Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 22:57

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους της στην Ινδία. Η έρευνα που διεξήχθη στο Δελχί και στη νότια πόλη Τσενάι διαπίστωσε ότι η εισπνοή αέρα με μεγάλες ποσότητες σωματιδίων PM2.5 οδήγησε σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Όταν εισπνέονται, τα σωματίδια PM2.5 – τα οποία είναι 30 φορές λεπτότερα από μια τρίχα – μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν διάφορες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, η μελέτη αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας για τις χρόνιες ασθένειες στην Ινδία που ξεκίνησε το 2010. Είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε ατμοσφαιρικά σωματίδια PM2.5 και του διαβήτη τύπου 2 στην Ινδία, μια από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα μέσα ετήσια επίπεδα PM2.5 στο Δελχί ήταν 82-100μg/m³ και στο Τσενάι ήταν 30-40μg/m³, σύμφωνα με τη μελέτη, πολλές φορές πάνω από το όριο των 5μg/m³ που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το εθνικό πρότυπο ποιότητας του αέρα της Ινδίας είναι 40μg/m³.

Υπάρχει επίσης υψηλό φορτίο μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων στην Ινδία. Το 11,4% του πληθυσμού – 101 εκατομμύρια άνθρωποι – ζουν με διαβήτη, και περίπου 136 εκατομμύρια είναι προ-διαβητικοί, σύμφωνα με με που μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet τον Ιούνιο. Συγκριτικά, ο επιπολασμός του διαβήτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019 ήταν 6,2%.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα 12.000 ανδρών και γυναικών στο Δελχί και το Τσενάι από το 2010 έως το 2017 και μετρούσαν περιοδικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και μοντέλα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, προσδιόρισαν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή κάθε συμμετέχοντα κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Διαπίστωσαν ότι ένας μήνας έκθεσης σε PM2.5 οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και παρατεταμένη έκθεση ενός έτους ή περισσότερο οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Επίσης, για κάθε 10μg/m³ αύξησης του μέσου ετήσιου επιπέδου PM2.5 στις δύο πόλεις, ο κίνδυνος για διαβήτη αυξανόταν κατά 22%.

Υπέρταση και καρδιακές παθήσεις

Μια άλλη μελέτη στην ίδια ομάδα στο Δελχί, διαπίστωσε ότι η μέση ετήσια έκθεση σε PM2,5 στη συγκεκριμένη πόλη (92μg/m³) οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων.

Στην αστική Ινδία παρατηρείται αύξηση του υποθυρεοειδισμού, του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και του διαβήτη της κύησης. Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι η ρύπανση μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση όλων αυτών, καθώς διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα που παράγει όλες τις ορμόνες στο σώμα.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της ρύπανσης στα επίπεδα χοληστερόλης και βιταμίνης D στον οργανισμό, καθώς και τον αντίκτυπό της στον κύκλο ζωής των ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του βάρους γέννησης, της υγείας των εγκύων γυναικών, της αντίστασης στην ινσουλίνη στους εφήβους και του κινδύνου για τις νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 20:17

Σχετικά Άρθρα

  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη δομή του παιδικού εγκεφάλου
    Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη δομή του παιδικού εγκεφάλου

    Η πρώτη μελέτη που παρακολούθησε την επίδραση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση από την εμβρυϊκή ζωή ως και την εφηβεία έδειξε αλλαγές στη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

    H ατμοσφαιρική ρύπανση «δηλητηριάζει» τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη – δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την αναγνωρίζει, σε συνδυασμό με τη «στενά συνδεδεμένη» μαζί της κλιματική αλλαγή, ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία στον 21ο αιώνα. Εκτιμάται ότι μόνο το 2021 η έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας προκάλεσε περί τα 8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως – εκ των οποίων 700 χιλιάδες αφορούσαν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

    Τώρα μια νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία της Βαρκελώνης (ISGlobal) η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research» δείχνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση «πλήττει» τον παιδικό εγκέφαλο.

    Αλλαγές που επιμένουν καθ’όλη την εφηβεία

    Συγκεκριμένα, με βάση τη μελέτη, η έκθεση σε ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM2.5 (τα οποία θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι ρύποι καθώς λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου τους διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες) αλλά και τα οξείδια του αζώτου (NOx) κατά την εμβρυϊκή ζωή αλλά και την παιδική ηλικία συνδέεται με αλλαγές στη δομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου – αλλαγές μάλιστα ορισμένες εκ των οποίων «επιμένουν» και καθ’όλη την εφηβεία.

    Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση με στόχο την προάσπιση της υγείας ολόκληρου του πληθυσμού και κυρίως των εγκύων και των παιδιών.

    Η έκθεση σε ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα PM2.5 και τα NOx συνδεόταν με διαφορές στην ανάπτυξη της λευκής ουσίας.

    Η λευκή ουσία του εγκεφάλου είναι το δίκτυο των νευρικών ινών που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό στρώμα της φαιάς ουσίας. Αφορά τους νευράξονες που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. Επί μακρόν εθεωρείτο… δευτερευούσης σημασίας σε σχέση με τη φαιά ουσία, ωστόσο έχει πλέον αποδειχθεί ότι παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς εμπλέκεται άμεσα στη μάθηση και στην εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία.

    Οι περιορισμοί των υπαρχουσών μελετών

    Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά στη νευρική ανάπτυξη των παιδιών. Πρόσφατες μελέτες που βασίστηκαν σε απεικονιστικές τεχνικές εξέτασαν την επίδραση των ατμοσφαιρικών ρύπων στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, χωρίς την οποία δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών. Ωστόσο οι μελέτες μέχρι σήμερα είχαν περιορισμούς καθώς δεν ήταν μακροπρόθεσμες – δεν παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες καθ’όλη την παιδική ηλικία τους.

    Η νέα μακροπρόθεσμη μελέτη

    «Εμείς παρακολουθήσαμε τους συμμετέχοντες σε όλη την παιδική ηλικία και περιλάβαμε δύο νευροαπεικονιστικές εξετάσεις για το κάθε παιδί, γεγονός που ρίχνει νέο φως σχετικά με το αν η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λευκή ουσία παραμένει, μειώνεται ή αυξάνεται» ανέφερε η ερευνήτρια του ISGlobal Μόνικα Γκούξενς.

    Εκτίμηση για έκθεση σε 14 διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους

    Συγκεκριμένα οι ερευνητές περιέλαβαν στη μελέτη τους περισσότερα από 4.000 παιδιά τα οποία παρακολουθούνταν από τη γέννησή τους στο πλαίσιο της μελέτης Generation R Study στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Εκτίμησαν το μέγεθος της έκθεσης σε 14 διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής και της παιδικής ηλικίας, με βάση τον τόπο κατοικίας της κάθε οικογένειας.

    Σε ό,τι αφορούσε 1.314 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από δύο απεικονίσεις του εγκεφάλου – μία που διεξήχθη σε ηλικία 10 ετών και μια δεύτερη που διεξήχθη σε ηλικία περίπου 14 ετών – προκειμένου να φανεί αν υπήρχαν αλλαγές στη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

    Εμμένουσα επίδραση στην κλασματική ανισοτροπία

    Από την ανάλυση προέκυψε ότι η έκθεση σε ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα PM2.5 και τα NOx συνδεόταν με διαφορές στην ανάπτυξη της λευκής ουσίας. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη έκθεση σε PM2.5 κατά την κύηση καθώς και η μεγαλύτερη έκθεση σε PM2.5, PM10, PM2.5-10 και NO x κατά την παιδική ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα ενός δείκτη που ονομάζεται κλασματική ανισοτροπία (FA) και ο οποίος αφορά πώς διαχέονται τα μόρια του νερού μέσα στον εγκέφαλο. Στον πιο ώριμο εγκέφαλο το νερό ρέει περισσότερο προς μία κατεύθυνση παρά προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Η σύνδεση μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων FA και των ατμοσφαιρικών ρύπων φάνηκε να παραμένει καθ’όλη την εφηβεία, μαρτυρώντας μακροπρόθεσμη επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ηταν χαρακτηριστικό ότι κάθε αύξηση του επιπέδου έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση αντιστοιχούσε σε μεγαλύτερη από πεντάμηνη καθυστέρηση στην ανάπτυξη της FA.Αλλαγές στη μυελίνη, νευροφλ

    εγμονή, οξειδωτικό στρες

    «Εκτιμούμε ότι η μικρότερη FA είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα αλλαγών στη μυελίνη, που είναι το προστατευτικό περίβλημα γύρω από τους νευρώνες και δεν οφείλεται στη δομή των νευρικών ινών» σημείωσε η Μισέλ Κούστερς, ερευνήτρια του ISGlobal και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

    Παρότι δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επιδρούν στη μυελίνη, πιθανώς η είσοδος μικροσωματιδίων απευθείας στον εγκέφαλο ή η παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών από τον οργανισμό εξαιτίας της εισόδου των ρύπων στους πνεύμονες, να είναι οι «υπαίτιες» για αυτή τη σύνδεση. Το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών είναι η νευροφλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τελικώς ο θάνατος των νευρώνων, όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες σε ζώα.

    Επιδράσεις που μειώνονται με την πάροδο του χρόνου

    Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ορισμένοι ρύποι συνδέονταν με αλλαγές σε έναν άλλο δείκτη της λευκής ουσίας που ονομάζεται μέση διαχυτικότητα (ΜD) – ο δείκτης αυτός αντικατοπτρίζει τη συνοχή της λευκής ουσίας και τείνει να μειώνεται όσο ωριμάζει ο εγκέφαλος. Η μεγαλύτερη έκθεση σε ρύπους όπως τα PM2.5 κατά την εγκυμοσύνη φάνηκε να συνδέεται αρχικώς με υψηλότερη MD – ο δείκτης όμως μειωνόταν ταχέως καθώς τα παιδιά μεγάλωναν. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι κάποιες από τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον παιδικό εγκέφαλο μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

    Σημαντική επίπτωση σε επίπεδο πληθυσμού

    Συνολικά πάντως τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και νωρίς στη ζωή των παιδιών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου τους. «Ακόμη και αν το μέγεθος της επίδρασης είναι μικρό μπορεί να είναι άκρως σημαντικό σε επίπεδο πληθυσμού» υπογράμμισε η Γκούξενς.

    Απαιτούνται αυστηρότερα ευρωπαϊκά όρια

    Το σημαντικότερο όλων ήταν ότι τα ευρήματα αυτά αφορούσαν παιδιά που είχαν εκτεθεί σε συγκεντρώσεις PM 2.5 και PM 10 οι οποίες ήταν κάτω από αυτές που έχει θέσει ως όρια η Ευρωπαϊκή Ενωση (σύμφωνα με την ΕΕ ετήσιο ανεκτό όριο για τη δημόσια υγεία είναι τα 25 μg/m3 για τα PM 2.5 και τα 50 μg/m³ για τα ΡΜ10). «Η μελέτη μας ενισχύει την άποψη ότι απαιτούνται πιο αυστηρές ευρωπαϊκές οδηγίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν σύντομα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» κατέληξε η Γκούξενς.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAJAT GUPTA
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για όσους καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
    Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για όσους καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

    Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe» διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

    Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

    Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Με ποιες τροφές μπορούν να αντικατασταθούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

    Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές.

    Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%.

    Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μελέτη: Άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα
    Μελέτη: Άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα

    Υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος στα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 αλλά και το αντίστροφο, διαπιστώνει μεγάλη έρευνα που έγινε στην Ταιβάν και η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Μαδρίτη.

    Σύμφωνα με την μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ναμ Νγκουγιέν από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν, προχώρησαν στη μετα-ανάλυση δεδομένων από 14 μελέτες που διεξήχθησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

    Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 50-70 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άσθμα και ο διαβήτης έχουν αμοιβαία σχέση: τα άτομα με άσθμα έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα χωρίς άσθμα. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα από τα άτομα χωρίς διαβήτη.

    Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι δύο παθήσεις μπορεί να έχουν κάποιες από τις ίδιες υποκείμενες αιτίες ή να έχουν άλλους κοινούς παράγοντες. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία (όπως αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων και η μείωση της HDL), φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο τόσο για άσθμα όσο και για διαβήτη τύπου 2.

    Εντοπίστηκε ότι ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα του άσθματος, αλλά όχι με τη διάρκεια του άσθματος.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τη σημασία του ελέγχου για άσθμα, όταν διαγιγνώσκεται διαβήτης τύπου 2 και για διαβήτη τύπου 2 όταν διαγιγνώσκεται άσθμα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Διαβήτης στα παιδιά: Νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με αυξημένο κίνδυνο
    Διαβήτης στα παιδιά: Νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με αυξημένο κίνδυνο

    Mια νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε ευαίσθητα παιδιά.

    Τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στον διαβήτη τύπου 1 και τρώνε μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ η κατανάλωση φράουλας και βατόμουρων μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα.

    Το σιτάρι αναδείχθηκε επίσης από τη μελέτη ως παράγοντας κινδύνου για την αυτοάνοση μορφή διαβήτη, ενώ λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν προστατευτική δράση. H καθηγ;ήτρια που βρίσκεται πίσω από τα ευρήματα δήλωσε ότι το γεγονός ότι ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα από αυτά αυξάνουν, αλλά άλλα μειώνουν, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1.

    Τι έδειξε η έρευνα στα παιδιά για τον διαβήτη

    Η Suvi Virtanen και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέλυσαν τη διατροφή 5.674 παιδιών που ήταν γενετικά επιρρεπή στη νόσο, παρακολουθώντας τα από τη γέννηση έως την ηλικία των έξι ετών, μεταδίδει η βρετανική Guardian.

    Ενενήντα τέσσερα από τα παιδιά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 μέχρι την ηλικία αυτή και άλλα 206 πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα, όπως μπανάνες, βρώμη ή σίκαλη έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Το εύρημα αυτό μπορεί να προβληματίσει τους γονείς επειδή, πρόσθεσε η Virtanen, «πολλά από τα τρόφιμα που βρήκαμε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής».<

    Ωστόσο, αντίθετα, η κατανάλωση φράουλας, βατόμουρων, σμέουρων, φραγκοστάφυλων και άλλων μούρων φάνηκε να προστατεύει τα παιδιά από την πάθηση. Όσο περισσότερο έτρωγαν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος.

    Φρούτα και φυτοφάρμακα

    «Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να αμβλύνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες που δεν εμφανίζονται στα μούρα. Για παράδειγμα, τα μούρα μπορεί να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε άλλα φρούτα», εξήγησε η Virtanen.

    Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιοι παράγοντες σε αυτά τα τρόφιμα ευθύνονται για αυτές τις συσχετίσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μούρα περιέχουν έναν συγκεκριμένο προστατευτικό παράγοντα, για παράδειγμα, είτε αυτή η ουσία είτε τα ίδια τα μούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη του διαβήτη».

    Αλλά θα ήταν πρόωρο να εκδοθούν οποιεσδήποτε διατροφικές συστάσεις για το τι πρέπει να τρώνε τα μωρά και τα βρέφη, με βάση τα ευρήματα, πιστεύει η ίδια.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Μελέτη: Έλλειψη πρασίνου και ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνονται για αναπνευστικές παθήσεις
    Μελέτη: Έλλειψη πρασίνου και ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνονται για αναπνευστικές παθήσεις

    Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, θεωρούνται δύο από τις αιτίες που προκαλούν αναπνευστικές παθήσεις στους ανθρώπους οι οποίοι φτάνουν μέχρι του σημείου να νοσηλευτούν.

    Το παραπάνω διαπιστώνει μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στη Βιέννη, συνηγορώντας ουσιαστικά σε προηγούμενες έρευνες οι οποίεες συνέδεαν την ατμοσφαιρική ρύπανση με την αύξηση των αναπνευστικών παθήσεων και την πρόσβαση σε πάρκα με μείωση των παθήσεων αυτών.

    Όμως λιγότερα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο αναπνευστικό σύστημα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σανσάν Ξου από το Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, εξέτασαν δεδομένα για 1.644 άτομα από πέντε χώρες της βόρειας Ευρώπης και αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της αναπνευστικής υγείας και της μακροχρόνιας έκθεσης την περίοδο 1990-2000 σε αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του αζώτου, μαύρο άνθρακα, καθώς και βλάστηση

    Μπορεί η βόρεια Ευρώπη να έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, ο μαύρος άνθρακας και το διοξείδιο του αζώτου αυξάνουν στον πληθυσμό τον κίνδυνο νοσηλείας για αναπνευστικές παθήσεις.

    Αντίθετα, το πράσινο συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας για το αναπνευστικό σύστημα, αν και συνδέθηκε επιπλέον με αυξημένο αριθμό επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά, ιδίως όταν εξετάζεται η συνύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας.

    «Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επίμονη φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στο αναπνευστικό σύστημα.

    Αυτές οι επιβλαβείς διαδικασίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την επιδείνωση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, οι οποίες μπορεί να κλιμακωθούν σε σοβαρά επεισόδια υγείας που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

    Είναι, επίσης, πιθανό ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη ανοχή ή αυξημένη ευαισθησία σε αυτούς τους ρύπους, εξηγώντας γιατί ακόμη και μέτρια ή χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σε ορισμένους πληθυσμούς», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια.

    Σε δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, διαπιστώθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κίνηση στους δρόμους συνδέεται στενά με την εξέλιξη του άσθματος σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σάμουελ Κάι από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας και Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν δεδομένα για 46.832 συμμετέχοντες με άσθμα από τη βρετανική βάση δεδομένων «UK Biobank».

    Τα επίπεδα δύο κύριων ατμοσφαιρικών ρύπων, σωματιδίων και διοξειδίου του αζώτου, εκτιμήθηκαν για την διεύθυνση κατοικίας κάθε συμμετέχοντα. Επίσης, υπολογίστηκε για κάθε συμμετέχοντα ένα γενετικό σκορ κινδύνου, με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

    Διαπιστώθηκε ότι για κάθε δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο υψηλότερης έκθεσης σε αιωρούμενα σωματίδια, ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ήταν 56% υψηλότερος για τους ασθενείς με άσθμα.

    Επίσης, τον κίνδυνο αυξάνει και η υψηλότερη έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου, αλλά εάν τα άτομα έχουν και μέτριο ή υψηλό γενετικό κίνδυνο, τότε είναι πολύ υψηλότερος και ο κίνδυνος ώστε η αυξημένη έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου να προκαλέσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η υπογονιμότητα συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση
    Η υπογονιμότητα συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση

    Η υπογονιμότητα επηρεάζει ένα στα επτά ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν

    Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια PM2.5 φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες, ενώ ο θόρυβος από την κυκλοφορία στους δρόμους με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες άνω των 35 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ».
    Η υπογονιμότητα επηρεάζει ένα στα επτά ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για 526.056 άνδρες και 377.850 γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών, που διέμεναν στη Δανία μεταξύ 2000 και 2017. Υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων προσπαθούσαν ενεργά να συλλάβουν και συνεπώς διέτρεχαν κίνδυνο διάγνωσης υπογονιμότητας. Εξαιρέθηκαν τα άτομα με υφιστάμενη διάγνωση υπογονιμότητας. Στην έρευνα υπολογίστηκαν οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2.5 και τα επίπεδα θορύβου από την οδική κυκλοφορία μέσω της διεύθυνσης διαμονής κάθε συμμετέχοντα.
    Η έκθεση σε υψηλότερα μέσα επίπεδα PM2.5 κατά 2,9 μg/m3 σε διάστημα πέντε ετών συσχετίστηκε με 24% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας σε άνδρες ηλικίας 30-45 ετών, αλλά όχι με κίνδυνο υπογονιμότητας σε γυναίκες. Επιπλέον, η έκθεση σε υψηλότερα μέσα επίπεδα θορύβου από την οδική κυκλοφορία κατά 10,2 ντεσιμπέλ σε διάστημα πέντε ετών συσχετίστηκε με 14% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών. Ο θόρυβος δεν συσχετίστηκε με υπογονιμότητα στις νεότερες γυναίκες. Αντίστοιχα, στους άνδρες, ο θόρυβος συσχετίστηκε με μικρό αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στην ηλικιακή ομάδα 37-45 ετών, αλλά όχι στα άτομα κάτω των 37 ετών.
    Οι κίνδυνοι αυτοί ήταν ίδιοι σε άτομα που ζουν σε αγροτικές, περιαστικές και αστικές περιοχές, καθώς και σε άτομα όλων των κοινωνικοοικονομικών επιπέδων.
    Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία και επισημαίνουν ότι εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση στρατηγικών για τη ρύθμιση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ώστε να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Διαβήτης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο – Αρκούν 50 γραμμάρια την ημέρα
    Διαβήτης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο – Αρκούν 50 γραμμάρια την ημέρα

    Μια νέα μελέτη δίνει σαφείς και αξιόπιστες απαντήσεις σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος

    Μπορεί να αγαπάτε μία ζουμερή μπριζόλα ή ένα νόστιμο σάντουιτς με ζαμπόν, αλλά νέα έρευνα έρχεται να τονίσει τους κινδύνους της συχνής κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 31 διαφορετικές έρευνες σε 20 χώρες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge, χρησιμοποίησαν το παγκόσμιο project InterConnect για να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, ακατέργαστου κόκκινου κρέατος, πουλερικών και της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα: η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα – που αντιστοιχεί σε περίπου δύο φέτες ζαμπόν – συνδέεται με 15% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Παρομοίως, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ακατέργαστου κόκκινου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα – αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10%.

    Είναι τα πουλερικά μια πιο ασφαλής εναλλακτική;

    Ενώ η κατανάλωση πουλερικών όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα συνδέθηκε αρχικά με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο (8%), περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι λιγότερο σταθερό από ό,τι για το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατανάλωση πουλερικών να είναι λιγότερο επικίνδυνη, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

    Η καθηγήτρια Nita Forouhi, από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου του Cambridge και μια από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μάς παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης αυτών των ειδών κρέατος για να περιοριστούν τα περιστατικά διαβήτη».

    Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Chunxiao Li, πρόσθεσε: «Προηγούμενες αναλύσεις βασίζονταν σε ήδη δημοσιευμένα αποτελέσματα, αλλά εμείς εξετάσαμε δεδομένα από μεμονωμένους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη. Αυτό μας επέτρεψε να εναρμονίσουμε τις πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και την εμφάνιση διαβήτη, επιτρέποντας ακριβέστερες εκτιμήσεις».

    Η μείωση κρέατος, η βασική σύσταση

    Η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύσει τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, όχι μόνο για την προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 αλλά και για τη γενική υγεία. Οι ειδικοί προτείνουν να αντικαταστήσουμε αυτά τα τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές, όπως φυτικές πρωτεΐνες ή ψάρια, που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έρευνα: Τα πυροτεχνήματα προκαλούν αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
    Έρευνα: Τα πυροτεχνήματα προκαλούν αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    Το 2023 στο πλαίσιο του σόου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 60.000 πυροτεχνήματα, τα οποία προσέφεραν ένα εντυπωσιακό θέαμα πάνω από τον ποταμό East River του Μανχάταν.

    Ωστόσο, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων στην πόλη ήταν πολλαπλάσια τις ώρες μετά το σόου από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν όταν ο καπνός από πυρκαγιά στον Καναδά είχε καλύψει την περιοχή έναν μήνα πριν.

    Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του ιατρικού κέντρου NYU Langone Health, μέτρησε την ποιότητα του αέρα λίγο πριν και μετά την εκδήλωση της 4ης Ιουλίου. Όπως εντόπισαν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology», τα μικροσκοπικά σωματίδια επικίνδυνων μετάλλων και οργανικών ενώσεων έφτασαν στο μέγιστο τα 3.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ένα σημείο δειγματοληψίας αέρα κοντά στο σόου και ξεπέρασαν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε δύο άλλες κοντινές τοποθεσίες.

    Συγκριτικά, η μέση ημερήσια συγκέντρωση μικροσωματιδίων στη Νέα Υόρκη είναι 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και έφτασε τα 460 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο από τον καπνό της πυρκαγιάς στον Καναδά τον Ιούνιο του 2023.

    Επίσης, διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του αέρα χρειάστηκε αρκετές ώρες για να επανέλθει στα βασικά επίπεδα στις περισσότερες τοποθεσίες δειγματοληψίας, με εκείνες που βρίσκονταν πιο κοντά στο σόου να χρειάζονται έως και δώδεκα ώρες. Εκτός από την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, εντοπίστηκε ότι και τα δείγματα νερού που συλλέχθηκαν από τον ποταμό East River είχαν υπερδιπλάσια επίπεδα μετάλλων, όπως ο μόλυβδος, το νικέλιο και το αντιμόνιο, που χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να δώσουν στα πυροτεχνήματα τα ζωντανά τους χρώματα.

    Σε προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές είχαν δείξει ότι η έκθεση των πνευμόνων σε τέτοιες εκπομπές μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση, μια χημική διαδικασία στο σώμα που μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να σκοτώσει τα κύτταρα.

    «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι μεγάλες επιδείξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωρινή αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντος», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch