Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 20:57

Μαμούθ 52.000 ετών έκρυβε τα πρώτα απολιθωμένα χρωμοσώματα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το γενετικό υλικό του μαμούθ διατηρήθηκε μέχρι σήμερα χάρη στην αυθόρμητη αφυδάτωση σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Γενετικής, χρωμοσώματα που διατηρούν σχεδόν άθικτη τη δομή και το DNA τους βρέθηκαν στο δέρμα ενός μαμούθ που καταψύχθηκε και μουμιοποιήθηκε στη Σιβηρία πριν από 52.000 χρόνια.

Εδώ και δεκαετίες οι παλαιοντολόγοι γνωρίζουν ότι μικρά τμήματα DNA μπορούν να διατηρηθούν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ ανήκει σε DNA δύο εκατομμυρίων ετών που ανακτήθηκε από το περμαφρόστ, δηλαδή το μονίμως παγωμένο έδαφος, της Γροιλανδίας.

Το γενετικό υλικό που απομονώθηκε από το μαμούθ διαφέρει σημαντικά, αφού τα μόρια DNA ήταν περίπου ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερα από ό,τι τα τυπικά μόρια αρχαίου DNA.

Επιπλέον, τα μόρια DNA διατηρούν την τρισδιάστατη οργάνωσή τους μέσα σε ορατά χρωμοσώματα.

«Γνωρίζουμε ότι μικροσκοπικά θραύσματα αρχαίου DNA μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εδώ όμως έχουμε ένα δείγμα όπου η τρισδιάστατη δομή αυτών των θραυσμάτων DNA πάγωσε στη θέση της για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, διατηρώντας έτσι τη δομή ολόκληρου του χρωμοσώματος» δήλωσε η δρ Μαρσέλα Σάντοβαλ-Βελάσκο του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell.

Λυοφιλίωση

Η ομάδα της Σάντοβαλ-Βελάσκο πέρασε πέντε χρόνια εξετάζοντας δείγματα προϊστορικού βιολογικού υλικού, πριν καταλήξει στο συγκεκριμένο μαμούθ που ήρθε το φως το 2018.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ζώο υπέστη αυθόρμητη λυοφιλίωση (ή κρυοξήρανση), στην οποία ο πάγος μετατρέπεται απευθείας σε ατμό και προκαλεί έτσι αφυδάτωση του δείγματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία ξήρανσης σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, μια διαδικασία που εφαρμόζεται σήμερα για τη συντήρηση ευαίσθητων τροφίμων.

Η εξέταση του ιστού με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο αποκάλυψε ότι τα τριχωτά μαμούθ (Mammuthus primigenius), διέθεταν 28 ζευγάρια χρωμοσωμάτων όπως οι σημερινοί ελέφαντες, οι πλησιέστερο ζώντες συγγενείς τους.

Οι ερευνητές εντόπισαν ακόμα και «βρόχους DNA», μικρές θηλιές, διαμέτρου 50 μικρομέτρων, που σχηματίζει το μόριο του DNA σε περιοχές όπου βρίσκονται ενεργά γονίδια.

Σε ένα ζωντανό κύτταρο, οι περιοχές με ενεργά γονίδια διαχωρίζονται από τις περιοχές με ανενεργά γονίδια, κάτι που σημαίνει ότι η τρισδιάστατη οργάνωση των χρωμοσωμάτων δίνει πληροφορίες για το γενετικό πρόγραμμα που εκτελεί το συγκεκριμένο κύτταρο.

Μεταξύ άλλων, η ανάλυση αποκάλυψε ότι στο δέρμα των μαμούθ εκφράζονταν γονίδια που αφορούν το μακρύ τρίχωμα του είδους, γονίδια που έχουν εκλείψει από τους σημερινούς άτριχους ελέφαντες.

Η ίδια τεχνική, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλα δείγματα αρχαίου βιολογικού υλικού, όπως για παράδειγμα οι μούμιες της Αιγύπτου.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 13:43

Σχετικά Άρθρα

  • Τα μαμούθ εξαφανίστηκαν γιατί ήταν… αλλεργικά στη γύρη - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη
    Τα μαμούθ εξαφανίστηκαν γιατί ήταν… αλλεργικά στη γύρη - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

    Τα σύννεφα γύρης που αιωρούνταν πάνω από τη στέπα στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων μπορεί να συνέβαλαν στην εξαφάνιση των μαλλιαρών μαμούθ, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

    Οι ερευνητές λένε ότι η έκρηξη της βλάστησης λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να απελευθέρωσε τόση γύρη, που προκάλεσε αλλεργικές αντιδράσεις στα ζώα – μπλοκάροντας την αίσθηση της όσφρησης και εμποδίζοντάς τα να επικοινωνούν κανονικά μεταξύ τους. Η ανικανότητα να μυρίσουν το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου θα εμπόδιζε τα μαμούθ να αναπαραχθούν, υποστηρίζεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Earth History and Biodiversity, οδηγώντας σε κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού τους και, τελικά, σε εξαφάνιση.

    «Ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς για την εξαφάνιση των ζώων κατά τη διάρκεια της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να είναι η παραβίαση της όσφρησης λόγω της ανάπτυξης αλλεργιών όταν αλλάζει η χλωρίδα», σημειώνουν οι ερευνητές.

    Τα μαλλιαρά μαμούθ (Mammuthus primigenius) έζησαν κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου (2,6 εκατομμύρια έως 11.700 χρόνια πριν). Τα περισσότερα εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια, με έναν μικρό πληθυσμό να επιβιώνει στη νήσο Βράνγκελ – ένα απομακρυσμένο νησί στα ανοικτά της βορειοανατολικής Ρωσίας – μέχρι πριν από 4.000 χρόνια.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αλλαγή του κλίματος στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων, σε συνδυασμό με το κυνήγι από τους ανθρώπους και τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας του πληθυσμού, ώθησαν τα μαμούθ στην εξαφάνιση, αλλά υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με το πόσο συνέβαλε σε αυτήν ο καθένας από τους παραπάνω παράγοντες, αναφέρει το LiveScience.

    Αποδείξεις για τις αλλεργίες των μαμούθ

    Οι αλλεργίες θα είχαν διαταράξει αρκετές ζωτικές λειτουργίες των μαμούθ στην καθημερινότητά τους, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τα ζώα χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησης για να βρίσκουν τροφή και συντρόφους, να προσανατολίζονται κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης και να αποφεύγουν τους θηρευτές, οπότε οι μπουκωμένες προβοσκίδες των μαμούθ μπορεί να τα καταδίκασαν σε θάνατο, αναφέρεται στη μελέτη.

    Ένας τρόπος για να ελεγχθεί αν τα μαμούθ υπέφεραν από αλλεργίες είναι να εξεταστεί το περιεχόμενο του στομάχου τους για φυτά και γύρη που προκαλούν αλλεργίες, προτείνουν οι συγγραφείς. Ορισμένα κουφάρια έχουν επίσης γύρη ενσωματωμένη στους μουμιοποιημένους ιστούς ή διατηρημένο φυτικό υλικό γύρω τους, που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ερεθιστικών παραγόντων.

    Στη συνέχεια, για να διαπιστωθεί αν αυτές οι χημικές ουσίες προκάλεσαν πράγματι αλλεργική αντίδραση στα μαμούθ, οι ερευνητές προτείνουν να αναζητηθούν οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης. Μία από τις κυριότερες είναι η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), η οποία παράγεται στο έντερο και στη συνέχεια αποβάλλεται. Επομένως η εξέταση απολιθωμένων περιττωμάτων μαμούθ θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διαπιστωθεί αν τα μαμούθ έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα. Μέχρι στιγμής, καμία δημοσιευμένη έρευνα δεν έχει αναζητήσει ίχνη IgE σε δείγματα αρχαίων θηλαστικών, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Συντριβή ρωσικού βομβαρδιστικού στη Σιβηρία - Νεκρό μέλος του πληρώματος
    Συντριβή ρωσικού βομβαρδιστικού στη Σιβηρία - Νεκρό μέλος του πληρώματος

    Συναγερμός σήμανε στις ρωσικής Αρχές από την συντριβή ενός υπερηχητικού στρατηγικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους τύπου Τουπόλεφ Tu-22M3 της πολεμικής αεροπορίας την Πέμπτη (15/8) στη Σιβηρία.

    Το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης ρουτίνας σε ακατοίκητη περιοχή, κοντά στην Ιρκούτσκ στη Σιβηρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Το πλήρωμα έκανε χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων, όμως ένα από τα μέλη του σκοτώθηκε και τα υπόλοιπα τέσσερα διακομίστηκαν με τραύματα σε νοσοκομείο όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Ιγκόρ Κόμπζεφ.

    Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων TASS είχε μεταδώσει ότι τα μέλη του πληρώματος ήταν «ασφαλή».

    Ο λόγος του ατυχήματος ήταν τεχνική βλάβη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Φέρει κατευθυνόμενες βόμβες, πυραύλους κρουζ και τον υπερηχητικό πύραυλο Κιντζάλ

    Σοβιετικού σχεδιασμού, το Tu-22M, που αναπτύχθηκε στα τέλη των χρόνων του 1960, εκσυγχρονίστηκε επανειλημμένα ως το 1993. Αρχικά προορισμένο για πτήσεις μακράς εμβέλειας, μετατράπηκε σε αεροσκάφος με μέση εμβέλεια λόγω συμφωνιών με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

    Είναι σε θέση να φέρει κατευθυνόμενες βόμβες, πυραύλους κρουζ και τον υπερηχητικό πύραυλο Κιντζάλ, μεταξύ άλλων. Αεροσκάφη του τύπου χρησιμοποιούνται συχνά για βομβαρδισμούς στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022.

    Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/ΕPA/PHILIPPE LOPEZ / POOL MAXPPP OUΤ

  • Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους
    Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους

    Επιστήμονες συνέθεσαν το γονιδίωμα ενός μαλλιαρού μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών χρησιμοποιώντας απολιθωμένα τμήματα DNA που ανακαλύφθηκαν στη Σιβηρία, επιτυχία που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην «ανάσταση» των εξαφανισμένων γιγάντιων ζώων.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell, ανακατασκεύασε τις τρισδιάστατες δομές των χρωμοσωμάτων του μαλλιαρού μαμούθ, δηλαδή των δομών στους πυρήνες των κυττάρων στις οποίες το DNA και οι πρωτεΐνες οργανώνονται σε γονίδια.

    Τα περισσότερα αρχαία δείγματα γονιδιώματος που αποκαλύπτονται σε απολιθώματα αποτελούνται μόνο από σκόρπια μικροσκοπικά θραύσματα DNA. Αλλά το γονιδίωμα του απολιθωμένου μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών μπόρεσε να ανακατασκευαστεί επειδή διατηρήθηκε άριστα καθώς το ζώο λίγο μετά τον θάνατό του υποβλήθηκε σε κρυοξύρανση.

    Όπως αναφέρει ο Independent, οι επιστήμονες εξέτασαν δεκάδες δείγματα DNA μαμούθ επί πέντε χρόνια για να ανακατασκευάσουν το γονιδίωμα του γιγάντιου ζώου, πριν καταλήξουν τελικά στο ασυνήθιστα καλά διατηρημένο δείγμα από ένα απολίθωμα μαμούθ που ανασκάφηκε στη βορειοανατολική Σιβηρία το 2018.

    Αυτό το αξιοσημείωτο απολίθωμα διατήρησε ένα μεγάλο μέρος της φυσικής ακεραιότητας του χρωμοσώματος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών σε επαφή με τα γονίδια που ελέγχουν, δήλωσαν οι ερευνητές. Έτσι, μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα την οργάνωση του γονιδιώματος του μαμούθ μέσα στα κύτταρά του και να μάθουν ποια γονίδια ήταν ενεργά σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του θηρίου.

    Ο χάρτης γονιδιώματος

    Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη του γονιδιώματος του μαμούθ χρησιμοποιώντας ως πρότυπο γονιδιώματα σημερινών ελεφάντων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα μαλλιαρά μαμούθ είχαν 28 χρωμοσώματα, δηλαδή τον ίδιο αριθμό με τους σημερινούς ασιατικούς και αφρικανικούς ελέφαντες.

    Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να αποκαλύψουν γονίδια που πιθανώς είναι ενεργά και ανενεργά μέσα στα δερματικά κύτταρα του μαμούθ, αποκαλύπτοντας πώς το γιγαντιαίο θηλαστικό απέκτησε το μαλλί που το κάλυπτε και την αντοχή του στο κρύο.

    «Για πρώτη φορά, έχουμε έναν ιστό μαλλιαρού μαμούθ για τον οποίο γνωρίζουμε περίπου ποια γονίδια ήταν ενεργοποιημένα και ποια απενεργοποιημένα. Είναι η πρώτη μέτρηση της κυτταρικής δραστηριότητας των γονιδίων σε οποιοδήποτε αρχαίο δείγμα DNA», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marc A. Marti-Renom από το Κέντρο Γενωμικής Ρύθμισης στη Βαρκελώνη.

    Τα μαλλιαρά μαμούθ περιπλανήθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης για πάνω από μισό εκατομμύριο χρόνια και άρχισαν να μειώνονται στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού κυνηγιού από τους πρώτους ανθρώπους και της αλλαγής του κλίματος, οδήγησε στην εξαφάνισή τους πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο περιοχές της Σιβηρίας λόγω δασικών πυρκαγιών
    Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο περιοχές της Σιβηρίας λόγω δασικών πυρκαγιών

    Σε δύο ρωσικές περιοχές κηρύχθηκε εχθές κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι καλοκαιρινές πυρκαγιές εξαπλώνονται εν μέσω έντονης ζέστης.

    Ο κυβερνήτης της απομακρυσμένης περιοχής Τουβά της Σιβηρίας δήλωσε ότι οι αρχές έλαβαν το μέτρο αυτό λόγω των δασικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν από την έντονη ζέστη, τους ισχυρούς ανέμους και τις ξηρές καταιγίδες.

    «Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 23 δασικές πυρκαγιές στο έδαφος της Δημοκρατίας. Περίπου 17.000 στρέμματα έχουν καλυφθεί από τη φωτιά. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε δύσβατες ορεινές περιοχές», ανέφερε στο Telegram ο Βλαντισλάβ Κοβάλικ , επικεφαλής της περιφέρειας Τουβά.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η ζέστη θα υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένονται βροχοπτώσεις σε ορισμένα τμήματα της περιοχής, είπε.

    «Ωστόσο, δεν μπορούμε να βασιστούμε στον καιρό: Ο Ιούλιος στο σύνολό του υπόσχεται να είναι ο πιο δύσκολος μήνας όσον αφορά την κατάσταση των πυρκαγιών. Και πρέπει να αγωνιστούμε για κάθε εκτάριο δάσους», έγραψε ο Κοβάλικ.

    Στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, κηρύχθηκε ομοσπονδιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Δημοκρατία της Σαχά, γνωστή και ως Γιακουτία. Το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφερε ότι καταγράφηκαν 107 πυρκαγιές σε περισσότερα από 3.310.000 στρέμματα.

    Η κατάσταση παρακολουθείται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφερε το υπουργείο με ανάρτηση του στο Telegram.

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Ψάρι Βάρδας: Αγρότες εντόπισαν τμήματα χαυλιόδοντα
    Ψάρι Βάρδας: Αγρότες εντόπισαν τμήματα χαυλιόδοντα

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Ευρήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και σπανιότητας, εντόπισαν πριν λίγες ημέρες, αγρότες στην περιοχή του χωριού Ψάρι Βάρδας κατά τη διάρκεια εργασιών σε χωράφι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr οι αγρότες εντόπισαν δύο τμήματα χαυλιόδοντα και αμέσως σταμάτησαν τις εργασίες τους και ενημέρωσαν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

    Αρχαιολόγος μετέβη άμεσα στην περιοχή και διαπίστωσε πως όντως πρόκειται για τμήματα χαυλιόδοντα, χωρίς όμως να μπορούν να γίνουν γνωστά άλλα στοιχεία σχετικά με την χρονολόγηση των ευρημάτων, ούτε κατ΄ εκτίμηση.

    Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στην Αρχ. Ολυμπία και έχει ενημερωθεί σχετικά η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι και η αρμόδια για την εξέταση των ευρημάτων αυτού του είδους.

    Κατά το παρελθόν και σε άλλες περιοχές της Ηλείας έχουν εντοπιστεί ανάλογα ευρήματα.

    Η εξέταση και η χρονολόγησή τους αναμένεται να δώσουν σημαντικές πληροφορίες σε σχέση και με την περιοχή που βρέθηκαν.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/iconade3

  • Καμπανάκι κινδύνου - Οι παγωμένοι ιοί της Σιβηρίας μπορεί να προκαλέσουν νέα πανδημία
    Καμπανάκι κινδύνου - Οι παγωμένοι ιοί της Σιβηρίας μπορεί να προκαλέσουν νέα πανδημία

    Αντιμέτωπη με μία νέα απειλή είναι η ανθρωπότητα σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι δεν αποκλείουν να γίνει η απαρχή μιας ακόμη πανδημίας.

    «Αρχαίοι ιοί που έχουν παγώσει στο μόνιμο πάγο της Αρκτικής θα μπορούσαν μια μέρα να απελευθερωθούν από την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης και να εξαπολύσουν μια μεγάλη επιδημία», υποστηρίζουν σύμφωνα με τον Guardian.

    Στελέχη αυτών των μικροβίων Μαθουσάλας - ή ιών ζόμπι, όπως είναι επίσης γνωστοί - έχουν ήδη απομονωθεί από ερευνητές στη Σιβηρία οι οποίοι φοβούνται ότι μια νέα παγκόσμια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να πυροδοτηθεί - όχι από μια ασθένεια νέα για την επιστήμη, αλλά από μια ασθένεια από το μακρινό παρελθόν.

    Γι' αυτό το λόγο , οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν ένα δίκτυο παρακολούθησης της Αρκτικής που θα εντοπίζει τα πρώτα κρούσματα μιας ασθένειας που προκαλείται από αρχαίους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, θα είναι υπεύθυνοι ώστε οι μολυσμένοι άνθρωποι να μπαίνουν σε καραντίνα και να έχουν εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ένα ξέσπασμα της επιδημίας και να αποτραπεί η έξοδος των μολυσμένων ανθρώπων από την περιοχή.

    «Προς το παρόν, οι αναλύσεις των απειλών πανδημίας επικεντρώνονται σε ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν σε νότιες περιοχές και στη συνέχεια να εξαπλωθούν βόρεια», δήλωσε ο γενετιστής Ζαν Μισέλ Κλαβερί του Πανεπιστημίου Ε Μαρσέιγ. «Αντίθετα, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί σε ένα ξέσπασμα που θα μπορούσε να εμφανιστεί στον μακρινό βορρά και στη συνέχεια να ταξιδέψει νότια - και αυτό είναι μια παράλειψη, πιστεύω. Υπάρχουν ιοί εκεί πάνω που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τον άνθρωπο και να ξεκινήσουν μια νέα επιδημία ασθένειας».

    Την άποψη αυτή υποστήριξε η ιολόγος Μάριον Κόοπμανς του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ. «Δεν ξέρουμε τι ιοί βρίσκονται εκεί έξω στον μόνιμο παγετό, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να υπάρχει κάποιος ικανός να προκαλέσει ένα ξέσπασμα ασθένειας - ας πούμε μιας αρχαίας μορφής πολιομυελίτιδας. Πρέπει να υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί».

    Το 2014, ο Κλαβερί ηγήθηκε μιας ομάδας επιστημόνων που απομόνωσε ζωντανούς ιούς στη Σιβηρία και έδειξε ότι μπορούσαν ακόμη να μολύνουν μονοκύτταρους οργανισμούς - παρόλο που είχαν θαφτεί στο μόνιμο στρώμα πάγου για χιλιάδες χρόνια. Περαιτέρω έρευνα, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, αποκάλυψε την ύπαρξη πολλών διαφορετικών ιικών στελεχών από επτά διαφορετικές τοποθεσίες στη Σιβηρία και έδειξε ότι αυτά μπορούσαν να μολύνουν κύτταρα που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτό το σκοπό. Ένα δείγμα του ιού ήταν ηλικίας 48.500 ετών.

    Οι ιοί που απομονώσαμε ήταν σε θέση να μολύνουν μόνο αμοιβάδες και δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τον άνθρωπο], δήλωσε ο Κλαβερί. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλοι ιοί -που σήμερα είναι παγωμένοι στον μόνιμο πάγο- δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

    Το μόνιμα παγωμένο έδαφος καλύπτει το ένα πέμπτο του βόρειου ημισφαιρίου και αποτελείται από χώμα που έχει διατηρηθεί σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ορισμένα στρώματα έχουν παραμείνει παγωμένα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

    «Το κρίσιμο σημείο σχετικά με τομόνιμα παγωμένο έδαφος είναι ότι είναι κρύο, σκοτεινό και δεν έχει οξυγόνο, πράγμα που είναι ιδανικό για τη διατήρηση βιολογικού υλικού», δήλωσε ο Κλαβερί στον Observer την περασμένη εβδομάδα. «Θα μπορούσατε να βάλετε ένα γιαούρτι σε μόνιμο παγετό και μπορεί να εξακολουθεί να είναι βρώσιμο 50.000 χρόνια αργότερα».

    Όμως το μόνιμο στρώμα πάγου στον κόσμο αλλάζει. Τα ανώτερα στρώματα των κύριων αποθεμάτων του πλανήτη - στον Καναδά, τη Σιβηρία και την Αλάσκα - λιώνουν, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυσανάλογα την Αρκτική. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η περιοχή θερμαίνεται αρκετές φορές ταχύτερα από τον μέσο ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

    Ωστόσο, δεν είναι το άμεσο λιώσιμο του μόνιμου πάγου που αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο. «Ο κίνδυνος προέρχεται από μια άλλη επίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη: την εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής. Αυτό επιτρέπει την αύξηση της ναυτιλίας, της κυκλοφορίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης στη Σιβηρία. Σχεδιάζονται τεράστιες επιχειρήσεις εξόρυξης, οι οποίες θα ανοίξουν τεράστιες τρύπες στο βαθύ μόνιμο πάγο για να εξάγουν πετρέλαιο και μεταλλεύματα.

    «Αυτές οι εργασίες θα απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες παθογόνων μικροοργανισμών που εξακολουθούν να ευδοκιμούν εκεί. Οι ανθρακωρύχοι θα περπατήσουν και θα αναπνεύσουν τους ιούς. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ολέθριες», προσθέτει.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μόνιμο στρώμα πάγου - στα βαθύτερα επίπεδά του - μπορεί να περιέχει ιούς ηλικίας έως και ενός εκατομμυρίου ετών και έτσι θα είναι πολύ παλαιότεροι από το δικό μας είδος, το οποίο πιστεύεται ότι εμφανίστηκε πριν από περίπου 300.000 χρόνια.

    «Αντιμετωπίζουμε πλέον μια απτή απειλή και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε. Είναι τόσο απλό», καταλήγουν.

    Πηγή: cnn.gr - Photo by James Padolsey on Unsplash

  • Πολικές θερμοκρασίες στη Ρωσία: Στους-58 βαθμού Κελσίου υποχώρησε το θερμόμετρο στη Σιβηρία
    Πολικές θερμοκρασίες στη Ρωσία: Στους-58 βαθμού Κελσίου υποχώρησε το θερμόμετρο στη Σιβηρία

    Κοκκαλώνουν τα ρούχα των κατοίκων και των επισκεπτών, ψάρια πωλούνται χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται σε καταψύκτη - Στους -63 βαθμούς Κελσίου η αίσθηση

    Πολικές θερμοκρασίες επικρατούσαν σήμερα σε τμήματα της Ρωσίας, με το θερμόμετρο στη Σιβηρία να υποχωρεί στους -58 βαθμούς Κελσίου.

    Το Γιακούτσκ, μια από τις πιο κρύες πόλεις του κόσμου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5.000 χλμ ανατολικά της Μόσχας, είχε καλυφθεί από σύννεφα και ομίχλη, όπως έδειξαν εικόνες από drone.

    «Ήρθα ειδικά στο Γιακούτσκ για να ζήσω τέτοιο καιρό –άρα είμαι τυχερός γιατί τον Δεκέμβριο συνήθως δεν επικρατούν τέτοιες συνθήκες», είπε ο Ντανίλα, τα γένια του οποίου, το καπέλο και το κασκόλ του ήταν καλυμμένα με πάγο.

    «Δεν κρυώνω τόσο πολύ γιατί ήμουν σωστά προετοιμασμένος», δήλωσε. «Εάν δεν είχα βάλει τα σωστά ρούχα, θα είχα παγώσει μέσα σε μερικά λεπτά».

    Ο ίδιος δήλωσε ότι το παλτό του ‘κοκκάλωσε’ λόγω των ακραίων θερμοκρασιών ενώ η μπαταρία του τηλεφώνου του αποφορτίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Για να προστατευθεί κανείς πρέπει να φορά δύο ζευγάρια γάντια καθώς και ρούχα σε στρώσεις.

    Οι θερμοκρασίες σε περιοχές της Δημοκρατίας των Σαχά, μιας τεράστιας περιοχής που είναι λίγο μικρότερη από την Ινδία και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σιβηρίας, έπεσαν πολύ κάτω από τους -55 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Στο Οϊμιάκον, έναν οικισμό στη Σαχά, το θερμόμετρο έδειχνε σήμερα -58° Κελσίου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η αίσθηση του ψύχους θα είναι -63° δεδομένης της υγρασίας και των ανέμων.

    Στην αγορά του Γιακούτσκ, τα ψάρια πωλούνται κατεψυγμένα, τοποθετημένα σε δεκάδες συσκευασίες, καθώς όπως είναι προφανές δεν χρειάζεται καταψύκτης για να συντηρηθούν. Οι πωλητές φορούσαν τεράστια γούνινα καπέλα για να προστατευθούν από το ψύχος.

    «Κάνει κρύο», δήλωσε ο Πιοτρ, κάτοικος της περιοχής. «Πρέπει απλά να έχεις τη σωστή ποιότητα ρούχων και τότε όλα θα είναι μια χαρά. Το βασικό είναι να κινείσαι συνεχώς για να κυκλοφορεί το αίμα».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV

  • Ρωσία: Στους -50 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Σιβηρία - Χιονοπτώσεις ρεκόρ στη Μόσχα
    Ρωσία: Στους -50 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Σιβηρία - Χιονοπτώσεις ρεκόρ στη Μόσχα

    Οι ποσότητες χιονιού προκαλούν προβλήματα στις πτήσεις καθώς ο χειμώνας σαρώνει τη Ρωσία

    Η θερμοκρασία σε τμήματα της Σιβηρίας έπεσε στους 50 βαθμούς κάτω από το μηδέν ενώ χιονοθύελλες έχουν καλύψει τη Μόσχα με ποσότητες ρεκόρ χιονιού και προκαλούν προβλήματα στις πτήσεις καθώς ο χειμώνας σαρώνει τη Ρωσία.

    Στη Δημοκρατία των Σαχά, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σιβηρίας και περιλαμβάνει το Γιακούτσκ, μία από τις πιο κρύες πόλεις στον κόσμο, οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιφέρειας.

    Ένα αφύσικα πρόωρο κύμα ψύχους έριξε τις θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της Σαχά, μιας εκτεταμένης περιφέρειας λίγο μικρότερης σε έκταση από την Ινδία.

    Σχεδόν ολόκληρη η Σαχά βρίσκεται στη ζώνη των αιώνιων πάγων. Στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, το Γιακούτσκ, το οποίο βρίσκεται περίπου 5.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, η θερμοκρασία ήταν γύρω στους μείον 44 έως μείον 48 βαθμούς Κελσίου.

    Οι θερμοκρασίες των 50 βαθμών υπό το μηδέν έχουν γίνει λιγότερο συχνές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με τους αιώνιους πάγους να εμφανίζουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι λιώνουν.

    Στη ρωσική πρωτεύουσα, μία από τις σφοδρότερες χιονοθύελλες που έχουν σημειωθεί ποτέ εκεί προκαλεί σήμερα καθυστερήσεις σε αεροδρόμια, με τους διαδρόμους προσαπογείωσης να είναι καλυμμένοι από πυκνό χιόνι.

    Τουλάχιστον 54 πτήσεις σημείωσαν καθυστερήσεις και άλλες πέντε ματαιώθηκαν στα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Οι θερμοκρασίες στη Μόσχα προβλέπεται να πέσουν περίπου στους μείον 18 βαθμούς Κελσίου αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο