Περιβάλλον

Η Γη έχει… γείρει κατά 80 εκατοστά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας

Η Γη έχει… γείρει κατά 80 εκατοστά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας Φωτογραφία: freepik
Η άντληση μεγάλων ποσοτήτων υπόγειων υδάτων στο διάστημα μεταξύ 1993 και 2010 έγειρε τη Γη σχεδόν 80 εκατοστά ανατολικά

Η άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού από το έδαφος στο διάστημα μεταξύ 1993 και 2010 έχει αλλάξει σημαντικά την περιστροφή της Γης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ανησυχητικά επίπεδα άντλησης υπόγειων υδάτων έχουν γείρει τη Γη σχεδόν 80 εκατοστά ανατολικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διαπίστωσε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η θέση του άξονα της Γης αλλάζει σε σχέση με τον φλοιό, με τον πλανήτη να περιστρέφεται λίγο διαφορετικά καθώς το νερό μετακινείται. Χρησιμοποιώντας κλιματικά μοντέλα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο άνθρωπος άντλησε 2.150 γιγατόνους υπόγειου νερού από το 1993 έως το 2010, κάτι που ισοδυναμεί με πάνω από 6 χιλιοστά αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Ενώ η ικανότητα του νερού να αλλάζει την περιστροφή της Γης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2016, η συγκεκριμένη συμβολή των υπόγειων υδάτων σε αυτές τις περιστροφικές αλλαγές παρέμεινε άγνωστη, αναφέρει ο Independent.

Η νέα μελέτη μοντελοποίησε τις παρατηρούμενες αλλαγές στην μετατόπιση του άξονα του πλανήτη και την κίνηση του νερού. Αρχικά, αξιολόγησε την επίδραση μόνο των παγοκαλύψεων και των παγετώνων και στη συνέχεια εξέτασε διαφορετικά σενάρια ανακατανομής των υπόγειων υδάτων.

«Ο άξονας της Γης αλλάζει στην πραγματικότητα πολύ. Η μελέτη μας δείχνει ότι μεταξύ των αιτιών που σχετίζονται με το κλίμα, η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έχει στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μετατόπιση του άξονα», δήλωσε ο Ki-Weon Seo, γεωφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Διαπιστώθηκε ότι το άξονας μετακινείται κατά 78,5 εκατοστά ή 4,3 εκατοστά ανά έτος, όταν λαμβάνεται υπόψη η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων κατά 2.150 γιγατόνους. «Ανησυχώ και εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι η άντληση υπόγειων υδάτων είναι μια άλλη πηγή ανόδου της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε ο Δρ. Seo.

Από Αμερική και Ινδία η μεγαλύτερη επίδραση

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τοποθεσία από την οποία αντλούνται τα υπόγεια ύδατα έχει σημασία για το πόσο θα μπορούσε να μετακινηθεί ο άξονας της Γης. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ανακατανομή του νερού από τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά την περίοδο από το 1993 έως το 2010, το περισσότερο νερό αναδιανεμήθηκε στη δυτική Βόρεια Αμερική και τη βορειοδυτική Ινδία, που βρίσκονται στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Οι προσπάθειες των χωρών να επιβραδύνουν τους ρυθμούς εξάντλησης των υπόγειων υδάτων, ειδικά σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές, μπορούν θεωρητικά να διορθώσουν την κατάσταση, αλλά μόνο αν διατηρηθούν για δεκαετίες.

Δεδομένου ότι ο άξονας της Γης μετακινείται κατά αρκετά μέτρα μέσα ένα έτος, οι αλλαγές που οφείλονται στην άντληση υπόγειων υδάτων δεν ενέχουν κίνδυνο μετατόπισης των εποχών, δήλωσαν οι ερευνητές. Αλλά η μετατόπιση του άξονα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντίκτυπο στο κλίμα σε μεγάλες, γεωλογικές χρονικές κλίμακες.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup