Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 16:32

Τι είναι η «φύση»; Τα λεξικά καλούνται να συμπεριλάβουν στον ορισμό και τον άνθρωπο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αν θέλουμε οι άνθρωποι να προστατεύουν τη φύση, τότε πρέπει να αισθάνονται μια σύνδεση μαζί της, λένε ακτιβιστές

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Eden Project, τον βοτανικό κήπο στην Κορνουάλη, η επιχειρηματίας και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Frieda Gormley άκουσε για πρώτη φορά τον ορισμό της φύσης στο λεξικό.

Απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδιά της να διορίσει έναν εκπρόσωπο για τη φύση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας της, House of Hackney, όταν ένα μέλος του ακροατηρίου διάβασε τον ορισμό.

«Φύση», λέει το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης (OED), είναι «το φαινόμενο του φυσικού κόσμου συλλογικά – εννοεί τα φυτά, τα ζώα και άλλα χαρακτηριστικά και προϊόντα της ίδιας της γης, σε αντίθεση με τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δημιουργήματα».

«Όλοι στην αίθουσα ήταν πραγματικά σοκαρισμένοι και αρκετά θλιμμένοι από αυτό», δήλωσε η Gormley. «Με έβαλε σε σκέψεις: αν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είμαστε χωριστά από τη φύση, πώς μπορούμε πραγματικά να λάβουμε υπόψη τη φύση στις ενέργειές μας; Αυτός ο ορισμός και αυτή η κοσμοθεωρία έχουν τόση σχέση με την κρίση στην οποία βρισκόμαστε».

Όλα τα λεξικά ορίζουν τη φύση ως οντότητα ξεχωριστή από τον άνθρωπο

Επί του παρόντος, όλα τα αγγλικά λεξικά ορίζουν τη φύση ως μια οντότητα ξεχωριστή από τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες δημιουργίες και αντίθετη προς αυτούς – μια προοπτική που, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, διαιωνίζει την προβληματική σχέση της ανθρωπότητας με τον φυσικό κόσμο.

Το λεξικό της Οξφόρδης φαίνεται να είναι το μοναδικό που έχει έναν ορισμό της φύσης ο οποίος αναφέρει τον άνθρωπο

Έτσι, όταν επέστρεψε στο σπίτι της, η Gormley πλησίασε την Jessie Mond Webb, της συλλογικότητας «Lawyers for Nature» (Δικηγόροι για τη Φύση), με την οποία ήδη συνεργαζόταν, και αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία για να πείσουν τους εκδότες των λεξικών να δώσουν ένα νέο, πιο διευρυμένο ορισμό στη λέξη «φύση» – και μαζί με αυτόν, ίσως, να επαναπροσδιορίσουν τι σημαίνει το να είσαι άνθρωπος.

«Ξεκίνησε ένα ταξίδι για εμάς, πέρα από το πώς θα δημιουργήσουμε στην πραγματικότητα αυτή την εκστρατεία – μια προσωπική ανακάλυψη του πώς γίναμε τόσο χωριστοί και πώς μπορούμε να αρχίσουμε να επιστρέφουμε ξανά στη θέση μας μέσα στο βασίλειο της φύσης; Θέλουμε τα λεξικά να αντικατοπτρίζουν το επιστημονικό γεγονός και τη συντριπτική συναίνεση ότι οι άνθρωποι είναι μέρος της φύσης, όπως ακριβώς και τα ζώα, τα φυτά και τα άλλα προϊόντα της γης», τονίζει στον Guardian, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν θέλουμε οι άνθρωποι να προστατεύουν τη φύση, τότε πρέπει να αισθάνονται μια σύνδεση με αυτήν».

«Η επιστήμη, από τον Δαρβίνο και μετά, αντικρούει την ιδέα της ανθρώπινης εξαίρεσης»

Η κατανόηση της φύσης ως διαφορετικής από τον άνθρωπο προέρχεται από χιλιάδες χρόνια δυτικής σκέψης, σύμφωνα με τον καθηγητή Τομ Όλιβερ, στο Πανεπιστήμιο του Reading. Και όμως, λέει, δεν έχει κανένα επιστημονικό νόημα.

«Νομίζω ότι ο ορισμός είναι ελαφρώς τρελός, με την έννοια ότι αντανακλά ένα είδος παραφροσύνης στη σύγχρονη κοινωνία μας, ή ίσως μια αυταπάτη», λέει.

Ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ντεκάρτ που έδωσε τον τόνο για τον σύγχρονο διαχωρισμό ανθρώπου και φύσης, «διατυπώνοντας την άποψη ότι ο νους είναι θεϊκός και ότι τα σώματά μας και τα σώματα των άλλων πλασμάτων είναι απλώς ένα είδος άψυχης ύλης», εξηγεί ο Όλιβερ. Ταυτόχρονα, άλλοι δυτικοί φιλόσοφοι υποστήριζαν την ιδέα ότι η ανθρώπινη πρόοδος σήμαινε την απομάκρυνση από την «κατάσταση της φύσης», μια ζωή που ο Τόμας Χομπς χλεύαζε ως «μοναχική, φτωχή, άσχημη, κτηνώδη και σύντομη».

«Όλοι αυτοί οι πολιτισμικοί παράγοντες, ο εγκέφαλός μας τους απορροφά σαν σφουγγάρι… και αυτό επιδείνωσε την αίσθηση της απομόνωσης, την αίσθηση ότι είμαστε χωριστά, απομονωμένα άτομα που περιφέρονται στον κόσμο», τονίζει ο Όλιβερ.

Όμως η επιστήμη, από τον Δαρβίνο και μετά, αντικρούει την ιδέα της ανθρώπινης εξαίρεσης. Ο Όλιβερ επισημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα περιέχει τόσα βακτηριακά κύτταρα όσα και τα ανθρώπινα κύτταρα – βακτήρια με τα οποία οι άνθρωποι μοιράζονται περίπου το ένα τρίτο του DNA τους, σαν «cut and paste». Αυτά τα κύτταρα που είναι ανθρώπινα ανανεώνονται και ανακυκλώνονται διαρκώς, ορισμένα από αυτά αλλάζουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Δεν ενδιαφέρθηκαν τα λεξικά αλλά…

Παρόμοιες διεργασίες γίνονται και στο ανθρώπινο μυαλό. «Κάθε λέξη, κάθε άγγιγμα, κάθε μυρωδιά επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, και αυτοί οι 150 δισεκατομμύρια νευρώνες στο κεφάλι μας αναδιαμορφώνονται συνεχώς ως απάντηση στις συζητήσεις με άλλους ανθρώπους, στις πτυχές του φυσικού κόσμου που βιώνουμε. Οπότε πραγματικά, σύμφωνα με αυτή την άποψη της επιστήμης, το φυσικό μας σώμα και το μυαλό μας δεν είναι χωριστά από τη φύση ή τους άλλους ανθρώπους. Είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι».

Οι αναλύσεις του Όλιβερ έπεισαν τους Gormley και Mond Webb ότι βρίσκονταν στο σωστό δρόμο. Αλλά στη συνέχεια βρήκαν ένα εμπόδιο.

«Σκεφτήκαμε να γράψουμε μια επιστολή τύπου καμπάνιας στο λεξικό, για να πούμε: Έτσι πρέπει να γίνεται, έτσι πρέπει να χρησιμοποιείται αυτή η λέξη», δήλωσε η Mond Webb και προσέθεσε: «Αλλά, αρκετά γρήγορα, συνειδητοποιήσαμε ότι τα λεξικά δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο».

Τα λεξικά δεν καθορίζουν τους ορισμούς των λέξεων, εξήγησε η Fiona McPherson, λεξικογράφος στο OED, και ως εκ τούτου: «Μερικές φορές οι λέξεις δεν σημαίνουν ακριβώς αυτό που οι άνθρωποι νομίζουν ότι πρέπει να σημαίνουν.

«Ο λόγος που μια λέξη καταλήγει να ορίζεται όπως ορίζεται, είναι λόγω του τρόπου με τον οποίο τη χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Αυτός είναι πάντα ο δρόμος που ακολουθείται. Θα δούμε πώς χρησιμοποιείται μια λέξη και έτσι καταλήγουμε στον ορισμό του λεξικού».

Φαίνεται ότι ο στόχος των ακτιβιστών ήταν ανέφικτος. Αλλά τότε παρατήρησαν, θαμμένο πίσω από το paywall (μέθοδος περιορισμού της πρόσβασης στο περιεχόμενο, με αγορά ή συνδρομή επί πληρωμή) του λεξικού της Οξφόρδης και θεωρούμενο ως παρωχημένο από το 1873, έναν ακόμη ορισμό της φύσης: «Με μια ευρύτερη έννοια, το σύνολο του φυσικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και του σύμπαντος».

Η περίπτωση του λεξικού της Οξφόρδης – Πώς ορίζει τη φύση;

Τα «γκολπόστ» είχαν μετατοπιστεί. Τώρα, αντί να πείσουν τους λεξικογράφους του OED ότι θα έπρεπε να αλλάξουν μονομερώς το τι σημαίνει φύση, το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι Gormley και Mond Webb ήταν να τους πείσουν να επαναφέρουν τον πιο οικουμενικό ορισμό στη ζωή.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον εδώ είναι ότι, απ’ όσο μπορώ να πω, το OED είναι το μόνο λεξικό που έχει έναν ορισμό που αναφέρει τον άνθρωπο», δήλωσε ο MacPherson. «Αυτό δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ‘η κύρια τρέχουσα έννοια’, η οποία δείχνει την τυπική χρήση. Αλλά όταν ήρθαν σε επαφή μαζί μας, ρίξαμε μια ματιά και είχαμε στην πραγματικότητα αυτή τη δεύτερη έννοια, που περιλαμβάνει τα ανθρώπινα όντα. Κάναμε κάποια ανεξάρτητη έρευνα και προσθέσαμε μερικά αποσπάσματα που το έφεραν στο ‘μπαμ’ του 21ου αιώνα και αφαίρεσαν την παρωχημένη ετικέτα».

Το OED αφαίρεσε επίσης το paywall για τον ορισμό της φύσης, επιτρέποντας σε όποιον ψάχνει την έννοια να δει πέρα από την τυπική χρήση και να δει ότι υπάρχει, πράγματι, μια ευρύτερη σημασία της λέξης.

Για τους ακτιβιστές, αυτή είναι μόνο μια μερική νίκη. Είναι όμως μια αρχή, και τώρα καλούν τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες και τους στοχαστές να αγκαλιάσουν τον ευρύτερο ορισμό της φύσης, με την ελπίδα ότι τελικά θα επικρατήσει.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 12:52

Σχετικά Άρθρα

  • Forest bathing: Όλα τα οφέλη μιας φθινοπωρινής βόλτας στη φύση
    Forest bathing: Όλα τα οφέλη μιας φθινοπωρινής βόλτας στη φύση

    Ανακαλύψτε τα οφέλη του forest bathing και του τρόπου που βελτιώνει την υγεία μας τη φθινοπωρινή περίοδο - Μια βαθύτερη εμπειρία στη φύση που ενισχύει την ψυχική και σωματική υγεία μας

    Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του ένα μοναδικό χρώμα και ατμόσφαιρα που μας προσκαλεί να απολαύσουμε τη φύση. Ένας τρόπος για να συνδεθούμε βαθύτερα με το φυσικό περιβάλλον είναι μέσω της πρακτικής του forest bathing. Πρόκειται για μια ιαπωνική παράδοση, γνωστή και ως shinrin-yoku, που επικεντρώνεται στη συνειδητή εμπειρία της φύσης, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία.

    Η φθινοπωρινή περίοδος προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για forest bathing. Οι αλλαγές στα χρώματα των φύλλων δημιουργούν μαγευτικά τοπία, ενισχύοντας αυτό που βλέπουμε μέσω των μοναδικών εικόνων. Οι ήχοι των φύλλων που θρυμματίζονται κάτω από τα πόδια και οι μυρωδιές της γης δημιουργούν μια πολυαισθητηριακή εμπειρία. Επιπλέον, οι πιο δροσερές θερμοκρασίες διευκολύνουν τον πιο αργό και ήρεμο περίπατο, ενθαρρύνοντας τη βαθύτερη αναπνοή και τη χαλάρωση.

    Το forest bathing περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες που ενισχύουν την επαφή με τη φύση, όπως ήσυχες βόλτες σε δάση και το άκουσμα των φυσικών ήχων, την επαφή με μυρωδιές και εικόνες. Η πρακτική αυτή πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 και έκτοτε έχει κερδίσει δημοτικότητα παγκοσμίως. Σήμερα, πολλές έρευνες δείχνουν ότι το forest bathing μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους, στην αύξηση της ευεξίας και στη βελτίωση της γενικής υγείας.

    Ποια είναι τα οφέλη

    Σύμφωνα με τον Δρ. Qing Li, πρόεδρο του Ιαπωνικού Συλλόγου Forest Therapy, «η επαφή με τη φύση βοηθά στη μείωση των επιπέδων του στρες και στην αύξηση της ευτυχίας». Έρευνες έχουν δείξει ότι το forest bathing μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και να ενισχύσει την παραγωγή ενδορφινών, γνωστών ως «ορμόνες της ευτυχίας».

    Η αίσθηση ηρεμίας που προσφέρει η φύση μπορεί να έχει καταλυτική επίδραση στη διάθεση και στην ψυχική υγεία. Ένας άλλος ειδικός, ο Δρ. David Strayer από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, υπογραμμίζει: «η απομάκρυνση από τις τεχνολογικές παρεμβολές και η πλήρης εμβάθυνση στη φύση μάς επιτρέπει να ανακτήσουμε τη συγκέντρωσή μας και να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά μας».

    Η έρευνα έχει δείξει ότι το forest bathing δεν προσφέρει μόνο ψυχικά οφέλη, αλλά έχει και θετικές επιδράσεις στο σώμα. Η έκθεση σε φυσικό περιβάλλον βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την πίεση του αίματος, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Τα φυτοχημικά, φυσικές ενώσεις που παράγουν τα δέντρα, ενισχύουν την ανοσία μας, αυξάνοντας την παραγωγή των «φυσικών φονικών κυττάρων» του οργανισμού.

    Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούν το forest bathing αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας. Σύμφωνα με τη Δρα M. R. Thompson, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, «ο αέρας στο δάσος είναι γεμάτος αρνητικά ιόντα, που σχετίζονται με την τόνωση της διάθεσης και της ευεξίας».

    Η πρακτική του forest bathing προσφέρει πολλαπλά οφέλη, ειδικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Αν αυτή τη χρονική περίοδο επιλέξετε να εξερευνήσετε τα δάση, θυμηθείτε ότι κάθε βόλτα είναι μια ευκαιρία να επωφεληθείτε από τα δώρα της φύσης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η απλή δραστηριότητα που φροντίζει την ψυχική υγεία – Χρειάζεστε μόνο 10’
    Η απλή δραστηριότητα που φροντίζει την ψυχική υγεία – Χρειάζεστε μόνο 10’

    Πρόκειται για κάτι που όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να κάνουν, επομένως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μην μετατρέψετε αυτή τη δραστηριότητα σε καθημερινή σας συνήθεια

    Η ψυχική υγεία έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο της προσοχής των ανθρώπων, που δείχνουν να μην καταλήγουν σε μια αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του άγχους και όλων των δύσκολων συναισθημάτων που τους ταλαιπωρούν. Κι όμως, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Ecopsychology, η λύση μπορεί να είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παραμονή στη φύση για μόλις 10 λεπτά μπορεί να αποφέρει σημαντικά βραχυπρόθεσμα οφέλη στην ψυχική υγεία ενηλίκων που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες. Αυτή η ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φυσικό περιβάλλον στην ψυχική υγεία.

    Η θεραπευτική δύναμη της φύσης

    Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η παραμονή στη φύση μπορεί να μειώσει το άγχος, να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και να βελτιώσει τη διάθεση. Παρ’ όλα αυτά, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συχνά παραβλέπουν τη σημασία της επαφής με τη φύση ως θεραπευτικής παρέμβασης, σημειώνει η Joanna Bettmann, καθηγήτρια στο Κολέγιο Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Στόχος μας, λοιπόν, ήταν να αναδείξουμε αυτή τη λύση και να παρέχουμε καθοδήγηση στους επαγγελματίες υγείας».

    Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε σχολαστικά 14.168 μελέτες, περιορίζοντας τελικά την εστίασή τους σε 45 μελέτες και 1.492 ενήλικες συμμετέχοντες με διαγνωσμένες ψυχικές ασθένειες. Οι μελέτες περιλάμβαναν ένα εύρος εμπειριών στη φύση, από δομημένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, έως ελεύθερο χρόνο σε φυσικά περιβάλλοντα. Ο χρόνος παραμονής των συμμετεχόντων στη φύση διέφερε από μελέτη σε μελέτη, με ορισμένους να περνούν μόλις 10 λεπτά σε κάποιο πάρκο της πόλης και άλλους να να αφιερώνουν αρκετές ημέρες σε καθηλωτικές εμπειρίες στην άγρια φύση. Ανεξάρτητα, όμως, από τη διάρκεια ή το μοτίβο της επαφής με τη φύση, όλες οι μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στο φυσικό περιβάλλον είχε θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία.

    «Δέκα λεπτά στο αστικό φυσικό περιβάλλον είναι ένας επιτεύξιμος στόχος, ακόμη και για όσους δεν έχουν το χρόνο, τους πόρους, το ενδιαφέρον ή τον εξοπλισμό για κάτι περισσότερο», επεσήμαναν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας την προσβασιμότητα και την πρακτικότητα των εμπειριών στα αστικά φυσικά περιβάλλοντα.

    Προχωρώντας περαιτέρω την ανάλυσή τους, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι τη μεγαλύτερη θετική επίδραση έδειξαν να έχουν οι υδάτινοι υπαίθριοι χώροι -ποτάμια, λίμνες, ωκεανοί- καθώς και οι δραστηριότητες όπως η κατασκήνωση, η γεωργία και η κηπουρική. Ωστόσο, οι αστικοί χώροι πρασίνου, τα βουνά και τα δάση συνέβαλαν επίσης σημαντικά στην ψυχική ευημερία.

    «Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί υπαίθριοι χώροι απέδωσαν θετικά αποτελέσματα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των χώρων πρασίνου στο φυσικό, αλλά και στο δομημένο περιβάλλον μας», δήλωσε η δρ. Bettmann. «Η σχέση μεταξύ φύσης και ψυχικής υγείας είναι παντού. Τα ευρήματά μας συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση αυτής της σχέσης», σχολίασε από την πλευρά της η ερευνήτρια Dorothy Schmalz από το Τμήμα Πάρκων, Αναψυχής και Τουρισμού του Κολλεγίου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

    «Είμαστε περιτριγυρισμένοι από όλους αυτούς τους εξαιρετικούς φυσικούς πόρους. Το να έχουμε αυτού του είδους τις γνώσεις για το ρόλο του φυσικού περιβάλλοντος στη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε υγιείς διανοητικά, σωματικά και συναισθηματικά», κατέληξε η δρ. Bettmann.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τα 60′ που προσφέρουν ψυχική ισορροπία στα παιδιά
    Τα 60′ που προσφέρουν ψυχική ισορροπία στα παιδιά

    Για να προσφέρουμε στα παιδιά ψυχική ηρεμία, αρκεί να αφήσουμε για λίγο πίσω τη φασαρία της πόλης και να αφεθούμε μαζί τους στη μαγεία της φύσης

    Άγχος σε σημείο να χάνουν τον ύπνο τους δεν αισθάνονται πλέον μόνο οι ενήλικες, αλλά και αρκετά παιδιά, όπως συμπέρανε προσφάτως μια μελέτη. Ειδικά, όμως όταν πρόκειται για τα παιδιά, οι λύσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση είναι λίγο πιο περίπλοκες. Κι όσο κι αν είναι εύκολο να μειώσουμε απλά τον χρόνο που περνούν πίσω από μια οθόνη, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης συνιστά να αντικαταστήσουμε απλά μία από αυτή την ώρα με μία ώρα κοντά στη φύση.

    Ειδικότερα, η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Environment International, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που περνούσαν καθημερινά έστω 60 λεπτά στη φύση είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη ήταν περισσότερα για τα παιδιά από κατώτερα οικονομικά στρώματα, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της συμπεριφοράς και των κοινωνικών δεξιοτήτων.

    Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση του φυσικού περιβάλλοντος για ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, ήταν εξίσου ωφέλιμη με τη χρήση αυτών των χώρων για πιο έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο.

    Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων, οι ερευνητές καλούν σε συλλογικές προσπάθειες μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και διαφορετικών φορέων και των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλή πρόσβαση σε ασφαλείς, υψηλής ποιότητας φυσικούς χώρους σε υποβαθμισμένες περιοχές. Τονίζουν επίσης τη σημασία της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη της παραμονής στη φύση για την υγεία.

    Η φύση στο επίκεντρο

    Δεδομένου του αυξανόμενου άγχους των παιδιών και την αντίστοιχη απομάκρυνση από τα φυσικά περιβάλλοντα λόγω της αστικοποίησης, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φύση επηρεάζει την ευημερία των παιδιών δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν τυχόν συσχετίσεις φύσης-υγείας στα παιδιά έχουν αναδείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μελέτες συχνά μετρούν την έκθεση στη φύση ως τα φυσικά περιβάλλοντα που βρίσκονταν κοντά στο σπίτι ή με βάση τις εκτιμήσεις των γονέων, οι οποίες δεν μετρούν με ακρίβεια την άμεση επαφή των παιδιών από τη φύση.

    Για να φτάσουν στα αποτελέσματά τους οι ερευνητές χωρίς αυτά τα ζητήματα, χρησιμοποίησαν GPS και παρακολούθηση της κίνησης των παιδιών με ένα επιταχυνσιόμετρο, προκειμένου να μετρήσουν τον πραγματικό χρόνο των παιδιών στη φύση κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Προσδιόρισαν επίσης αν τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τη φύση για έντονες δραστηριότητες, όπως τα αθλήματα, ή για πιο ήρεμες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή η χαλάρωση. Στη συνέχεια, η ψυχική υγεία των παιδιών αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου και συσχετίστηκε με τον χρόνο που αφιέρωναν στη φύση.

    Η Δρ Fiona Caryl, επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε σχετικά με την έρευνα: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ενθάρρυνση των παιδιών να περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση θα μπορούσε να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για την υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας. Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε ασθενέστερα οικονομικά θέση φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από το χρόνο στη φύση σε σχέση με τους ευνοημένους συνομηλίκους τους».

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Το φυσικό αγχολυτικό που δρα σε 20′
    Το φυσικό αγχολυτικό που δρα σε 20′

    Είναι το πιο φτηνό και υγιεινό αγχολυτικό που μπορείτε να βρείτε, αξιοποιήστε το!

    Περνώντας τουλάχιστον 20 λεπτά της μέρας σας σε ένα μέρος που σας φέρνει κοντά στη φύση είναι αρκετό για να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα σας. Αυτό είναι το εύρημα μελέτης που κατέδειξε για πρώτη φορά την αποτελεσματική αγχολυτική δράση της υπαίθριας φυσικής εμπειρίας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology.

    «Γνωρίζουμε πως περνώντας χρόνο στη φύση μειώνει το στρες που βιώνουμε, αλλά μέχρι τώρα ήταν ασαφές πόσο συχνά πρέπει να το κάνουμε και για πόσο χρόνο, ή ακόμα και ποιο είδος φυσικής εμπειρίας μας ωφελεί», εξήγησε η Δρ. Mary Carol Hunter, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    «Η μελέτη μας δείχνει ότι για την αποτελεσματική μείωση της κορτιζόλης, της κατεξοχήν ορμόνης του στρες, πρέπει να ξοδέψετε 20 έως 30 λεπτά καθιστοί ή περπατώντας σε ένα χώρο που φέρνει μία αίσθηση φύσης».

    Ένα δωρεάν και φυσικό «φάρμακο» για το στρες

    Τα… χάπια φύσης θα μπορούσαν να είναι η πιο φθηνή λύση για να μειώσουμε τις αρνητικές επιδράσεις στην υγεία που προκαλεί ο σημερινός αστικός τρόπος ζωής στον οποίο κυριαρχούν οι οθόνες. Η Δρ. Hunter και οι συνεργάτες της σχεδίασαν ένα πείραμα το οποίο θα μπορούσε να δώσει μία ρεαλιστική εκτίμηση για την αποτελεσματική δόση του φυσικού αγχολυτικού.

    Για μία περίοδο οχτώ εβδομάδων ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να λάβουν ένα «χάπι φύσης» διάρκειας περίπου 10 λεπτών ή περισσότερο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Τα επίπεδα κορτιζόλης τους, μετρήθηκαν μία φορά κάθε δύο βδομάδες με λήψη δείγματος σάλιου που λήφθηκε πριν και μετά από την έκθεση στη φύση.

    «Οι συμμετέχοντες μπορούσαν ελεύθερα να επιλέξουν ποια ώρα της μέρας, για πόσο και πού θα βίωναν την εμπειρία της φύσης, κάτι που ορίζεται ως οποιοσδήποτε εξωτερικός χώρος κατά τη γνώμη του συμμετέχοντα μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί σαν να πήγε στην εξοχή.

    Υπήρχαν ελάχιστοι περιορισμοί για να μειωθούν οι παράγοντες που είναι γνωστό ότι προκαλούν στρες: Η εξόρμηση να γίνει πριν νυχτώσει, οι συμμετέχοντες να μην αθλούνται και να αποφύγουν τα κοινωνικά δίκτυα, το ίντερνετ, τις τηλεφωνικές κλήσεις, τις συζητήσεις και το διάβασμα.

    «Επιτρέποντας την προσωπική ευελιξία στο πείραμα μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε την βέλτιστη διάρκεια του «φυσικού αγχολυτικού», χωρίς να παίζει ρόλο πότε ή πού είχε «ληφθεί».

    Το πείραμα ήταν καινοτόμο και σε άλλους παράγοντες

    «Λάβαμε υπόψιν τις καθημερινές μεταβολές στα επίπεδα στρες κάθε συμμετέχοντος συλλέγοντας τέσσερα δείγματα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια λήψης του «φυσικού αγχολυτικού», λέει η Hunter. «Αυτό μας επέτρεψε επίσης να ανακαλύψουμε και να υπολογίσουμε την διαρκή πτώση των επιπέδων κορτιζόλης όσο κυλάει η μέρα, καθιστώντας την εκτίμηση της διάρκειας του φυσικού αγχολυτικού πιο αξιόπιστη».

    Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι μόλις 20 λεπτά «φυσικής εμπειρίας» ήταν αρκετά για να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης. Αλλά αν ξοδέψετε περισσότερο χρόνο, από 20 έως 30 λεπτά, τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται ακόμη περισσότερο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η ευχάριστη δραστηριότητα που αναζωογονεί το μυαλό και ενισχύει την προσοχή
    Η ευχάριστη δραστηριότητα που αναζωογονεί το μυαλό και ενισχύει την προσοχή

    Νέα μελέτη συμβάλλει στην απόδειξη αυτού που οι Αμερικανοί συγγραφείς Τζον Μιούιρ και Χένρι Ντέιβιντ Θορώ προσπάθησαν να διδάξουν πριν από 150 και πλέον χρόνια: Ο χρόνος που περνάει κάποιος στη φύση κάνει καλό στην καρδιά και την ψυχή

    Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, οι Αμερικανοί συγγραφείς John Muir και Henry David Thoreau αναφέρθηκαν στις αναζωογονητικές επιδράσεις της φύσης στην ανθρώπινη υγεία. Σήμερα, οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Utah, Amy McDonnell και David Strayer παρέχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την πεποίθηση. Η έρευνά τους, που επικεντρώνεται στο πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στην επαφή του με τη φύση, χρησιμοποιεί την ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) για να παρακολουθήσει την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στις γνωστικές λειτουργίες.

    Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, αποκαλύπτει ότι ένας περίπατος στη φύση ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες που σχετίζονται με τον εκτελεστικό έλεγχο, ξεπερνώντας ακόμη και τα οφέλη της άσκησης. Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο όγκο επιστημονικών δεδομένων, που υποστηρίζουν ότι το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει θετικά τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία. Η νέα ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου, «Nature and Human Health Utah» διερευνά περαιτέρω αυτή τη σύνδεση και αναζητά τρόπους ενσωμάτωσης της φύσης στη σύγχρονη ζωή.

    Η θεωρία της βιοφιλίας -μια υπόθεση που υποδηλώνει μια έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για επαφή με τη φύση- στηρίζει αυτή την έρευνα. Ο δρ. Strayer, καθηγητής ψυχολογίας, επισημαίνει την έντονη αντίθεση μεταξύ των αναζωογονητικών ιδιοτήτων της φύσης και του άγχους της αστικής ζωής, που μαστίζεται από την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας και χαρακτηρίζεται από περισπασμούς. Η προηγούμενη εργασία του σχετικά με τις επιπτώσεις της πολυδιεργασίας και της χρήσης κινητών τηλεφώνων έχει ήδη κερδίσει εθνική αναγνώριση.

    Στη μελέτη του 2022, που αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της δρ. McDonnell στο εργαστήριο εφαρμοσμένης νόησης του δρ. Strayer, συμμετείχαν 92 συμμετέχοντες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν έναν 40λεπτο περίπατο, είτε στον κήπο Red Butte Garden του πανεπιστημίου, είτε σε μια αστική ιατρική πανεπιστημιούπολη. Πριν από τον περίπατο, οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν μια σειρά από απαιτητικές γνωστικές εργασίες που τους ζήτησαν οι ερευνητές, με στόχο να εξαντλήσουν τα αποθέματα προσοχής τους. Οι επακόλουθες δοκιμές έδειξαν ότι όσοι περπάτησαν στη φύση εμφάνισαν βελτιωμένη εκτελεστική προσοχή, σε αντίθεση με όσους περπάτησαν στο αστικό περιβάλλον.

    Δεδομένου του ότι αξιοποίησε την ηλεκτροεγκεφαλογραφία, η μελέτη αυτή παρέχει πιο αντικειμενικές πληροφορίες για την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η ηλεκτροεγκεφαλογραφία, που αξιοποιεί ένα καπέλο εφοδιασμένο με ηλεκτρόδια, προσέφερε λεπτομερείς εγκεφαλικούς χάρτες, που αναδεικνύουν τρεις πτυχές της προσοχής: την εγρήγορση, τον προσανατολισμό και τον εκτελεστικό έλεγχο.

    Τα ευρήματα έδειξαν ότι, ενώ η εγρήγορση και ο προσανατολισμός ήταν παρόμοιες και στις δύο ομάδες, εκείνοι που περπατούσαν στη φύση παρουσίασαν ενισχυμένο εκτελεστικό έλεγχο, μια βασική λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού, που είναι υπεύθυνη για σύνθετα γνωστικά καθήκοντα.

    Οι δρ. McDonnell και δρ. Strayer σκοπεύουν να εξελίξουν την έρευνά τους, για να προσδιορίσουν τις πιο ευεργετικές φυσικές συνθήκες και τον απαιτούμενο χρόνο έκθεσης για βέλτιστα γνωστικά οφέλη. Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα παρέχουν κίνητρο για την ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος στα αστικά τοπία, με στόχο την ενδυνάμωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, με τον δρ. Strayer να τονίζει την αναζωογονητική δύναμη της φύσης στην αντιμετώπιση της υπερδιέγερσης της σύγχρονης ζωής.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πώς επιδρούν τα φυτά και η φύση στην αίσθηση μοναξιάς
    Πώς επιδρούν τα φυτά και η φύση στην αίσθηση μοναξιάς

    Τι παρατήρησαν οι ερευνητές για τη σχέση φυτών και μοναξιάς.

    Η μοναξιά ορίζεται ως η «αντιλαμβανόμενη αίσθηση αποσύνδεσης από τους άλλους». Η μοναξιά είναι δυσάρεστη συναισθηματική απάντηση στην αντιληπτή απομόνωση. Η μοναξιά περιγράφεται επίσης ως ένας ψυχολογικός μηχανισμός που παρακινεί τα άτομα να αναζητήσουν κοινωνικές συνδέσεις.

    Συχνά συνδέεται με μια ανεπιθύμητη έλλειψη σύνδεσης και οικειότητας. Ως συναίσθημα, μπορεί να γίνει αισθητή ακόμη και όταν περιβάλλεται από άλλους ανθρώπους. Τα αίτια της μοναξιάς είναι ποικίλα. Περιλαμβάνουν κοινωνικούς, ψυχικούς, συναισθηματικούς, ακόμα και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

    Δεν μου είναι άγνωστο το αίσθημα της μοναξιάς – ζω 600 μίλια μακριά από την οικογένειά και αρκετούς από τους φίλους μου – αλλά καθώς ξέρω ότι οι δικοί μου άνθρωποι είναι εκεί για μένα (αν και μακριά), δεν πιάνω τον εαυτό μου να αισθάνεται μοναξιά. Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ο σύντροφός μου ήταν καλεσμένος σε ένα εορταστικό δείπνο στο σπίτι ενός φίλου. Εγώ δεν ήμουν καλεσμένη, και αυτό με ενόχλησε μόνο όταν έμαθα ότι εκτός από μερικούς εργένηδες, στο δείπνο ήταν καλεσμένα και μερικά ζευγάρια. Επειδή οι προσδοκίες μου (να προσκληθώ) δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα (με το να μην προσκληθώ), ένιωσα αποκλεισμένη και έμεινα στο σπίτι, νιώθοντας μοναξιά.

    Η μοναξιά είναι κάτι περισσότερο από ένα θλιβερό συναίσθημα – έχει βαθιές και αρνητικές επιπτώσεις στην ατομική και κοινωνική υγεία. Η χρόνια μοναξιά αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου κατά 45% – περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την παχυσαρκία, το κάπνισμα ή την κατάχρηση αλκοόλ.

    Η σχετική βιβλιογραφία είναι σαφής: «η μοναξιά έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας, εγκεφαλικού επεισοδίου, κατάθλιψης, άγχους και πρόωρου θανάτου». Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μοναξιά έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία από την παχυσαρκία ή τη σωματική αδράνεια, ενώ μια μελέτη έδειξε ότι το αίσθημα της κοινωνικής αποσύνδεσης έχει παρόμοιο αντίκτυπο στην υγεία με το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα.

    Καθώς η μοναξιά προβλέπει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες υγείας και τα άτομα να εντοπίζουν τους παράγοντες κινδύνου για τη μοναξιά. Πιστεύω, ωστόσο, ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να εντοπίζονται οι προστατευτικοί παράγοντες για τη μοναξιά. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε ισχυρές και ποικίλες στρατηγικές που να προστατεύουν τους ανθρώπους από το να αισθάνονται μοναξιά εξαρχής.

    Το να βρίσκομαι κοντά στη φύση, και ειδικότερα στα φυτά, είναι κάτι που κάνω εδώ και καιρό για να καταπραΰνω τα συναισθήματα θλίψης και μοναξιάς. Πριν από χρόνια βρήκα μια καρτ-ποστάλ σε ένα παλαιοπωλείο στο Ψυρρή που έγραφε: «Σας στέλνω τα δέντρα και το δάσος». Την αγόρασα, την έβγαλα μερικές φωτοτυπίες και ενίοτε είτε τη χαρίζω, είτε τη στέλνω σε φίλους που ζορίζονται και έχουν ανάγκη από φροντίδα και συναισθηματική στήριξη – για μένα, το να στέλνεις σε κάποιον «τα δέντρα και το δάσος» έχει την ίδια αξία με την παρηγορητική δύναμη μιας μεγάλης ζεστής αγκαλιάς.

    Κάτι που επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Το 2021 δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology μια τετραετής μελέτη σε 8.049 κατοίκους της Αυστραλίας. Οι ερευνητές παρατήρησαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης μοναξιάς μεταξύ των ανθρώπων που είχαν πρόσβαση σε πράσινο σε απόσταση ενός μιλίου από το σπίτι τους, ειδικά για τους ανθρώπους που ζούσαν μόνοι τους. Η μελέτη αυτή υπέδειξε επίσης ότι η επίτευξη κάλυψης αστικού πρασίνου σε ποσοστό 30% της συνολικής έκτασης θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα μοναξιάς έως και 26%.

    Έρευνες σχετικά με το πράσινο και τη μοναξιά τείνουν να επικεντρώνονται στα πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους πρασίνου ως μηχανισμούς που επιτρέπουν την κοινωνική σύνδεση, τις τυχαίες συναντήσεις και τις αλληλεπιδράσεις που ενισχύουν την αίσθηση του ανήκειν. Οι χώροι πρασίνου μπορούν επίσης να προσφέρουν μια αισθητική εμπειρία (με άλλα λόγια: είναι όμορφοι και το να βρίσκεσαι γύρω από όμορφα πράγματα δημιουργεί αυτόματα κι ένα ωραίο συναίσθημα) και μια φυγή από τα προβλήματα και τις απαιτήσεις της ζωής, γεγονός που βελτιώνει τη διάθεση. Αυτοί οι ίδιοι χώροι μπορούν να λειτουργήσουν αναζωογονητικά – τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά, καθώς και ανασταλτικά για τις βλαβερές επαναλαμβανόμενες σκέψεις που μπορούν να οδηγήσουν στο σκοτεινό υπόγειο της κατάθλιψης.

    Στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για την αστική φύση και την ψυχική υγεία, υπάρχουν δεκάδες καταγραφές από κηπουρούς που μιλάνε για το πώς η φροντίδα των φυτών τους δίνει την αίσθηση μιας ευθύνης: οι κηπουροί αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως γονέα και τα φυτά ως παιδιά τους. Η διαδικασία της φροντίδας των φυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση, για τους κηπουρούς είναι ωστόσο ανταποδοτική, ικανοποιητική και ευχάριστη.

    Η καλλιέργεια μιας «περιβαλλοντικής αίσθησης του τόπου» πάει να πει ότι κάποιος ασχολείται με τη διαμόρφωση του τόπου μέσα από ένα φακό που βασίζεται στη φύση. Η έννοια αυτή, που ονομάζεται επίσης οικολογική νοηματοδότηση τόπου, τοποθετεί τα οικοσυστήματα, τα δέντρα, τα πάρκα, τα φυτά, τους χώρους πρασίνου ή οτιδήποτε σχετίζεται με τη φύση στο επίκεντρο του γιατί βρίσκουμε νόημα σε έναν τόπο ή τον συνδέουμε με συναισθήματα, ανθρώπους κι αναμνήσεις.

    Περνάω από αυτά τα δέντρα πολλές φορές την ημέρα. Καθ’ οδόν για τη δουλειά, για το μανάβικο, για να βρω φίλους, όταν περπατάω μόνη μου, κατά την περίοδο της πανδημίας, και μετά από χωρισμούς ή σε περιόδους χαράς και ξεγνοιασιάς. Θα με πιστεύατε όμως αν σας έλεγα αυτοί οι φοίνικες δεν βρίσκονται στο δρόμο μου για κανένα από αυτά τα μέρη; Ότι ουσιαστικά βγαίνω από το δρόμο μου (έστω και λίγο) ώστε να αδράξω την ευκαιρία να κοιτάξω αυτές τις πανέμορφες γιγαντιαίες Ουασινγκτόνιες που βρίσκονται στην είσοδο του Εθνικού Κήπου; Αγαπώ αυτά τα δέντρα, γιατί από τη μια, η ανατολίτικη μαγεία τους μου θυμίζει την πόλη που μεγάλωσα – τη Λευκωσία, και, από την άλλη, η παρουσία τους, έχει εμβαθύνει τη σύνδεσή μου με την Αθήνα, καθώς και με τη γειτονιά μου και τη φύση γενικότερα.

    Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πράσινες υποδομές, όπως τα δέντρα και οι κήποι, μπορούν να λειτουργήσουν ανακουφιστικά και παρηγορητικά. Ομοίως, τα φυτά και άλλα φυσικά στοιχεία μπορούν επίσης να προσφέρουν «εμπειρίες που προσφέρουν ζωή» ή ακόμη (και μου αρέσει πολύ αυτή η διατύπωση) «τη χαρά μιας ζεστής αγκαλιάς».

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί κανείς να βιώσει τα ψυχολογικά οφέλη που προσφέρουν τα φυτά και η φύση και μέσα στο σπίτι, είτε κοιτάζοντας από το παράθυρο ένα πάρκο ή ένα πράσινο μπαλκόνι είτε ακόμη και φροντίζοντας φυτά εσωτερικού χώρου.

    Ανεξάρτητα από το μέσο, η καλλιέργεια μιας βαθύτερης σχέσης με τη φύση μπορεί να καταπολεμήσει τη μοναξιά, να μετριάσει την κοινωνική απομόνωση και να προάγει τη συνολική ευεξία. Βρείτε λοιπόν ένα δέντρο στη γειτονιά σας ή επενδύστε σε ένα φυτό εσωτερικού χώρου και παρέχετέ του φροντίδα. Παρακολουθήστε το να μεγαλώνει και να αλλάζει στην πάροδο του χρόνου. Αντιμετωπίστε το σαν φίλο ή σαν παιδί σας και δώστε του αγάπη. Σας υπόσχομαι ότι ως αντάλλαγμα, θα σας αγαπήσει κι αυτό.

    Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο olafaq.gr.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ευτυχία, καθαρό μυαλό, ήρεμος ύπνος και λιγότερο άγχος: Αυτό είναι το μυστικό για να τα απολαύσετε
    Ευτυχία, καθαρό μυαλό, ήρεμος ύπνος και λιγότερο άγχος: Αυτό είναι το μυστικό για να τα απολαύσετε

    Νιώθετε τελευταία ότι θέλετε να πάρετε τα βουνά; Μια νεότερη μελέτη σας προτρέπει να το κάνετε, όχι μόνο για το καλό της υγείας σας, αλλά και για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της ευεξίας

    Επιστροφή στη φύση συνιστά νεότερη μελέτη, εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια συνολική ποιότητα ζωής με υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με μελέτη σε 2.000 ενήλικες με τη συμμετοχή του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) και του OnePoll, διαπιστώθηκε πως όσοι περνούσαν περισσότερο χρόνο στη φύση ήταν πιο υγιείς, πιο δραστήριοι και πιο παραγωγικοί. Ειδικότερα, οι 20 ή και περισσότερες ώρες στο ύπαιθρο συνέβαλε έως και 41% περισσότερο στην παραγωγικότητα, σε σύγκριση με τα άτομα που περνούσαν λιγότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα σε χώρους πρασίνου.

    Τα τρία τέταρτα όλων των ενηλίκων υποστήριξαν ότι ο χρόνος στη φύση ή σε χώρους πρασίνου τους έδωσε «ενέσεις» ευτυχίας, κρατώντας τους σε εγρήγορση όλη την ημέρα – ένα συναίσθημα που βιώνει το 92% εκείνων που περνούν τον περισσότερο χρόνο έξω. Εν τω μεταξύ, το 79% δήλωσε ότι τους κάνει επίσης να αισθάνονται πιο υγιείς και πιο ενεργητικοί.

    Ως προς τα συνολικά οφέλη, το καθαρότερο μυαλό (44%), ο πιο ήρεμος ύπνος (28%) και το αίσθημα λιγότερου άγχους (38%) είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων οφελών για την υγεία που ανέφεραν οι άνθρωποι μετά την παραμονή τους σε φυσικούς χώρους, καθώς και η αίσθηση ότι αισθάνονται καλύτερα σωματικά και ψυχικά (70%). Αντίθετα, όσοι περνούσαν περισσότερο χρόνο από ό,τι θα ήθελαν σε εσωτερικούς χώρους, ένιωθαν συχνότερα υποτονικοί (37%), κουρασμένοι (25%) και απομονωμένοι (16%).

    Τα συγκεκριμένα στοιχεία ακολουθούν και επιβεβαιώνουν εκείνα μιας παλαιότερης μελέτης από το φιλανθρωπικό ίδρυμα The National Academy for Social Prescribing, η οποία διαπίστωσε ότι η επαφή με τη φύση θα μπορούσε να ωφελήσει θετικά μακροπρόθεσμα την υγεία και την ευημερία.

    Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι όσοι περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση, εκτός του ότι αισθάνονται πιο υγιείς, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν πιο φιλικές συμπεριφορές προς το περιβάλλον. Αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας πιο φυτικής διατροφής (18%), την επιλογή να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο αντί να οδηγούν (31%) και την ανακύκλωση (55%).

    Επιπλέον, το 54% δήλωσε ότι η στάση του απέναντι στο περιβάλλον έχει επηρεαστεί από το γεγονός ότι περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το 13% άρχισε ακόμη και να μαζεύει σκουπίδια στους περιπάτους του. Τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι το να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τους κάνει να φροντίζουν περισσότερο για την ευημερία τους, με το 46% να νιώθουν χαλαροί και το 42% να είναι πιο ήρεμοι και χαρούμενοι.

    Ως προς τα πράγματα που απολαμβάνει κάποιος όσο βρίσκεται στη φύση, σε αυτά περιλαμβάνεται ο καθαρός αέρας (64%), το τοπίο (47%) και η παρατήρηση των ζώων και της άγριας ζωής (46%). Επίσης, την παρατήρηση της αλλαγής των εποχών απολάμβανε το 35%, ενώ το 11% λάτρευε τη θαλπωρή που προσέφερε ένα ζεστό παλτό.

    Παρά την ικανοποίηση αυτή, όμως, από την επαφή με τη φύση, η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου αποτελούσε πρόβλημα για έναν στους δέκα, μειώνοντας έτσι δραστικά το χρόνο αυτόν. Ένα άλλο 19% ένιωθε ότι δεν είχε χρόνο να βγαίνει πιο συχνά έξω, ενώ το 8% δεν ένιωθε αρκετά ασφαλής.

    Τέλος, όσοι δεν περνούσαν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κάθε εβδομάδα, το 34% δήλωσε ότι η καλύτερη πρόσβαση σε μια περιοχή φυσικής ομορφιάς θα τους ενθάρρυνε να περνούν εκεί περισσότερο χρόνο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε πράσινους χώρους είναι νεότεροι κατά δυόμισι χρόνια
    Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε πράσινους χώρους είναι νεότεροι κατά δυόμισι χρόνια

    Στην πόλη, πάρκα και πράσινοι χώροι συμβάλλουν στην πτώση της θερμοκρασίας και προωθούν τη βιοποικιλότητα, όμως βοηθούν και στην επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

    Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε νησίδες πρασίνου είναι βιολογικά κατά μέσο όρο δυόμισι χρόνια νεότεροι σε σχέση με τους υπόλοιπους.

    «Η ζωή κοντά σε πράσινο βοηθά να διατηρούμαστε πιο νέοι σε σχέση με την πραγματική μας ηλικία», εξήγησε η Κιέζου Κιμ, βασική συντάκτρια της έρευνας, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο Northwestern.

    «Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψή μας θα έχει σημαντικές συνέπειες στον αστικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά την επέκταση του πρασίνου, την προώθηση της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό των ανισοτήτων στην υγεία», πρόσθεσε.

    Ήδη είχε εντοπιστεί η σύνδεση μεταξύ της ύπαρξης πρασίνου και της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας των ανθρώπων, καθώς και των χαμηλότερων ποσοστών θνησιμότητας. Οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι η σωματική άσκηση και οι κοινωνικές επαφές στα πάρκα διαδραμάτιζαν ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως μέχρι τώρα δεν ήταν ξεκάθαρο ότι τα ίδια τα πάρκα επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων.

    Ανισότητες

    Η Κιμ και οι συνάδελφοί της παρακολούθησαν περισσότερους από 900 ανθρώπους, λευκούς και μαύρους, σε τέσσερις αμερικανικές πόλεις (Μπέρμιγχαμ, Σικάγο, Μινεάπολη και Όκλαντ) για διάστημα 20 ετών, από το 1986 ως το 2006.

    Με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων, η ομάδα μέτρησε την απόσταση μεταξύ των κατοικιών των συμμετεχόντων και των χώρων πρασίνου. Επίσης εξέτασε δείγματα αίματος που πήρε από τους συμμετέχοντες την 15η και την 20η χρονιά της έρευνας προκειμένου να καθορίσει τη βιολογική τους ηλικία.

    Στη συνέχεια οι ερευνητές έφτιαξαν επιστημονικά μοντέλα για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα και έλαβαν υπόψη τους διάφορες μεταβλητές που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν, όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα, αν είναι καπνιστές ή όχι…

    Παρατήρησαν ότι τα άτομα τα σπίτια των οποίων είχαν γύρω τους 30% πρασίνου σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων ήταν κατά μέσο όρο νεότεροι βιολογικά κατά 2,5 χρόνια σε σχέση με αυτά που είχαν γύρω τους 20% πρασίνου.

    Ωστόσο τα οφέλη δεν ήταν ίδια για όλους.

    Οι μαύροι που ζούσαν κοντά σε πράσινο ήταν μόνο κατά ένα χρόνο νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία, ενώ οι λευκοί κατά τρία χρόνια.

    «Άλλοι παράγοντες όπως το στρες, η ποιότητα των πράσινων χώρων και διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα οφέλη», εξήγησε η Κιμ, ενώ πρόσθεσε ότι αυτές οι διαφορές θα πρέπει να εξεταστούν από άλλες έρευνες.

    Για παράδειγμα οι άνθρωποι που ζουν υποβαθμισμένες συνοικίες αποφεύγουν να συχνάζουν στα πάρκα εκεί, καθώς αυτά πολλές φορές χρησιμεύουν για παράνομες δραστηριότητες. Κατά συνέπεια τα οφέλη για την υγεία τους είναι μικρότερα.

    Οι επόμενοι επιστήμονες μπορεί να εξετάσουν τη σύνδεση μεταξύ των πράσινων χώρων και συγκεκριμένων συνεπειών για την υγεία των ανθρώπων, σημείωσε η Κιμ. Ο τρόπος με τον οποίο το πράσινο καθυστερεί τη γήρανση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, εξήγησε, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε απλώς ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ πρασίνου και νεότητας.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο