Περιβάλλον

Γιατί δεν νιώθουμε την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται η Γη – Η επιστημονική εξήγηση

Γιατί δεν νιώθουμε την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται η Γη – Η επιστημονική εξήγηση

Επισημαίνεται ότι κίνηση της Γης είναι σχετικά ομαλή, αν και επιβραδύνεται και επιταχύνεται από διάφορους παράγοντες.

Η Γη περιστρέφεται με περίπου 1.600 χιλιόμετρα την ώρα. Γιατί, παρ’ όλα αυτά, δεν αισθανόμαστε αυτή την τόσο μεγάλη ταχύτητα;

Όταν μπαίνουμε σε έναν κυκλικό κόμβο και αυτός περιστρέφεται, αισθανόμαστε σαν να μας σπρώχνουν προς τα έξω, όπως αναφέρει το IFL Science. Αυτή είναι η φυγόκεντρος δύναμη. Αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε, όμως, είναι το αποτέλεσμα της δικής μας αδράνειας ή της τάσης των αντικειμένων που κινούνται, να παραμένουν σε κίνηση σε ευθεία γραμμή με την ίδια ταχύτητα, εκτός αν επιδρά πάνω τους κάποια άλλη δύναμη.

Τι συμβαίνει με την ταχύτητα της Γης

Έτσι, λοιπόν, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι πρέπει να έχουμε την ίδια αίσθηση, καθώς η Γη περιστρέφεται. Στην πραγματικότητα, ο πλανήτης μας διογκώνεται στον ισημερινό εξαιτίας αυτού, με αποτέλεσμα να ζυγίζουμε λιγότερο στον ισημερινό, επειδή βρισκόμαστε πιο μακριά από τον κύριο όγκο της μάζας της Γης. Οι δυνάμεις που αλλάζουν το σχήμα της Γης, επηρεάζουν και εμάς που φυσικά βρισκόμαστε πάνω της, αλλά υπερκαλύπτονται από τη βαρύτητα.

«Η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι περίπου 9,8 m/s^2 στην επιφάνεια της Γης και η μείωση αυτής της επιτάχυνσης λόγω της περιστροφής της Γης στον ισημερινό, όπου τα πράγματα κινούνται ταχύτερα, είναι περίπου 0,03 m/s^2», εξήγησε στο Live Science ο καθηγητής Φυσικής και Οπτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Σάρλοτ, Γκρεγκ Γκμπουρ, προσθέτοντας: «Η οποία είναι μετρήσιμη, αλλά πραγματικά μικροσκοπική σε σύγκριση με αυτό που αισθανόμαστε από την ίδια τη βαρύτητα, οπότε δεν την παρατηρούμε».

Επίσης, η σχετική κίνηση είναι η μόνη κίνηση για την οποία πρέπει να ανησυχούμε. Ας σκεφτούμε πως σε ένα αυτοκίνητο ο αέρας μοιάζει ακίνητος, αλλά αν βγάζαμε το κεφάλι μας έξω από το παράθυρο, θα νιώθαμε τον αέρα να «χτυπάει» το πρόσωπό μας. Καθώς η Γη περιστρέφεται, παρασύρει μαζί της και την ατμόσφαιρά μας, οπότε δεν «χτυπιόμαστε» συνεχώς από απίστευτα ισχυρούς ανέμους κάθε στιγμή της ζωής μας.

Η κίνηση της Γης είναι σχετικά ομαλή, αν και επιβραδύνεται και επιταχύνεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών. Αν ήταν πιο σπασμωδική, θα νιώθαμε την επιτάχυνση και την επιβράδυνση, αλλά δεν νιώθουμε τη σταθερή ταχύτητά της. Αυτό είναι καλό, επειδή ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα 107.000 χιλιομέτρων την ώρα και ο Ήλιος «τρέχει» μέσα στον γαλαξία με ταχύτητα 828.000 χιλιομέτρων την ώρα, δηλαδή πάρα πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Αν η Γη σταματούσε να περιστρέφεται ξαφνικά, ωστόσο, θα νιώθαμε πάρα πολλές δυνάμεις.

Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Arek Socha από το Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup