Υπάρχουν όμως και πλάσματα που είναι τόσο αξιολάτρευτα όσο και τεράστια από τη στιγμή που έρχονται στον κόσμο. Εσείς έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα πιο μεγάλα μωρά του ζωικού βασιλείου;
Μπορεί να φαντάζεστε ότι τα μεγαλύτερα μωρά γεννιούνται από τα μεγαλύτερα ενήλικα ζώα. Αυτό ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν αποτελεί κανόνα. Για παράδειγμα, τα καγκουρό και τα γιγάντια πάντα κάνουν μικροσκοπικά μωρά. Κάποια από τα μεγαλύτερα ζώα στον κόσμο, όμως, όπως είναι ο Αφρικανικός ελέφαντας και η μπλε φάλαινα, γεννούν τα μεγαλύτερα μωρά στον πλανήτη μας.
Μπλε φάλαινες
Οι μπλε φάλαινες είναι τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν ζήσει ποτέ στη γη, τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζουμε. Οι ενήλικες φάλαινες μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 30 μέτρα και σε βάρος τους 200 τόνους. Επομένως, είναι λογικό όταν γεννιέται ένα μωρό φαλαινάκι, να είναι μεγαλύτερο από τα περισσότερα μωρά του πλανήτη. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τις αναπαραγωγικές συνήθειες των μπλε φαλαινών, αλλά είναι γνωστό ότι η εγκυμοσύνη τους διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Κατά τη γέννηση, τα μικρά των μπλε φαλαινών έχουν μήκος περίπου 7-8 μέτρα, και ζυγίζουν περίπου 3 τόνους. Τρέφονται αποκλειστικά με το γάλα της μαμάς τους για τους πρώτους 7-8 μήνες της ζωής τους, και μεγαλώνουν κατά 90 κιλά την ημέρα.
Ελέφαντες
Οι Αφρικανικοί ελέφαντες είναι τα μεγαλύτερα ζώα ξηράς στον κόσμο, και έχουν τη μεγαλύτερη περίοδο κύησης απ’ όλα τα θηλαστικά (περίπου 22 μήνες). Όταν τα μικρά έρχονται στον κόσμο, ζυγίζουν 90-140 κιλά και έχουν ύψος περίπου 90 εκατοστά. Παρά το μεγάλο μέγεθός τους, τα αξιολάτρευτα ελεφαντάκια βασίζονται πλήρως στη μαμά τους για την επιβίωσή τους. Θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 4 μήνες της ζωής τους, ενώ συνεχίζουν τον θηλασμό για μέχρι 3 χρόνια μετά τον απογαλακτισμό. Ευτυχώς, οι ελέφαντες ζουν σε μητριαρχικές κοινωνίες, επομένως οι μαμάδες λαμβάνουν πολλή βοήθεια στη φροντίδα των μικρών από τις υπόλοιπες θηλυκές του κοπαδιού.
Ιπποπόταμοι
Οι ιπποπόταμοι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο της ξηράς, με τους ενήλικες να φτάνουν σε μήκος τα 5 μέτρα, και να ζυγίζουν μέχρι 5 τόνους. Περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους μέσα στο νερό, και μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για πέντε λεπτά. Ένας θηλυκός ιπποπόταμος συνήθως γεννά ένα μικρό κάθε δύο χρόνια, και η κύηση διαρκεί 9-11 μήνες. Οι ιπποπόταμοι γεννούν και κάτω από το νερό, που σημαίνει ότι τα μικρά τους πρέπει να κολυμπήσουν στην επιφάνεια για να πάρουν την πρώτη τους ανάσα. Τα μωρά έχουν μήκος περίπου 1,2 μέτρα και βάρος 23-55 κιλά. Μπορούν, ακόμα, να θηλάσουν τόσο στην ξηρά όσο και μέσα στο νερό. Μερικές εβδομάδες μετά τη γέννα, η μαμά και το μικρό επανεντάσσονται στο κοπάδι για προστασία.
Ρινόκεροι
Ο μέσος ενήλικας λευκός ρινόκερος είναι ελάχιστα μικρότερος από τον μέσο ενήλικα ιπποπόταμο, καθώς κάποιοι φτάνουν τα 4 μέτρα σε μήκος και πλησιάζουν τους 4 τόνους σε βάρος. Κάθε 2,5-3 χρόνια, οι θηλυκές γεννούν ένα μικρό, αφού το κυοφορήσουν για 17-18 μήνες. Όταν γεννιέται ένα μικρό ρινοκεράκι φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά και σε βάρος τα 60 κιλά. Το μωρό μπορεί να σταθεί όρθιο σύντομα μετά τη γέννησή του, και ξεκινά να τρώει φυτά μετά από κάποιους μήνες, αν και εξακολουθεί να θηλάζει για περίπου 6 μήνες. Οι μαμάδες ρινόκεροι φροντίζουν τα μικρά τους για 2,5-3 χρόνια πριν τα αφήσουν να ζήσουν ανεξάρτητα.
Καμηλοπαρδάλεις
Οι καμηλοπαρδάλεις δεν κάνουν βαριά μωρά (ζυγίζουν γύρω στα 50 κιλά), αλλά κάνουν σίγουρα πολύ ψηλά. Οι ενήλικες καμηλοπαρδάλεις έχουν ύψος 4-6 μέτρα, και οι θηλυκές γεννούν όρθιες. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό πέφτει από μεγάλο ύψος όταν γεννιέται (περίπου 2 μέτρα). Η πτώση δεν είναι τόσο επικίνδυνη για τα μικρά της καμηλοπάρδαλης, τα οποία έχουν ύψος γύρω στα 2 μέτρα όταν γεννιούνται. Μέσα σε μια ώρα από τη γέννησή τους μπορούν να σταθούν και να περπατήσουν, και ξεκινούν να θηλάζουν μέσα σε 15 λεπτά.
Άλογα
Όπως συμβαίνει και με τις καμηλοπαρδάλεις, τα άλογα γεννούν πολύ ψηλά, και όχι πολύ βαριά μωρά. Μετά από μια περίοδο κύησης που διαρκεί περίπου 11 μήνες, γεννιέται ένα μικρό με πόδια σχεδόν τόσο ψηλά όσο του ενήλικου. Στην πραγματικότητα, τα πόδια του είναι τόσο ψηλά, που μπορεί να δυσκολεύεται να φτάσει το γρασίδι για να φάει. Τα μακριά του πόδια σε συνδυασμό με το αναλογικά μικρότερο σώμα του ζυγίζουν κατά μέσο όρο 45 κιλά, περίπου 10% του βάρους της φοράδας. Τα πουλαράκια φτάνουν σύντομα στο ενήλικο ύψος τους. Μέχρι τους έξι μήνες έχουν φτάσει στο 80% του ενήλικου ύψους τους, και στα 2 χρόνια της ηλικίας τους φτάνουν τα 1,4-1,6 μέτρα, όπως τα ενήλικα άλογα. Τα περισσότερα πουλαράκια γεννιούνται τη νύχτα για να προστατευτούν από τους θηρευτές με το σκοτάδι. Μετά από λίγες ώρες, το πουλαράκι μπορεί να σταθεί όρθιο και να τρέξει δίπλα στη μητέρα του. Με τον θηλασμό παίρνει 1,3 κιλά την ημέρα, και μετά από 10 μέρες ξεκινά να τρώει στερεή τροφή.
Πουλιά kiwi
Πρόκειται για πουλιά που δεν μπορούν να πετάξουν και ζουν αποκλειστικά στη Νέα Ζηλανδία. Παρά το γεγονός ότι δεν πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος των μεγάλων θηλαστικών, τα kiwi είναι γνωστά για το μεγάλο μέγεθος των αυγών τους σε σχέση με το σώμα του θηλυκού. Το πουλί αυτό γεννά ένα αυγό που ζυγίζει περίπου μισό κιλό, δηλαδή το ένα πέμπτο της μάζας του σώματός του. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αυγά πουλιών στον κόσμο. Ένα πλεονέκτημα του μεγάλου αυτού αυγού, είναι ότι περιέχει κρόκο κατά τα δύο τρίτα του, επιτρέποντας στα μικρά να σκάνε μοιάζοντας ακριβώς όπως τα ενήλικα πτηνά, με όλα τους τα φτερά. Ακόμα, ο κρόκος θρέφει το μικρό ώστε να μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί κατευθείαν όταν βγει από το αυγό.