Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 21:37

Το SOS που όλοι ξέρουν αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι σημαίνουν τα αρχικά του

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σαν σήμερα το 1909 έγινε η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του σήματος κινδύνου (SOS) στο αμερικάνικο ατμόπλοιο «SS Arapahoe».

Είναι κάποιες λέξεις που χρησιμοποιούμε κατά κόρον, αυτοματοποιημένα και υποσυνείδητα, ωστόσο γνωρίζουμε πραγματικά τι σημαίνουν και πως προήλθαν; Όπως το σήμα κινδύνου, SOS, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σαν σήμερα το 1909.

Το SOS λοιπόν καθιερώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου στις 3 Νοεμβρίου του 1906 και αποτελεί τμήμα του κώδικα Μορς, όπου γράμματα και αριθμοί συμβολίζονται με τελείες και παύλες. Ο κώδικας για το SOS συμβολίζεται με «• • • – – – • • •»: Τρεις τελείες, τρεις παύλες και τρεις τελείες.

Στις 11 Αυγούστου το 1909, έγινε η πρώτη του χρήση, αυτή που έχει καταγραφεί τουλάχιστον, από το αμερικάνικο ατμόπλοιο «SS Arapahoe» όταν έσβησε η μηχανή στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας. Το «SS Arapahoe» εξέπεμψε SOS, όπως έκαναν και το 1912 ο «Τιτανικός» και το 1916 ο «Βρετανικός», πριν τη βύθισή τους.

Ο κόσμος πίστευε ότι το SOS, επηρεασμένος από τις ναυτικές τραγωδίες σήμαινε «Save Our Ship», δηλαδή Σώστε το πλοίο μας ή «Save Our Souls»- Σώστε τις ψυχές μας. Ακόμα και «Sink Or Swim» δηλαδή βουλιάζουμε ή κολυμπάμε. Στην πραγματικότητα, όμως, τα αρχικά SOS δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη σημασία.

Χρησιμοποιήθηκαν απλά για την ευκολότερη απομνημόνευση του σήματος από τους έχοντες ανάγκη για βοήθεια. Η ίδια αλληλουχία τελειών και παυλών αντιστοιχεί και στα γράμματα VTB, αλλά το SOS θεωρήθηκε πιο απλό και πιο εύκολο. Είναι άλλωστε το μοναδικό που περιλαμβάνει 9 στοιχεία, ενώ όλα τα άλλα δεν ξεπερνούν τα 8 στοιχεία. Το έκαναν

Πολλοί βέβαια γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ως λέξη/φράση κινδύνου και το «Mayday», το οποίο στην ερμηνεία του είναι ίδιο με το SOS. To «Mayday» αποτελεί διεθνές ραδιοφωνικό σήμα κινδύνου, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στο ναυτικό και την αεροπορία.

Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1923 από τον Frederick Stanley Mockford, ανώτερο αξιωματικό στις τηλεπικοινωνίες στο αεροδρόμιο του «Croydon» του Λονδίνου. Μοιάζει να προέρχεται από τη «Μέρα Μαγιού» (Μαΐου) ή αλλιώς την Πρωτομαγιά, ωστόσο δεν έχει καία σχέση. Στην πραγματικότητα προέρχεται από το γαλλικό «m’aidez» ή «m’aider», που σημαίνει «έλα να με βοηθήσεις».

Η βρετανική εφημερίδα «Times», εξήγησε ότι το «Mayday» προτιμήθηκε στις τηλεπικοινωνίες από το SOS, γιατί το «S» δεν είναι αρκετά εύηχο και δεν μπορούσε να διακριθεί με ευκολία τηλεφωνικώς.

Βέβαια, το «Mayday», για να θεωρηθεί σήμα κινδύνου, πρέπει να επαναλαμβάνεται τρεις φορές!

Πηγή: Gazzetta.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 20:25

Σχετικά Άρθρα

  • Απότομη απώλεια βάρους μετά τα 50 – Ποιον μεγάλο κίνδυνο κρύβει
    Απότομη απώλεια βάρους μετά τα 50 – Ποιον μεγάλο κίνδυνο κρύβει

    Για τους περισσότερους αποτελεί στόχο – Εάν όμως παρατηρήσετε ότι έχετε αυτό το σύμπτωμα χωρίς να προσπαθείτε, τότε ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

    H απώλεια βάρους συγκαταλέγεται συνήθως μεταξύ των πιο κοινών στόχων που θέτουν πολλοί άνθρωποι και προσπαθούν να τον επιτύχουν αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους και υιοθετώντας πιο υγιεινές συνήθειες, όπως μια προσεγμένη διατροφή και η τακτική άσκηση. Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που παρατηρούν τον αριθμό στη ζυγαριά τους να πέφτει χωρίς να έχουν προσπαθήσει γι’ αυτό και κυρίως χωρίς να είναι σε θέση να εξηγήσουν το γιατί.

    Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί ίσως θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους, καθώς, σύμφωνα με τα σχετικά επιστημονικά συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο JAMA, η ανεξήγητη απώλεια βάρους συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber ανέλυσαν τα δεδομένα 157.474 συμμετεχόντων από δύο μεγάλες διαχρονικές μελέτες (The Nurses’ Health Study και The Health Professionals Follow-Up Study). Επρόκειτο για επαγγελματίες υγείας 54-70 ετών (μέση ηλικία τα 62 έτη) που έπρεπε να συμπληρώνουν κάθε δύο χρόνια ένα ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικές με τη σωματική δραστηριότητα και κάθε τέσσερα χρόνια ένα που ρωτούσε για τις διατροφικές αλλαγές. Η παρακολούθηση διήρκησε 28 χρόνια κατά μέσο όρο.

    Τα δεδομένα αυτά βοήθησαν τους ερευνητές να αναλύσουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων που προάγουν την απώλεια βάρους, κατηγοριοποιώντας τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες:

    • Υψηλή συμπεριφορά, για άτομα που έκαναν παρεμβάσεις τόσο στη διατροφή, όσο και στη σωματική τους δραστηριότητα
    • Μεσαία συμπεριφορά, για άτομα που έκαναν μόνο μία αλλαγή και
    • Χαμηλή συμπεριφορά, για άτομα που δεν έκαναν καμία αλλαγή ούτε στη διατροφή, ούτε στην άσκηση.

    «Θέλαμε να διαφοροποιήσουμε την υγιεινή από την ανθυγιεινή απώλεια βάρους», εξήγησε ο Qiaoli Wang, MD, PhD, ερευνητής στο Dana-Farber και πρώτος συντάκτης της μελέτης. «Η υγιής απώλεια βάρους μπορεί να προέλθει από διατροφικές αλλαγές ή αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Η ανθυγιεινή απώλεια βάρους, όμως, συνήθως εμφανίζεται απροσδόκητα και μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενο καρκίνο», πρόσθεσε.

    Εμφάνιση κακοήθειας εντός 12 μηνών

    Η μελέτη διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσφατης απώλειας βάρους και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαφόρων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα (οισοφάγου, στομάχου, ήπατος, χολής και παγκρέατος), των αιματολογικών καρκίνων (συμπεριλαμβανομένου του μη-Hodgkin λεμφώματος, του πολλαπλού μυελώματος και της λευχαιμίας), του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πνεύμονα.

    Ο καρκίνος εμφανίστηκε σε διάστημα 12 μόλις μηνών από τη ραγδαία μείωση του σωματικού βάρους. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η συσχέτιση αυτή δεν παρατηρήθηκε με άλλους τύπους καρκίνου, όπως αυτός του μαστού, του ουρογεννητικού συστήματος, του εγκεφάλου και του μελανώματος.

    «Η απροσδόκητη απώλεια βάρους μπορεί να προέρχεται από καρκίνο ή πολλές άλλες καταστάσεις υγείας. Μερικές φορές, η απώλεια βάρους οφείλεται σε πιο εντατική άσκηση ή σε μια πιο υγιεινή διατροφή κι αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, όταν ένας ασθενής εμφανίζει ακούσια απώλεια βάρους, που δεν οφείλεται σε πιο υγιεινές συμπεριφορές, είναι σκόπιμο να επισκεφθεί τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να καθορίσει εάν είναι απαραίτητη η πρόσθετη αξιολόγηση για άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», τόνισε από την πλευρά του ο δρ. Brian Wolpin, MD, MPH, διευθυντής του Κέντρου Γαστρεντερικού Καρκίνου στο Dana-Farber και του Κέντρου Έρευνας Hale για τον καρκίνο του παγκρέατος.

    Ένα σημαντικό εύρημα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, είναι ότι η απώλεια βάρους δεν αποτελεί σύμπτωμα μόνο του προχωρημένου καρκίνου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε πρώιμα στάδια, που σημαίνει ότι αυτό το σύμπτωμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρώιμο σημάδι καρκίνου, βοηθώντας στην έγκαιρη διάγνωση και, ενδεχομένως, σε πιο αποτελεσματική θεραπεία, δύο στοιχεία που ενισχύουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης - Τα Deepfakes και οι τρόποι προστασίας των γεγονότων
    Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης - Τα Deepfakes και οι τρόποι προστασίας των γεγονότων

    Όσο η AI τεχνολογία εξελίσσεται και απλουστεύει όλο και περισσότερο την πειστική αντιγραφή προσώπων, φωνών και εγγράφων, το παρελθόν και η ιστορία μας μοιάζουν πιο εύπλαστα από ποτέ

    Τις προηγούμενες ημέρες το διαδίκτυο πλημμύρισε από ψεύτικες φωτογραφίες, πονογραφικού περιεχομένου, της Τέιλορ Σουίφτ. Οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες έχουν πολλές ομοιότητες με την πραγματικότητα, ενώ οι ψεύτικες λεπτομέρειες τους είναι πραγματικά δυσδιάκριτες. Κοιτώντας τες κανείς μπορεί να πιστέψει οριακά, ότι η τραγουδίστρια εμφανίζεται όντως σε αυτά τα στιγμιότυπα. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Το τελευταίο διάστημα το διαδίκτυο και οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατακλύζονται συνεχώς με αντίστοιχες εικόνες και βίντεο που μιμούνται πολύ αποτελεσματικά διάσημες προσωπικότητες και τις φωνές τους.
    Από τον Obama που αποκαλεί τον Donald Trump «εντελώς ηλίθιο» έως τον Mark Zuckerberg που καυχιέται ότι έχει «τον απόλυτο έλεγχο των κλεμμένων δεδομένων δισεκατομμυρίων ανθρώπων», αυτά τα βίντεο γίνονται όλο και πιο πειστικά και συνηθισμένα. Τα εργαλεία της AI, τα ονομαζόμενα deepfake, αντιγράφουν το ηχόχρωμα και τις εκφραστικές κινήσεις των προσώπων με πολύ μεγάλη ευκολία, δημιουργώντας τελικά μια σύγχυση για το τι είναι αληθινό και τι όχι.
    Οι δυνατότητές τους μοιάζουν ατελείωτες, από πειστικές τηλεφωνικές απάτες με στόχο να αποσπαστούν χρηματικά ποσά, μέχρι την επιρροή των ψηφοφόρων και την κατεύθυνση του εκλογικού αποτελέσματος. Ωστόσο, παράλληλα με την επικράτηση των προαναφερθέντων, πολλοί οργανισμοί, ιθύνοντες και κυβερνήσεις έχουν θορυβηθεί και προσπαθούν να οχυρώσουν το κοινό απέναντι σε αυτή την νέα απειλή που αμφισβητεί την πραγματικότητα και μπορεί να γίνει τρομερά επώδυνη και επικίνδυνη. Αυτό όμως που φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχό τους, είναι η συνειδητοποίηση ότι η AI τεχνολογία και τα deepfakes μπορούν όχι απλά να αλλάξουν το παρόν μας, αλλά και το παρελθόν μας, με την ίδια ευκολία. Μπορείτε να σκεφτείτε που θα οδηγήσει αυτό;
    Στα άδυτα των deepfake

    Τα deepfake ουσιαστικά αποτελούν την απάντηση του 21ου αιώνα στο Photoshopping. Χρησιμοποιούν μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται deep learning (βαθιά μάθηση) για να δημιουργήσουν πειστικές εικόνες ψεύτικων γεγονότων, άλλοτε φτιαγμένων από το μηδέν, ή άλλοτε απλώς παραλλαγμένων. Μπορούν επιπλέον να μιμηθούν ήχους και φωνές για τη δημιουργία "voice skins" ή "voice clones" δημόσιων προσώπων. Δεν είναι όμως πάντα κακόβουλα. Πολλά είναι διασκεδαστικά και μερικά είναι χρήσιμα, καθώς για παράδειγμα, οι απομιμήσεις φωνής μπορούν να αποκαταστήσουν τη φωνή των ανθρώπων όταν τη χάνουν λόγω ασθένειας.

    Τα deepfake βίντεο μπορούν επίσης να δώσουν ζωή σε γκαλερί και μουσεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μουσείο Νταλί της Φλόριντα, που έχει ένα deepfake του σουρεαλιστή ζωγράφου που παρουσιάζει την τέχνη του και βγάζει selfies με τους επισκέπτες. Για τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της μεταγλώττισης σε ξενόγλωσσες ταινίες και, πιο αμφιλεγόμενα, για την “ανάσταση” αποθανόντων ηθοποιών. Για παράδειγμα, ο αείμνηστος Τζέιμς Ντιν πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Finding Jack, μια πολεμική ταινία για το Βιετνάμ.

    Ωστόσο τα deepfake χρησιμοποιούνται συχνά με αρνητικό αντίκτυπο. Τον περασμένο Μάρτιο για παράδειγμα, ο επικεφαλής μιας βρετανικής θυγατρικής μιας γερμανικής εταιρείας ενέργειας κατέβαλε σχεδόν 200.000 λίρες σε έναν ουγγρικό τραπεζικό λογαριασμό, αφού του τηλεφώνησε ένας απατεώνας που μιμήθηκε τη φωνή του Γερμανού διευθύνοντος συμβούλου, σύμφωνα με την Guardian. Παρόμοιες απάτες φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει ηχογραφημένα φωνητικά μηνύματα deepfake και στα social media, όπως το WhatsApp.

    Τα εργαλεία αυτά συνήθως δημιουργούν επίσης βίντεο που περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Deeptrace, η οποία βρήκε 15.000 deepfake βίντεο στο διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2019, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από πριν εννέα μήνες, ανακάλυψε ότι το 96% αυτών ήταν πορνογραφικά. Μεγάλος αριθμός τους επίσης, απεικόνιζε πρόσωπα από γυναίκες διασημότητες σε σώματα πορνοστάρ. Μια τεχνική που μοιάζει εύκολα διαχειρίσιμη, ακόμα και από ανειδίκευτους ανθρώπους και που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο εύκολα μπορεί πια να γιγαντωθεί.

    Αλλάζοντας την ιστορία
    Η δυνατότητα που διαθέτει η τεχνητή νοημοσύνη να διαμορφώνει τόσο πειστικά το παρόν μας όμως, δεν παραμένει εκεί, αλλά επεκτείνεται και στην αναδιαμόρφωση της ιστορίας και του παρελθόντος μας. Αυτό μπορεί, όπως και κάθε εργαλείο, να χρησιμοποιηθεί για καλό. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της καλλιτέχνη Μαρίας Μαυροπούλου, η οποία χρησιμοποίησε την τεχνολογία αυτή για να ξαναγράψει τη δική της οικογενειακή ιστορία.

    Η ίδια δεν είχε πολλά οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, γεγονός που τάραζε την προσωπική της αίσθηση του ανήκειν. Ξεκίνησε έτσι, να χρησιμοποιεί τις οικογενειακές πληροφορίες που είχε ως προτροπές για το DALL-E, το πρόγραμμα μετατροπής κειμένου σε εικόνα, που συνδυάζει μεθοδολογίες τεχνητής νοημοσύνης και βαθιάς μάθησης (deepfake) για τη δημιουργία ψηφιακών εικόνων. Το έργο "Imagined Images", που προέκυψε, περιλαμβάνει πάνω από 400 καρέ που περιγράφουν επτά δεκαετίες οικογενειακής ιστορίας και απεικονίζουν γάμους, γεννήσεις, γιορτές και πάρτι γενεθλίων μαζί με απλές, καθημερινές στιγμές. Οι εικόνες που έφτιαξε ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά της ερασιτεχνικής οικογενειακής φωτογραφίας: ατελές καδράρισμα, αδέξια πόζα και αναγκαστικά χαμόγελα. Η καλλιτέχνης βίωσε αυτή την διαδικασία ως άκρως θεραπευτική, καθώς ξαναέγραψε το παρελθόν της για να διαμορφώσει καλύτερα το μέλλον της.

    Σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο, μια αντίστοιχη ιστορία δημιουργήθηκε εκ νέου από την τεχνητή νοημοσύνη, με πρωταγωνιστή αυτή την φορά, τον Ρίτσαρντ Νίξον. Την εποχή της προσελήνωσης - 50 χρόνια πριν -, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ετοιμάσει μια δήλωση που θα διάβαζε σε περίπτωση που τα πράγματα πήγαιναν στραβά και οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν έμεναν αποκλεισμένοι στη σεληνιακή επιφάνεια. Δεκαετίες αργότερα, μια νέα καλλιτεχνική εγκατάσταση, από μια ομάδα του MIT Center for Advanced Virtuality, χρησιμοποίησε την τεχνολογία deepfake για να επανασχεδιάσει την ιστορία της προσελήνωσης. Την αποκάλεσε "In Event of Moon Disaster" και την παρουσίασε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (IDFA) στο Άμστερνταμ.
    Συνεργαζόμενη με την ουκρανική εταιρεία Respeecher, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν ηθοποιό μεταγλώτισης για να μιμηθεί τη φωνή του Ρίτσαρντ Νίξον και χρησιμοποίησε την τεχνολογία αντικατάστασης διαλόγου βίντεο της ισραηλινής εταιρείας Canny AI, για να χειριστεί τα χείλη και το πρόσωπο του Νίξον. Οι ίδιοι έιχαν διαθέσιμοι την μη εκφωνηθείσα ομιλία του Νίξον, γραμμένη από τον συγγραφέα προεδρικών ομιλιών William Safire, η οποία αποθηκεύτηκε κάποτε στα Εθνικά Αρχεία και τελικά δόθηκε στη δημοσιότητα το 1999 κατά τη διάρκεια της 30ής επετείου της προσελήνωσης του Apollo 11. "Δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι που να είναι τρικ, κωμωδία ή τρέχουσα πολιτική, θέλαμε να διευρύνουμε την αντίληψη των ανθρώπων για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα deepfakes", δήλωσε η υπεύθυνη της ομάδας στο Euronews. "Πήραμε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα... Κατά κάποιο τρόπο, ναι, είναι μυθοπλασία, αλλά είναι επίσης κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να έχει συμβεί", συνέχισε.

    Και στα δυο προαναφερθέντα περιστατικά, η τεχνολογία έκανε πλήρως αντιληπτή την ευκολία με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραλλάξει το παρελθόν, με έναν άκρως ρεαλιστικό τρόπο. Τα deepfakes συγκεκριμένα, διαθέτουν την ικανότητα να ξαναγράφουν την ιστορία, χειραγωγώντας οπτικά και ακουστικά στοιχεία. Φανταστείτε λοιπόν ένα σενάριο, όπου εμφανίζεται ένα σχολαστικά επεξεργασμένο βίντεο deepfake, το οποίο απεικονίζει ιστορικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε συζητήσεις ή ενέργειες που δεν έλαβαν ποτέ χώρα. Τέτοια βίντεο θα μπορούσαν σίγουρα να αλλάξουν την αντίληψη του κοινού, διαβρώνοντας τα θεμέλια της εμπιστοσύνης στα ιστορικά αρχεία και παραμορφώνοντας τη συλλογική μνήμη των κοινωνιών.
    Πόσο επικίνδυνο είναι να αλλάξουν τα πεπραγμένα;
    Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η ιστορία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο χειραγώγησης, γεγονός που έχει συμβεί και αναπαραχθεί μέσα στα έτη, ακόμα και όταν δεν υπήρχε η τόσο προηγμένη τεχνολογία. Πολλές κυβερνήσεις, καθεστώτα και άνθρωποι σε εξουσία, προσπάθησαν και κατόρθωσαν, στιγμιαία έστω, να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και την αλήθεια, ποδηγετώντας την κοινή αντίληψη και γνώμη, ή επιβάλλοντας την εξουσία τους. Ο Στάλιν εξαφάνισε από την ιστορία τους απείθαρχους συντρόφους, εκτελώντας τους και στη συνέχεια αλλοιώνοντας τα φωτογραφικά αρχεία για να φαίνεται ότι δεν υπήρξαν ποτέ.

    Η Σλοβενία, όταν έγινε ανεξάρτητη χώρα το 1992, διέγραψε πάνω από 18.000 άτομα από τα μητρώα των κατοίκων - κυρίως μέλη της μειονότητας των Ρομά και άλλων εθνοτικών μη Σλοβένων -, με αποτέλεσμα αυτοί να χάσουν τα σπίτια τους, τις συντάξεις τους και την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με έκθεση του 2003 του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ναζιστική προπαγάνδα χρησιμοποίησε τα διαβόητα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά σε μια ρωσική εφημερίδα το 1903 και υποτίθεται ότι ήταν πρακτικά συνεδριάσεων μιας εβραϊκής συνωμοσίας για τον έλεγχο του κόσμου. Η Ναζί βασίστηκαν σε αυτά για να δικαιολογήσουν την αντισημιτική βία.

    Σε όλα αυτά τα παραδείγματα, σίγουρα καταλαβαίνετε ή γνωρίζετε, το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η παραπληροφόρηση και η διαστρέβλωση της αλήθειας. Μια καταστροφή που μοιάζει αναπόφευκτη, αν συνεχίσουμε να παραλλάζουμε το παρελθόν μας και να το μετουσιώνουμε σε ότι εμείς θέλουμε. Σε μια εποχή λοιπόν, όπου η κοινή γνώμη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα ψηφιακά μέσα, αυτή η επιλεκτική χειραγώγηση των πληροφοριών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς αρνητικούς και μεροληπτικούς τρόπους.

    Η ιστορία, που κάποτε θεωρούνταν μια αξιόπιστη καταγραφή των γεγονότων, γίνεται πλέον εύπλαστη, φτιαγμένη από εκείνους που έχουν την τεχνολογική ικανότητα να διαμορφώνουν τη δική τους εκδοχή της πραγματικότητας. Αυτό φυσικά θα δημιουργήσει μια πληθώρα επιλογών για την υποστήριξη ψευδών ισχυρισμών, από φωτογραφίες που τοποθετούν ιστορικά πρόσωπα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, την αλλαγή μεμονωμένων ιστοριών σε ιστορικές εφημερίδες, μέχρι την αλλαγή ονομάτων σε τίτλους ιδιοκτησίας. Και ενώ όλες αυτές οι τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως αναφέραμε προηγουμένως και στο παρελθόν, η αντιμετώπισή τους πλέον είναι πολύ πιο δύσκολη.

    Αποσοβώντας την απειλή

    Καθώς η τεχνολογία deepfake συνεχίζει να εξελίσσεται, η δυνατότητα αναδιαμόρφωσης των ιστορικών αφηγήσεων γίνεται έτσι συνεχώς πιο απτή. Ο αντίκτυπος στην πολιτική, τη δικαιοσύνη και την πολιτιστική ταυτότητα, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, καθώς η διαφύλαξη της ακεραιότητας των ιστορικών αρχείων, δεν αποτελεί απλώς μια τεχνολογική πρόκληση, αλλά μια κοινωνική ευθύνη για τη διατήρηση της αλήθειας για τις μελλοντικές γενιές. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για αυτό;

    Διατηρούμε μια “υγιή δόση” σκεπτικισμού. Πρέπει να προσπαθούμε ελέγχουμε την εγκυρότητα των πληροφοριών και να διατηρούμε τις αμφιβολίες μας γαι όσα βλέπουμε και ακούμε.
    Μπορούμε να αναζητούμε και να συμβουλευόμαστε πολλαπλές πηγές. Διαβάζοντας διαφορετικές εφημερίδες, αλλά και περνώντας χρόνο με ανθρώπους που δεν συμφωνούν μαζί μας, στην οθόνη και στον πραγματικό κόσμο.

    Δεν κοινοποιούμε περιεχόμενο αν έχουμε αμφιβολίες για την προέλευσή του. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αλήθεια είναι εκεί έξω, απλώς υπάρχουν πολλές εκδοχές της πλέον, οπότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τη σωστή.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Χάρτης Κινδύνων 2024: Εκεί που το 2024 θα είναι κόλαση επί Γης
    Χάρτης Κινδύνων 2024: Εκεί που το 2024 θα είναι κόλαση επί Γης

    Δύο εκθέσεις για το 2024 εντοπίζουν τις περιοχές στον πλανήτη όπου η κλιματική αλλαγή, συγκρούσεις και κίνδυνοι για την υγεία συνθέτουν έναν πρωτοφανή «χάρτη κινδύνου»

    Πόλεμοι και ανθρωπιστικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, υγειονομική απειλή, νεο-ψυχροπολεμική διπλωματική παράλυση και οικονομική κρίση.

    Το 2023 σίγουρα δεν ήταν μια καλή χρονιά. Όμως για ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη, το 2024 προβλέπεται σκέτη… κόλαση.

    Για την ακρίβεια «είναι η χειρότερη εποχή», σχολίασε για τη συγκυρία ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο Εργατικός πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και νυν επικεφαλής της ΜΚΟ International Rescue Committee (IRC), παρουσιάζοντας τη δυσοίωνη νέα έκθεση της διεθνούς ΜΚΟ ανθρωπιστικής βοήθειας, αρωγής και ανάπτυξης για το νέο έτος.

    Ιδρύθηκε το 1933 ως International Relief Association, κατόπιν αιτήματος του Άλμπερτ Αϊνστάιν, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ είχε γίνει καγκελάριος της Γερμανίας.

    Εννέα δεκαετίες μετά, σκιαφραφεί για τον πλανήτη μια ζοφερή εικόνα.

    Το 2024, καθώς η ανθρωπότητα βαδίζει όλο και πιο βαθιά στον 21ο αιώνα, προβλέπεται επιδείνωση των παγκόσμιων κρίσεων

    Βάζοντας στην κορυφή της λίστας το βυθισμένο στον εμφύλιο από τον περασμένο Απρίλιο Σουδάν και έπειτα τα αιματοβαμμένα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη, η IRC υπογραμμίζει τρεις ανησυχητικές τάσεις που θα διαμορφώσουν το επόμενο έτος.

    Οι ένοπλες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή συμπίπτουν ολοένα και περισσότερο σε τόπο και χρόνο, βάζοντας τους αμάχους σε φονική «τανάλια» κρατικών και μη φορέων βίας.

    Αυτό, ενόσω διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις δείχνει περισσότερο να υποδαυλίζουν και να τροφοδοτούν τους πολέμους, παρά να τους επιλύουν.

    Οκτώ χώρες στην πρώτη δεκάδα της λίστας βρίσκονται στην Αφρική.

    Η Λωρίδα της Γάζας μνημονεύεται ως το πιο φονικό μέρος για αμάχους παγκοσμίως.

    Πολυπαραγοντικές κρίσεις

    Στην πρώτη 20αδα της λίστας του IRC συγκαταλέγονται εννέα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής.

    Η Μιανμάρ και το Αφγανιστάν στην Ασία -υπό το καθεστώς χούντας και των Ταλιμπάν αντιστοίχως.

    Η εμπόλεμη Συρία, ο χρεοκοπημένος Λίβανος και η σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο, τον πόλεμο και τον λιμό Υεμένη στη Μέση Ανατολή.

    Φυσικά η υπό ρωσική εισβολή Ουκρανία στην Ευρώπη.

    Ο μαστιζόμενος από τη βία του οργανωμένου εγκλήματος Ισημερινός στη Λατινική Αμερική.

    Η κατεστραμμένη από τον Εγκέλαδο, τις ένοπλες συμμορίες και τη διεθνή αδιαφορία Αϊτή στην Καραϊβική.

    Όχι τυχαία, στις 20 χώρες της «μαύρης» λίστας -που αντιστοιχούν στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού- ζει το 70% των εκτοπισμένων διεθνώς και το 86% όσων εξαρτώνται από την ανθρωπιστική αγωγή.

    Πρόκειται για ένα δραματικά αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια, οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και επιδεινούμενους κλιματικούς κινδύνους.

    Για τον Ισημερινό, όπου έχουν καταφύγει πολλοί πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο, είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε αυτή την κατηγορία.

    Το Σουδάν δεν ήταν καν πέρυσι στη «Λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης» της IRC.

    Για του χρόνου προβλέπεται ότι την κατάσταση στην αφρικανική χώρα θα «επιδεινώσουν δραματικά ο μεγάλος αστικός πόλεμος, ο κίνδυνος εξάπλωσης των συγκρούσεων σε άλλες περιοχές και η περιορισμένη διεθνής προσοχή».

    Μέχρι το 2024, αναφέρει η έκθεση, τρία εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την ανθρωπιστική βοήθεια. Και δη στον σφυροκοπούμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό θύλακα, όπου από τον περασμένο Οκτώβριο δίνουν μάχη επιβίωσης περίπου 2,3 εκατομμύρια άμαχοι, το 85% των οποίων είναι πια εσωτερικά εκτοπισμένοι.

    Στο Νο3 της λίστας της ντροπής είναι το πετρελαιοπαραγωγό Νότιο Σουδάν, που πλήττεται δυσανάλογα από τη σύγκρουση στο γειτονικό Σουδάν και την κλιματική αλλαγή.

    Πλέον, όπως τόνισε ο Μίλιμπαντ, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε περισσότερες από μια κρίσεις τη φορά».

    Επικίνδυνο «κοκτέιλ»

    Προς επίρρωση, έρχεται η νέα έκθεση για το 2024 της International SOS, κορυφαίας εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας στον κόσμο.

    Στον διαδραστικό «Χάρτη Κινδύνων 2024» μάλιστα περιλαμβάνει για πρώτη φορά αυτούς της κλιματικής αλλαγής.

    Βασίζεται σε δεδομένα από την INFORM (μια συνεργασία μεταξύ του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή και του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), παρέχοντας ποσοτικοποιημένες εκτιμήσεις για ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης εντός του 2024.

    Στο βαθύ κόκκινο της ζώνης υψηλού κινδύνου είναι χώρες πολυπαθείς από πολέμους και εξωτερικές επεμβάσεις, όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη, καθώς και κράτη της υποσαχάριας Αφρικής.

    Αποτυπώνει, δε, μια αντίστοιχη εικόνα συνδέοντας την άνοδο της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας με τους υγειονομικούς κινδύνους -με την επισήμανση ότι αυτοί αυξήθηκαν διεθνώς κατά 80% σε ετήσια βάση.

    Αν και στην προκειμένη περίπτωση η γεωγραφική ταύτιση της επικινδυνότητας αποδίδεται στα υπό κατάρρευση συστήματα υγείας υπανάπτυκτων κρατών, δεν συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά στις προβλέψεις για την κατάσταση της ανά τον κόσμο ψυχικής υγείας το 2024.

    Σε αυτόν τον τομέα, στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται στο μεταπανδημικό τοπίο χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Αυστραλία, μαζί με το ανελεύθερο Ιράν.

    Κατά τα λοιπά, στο «κοκτέιλ» των γεωπολιτικών εντάσεων, εσωτερικών αναταραχών και πολιτικής αστάθειας εντάσσει για το νέο έτος στην κατηγορία «υψηλού» ή «ακραίου» κινδύνου για την ασφάλεια την υποσαχάρια Αφρική, μέρος της Μέσης Ανατολής και την Ουκρανία.

    Γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τμήματα του Λιβάνου, τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Ρωσία -που τον Μάρτιο οδεύει, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, σε προεδρικές εκλογές- την υποσαχάρια ζώνη του Σαχέλ, καθώς και στον Ισημερινό και τμήματα της Κολομβίας, όπου καταγράφεται συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας.

    Πηγή: In.gr
  • Τουρκία: «Καμπανάκι» από Τούρκο ιστορικό - «Σώστε την Αγία Σοφία»
    Τουρκία: «Καμπανάκι» από Τούρκο ιστορικό - «Σώστε την Αγία Σοφία»

    Δεν είναι πρώτη φορά που ο διακεκριμένος ιστορικός Ilber Ortayli, προειδοποίησε δημόσια για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη - Τι υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Ηurriyet

    Δεν είναι πρώτη φορά που ο διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός Ilber Ortayli, προειδοποίησε δημόσια για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Μιλώντας στην εκπομπή «Teke Tek Bilim», ο καθηγητής μίλησε για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η οποία μετατράπηκε σε τέμενος πριν από τρία χρόνια και φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

    Με πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Ηurriyet, με τίτλο : «Ας προστατέψουμε την Αγία Σοφία», ο Ortayli επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει το μνημείο εξαιτίας της αύξησης της επισκεψιμότητάς, μετά την επαναλειτουργία του ως μουσουλμανικού τεμένους. Όπως επισημαίνει οι υπόγειες στοές, τα υπόγεια κανάλια, τα δίκτυα αποχέτευσης και το σύστημα εξαερισμού δεν είναι αρκετά ισχυρά για να δεχτούν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών. «Ακόμη και ένα ετήσιο κοινό 20-30 χιλιάδων ατόμων, αποτελούμενο από επιστήμονες -όπως ιστορικούς και αρχαιολόγους- εκπροσώπους των μεγάλων θρησκειών, πολιτικούς και δημόσιους υπαλλήλους των οποίων η συμβολή και οι απόψεις είναι απαραίτητες, θεωρείται μεγάλο για αυτό το μέρος».

    Ο Τούρκος ιστορικός σημειώνει πως η Αγία Σοφία είναι ο αρχαιότερος ναός της ανθρωπότητας που στέκεται ακόμη στη θέση του και διατηρείται στην αρχική του δομή. «Υπάρχουν εκκλησίες που είναι παλαιότερες από την Αγία Σοφία σε αλλαγές σχήματος και όγκου, αλλά δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της τέχνης και από τεχνικής άποψης δεν μπορούν να συγκριθούν με τη μηχανική της Αγίας Σοφίας» λέει.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, με εξαίρεση τα μαυσωλεία, τα κεραμίδια και τους τέσσερις μιναρέδες που είναι μεταγενέστερες προσθήκες, καμία άλλη αλλαγή που θα επισκίαζε την αρχική μορφή της Αγίας Σοφίας δεν υπήρξε διαχρονικά.

    ortayli

    Ο ιστορικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπόγεια κανάλια που διέρχονται κάτω από το μνημείο, τα οποία πρέπει να επισκευαστούν, να καθαριστούν και να αποκατασταθούν άμεσα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην στατικότητα του μνημείου.

    Στο άρθρο δίνεται απάντηση και στο αίτημα για κατασκευή νέων χώρων υγιεινής (WC) και νιπτήρων, προς εξυπηρέτηση των πιστών μουσουλμάνων. «Αν όλοι όσοι μπαίνουν χρησιμοποιούν βρύσες και τουαλέτες, πώς θα μεταφέρει τα λύματα το αποχετευτικό σύστημα κάτω από το μνημείο; Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» τονίζει ο Ortayli που είναι καθηγητής ιστορίας στα πανεπιστήμια Galatasaray της Κωνσταντινούπολης και Bilkent της Άγκυρας.

    Σύμφωνα με τον Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Mehmet Nuri Ersoy, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τζαμί πριν από τρία χρόνια.

    Η UNESCO έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να αφαιρέσει από την Αγία Σοφία το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς λόγω των ζημιών στο μνημείο και του πιθανού κινδύνου κατάρρευσής του.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία
    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι Π.Ε. Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, θα βρίσκονται στην κατηγορία 3 (υψηλή) σε σχέση με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, όπως φαίνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

    Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά..

    Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.

    Ιδιαίτερα για την ΠΕ Ηλείας, για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς σε περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς και δασικά οικοσυστήματα πάρκα και άλση όπως ορίζονται στην διάταξη του Ν. 998/1979 ( ΦΕΚ Α΄ 289), τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων κ.λπ., από τις 00:00 πμ ως 06:00 πμ με βάση την υπ΄ αριθ. πρωτ. ΠΔΕ/ΔΠΠ/ 158772/1315/18-05-2023 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηλείας.

    Επιπλέον δε, η Αστυνομική Δ/νση Ηλείας δια των Τμημάτων Τροχαίας αναλαμβάνει μέριμνα για την στάθμευση στον παραλιακό οικισμό του Αγ. Ηλία του Δήμου Πύργου & και στον οικισμό Αρκούδι του Δήμου Πηνειού, καθόσον γειτνιάζουν με πευκόφυτη δασική έκταση και δεν υπάρχει δεύτερη όδευση διαφυγής. Συνιστάται να υπάρχει ικανό πλάτος δρόμου για πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου αν απαιτηθεί.

    Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

    Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

    pirkagia ilia kindinos xartis 19 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ποια άτομα πρέπει να αποφεύγουν τον ανεμιστήρα – Οι 4 κίνδυνοι
    Ποια άτομα πρέπει να αποφεύγουν τον ανεμιστήρα – Οι 4 κίνδυνοι

    Αυτοί είναι οι 4 κίνδυνοι του ανεμιστήρα για την υγεία σας.

    Αν και ο ανεμιστήρας θεωρείται από πολλούς ως μια οικονομική εναλλακτική του κλιματιστικού για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, πρόσφατο δημοσίευμα του «Healthstat.gr», προειδοποιεί πως η συγκεκριμένη συσκευή εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους για την υγεία μας.

    Σημειώνουμε ότι ο ανεμιστήρας δροσίζει το σπίτι καθώς κινείται αριστερόστροφα (με φορά αντίθετη από εκείνη του ρολογιού δηλαδή), προκειμένου ο ψυχρός αέρας να κατευθύνεται προς το έδαφος και ο θερμός προς το ταβάνι του σπιτιού μας.

    Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να μας δίνει την αίσθηση ότι ο χώρος είναι πολύ πιο δροσερός, καταναλώνοντας μόλις 30 με 50 βατ ημερησίως, σε αντίθεση με τα 600 – 1.500 βατ την ημέρα που «καίει» το κλιματιστικό, σύμφωνα με την ενεργειακή ιστοσελίδα «Let’s Save Electricity».

    Εντούτοις, όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Martin Seeley, ειδικός ύπνου και ιδρυτής της εταιρίας «MattressNextDay», η χρήση του ανεμιστήρα μπορεί να πυροδοτήσει ορισμένα προβλήματα υγείας τα οποία θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ιδίως εάν είμαστε ευάλωτοι σε αυτά.

    Αλλεργίες και άσθμα

    Άτομα που πάσχουν από άσθμα ή είναι επιρρεπή σε αλλεργίες, θα είναι καλό να αποφεύγουν τη χρήση ανεμιστήρα, καθώς η κίνησή του μπορεί να εξαπλώσει αλλεργιογόνα.

    Ειδικότερα, ο Seeley επισημαίνει ότι ο ανεμιστήρας μπορεί να κάνει ακάρεα σκόνης, γύρη και σπόρους από μύκητες, βακτήρια ή φυτά.

    «Εάν υποφέρετε από βήχα, έντονο φτέρνισμα, ξηροφθαλμία, μύτη που τρέχει, ενοχλήσεις στο λαιμό ή ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξετε τον ανεμιστήρα σας για να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει σκόνη πάνω στα πτερύγιά του. Φυσικά, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τον ανεμιστήρα σας τακτικά», συμβουλεύει ο ίδιος.

    Ξηροφθαλμία και ενοχλήσεις στα μάτια

    Η έντονη κίνηση του αέρα ξηραίνει τα μάτια, κάτι που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό για τους χρήστες φακών επαφής, ή τα άτομα που έχουν κάνει επέμβαση λέιζερ για διόρθωση της όρασής τους.

    Άλλοι λόγοι που μπορεί να είναι κάποιος επιρρεπής σε ξηροφθαλμία είναι διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, καθώς και το σύνδρομο Sjögren, μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονη ξηρασία στα μάτια και το στόμα. Ο ανεμιστήρας μπορεί να ξηράνει ακόμα περισσότερο τα μάτια σας εάν ήδη αντιμετωπίζετε σχετικά προβλήματα.

    Εάν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες ατόμων, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τη χρήση ανεμιστήρα, καθώς τα ξηρά μάτια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μολύνσεις, φλεγμονές, μικροτραυματισμούς και ερεθισμούς, σύμφωνα με τη «Mayo Clinic».

    Ακόμα και αν ανήκετε στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο, καλό θα ήταν να μειώσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα εάν παρατηρήσετε πως τα μάτια σας είναι πιο ξηρά από ό,τι συνήθως.

    Ρινική συμφόρηση και φαρυγγίτιδα

    Η κίνηση του αέρα που προκαλεί ο ανεμιστήρας μπορεί να ξηράνει όχι μόνο τα μάτια σας, αλλά και τη μύτη και το λαιμό σας, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σας να παράγει περισσότερη βλέννα για να παραμείνει ενυδατωμένος.

    «Αυτό μπορεί να φέρει μια σειρά από άλλα ενοχλητικά συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, η μπουκωμένη μύτη, ή ακόμα και η ιγμορίτιδα», τονίζει ο Seeley.

    Μια εύκολη λύση για τα παραπάνω προβλήματα είναι το να πίνουμε αρκετό νερό, με τον ειδικό προτείνει την κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού την ημέρα.

    Μυϊκοί πόνοι και πιασίματα

    Εάν παρατηρείτε πως είστε πιασμένοι όταν ξυπνάτε το πρωί -ιδίως εάν το πιάσιμο εντοπίζεται στον αυχένα- τότε είναι πιθανό να ευθύνεται ο ανεμιστήρας.

    Αυτό συμβαίνει διότι όταν ένα ρεύμα αέρα σας χτυπάει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ένταση των μυών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιαστείτε και να νιώθετε πόνο την επόμενη ημέρα.

    Μια απλή λύση για το πρόβλημα αυτό είναι να φροντίσετε πως ο ανεμιστήρας έχει τοποθετηθεί στο χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε το ρεύμα του αέρα να μη σας «χτυπάει» άμεσα.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΠΔΕ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή 6 Ιουλίου στην Ηλεία
    ΠΔΕ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή 6 Ιουλίου στην Ηλεία

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Π.Ε. Ηλείας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (υψηλή) σε σχέση με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, όπως φαίνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

    Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά..

    Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς σε περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς και δασικά οικοσυστήματα πάρκα και άλση όπως ορίζονται στην διάταξη του Ν. 998/1979 ( ΦΕΚ Α΄ 289), τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων κ.λπ., από τις 00:00 πμ ως 06:00 πμ με βάση την υπ΄ αριθ. πρωτ. ΠΔΕ/ΔΠΠ/ 158772/1315/18-05-2023 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηλείας.

    Επιπλέον , η Αστυνομική Δ/νση Ηλείας δια των Τμημάτων Τροχαίας προβλέπεται να λάβει μέτρα τάξης όσον αφορά την στάθμευση στον παραλιακό οικισμό του Αγ. Ηλία του Δήμου Πύργου & και στον οικισμό Αρκούδι του Δήμου Πηνειού, καθόσον γειτνιάζουν με πευκόφυτη δασική έκταση και δεν υπάρχει δεύτερη όδευση διαφυγής. Να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει ικανό πλάτος δρόμου για πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου αν απαιτηθεί.

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.

    Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

    pde purk ilia 2

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εντυπωσιακό: Δείτε πόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου για όσους επανανόσησαν με κορονοϊό
    Εντυπωσιακό: Δείτε πόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου για όσους επανανόσησαν με κορονοϊό

    Ένας άνθρωπος που είχε στο παρελθόν αρρωστήσει λόγω Covid-19, αντιμετωπίζει κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 88% μικρότερο για τουλάχιστον δέκα μήνες μετά, σε σύγκριση με κάποιον που δεν είχε προηγουμένως μολυνθεί από κορονοϊό.

    Αυτό δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σχετικά με τον βαθμό προστασίας λόγω φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη Covid-19.

    Η βασική διαπίστωση είναι ότι έστω και μία φορά να μολύνθηκε κάποιος από κορονοϊό, διαθέτει στη συνέχεια αρκετά ισχυρή και μακρόχρονη ανοσία έναντι της βαριάς Covid-19 που συνεπάγεται νοσηλεία ή θάνατο. Αυτό μάλιστα φαίνεται να ισχύει για όλες τις παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στέφεν Λιμ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (ΙΗΜΕ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των σχετικών δημοσιευμένων ερευνών, συνολικά 65 μελετών από 19 χώρες.

    Η ανάλυση συμπέρανε ότι, μετά από προηγηθείσα λοίμωξη Covid-19, το επίπεδο και η διάρκεια της προστασίας έναντι της πιθανότητας επαναμόλυνσης, της νόσησης με συμπτώματα και της σοβαρής νόσου είναι τουλάχιστον ανάλογα με εκείνα που παρέχουν δύο δόσεις εμβολίων mRNA έναντι των παραλλαγών Άλφα, Δέλτα και Όμικρον ΒΑ.1.

    Από την άλλη, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα τους σχετικά με τη φυσική ανοσία δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να εμβολιάζονται, καθώς αυτός παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπους για να αποκτά κανείς ανοσία.

    «Ο εμβολιασμός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για απόκτηση ανοσίας, ενώ για την απόκτηση φυσικής ανοσίας πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι βαριάς νόσου και θανάτου που σχετίζονται με την αρχική λοίμωξη», ανέφερε ο δρ Λιμ.

    «Τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι σημαντικά για όλους προκειμένου να προστατεύσουν τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου όπως τους άνω των 60 ετών, εκείνους με συννοσηρότητες, καθώς επίσης πληθυσμούς που δεν είχαν προηγουμένως μολυνθεί και τους ανεμβολίαστους ή όσους αφότου μολύνθηκαν ή έκαναν την τελευταία δόση εμβολίου, έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Καρολάιν Στάιν.

    Η νέα μελέτη υπολόγισε ότι η προστασία που προσέφερε μια αρχική λοίμωξη με κορονοϊό πριν την Όμικρον έναντι του κινδύνου επαναλοίμωξης με παραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1 ήταν 74% μετά από έναν μήνα και έπεφτε στο 36% μετά από περίπου δέκα μήνες.

    Όταν όμως ληφθεί υπόψη μόνο ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου λόγω επαναλοίμωξης, τότε η προστασία μετά ένα δεκάμηνο από την αρχική λοίμωξη παραμένει υψηλή: η μείωση του κινδύνου εκτιμάται στο 90% για τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα και στο 88% για την Όμικρον ΒΑ.1.

    Γενικότερα, κατά την τρέχουσα εποχή όπου επικρατούν οι υποπαραλλαγές της Όμικρον, η προστασία από φυσική ανοσία έναντι σοβαρής νόσησης μετά από επαναλοίμωξη είναι υψηλότερη όταν η αρχική λοίμωξη από κορονοϊό αφορούσε πάλι την Όμικρον, αλλά μικρότερη αν αρχικά είχε κανείς αρρωστήσει από Άλφα ή Δέλτα. Αυτό, κατά τους ερευνητές, οφείλεται στο ότι στο μεταξύ ο ιός έχει αποκτήσει μεταλλάξεις που τον διευκολύνουν να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, είτε φυσικής λόγω προηγηθείσας λοίμωξης, είτε εμβολιαστικής.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch