Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 15:23

Οι επιστήμονες βρήκαν νέο τρόπο μέτρησης του χρόνου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο χρόνος ξεφεύγει πλέον από το στένο πλαίσιο των ρολογιών, εφόσον επιστήμονες από σουηδικό πανεπιστήμιο βρήκαν νέο τρόπο μέτρησής του.

Ο προσδιορισμός του χρόνου στον κόσμο των ρολογιών είναι εύκολος χάρη στη μέτρηση των δευτερολέπτων μεταξύ του «τότε» και του «τώρα». Στην κβαντική κλίμακα των ηλεκτρονίων, ωστόσο, το «τότε» δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί. Ακόμα χειρότερα, το «τώρα» είναι ασαφές, καθώς ένα χρονόμετρο δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε ορισμένα σενάρια.

Μια πιθανή λύση θα μπορούσε να βρεθεί στο σχήμα της λεγόμενης «κβαντικής ομίχλης», σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, όπως αναφέρει το «Science Alert». Τα πειράματά τους σχετικά με την κυματοειδή φύση, κάτι που ονομάζεται «κατάσταση Ρίντμπεργκ», αποκάλυψαν έναν νέο τρόπο μέτρησης του χρόνου που δεν απαιτεί ακριβές σημείο εκκίνησης.

Scientists Found an Entirely New Way of Measuring Time https://t.co/ED8e94MQ1T

— ScienceAlert (@ScienceAlert) March 5, 2023
Η κατάσταση Ρίντμπεργκ

Ένα άτομο Ρίντμπεργκ είναι ένα διεγερμένο άτομο με ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια που έχουν πολύ υψηλό κύριο κβαντικό αριθμό. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του n, τόσο πιο μακριά βρίσκεται – κατά μέσο όρο – το ηλεκτρόνιο από τον πυρήνα. Μάλιστα, τα άτομα Ρίντμπεργκ έχουν μια σειρά από ιδιότητες, όπως υπερβολική απόκριση σε ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, μεγάλες περιόδους διάσπασης και κυματοσυναρτήσεις ηλεκτρονίων που προσεγγίζουν, υπό ορισμένες συνθήκες, τις κλασικές τροχιές των ηλεκτρονίων γύρω από τους πυρήνες. Τα ηλεκτρόνια του πυρήνα προστατεύουν το εξωτερικό ηλεκτρόνιο από το ηλεκτρικό πεδίο του πυρήνα, έτσι ώστε, από απόσταση, το ηλεκτρικό δυναμικό να μοιάζει πανομοιότυπο με αυτό που βιώνει το ηλεκτρόνιο σε ένα άτομο υδρογόνου.

Πάντως, έχοντας λέιζερ αντί για αέρα, τα άτομα αυτά περιέχουν ηλεκτρόνια σε εξαιρετικά υψηλές ενεργειακές καταστάσεις, σε τροχιά μακριά από τον πυρήνα. Στην πραγματικότητα, τα λέιζερ χρησιμοποιούνται συνήθως για να ωθούν τα ηλεκτρόνια σε υψηλότερες ενεργειακές καταστάσεις για ποικίλες χρήσεις. Μάλιστα, σε ορισμένες εφαρμογές, ένα δεύτερο λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των αλλαγών στη θέση του ηλεκτρονίου, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που περνάει. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, λ.χ., για τη μέτρηση της ταχύτητας σε διάφορες καταστάσεις.

Η επαγωγή ατόμων σε κατάσταση Ρίντμπεργκ είναι ένα εύχρηστο τέχνασμα για τους μηχανικούς, τουλάχιστον όταν πρόκειται για τον σχεδιασμό νέων εξαρτημάτων για κβαντικούς υπολογιστές. Περιττό να αναφερθεί ότι οι φυσικοί έχουν συγκεντρώσει σημαντικό όγκο πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρόνια κινούνται όταν ωθούνται σε κατάσταση Ρίντμπεργκ.

Τι έδειξη η επιστημονική έρευνα

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο «Physical Review Research», διερεύνησε τη μοναδική δυναμική που υπάρχει μέσα σε ομάδες εντοπισμένων κυμάτων ή «πακέτων κυμάτων», που παράγονται στο ήλιο από τη λεγόμενη «κατάσταση Ρίντμπεργκ». Τέτοιες καταστάσεις προκύπτουν από ηλεκτρικά διεγερμένα σωματίδια που πλησιάζουν το σημείο ιονισμού, το οποίο η ερευνητική ομάδα πέτυχε χρησιμοποιώντας λέιζερ.

«Διαπιστώνεται ποσοτική συμφωνία μεταξύ της θεωρίας και των πειραμάτων φωτοηλεκτρονικής φασματοσκοπίας χρονικής διάρκειας», τόνισε η επιστημονική ομάδα. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι κατάφεραν να αποδείξουν ότι η αποκάλυψη των πολύπλοκων συμπεριφορών αυτών των «πακέτων κυμάτων» μπορεί, όχι μόνο να βοηθήσει να χυθεί φως σε διάφορες κβαντικές «ατέλειες», αλλά και ευρύτερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη «χρονομέτρησης χωρίς τεχνάσματα».

Σύμφωνα με τη μελέτη που περιγράφει τα αποτελέσματα της επιστημονικής ομάδας, τα μεμονωμένα «πακέτα κυμάτων» που παρατήρησαν, δημιουργούν το δικό τους μοναδικό «δακτυλικό αποτύπωμα» λόγω του φωτοϊονισμού που υφίστανται, το καθένα από τα οποία εξαρτάται μοναδικά από τον χρόνο. «Αυτά τα "δακτυλικά αποτυπώματα" καθορίζουν πόσος χρόνος έχει περάσει από τότε που σχηματίστηκε το "πακέτο κυμάτων" και παρέχουν τη διαβεβαίωση ότι ο μετρήσιμος χρόνος είναι σωστός» ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας. Οι επιστήμονες, μάλιστα, παρομοίασαν την προκύπτουσα μοναδική μέθοδο χρονομέτρησης με ένα κβαντικό ρολόι.

Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Jordan Benton: https://www.pexels.com/el-gr/photo/1095601/
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 09:59

Σχετικά Άρθρα

  • Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους
    Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους

    Επιστήμονες συνέθεσαν το γονιδίωμα ενός μαλλιαρού μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών χρησιμοποιώντας απολιθωμένα τμήματα DNA που ανακαλύφθηκαν στη Σιβηρία, επιτυχία που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην «ανάσταση» των εξαφανισμένων γιγάντιων ζώων.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell, ανακατασκεύασε τις τρισδιάστατες δομές των χρωμοσωμάτων του μαλλιαρού μαμούθ, δηλαδή των δομών στους πυρήνες των κυττάρων στις οποίες το DNA και οι πρωτεΐνες οργανώνονται σε γονίδια.

    Τα περισσότερα αρχαία δείγματα γονιδιώματος που αποκαλύπτονται σε απολιθώματα αποτελούνται μόνο από σκόρπια μικροσκοπικά θραύσματα DNA. Αλλά το γονιδίωμα του απολιθωμένου μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών μπόρεσε να ανακατασκευαστεί επειδή διατηρήθηκε άριστα καθώς το ζώο λίγο μετά τον θάνατό του υποβλήθηκε σε κρυοξύρανση.

    Όπως αναφέρει ο Independent, οι επιστήμονες εξέτασαν δεκάδες δείγματα DNA μαμούθ επί πέντε χρόνια για να ανακατασκευάσουν το γονιδίωμα του γιγάντιου ζώου, πριν καταλήξουν τελικά στο ασυνήθιστα καλά διατηρημένο δείγμα από ένα απολίθωμα μαμούθ που ανασκάφηκε στη βορειοανατολική Σιβηρία το 2018.

    Αυτό το αξιοσημείωτο απολίθωμα διατήρησε ένα μεγάλο μέρος της φυσικής ακεραιότητας του χρωμοσώματος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών σε επαφή με τα γονίδια που ελέγχουν, δήλωσαν οι ερευνητές. Έτσι, μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα την οργάνωση του γονιδιώματος του μαμούθ μέσα στα κύτταρά του και να μάθουν ποια γονίδια ήταν ενεργά σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του θηρίου.

    Ο χάρτης γονιδιώματος

    Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη του γονιδιώματος του μαμούθ χρησιμοποιώντας ως πρότυπο γονιδιώματα σημερινών ελεφάντων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα μαλλιαρά μαμούθ είχαν 28 χρωμοσώματα, δηλαδή τον ίδιο αριθμό με τους σημερινούς ασιατικούς και αφρικανικούς ελέφαντες.

    Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να αποκαλύψουν γονίδια που πιθανώς είναι ενεργά και ανενεργά μέσα στα δερματικά κύτταρα του μαμούθ, αποκαλύπτοντας πώς το γιγαντιαίο θηλαστικό απέκτησε το μαλλί που το κάλυπτε και την αντοχή του στο κρύο.

    «Για πρώτη φορά, έχουμε έναν ιστό μαλλιαρού μαμούθ για τον οποίο γνωρίζουμε περίπου ποια γονίδια ήταν ενεργοποιημένα και ποια απενεργοποιημένα. Είναι η πρώτη μέτρηση της κυτταρικής δραστηριότητας των γονιδίων σε οποιοδήποτε αρχαίο δείγμα DNA», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marc A. Marti-Renom από το Κέντρο Γενωμικής Ρύθμισης στη Βαρκελώνη.

    Τα μαλλιαρά μαμούθ περιπλανήθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης για πάνω από μισό εκατομμύριο χρόνια και άρχισαν να μειώνονται στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού κυνηγιού από τους πρώτους ανθρώπους και της αλλαγής του κλίματος, οδήγησε στην εξαφάνισή τους πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πόσο ταχύτερα τρέχει ο χρόνος στη Σελήνη; - Η NASA έχει νέα απάντηση
    Πόσο ταχύτερα τρέχει ο χρόνος στη Σελήνη; - Η NASA έχει νέα απάντηση

    Όπως προβλέπει η γενική θεωρία της σχετικότητας, ο χρόνος τρέχει πιο αργά στο φεγγάρι από ό,τι στη Γη.

    Εν μέσω διεθνούς προσπάθειας για την καθιέρωση ειδικής ζώνης ώρας για τη Σελήνη, ερευνητές της NASA υπολόγισαν με νέα ακρίβεια πώς η σχετικότητα του Αϊνστάιν κάνει τον χρόνο να κυλά πιο γρήγορα στο φεγγάρι.

    Η καθιέρωση ενός γενικά αποδεκτού χρόνου αναφοράς στη Σελήνη αποκτά σημασία καθώς η NASA ετοιμάζεται για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη έπειτα από απουσία 50 ετών και η Κίνα προγραμματίζει την αντίστοιχη δική της αποστολή για το τέλος της δεκαετίας.

    Για τον λόγο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια διεθνής προσπάθεια προκειμένου να συμφωνηθεί ένα κοινό στάνταρτ που θα επιτρέπει σε αποστολές διαφορετικών χωρών να συνεννοούνται μεταξύ τους.

    Για την ώρα, κάθε αποστολή στη Σελήνη χρησιμοποιεί την ώρα της χώρας που εκτόξευσε το σκάφος, μια πρακτική που δυνητικά θα δυσχέραινε την οργάνωση κοινών αποστολών ή τις συνεννοήσεις μεταξύ αποστολών διαφορετικής προέλευσης.

    Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος τρέχει ταχύτερα στη Σελήνη από ό,τι στη Γη. Σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας, η βαρύτητα διαστέλλει τον χρόνο.

    Δεδομένου ότι το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης είναι 6 φορές πιο ασθενές από ό,τι το γήινο, ένας παρατηρητής στη Γη θα έβλεπε ένα ρολόι στο φεγγάρι να τρέχει ταχύτερα από ό,τι το δικό του.

    Για τον ίδιο λόγο, ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα για ένα σκάφος που κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, συγκριτικά με ένα ρολόι στην επιφάνειά της, κάτι που δυνητικά θα δημιουργούσε αποκλίσεις.

    Η νέα μελέτη του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, η οποία ακόμα δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο αποθετήριο arXiv, υπολογίζει ότι, συγκριτικά με τη Γη, ένα ρολόι στη Σελήνη θα πήγαινε μπροστά κατά 0,0000575 δευτερόλεπτα ανά ημέρα.

    Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που περνά 80 χρόνια στο φεγγάρι θα ήταν 1,68 δευτερόλεπτα πιο ηλικιωμένος από ό,τι αν είχε ζήσει στη Γη.

    Ανάλογοι υπολογισμοί απαιτούνται και για τον υπολογισμό της ώρας σε άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος.

    Μετά τον καθορισμό χρόνου αναφοράς για τη Σελήνη, σειρά θα έχει πιθανότατα ο Άρης.

    Πηγή: In.gr

  • Βρύο της ερήμου που μπορεί να επιβιώσει στον Άρη ανακάλυψαν ερευνητές
    Βρύο της ερήμου που μπορεί να επιβιώσει στον Άρη ανακάλυψαν ερευνητές

    Ενώ ο Ματ Ντέιμον βασίστηκε σε πατάτες που καλλιέργησε με τα... βιολογικά του απόβλητα για να επιβιώσει στην επιτυχημένη ταινία «The Martian» (Η Διάσωση), ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα ταπεινό βρύο της ερήμου μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την εγκαθίδρυση ζωής στον Άρη.

    Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι το Syntrichia caninervis – ένα βρύο που συναντάται σε περιοχές όπως η Ανταρκτική και η έρημος Μοχάβε στις ΗΠΑ – είναι σε θέση να αντέξει σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του Άρη, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας και του ακραίου ψύχους, αναφέρει ο Guardian.

    Η ομάδα λέει ότι η εργασία τους είναι η πρώτη που εξετάζει την επιβίωση ολόκληρων φυτών σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενώ εστιάζει επίσης στις δυνατότητες καλλιέργειας φυτών στην επιφάνεια του πλανήτη και όχι σε θερμοκήπια.

    «Οι γνώσεις που προέκυψαν από τη μελέτη μας θέτουν τα θεμέλια για τον αποικισμό του διαστήματος χρησιμοποιώντας φυσικά επιλεγμένα φυτά προσαρμοσμένα σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης», γράφει η ομάδα.

    Δεν τρώγεται, αλλά…

    Ο καθηγητής Stuart McDaniel, ειδικός στα βρύα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποστήριξε ότι η ιδέα έχει πλεονεκτήματα. «Η καλλιέργεια χερσαίων φυτών αποτελεί σημαντικό μέρος οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης διαστημικής αποστολής, επειδή τα φυτά μετατρέπουν αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οξυγόνο και υδατάνθρακες – ουσιαστικά τον αέρα και την τροφή που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν. Τα βρύα της ερήμου δεν τρώγονται, αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο διάστημα», δήλωσε.

    Η Δρ. Agata Zupanska, του Ινστιτούτου SETI, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι τα βρύα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του βραχώδους υλικού που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν άλλα φυτά. «Διαφορετικά, τα βρύα δεν είναι νόστιμα και δεν αποτελούν σπουδαία προσθήκη στη σαλάτα», είπε.

    Άντεξε σε ακτίνες γ και -196 βαθμούς

    Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Innovation, οι Κινέζοι ερευνητές περιγράφουν πώς το βρύο της ερήμου όχι μόνο επέζησε αλλά και ανέκαμψε γρήγορα από τη σχεδόν πλήρη αφυδάτωση. Ήταν επίσης σε θέση να αναγεννηθεί υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης αφού πέρασε έως και πέντε χρόνια στους -80C και έως και 30 ημέρες στους -196C, ακόμα και μετά από έκθεση σε ακτίνες γ.

    «Αναμένουμε ότι αυτό το πολλά υποσχόμενο βρύο θα μπορούσε να μεταφερθεί στον Άρη ή στο φεγγάρι για να δοκιμαστεί περαιτέρω η δυνατότητα αποικισμού και ανάπτυξης φυτών στο διάστημα», γράφουν.

    Ο καθηγητής Edward Guinan του Πανεπιστημίου Villanova στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τη μελέτη εντυπωσιακή. «Αυτό το ανθεκτικό βρύο θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρωτοποριακό φυτό για τον αποικισμό του Άρη», είπε, αν και σημείωσε ότι θα χρειαστεί νερό για να αναπτυχθεί. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά αυτό το ταπεινό βρύο της ερήμου προσφέρει ελπίδες για να γίνουν μικρά τμήματα του Άρη κατοικήσιμα για την ανθρωπότητα στο μέλλον».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καναδάς: Ανησυχία για τη μυστηριώδη ασθένεια του εγκεφάλου - Καταγγελία δεύτερου επιστήμονα ότι απαγορεύτηκε η έρευνά του
    Καναδάς: Ανησυχία για τη μυστηριώδη ασθένεια του εγκεφάλου - Καταγγελία δεύτερου επιστήμονα ότι απαγορεύτηκε η έρευνά του

    Δεύτερος Καναδός επιστήμονας ισχυρίζεται ότι η έρευνα για τη μυστηριώδη νευρολογική πάθηση αποκλείστηκε

    Καναδός επιστήμονας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της χώρας απέκλεισε την έρευνα για μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια, η οποία, όπως πιστεύει, μπορεί να έχει επηρεάσει 350 άτομα.

    Σημειώνεται πως είναι ο δεύτερος ομοσπονδιακός επιστήμονας που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σταμάτησε σκόπιμα την έρευνα ενώ ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση.

    «Η κυβέρνηση σκόπιμα περιορίζει την αναζήτηση εξήγησης»

    Επιστήμονες δήλωσαν για πρώτη φορά το 2021 ότι 40 άτομα έπασχαν από μια ανεξήγητη νευρολογική πάθηση. Έναν χρόνο αργότερα, μια επιτροπή που συγκάλεσε η επαρχία διαπίστωσε ότι οι ασθενείς πιθανώς είχαν υποβληθεί σε λανθασμένη διάγνωση και έπασχαν από άλλες ασθένειες.

    Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που διέρρευσε και είδε ο Guardian, ο καθηγητής Σάμιουελ Βάις, νευροεπιστήμονας που εργάζεται για την καναδική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας, έγραψε ότι η κυβέρνηση είχε σκόπιμα περιορίσει την αναζήτηση εξήγησης.

    «Την άνοιξη του 2021, αισθανόμουν απίστευτα αισιόδοξος ότι μια συνολική κυβερνητική προσπάθεια για τη διαλεύκανση του μυστηρίου ήταν στα χαρτιά. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η επιστημονική προσπάθεια τερματίστηκε κατόπιν αιτήματος της (ομοσπονδιακής και επαρχιακής) κυβέρνησης», έγραψε ο Βάις στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη τον Μάιο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • 80 χρόνια μετά επιστήμονες αποκάλυψαν τις μυστηριώδεις ιδιότητες ενός σπάνιου ραδιενεργού στοιχείου
    80 χρόνια μετά επιστήμονες αποκάλυψαν τις μυστηριώδεις ιδιότητες ενός σπάνιου ραδιενεργού στοιχείου

    Για πρώτη φορά, σχεδόν 80 χρόνια αφότου οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί των ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά σπάνιο ραδιενεργό στοιχείο που ονομάζεται προμήθειο, επιστήμονες αποκάλυψαν τις κρίσιμες ιδιότητες της σπάνιας αυτής γαίας.

    Σημαντικές ιδιότητες

    Όπως αναφέρει το livescience, το προμέθιο είναι ένα από τα 15 λανθανιδικά στοιχεία που βρίσκονται στο κάτω μέρος του περιοδικού πίνακα. Γνωστά και ως σπάνιες γαίες, τα μέταλλα αυτά παρουσιάζουν μια σειρά από χρήσιμες ιδιότητες, όπως ισχυρό μαγνητισμό και ασυνήθιστα οπτικά χαρακτηριστικά, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά στις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.

    «Χρησιμοποιούνται σε λέιζερ, σε οθόνες κινητών, καθώς και σε πολύ ισχυρούς μαγνήτες σε ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά οχήματα», δήλωσε ο Ίλια Πόποβς, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Oak Ridge National Laboratory (ORNL) και συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

    Το προμήθειο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1945, έχει μερικές δευτερεύουσες εφαρμογές στις ατομικές μπαταρίες και στη διάγνωση του καρκίνου. Αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά για τη χημεία του στοιχείου. Η μελέτη του ραδιενεργού αυτού στοιχείου αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες επειδή δεν είναι δύσκολο να βρουν το κατάλληλο δείγμα.

    «Το προμήθειο δεν διαθέτει σταθερό ισότοπο – είναι όλα ραδιενεργά, που σημαίνει ότι διασπώνται [σε άλλα στοιχεία] με τον καιρό. Το στοιχείο αυτό προκύπτει μέσω μιας διαδικασίας σχάσης, επομένως είναι σπάνιο και δύσκολο να μελετηθεί» σημείωσε ο ερευνητής Αλεξάντερ Ιβάνοφ.

    Το ORNL είναι το μόνο που εργαστήριο στις ΗΠΑ που παράγει προμήθειο-147, ένα ισότοπο του στοιχείου με χρόνο ημιζωής 2,6 χρόνια. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που αναπτύχθηκε πέρυσι, οι ερευνητές διαχώρισαν αυτό το ισότοπο από τα απόβλητα των πυρηνικών αντιδραστήρων, προκειμένου να το μελετήσουν. Στη συνέχεια, συνδύασαν αυτό το δείγμα με έναν συνδέτη- ένα μόριο δηλαδή που έχει σχεδιαστεί για να παγιδεύει άτομα μετάλλου – προκειμένου να σχηματίσουν ένα σταθερό σύμπλεγμα στο νερό. Το μόριο, γνωστό ως PyDGA, σχημάτισε εννέα δεσμούς προμηθείου-οξυγόνου, δίνοντας στους ερευνητές την πρώτη ευκαιρία να αναλύσουν τις ιδιότητες σύνδεσης ενός συμπλέγματος προμηθείου.

    Ωστόσο, η ανάλυση δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

    «Επειδή το προμήθειο είναι ραδιενεργό, μόλις αποσυντεθεί, μετατρέπεται στο παρακείμενο στοιχείο, που είναι το σαμάριο», είπε ο Ιβάνοφ. «Έτσι έχουμε μια μικρή ποσότητα μόλυνσης με τη μορφή σαμάριου» πρόσθεσε.

    «Το τελευταίο κομμάτι του παζλ»

    Η ομάδα χρησιμοποίησε μια εξειδικευμένη τεχνική που ονομάζεται φασματοσκοπία απορρόφησης ακτίνων Χ με βάση το σύγχροτρο. Φωτόνια υψηλής ενέργειας που παράγονται από έναν επιταχυντή σωματιδίων «βομβάρδισαν» το σύμπλεγμα του προμηθείου προκειμένου να δημιουργήσουν μια εικόνα των θέσεων των ατόμων και των μηκών των δεσμών. Οι ανεπαίσθητες διαφορές στα μήκη του δεσμού μετάλλου-οξυγόνου επέτρεψαν στην ομάδα να μελετήσει τον βασικό δεσμό προμηθείου-οξυγόνου. Έτσι, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν τις ιδιότητες του προμηθείου με άλλα σύμπλοκα σπάνιων γαιών για πρώτη φορά.

    Οι λανθανιδες βρίσκονται στη φύση ως μίγματα στοιχείων, οπότε η κατανόηση των περιοδικών τάσεων, όπως τα μήκη των δεσμών και οι συμπεριφορές σχηματισμού συμπλόκων, βοηθά τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαχωρισμού αυτών των πολύτιμων μετάλλων.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jacquelyn DeMink, art; Thomas Dyke, photography; ORNL, U.S. Dept. of Energy
  • Πότε νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλάει αργά και πότε δεν καταλαβαίνουμε πώς πέρασε η ώρα
    σε Plus +
    Πότε νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλάει αργά και πότε δεν καταλαβαίνουμε πώς πέρασε η ώρα

    Η αντίληψη του χρόνου που περνάει διαφέρει αναλόγως με τη φάση της άσκησης στην οποία βρισκόμαστε

    Η αντίληψη του χρόνου που κυλάει είναι διαφορετική στα διάφορα στάδια της άσκησης (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άθληση) σύμφωνα με νέα μελέτη που μελετά τη σχέση μας με τον χρόνο.

    Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Brain and Behavior έδειξε ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά, όταν τα άτομα ασκούνται και συγκριτικά ταχύτερα όταν ξεκουράζονται ή όταν έχουν τελειώσει τη γυμναστική τους.

    O καθηγητής και επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας και Επιστημών της Ζωής στο Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church, Andrew Edwards σε συνεργασία με τον καθηγητή Stein Menting, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Marije Elferink-Gemser του Πανεπιστημίου Groningen και την Δρ. Florentina Hettinga του Πανεπιστημίου Northumbria, διαπίστωσε εκτός από την αίσθηση του επιβραδυμένου χρόνου και τον αποπροσανατολισμό από αντιπερισπασμούς την ώρα της άθλησης.

    Οι συμμετέχοντες της έρευνας, εκτέλεσαν ένα τυποποιημένο τεστ αντίληψης του χρόνου, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια άσκηση ποδηλασίας 4 χιλιομέτρων στο εργόμετρο Velotron, που περιλάμβανε σόλο δοκιμασίες, δοκιμασίες με εικονική και παθητική παρουσία κάποιου προσώπου και ανταγωνιστικές διαδρομές με ενεργούς εικονικούς αντίπαλους.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, «το μέγεθος του δείγματος των 33 ατόμων προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πρώτη ματιά για το πώς η αντίληψή μας για τον χρόνο μπορεί να διαστρεβλωθεί-και ίσως ένα στοιχείο για το πως θα προχωρήσουμε στην επόμενη άσκηση».

    Κύριοι σκοποί των επιστημόνων, είναι η ενθάρρυνση ενασχόλησης με την άθληση και η εύρεση τρόπων αξιοποίησης του φαινομενικά αργού χρόνου, προς όφελος της υγείας και της αθλητικής απόδοσης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Η αφρικανική σκόνη στο μικροσκόπιο: Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των πνευμονολόγων - Τα ευρήματα
    Η αφρικανική σκόνη στο μικροσκόπιο: Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των πνευμονολόγων - Τα ευρήματα

    Σταδιακή αποχώρηση της αφρικανικής σκόνης αναμένεται σύμφωνα με τα όσα έχουν προαναγγείλει οι μετεωρολόγοι, με την ατμόσφαιρα ωστόσο να εξακολουθεί να είναι αρκετά αποπνικτική και να δυσχαιρένει την αναπνοή.

    Το πορτοκαλί πέπλο που είχε καλύψει χθες σχεδόν όλη τη χώρα και παρέπεμπε σε Σαχάρα, έχει αρχίσει να υποχωρεί από σήμερα το μεσημέρι ωστόσο η άπνοια συνδσυαστικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, συνθέτουν ένα επικίνδυνο για την υγεία μας μείγμα. Γεγονός που κινητοποίησε τους ιατρικούς συλλόγους και το υπουργείο Υγείας που συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να μην εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

    Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ για την αφρικανική σκόνη

    Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης. Συλλέγοντας και αναλύοντας, με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο οι πνευμονολόγοι έκρουαν το καμπανάκι όλο το προηγούμενο διάστημα. Ότι δηλαδή εκτός από την αφρικανική σκόνη στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται λόγω αυτής.

    Η σύσταση της σκόνης

    Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti). Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

    Απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας

    Η αφρικανική σκόνη που μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας. Ειδικότερα σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο θα έχει περιοριστεί στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το βράδυ θα έχει πλέον η ατμόσφαιρα καθαρίσει.

    Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

    Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

    Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών:

    Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
    Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
    Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

    Β. Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό

    Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Έρευνα εξηγεί γιατί ο χρόνος δε γυρίζει πίσω
    σε Plus +
    Έρευνα εξηγεί γιατί ο χρόνος δε γυρίζει πίσω

    Η μελέτη επικεντρώνεται στον χρόνο που ουσιαστικά «ανακατεύεται» στη δομή ορισμένων υλικών,

    Η έννοια του ταξιδιού στο χρόνο έχει γοητεύσει τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια, αλλά ήταν πάντα ένα έργο μυθοπλασίας, μέχρι τώρα.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πραγματικά στοιχεία ταξιδιού στο χρόνο, αν και σε μικροσκοπικό επίπεδο. Οι Till Bohmer και Thomas Blochowicz είναι οι κύριοι συγγραφείς μιας νέας μελέτης, η αναστρεψιμότητα του χρόνου κατά τη γήρανση των υλικών, η οποία δημοσιεύεται στο Nature Physics.

    Η έρευνα των δύο ερευνητών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία επικεντρώνεται στο «ανακάτεμα» του χρόνου στη δομή ορισμένων υλικών όπως το γυαλί. Ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι ο χρόνος δεν συμπεριφέρεται με ακριβώς γραμμικό τρόπο. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η σύνθεση των υλικών αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

    Τι έδειξαν οι δομές του γυαλιού

    Το γυαλί διαθέτει μια από τις πιο συναρπαστικές δομές από όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος καθημερινά. Αντί να ακολουθούν πιο παραδοσιακές μοριακές δομές, τα μόρια του γυαλιού βρίσκονται διαρκώς σε νέες θέσεις. Ως εκ τούτου, το γυαλί αντιστρέφει συνεχώς τον χρόνο σε μοριακό επίπεδο.

    Για να δοκιμαστεί αυτή η ιδέα, οι δομές γυαλιού παρακολουθήθηκαν με τη χρήση σκεδαζόμενου φωτός λέιζερ και έτσι οι επιστήμονες παρατήρησαν τα δείγματα γυαλιού να αναμορφώνονται σε νέες διατάξεις.

    Στην έρευνα φαίνεται να αποδεικνύεται ότι ο χρόνος δεν συμπεριφέρεται με ακριβώς γραμμικό τρόπο.

    «Οι μικροσκοπικές διακυμάνσεις στα μόρια έπρεπε να καταγραφούν με τη χρήση μιας υπερευαίσθητης βιντεοκάμερας. Δεν μπορείς απλώς να παρακολουθείς τα μόρια να κουνιούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Thomas Blochowicz.

    Λόγω του τρόπου με τον οποίο το γυαλί κινείται εσωτερικά, δεν είναι δυνατόν οι επιστήμονες να πουν αν οι αλλαγές συμβαίνουν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Πρόκειται για μια συναρπαστική σκέψη – και ενώ δεν θα κάνει τους ανθρώπους να μπορέσουν να ταξιδέψουν στον χρόνο – σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο όλοι μας σκεφτόμαστε για ορισμένα υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

    Γυρίζει πίσω ο χρόνος;

    Μάλιστα, αυτή η έρευνα έρχεται μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψή μας για το τι θα μπορούσε να είναι θεωρητικά δυνατό όσον αφορά στο ταξίδι στο χρόνο. Στην ουσία, η έρευνα αποκλείει την ιδέα ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να γυρίσει πίσω στον χρόνο. Η μελέτη υποστήριξε ότι ο χρόνος στο Σύμπαν μπορεί να πάει μόνο προς μία κατεύθυνση και όλα αυτά χάρη σε μια έρευνα για το φως και τη σχέση του με άλλα αντικείμενα.

    Επειδή ο χρόνος ως έννοια διαμορφώνεται πλέον με αυτόν τον τρόπο, ότι δηλαδή μπορούμε να κινηθούμε στο σύμπαν μόνο γραμμικά προς τα εμπρός, η νέα έρευνα δείχνει ότι το να πηγαίνουμε πίσω στον χρόνο είναι κάτι το αδύνατο. Η ταχύτητα του φωτός συχνά αλλάζει όταν περνάει μέσα από ένα σημείο επαφής, αλλά η πραγματική κατανομή του τι συμβαίνει, δεν έχει γίνει ποτέ γνωστή με βεβαιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Independent.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο