Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 22:57

Υποθαλάσσιο βουνό ψηλότερο από τον Όλυμπο ανακαλύφθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένα υποθαλάσσιο βουνό ψηλότερο από τον Όλυμπο ανακαλύφθηκε πρόσφατα και χαρτογραφήθηκε από ωκεανογράφους. Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, 1.448 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χιλής, έχει ύψος 3.109 μέτρα και αποτελεί μέρος μιας υποβρύχιας οροσειράς που φιλοξενεί σφουγγαρόκηπους, αρχαία κοράλλια και σπάνια θαλάσσια είδη.

Μια ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ωκεανών Σμιντ εξερεύνησε την περιοχή χρησιμοποιώντας το ερευνητικό σκάφος «Falkor (too)» κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 28 ημερών που ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα. Οι ερευνητές χαρτογράφησαν το βουνό χρησιμοποιώντας ένα σύστημα σόναρ κάτω από το κύτος του πλοίου.

«Τα ηχητικά κύματα κατεβαίνουν και αναπηδούν στην επιφάνεια, και μετράμε το χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψουν. Από αυτό παίρνουμε μια πολύ καλή ιδέα για την τοπογραφία του βυθού», δήλωσε η Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του ινστιτούτου.

«Είναι σημαντικό, διότι προς το παρόν μόνο το 26% περίπου του βυθού έχει χαρτογραφηθεί με τέτοια ανάλυση. Και ο θαλάσσιος πυθμένας καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας».

Οι ωκεανογράφοι εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 υποθαλάσσια βουνά που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα σε ύψος, σε όλο τον κόσμο. Παρέχουν σημαντικά ενδιαιτήματα για μια ποικιλία ειδών.

Το πρόσφατα χαρτογραφημένο βουνό είναι μεγαλύτερο από τον Όλυμπο, που έχει ύψος 2.918 μέτρα, μικρότερο από το όρος Φούτζι της Ιαπωνίας, που έχει ύψος 3.776 μέτρα, και σχεδόν τετραπλάσιο από το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το 830 μέτρων Burj Khalifa του Ντουμπάι.

Χταπόδι – φάντασμα και «τέρατα – σπαγγέτι»

Χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο ρομπότ, η ομάδα εξερεύνησε μια από τις κορυφογραμμές του βουνού, βρίσκοντας μια περιοχή πλούσια σε θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν ένα χταπόδι Casper (που ονομάστηκε έτσι από την ομοιότητα με το φαντασματάκι των κινουμένων σχεδίων, αλλά δεν έχει ακόμα επίσημη επιστημονική σημασία), σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αυτό το κεφαλόποδο που ζει σε μεγάλα βάθη έχει παρατηρηθεί στον νότιο Ειρηνικό. Εντόπισαν επίσης δύο σπάνια σιφωνοφόρα Bathyphysa, τα οποία εξαιτίας της εμφάνισής τους αποκαλούνται ανεπίσημα «ιπτάμενα τέρατα – σπαγγέτι».

Η ομάδα κατέγραψε επίσης τα πρώτα πλάνα από ένα ζωντανό καλαμάρι Promachoteuthis, γνωστό μόνο από μερικά συλλεχθέντα δείγματα.

Αυτή ήταν η τρίτη αποστολή του ερευνητικού σκάφους φέτος στην κορυφογραμμή Nazca, η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Η περιοχή θα μπορούσε να είναι υποψήφια για την πρώτη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή ανοικτής θάλασσας στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα συνθήκη του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε το 2023 και βρίσκεται σε στάδιο επικύρωσης από τα κράτη, δήλωσε η Virmani.

«Σε όλες τις τρεις αποστολές, καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε και να εξερευνήσουμε 25 θαλάσσια όρη, που είναι αρκετά μεγάλος αριθμός», είπε. «Νομίζω ότι έχουμε κάποια καλά δεδομένα για να υποστηρίξουμε ότι πρόκειται για μια πραγματικά ενδιαφέρουσα περιοχή για προστασία».

Οι δύο προηγούμενες αποστολές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατέγραψαν 150 άγνωστα μέχρι τότε είδη. Επιπλέον 20 πιθανά νέα είδη συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης αποστολής.

Λεπτομέρειες για τα νεοανακαλυφθέντα είδη θα κοινοποιηθούν στην Απογραφή των Ωκεανών (Ocean Census), μια φιλόδοξη διεθνή συνεργασία για την καταγραφή της θαλάσσιας ζωής που κρύβεται στους ωκεανούς του κόσμου. Στόχος της είναι να εντοπίσει 100.000 άγνωστα είδη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα και να προστατεύσουν το οικοσύστημα της βαθιάς θάλασσας.

Με πληροφορίες από: Oceanographers find underwater mountain bigger than Mount Olympus by Katie Hunt, CNN

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 20:22

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιος είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ
    Ποιος είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ

    Ο τυφώνας Μίλτον, που σάρωσε τη Φλόριντα πριν από μερικές ημέρες, θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.

    Η νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ «χτυπήθηκε» από δύο ισχυρούς τυφώνες κατά τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή από τον τυφώνα Έλεν ο οποίος ήταν ο φονικότερος τυφώνας του Ατλαντικού Ωκεανού που έπληξε την ηπειρωτική χώρα, αλλά και από τον τυφώνα Μίλτον ο οποίος θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.

    Η κατηγοριοποίηση των τυφώνων

    Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να μετρηθεί η ένταση ενός τυφώνα: Είτε μετρώντας τη βαρομετρική πίεση της καταιγίδας – όσο χαμηλότερη είναι η πίεση, τόσο ισχυρότερη είναι η καταιγίδα – είτε χρησιμοποιώντας την κλίμακα ανέμων Σαφίρ-Σίμπσον. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Μίλτον από την «κατηγορία 1» αναβαθμίστηκε στην «κατηγορία 5» μέσα σε μόλις 12 ώρες.

    Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, όπως αναφέρεται στο IFLScience, είναι μια κλίμακα που εκτείνεται από το ένα έως το πέντε, με το πέντε να είναι ο ισχυρότερος τύπος τυφώνα – αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Χέρμπερτ Σαφίρ, έναν σύμβουλο μηχανικό που ζούσε στη Φλόριντα, και τον Ρόμπερτ Σίμπσον, τότε διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.

    «Ο Σαφίρ άρχισε να εργάζεται πάνω στην κλίμακα το 1969, αφού η εργασία του σε μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών η οποία είχε ασχοληθεί με την πρόληψη ζημιών σε κατοικίες χαμηλού κόστους, δεν κατέληξε σε καμία επιλογή για την ποσοτικοποίηση των ζημιών από τυφώνες», είχε εξηγήσει το 2020 ο μετεωρολόγος του Weather Channel, Τζόναθαν Μπέλες, προσθέτοντας: «Η πρώτη έκδοση της κλίμακας εμφανίστηκε το 1972».

    Αν και η κλίμακα προσπαθούσε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να λάβει υπόψη λεπτομέρειες όπως το κύμα καταιγίδας και τις πλημμύρες, από το 2009 βασίζεται αποκλειστικά στη μέγιστη διατηρούμενη ταχύτητα του ανέμου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να γίνει αυτό.

    «Οι τιμές του κύματος καταιγίδας και οι σχετικές πλημμύρες εξαρτώνται από έναν συνδυασμό της έντασης, του μεγέθους, της κίνησης και της βαρομετρικής πίεσης της καταιγίδας, καθώς και από το βάθος των παράκτιων υδάτων και τα τοπικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά», έχει εξηγήσει σε ένα δελτίο Τύπου η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), σημειώνοντας: «Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του κύματος καταιγίδας μπορεί να είναι σημαντικά εκτός των ορίων που προτείνονται στην αρχική κλίμακα».

    Σήμερα, η κλίμακα έχει ως εξής: Ένας τυφώνας κατηγορίας 1 έχει ανέμους που φτάνουν από τα 119 έως τα 153 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 2 κυμαίνεται από τα 154 έως τα 177 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 3 φτάνει από τα 178 έως 208 χιλιόμετρα την ώρα, οι τυφώνες κατηγορίας 4 έχουν ταχύτητες ανέμων από τα 209 έως τα 251 χιλιόμετρα την ώρα και η κατηγορία 5, που είναι η υψηλότερη κατηγορία, αφορά σε τυφώνες με ανέμους που ξεπερνούν τα 252 χιλιόμετρα την ώρα.

    Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον κατηγοριοποιεί τους τυφώνες σε πέντε επίπεδα με βάση την ταχύτητα των ανέμων τους
    Πηγή εικόνας: Χ | @IFLScience

    Ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει σημειωθεί ποτέ

    Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά αρχεία, ο τυφώνας Τιπ ήταν ο τρίτος σούπερ τυφώνας του 1979 στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέχρι σήμερα είναι ο μεγαλύτερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Μάλιστα, ο τυφώνας Τιπ μαινόταν, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για 20 συνεχόμενες ημέρες.

    Αναλυτικά, ο τυφώνας Τιπ, στις 12 Οκτωβρίου 1979 σημείωσε τη χαμηλότερη πίεση-ρεκόρ των 870 hPa. Όπως είναι αναμενόμενο, μία τόσο τεράστια και έντονη καταιγίδα προκάλεσε πάρα πολλές ζημιές, κυρίως στην Ιαπωνία, την οποία έπληξε απίστευτα, αφού είχε ήδη ξεπεράσει τη μέγιστη ισχύ της.

    «Ο τυφώνας ήταν ο πιο έντονος που έπληξε το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», είχε αναφέρει το AccuWeather σε ένα άρθρο του που είχε δημοσιευθεί το 2012, συμπληρώνοντας: «Ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους. Οι ακραίοι άνεμοι του τυφώνα Τιπ ανέτρεψαν μια δεξαμενή αποθήκευσης βενζίνης, προκαλώντας έκρηξη και πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα σε ένα στρατόπεδο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στο όρος Φούτζι. Εκτεταμένες πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 20.000 σπίτια στην Ιαπωνία, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Πολυώροφα κτήρια στο Τόκιο τραντάχτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους καθώς χτύπησε ο τυφώνας».

    Επισημαίνεται ότι ο τυφώνας Τιπ προκάλεσε τρελές ταχύτητες ανέμων, φτάνοντας ακόμη και στα 305 χιλιόμετρα την ώρα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ρώσος διασώθηκε μετά από 67 ημέρες περιπλάνησης στον Ειρηνικό
    Ρώσος διασώθηκε μετά από 67 ημέρες περιπλάνησης στον Ειρηνικό

    Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την διάσωση ενός άνδρα, ο οποίος περιπλανιόταν επί 67 ημέρες στα παγωμένα νερά του βορειοδυτικού Ειρηνικού.

    Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει έναν αδύνατο, γενειοφόρο άνδρα που φορούσε μπουφάν με κουκούλα και πορτοκαλί γιλέκο έκτακτης ανάγκης σε ένα ιστιοφόρο που έμοιαζε με καταμαράν και ύψωνε μια κόκκινη σημαία από ένα μικρό κοντάρι.

    «Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας επέζησε»

    «Στις 14 Οκτωβρίου, ένα σκάφος ανακαλύφθηκε στα ύδατα της Θάλασσας του Οχότσκ», ανέφεραν οι νομικές αρχές της Άπω Ανατολής της Ρωσίας στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, αναφερόμενες στα ύδατα που εκτείνονται σε 1,58 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα (610.000 τετραγωνικά μίλια).

    «Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας επέζησε», πρόσθεσε η περιφερειακή εισαγγελία που είναι επιφορτισμένη με τον χειρισμό θεμάτων μεταφορών. «Λαμβάνει ιατρική βοήθεια».

    Πού βρέθηκε το σκάφος

    Το σκάφος με τον άνδρα και τα πτώματα στο οποίο επέβαιναν εντοπίστηκε τελικά από ψαράδες κοντά στο χωριό Ουστ-Χαϊρούζοβο, στα ανοικτά των ακτών της χερσονήσου Καμτσάτκα, πρόσθεσε το πόστο.

    Το ρωσικό κανάλι SHOT Telegram ανέφερε ότι το σκάφος βρέθηκε περίπου 1.000 χιλιόμετρα (621 μίλια) από τον αρχικό του προορισμό.

    «Η επαφή μαζί τους χάθηκε»

    Οι αρχές δήλωσαν ότι δύο άνδρες, συνοδευόμενοι από τον 15χρονο γιο του ενός, απέπλευσαν στις 9 Αυγούστου από ένα ακρωτήριο στο Κράι Χαμπάροφσκ της περιοχής, με προορισμό την πόλη Όκα στη νήσο Σαχαλίνη. «Μετά από λίγο, η επαφή μαζί τους χάθηκε, η θέση τους παρέμεινε άγνωστη», πρόσθεσαν.

    Το κανάλι Baza Telegram που πρόσκειται στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας ανέφερε ότι ο επιζών, ηλικίας 46 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, αφού ο 49χρονος αδελφός του και ο έφηβος πέθαναν ενώ παρασύρονταν.

    Οι πολύμηνες έρευνες μετά το ναυάγιο του σκάφους αποδείχθηκαν άκαρπες, προστίθεται.

    Δείτε το βίντεο της διάσωσης

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκπέμπει «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό
    Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκπέμπει «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό

    Tο επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια - Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέπεμψε σήμερα «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Islands Forum, PIF) στη Νουκουαλόφα.
    «Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS —Save our Seas (σ.σ.«σώστε τις θάλασσές μας»)— εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας. Παγκόσμια καταστροφή θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον παράδεισο του Ειρηνικού», είπε ο κ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας επιστημονική έκθεση που αποκαλύπτει ότι το επίπεδο της θάλασσας στην περιοχή αυτή του πλανήτη ανεβαίνει πολύ ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
    Τα νησιά του Ειρηνικού, αραιοκατοικημένα, χωρίς βαριές βιομηχανίες, εκλύουν αθροιστικά λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

    Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, παρακολουθεί συστηματικά με παλιρροιόμετρα εγκατεστημένα στις ακτές νησιών του Ειρηνικού το επίπεδο των υδάτων από τα χρόνια του 1990.

    Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI
  • Η περιοχή του κόσμου που καθορίζει τη θερμοκρασία στον πλανήτη – Το νέο κλιματικό φαινόμενο
    Η περιοχή του κόσμου που καθορίζει τη θερμοκρασία στον πλανήτη – Το νέο κλιματικό φαινόμενο

    Το φαινόμενο, που λειτουργεί σαν νέος διακόπτης στο κλίμα της Γης και επηρεάζει την παγκόσμια θερμοκρασία.

    Οι αλλαγές στις θερμοκρασίες στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, γνωστές ως «Ελ Νίνιο», επηρεάζουν όλο τον κόσμο, προκαλώντας ξηρασίες και πλημμύρες σε διάφορες περιοχές. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ένα άλλο τέτοιο φαινόμενο, του οποίου οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές σε όλο το νότιο ημισφαίριο και δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως – και όλα ξεκινούν από μια εκπληκτικά μικρή περιοχή στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το IFL Science, το φαινόμενο Ελ Νίνιο περιλαμβάνει ασυνήθιστα θερμά νερά στα ανοικτά του Περού, συχνά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ανύψωση και η βόρεια μετανάστευση ψυχρού νερού εμποδίζεται προσωρινά, επιτρέποντας στον τροπικό Ήλιο να θερμάνει την επιφάνεια του ωκεανού. Οι ψαράδες της περιοχής γνώριζαν το φαινόμενο πολύ πριν από τους μετεωρολόγους, επειδή συνδεόταν με δραστικές μειώσεις στα αποθέματα γαύρου και των μεγαλύτερων ψαριών. Μόνο πιο πρόσφατα, οι κλιματολόγοι ανακάλυψαν ότι το φαινόμενο συνδέεται και με τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες, αλλά και τις ισχυρές βροχές στα δυτικά τμήματα της αμερικανικής ηπείρου καθώς και με την ξηρασία στην ανατολική Αφρική και στην Αυστραλία.

    Ο ρόλος του Ειρηνικού Ωκεανού στη θερμοκρασία της Γης

    Ένα κάπως παρόμοιο φαινόμενο έχει ανακαλυφθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι ερευνητές το ονόμασαν: «Southern Hemisphere Circumpolar Wavenumber-4 Pattern», υποδηλώνοντας ότι είναι καλύτεροι στην επιστήμη παρά στο μάρκετινγκ, αν και σύντομα το ονομάζουν «W4».

    «Αυτή η ανακάλυψη είναι σαν να βρίσκουμε έναν νέο διακόπτη στο κλίμα της Γης. Δείχνει ότι μια σχετικά μικρή περιοχή του ωκεανού μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στα παγκόσμια καιρικά και κλιματικά πρότυπα», δήλωσε ο Μπαλάτζι Σεναπάτι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

    Το φαινόμενο W4 εντοπίζεται στα νερά γύρω από τη Νέα Ζηλανδία όταν υπάρχει ασυνήθιστη θερμοκρασία, είτε θερμή είτε ψυχρή, σε ένα τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Αυτό «πυροδοτεί» έναν ατμοσφαιρικό κυματισμό που δημιουργεί εναλλασσόμενες περιοχές αντίθετης θερμοκρασίας γύρω από τους ωκεανούς σε παρόμοια γεωγραφικά πλάτη. Όταν ολοκληρωθεί, το μοτίβο του κύματος περιλαμβάνει τέσσερις θερμές και τέσσερις ψυχρές περιοχές, που καλύπτουν τον πλανήτη. Τα θερμά νερά συνδέονται με συστήματα υψηλής πίεσης, που δημιουργούν χαμηλές πιέσεις και νεφοκάλυψη στα ανατολικά, δημιουργώντας μια περιοχή ψυχρού νερού, η οποία στη συνέχεια δημιουργεί ένα άλλο υψηλό.

    Τα τοπικά μοτίβα ανέμων επηρεάζουν την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ της επιφάνειας του ωκεανού και της ατμόσφαιρας, καθώς και το βάθος του ανώτερου στρώματος του ωκεανού. Πάντως, το φαινόμενο W4 τείνει να σταματά στα τέλη του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο της Γης, γεγονός που το καθιστά συντομότερο από το Ελ Νίνιο.

    Επισημαίνεται ότι το φαινόμενο του Ελ Νίνιο μπορεί να συνδεθεί με τεράστια δεινά σε ευάλωτα μέρη του κόσμου, προκαλώντας ξηρασίες και πλημμύρες που σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες. Οι προμήθειες τροφίμων συχνά διακόπτονται δραστικά, ωστόσο η κατανόηση αυτών των γεγονότων και η ολοένα αυξανόμενη ικανότητά μας να τα προβλέπουμε, έχουν μειώσει σημαντικά τις ζημιές, καθώς οι αγρότες προσαρμόζονται.

    «Το νέο καιρικό σύστημα θα μπορούσε να βελτιώσει τις προγνώσεις»

    Ο Μπαλάτζι Σεναπάτι πιστεύει ότι το ίδιο θα ισχύει και για το φαινόμενο W4, αν και για μικρότερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. «Η κατανόηση αυτού του νέου καιρικού συστήματος θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση του καιρού και την πρόβλεψη του κλίματος, ιδίως στο νότιο ημισφαίριο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση των κλιματικών αλλαγών που ήταν προηγουμένως μυστηριώδεις και θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητά μας να προβλέπουμε ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας, παρά μόνο στον βαθμό που επηρεάζουν τις ηπειρωτικές συνθήκες. Το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, για παράδειγμα, σίγουρα το κάνει αυτό, αλλά οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις του φαινομένου W4 στις βροχοπτώσεις στην ηπειρωτική χώρα απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

    Η ανακάλυψη προέρχεται από την προσομοίωση 300 ετών προβιομηχανικών κλιματικών συνθηκών και την παρατήρηση ενός μοτίβου στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας που επαναλαμβανόταν συνεχώς. Παρ' όλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research: Oceans, δεν ήταν σίγουροι αν το φαινόμενο W4 καθοδηγείται από τις μεταβολές στα τροπικά ή στα υποτροπικά πλάτη, οπότε «έτρεξαν» τα μοντέλα με ελαφρώς τροποποιημένες θερμοκρασίες.

    Έτσι, λοιπόν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεταβολές στις τροπικές θερμοκρασίες είχαν μικρή επίδραση σε μεγαλύτερα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, αλλά οι υποτροπικές περιοχές (μεταξύ 55°S και 20°S) ήταν ένα πολύ διαφορετικό θέμα. Τα αποτελέσματά τους ταίριαζαν απόλυτα με τις παρατηρούμενες παγκόσμιες συνθήκες κατά τα έτη στα οποία οι θερμοκρασίες στους υποτροπικούς ταίριαζαν με τα «προωθημένα» μοντέλα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • «Στοπ» στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία - Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
    «Στοπ» στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία - Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι

    Φράχτη που θα εμποδίζει τη θέα προς το όρος Φούτζι πρόκειται να εγκαταστήσουν σε δημοφιλές σημείο οι αρχές μιας ιαπωνικής πόλης που είναι εξοργισμένες από τις ορδές ξένων τουριστών και τη συμπεριφορά τους.

    Το δικτυωτό πλέγμα θα έχει ύψος 2,5 μέτρων και μήκος 20 μέτρων, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος της πόλης Φουτζικαουαγκουτσίκο.

    Αν και στην πόλη υπάρχουν πολλά σημεία για να δει κανένας το Φούτζι, οι τουρίστες προτιμούν αυτό όπου το ηφαίστειο φαίνεται πίσω από ένα μίνι μάρκετ Lawson, μια φίρμα που υπάρχει παντού στην Ιαπωνία.

    Αυτή ακριβώς η οπτική αντίθεση τραβά τους τουρίστες, κυρίως τους αλλοδαπούς.

    Οι τουρίστες όχι μόνο αγνοούν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των φρουρών ασφαλείας, αλλά φτάνουν και στο σημείο να σκαρφαλώνουν στη στέγη μιας κοντινής οδοντιατρικής κλινικής για να βρουν το τέλειο πλάνο.

    Είναι, σύμφωνα με το AFP, το τελευταίο δείγμα ενέργειας κατά του υπερτουρισμού στην Ιαπωνία. Μόνο τον Μάρτιο επισκέφτηκαν τη χώρα πάνω από 3 εκατ. ξένοι τουρίστες.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ FRANCK ROBICHON

  • Χάρβαρντ: Νέα έρευνα αποκάλυψε «εξωγήινα» στοιχεία στα βάθη του Ειρηνικού
    Χάρβαρντ: Νέα έρευνα αποκάλυψε «εξωγήινα» στοιχεία στα βάθη του Ειρηνικού

    Τα εξωγήινα θραύσματα βρέθηκαν σε μετεωρίτη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τι έδειξε η έρευνα

    Νέα μελέτη από τον φυσικό του Χάρβαρντ, Άβι Λεμπ, αποκάλυψε ότι έως και το 10% των θραυσμάτων που ανακτήθηκαν από τον Ειρηνικό Ωκεανό περιέχουν «εξωγήινα» στοιχεία που δεν εντοπίζονται στο ηλιακό μας σύστημα. Ο ίδιος μίλησε στην Daily Mail αναφέροντας μαζί με την ομάδα του ολοκλήρωσαν την ανάλυσή τους σε 850 σφαιρίδια, βρίσκοντας μια νέα σύνθεση με την ένδειξη BeLaU.

    Η σύνθεσή τους περιελάμβανε: βηρύλλιο, λανθάνιο και ουράνιο, τα οποία βρίσκονται στη Γη, αλλά ήταν διατεταγμένα σε σειρά που δεν ταιριάζουν με τα κράματα του πλανήτη μας.

    «Μελετήσαμε πάνω από δώδεκα σφαιρίδια BeLaU και δείξαμε ότι διαφέρουν από την αφθονία των 55 στοιχείων από τον περιοδικό πίνακα», είπε ο Λεμπ. «Πέρα από κάθε αμφιβολία, αυτό αποκλείει την ερμηνεία της τέφρας άνθρακα που προτάθηκε από άλλους επιστήμονες».

    eksogiinoi_1_b1c3e.png

    Υποστήριξαν ότι ο μετεωρίτης IM1 που εντοπίστηκε το 2014 ήταν ο πρώτος «διαστρικός επισκέπτης» της Γης, με την τελευταία εργασία του φυσικού του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, να αναλύει τα πάντα σχετικά με τα σφαιρίδια.

    Η έρευνα των τριών εργαστηρίων

    Ο Λεμπ τόνισε ότι τα δείγματα μελετήθηκαν από τρία εργαστήρια: το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Μπέρκλεϊ, την Bruker Corporation και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μοιράστηκε τα αρχικά ευρήματα τον Οκτώβριο αφού ανέλυσε μόλις 57 θραύσματα, δηλώνοντας ότι τα δείγματα περιείχαν τα νέα μοτίβα του BeLaU. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δέχθηκε έντονη κριτική από άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που σχολίασαν ότι δεν υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία».

    Εξήγησε ότι τα θραύσματα σχηματίζονται από ένα «ιδιαίτερο» υλικό και η χημική του σύνθεση δεν μοιάζει με οποιοδήποτε γνωστό υλικό του ηλιακού συστήματος. Όμως υποστήριξε πως τα στοιχεία του σεληνιακού φλοιού, είναι πιο κοντά σε αυτά που εντόπισε κατά την διάρκεια των ερευνών του.

    eksogiinoi_2_9a933.png

    «Το μοτίβο δεν μοιάζει με φυσικά υλικά στη Γη, τη Σελήνη, τον Άρη ή τους αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος και παρουσιάζει αυξημένη ποσότητα ορισμένων στοιχείων σε σχέση με την αρχική σύνθεση των υλικών του ηλιακού συστήματος. Έτσι ερμηνεύουμε ότι είναι εκτός του ηλιακού συστήματος. Ο IM1 αποτελεί τον πρώτο αναγνωρισμένο διαστρικό μετεωρίτη», είπε ο Λεμπ.

    Η επιστημονική κοινότητα ενάντια στα αποτελέσματα

    Ο Patricio A. Gallardo, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δημοσίευσε μια αντί-μελέτη τον περασμένο Νοέμβριο που δημοσιεύτηκε στο Research Notes of the AAS και τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι «εξωγήινο» σε αυτά τα αντικείμενα.

    Αντίστοιχα ο Steve Desch και ο Alan Jackson από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα μοιράστηκαν επίσης την κριτική τους, δηλώνοντας: «Οι σφαίρες που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τον Λεμπ και τους συνεργάτες του φαίνεται να είναι ακριβώς όπως εκείνα που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, με προέλευση εντός του Ηλιακού Συστήματος. Οι συνθέσεις των σφαιριδίων είναι τροποποιημένες μετά από δεκάδες χιλιάδες χρόνια παραμονής στον πυθμένα του ωκεανού».

    Θέλοντας να απαντήσει σε όσους αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των ερευνών του, ο Λεμπ απάντησε: «Όλοι οι επιστήμονες που επέκριναν την δουλειά μου δεν είχαν πρόσβαση στο υλικό και έκαναν χωρίς ουσιαστικά στοιχεία».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πάτρα: Απίστευτες εικόνες στο Πετρωτό - Το βουνό άρχισε να κατηφορίζει στην αυλή σπιτιού
    Πάτρα: Απίστευτες εικόνες στο Πετρωτό - Το βουνό άρχισε να κατηφορίζει στην αυλή σπιτιού

    Αιτία, ένας αγωγός της ΔΕΥΑΠ που έτρεχε από την Πέμπτη

    Πνίγηκαν στη λάσπη οι ιδιοκτήτες σπιτιού στο Πετρωτό Πατρών εξαιτίας ενός αγωγού που είχε σπάσει προ ημερών και δεν είχε αποκατασταθεί η βλάβη παρά τις σχετικές εκκλήσεις.

    Στην οδό Πετρωτού την προηγούμενη Πέμπτη είχε σπάσει ο αγωγός της ΔΕΥΑΠ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Ανδρέα Δούβρη, η ΔΕΥΑΠ ειδοποιήθηκε άμεσα να αποκαταστήσει τη βλάβη κάτι που δεν συνέβη.

    Ο συγκεκριμένος αγωγός όλες τις προηγούμενες ημέρες έτρεχε ασταμάτητα και "πότιζε" την δασική έκταση που υπάρχει κάτω από τον δρόμο.

    Αποτέλεσμα ήταν το νερό της βροχής που έπεφτε χθες το βράδυ επί ώρα να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, η δασική έκταση να υποχωρήσει και τα νερά από τον αγωγό να φτάσουν στο σπίτι που βλέπετε.

    Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού άκουσαν ξαφνικά ένα δυνατό θόρυβο και είδαν το βουνό να... κατηφορίζει στο σπίτι τους. Όλη τη νύχτα μάλιστα προσπαθούσαν μόνοι τους να καθαρίσουν το σπίτι από τις λάσπες αφού η πολιτική προστασία τους ενημέρωσε οτι δεν μπορούσε στο συγκεκριμένο σημείο να μπει μηχάνημα!

    Πηγή: TheBest.gr
  • Το Ελ Νίνιο ξεκίνησε στον Ειρηνικό - Τι πρέπει να περιμένουμε στην Ευρώπη
    Το Ελ Νίνιο ξεκίνησε στον Ειρηνικό - Τι πρέπει να περιμένουμε στην Ευρώπη

    Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη από το Ελ Νίνιο που ήδη εξελίσσεται στον Ειρηνικό.

    Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, έχει ξεκινήσει όπως επιβεβαίωσε η Εθνική Μετεωρολογία της Αυστραλίας στις 10 Οκτωβρίου 2023.

    Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό αυξάνεται συνεχώς από την περασμένη άνοιξη και όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω θέρμανση του ωκεανού τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας περαιτέρω το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

    Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει το climatebook υπάρχουν πλέον δορυφορικές παρατηρήσεις ότι η ατμόσφαιρα ανταποκρίνεται στα θερμά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, οδηγώντας σε αλλαγές μεγάλης κλίμακας στην πνοή των ανέμων στην τροπική και υποτροπική ζώνη του Ειρηνικού, αλλά και σε μικρότερο βαθμό, παγκοσμίως. Επίσης, αυξημένες νεφώσεις και βροχοπτώσεις παρατηρούνται πάνω από τον Κεντρικό Ειρηνικό. Το Ελ Νίνιο συνήθως οδηγεί και σε μειωμένες βροχοπτώσεις στην ανατολική Αυστραλία, καθώς αυτές εντοπίζονται πιο ανατολικά.Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτό το Ελ Νίνιο είναι πιθανό να επιμείνει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

    Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη;

    Ενώ οι πιο έντονες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο γίνονται αισθητές στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, μπορεί να έχει κάποιες δευτερεύουσες και πιο μικρές επιπτώσεις στα βαρομετρικά συστήματα στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιρροή του Ελ Νίνιο στον καιρό της Ευρώπης είναι πολύπλοκη, πιο δύσκολα προβλέψιμη, και μπορεί να διαφέρει από το ένα γεγονός Ελ Νίνιο στο άλλο.

    Η επίδραση του El Niño στον ευρωπαϊκό καιρό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές πιθανές επιπτώσεις, όπως:

    • Ήπιο Φθινόπωρο: Το Ελ Νίνιο μπορεί να συμβάλει σε ηπιότερα και πιο σταθερά ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά καιρικά μοτίβα στην Ευρώπη.
    • Θερμότεροι χειμώνες: Το Ελ Νίνιο συνδέεται συχνά με πιο ήπιους και θερμότερους χειμώνες στην Ευρώπη. Αυξάνει δηλαδή την πιθανότητα εκδήλωσης θερμοκρασιών πάνω από το μέσο όρο κατά τους χειμερινούς μήνες, χωρίς να αποκλείονται όμως και σύντομες περίοδοι χαμηλών θερμοκρασιών.
    • Πιο υγρές συνθήκες στη Μεσόγειο: Το El Niño μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμύρες.
    • Επιπτώσεις στη γεωργία: Οι καιρικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το El Niño μπορεί να επηρεάσουν τη γεωργία στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ένας πιο υγρός χειμώνας που ακολουθείται από ένα πιο ξηρό καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα επάρκειας πρωτογενών αγαθών.
    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο