Περιβάλλον

Τι θα συνέβαινε αν η Γη σταματούσε να περιστρέφεται; Οι καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο

Τι θα συνέβαινε αν η Γη σταματούσε να περιστρέφεται; Οι καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο

Αιώνιες ημέρες ήλιου και σκότους, μετατόπιση των ωκεανών και μια δραστική αλλαγή στην ατμόσφαιρα είναι μόνο κάποιες από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έφερνε το τέλος της περιστροφής της Γης.

H Γη είναι ο πυκνότερος από τους εσωτερικούς πλανήτες, ο μόνος με γνωστή τρέχουσα γεωλογική δραστηριότητα και το μόνο μέρος όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει ζωή (τουλάχιστον μέχρη στιγμής). Κατά τη διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της περίπου 365,26 φορές, δημιουργώντας 365,26 ηλιακές ημέρες ή ένα αστρικό έτος.

Τι θα συνέβαινε, όμως, αν η Γη σταματούσε να περιστρέφεται; Σύμφωνα με την ισπανική La Razón, μία από τις πιο άμεσες συνέπειες θα ήταν ότι οποιαδήποτε μάζα στη Γη θα είχε «πυροβοληθεί» από τη φυγόκεντρη δύναμη και την αδράνεια της κίνησης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, των κτιρίων, των βράχων και των δέντρων, μεταξύ άλλων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πλανήτης μας περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του με περίπου 1.770 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ γύρω από τον ήλιο με ταχύτητα περίπου 110.000 χλμ./ώρα, σύμφωνα με το «Ask an Astronomer», έναν ιστότοπο του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Λόγω της ταχύτητας με την οποία περιστρέφεται ο πλανήτης στον εαυτό του, εάν σταματούσε ξαφνικά απότομα, θα μπορούσαν να συμβούν τα πάντα, από άνεμους, τυφώνες μέχρι σεισμούς και τσουνάμι. Επιπλέον, μια άλλη από τις πιο αξιοσημείωτες συνέπειες αυτής της καταστροφικής υπόθεσης θα ήταν ότι η μία πλευρά της Γης θα ήταν μόνιμα εκτεθειμένη στο ηλιακό φως, ενώ η άλλη θα βρισκόταν σε αέναο σκοτάδι.

Αυτό θα προκαλούσε την ολική εξαφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας που εξαρτάται από το φως του ήλιου, ενώ θα είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να γίνουν αφόρητα ζεστές στη φωτεινή πλευρά και θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν στην άλλη πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την τρέχουσα στάθμη της θάλασσας. Όλοι οι ωκεανοί χαρακτηρίζονται από τη δύναμη της βαρύτητας και την περιστροφή του πλανήτη, οπότε αν η Γη σταματούσε, αυτό θα έκανε τους ωκεανούς να μετακινηθούν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στους πόλους. Κατά συνέπεια ολόκληρες περιοχές θα πλημμύριζαν και θα χάνονταν, όπως ο Καναδάς, η Φινλανδία ή η Σιβηρία. Σχεδόν όλη η Ευρώπη θα ήταν κάτω από το νερό εκτός από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Τέλος, θα επηρεαζόταν σοβαρά και η ατμόσφαιρα, καθώς βρίσκεται σε συνεχή κίνηση λόγω της περιστροφής της Γης, η οποία ανακατανέμει θερμότητα και αέρια. Χωρίς αυτή την κίνηση, η ατμόσφαιρα θα γινόταν πιο στάσιμη, δηλαδή θα επηρέαζε άμεσα την κυκλοφορία των ανέμων, τη διανομή βασικών αερίων όπως το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ θα δημιουργούσε και τεράστιους τυφώνες.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανότητα να σταματήσει η Γη να περιστρέφεται ξαφνικά είναι εξαιρετικά χαμηλή, οπότε μπορούμε να μην ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτό το καταστροφικό σενάριο. Για την ώρα έστω.

Πηγή: Gazzetta.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup