Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023 15:52

3 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε μετά τα σαράντα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ενισχύουν το μεταβολισμό και προσφέρουν ενέργεια.

βασικός μεταβολικός ρυθμός αρχίζει να μειώνεται μετά τα 40, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και η ελαστικότητα των αγγείων μειώνεται. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την προσπάθεια απώλειας βάρους και αυξάνουν τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων. Κάνοντας όμως μικρές αλλαγές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, μπορείτε να κρατήσετε το σώμα σας υγιές και γεμάτο ενέργεια.

Δείτε εδώ ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνετε:

Αβοκάντο

Το φρούτο αυτό με την χαρακτηριστική ουδέτερη βουτυρώδη γεύση, ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών καθώς συγκεντρώνει μια πληθώρα θρεπτικών ουσιών που προάγουν την καλή υγεία. Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο αποδίδουν 160 θερμίδες, 9 γραμμάρια υδατανθράκων, 7 γραμμάρια φυτικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεϊνών και 15 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, ενώ αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη πρόσληψης τροφής για αρκετές ώρες μετά.

Τα ξερά φασόλια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή κι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα. Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, διαιτητικής ίνας. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη.

Κινόα

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023 13:41

Σχετικά Άρθρα

  • Το πολυδύναμο φασόλι που ρίχνει τη χοληστερόλη και θωρακίζει τα οστά
    Το πολυδύναμο φασόλι που ρίχνει τη χοληστερόλη και θωρακίζει τα οστά

    Αν στοχεύετε το «άριστα» στις εξετάσεις αίματός σας, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αυτό το ταπεινό όσπριο - Αυτά είναι τα πέντε σπουδαιότερα οφέλη του

    Συνδυάζουν τη γλυκιά και γήινη γεύση τους με τις άφθονες βιταμίνες, τα μέταλλα, τις φυτικές ίνες και τις πρωτεΐνες. Ο λόγος για τα παρεξηγημένα κουκιά και τα πολυάριθμα οφέλη υγείας που προσφέρουν, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με την πιστοποιημένη διαιτολόγο Lizzie Streit, τα κουκιά συγκεντρώνουν τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

    1. Δυναμώνoυν το ανοσοποιητικό σύστημα

    Η τακτική κατανάλωση κουκιών παρέχει υψηλή αντιοξειδωτική προστασία λόγω της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών που οδηγούν σε κυτταρική βλάβη. Επίσης, φαίνεται ότι ενισχύουν τη δράση του αντιοξειδωτικού γλουταθειόνη σε κύτταρα πνευμόνων και καθυστερούν την κυτταρική γήρανση.

    2. Θωρακίζουν τα οστά

    Το γεγονός ότι αυτό το θαυματουργό όσπριο αποτρέπει την απώλεια της οστικής πυκνότητας, εξηγείται από την περιεκτικότητά του σε δύο θρεπτικά συστατικά: το μαγγάνιο και τον χαλκό. Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτά τα στοιχεία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα των οστών.

    3. Βελτιώνουν τα συμπτώματα της αναιμίας

    Ο σίδηρος που περιέχουν τα κουκιά είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα. Ένα πολύ σημαντικό όφελος, αν σκεφτούμε ότι η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Η συχνή κατανάλωσή τους ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και να βελτιώσει τα συμπτώματα της αναιμίας, ιδίως αν συνδυαστεί με την πρόσληψη βιταμίνη C (από εσπεριδοειδή ή πιπεριές) για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση του σιδήρου.

    Εντούτοις, το όσπριο αυτό δεν συνιστάται σε άτομα με μια σπάνια διαταραχή του αίματος, την αιμολυτική αναιμία λόγω της ανεπάρκειας του ενζύμου G6PD, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να πυροδοτήσει την αιμολυτική αναιμία, η οποία χαρακτηρίζεται από την ταχεία καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

    4. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

    Το μαγγάνιο και το κάλιο που προσφέρουν τα κουκιά στον οργανισμό, τείνουν να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, με συνέπεια τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικές τιμές.

    Πλείστες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), ένα διατροφικό πρότυπο που συνιστά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, βοηθά στη μείωση της υπέρτασης, βελτιώνοντας τη συνολική υγεία της καρδιάς.

    5. Ρίχνει τη χοληστερόλη

    Η πλειονότητα των φυτικών ινών των φασολιών αυτών μπορούν να ευνοήσουν τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες προάγουν τις υγιείς κινήσεις του εντέρου, απορροφώντας το νερό στην περιοχή αυτή και διευκολύνοντας τις κενώσεις.

    Μια τρίμηνη μελέτη σε 53 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν δύο επιπλέον γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών ημερησίως παρουσίαζαν μείωση κατά 12,8% στην «κακή» LDL χοληστερόλη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό
    Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό

    Το κόλπο για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την αύξηση των καύσεων ίσως κρύβεται σε μια πρωτεΐνη που ελέγχει τα γονίδιά μας - Δείτε τι ανακάλυψε Ελληνίδα ερευνήτρια

    Θα μπορούσε η απώλεια βάρους να εξαρτάται από τα γονίδιά μας; Μια νεότερη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για διαφορετικές μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

    Πιο συγκεκριμένα, μετά από πειράματά τους σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αφαιρώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο από τον λιπώδη ιστό, το σώμα «ξεγελιέται» και επιταχύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε στο γονίδιο «PHD2» το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον καφέ λιπώδη ιστό, έναν τύπο σωματικού λίπους που ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Το καφέ λίπος βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες, διασπώντας το σάκχαρο του αίματος και τα μόρια λίπους για τη δημιουργία θερμότητας και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

    Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι συχνά αδυνατίζουν και έχουν ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου είναι πιο δροσερά και υπάρχει χαμηλό οξυγόνο. Ως εκ τούτου, η ομάδα εστίασε την εργασία της στο γονίδιο PHD2, το οποίο λειτουργεί ως αισθητήρας οξυγόνου για το σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καφέ λίπους.

    Αφαιρώντας το γονίδιο στο καφέ λίπος των ποντικιών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να μιμηθούν την επίδραση του μεγάλου υψομέτρου στο λίπος και να κάνουν τον ιστό να «πιστεύει» ότι είναι υποξικός – όταν δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου φτάνουν στον ιστό. Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα σε ένα θερμό περιβάλλον σε συνθήκες όπου το καφέ λίπος συνήθως καταστέλλεται.

    Με απλά λόγια, η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά περισσότερο, τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο έκαψαν περισσότερο λίπος και 60% περισσότερες θερμίδες από τα ποντίκια με το γονίδιο. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα ποντίκια χωρίς το γονίδιο δεν εντοπίστηκαν σημάδια κακής μεταβολικής υγείας που συνήθως συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

    Θετικά αποτελέσματα

    Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν και δείγματα αίματος από περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης PHD2 ήταν υψηλότερα σε όσους έφεραν περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και ότι το γονίδιο σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.

    Τελικά, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η αναστολή του γονιδίου που ανιχνεύει το οξυγόνο θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές διαταραχές. «Το καφέ λίπος είναι ένα ειδικό είδος ιστού που καίει θερμίδες και είναι πιο ενεργός στους ανθρώπους όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ζωή Μιχαηλίδου, ερευνήτρια στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. «Αφαιρώντας μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στα λιποκύτταρα να ανιχνεύσουν το οξυγόνο, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η καύση θερμίδων παρατηρείται σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα ακόμη και όταν δεν εκτίθενται σε ψυχρές θερμοκρασίες» συμπλήρωσε.

    Όπως σημείωσε η Δρ Μιχαηλίδου, «μείωση της επίδρασης αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να σπάσει τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του διαβήτη τύπου 2, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο αυτής της νόσου». Θα χρειαστούν όμως και περαιτέρω κλινικές μελέτες: «Αν και είναι νωρίς και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, η στόχευση αυτής της πρωτεΐνης-κλειδί θα μπορούσε να ανοίξει νέες στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την αύξηση του μεταβολισμού και χωρίς την ανάγκη συνεχούς δίαιτας» κατέληξε η ερευνήτρια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το υπερ-όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο
    Το υπερ-όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο

    Τα φασόλια θεωρούνται θαυματουργά όσπρια, ωστόσο πολλοί τα αποφεύγουν επειδή προκαλούν ενοχλητικό φούσκωμα - Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

    Ενδεχομένως, η σκέψη που σας εμποδίζει να γεύεστε συχνότερα τα φασόλια, να είναι το φούσκωμα που προκαλούν. «Τα φασόλια ανήκουν σε μια μοναδική κατηγορία υπερτροφής, επειδή αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, αλλά είναι ταυτόχρονα και σύνθετοι υδατάνθρακες», σύμφωνα με τη Δρ. Mopelola Adeyemo, κλινικό διατροφολόγο στο UCLA Health στο Λος Άντζελες.

    «Μόνο μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια περιέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό είναι περίπου το 25% των συνολικών φυτικών ινών που χρειάζεστε την ημέρα», συμπληρώνει η δρ Adeyemo.

    Ας σημειώσουμε επίσης ότι τα όσπρια αυτά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Επίσης μισό φλιτζάνι φασολιών περιλαμβάνει 300- 500 χιλιοστόγραμμα καλίου το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τα συγκεκριμένα όσπρια περιέχουν ακόμα «γενναίες» ποσότητες χαλκού, φυλλικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6.

    Τα οφέλη δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με την ειδικό, «οι φυτικές ίνες των φασολιών, μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης που απορροφάται κατά την κατανάλωση του φαγητού, το σάκχαρο στο αίμα, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και βοηθούν στη διατήρηση του βάρους». Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση φασολιών συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

    Για να αποφύγετε τα ενοχλητικά αέρια δοκιμάστε να μουλιάσετε τα φασόλια αποβραδίς. Επίσης η προσθήκη βοτάνων όπως το κύμινο, ο κόλιανδρος, ο μάραθος και το τζίντζερ ίσως περιορίσουν το «ζωηρό» έντερο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά
    Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά

    Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο που αποτελεί συχνή προσθήκη σε σαλάτες και σάντουιτς φαίνεται ότι συμβάλλει στην αναδιανομή του λίπους στην κοιλιακή χώρα σύμφωνα με νέα έρευνα

    Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιεινή ανακατανομή του κοιλιακού λίπους σε γυναίκες σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστημίο του Ιλλινόις.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 105 ενήλικες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι οι οποίοι κατανάλωναν ένα γεύμα με αβοκάντο την ημέρα επί δώδεκα εβδομάδες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν το αβοκάντο ως μέρος του ημερήσιου κυρίου γεύματός τους παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού κοιλικού λίπους, δηλαδή του επικίνδυνου λίπους που περιβάλλει τα όργανα της περιοχής της κοιλιάς.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας υπό την εποπτεία του Naiman Khan καθηγητή Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις δημοσιεύθηκαν στην Journal of Nutrition.

    Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί ο ρόλος του αβοκάντο όχι στο αδυνάτισμα, αλλά στην αποθήκευση και την κατανομή του λιπώδους ιστού. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της κοιλιάς συσσωρεύεται υποδόριο και σπλαχνικό λίπος, με το πρώτο να συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα και να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο συγκριτικά με το δεύτερο, που περιβάλλει ζωτικά όργανα και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και η κύρια διαφορά στην διατροφή τους συνίστατο στο ότι η μια ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ένα φρέσκο αβοκάντο.

    Στην αρχή και στο τέλος των δώδεκα εβδομάδων οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στη γλυκόζη – ενός δείκτη διαβήτη.

    Από την κατανάλωση αβοκάντο ευνοημένες αναδείχθηκαν οι γυναίκες οι οποίες παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού λίπους, καθώς και της αναλογίας σπλαχνικού προς υποδόριου λίπους. Στους άνδρες όμως δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ανθεκτικότητα στη γλυκόζη ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες.

    Οι ερευνητές θέλουν να προβούν σε νέα έρευνα ούτως ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω τα οφέλη της κατανάλωσης αβοκάντο στην κατανομή του λίπους στο σώμα, αλλά και να εξηγήσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • 11 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μετά την ημερομηνία λήξης τους
    σε Plus +
    11 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μετά την ημερομηνία λήξης τους

    Καλύτερα στα σκουπίδια... παρά στο νοσοκομείο

    Η ασφάλεια των τροφίμων είναι κρίσιμη για την υγεία μας. Παρόλο που πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε από τη μυρωδιά ή την εξωτερική κατάσταση αν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους.

    Οι ετικέτες λήξης στα προϊόντα

    Κατά περίπτωση στα προϊόντα αναγράφονται διάφορες ημερομηνίες: «Ημερομηνία Λήξης», «ανάλωση κατά προτίμηση», «ανάλωση έως». Η αναφορά «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αφορά την ποιότητα και όχι την ασφάλεια τροφίμου. Πρόκειται δηλαδή για το χρονικό όριο υψηλότερης ποιότητας.

    Αντίθετα οι ετικέτες «ημερομηνία λήξης» ή «ανάλωση έως» αφορούν την ασφάλεια του τροφίμου. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία που συνίσταται η κατανάλωση του προϊόντος. Φυσικά, δεν έχουν όλα τα τρόφιμα ετικέτες. Το φρέσκο ψωμί, το νωπό κρέας, τα ψάρια ή τα αυγά δεν είναι συσκευασμένα.

    Ακολουθούν 11 τροφές που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε λήγουν και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους:

    1. Γάλα

    Το γάλα είναι μία από τις πιο ευαίσθητες τροφές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν καταναλωθεί μετά την ημερομηνία λήξης. Εάν μυρίζει άσχημα, έχει αλλοιωθεί το χρώμα ή η υφή του, πρέπει να το πετάξετε. Τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria, Salmonella και E. Coli, τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα (κράμπες στο στομάχι, διάρροια, έμετο και υψηλό πυρετό). Το φρέσκο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και επτά ημέρες μετά την ημερομηνία πώλησης, αλλά και αυτό εξαρτάται από το αν έχει ανοιχτεί ή όχι.

    2. Μαλακά Τυριά

    Τα μαλακά τυριά, για παράδειγμα το brie, το camembert το ανθότυρο, η μυζήθρα, η μοτσαρέλα κ.α, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα. Αν παρατηρήσετε μούχλα, πρέπει να το πετάξετε αμέσως.

    3. Ψωμί

    Το ψωμί που έχει μούχλα δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται. Ακόμη και αν η μούχλα είναι ορατή μόνο σε ένα σημείο, είναι πιθανό να έχει εξαπλωθεί σε όλο το ψωμί και είναι δηλητηριώδης και επικίνδυνη για την υγεία

    4. Ντρέσινγκ σαλάτας και έτοιμες σάλτσες

    Τα διάφορα νρέσινγκ σαλάτας, η κέτσαπ και η μουστάρδα μπορεί να φαίνονται ότι διαρκούν για πάντα. Αλλά όταν λήξουν, τα συντηρητικά που περιέχουν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Αν έχουν ανοιχτεί, πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο και καταναλωθούν το πολύ μέσα σε ένα με δύο μήνες.

    Τα συστατικά που περιέχουν έχουν επίσης μεγάλη σημασία για το χρόνο ζωής του τροφίμου. Για παράδειγμα, ένα ντρέσινγκ σαλάτας με βάση τη μαγιονέζα δεν πρόκειται να διαρκέσει τόσο πολύ όσο ένα με βάση το λάδι.

    5. Νωπό Κρέας

    Το νωπό κρέας, όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο, πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε λίγες μέρες από την αγορά του. Συγκεκριμένα ο κιμάς πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μία με δύο μέρες και τα κομμάτια κρέατος σε τρεις με πέντε μέρες. Εάν το καταψύξετε μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

    6. Μαγειρεμένο Κρέας

    Το μαγειρεμένο κρέας πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες από την ημέρα που μαγειρέματος. Πάντα να ελέγχετε για μούχλα ή αλλαγές στη μυρωδιά, το χρώμα και την υφή πριν τα καταναλώσετε.

    7. Αλλαντικά

    Τα αλλαντικά μπορεί επίσης να φαίνονται ασφαλή για πολύ καιρό στο ψυγείο σας, αλλά μπορεί να έχει αναπτυχθεί το βακτήριο λιστέρια. Πρέπει να τα καταναλώνετε βάσει της ημερομηνίας λήξης τους.

    8. Αυγά

    Τα αυγά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση από σαλμονέλα αν καταναλωθούν ενώ έχουν λήξει. Συνήθως διαρκούν τρεις με πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας τους.

    9. Προσυσκευασμένες Σαλάτες

    Οι προσυσκευασμένες σαλάτες μπορούν να γίνουν εύκολα έδαφος για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά τους. Αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ή λαχανικά έχουν μαυρίσει ή έχουν γίνει πιο γλοιώδη, καλύτερα πετάξτε τα.

    10. Ψάρια και Θαλασσινά

    Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι από τις πιο ευπαθείς τροφές. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία με δύο μέρες από την αγορά τους. Αν δεν μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, πρέπει να καταψύχονται. Μόλις μαγειρευτεί το ψάρι, διαρκεί τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ακόμη όμως και με την τήρηση αυτών των συμβουλών να περνάτε τα ψάρια και τα θαλασσινά πάντα και από το τεστ των αισθήσεων. Εάν έχει αλλοιωθεί το χρώμα τους, εάν μυρίζουν ή εάν είναι η υφή τους δεν είναι η συνηθισμένη τότε μην τα καταναλώσετε. Η διαδικασία μαγειρέματος, όσο ενδελεχής και να είναι, δεν θα το σώσει.

    11. Κονσερβοποιημένα Τρόφιμα

    Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να διαρκούν για χρόνια, αλλά αν οι κονσέρβες είναι σκουριασμένες, φουσκωμένες ή χτυπημένες, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης και αλλαντίασης. Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε καλά τα κουτιά σας πριν τα ανοίξετε.

    Καλύτερα στα σκουπίδια, παρά στο νοσοκομείο

    Για να διατηρήσετε την υγεία σας και την ασφάλεια της οικογένειάς σας, είναι σημαντικό να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης και να ελέγχετε τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε. Αν ένα τρόφιμο έχει αλλάξει μυρωδιά, εμφάνιση ή υφή, καλύτερα να το πετάξετε παρά να ρισκάρετε την υγεία σας.

    Πηγή: newsbeast.gr

  • Γιατί το αβοκάντο είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον
    Γιατί το αβοκάντο είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον

    Σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην γεωργία έχει η αυξανόμενη ζήτηση για αβοκάντο τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Βόρεια Αμερική.

    Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο το οποίο ευδοκιμεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου το ζεστό, εύκρατο κλίμα παρέχει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες, ωστόσο αυτή που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε σήμερα είναι η ποικιλία «Hass».

    Μέρος της αύξησης της δημοτικότητας του αβοκάντο τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στην εμπορία του ως «υπερτροφή» καθώς συνιστά μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και ακόρεστων λιπαρών.

    Γιατί λοιπόν τα αβοκάντο είναι «επικίνδυνα» για το περιβάλλον;

    Γιατί, οι περισσότερες φυτείες αβοκάντο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα λιπάσματα και τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Έχουν μικρότερες αποδόσεις από πολλές άλλες καλλιέργειες και έτσι έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα ανά κιλό.

    Κατά μέσο όρο, τα αβοκάντο έχουν αποτύπωμα άνθρακα περίπου 2,5 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό. Αυτό προκύπτει από την παραγωγή και τη μεταφορά αβοκάντο.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αποτύπωμα άνθρακα του αβοκάντο είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που παράγεται στις καλλιέργειες της μπανάνας και πέντε φορές υψηλότερο από τα μήλα, σύμφωνα με το Conversation.

    Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι μικρά σε σύγκριση με το παγκόσμιο μέσο αποτύπωμα άνθρακα των περισσότερων προϊόντων ζωικής προέλευσης.

    Το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

    Την ίδια ώρα, τα δέντρα αβοκάντο είναι φυτά, που απαιτούν κατά μέσο όρο περίπου 1.000 λίτρα νερού ανά κιλό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που χρειάζεται συγκριτικά με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά χαμηλότερη πάντως σε σχέση με ορισμένα δημητριακά όπως το ρύζι.

    Το κύριο ζήτημα είναι ότι τα αβοκάντο καλλιεργούνται σε περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία.

    Το Μεξικό, ο κορυφαίος παραγωγός αβοκάντο στον κόσμο, βιώνει παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας , επομένως η άρδευση των φυτειών αβοκάντο μπορεί να υπονομεύει την πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού στο νερό.

    Τα δέντρα αβοκάντο φυτεύονταν σε μικτά αγροτεμάχια με άλλες καλλιέργειες και η συγκομιδή τους γινόταν για λόγους επιβίωσης. Αυτή η πρακτική άλλαξε καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκε.

    Αποψίλωση των δασών, συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα

    Το αβοκάντο καλλιεργείται πλέον κυρίως ως εξαγωγική καλλιέργεια, με την παραγωγή να στρέφεται σε μεγάλες, μονοκαλλιέργειες φυτείες για μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας. Αυτές οι μονοκαλλιέργειες έχουν απωθήσει άλλες γηγενείς καλλιέργειες και είναι πολύ πιο ευάλωτες σε παράσιτα και ασθένειες από τη μικτή φύτευση.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτεροι όγκοι χημικών φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων. Αυτά, με τη σειρά τους, επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του εδάφους και την ανθρώπινη υγεία.

    Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι σε ορισμένες περιοχές οι νέες φυτείες αβοκάντο οδηγούν στην αποψίλωση των δασών. Έως και 250.000 στρέμματα δάσους καθαρίζονται κάθε χρόνο στην πολιτεία Michoacán, την κύρια περιοχή παραγωγής αβοκάντο του Μεξικού που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των αβοκάντο που πωλούνται στις ΗΠΑ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος
    Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος

    Ο χρόνος που περνά δεν γυρίζει πίσω, ο μεταβολισμός που επιβραδύνεται όμως μπορεί να ξαναβρεί το... ρυθμό του, αρκεί να κάνουμε τα σωστά βήματα

    Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καίμε και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Υπάρχουν ωστόσο μερικά έξυπνα διατροφικά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε μια μικρή ώθηση στις καύσεις του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να περιορίζουμε έστω και λίγο, την συνήθη ποσότητα που καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή για έναν πιο ενεργό μεταβολισμό.

    Πως θα αποκτήσουμε πιο γρήγορο μεταβολισμό

    Τρώμε πάντα πρωινό: Όταν τρώμε πρωινό καιμε περισσότερες θερμίδες μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, σε σύγκριση με κάποιον που το παραλείπει. Αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωινό «πυροδοτεί» την επάνοδό του στο φυσιολογικό του ρυθμό.

    Ναι στα μικρά και συχνά γεύματα: Αυξάνουν το ρυθμό του μεταβολισμού επειδή δίνουν την ευκαιρία στον οργανισμό μας να κάψει περισσότερες θερμίδες για τη διαδικασία της πέψης. Γι’ αυτό το λόγο είναι προτιμότερα τα έξι μικρά γεύματα την ημέρα από τα τρία μεγάλα.

    Όχι στις σκληρές δίαιτες: Οι δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε λίγες ημέρες, είναι εχθροί του μεταβολισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι πολύ γρήγορα ξαναπαίρνει κανείς τα κιλά που έχασε, ίσως και περισσότερα, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Ενώ τα κιλά που χάνει αποτελούνται από λίπος, υγρά και μυϊκό ιστό, τα κιλά που ξαναπαίρνει είναι κυρίως λίπος. Υπενθυμίζουμε ότι όσο περισσότερο το λίπος στο σώμα, τόσο λιγότερες οι καύσεις.

    Προτιμάμε τις πρωτεΐνες: Τρώγοντας πρωτεΐνες μπορούμε να έχουμε ένα «κέρδος» 150-200 θερμίδων την ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε μια πρωτεϊνική δίαιτα, αλλά ότι τουλάχιστον το 15% των ημερήσιων θερμίδων καλό είναι να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά π.χ. άπαχο τυρί, μια μικρή κονσέρβα τόνου, ένα βραστό αυγό, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

    Επαρκής ύπνος: Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, ο οργανισμός μας κουράζεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτελέσει σωστά τις λειτουργίες του όπως την καύση του λίπους.

    Άθληση, άθληση, άθληση! Χάρη στην άσκηση μπορούμε να κάψουμε ακόμη και 15% περισσότερες θερμίδες, ενώ όσο περισσότερο επιμένουμε τόσο θα αυξάνεται αυτό το ποσοστό. Τόσο η αερόβια άσκηση π.χ. το περπάτημα όσο και η αναερόβια δηλαδή τα βάρη, είναι ο καλύτερος τρόπος αύξησης των καύσεων για δυο λόγους: επειδή καιμε θερμίδες την ώρα της γυμναστικής, αλλά και επειδή το σώμα μας γίνεται πιο σφιχτό (μυώδες) με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερες καύσεις ακόμη και όταν καθόμαστε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Οι 3 τροφές που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την απώλεια λίπους από την κοιλιά, σύμφωνα με εξειδικευμένους γιατρούς
    Οι 3 τροφές που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την απώλεια λίπους από την κοιλιά, σύμφωνα με εξειδικευμένους γιατρούς

    Προσπαθείτε να απαλλαγείτε από το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς; Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε. «Η διατροφή είναι αυτή που συμβάλλει στην απώλεια ή την αύξηση του λίπους», λέει ο Dr. Mir Ali, MD, χειρούργος και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center. «Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης ή της απώλειας βάρους οφείλεται στη διατροφή».

    Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Ωστόσο και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο κοιλιακό λίπος, όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και οι τραυματισμοί. Επίσης, κανένα φαγητό δεν είναι “κακό”. «Δεν υπάρχει ένα μόνο τρόφιμο που προκαλεί ή που εξαλείφει το κοιλιακό λίπος», λέει η Dr. Shiara Ortiz-Pujols, MD, γιατρός παχυσαρκίας στο Staten Island University Hospital. «Γενικά, τα τρόφιμα που είναι πολύ επεξεργασμένα και με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση. Αυτά είναι τα τρόφιμα που τρώμε συχνά όταν είμαστε βιαστικοί».

    Ωστόσο, ορισμένα δημοφιλή τρόφιμα ταιριάζουν στο παραπάνω προφίλ και δυσκολεύουν την απώλεια κοιλιακού λίπους. Ενώ δεν χρειάζεται να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με μέτρο.

    Οι κίνδυνοι του κοιλιακού λίπους

    Η απώλεια λίπους στην κοιλιά δεν αφορά απλά την επίτευξη μιας συγκεκριμένης εμφάνισης. «Το κοιλιακό λίπος, γνωστό και ως σπλαγχνικό λίπος, είναι επικίνδυνο επειδή είναι αυτό που σχετίζεται συχνότερα με αρνητικές συνέπειες για την υγεία», εξηγεί ο Dr. Ortiz-Pujols. «Είναι το λίπος που τείνει να περιβάλλει τα όργανά σας, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά. Αυτό το λίπος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη».

    Ο Dr. Ortiz-Pujols αναφέρει ότι το σπλαγχνικό λίπος, το οποίο συσσωρεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιά, μπορεί να συνδέεται με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για:

    • διαβήτη,
    • καρδιακές παθήσεις,
    • άνοια και
    • καρκίνο.

    Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2021 συνέδεσε επίσης το κοιλιακό λίπος με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο διαβήτης αυξάνει επίσης την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα, όπως απώλεια άκρων και όρασης, εξηγεί ο Dr. Drew Howard, MD, βαριατρικός χειρουργός στο Memorial Hermann. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2023 έδειξε δεδομένα που συνδέουν το σπλαγχνικό λίπος με τον προδιαβήτη.

    3 τρόφιμα που κάνουν την απώλεια κοιλιακού λίπους πιο δύσκολη από όσο πρέπει

    • Παγωτό
    • Αναψυκτικά διαίτης
    • Λευκό ψωμί
    Παγωτό

    «Οι χειρότερες τροφές για το κοιλιακό λίπος είναι αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υδατάνθρακες», λέει ο Dr. Ali. Αυτά τα τρόφιμα στέλνουν σήμα στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος. Ο Dr. Howard συμφωνεί, εξηγώντας: «Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ειδικά σε υδατάνθρακες οδηγεί σε αύξηση του λίπους και αντίσταση στην ινσουλίνη».

    Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Dr. Ali, το παγωτό – το κατεξοχήν καλοκαιρινό γλυκό – βρίσκεται σ’ αυτή τη λίστα. Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια χωρίς γαρνιτούρα περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρης και 15,6 γραμμάρια υδατανθράκων.

    Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) σημειώνει ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ καταναλώνουν 17 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά – δύο έως τρεις φορές περισσότερο από την συνιστώμενη ποσότητα. Η AHA προτείνει στους άνδρες να περιορίσουν την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σε 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια ή 150 θερμίδες) και στις γυναίκες σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια ή 100 θερμίδες) ημερησίως.

    Αναψυκτικά διαίτης

    Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω για τη ζάχαρη, είναι δελεαστικό να τρέξετε στην περιοχή των αναψυκτικών διαίτης στο σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ο Dr. Ortiz-Pujols συμβουλεύει ότι χρειάζεται προσοχή.

    «Πολλοί πιστεύουν ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι καλύτερα για εσάς από τα κανονικά αναψυκτικά», λέει ο Dr. Ortiz-Pujols. «Η ασπαρτάμη, ο τεχνητός γλυκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά διαίτης, στην πραγματικότητα προάγει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους».

    Έρευνα του 2015 συνέδεσε τα αναψυκτικά διαίτης με μακροπρόθεσμες αυξήσεις στην περιφέρεια της μέσης των ηλικιωμένων ενηλίκων.

    Λευκό ψωμί

    Δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσετε όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Ωστόσο, ο Dr. Ortiz-Pujols προτείνει τον περιορισμό των επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτά που βρίσκονται στο λευκό ψωμί. «Είναι απογυμνωμένα από όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις ίνες», λέει.

    «Αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που προάγουν τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση». Παλαιότερη έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει την ιδέα ότι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και το αυξημένο σπλαχνικό λίπος μπορούν να πάνε χέρι-χέρι. Η μετάβαση σε ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο διαθέτει φυτικές ίνες και αυξάνει τα αισθήματα πληρότητας, μπορεί να βοηθήσει.

    Τι να τρώτε όταν προσπαθείτε να χάσετε το λίπος στην κοιλιά

    Η Dr. Ortiz-Pujols τονίζει την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στη διατροφή όταν προσπαθείτε να χάσετε ή να αποτρέψετε το κοιλιακό λίπος. Δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο. «Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους», λέει.

    Ορισμένα τρόφιμα που προτείνει η Dr. Ortiz-Pujols περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη, όπως:

    • Βρώμη
    • Φρούτα
    • Λαχανικά
    • Όσπρια
    • Θαλασσινά

    «Η πρωτεΐνη είναι το νούμερο ένα μακροθρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση συναισθημάτων πληρότητας και κορεσμού», αναφέρει. Δυσκολεύεστε να καταλάβετε πώς να χάσετε το κοιλιακό λίπος ή να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας;

    «Πρώτα απ’ όλα, είναι πάντα καλό να συναντηθείτε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε το θέμα», λέει η Dr. Howard. «Ένας πιστοποιημένος διατροφολόγος είναι πάντα το κατάλληλο άτομο με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε για τις σωστές διατροφικές επιλογές».

    Πηγή: enikos.gr - Photo by Diana Polekhina on Unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο