.

Θόρυβος από την κυκλοφορία και τη νυχτερινή ζωή

Ένας από αυτούς τους παράγοντες που προκαλούν σύγχυση είναι ακριβώς ο θόρυβος. Το ηλεκτρικό φως έχει κάνει τις νύχτες θορυβώδεις, στερώντας μας την ησυχία που είναι απαραίτητη για να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε. Ο θόρυβος που «τρυπώνει» στο σπίτι μας, μας βλάπτει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είτε μας «ενοχλεί» είτε όχι. Αν, όμως, γίνεται τη νύχτα, παρεμποδίζει και τον ύπνο μας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η παρατεταμένη έκθεση στον περιβαλλοντικό θόρυβο συμβάλλει σε 48.000 νέες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και 12.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Επιπλέον, 22 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια δυσφορία και 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σοβαρές χρόνιες διαταραχές του ύπνου. Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο χρόνια υγιούς ζωής χάνονται κάθε χρόνο λόγω των επιπτώσεων του θορύβου, συμπεριλαμβανομένων των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων και των διαταραχών του ύπνου, σύμφωνα με την έκθεση «Burden Of Disease From Environmental Noise – Quantification Of Healthy Life Years Lost In Europe» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι τελευταίες, μάλιστα, αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης από ασθένειες που σχετίζονται με τον θόρυβο.

Οι αρνητικές συνέπειες του θορύβου της οδικής κυκλοφορίας είναι ευρέως αποδεδειγμένες. Ωστόσο, τη νύχτα στις πόλεις υπάρχουν και άλλες πηγές θορύβου που προκαλούν δυσφορία. Μία από τις σημαντικότερες είναι η νυχτερινή ζωή. Πράγματι, σε αρκετές πόλεις έχουν ήδη καταρτιστεί χάρτες θορύβου αναψυχής, αν και τα διορθωτικά μέτρα είναι συχνά ανεπαρκή, όπως επισημαίνει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια και συνεργαζόμενη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μούρθια, Μαρία Άνχελες Μπονματί Καριόν. Ακόμα, ο καθαρισμός των δρόμων, που συχνά γίνεται τη νύχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ή – έστω – νωρίς το πρωί, δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα.

Τι πρέπει να κάνουν οι Αρχές για να βελτιωθεί ο ύπνος μας

Πολλά από τα προβλήματα που δυσκολεύουν τον ύπνο, θα μπορούσαν να επιλυθούν με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενσυναίσθηση εκ μέρους των πολιτών. Επιπλέον, χρειαζόμαστε ένα επαρκές νομικό πλαίσιο και, κυρίως, οι Αρχές να διασφαλίζουν αποτελεσματικά τη συμμόρφωση με αυτό.

Εκτός από τους εθνικούς κανονισμούς για τον θόρυβο, υπάρχουν δημοτικές αποφάσεις που ρυθμίζουν διάφορες πτυχές, οι οποίες και επηρεάζουν τον θόρυβο. Πώς θα μπορούσε ένα δημοτικό συμβούλιο να βοηθήσει τους πολίτες του να κοιμούνται καλύτερα; Κυρίως, πρέπει να αρχίσουμε από την παραδοχή ότι ο ύπνος, λόγω της στενής σύνδεσής του με την υγεία, θα πρέπει πάντα να υπερισχύει έναντι άλλων πτυχών, όπως ο ελεύθερος χρόνος.

Ως εκ τούτου, ορισμένες προτάσεις θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

  • Περιορισμός των ωρών χρήσης των μηχανημάτων για τον καθαρισμό των δρόμων, που κάνουν θόρυβο.

  • Αντικατάσταση των οχημάτων των δημόσιων μεταφορών, που κάνουν θόρυβο, με ηλεκτρικά μοντέλα – τα ιδιωτικά οχήματα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς.

  • Μείωση των ωρών χρήσης των τραπεζοκαθισμάτων σε κατοικημένες περιοχές, ενημερώνοντας τους υπεύθυνους για την ανάγκη να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους γείτονες.

  • Μείωση της επιτρεπόμενης έντασης σε χώρους με θόρυβο.

  • Αποφυγή της διοργάνωσης εκδηλώσεων, που προκαλούν θόρυβο, σε περιοχές κοντά σε κατοικημένες κατοικίες, ιδίως τη νύχτα.

  • Επανεξέταση της θέσης των φώτων του δρόμου και άλλων πηγών φωτός ώστε να μειωθεί γενικά η φωτορύπανση.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 11:47

Σχετικά Άρθρα

  • Το Μικροβίωμα και ο ύπνος: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
    Το Μικροβίωμα και ο ύπνος: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

    Φανταστείτε ότι είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, έτοιμοι για την αγκαλιά του Μορφέα, αλλά το μυαλό σας τρέχει, το σώμα σας είναι ανήσυχο, και η γλυκιά ανακούφιση του ύπνου φαίνεται να μην έρχεται ποτέ. Σωστά καταλάβατε—το μικροβίωμα του εντέρου, τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα, παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ποιότητα και διάρκεια του ύπνου από όσο ίσως νομίζετε.

    Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έως τη ρύθμιση της διάθεσης, το μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία, και ένας από τους τρόπους που βοηθά είναι και η επίδρασή του στην ποιότητα του ύπνου. Αλλά πώς ακριβώς αυτό το μικρο-οικοσύστημα επηρεάζει κάτι φαινομενικά άσχετο όπως ο ύπνος; Ας δούμε τη συναρπαστική σύνδεση εντέρου-ύπνου και ας ανακαλύψουμε μερικά πρακτικά βήματα για την βελτίωση του ύπνου μέσω της φροντίδας του μικροβιώματος.

    Ο άξονας εντέρου - εγκεφάλου: Ο καλύτερος φίλος του ύπνου

    Σε πρώτη ματιά, το έντερο και ο εγκέφαλος μπορεί να φαίνονται σαν μακρινά ξαδέρφια και όχι σαν στενά συνδεδεμένα όργανα. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτή η αλληλεπίδραση ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου—ένα δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, που υποστηρίζεται από νεύρα, ορμόνες και βιοχημικούς νευροδιαβιβαστές.

    Μέσω αυτού του άξονα, η κατάσταση του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί από τους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, όπως η μελατονίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, παράγονται και στο έντερο! Σχεδόν το 90% της σεροτονίνης του σώματός, ενός βασικού πρόδρομου της μελατονίνης (της "ορμόνης του ύπνου"), παράγεται στο έντερο από το μικροβίωμά . Αυτό σημαίνει ότι αν η υγεία του εντέρου είναι εκτός ισορροπίας, ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.

    Ευ-βίωση

    Μελέτες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλία συνδέεται με καλύτερο ύπνο. Άτομα με πλούσιο μικροβίωμα τείνουν να κοιμούνται περισσότερο, να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και να ξυπνούν λιγότερο συχνά τη νύχτα. Ένα βασικό μέτρο, η ποικιλότητα Shannon, που μετριέται στα τεστ μικροβιώματος, δείχνει την ισχυρότερη σύνδεση με την αποτελεσματικότητα ύπνου, υποδεικνύοντας πως η ισορροπημένη μικροβιακή χλωρίδα συμβάλλει σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

    Συγκεκριμένα βακτήρια, ειδικά από το φύλο Bacteroidetes, έχουν ισχυρή σύνδεση με την υγεία του ύπνου. Αυτά τα βακτήρια συνδέονται με λιγότερες διαταραχές ύπνου και καλύτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως η δημιουργική σκέψη. Αυτό υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου, της ανοσολογικής ρύθμισης και της εγκεφαλικής λειτουργίας στην επιρροή του ύπνου.

    Κορτιζόλη και Φλεγμονή

    Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τον ύπνο είναι μέσω της ρύθμισης της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Όταν το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται σε κατάσταση δυσβίωσης (ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου), μπορεί να προκαλέσει χρόνια χαμηλής έντασης φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους ή να προκαλέσουν ανήσυχο ύπνο, καθώς το σώμα δυσκολεύεται να χαλαρώσει.

    Κιρκάδιοι Ρυθμοί

    Το μικροβίωμα ακολουθεί επίσης τους δικούς του κιρκάδιους ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι η σύνθεση του μικροβιώματος αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όπως το σώμα έχει φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, έτσι και το μικροβίωμα ακολουθεί τον δικό του ρυθμό. Έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή αυτού του ρυθμού—λόγω, για παράδειγμα, του jet lag, της νυχτερινής εργασίας, ή ακανόνιστων μοτίβων πρόσληψης τροφής—μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και να οδηγήσει ακόμη και σε μεταβολικά προβλήματα, όπως η αύξηση βάρους και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Προβλήματα του Εντέρου; Πιθανόν να Χάνετε Ύπνο

    Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η πεπτική δυσφορία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Οι πεπτικές διαταραχές, είτε είναι χρόνιες είτε οξείες, συχνά οδηγούν σε κατακερματισμένο ή κακής ποιότητας ύπνο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την υγεία του εντέρου, γεγονός που διαταράσσει ακόμη περισσότερο τον ύπνο.

    Πώς να Βελτιώσετε την Υγεία του Εντέρου για Καλύτερο Ύπνο

    1. Τροφή για το Μικροβίωμα

    Το είδος και η ποιότητα της τροφής έχει άμεσο αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ζυμωμένες τροφές και πρεβιοτικά μπορεί να αυξήσει την ποικιλία των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, υποστηρίζοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στον ύπνο.

    • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου.
    • Ζυμωμένες τροφές: Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο και κιμτσί περιέχουν προβιοτικά που τρέφουν ένα υγιές μικροβίωμα.
    • Τροφές σπιτικές φτιαγμένες με φροντίδα που καταναλώνονται με καλή συντροφιά γύρω από το τραπέζι.

    2. Διαχείριση Στρες

    Το χρόνιο άγχος μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και φλεγμονής, επηρεάζοντας αρνητικά τον ύπνο. Η ενσωμάτωση τεχνικών διαχείρισης άγχους όπως η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, το άκουσμα αγαπημένης χαλαρωτικής μουσικής, ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η επαφή με τη φύση, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και να βελτιώσουν τόσο την υγεία του εντέρου όσο και την ποιότητα του ύπνου.

    3. Ρουτίνα Ύπνου

    Όπως η υγεία του εντέρου επηρεάζει τον ύπνο, τα μοτίβα του ύπνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μικροβίωμά. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει την ποικιλία των μικροβίων. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ για να διατηρείτε το μικροβίωμά ισορροπημένο. Η δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτών των υγιών μοτίβων. Αυτό μεταφράζεται σε αποφυγή γευμάτων αργά :2-3 ώρες πριν τον ύπνο, αποφυγή έκθεσης σε ηλεκτρονικές συσκευές εως και 1 ώρα πριν και καθαρό δροσερό δωμάτιο χωρίς φως.

    4. Ενυδάτωση

    Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην απομάκρυνση των αποβλήτων. Το να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος και να βελτιώσει τον ύπνο σας.

    5. Περιορισμός Αλκοόλ και Ζάχαρης

    Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου και να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο, και μειώστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

    Συμπέρασμα

    Η υγεία του εντέρου δεν αφορά μόνο την πέψη. Το μικροβίωμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, επηρεάζοντας τη ρύθμιση της σεροτονίνης και της μελατονίνης, τον έλεγχο του στρες και την ανοσολογική απόκριση. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα συμβάλλει σε έναν πιο ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

    Για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, η φροντίδα του μικροβιώματος μας απαιτεί συνδυασμό από σωστή διατροφή, μείωση του άγχους, καλή ενυδάτωση και υγιεινές συνήθειες ύπνου. Αυτές οι μικρές αλλαγές ενισχύουν την ευεξία μας και δημιουργούν μια πιο ισορροπημένη ζωή.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή «κερδίζουμε μια ώρα ύπνο», αλλά βγαίνουμε χαμένοι σε δύο τομείς
    Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή «κερδίζουμε μια ώρα ύπνο», αλλά βγαίνουμε χαμένοι σε δύο τομείς

    Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

    Μια μέρα μετά του Αγίου Δημητρίου, θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω, ώστε να εναρμονιστούμε με τη χειμερινή ώρα. Οι θιασώτες της αλλαγής υποστηρίζουν ότι κερδίζουμε μια ώρα ύπνου. Δεν λείπουν ωστόσο, αυτοί που πιστεύουν ότι βγαίνουμε χαμένοι από την αλλαγή ώρας, τόσο όσον αφορά τη διάθεση, όσο και τον ύπνο μας

    Τα ξημερώματα της Κυριακής, τα ρολόγια μας θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, δίνοντας έτσι τον τόνο για την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου. Οι άνθρωποι θα έρθουν για μία ακόμη χρονιά αντιμέτωποι με πιο σκοτεινές ημέρες. Πώς νιώθουν γι’ αυτό;

    Μια νέα δημοσκόπηση της Talker Research σε 2.000 άτομα διαπιστώνει ότι 2 στους 5 (40%) θα βιώσουν «daylight saving scaries», ένα είδος μελαγχολίας από τη μείωση του ηλιακού φωτός εξαιτίας της αλλαγής της ώρας. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το άγχος της αλλαγής αυτής ξεκινά περίπου 11 ημέρες νωρίτερα και διαρκεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την καθιέρωση της νέας ώρας. Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 59% των ανθρώπων θα προτιμούσε να υπάρξει μια μόνιμη λύση, που θα καταργεί την αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο, υπογραμμίζοντας έτσι την ευρέως διαδεδομένη δυσφορία των ανθρώπων για το ζήτημα αυτό.

    Διαγενεακός διχασμός

    Δεν μοιράζονται, βέβαια, όλοι την ίδια ανησυχία, με την ηλικία των ανθρώπων να φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς διαχειρίζονται αυτή την αλλαγή. Ειδικότερα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αισθάνονται πιο έντονα την ανάγκη κατάργησης της αλλαγής της ώρας, την ώρα που μόλις οι μισοί από τους millennials είναι υπέρ του τερματισμού της θερινής ώρας. Από την άλλη, σχεδόν το 70% των baby boomers υποστηρίζει ότι είναι καιρός να επιλέξουμε ένα πρότυπο ώρας και να παραμείνουμε σε αυτό.

    Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων (35%) θεωρούν ότι το κέρδος μιας επιπλέον ώρας ύπνου το φθινόπωρο αξίζει τον κόπο της απώλειας ηλιακού φωτός. Το εύρημα αυτό σχετίζεται και με το ότι το 77% των ερωτηθέντων που αισθάνονται πιο ενεργητικοί όταν βγαίνει ο ήλιος. Μετά τη λήξη της θερινής ώρας, το 70% αισθάνεται πως η ημέρα του αρχίζει και τελειώνει στο σκοτάδι, κάτι που δημιουργεί σε πολλούς μια μόνιμη σχεδόν αίσθηση θλίψης.

    Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση είναι ιδιαίτερα έντονες μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από την αλλαγή της ώρας. Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες εργαζόμενους στερούνται το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους, με το 54% να παραδέχεται ότι βιώνει την «μελαγχολία του ήλιου» τη χειμερινή περίοδο.

    Η απώλεια του ηλιακού φωτός δεν πλήττει, όμως, μόνο τη διάθεση, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, με το 43% να δηλώνει ότι η πρώτη εβδομάδα με τη χειμερινή ώρα είναι η πιο αντιπαραγωγική τους στη δουλειά. Το 31%, επίσης, παραδέχεται ότι εκείνη την περίοδο κάνει περισσότερα λάθη, διαπίστωση που αποτυπώνει τον αποπροσανατολιστικό αντίκτυπο της αλλαγής της ώρας στην καθημερινή ρουτίνα.

    Διαταραχές στον ύπνο και ανάγκη για επιπλέον ξεκούραση

    Για πολλούς, η αλλαγή της ώρας δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και την παραγωγικότητά τους, αλλά προκαλεί επιπλέον χάος στο πρόγραμμα του ύπνου τους. Ένας στους πέντε ανθρώπους (21%) αναφέρει ότι η αλλαγή της ώρας διαταράσσει τις συνήθειες του ύπνου τους, ενώ σχεδόν το 37% δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερο ύπνο τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας. Ορισμένοι, μάλιστα, χρειάζονται 1 ώρα και 24 λεπτά περισσότερο ύπνο κάθε νύχτα για να νιώσουν πλήρως ξεκούραστοι.

    «Η ξαφνική στροφή σε μικρότερες ημέρες και σκοτεινότερες νύχτες ανατρέπει το πρόγραμμα του ύπνου μας», αναφέρει ο Mark Abrials, CMO στην Avocado Green Mattress. «Όλοι γίνονται λίγο πιο δύστροποι, γκρινιάρηδες, κυκλοθυμικοί και τεμπέληδες».

    «Η αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο είναι μια πρόκληση», σημειώνει η Amy Sieman από την Avocado Green Mattress. «Το πρώιμο σκοτάδι μας κάνει να νιώθουμε πιο εύκολα κουρασμένοι και πιο επιρρεπείς στο να μένουμε σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ευνοεί την καθιστική ζωή και την παράλειψη των διασκεδαστικών, υπαίθριων δραστηριοτήτων».

    Δεν γυρίζει όλος ο πλανήτης τα ρολόγια του

    Όσοι δυσαρεστούνται έντονα με την αλλαγή της χώρας πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο μέρη στον κόσμο που δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική: Η Αριζόνα και η Χαβάη. Η Αριζόνα εγκατέλειψε τη θερινή ώρα το 1968, επικαλούμενη την ακραία καλοκαιρινή ζέστη και την αμελητέα εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η Χαβάη, λόγω της εγγύτητάς της με τον ισημερινό και της ελάχιστης διακύμανσης του ημερήσιου φωτός όλο το χρόνο, δεν υιοθέτησε ποτέ την πρακτική αυτή. Στην Ευρώπη, από την άλλη, η συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η οριστική απόφαση όμως εκκρεμεί.

    Πηγή: Υgeiamou.gr

  • Έρευνα: Πώς η έλλειψη ύπνου και υγιεινού τρόπου ζωής συνδέονται με διαταραχές εγκεφάλου
    Έρευνα: Πώς η έλλειψη ύπνου και υγιεινού τρόπου ζωής συνδέονται με διαταραχές εγκεφάλου

    Συγκεκριμένες συμπεριφορές τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και κατάθλιψης έδειξε έρευνα

    Υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και κατάθλιψη όταν συνυπάρχουν ανθυγιεινές συνήθειες, έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

    Οπως αναφέρεται, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη που δεν ελέγχονται καλά στα άτομα μέσης ηλικίας σε συνδυασμό με την μη τήρηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή κατάθλιψης αργότερα στη ζωή.

    Η μη τήρηση υγιεινών συνηθειών συνδέεται με τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο

    Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος, τα άτομα που βρίσκονται στην αρχή της μέσης ηλικίας και έχουν κακή ποιότητα ύπνου, εμφανίζουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα.

    Οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υγιεινή διατροφή, με τα μεσογειακά διατροφικά προγράμματα να έχουν κυρίαρχη θέση – ειδικά όταν συμπληρώνονται με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο έλεγχος της χοληστερόλης και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

    Η πρώτη μελέτη

    Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Neurology», οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων στους οκτώ παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής και τις ταξινόμησαν σε τρεις κατηγορίες: βέλτιστη, ενδιάμεση και φτωχή.

    Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας για να εντοπίσουν ποιοι εμφάνισαν κάποια από τις ακόλουθες νευρολογικές παθήσεις στα τέλη της ζωής τους: εγκεφαλικό, άνοια ή κατάθλιψη. Ως κακή υγεία του εγκεφάλου ορίστηκε η ανάπτυξη οποιασδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης.

    Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τριών νευρολογικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με βέλτιστη βαθμολογία.

    Επίσης, τα άτομα που είχαν ενδιάμεση βαθμολογία είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μία από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία.

    Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε μια ομάδα 68.407 ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν συνολικά για πέντε χρόνια και διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα.

    Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη υγιεινών συνηθειών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων, δείχνουν μόνο μια συσχέτιση. Επίσης, σημειώνουν ότι ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων μετρήθηκαν μόνο μία φορά στην αρχή της μελέτης, οπότε δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

    Η δεύτερη μελέτη

    Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό εντοπίστηκε ότι οι άνθρωποι που στις αρχές της μέσης ηλικίας έχουν κακή ποιότητα ύπνου, έχουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα στη μέση ηλικία.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 589 άτομα με μέση ηλικία 40 ετών κατά την έναρξή της. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και πέντε χρόνια αργότερα. Επίσης, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις 15 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης για τον προσδιορισμό της ηλικίας του εγκεφάλου τους.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με σχεδόν τρία χρόνια πρόσθετης γήρανσης του εγκεφάλου ήδη από τη μέση ηλικία. Η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία των συμμετεχόντων να κοιμηθούν, η δυσκολία να παραμείνουν σε ύπνο και το ξύπνημα νωρίς το πρωί συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ηλικία εγκεφάλου, ιδίως όταν τα άτομα είχαν σταθερά αυτά τα κακά χαρακτηριστικά ύπνου επί πέντε χρόνια.

    Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης, προσθέτουν, ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τα προβλήματα ύπνου τους και είναι πιθανό να μην τα ανέφεραν με ακρίβεια.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr

  • Ύπνος: Ειδικοί στη Βρετανία ζητούν την κατάργηση της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο
    Ύπνος: Ειδικοί στη Βρετανία ζητούν την κατάργηση της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο

    Ο κιρκάδιος ρυθμός και ο ύπνος επηρεάζονται αρνητικά από τις αλλαγές, γι' αυτό έχει σημασία να ισχύει καθιερωμένη ώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους

    Μια ομάδα ερευνητών ύπνου από τη Βρετανική Εταιρεία Ύπνου καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας που πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν στον ύπνο και την υγεία του κιρκάδιου ρυθμού.

    Ο ύπνος επηρεάζεται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές

    Αφού εξέτασε τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία ότι η καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος επηρεάζονται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές της ώρας δύο φορές τον χρόνο και ιδίως όταν τα ρολόγια μετακινούνται μπροστά την άνοιξη, η Βρετανική Εταιρεία Ύπνου συνιστά την κατάργηση των αλλαγών αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σε δήλωσή της, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Sleep Research», η Εταιρεία «συνιστά ανεπιφύλακτα» η κανονική ώρα να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Η λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, Μέγκαν Κρόφορντ, σημειώνει ότι σε περίπτωση που επικρατήσει η θερινή ώρα όλο τον χρόνο, αυτό θα είναι «μια λανθασμένη ιδέα από την άποψη του ύπνου και της κιρκάδιας υγείας».

    Ο παράγοντας του φυσικού φωτός

    «Τα πρωινά είναι η ώρα που τα ρολόγια του σώματός μας έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φως για να παραμείνουν σε συγχρονισμό. Στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δεν υπάρχει πλεονάζον φως ημέρας για εξοικονόμηση κατά τους χειμερινούς μήνες και δεδομένης της επιλογής μεταξύ του φυσικού φωτός το πρωί και του φυσικού φωτός το απόγευμα, τα επιστημονικά στοιχεία ευνοούν το φως το πρωί» προσθέτει.

    Ο Μάλκολμ βον Σαντζ, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria και μέλος του ερευνητικού κέντρου Northumbria Centre for Sleep Research, εξηγεί ότι «ζητώντας να ισχύει η καθιερωμένη ώρα για όλο τον χρόνο, η Εταιρεία τονίζει ότι το φυσικό φως της ημέρας το πρωί είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης ευθυγράμμισης των ρολογιών του σώματός μας με την ημέρα και τη νύχτα, η οποία είναι απαραίτητη για τον βέλτιστο ύπνο και τη συνολική υγεία».

    Όπως εξηγεί, «η επαναφορά της μόνιμης καθιερωμένης ώρας θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας θα ήταν στενά ευθυγραμμισμένα με την ηλιακή ώρα και ενώ θα σήμαινε νωρίτερα ηλιοβασιλέματα το καλοκαίρι, θα υπήρχαν πρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη βελτίωση του ύπνου και της κιρκάδιας ευθυγράμμισης, λόγω της αυξημένης έκθεσης στο πρωινό ηλιακό φως από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr

  • Τι κερδίζουν τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο
    Τι κερδίζουν τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο

    Έρευνα που εστίασε στον ύπνο των παιδιών απέδειξε τη σύνδεσή του με το εντερικό μικροβίωμα και τον εγκέφαλο

    Ερευνητές από το Τμήμα Αποκατάστασης Παιδιών της Κίνας εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο εντερικό μικροβίωμα των παιδιών που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο σε σύγκριση με τα παιδιά που ξενυχτούν. Ακριβέστερα, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά που κοιμούνται νωρίτερα έχουν μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία στη χλωρίδα του εντέρου τους. Το ευεργετικό για τον οργανισμό είδος «καλών» βακτηρίων, Akkermansia muciniphila, βρέθηκε σε αφθονία στο έντερο σε αυτά τα παιδιά. Επιπλέον, αυτά τα βακτήρια σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και έχουν συνδεθεί με καλύτερη γνωστική ικανότητα.

    Συνολικά, ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου ισούται με καλύτερη πεπτική υγεία, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση του κινδύνου για χρόνια νοσήματα.

    Σε αντιδιαστολή με προγενέστερες επιστημονικές μελέτες που συμπέραναν ότι ο επαρκής ύπνος βελτιώνει ακαδημαϊκές επιδόσεις, σωματική ανάπτυξη και συνδέεται με υγιέστερα επίπεδα Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η παρούσα μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ των παιδικών μοτίβων ύπνου με το εντερικό μικροβίωμα.

    Το σκεπτικό των ερευνητών

    Στην εργασία με τίτλο «Characteristics of gut flora in children who go to bed early versus late», που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, οι ερευνητές ανέλυσαν τη γονιδιωματική δειγμάτων κοπράνων από 88 υγιή παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών. Για τις ανάγκες της μελέτης, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες βάσει της ώρας κατάκλισης: σε εκείνα που κοιμόντουσαν πριν από τις 9:30 μ.μ. και στα υπόλοιπα που πήγαιναν για ύπνο αργότερα.

    Τι κερδίζουν τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς

    Σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως ο χρόνος που τελικά κοιμήθηκαν τα παιδιά, οι νυχτερινές αφυπνίσεις, η αποτελεσματικότητα του ύπνου και η ποιότητα του ύπνου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι:

    • τα παιδιά που κοιμόντουσαν νωρίς παρουσίαζαν μεγαλύτερη αφθονία και άλλων ωφέλιμων βακτηρίων εκτός από το Akkermansia muciniphila, όπως τα Holdemania filiformis, Firmicutes bacterium CAG-95, Streptococcus sp. A12, Weissella confusa, Clostridium sp. CAG-253, Alistipes finegoldii και Eubacterium siraeum.
    • τα επίπεδα των ευνοϊκών μυκήτων CAG-83 στο έντερό τους ήταν υψηλότερα.
    • τα βακτήρια Verrucomicrobia, Akkermansia, Holdemania και τα μη ταξινομημένα Firmicutes παρουσίασαν μεγαλύτερη αφθονία στην ομάδα παιδιών που κοιμόνταν νωρίτερα.
    • τα βακτήρια Akkermansia muciniphila και Alistipes finegoldii συσχετίστηκαν θετικά με το χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να αποκοιμηθούν τα παιδιά, ενώ αντίθετα το βακτήριο Clostridium sp. CAG-253 συσχετίστηκε αρνητικά με το λανθάνοντα χρόνο έναρξης του ύπνου, ο χρόνος δηλαδή που χρειάζεται ένα άτομο για να αποκοιμηθεί αφού ξαπλώσει στο κρεβάτι με σκοπό τον ύπνο.
    • Το Alistipes finegoldii συσχετίστηκε θετικά με τη συνολική διάρκεια του ύπνου αλλά αρνητικά με τη συχνότητα των ονείρων και την αποτελεσματικότητα του ύπνου.

    Τέλος, τα παιδιά που έπεφταν νωρίς για ύπνο, παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα στο μεταβολισμό των αμινοξέων και στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, γεγονός ουσιώδες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και για τη νόηση.

    «Αυτές οι διαφορές στην ποικιλομορφία των ειδών και στα μεταβολικά μονοπάτια υποδηλώνουν ότι τα πρότυπα ύπνου επηρεάζουν σημαντικά το εντερικό μικροβίωμα», αναφέρουν οι ερευνητές. «Τα ευρήματά μας μπορεί να οδηγήσουν σε νέες φαρμακολογικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στις διαταραχές του ύπνου στα παιδιά» καταλήγουν.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Όταν το Inception γίνεται πραγματικότητα: Ερευνητές έκαναν δύο ανθρώπους που ονειρεύονταν, να επικοινωνήσουν
    Όταν το Inception γίνεται πραγματικότητα: Ερευνητές έκαναν δύο ανθρώπους που ονειρεύονταν, να επικοινωνήσουν

    Πιο κοντά στην πραγματικότητα, έφεραν ερευνητές τη φαντασία, που κατάφεραν να κάνουν δύο ανθρώπους να επικοινωνήσουν την ώρα που ονειρεύονταν.

    Σε πείραμα που θυμίζει την ταινία «Inception», μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που σχεδιάζει τεχνολογίες για την ενίσχυση του ύπνου, κατάφερε να κάνει δύο ανθρώπους, που έβλεπαν συνειδητό όνειρο να ανταλλάξουν μήνυμα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

    Στο πλαίσιο του πειράματος η εταιρεία REM – Space, χρησιμοποίησε «ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό» που περιλάμβανε έναν «διακομιστή», μια «συσκευή», «Wifi» και «αισθητήρες».

    Βρίσκονταν σε διαφορετικά σπίτια οι συμμετέχοντες

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν σε διαφορετικά σπίτια όταν οι ερευνητές του REMspace εξέπεμψαν μια λέξη που δημιουργήθηκε μέσω μιας μοναδικής γλώσσας μεταξύ τους.

    «Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένο που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την τεχνολογία. Ανοίγει την πόρτα σε αμέτρητες εμπορικές εφαρμογές, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση στον κόσμο των ονείρων», είπε χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της REMspace, Μίκαελ Ρατνούγκα.

    Τι είναι το συνειδητό όνειρο

    Με τον όρο συνειδητό όνειρο περιγράφεται το όνειρο, που γνωρίζει κανείς όταν το βλέπει ότι ονειρεύεται. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ή ύπνου Rapid Eye Movement. Στην κατάσταση αυτή μπορεί κανείς να λειτουργήσει εμπρόθετα, αντί να αλληλοεπιδρά τυχαία με τον «κόσμο των ονείρων».

    Η REMspace δεν έχει αποκάλυψε τι ακριβώς εξοπλισμό χρησιμοποίησε, αλλά έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο του πειράματος χρησιμοποιήθηκε μια «συσκευή» που παρακολουθούσε τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων και άλλα βιολογικά δεδομένα. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ένας «διακομιστής» που μπορεί να ανιχνεύσει πότε οι συμμετέχοντες εισέρχονται σε διαυγές όνειρο και μπορεί να δημιουργήσει και να τους μεταδώσει μηνύματα.

    Μόλις ο διακομιστής διαπίστωσε ότι ένας συμμετέχων είχε εισέλθει σε συνειδητό όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη από την ειδική γλώσσα και του τη μετέδωσε μέσω ακουστικών. Στη συνέχεια, ο συμμετέχων επανέλαβε αυτή τη λέξη στο όνειρό του, με τον διακομιστή να καταγράφει και να αποθηκεύει το μήνυμα. Οκτώ λεπτά αργότερα, όταν ο δεύτερος συμμετέχων εισήλθε σε συνειδητό όνειρο, ο διακομιστής του μετέδωσε το αποθηκευμένο μήνυμα, με τον συμμετέχοντα να το επαναλαμβάνει μόλις ξυπνάει.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • «Αντίο γκαζόν»; – Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον σχεδιασμό για πράσινο αστικό τοπίο
    «Αντίο γκαζόν»; – Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον σχεδιασμό για πράσινο αστικό τοπίο

    Από τους κήπους των σπιτιών μέχρι τα δημόσια πάρκα, η ταχέως επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επανασχεδιασμό των χώρων πρασίνου του αστικού τοπίου στην Ευρώπη

    Μπορεί εν προκειμένω να μην.. φταίει για όλα το γκαζόν, όμως στα μάτια πολλών ειδικών και οικολόγων αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αλόγιστης στάσης των δυτικών κοινωνιών στην ταχέως εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή σε κρίση.

    Από τους κήπους των σπιτιών μέχρι τα δημόσια πάρκα, η χαμηλή και πυκνή χλόη παραμένει το πιο κοινό είδος βλάστησης που θα δει κανείς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

    Θεωρείται μια αντανάκλαση των μεγάλων ποσοτήτων νερού, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ενέργειας που απαιτεί ο κόσμος που έχουμε φτιάξει.

    Όμως η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν αδύνατο να διατηρηθεί το γρασίδι καλά ποτισμένο όλο το χρόνο και η φροντίδα που απαιτεί για καλλωπιστικούς λόγους είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

    Όχι τυχαία, όλο και περισσότεροι ιδιώτες σε περιοχές, όπου επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση νερού -όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ- καταλήγουν να βάφουν το γκαζόν για να παραμείνει πράσινο.

    Παλαιότερες μελέτες -πριν το πρόβλημα της ξηρασίας γίνει τόσο οξύ, όσο είναι σήμερα- κατέγραψαν ότι η διατήρηση ενός χλοοτάπητα απαιτεί κατά μέσο όρο καθημερινά 2,67 έως 3,57 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.

    Πλέον μεγάλες εκτάσεις με γρασίδι και φυτά που απαιτούν νερό δεν είναι βιώσιμες σε πολλές περιοχές.

    Η εναλλακτική είναι η προσαρμογή, τονίζουν ειδικοί.

    Προκρίνονται λύσεις προσαρμοσμένες στο εκάστοτε μικροκλίμα, με ιθαγενή είδη φυτών, που μοιάζουν περισσότερο με τα άγρια φυσικά οικοσυστήματα.

    Ενδεικτικά, η ξηροφυτική κηπουρική αποτελεί μια ανερχόμενη τάση.

    Συνίσταται στην καλλιέργεια και χρήση φυτών που είναι προσαρμοσμένα σε ξηρά περιβάλλοντα.

    Συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αποτελεί πλέον μέρος των προσπαθειών κλιματικής προσαρμογής των χώρων πρασίνου στο αστικό τοπίο, με διατήρηση της βιοποικιλότητας και ενίσχυση της άμυνας απέναντι στο εντεινόμενο φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας.

    Επιστροφή στη φύση

    Μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες της Ευρώπης από την ξηρασία, και δη στον μεσογειακό νότο της, είναι η Ισπανία.

    Τα στοιχεία και οι προβλέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων της χώρας της Ιβηρικής δείχνουν σταθερή μείωση των βροχοπτώσεων στον 21ο αιώνα.

    Το φαινόμενο θα γίνει περισσότερο ή λιγότερο έντονο ανάλογα με το εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχιστούν σαν να μην υπάρχει αύριο στον πλανήτη ή εάν η διεθνής κοινότητα θα επιδείξει πραγματική βούληση για τον δραστικό περιορισμό τους.

    Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ειδικοί, θα υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο περιοχές όπου θα βρέχει περισσότερο -με καταρρακτώδη και λιγότερο προβλέψιμο τρόπο- και άλλες όπου θα βρέχει λιγότερο.

    Κατατάσσουν την περιοχή της Μεσογείου στη δεύτερη κατηγορία.

    Σε αυτό το φόντο, αναλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες.

    Η κεντρική ιδέα είναι ότι «οι άγριοι κήποι, με αναπαραγωγή του φυσικού περιβάλλοντος, είναι εξίσου ωφέλιμοι και επιτρέπουν τη διατήρηση της εγγενούς χλωρίδας και των επικονιαστών» εξηγεί στον ισπανικό ιστότοπο La Marea ο Μαριάνο Σάντσεθ, επικεφαλής κηπουρικής στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο στη Μαδρίτη.

    Στις εγκαταστάσεις δεσπόζουν ήδη πολυετή φυτά, διακοσμητικοί βολβοί και θάμνοι από το μεσογειακό περιβάλλον, ως απτή απόδειξη των δυνατοτήτων των ιθαγενών ειδών στην κηπουρική που είναι φιλική στην ξηρασία.

    Πιο βορειοδυτικά, στον Βοτανικό Κήπο της Βαρκελώνης η εστίαση είναι σε συλλογές μεσογειακών φυτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοφυή χλωρίδα.

    «Ως επιστημονικά ιδρύματα στην υπηρεσία του πληθυσμού και της διάδοσης της γνώσης, οι βοτανικοί κήποι παίζουν ρόλο στην αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», υπογραμμίζει ο επιμελητής των εγκαταστάσεων, Νταβίντ Μπετράν.

    «Αναβιώνουν φυσικά περιβάλλοντα όσο το δυνατόν καλύτερα, με είδη που είναι είτε αυτόχθονα, είτε από κοντινές περιοχές», επισημαίνει.

    «Η κλασική ιδέα του βοτανικού κήπου που περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις με γρασίδι και εξωτικά φυτά, η οποία είναι τυπική της αποικιακής νοοτροπίας που έφερε είδη από μακρινά μέρη στη μητρόπολη, έχει παρέλθει προ πολλού»…

    Αναπροσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

    Στη γαλλική πόλη Μεζ, κοντά στο Μονπελιέ, στη νότια Γαλλία, ο Ολιβιέ και η Κλαρά Φιλιπί μελετούν την ποικιλία των μεσογειακών φυτών και την αντοχή τους στην ξηρασία εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχτισαν το Pépinière Filippi, έναν χώρο μεταξύ φυτωρίου και βοτανικού κήπου.

    Στο επίκεντρο είναι η γηγενής χλωρίδας.

    «Περίπου 25.000 είδη φυτών αναπτύσσονται στη Μεσόγειο. Πολλά είναι όμορφα και ανθεκτικά στην ξηρασία, αλλά πολύ λίγα είναι διαθέσιμα σε φυτώρια ή καλλιεργούνται σε κήπους», εξηγεί ο Ολιβιέ.

    «Οι ξηροί κήποι δεν χρειάζονται πολύ νερό. Με την δική μας τεχνική φύτευσης, πρέπει να τους ποτίσουμε μόνο τον πρώτο χρόνο», επισημαίνει.

    «Είναι επίσης πιο οικολογικοί, απαιτούν λίγη συντήρηση και εξελίσσονται φυσικά.

    »Είναι διαφορετικοί και προέρχονται από μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων, από σκιερά δέντρα μέχρι φυτικούς φράχτες ή παρτέρια με λουλούδια.

    »Κι αυτό με τη σειρά του επιτρέπει μεγάλη ποικιλία εντόμων και πουλιών».

    Υποστηρίζει ότι αυτή η λύση αποτελεί πλέον μονόδρομο ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

    «Η ξηρασία θα διαταράξει σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούμε οπωρώνες και κήπους, αλλά η κλιματική αλλαγή εγείρει άλλα ερωτήματα», αναφέρει, παραθέτοντας τα πιο σημαντικά από αυτά.

    Ποιο είδος θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας;

    Πώς θα μπορέσουν να προσαρμοστούν γρήγορα στην αλλαγή των οικολογικών συνθηκών;

    Και πώς μπορούν οι αυλές μας να λειτουργήσουν ως καταφύγιο και τόπος προσαρμογής για τα φυτά, τα έντομα, τα πουλιά και άλλα έμβια όντα;

    Ένας πρώτος τρόπος να το μάθουμε είναι να ανοίγουμε λιγότερο συχνά τη βρύση…

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες
    Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες

    Όσο χειρότερη είναι η ποιότητα του ύπνου, τόσο μεγαλύτερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σύμφωνα με νεότερα στοιχεία

    Ορισμένες παράμετροι του ανεπαρκούς και κακής ποιότητας ύπνου μπορούν να επιδεινώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Εάν όμως υπολογιστούν αθροιστικά όλες οι παράμετροι του φτωχού ύπνου, τότε ο κίνδυνος για την καρδιά αυξάνεται έως και κατά 141% σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 6,820 ενήλικες στις ΗΠΑ, μέσου όρου ηλικίας 53 ετών οι οποίοι ανέφεραν όλα τα χαρακτηριστικά του τρόπου που κοιμούνται καθώς και το καρδιολογικό τους ιστορικό. Οι 653 εξ αυτών φορούσαν και καταγραφέα της υπνικής τους δραστηριότητας στον καρπό του χεριού.

    Μεταξύ των συνηθειών ύπνου που καταγράφηκαν ήταν η ικανοποίηση από τον ύπνο, η εγρήγορση τις ώρες αφύπνισης, το ωράριο ύπνου και η διάρκεια του ύπνου. Όλες οι παράμετροι συσχετίστηκαν με διαγνωσμένες καρδιολογικές νόσους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αυτοαναφερόμενο πρόβλημα ύπνου ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων αυξανόταν κατά 54%. Τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού κινδύνου (141%) είχαν όσοι παρείχαν στοιχεία τόσο μέσω προσωπικής αναφοράς όσο και μέσω της συσκευής που φορούσαν στον καρπό τους. Μάλιστα το ποσοστό αυτό θεωρήθηκε περισσότερο ακριβές.

    Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που αποκαλύπτουν ότι μεταξύ υγιών μεσηλίκων η ύπαρξη περισσότερων του ενός προβλημάτων ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Soomi Lee επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Νότιας Φλόριντα.

    Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι όσο περισσότερα τα προβλήματα ύπνου που παρουσιάζουν οι μεσήλικες τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά τους.

    Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία και για το καρδιολογικό προφίλ των συμμετεχόντων (αρρυθμίες, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, φύσημα), το οικογενειακό τους ιστορικό και το κοινωνικό οικονομικό τους επίπεδο.

    Ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες παραπονούνταν για περισσότερα προβλήματα ύπνου αλλά οι άνδρες ήταν εκείνοι που υπέφεραν συχνότερα από καρδιολογικά προβλήματα, εντούτοις δεν διαπίστωσαν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στο φύλο, τα προβλήματα ύπνου και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

    Οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να τροποποιηθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές στρατηγικές πρόληψης του καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch