Υγεία

Ποια άτομα πρέπει να αποφεύγουν τον ανεμιστήρα – Οι 4 κίνδυνοι

Ποια άτομα πρέπει να αποφεύγουν τον ανεμιστήρα – Οι 4 κίνδυνοι

Αυτοί είναι οι 4 κίνδυνοι του ανεμιστήρα για την υγεία σας.

Αν και ο ανεμιστήρας θεωρείται από πολλούς ως μια οικονομική εναλλακτική του κλιματιστικού για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, πρόσφατο δημοσίευμα του «Healthstat.gr», προειδοποιεί πως η συγκεκριμένη συσκευή εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους για την υγεία μας.

Σημειώνουμε ότι ο ανεμιστήρας δροσίζει το σπίτι καθώς κινείται αριστερόστροφα (με φορά αντίθετη από εκείνη του ρολογιού δηλαδή), προκειμένου ο ψυχρός αέρας να κατευθύνεται προς το έδαφος και ο θερμός προς το ταβάνι του σπιτιού μας.

Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να μας δίνει την αίσθηση ότι ο χώρος είναι πολύ πιο δροσερός, καταναλώνοντας μόλις 30 με 50 βατ ημερησίως, σε αντίθεση με τα 600 – 1.500 βατ την ημέρα που «καίει» το κλιματιστικό, σύμφωνα με την ενεργειακή ιστοσελίδα «Let’s Save Electricity».

Εντούτοις, όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Martin Seeley, ειδικός ύπνου και ιδρυτής της εταιρίας «MattressNextDay», η χρήση του ανεμιστήρα μπορεί να πυροδοτήσει ορισμένα προβλήματα υγείας τα οποία θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ιδίως εάν είμαστε ευάλωτοι σε αυτά.

Αλλεργίες και άσθμα

Άτομα που πάσχουν από άσθμα ή είναι επιρρεπή σε αλλεργίες, θα είναι καλό να αποφεύγουν τη χρήση ανεμιστήρα, καθώς η κίνησή του μπορεί να εξαπλώσει αλλεργιογόνα.

Ειδικότερα, ο Seeley επισημαίνει ότι ο ανεμιστήρας μπορεί να κάνει ακάρεα σκόνης, γύρη και σπόρους από μύκητες, βακτήρια ή φυτά.

«Εάν υποφέρετε από βήχα, έντονο φτέρνισμα, ξηροφθαλμία, μύτη που τρέχει, ενοχλήσεις στο λαιμό ή ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξετε τον ανεμιστήρα σας για να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει σκόνη πάνω στα πτερύγιά του. Φυσικά, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τον ανεμιστήρα σας τακτικά», συμβουλεύει ο ίδιος.

Ξηροφθαλμία και ενοχλήσεις στα μάτια

Η έντονη κίνηση του αέρα ξηραίνει τα μάτια, κάτι που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό για τους χρήστες φακών επαφής, ή τα άτομα που έχουν κάνει επέμβαση λέιζερ για διόρθωση της όρασής τους.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να είναι κάποιος επιρρεπής σε ξηροφθαλμία είναι διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, καθώς και το σύνδρομο Sjögren, μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονη ξηρασία στα μάτια και το στόμα. Ο ανεμιστήρας μπορεί να ξηράνει ακόμα περισσότερο τα μάτια σας εάν ήδη αντιμετωπίζετε σχετικά προβλήματα.

Εάν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες ατόμων, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τη χρήση ανεμιστήρα, καθώς τα ξηρά μάτια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μολύνσεις, φλεγμονές, μικροτραυματισμούς και ερεθισμούς, σύμφωνα με τη «Mayo Clinic».

Ακόμα και αν ανήκετε στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο, καλό θα ήταν να μειώσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα εάν παρατηρήσετε πως τα μάτια σας είναι πιο ξηρά από ό,τι συνήθως.

Ρινική συμφόρηση και φαρυγγίτιδα

Η κίνηση του αέρα που προκαλεί ο ανεμιστήρας μπορεί να ξηράνει όχι μόνο τα μάτια σας, αλλά και τη μύτη και το λαιμό σας, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σας να παράγει περισσότερη βλέννα για να παραμείνει ενυδατωμένος.

«Αυτό μπορεί να φέρει μια σειρά από άλλα ενοχλητικά συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, η μπουκωμένη μύτη, ή ακόμα και η ιγμορίτιδα», τονίζει ο Seeley.

Μια εύκολη λύση για τα παραπάνω προβλήματα είναι το να πίνουμε αρκετό νερό, με τον ειδικό προτείνει την κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού την ημέρα.

Μυϊκοί πόνοι και πιασίματα

Εάν παρατηρείτε πως είστε πιασμένοι όταν ξυπνάτε το πρωί -ιδίως εάν το πιάσιμο εντοπίζεται στον αυχένα- τότε είναι πιθανό να ευθύνεται ο ανεμιστήρας.

Αυτό συμβαίνει διότι όταν ένα ρεύμα αέρα σας χτυπάει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ένταση των μυών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιαστείτε και να νιώθετε πόνο την επόμενη ημέρα.

Μια απλή λύση για το πρόβλημα αυτό είναι να φροντίσετε πως ο ανεμιστήρας έχει τοποθετηθεί στο χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε το ρεύμα του αέρα να μη σας «χτυπάει» άμεσα.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup