Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 19:11

11 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μετά την ημερομηνία λήξης τους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Καλύτερα στα σκουπίδια... παρά στο νοσοκομείο

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι κρίσιμη για την υγεία μας. Παρόλο που πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε από τη μυρωδιά ή την εξωτερική κατάσταση αν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Οι ετικέτες λήξης στα προϊόντα

Κατά περίπτωση στα προϊόντα αναγράφονται διάφορες ημερομηνίες: «Ημερομηνία Λήξης», «ανάλωση κατά προτίμηση», «ανάλωση έως». Η αναφορά «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αφορά την ποιότητα και όχι την ασφάλεια τροφίμου. Πρόκειται δηλαδή για το χρονικό όριο υψηλότερης ποιότητας.

Αντίθετα οι ετικέτες «ημερομηνία λήξης» ή «ανάλωση έως» αφορούν την ασφάλεια του τροφίμου. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία που συνίσταται η κατανάλωση του προϊόντος. Φυσικά, δεν έχουν όλα τα τρόφιμα ετικέτες. Το φρέσκο ψωμί, το νωπό κρέας, τα ψάρια ή τα αυγά δεν είναι συσκευασμένα.

Ακολουθούν 11 τροφές που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε λήγουν και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους:

1. Γάλα

Το γάλα είναι μία από τις πιο ευαίσθητες τροφές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν καταναλωθεί μετά την ημερομηνία λήξης. Εάν μυρίζει άσχημα, έχει αλλοιωθεί το χρώμα ή η υφή του, πρέπει να το πετάξετε. Τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria, Salmonella και E. Coli, τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα (κράμπες στο στομάχι, διάρροια, έμετο και υψηλό πυρετό). Το φρέσκο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και επτά ημέρες μετά την ημερομηνία πώλησης, αλλά και αυτό εξαρτάται από το αν έχει ανοιχτεί ή όχι.

2. Μαλακά Τυριά

Τα μαλακά τυριά, για παράδειγμα το brie, το camembert το ανθότυρο, η μυζήθρα, η μοτσαρέλα κ.α, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα. Αν παρατηρήσετε μούχλα, πρέπει να το πετάξετε αμέσως.

3. Ψωμί

Το ψωμί που έχει μούχλα δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται. Ακόμη και αν η μούχλα είναι ορατή μόνο σε ένα σημείο, είναι πιθανό να έχει εξαπλωθεί σε όλο το ψωμί και είναι δηλητηριώδης και επικίνδυνη για την υγεία

4. Ντρέσινγκ σαλάτας και έτοιμες σάλτσες

Τα διάφορα νρέσινγκ σαλάτας, η κέτσαπ και η μουστάρδα μπορεί να φαίνονται ότι διαρκούν για πάντα. Αλλά όταν λήξουν, τα συντηρητικά που περιέχουν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Αν έχουν ανοιχτεί, πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο και καταναλωθούν το πολύ μέσα σε ένα με δύο μήνες.

Τα συστατικά που περιέχουν έχουν επίσης μεγάλη σημασία για το χρόνο ζωής του τροφίμου. Για παράδειγμα, ένα ντρέσινγκ σαλάτας με βάση τη μαγιονέζα δεν πρόκειται να διαρκέσει τόσο πολύ όσο ένα με βάση το λάδι.

5. Νωπό Κρέας

Το νωπό κρέας, όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο, πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε λίγες μέρες από την αγορά του. Συγκεκριμένα ο κιμάς πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μία με δύο μέρες και τα κομμάτια κρέατος σε τρεις με πέντε μέρες. Εάν το καταψύξετε μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

6. Μαγειρεμένο Κρέας

Το μαγειρεμένο κρέας πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες από την ημέρα που μαγειρέματος. Πάντα να ελέγχετε για μούχλα ή αλλαγές στη μυρωδιά, το χρώμα και την υφή πριν τα καταναλώσετε.

7. Αλλαντικά

Τα αλλαντικά μπορεί επίσης να φαίνονται ασφαλή για πολύ καιρό στο ψυγείο σας, αλλά μπορεί να έχει αναπτυχθεί το βακτήριο λιστέρια. Πρέπει να τα καταναλώνετε βάσει της ημερομηνίας λήξης τους.

8. Αυγά

Τα αυγά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση από σαλμονέλα αν καταναλωθούν ενώ έχουν λήξει. Συνήθως διαρκούν τρεις με πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας τους.

9. Προσυσκευασμένες Σαλάτες

Οι προσυσκευασμένες σαλάτες μπορούν να γίνουν εύκολα έδαφος για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά τους. Αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ή λαχανικά έχουν μαυρίσει ή έχουν γίνει πιο γλοιώδη, καλύτερα πετάξτε τα.

10. Ψάρια και Θαλασσινά

Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι από τις πιο ευπαθείς τροφές. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία με δύο μέρες από την αγορά τους. Αν δεν μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, πρέπει να καταψύχονται. Μόλις μαγειρευτεί το ψάρι, διαρκεί τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ακόμη όμως και με την τήρηση αυτών των συμβουλών να περνάτε τα ψάρια και τα θαλασσινά πάντα και από το τεστ των αισθήσεων. Εάν έχει αλλοιωθεί το χρώμα τους, εάν μυρίζουν ή εάν είναι η υφή τους δεν είναι η συνηθισμένη τότε μην τα καταναλώσετε. Η διαδικασία μαγειρέματος, όσο ενδελεχής και να είναι, δεν θα το σώσει.

11. Κονσερβοποιημένα Τρόφιμα

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να διαρκούν για χρόνια, αλλά αν οι κονσέρβες είναι σκουριασμένες, φουσκωμένες ή χτυπημένες, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης και αλλαντίασης. Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε καλά τα κουτιά σας πριν τα ανοίξετε.

Καλύτερα στα σκουπίδια, παρά στο νοσοκομείο

Για να διατηρήσετε την υγεία σας και την ασφάλεια της οικογένειάς σας, είναι σημαντικό να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης και να ελέγχετε τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε. Αν ένα τρόφιμο έχει αλλάξει μυρωδιά, εμφάνιση ή υφή, καλύτερα να το πετάξετε παρά να ρισκάρετε την υγεία σας.

Πηγή: newsbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 18:49

Σχετικά Άρθρα

  • Οι 3 τροφές που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την απώλεια λίπους από την κοιλιά, σύμφωνα με εξειδικευμένους γιατρούς
    Οι 3 τροφές που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την απώλεια λίπους από την κοιλιά, σύμφωνα με εξειδικευμένους γιατρούς

    Προσπαθείτε να απαλλαγείτε από το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς; Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε. «Η διατροφή είναι αυτή που συμβάλλει στην απώλεια ή την αύξηση του λίπους», λέει ο Dr. Mir Ali, MD, χειρούργος και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center. «Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης ή της απώλειας βάρους οφείλεται στη διατροφή».

    Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Ωστόσο και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο κοιλιακό λίπος, όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και οι τραυματισμοί. Επίσης, κανένα φαγητό δεν είναι “κακό”. «Δεν υπάρχει ένα μόνο τρόφιμο που προκαλεί ή που εξαλείφει το κοιλιακό λίπος», λέει η Dr. Shiara Ortiz-Pujols, MD, γιατρός παχυσαρκίας στο Staten Island University Hospital. «Γενικά, τα τρόφιμα που είναι πολύ επεξεργασμένα και με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση. Αυτά είναι τα τρόφιμα που τρώμε συχνά όταν είμαστε βιαστικοί».

    Ωστόσο, ορισμένα δημοφιλή τρόφιμα ταιριάζουν στο παραπάνω προφίλ και δυσκολεύουν την απώλεια κοιλιακού λίπους. Ενώ δεν χρειάζεται να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με μέτρο.

    Οι κίνδυνοι του κοιλιακού λίπους

    Η απώλεια λίπους στην κοιλιά δεν αφορά απλά την επίτευξη μιας συγκεκριμένης εμφάνισης. «Το κοιλιακό λίπος, γνωστό και ως σπλαγχνικό λίπος, είναι επικίνδυνο επειδή είναι αυτό που σχετίζεται συχνότερα με αρνητικές συνέπειες για την υγεία», εξηγεί ο Dr. Ortiz-Pujols. «Είναι το λίπος που τείνει να περιβάλλει τα όργανά σας, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά. Αυτό το λίπος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη».

    Ο Dr. Ortiz-Pujols αναφέρει ότι το σπλαγχνικό λίπος, το οποίο συσσωρεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιά, μπορεί να συνδέεται με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για:

    • διαβήτη,
    • καρδιακές παθήσεις,
    • άνοια και
    • καρκίνο.

    Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2021 συνέδεσε επίσης το κοιλιακό λίπος με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο διαβήτης αυξάνει επίσης την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα, όπως απώλεια άκρων και όρασης, εξηγεί ο Dr. Drew Howard, MD, βαριατρικός χειρουργός στο Memorial Hermann. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2023 έδειξε δεδομένα που συνδέουν το σπλαγχνικό λίπος με τον προδιαβήτη.

    3 τρόφιμα που κάνουν την απώλεια κοιλιακού λίπους πιο δύσκολη από όσο πρέπει

    • Παγωτό
    • Αναψυκτικά διαίτης
    • Λευκό ψωμί
    Παγωτό

    «Οι χειρότερες τροφές για το κοιλιακό λίπος είναι αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υδατάνθρακες», λέει ο Dr. Ali. Αυτά τα τρόφιμα στέλνουν σήμα στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος. Ο Dr. Howard συμφωνεί, εξηγώντας: «Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ειδικά σε υδατάνθρακες οδηγεί σε αύξηση του λίπους και αντίσταση στην ινσουλίνη».

    Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Dr. Ali, το παγωτό – το κατεξοχήν καλοκαιρινό γλυκό – βρίσκεται σ’ αυτή τη λίστα. Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια χωρίς γαρνιτούρα περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρης και 15,6 γραμμάρια υδατανθράκων.

    Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) σημειώνει ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ καταναλώνουν 17 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά – δύο έως τρεις φορές περισσότερο από την συνιστώμενη ποσότητα. Η AHA προτείνει στους άνδρες να περιορίσουν την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σε 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια ή 150 θερμίδες) και στις γυναίκες σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια ή 100 θερμίδες) ημερησίως.

    Αναψυκτικά διαίτης

    Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω για τη ζάχαρη, είναι δελεαστικό να τρέξετε στην περιοχή των αναψυκτικών διαίτης στο σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ο Dr. Ortiz-Pujols συμβουλεύει ότι χρειάζεται προσοχή.

    «Πολλοί πιστεύουν ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι καλύτερα για εσάς από τα κανονικά αναψυκτικά», λέει ο Dr. Ortiz-Pujols. «Η ασπαρτάμη, ο τεχνητός γλυκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά διαίτης, στην πραγματικότητα προάγει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους».

    Έρευνα του 2015 συνέδεσε τα αναψυκτικά διαίτης με μακροπρόθεσμες αυξήσεις στην περιφέρεια της μέσης των ηλικιωμένων ενηλίκων.

    Λευκό ψωμί

    Δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσετε όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Ωστόσο, ο Dr. Ortiz-Pujols προτείνει τον περιορισμό των επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτά που βρίσκονται στο λευκό ψωμί. «Είναι απογυμνωμένα από όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις ίνες», λέει.

    «Αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που προάγουν τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση». Παλαιότερη έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει την ιδέα ότι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και το αυξημένο σπλαχνικό λίπος μπορούν να πάνε χέρι-χέρι. Η μετάβαση σε ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο διαθέτει φυτικές ίνες και αυξάνει τα αισθήματα πληρότητας, μπορεί να βοηθήσει.

    Τι να τρώτε όταν προσπαθείτε να χάσετε το λίπος στην κοιλιά

    Η Dr. Ortiz-Pujols τονίζει την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στη διατροφή όταν προσπαθείτε να χάσετε ή να αποτρέψετε το κοιλιακό λίπος. Δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο. «Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους», λέει.

    Ορισμένα τρόφιμα που προτείνει η Dr. Ortiz-Pujols περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη, όπως:

    • Βρώμη
    • Φρούτα
    • Λαχανικά
    • Όσπρια
    • Θαλασσινά

    «Η πρωτεΐνη είναι το νούμερο ένα μακροθρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση συναισθημάτων πληρότητας και κορεσμού», αναφέρει. Δυσκολεύεστε να καταλάβετε πώς να χάσετε το κοιλιακό λίπος ή να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας;

    «Πρώτα απ’ όλα, είναι πάντα καλό να συναντηθείτε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε το θέμα», λέει η Dr. Howard. «Ένας πιστοποιημένος διατροφολόγος είναι πάντα το κατάλληλο άτομο με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε για τις σωστές διατροφικές επιλογές».

    Πηγή: enikos.gr - Photo by Diana Polekhina on Unsplash

  • Έξι φαινομενικά υγιεινές τροφές που μπορεί να σε κάνουν να πάρεις εύκολα κιλά
    Έξι φαινομενικά υγιεινές τροφές που μπορεί να σε κάνουν να πάρεις εύκολα κιλά

    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει κάποιος τα περιττά κιλά είναι η άσκηση και η σωστή διατροφή, δηλαδή η αποφυγή συγκεκριμένων επεξεργασμένων τροφών και η κατανάλωση πιο υγιεινών.

    Γνωρίζουμε ήδη ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε, όπως είναι τα λιπαρά, τα junk food και η ζάχαρη (πίτσες, πατατάκια, γλυκά κ.λπ.).

    Ωστόσο, σύμφωνα με διαιτολόγους, ακόμη και οι πιο υγιεινές τροφές μπορεί να αποτελέσουν «θερμιδικές βόμβες», προκαλώντας εύκολη και γρήγορη αύξηση βάρους.

    Σε μια νέα έκθεση, οι nutrition experts από τον ιστότοπο αναλυτών διατροφής, Eat This Not That, αναφέρθηκαν σε ένα σύνολο «ύπουλων» τροφών που, αν καταναλωθούν αλόγιστα, ενδέχεται να σαμποτάρουν την απώλεια βάρους ή τα σχέδια για διατήρησή του.

    Καθώς ορισμένες από αυτές τις τροφές εμφανίζονται ως υγιεινές, όσοι κάνουν δίαιτα πιστεύουν ότι η άφθονη κατανάλωσή τους θα προκαλέσει μικρή έως μηδαμινή διαφορά στη σιλουέτα τους. Ωστόσο κάνουν λάθος.

    Στις τροφές που συχνά θεωρούνται «συνήθεις ύποπτοι» περιλαμβάνονται χυμοί φρούτων, γιαούρτια, ενεργειακές μπάρες και αποξηραμένα φρούτα, σύμφωνα με την Yelena Wheeler, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο της εταιρείας παροχής συμβουλών φυσικής κατάστασης Endomondo.

    Οι 6 υγιεινές τροφές που πιθανότατα συσσωρεύονται σε κιλά χωρίς να το γνωρίζετε:

    Ξηροί καρποί

    Οι ξηροί καρποί είναι πολύ καλύτερο σνακ από τις εξαιρετικά επεξεργασμένες επιλογές όπως τα πατατάκια και η σοκολάτα. Ωστόσο, από άποψη απώλειας βάρους, αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια.

    Ενώ οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με μικροθρεπτικά συστατικά, το μέτρο είναι πάντα το κλειδί, είπε στο Yahoo η Kimberley Gomer, κλινική διαιτολόγος που διευθύνει ιδιωτικό γραφείο. Και -το πιο σημαντικό- είναι πολύ εύκολο να καταναλωθούν αλόγιστα, τόνισε.

    Για παράδειγμα, «υπάρχουν 826 θερμίδες σε ένα φλιτζάνι αμύγδαλα και είναι πολύ εύκολο να καταναλώσεις ένα φλιτζάνι αμύγδαλα». Εν συγκρίσει, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 156 θερμίδες σε ένα σακουλάκι πατατάκια. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να φάτε περίπου πεντέμισι σακουλάκια από το κλασικό σνακ για να φτάσετε τις θερμίδες που περιλαμβάνει ένα φλιτζάνι αμύγδαλα.

    Τα... υγιεινά λιπαρά των βουτύρων ξηρών καρπών

    Οι γκουρού της ευεξίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λατρεύουν να τα προσθέτουν στα όμορφα φτιαγμένα μπολ πρωινού τους και ισχυρίζονται ότι είναι γεμάτα με «υγιεινά» λιπαρά.

    «Ωστόσο, η κρεμώδης σύσταση των βουτύρων ξηρών καρπών σημαίνει ότι είναι εύκολο να τρώτε μεγάλες ποσότητες, κι αυτό σημαίνει πληθώρα θερμίδων. Πολλοί άνθρωποι υπερβαίνουν τις συστάσεις», σημείωσε η Gomer.

    «Υπάρχουν 188 θερμίδες σε δύο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο και πιθανότατα θα φάτε διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα μόνο βουτώντας ένα μήλο σε αυτό», πρόσθεσε.

    Επίσης, αυτά τα βούτυρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για παράδειγμα, υπάρχουν 16 γραμμάρια λίπους σε μία μερίδα φιστικοβούτυρο και 13 γραμμάρια λίπους σε μία ράβδο σοκολάτας γάλακτος.

    Γκρανόλα

    Η συνιστώμενη μερίδα δημητριακών είναι περίπου 1 φλιτζάνι, σύμφωνα με την American Heart Association.

    Αλλά οι ειδικοί σε θέματα διατροφής επισημαίνουν ότι, σε ορισμένα δημητριακά, είναι απαραίτητο να μειωθεί το μέγεθος της μερίδας για να αποφευχθεί η αύξηση βάρους. Ωστόσο, πολύ λίγοι είναι αυτοί που κάνουν δίαιτα και το γνωρίζουν αυτό.

    Αν πρόκειται να καταναλώσετε ένα φλιτζάνι γκρανόλα, θα λάβετε 450 θερμίδες πριν καν προσθέσετε το γάλα.

    Πολλές διαφορετικές μάρκες προσπάθησαν να πλασάρουν τα δημητριακά ως μια υγιεινή επιλογή πρωινού, αλλά γενικά τείνουν να στερούνται θρεπτικής αξίας, σχολίασε η Wheeler.

    «Πολλά από αυτά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη», πρόσθεσε.

    Παγωτά με χαμηλά λιπαρά και ζάχαρη

    Ενώ τα low sugar παγωτά, δηλαδή τα «πιο υγιεινά», μπορεί να είναι χαμηλότερα σε θερμίδες ή ζάχαρη, ενδέχεται όμως να σας ξεγελάσουν καταναλώνοντας υπερβολικά άλλα τρόφιμα, είπε η Sheri Berger, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Yahoo Lifestyle.

    «Όταν λαχταράτε γλυκά και προσπαθείτε να εκπληρώσετε αυτή τη λαχτάρα με μια "πιο υγιεινή εκδοχή", μπορείτε να φάτε περισσότερο από αυτό για να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα σας», εξήγησε.

    Μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά σε αυτούς τους τύπους προϊόντων μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική λιγούρα για γλυκό.

    «Όταν ένα φαγητό που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε είναι χαμηλό σε λιπαρά ή ζάχαρη, αναγνωρίζουμε τη γεύση που έχουμε συνηθίσει να μην υπάρχει και μπορεί να τρώμε περισσότερο, νομίζοντας ότι τελικά θα πάρουμε αυτή τη γεύση», τόνισε η ίδια.

    Προτιμήστε αγελαδινό γάλα

    Οι διαιτολόγοι λένε ότι τα γάλατα ξηρών καρπών είναι γενικώς καλά, ωστόσο «περιέχουν πολλά συστατικά που τα καθιστούν κατά τα άλλα πρόκληση για τη σιλουέτα», είπε ο Wheeler.

    Ορισμένα από αυτά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και λίπη προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση του προϊόντος και να σταματήσει ο διαχωρισμός του με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Vox.

    Αν και αυτά τα προϊόντα θεωρούνται ασφαλή από τους εθνικούς οργανισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων, ορισμένοι ερευνητές συνδέουν αυτά τα προϊόντα, ιδιαίτερα την καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και το πολυσορβικό 80, με προβλήματα του εντέρου.

    Χωρίς γλουτένη αλλά με περισσότερες θερμίδες

    Μπορεί τα gluten free προϊόντα να θεωρούνται πιο υγιεινά από τα «ξαδέρφια» τους που περιέχουν γλουτένη, «ωστόσο εξακολουθούν να περιέχουν ζάχαρη, λίπος και συστατικά που υποκαθιστούν τη γλουτένη», αναφέρει η Wheeler, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον συνολικό αριθμό θερμίδων.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι ορισμένες εκδοχές προϊόντων χωρίς γλουτένη είναι πιο πυκνές θερμιδικά από τις... κανονικές.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦIΑ: Freepik

  • 5 αντιγηραντικές τροφές που προστατεύουν τον οργανισμό
    5 αντιγηραντικές τροφές που προστατεύουν τον οργανισμό

    Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τρώμε καλά και να κάνουμε θρεπτικές επιλογές για τα σνακ και τα γεύματά μας, καθώς το φαγητό που τρώμε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας.

    Εάν τρώτε πολλά λαχανικά και κρατάτε το επεξεργασμένο κρέας και τη ζάχαρη στο ελάχιστο, είστε ήδη σε καλό δρόμο.

    Αλλά ορισμένες τροφές που επιλέγετε θα μπορούσαν να έχουν μια επιπλέον δύναμη, βοηθώντας το σώμα σας να γεράσει καλά και προστατεύοντάς το «σαν πανοπλία».

    Ο ερευνητής μακροζωίας και γιατρός αναγεννητικής ιατρικής Dr Neil Paulvin μοιράστηκε ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που τρώει καθημερινά για να αποτρέψει τις λοιμώξεις, να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και ακόμη και να βοηθήσει στην επισκευή του DNA.

    Τα τρόφιμα που τονώνουν τη μακροζωία δεν περιορίζονται μόνο στα φρούτα και τα λαχανικά - εδώ είναι πέντε από αυτά.

    1. Μύρτιλα

    Η νούμερο ένα τροφή του Dr Paulvin για μακροζωία δεν είναι άλλη από το ταπεινό μύρτιλο.

    Γράφοντας για το CNBC, είπε ότι το μικρό μωβ φρούτο είναι γεμάτο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από μολύνσεις σαν πανοπλία, καθώς και ότι είναι νόστιμο και χαμηλό σε θερμίδες.

    Σύμφωνα με τον ερευνητή μακροζωίας, τα blueberries έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση λόγω του ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες.

    Αυτές μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουν τα κύτταρα υγιή και να αποτρέψουν την καταστροφή τους, ενώ επίσης εμπλέκονται σε διαδικασίες που επιδιορθώνουν το DNA.

    Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, μπορούν επίσης να μειώσουν τη μυϊκή βλάβη και τον πόνο, ενώ ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία των ματιών, είπε ο Δρ Paulvin.

    Τα οφέλη αυτού του μικροσκοπικού φρούτου μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στον εγκέφαλό σας, συνέχισε ο γιατρός, επικαλούμενος έρευνα που υποδηλώνει ότι τα μύρτιλα και οι φράουλες συνδέονται με την καθυστέρηση της πνευματικής γήρανσης έως και δυόμισι χρόνια.

    Τέλος, τα μούρα μπορεί επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω του ότι είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως είπε ο Δρ Paulvin.

    2. Ντομάτες

    Όσον αφορά το δέρμα σας, μια απίθανη τροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης, σύμφωνα με τη διατροφολόγο της Sun, Amanda Ursell.

    Όπως είπε η Ursell, η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός μας από τη γήρανση, από μέσα προς τα έξω και να καταπολεμήσει τις ρυτίδες.

    Αυτό συμβαίνει επειδή η ντομάτα - καθώς και λαχανικά όπως το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα καρότα και το λάχανο - είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικές χρωστικές που ονομάζονται λυκοπένιο, λουτεΐνη και βήτα καροτίνη.

    3. Τροφές ολικής αλέσεως

    Οι τροφές ολικής αλέσεως που απελευθερώνουν ενέργεια αργά είναι μια άλλη βασική αντιγηραντική ουσία.

    Πρόκειται για τροφές όπως χυλός, καστανά ζυμαρικά και ρύζι και γλυκοπατάτες, καθώς και φρούτα και λαχανικά.

    Σύμφωνα με την Amanda, αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη σταθεροποίηση της ενέργειας στις γυναίκες, καθώς οι ορμόνες τους αρχίζουν να αλλάζουν όταν γερνούν.

    Και επειδή απελευθερώνουν ενέργεια αργά - σε αντίθεση με τους λευκούς και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες - δεν θα προκαλέσουν βλάβη στο κολλαγόνο στο δέρμα μας, πρόσθεσε.

    Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχουν προτείνει επίσης ότι η ενσωμάτωση δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος του εντέρου, διαβήτης, εγκεφαλικό, όταν συνδυάζονται με φρούτα, μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ακόρεστα έλαια.

    4. Ξηροί καρποί

    Μια χούφτα ξηρούς καρπούς είναι το προτιμώμενο σνακ επιλογής για άτομα που ζουν στις Μπλε Ζώνες, πέντε περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν συχνά μέχρι την ηλικία των 100 ετών.

    Η διατροφολόγος Sophie Trotman, με έδρα το Λονδίνο, μίλησε για τα εύσημα των ξηρών καρπών όσον αφορά την αντιγήρανση.

    Σύμφωνα με την ίδια, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι όλοι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και περιέχουν μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος που βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος.

    «Οι λιναρόσποροι έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ, έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος με την πάροδο του χρόνου», είπε η Sophie.

    5. Υγιή λάδια

    Είτε πρόκειται για σολομό και σαρδέλες, αυτά τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα με απαραίτητα ωμέγα 3 λιπαρά που είναι σημαντικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη συνολική υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με την Amanda.

    Μπορούν επίσης να κρατήσουν το δέρμα σας στην καλύτερη του εμφάνιση διατηρώντας το φυσικό του φράγμα λιπαρότητας, πρόσθεσε η Sophie, ενυδατώνοντας το δέρμα και μειώνοντας την εμφάνιση των λεπτών γραμμών.

    Δύο ή τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα θα πρέπει να είναι αρκετές.

    Μια άλλη πηγή υγιεινών λιπαρών είναι το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πρωινό μας
    Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πρωινό μας

    Τι πρέπει να περιέχει το πρωινό γεύμα για δυνατό μυαλό και αίσθημα κορεσμού έτσι ώστε τελικά να περιορίζεται η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη; Δανοί ερευνητές έχουν την απάντηση, για να ξέρετε τι να ετοιμάσετε αύριο στο πρώτο γεύμα της ημέρας

    Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Από τι όμως θα πρέπει να αποτελείται, προκειμένου να μας δώσει ένα δυνατό ξεκίνημα για την υπόλοιπη μέρα; Μια νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhus κατέληξε σε αυτό που σίγουρα δε θα πρέπει να λείπει: οι πρωτεΐνες.

    Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα συμπεράσματά της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dairy Science, οι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης αποτελούν βασικό συστατικό ενός ιδανικού πρωινού. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό προάγει τόσο το αίσθημα του κορεσμού -πόσο χορτάτοι νιώθουμε δηλαδή- όσο και τη συγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

    Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε αρχικά να εξετάζει τη σχέση που συνδέει τη διατροφή και τη νοητική λειτουργία και πώς διαφορετικοί τύποι πρωινού ενισχύουν τον κορεσμό και τη συγκέντρωση. Για να το διερευνήσουν, παρακολούθησαν 30 παχύσαρκες γυναίκες (ηλικίας 18-30 ετών) για τρεις ολόκληρες ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες έτρωγαν είτε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, είτε ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες, είτε καθόλου πρωινό. Επιπλέον, εκτιμήθηκε το αίσθημα κορεσμού κάθε γυναίκας, τα επίπεδα ορμονών και η ενεργειακή πρόσληψη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, εκτός από τις εκτιμήσεις της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Τέλος, όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα τεστ γνωστικής συγκέντρωσης.

    «Διαπιστώσαμε ότι ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες με skyr (ένα γαλακτοκομικό προϊόν σαν γιαούρτι από την Ισλανδία) και βρόμη αύξησε τον κορεσμό και τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων, αλλά δεν μείωσε τη συνολική πρόσληψη ενέργειας σε σύγκριση με την παράλειψη του πρωινού ή την κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε υδατάνθρακες» σημειώνει η Δρ Mette Hansen, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διδάκτωρ στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Aarhus και μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από όσους αποφεύγουν το πρωινό. Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα, εν τω μεταξύ, τείνουν να αυξάνουν τον κορεσμό σε σύγκριση με τα πλούσια σε υδατάνθρακες και τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

    Συνεπώς, οι συγγραφείς της μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν αν ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό θα μπορούσε να ενισχύσει τον κορεσμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας στη συνέχεια την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Δυστυχώς, η λύση δεν είναι τόσο απλή, προειδοποιούν οι ερευνητές: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, το οποίο είναι θετικό όσον αφορά την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι για να είναι αποτελεσματική αυτή η διατροφική στρατηγική, δεν αρκεί να τρώμε απλώς ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες» διευκρινίζει η Δρ Hansen.

    Παρόλα αυτά, τα οφέλη της αντικατάστασης μιας διατροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες με μια αντίστοιχα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι σαφώς εμφανή στα αποτελέσματα κορεσμού που μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη. Αρκετοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δυσκολεύτηκαν να φάνε ολόκληρο το πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό, που αποτελούνταν από skyr και βρόμη.

    «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην επίδραση κορεσμού δύο διαφορετικών γευμάτων με την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αν οι γυναίκες του προγράμματος είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιες το μέγεθος του γεύματος, είναι πιθανό ότι θα είχαν καταναλώσει περισσότερο φαγητό και συνεπώς περισσότερες θερμίδες την ημέρα που τούς σερβιρίστηκε ψωμί και μαρμελάδα από ό,τι την ημέρα που τους δόθηκε skyr και βρόμη», εξηγεί η καθηγήτρια Δρ Hansen.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Οι 5 top τροφές γεμάτες αντιοξειδωτικά – Η μία είναι η σοκολάτα
    Οι 5 top τροφές γεμάτες αντιοξειδωτικά – Η μία είναι η σοκολάτα

    Από το παντζάρι μέχρι τη... σοκολάτα, ακολουθούν πέντε φυσικές αντιοξειδωτικές τροφές που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, νικούν τη γήρανση και ενισχύουν την υγεία

    To σώμα μας καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με έναν καταιγισμό απειλών από διάφορες πηγές. Μεταξύ αυτών των απειλών, μια σημαντική είναι γνωστή ως ελεύθερες ρίζες, που συχνά προέρχεται από παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων. Παρότι οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν και μέρος φυσικών σωματικών διαδικασιών, όπως η πέψη, οι εξωτερικές επιδράσεις μπορούν να εντείνουν τη δράση τους.

    Η υπερβολική συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στα κύτταρα και το DNA. Ένα ισχυρό όπλο ενάντια σε αυτή τη διαδικασία είναι τα αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος. Ο καλύτερος σύμμαχός σε αυτή τη «μάχη» είναι οι αντιοξειδωτικές τροφές, όπως οι παρακάτω, που θα υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη συνολική υγεία.

    Μπρόκολο

    Tα μπουκέτα του μπρόκολου είναι πλούσια σε γλυκοραφανίνη, η οποία μετατρέπεται σε σουλφοραφάνη, ένα συστατικό των σταυρανθών λαχανικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η διαδικασία της μάσησης του μπρόκολου είναι αυτό που επιτρέπει αυτή τη μετατροπή. Παρόλα αυτά, η περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη είναι υψηλότερη στα ωμά ή ελαφρά αχνιστά λαχανικά. Οι μέχρι πρότινος μελέτες τής προσδίδουν επίσης και αντικαρκινικά και καρδιαγγειακά οφέλη.

    Μαύρη σοκολάτα

    Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μπορεί να περιλαμβάνει και σοκολάτα, όταν όμως αυτή δεν είναι γάλακτος. Αυτό συμβαίνει, διότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος και έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και φλαβονόλες, που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL.

    Φασόλια

    Τα όσπρια σε γενικό πλαίσιο είναι ένας οικονομικός και υγιεινός τρόπος να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Ειδικότερα τα φασόλια, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με τα μαύρα και τα κόκκινα να συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

    Μούρα

    Βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες και κάθε είδους μούρο δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα. Τα μούρα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ανθοκυανίνες, που δίνουν το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα τους, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, την «κακή» χοληστερόλη LDL και, επομένως, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Παντζάρι

    Μια ακόμα πανίσχυρη φυτική τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι το παντζάρι. Συγκεκριμένα, τα παντζάρια είναι γεμάτα από βηταλαΐνες, φυσικές χρωστικές ουσίες, που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τη βλάβη του DNA, μειώνουν την LDL χοληστερόλη και το οξειδωτικό στρες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • 3 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε μετά τα σαράντα
    σε Plus +
    3 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε μετά τα σαράντα

    Ενισχύουν το μεταβολισμό και προσφέρουν ενέργεια.

    βασικός μεταβολικός ρυθμός αρχίζει να μειώνεται μετά τα 40, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και η ελαστικότητα των αγγείων μειώνεται. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την προσπάθεια απώλειας βάρους και αυξάνουν τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων. Κάνοντας όμως μικρές αλλαγές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, μπορείτε να κρατήσετε το σώμα σας υγιές και γεμάτο ενέργεια.

    Δείτε εδώ ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνετε:

    Αβοκάντο

    Το φρούτο αυτό με την χαρακτηριστική ουδέτερη βουτυρώδη γεύση, ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών καθώς συγκεντρώνει μια πληθώρα θρεπτικών ουσιών που προάγουν την καλή υγεία. Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο αποδίδουν 160 θερμίδες, 9 γραμμάρια υδατανθράκων, 7 γραμμάρια φυτικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεϊνών και 15 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, ενώ αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη πρόσληψης τροφής για αρκετές ώρες μετά.

    Τα ξερά φασόλια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή κι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα. Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, διαιτητικής ίνας. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη.

    Κινόα

  • Φάρμακα: Πόσο ασφαλή είναι μετά την ημερομηνία λήξης
    Φάρμακα: Πόσο ασφαλή είναι μετά την ημερομηνία λήξης

    Είναι καλή ιδέα να κρατάμε τα φάρμακα μετά την ημερομηνία λήξης; Πόσο ασφαλής είναι η λήψη τους; Οι ειδικοί απαντούν

    Κάποια στιγμή, τακτοποιώντας το φαρμακείο του σπιτιού ή σε μια έκτακτη ανάγκη για ανακούφιση από συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, οι περισσότεροι θα πέσαμε σε σωτήρια φάρμακα που, δυστυχώς, η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει κατά κάποιους μήνες ή και περισσότερο από έναν χρόνο. Και τώρα;

    Περίπου αυτό ήταν το ερώτημα που τέθηκε στους ειδικούς του Τμήματος Ενημέρωσης για την Υγεία του Καταναλωτή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων μετά τη λήξη τους, στο οποίο απάντησε ο Δρ Robert H. Shmerling, ανατρέχοντας σε μια παλιά και μεγάλη μελέτη.

    Το 1986, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα (Shelf Life Extension Program/SLEP) σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα φαρμάκων αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που είχε συγκεντρώσει ο στρατός, τα οποία πλησίαζαν ή είχαν υπερβεί τις ημερομηνίες λήξης. Τα σκευάσματα υποβλήθηκαν σε εκτενείς δοκιμές υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα περισσότερα φάρμακα ήταν ακόμα «καλά», σχεδόν τρία χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους. Κάποια σκευάσματα όπως ενέσιμη αμοξικιλλίνη, σιπροφλοξασίνη και διφαινυδραμίνη ήταν ασφαλή και αποτελεσματικά 12 μήνες έως πάνω από 15 χρόνια μετά.

    Τα πράγματα βέβαια είναι πιο σύνθετα. Όπως αναφέρει ο Δρ Shmerling:

    • Οι δοκιμές σταθερότητας φαρμάκων έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, συνεπώς δεν γνωρίζουμε τι ισχύει για νεότερα φάρμακα που έχουν λήξει και δεν έχουν ελεγχθεί
    • Ελέχθηκαν μόνο 120 περίπου φάρμακα, με πολλά σκευάσματα να μη χρησιμοποιούνται από τον γενικό πληθυσμό αλλά κυρίως στρατιώτες, όπως αντίδοτα για χημικές δηλητηριάσεις και ανθελονοσιακά φάρμακα. Ωστόσο, άλλες μελέτες και ανασκοπήσεις δεδομένων καταλήγουν σε κοινά συμπεράσματα.
    • Ορισμένα φάρμακα όπως αντιβιοτικά σε σιρόπι, ασπιρίνη, νιτρογλυκερίνη και ινσουλίνη απέτυχαν στις δοκιμές σταθερότητας, παρουσιάζοντας σημάδια φθοράς. Συνεπώς, τέτοια σκευάσματα πρέπει να μην λαμβάνονται μετά τις ημερομηνίες λήξης του κατασκευαστή τους.
    • Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Μπορεί η λήψη ενός αντιαλλεργικού φαρμάκου έναν μήνα μετά τη λήξη του να είναι ασφαλής, δεν ισχύει το ίδιο και για ένα αντιαρρυθµικό φάρµακο που λόγω αναποτελεσματικότητας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες αρρυθμίες. Επίσης ένα φάρμακο που έληξε πριν έναν μήνα μπορεί να έχει ισχυρή ακόμα δράση, όχι όμως αν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την ημερομηνία λήξης.
    • Τα φάρμακα που διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από αυτά που διατηρούνται σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας.

    Είναι ασφαλής η λήψη τους;

    Σύμφωνα με ειδικούς από την έγκριτη βάση δεδομένων Drugs.com, η ημερομηνία λήξης είναι η τελευταία ημέρα για την οποία ο κατασκευαστής εγγυάται την πλήρη δραστικότητα και ασφάλεια ενός φαρμάκου. Ημερομηνίες λήξης εντοπίζονται στις περισσότερες ετικέτες φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων και μη ή των διατροφικών συμπληρωμάτων.

    Αν και ο νόμος δεν επιτρέπει συστάσεις σχετικά με τη σταθερότητα των φαρμάκων μετά την αρχική ημερομηνία λήξης, η τελευταία φαίνεται πως είναι συχνά «αυθαίρετη» τρόπον τινά, με απόκλιση 1 έως 5 ετών, αφού μετά το άνοιγμα της συσκευασίας δεν υπάρχει εγγυημένα μια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Επί παραδείγματι, τον Ιούνιο του 2020, ο FDA ανακοίνωσε για κάποια αντιγριπικά φάρμακα ότι οι ημερομηνίες λήξης τους θα μπορούσαν να παραταθούν κατά 10 ή και 15 χρόνια εφόσον αποθηκεύονταν κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο.

    Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση The Medical Letter on Drugs and Therapeutics, δεν έχουν δημοσιευτεί περιστατικά τοξικότητας λόγω κατάποσης, έγχυσης ή τοπικής εφαρμογής τρέχοντος φαρμάκου στις ΗΠΑ μετά την ημερομηνία λήξης του. Δεν ισχύει το ίδιο εντούτοις για φάρμακα που χορηγούνταν ευρέως παλαιότερα όπως οι τετρακυκλίνες (αντιβιοτικά), η λήψη των οποίων μετά τη λήξη τους έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Fanconi, μια ομάδα διαταραχών της νεφρικής λειτουργίας.

    Συνοπτικά:

    • φάρμακα σε στερεή μορφή όπως δισκία και κάψουλες αποδεικνύονται σταθερότερα μετά την ημερομηνία λήξης τους
    • φάρμακα υπό μορφήν διαλύματος ή ως εναιωρήματος που απαιτούν συντήρηση στο ψυγείο ενδέχεται να μην είναι επαρκώς αποτελεσματικά μετά τη λήξη, με αποτέλεσμα κινδύνους για την υγεία λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης π.χ. μιας λοίμωξης αλλά και προαγωγή της αντίστασης στα αντιβιοτικά
    • φάρμακα όπως τα ενέσιμα θα πρέπει να απορρίπτονται εάν έχουν σχηματίσει ίζημα ή φαίνονται θολά είτε αποχρωματισμένα
    • ληγμένα φάρμακα που περιέχουν συντηρητικά, όπως οι οφθαλμικές σταγόνες, μπορεί να μην είναι ασφαλή μετά την ημερομηνία λήξης τους καθώς τα «χαλασμένα» συντηρητικά ίσως επιτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο διάλυμα.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Αυτές τις τροφές επιλέγει μια παιδίατρος για το παιδί της
    Αυτές τις τροφές επιλέγει μια παιδίατρος για το παιδί της

    Μια παιδίατρος με εξειδίκευση στη γαστρεντερολογία προτείνει τις κατάλληλες τροφές για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας. Μας δίνει μάλιστα μερικές ιδέες με βάση όσα δίνει στο δικό της παιδί.

    Το θέμα της παιδικής και βρεφικής διατροφής έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια και συχνά μετατρέπεται σε πεδίο διαμάχης για τους νέους γονείς. Ορισμένες φορές οι γονείς έχουν την αίσθηση ότι οι παιδίατροι, που είναι επιφορτισμένοι με τη βρεφική διατροφή, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Άλλες φορές το θέμα του κεράσματος γίνεται μήλο της έριδος. Πρέπει να προσφέρουμε γλυκά στα παιδιά και πόσο συχνά;

    Δεν είναι σπάνιο ένας γονιός που ακολουθεί τη μέση οδό να βρεθεί ανάμεσα στα δύο ακραία στρατόπεδα, εκείνους που ασπάζονται την απολύτα υγιεινή διατροφή (με βιολογικά προϊόντα, ψευδοδημητριακά, απουσία γλυκών και αυστηρά μητρικό θηλασμό) και σε εκείνους που δεν ξεχνούν ποτέ να προσφέρουν το γλιφιτζούρι, τη σοκολάτα ή τα συσκευασμένα μπισκότα, με τη μόνιμη επωδό: «Κι εμείς που τα φάγαμε, τι πάθαμε;»

    Αν έχεις βρεθεί στη θέση να νιώθεις «υπερβολικός», ενώ μάλλον δεν είσαι, μια παιδίατρος αρκετά ενημερωμένη –μιας και έχει εξειδίκευση στη γαστρεντερολογία και την ηπατολογία, κι ένα παιδί προσχολικής ηλικίας– μοιράζεται μαζί μας τις δικές της επιλογές. Η Κατερίνα Κακοτρίχη λέει τι προτείνει και τι όχι, αλλά και ποια γεύματα δίνει η ίδια στον μικρό της, έχοντας διαβάσει αρκετά και έχοντας συμβουλεύσει πολλούς γονείς.

    Ποιες τροφές προτείνω και ποιες δεν συστήνω

    Προτείνω ό,τι και ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός. Όλες οι κατηγορίες των τροφών πρέπει να εισαχθούν πριν από το 1ο έτος, ιδανικά παράλληλα με τον μητρικό θηλασμό. Και αυτό πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες υγείας – τον παιδίατρο ή και τον αλλεργιολόγο, αν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό παθήσεων και αλλεργιών ή άλλων προβλημάτων ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει και ο ΕΟΔΥ, απαγορεύεται το μέλι κάτω του έτους, καθώς μελέτες αναφέρουν την κατανάλωσή του ως προδιαθεσικό παράγοντα της βρεφικής αλλαντίασης, μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παραλυτικής νόσου.

    Δημητριακά με γλουτένη ή και χωρίς, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρέας (λευκό και κόκκινο), γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυριά), αβγά, ψάρια, ξηροί καρποί: Όλα αυτά μπορούν να γίνουν ωραία συμπληρωματικά του γάλακτος γεύματα, σε πολτομοποιημένη ή και ψιλοκομμένη μορφή. Γάλα φρέσκο μπορούν να πιουν με τη συμπλήρωση του 1ου έτους.

    Δεν υπάρχει αυστηρά σωστή σειρά εισαγωγής, απλώς συστάσεις τροφών ανά ηλικία και με στόχο να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι οι αποθήκες σιδήρου «αδειάζουν» μετά τον 6ο μήνα ζωής. Σε άλλες χώρες, η σειρά εισαγωγής τροφών μπορεί να είναι διαφορετική, αναλόγως με τα ήθη, τα έθιμα αλλά και τις διατροφικές συνήθειες της κάθε οικογένειας.

    Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι ναι μεν δεν πρέπει το παιδί να τρώει αλάτι και ζάχαρη, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιούμε αλλά καρυκεύματα για να νοστιμίσει το φαγητό. Φυσικά, δεν προτείνω επεξεργασμένα τρόφιμα, προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης και έτοιμες βρεφικές κρέμες συστηματικά.

    Πότε να σταματήσετε τις πολτοποιημένες τροφές

    Τα ίδια έδωσα και στο δικό μου παιδί, το οποίο πολύ γρήγορα έφτιαξε το «πρόγραμμά» του στο φαγητό και πολύ γρήγορα μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν ήθελε πλέον πολτοποιημένη τροφή, δοκιμάζοντας από το δικό μας φαγητό. Καλό είναι να έχουμε στο νου μας να πολτοποιούμε όλο και λιγότερο καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, διότι μπορούν να μασάνε και χωρίς δόντια. Σε κάποιες οικογένειες ταιριάζει το baby-led weaning.

    Η συμβουλή μου είναι να εμπιστευθείτε περισσότερο τα παιδιά, να ακολουθήσετε τους ρυθμούς τους και να προσφέρετε συνεχώς νέες γεύσεις. Με τη συνεχή έκθεση σε διαφορετικές γεύσεις, θα κατασταλάξουν. Το μυστικό είναι η επαγρύπνηση, η παρατήρηση των ρυθμών του παιδιού και η αποφυγή του στρες. Το φαγητό δεν θέλει άγχος.

    Είναι εφικτό να μη δώσεις ζάχαρη και πώς να αποφύγεις τα γλυκά κεράσματα;

    Είναι εφικτό, χωρίς όμως να γινόμαστε υστερικοί για μικρές ποσότητες που μπορεί να τύχει να δοκιμάσουν. Η σύσταση είναι η αποφυγή της ζάχαρης έως την ηλικια των 2 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι 2 ετών και 1 ημέρας θα φάει μία ολόκληρη πάστα. Εννοείται ότι τα τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα δεν απαγορεύονται, δηλαδή τα φρούτα, τα παντζάρια, το γάλα. Η πρόσθετη ζάχαρη είναι το πρόβλημα και οι «άδειες θερμίδες», δηλαδή οι τροφές με υψηλές θερμίδες χωρίς καθόλου θρεπτικά συστατικά.

    Μερικές φορές, το περιβάλλον δεν βοηθάει. Όλο και κάποιος θα προσφέρει καλοπροαίρετα ένα γλύκισμα στο παιδί μας χωρίς να μας ρωτήσει ή θα πει μπροστά του: «Έλα μωρέ, τώρα, τι έγινε;» Έγκειται σε εμάς να αρνηθούμε με χαμόγελο, σεβασμό και εκτίμηση για την προσφορά. Μπορούμε να πούμε: «Ευχαριστούμε, ως οικογένεια έχουμε αποφασίσει μια άλλη κατεύθυνση σε αυτόν τον τομέα», αν δεν θελουμε να μπούμε σε πολλές συζητήσεις.

    Στα βρέφη 18-24 μηνών είναι πιο εύκολο να ελέγξει η οικογένεια τι θα τους προσφερθεί. Στα μεγαλύτερα νήπια, που αντιλαμβάνονται ότι τους δίνει κάποιος κάτι να φάνε εκείνη την ώρα, δυσκολεύουν τα πράγματα, αλλά πάντα υπάρχουν εναλλακτικές. Μην νιώθετε άγχος αν το παιδί φάει ένα κομμάτι, προσπαθήστε απλώς να περιορίσετε την ποσότητα και την επαναληψιμότητα. Και μην κάνετε «τρόπαιο» το γλυκό. Το «φάε όλο το φαγητό σου, για να φας γκοφρέτα» κάνει την γκοφρέτα να φαίνεται ως κάτι πολύ καλό, ενώ είναι μία ακόμη τροφή. Γενικά, το να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία ενέχει τον κίνδυνο να καταφύγει το παιδί μεγλώνοντας στη λεγόμενη «συναισθηματική διατροφή».

    Όσον αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα πάρτι και τις παρέες όπου όλοι προσφέρουν ένα γλυκό, μια καλή ιδέα είναι στη γιορτή ή τα γενέθλια του παιδιού μας (ίσως να συμφωνήσουν και οι άλλοι γονείς) να προσφέρουμε ένα φρούτο ή ένα άλλο δωράκι και όχι απαραιτήτως ένα σοκολατάκι. Όχι τόσο για να μην φάνε τη ζάχαρη, αλλά για να μην καλλιεργηθεί ως συνήθεια.

    Μερικές ιδέες για γεύματα και σνακ

    • Σε κάθε γεύμα προσπαθώ να επιλέξω τροφές με πρωτεΐνη/λιπίδια και κάποιον υδατάνθρακα και ένα φρούτο ή λαχανικό.
    • Προσπαθώ να είναι το ζυμαρικό ένα από τα 3 συστατικά του γεύματος, αλλά όχι το μοναδικό, για παράδειγμα: κοτόπουλο με μανέστρα γιουβέτσι, τυρί και σαλάτα πράσινη. Ή ζυμαρικά με πέστο από αρακά ή μπρόκολο, που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα ως «σάλτσα» με επιπλέον τυρί για πρωτεΐνη και λιπαρά.
    • Για πιο ελαφριά γεύματα, ωραίες επιλογές είναι μια ομελέτα ή scrambled eggs με ανθότυρο, ντοματίνια και κολοκύθι, και οι ρεβιθοκεφτέδες φούρνου με σος από γιαούρτι και φυστικοβούτυρο.
    • Η ίδια σύσταση αναλογίας υλικών ισχύει και για τα σνακ (για παιδιά άνω των 12-18 μηνών), με τους υδατάνθρακες άλλοτε παρόντες κι άλλοτε απόντες αναλόγως του προηγούμενου κύριου γευματος.
    • Οι μπανανοτηγανίτες (μπανάνα, αβγό, νιφάδες βρόμης) στο τηγάνι, με ελάχιστο βούτυρο, είναι ένα εύκολο και νόστιμο σνακ με φυσικά σάκχαρα.
    • Μετά τα 2 έτη φτιάχνω συχνά energy bowls με φρούτα, βρόμη, κακάο, φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και μέλι.
    • Επίσης φτιάχνω δικά μου μπισκότα για να έχω ένα εύκολο σνακ για όλες τις ώρες όταν είμαστε έξω ή θέλουμε να κεράσουμε κάποιο άλλο παιδί.

    Πηγή: ow.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch