Περιβάλλον

Τα δέντρα «βήχουν» - Δεν μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Τα δέντρα «βήχουν» - Δεν μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Τα δέντρα «βήχουν», καθώς πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στην τεράστια ποσότητα του παγιδευμένου από τη θερμότητα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον επίκουρο ερευνητή καθηγητή γεωεπιστημών Μαξ Λόιντ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια διαπίστωσε ότι στα θερμότερα κλίματα, τα δέντρα δεν είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής απορροφώντας το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα(CO2). Ακόμα χειρότερα, απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες πλεονάζοντος CO2 πίσω στην ατμόσφαιρα, αναφέρει το Futurism.com.

Πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημάδι που ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα φυτά και τα δέντρα μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα φυτά απορροφούν περίπου το 25% του CO2 που εκπέμπεται ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας – αλλά οι επιστήμονες αναμένουν τώρα ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σημαντικά καθώς αυξάνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Διαπιστώσαμε ότι τα δέντρα σε θερμότερα, ξηρότερα κλίματα ουσιαστικά βήχουν αντί να αναπνέουν», δήλωσε ο Λόιντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. «Στέλνουν το CO2 πίσω στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από ό,τι τα δέντρα σε πιο δροσερές και υγρές συνθήκες».

Τα δέντρα μπορούν να αφαιρέσουν το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης, η οποία τους επιτρέπει να αναπτύσσονται. Αλλά αν τα δέντρα βρίσκονται υπό πίεση, απελευθερώνουν αυτό το αέριο πίσω στην ατμόσφαιρα, μια διαδικασία γνωστή ως φωτοαναπνοή.

Πρόβλημα στα θερμά και ξηρά κλίματα

Αναλύοντας δείγματα ιστού δέντρων από όλο τον κόσμο, ο Λόιντ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας είναι έως και δύο φορές υψηλότερος σε θερμότερα κλίματα – και όσο πιο ξηρό είναι το κλίμα, τόσο περισσότερο CO2 απελευθερώνουν τα δέντρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε κλίμα που ξεπερνά τη μέση ημερήσια θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου περίπου, εμφανίζει αυτό το φαινόμενο.

«Έχουμε χαλάσει την ισορροπία αυτού του βασικού κύκλου», δήλωσε ο Λόιντ. «Τα φυτά και το κλίμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα».

«Η μεγαλύτερη απορρόφηση CO2 από την ατμόσφαιρά μας είναι οι οργανισμοί που φωτοσυνθέτουν», πρόσθεσε. «Επηρεάζουν τη σύνθεση της ατμόσφαιρας, και αυτό σημαίνει ότι οι μικρές αλλαγές έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Με την κλιματική αλλαγή, ο κόσμος θα θερμαίνεται όλο και περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι τα φυτά θα είναι λιγότερο ικανά να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα», εξήγησε ο Λόιντ.

Εκατομμύρια χρόνια πίσω

Χρησιμοποιώντας δείγμα απολιθωμένου ξύλου, η ομάδα ελπίζει τώρα να μελετήσει πώς έχουν αλλάξει τα ποσοστά φωτοαναπνοής κατά τη διάρκεια δεκάδων εκατομμυρίων ετών, για να διαπιστώσει πόσο CO2 ήταν ιστορικά σε θέση να απορροφήσουν οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί και πώς αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.

«Είμαι γεωλόγος, εργάζομαι στο παρελθόν», ανέφερε ο Λόιντ. «Έτσι, αν μας ενδιαφέρουν αυτά τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το πώς λειτουργούσε αυτός ο κύκλος όταν το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωντανά φυτά. Ίσως χρειαστεί να πάμε εκατομμύρια χρόνια πίσω για να καταλάβουμε καλύτερα πώς μπορεί να είναι το μέλλον μας».

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα