Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 14:57

Οι 5 top τροφές γεμάτες αντιοξειδωτικά – Η μία είναι η σοκολάτα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Από το παντζάρι μέχρι τη... σοκολάτα, ακολουθούν πέντε φυσικές αντιοξειδωτικές τροφές που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, νικούν τη γήρανση και ενισχύουν την υγεία

To σώμα μας καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με έναν καταιγισμό απειλών από διάφορες πηγές. Μεταξύ αυτών των απειλών, μια σημαντική είναι γνωστή ως ελεύθερες ρίζες, που συχνά προέρχεται από παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων. Παρότι οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν και μέρος φυσικών σωματικών διαδικασιών, όπως η πέψη, οι εξωτερικές επιδράσεις μπορούν να εντείνουν τη δράση τους.

Η υπερβολική συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στα κύτταρα και το DNA. Ένα ισχυρό όπλο ενάντια σε αυτή τη διαδικασία είναι τα αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος. Ο καλύτερος σύμμαχός σε αυτή τη «μάχη» είναι οι αντιοξειδωτικές τροφές, όπως οι παρακάτω, που θα υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη συνολική υγεία.

Μπρόκολο

Tα μπουκέτα του μπρόκολου είναι πλούσια σε γλυκοραφανίνη, η οποία μετατρέπεται σε σουλφοραφάνη, ένα συστατικό των σταυρανθών λαχανικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η διαδικασία της μάσησης του μπρόκολου είναι αυτό που επιτρέπει αυτή τη μετατροπή. Παρόλα αυτά, η περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη είναι υψηλότερη στα ωμά ή ελαφρά αχνιστά λαχανικά. Οι μέχρι πρότινος μελέτες τής προσδίδουν επίσης και αντικαρκινικά και καρδιαγγειακά οφέλη.

Μαύρη σοκολάτα

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μπορεί να περιλαμβάνει και σοκολάτα, όταν όμως αυτή δεν είναι γάλακτος. Αυτό συμβαίνει, διότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος και έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και φλαβονόλες, που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL.

Φασόλια

Τα όσπρια σε γενικό πλαίσιο είναι ένας οικονομικός και υγιεινός τρόπος να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Ειδικότερα τα φασόλια, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με τα μαύρα και τα κόκκινα να συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Μούρα

Βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες και κάθε είδους μούρο δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα. Τα μούρα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ανθοκυανίνες, που δίνουν το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα τους, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, την «κακή» χοληστερόλη LDL και, επομένως, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Παντζάρι

Μια ακόμα πανίσχυρη φυτική τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι το παντζάρι. Συγκεκριμένα, τα παντζάρια είναι γεμάτα από βηταλαΐνες, φυσικές χρωστικές ουσίες, που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τη βλάβη του DNA, μειώνουν την LDL χοληστερόλη και το οξειδωτικό στρες.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 11:46

Σχετικά Άρθρα

  • «Πικρή» η σοκολάτα: 100% πάνω η τιμή - «Μαύρες» εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα
    «Πικρή» η σοκολάτα: 100% πάνω η τιμή - «Μαύρες» εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα

    «Τον Νοέμβριο η αύξηση στη σοκολάτα θα φτάσει στο 110-120% σε σχέση με το 2023». Σκέφτονται ακόμη και να αλλάξουν συνταγές οι ζαχαροπλάστες.

    Είδος… πολυτελείας θα αποτελεί πλέον η σοκολάτα -και τα παράγωγά της- καθώς, σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή της έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ όσοι είχαν φροντίσει να γεμίσουν τις αποθήκες τους με απόθεμα πριν από μήνες, τώρα βλέπουν πια να έχει εξαντληθεί.

    Πιο αναλυτικά, η «κακή» φετινή χρονιά για τις χώρες-παραγωγούς σοκολάτας και κακάο, πυροδότησε ένα «ντόμινο» αντιδράσεων, ανεβάζοντας την τιμή της χονδρικής από 6 ευρώ το κιλό, σε 11-12 ευρώ το κιλό, με ανοδικές τάσεις.

    Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν το κόστος, οι ζαχαροπλάστες σκέφτονται ακόμη και να τροποποιήσουν τις συνταγές τους

    «Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές»

    Μιλώντας στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, Μάριος Παπαδόπουλος, σημείωσε: «Βλέπουμε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, που δε θα είναι εύκολες, για να συγκρατήσουμε τις τιμές»,

    «Μέχρι τα τέλη Απριλίου, η αύξηση ήταν 60% και όσοι ζαχαροπλάστες είχαν τη χρηματική και τη χωροαποθηκευτική δυνατότητα, πήραν απόθεμα τόνων σοκολάτας, όμως σήμερα από αρκετούς έχουν τελειώσει. Κι αν ο κόσμος δεν βλέπει ακόμη στις βιτρίνες την αύξηση της τελικής τιμής, αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούμε όλοι να ισορροπήσουμε το κόστος. Είναι πάρα πολλά τα γλυκά που επηρεάζονται και το χειρότερο θα είναι να μη μπορεί κάποιος να επιβιώσει λόγω της μη έλευσης καταναλωτών», ανέφερε

    «Τον Νοέμβριο η αύξηση στη σοκολάτα θα φτάσει στο 110-120% σε σχέση με το 2023»

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αύξηση οφείλεται και στο ότι το βούτυρο κακάο μπήκε στο χρηματιστηριακό δίκτυ.

    «Αυτό αύξησε την τιμή μαζί με τα προβλήματα παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές του στο χρηματιστήριο είναι πτωτικές, αλλά οι τιμές της έτοιμης και παραχθείσας σοκολάτας, ακριβές. Σε σχέση με το 2023, η τιμή της σοκολάτας έχει ξεπεράσει το 100% και τον Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στο 110-120%», υπογραμμίζει.

    «Απλησίαστα» τα γλυκά των Χριστουγέννων

    «Η σοκολάτα είναι το best seller των ζαχαροπλαστείων, το πρώτο που σκέφτεται κάποιος που πηγαίνει να αγοράσει ένα γλυκό. Με τα νέα δεδομένα, θα γίνει απλησίαστη και αν και έχει απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους, αναμένεται να ανέβουν οι τιμές», τονίζει στο ίδιο τοπικό μέσο ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Αλτίνογλου.

    «Μία λύση που σκεφτόμαστε είναι να αλλάξουν οι συνταγές με σοκολάτα, ή να υπάρχει μια μείξη όπου γίνεται με βούτυρο κακάο, όμως για να μην πέσει η ποιότητα θα πρέπει να αυξηθεί πολύ η τιμή. Αν συνεχιστεί η αύξηση, τα κεράσματα που σήμερα πωλούνται 17 ευρώ το κιλό, θα φτάσουν από 23 έως 25 ευρώ το κιλό. Τα Χριστούγεννα θα είναι εμφανής η διαφορά στις βιτρίνες αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και οι λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν με άλλο γλυκό, θα απογοητευτούν».

    Παράλληλα, οι ζαχαροπλάστες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι και με το δυσβάσταχτο πλέον κόστος των ενοικίων και του ηλεκτρικού ρεύματος που σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια στις πρώτες ύλες, απειλεί ακόμη και με λουκέτα, τις μικρές επιχειρήσεις.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ακρίβεια: Αύξηση 130% στην τιμή του κακάο τον τελευταίο χρόνο – Τι λένε οι καταστηματάρχες
     Ακρίβεια: Αύξηση 130% στην τιμή του κακάο τον τελευταίο χρόνο – Τι λένε οι καταστηματάρχες

    «Προσπαθούμε να κρατάμε μια σταθερή τιμή παρά τις αυξήσεις» λέει πωλητής ζαχαροπλαστείου για την ακρίβεια που χτύπησε και τη σοκολάτα

    Στον χορό των ανατιμήσεων έχουν μπει για τα καλά και τα σοκολατοειδή καθώς οι τιμές του κακάο έχουν εκτοξευθεί, με τη συνολική αύξηση να φτάνει το 130%. Οι καταστηματάρχες, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να κρατούν τις τιμές σταθερές για τους πελάτες τους απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην πρώτη ύλη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός πως τα αποθέματα στις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη σοκολάτα και τα παράγωγά της (σοκολατάκια, σοκοφρέτες, κρουασάν, πάστες, παγωτά, κ.λπ.) έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα νέες αυξήσεις.

    Επιπλέον, στα ύψη είναι και το λειτουργικό κόστος, όπως η αύξηση μισθών και τα ενοίκια, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερα τα πράγματα για τους εμπόρους.

    Τα αποθέματα στις σοκολατοβιομηχανίες εξαντλούνται οδηγώντας σε νέες αυξήσεις

    Η αντίδραση των καταναλωτών

    Ο κ. Φάνης Παπαγιάννης, πωλητής ζαχαροπλαστείου στο Παγκράτι, μίλησε στο MEGA για την αύξηση της τιμής της σοκολάτας και των γλυκισμάτων, αλλά και τις προτιμήσεις των πελατών του.

    Οι πελάτες μας προτιμούν «πιο πολύ τυλιχτά σοκολατάκια, παγωτό και παγωτίνια» είπε ο ίδιος.

    «Έχει ανέβει 130% τον τελευταίο χρόνο, η πρώτη ύλη, η σοκολάτα. Προσπαθούμε να κρατάμε μια σταθερή τιμή παρά τις αυξήσεις. Καλά πάει η αγορά, αλλά προσπαθούμε να κρατάμε σταθερές τιμές. Καθημερινά βλέπουμε αλλαγές, και όσο γίνεται είμαστε σταθεροί», κατέληξε.

    Πηγή: in.gr

  • Σοκολάτα: Νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αναμένουν οι παραγωγοί - Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το κόστος
    Σοκολάτα: Νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αναμένουν οι παραγωγοί - Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το κόστος

    Η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στην Δυτική Αφρική, η οποία συνεισφέρει περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής - Πώς θα μπορούσε να «σωθεί» η σοκολάτα

    Ακριβότερη γίνεται η σοκολάτα, αλλά και το κακάο, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης στην αλυσίδα εφοδιασμού, της χρόνιας ανεπαρκούς επένδυσης σε κτήματα κακάο, αλλά κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.
    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ιωάννης Γλύκος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνικών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, η αύξηση των τιμών στα προϊόντα σοκολάτας έχει στην πραγματικότητα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, όποτε η τιμή της σοκολάτας κυμαινόταν από 4,5 έως 6 ευρώ το κιλό, αλλά περιμένουν μια καινούργια αύξηση. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν έως πότε, ενώ παράλληλα δεν είναι διατεθειμένοι να υποβαθμίσουν τα προϊόντα τους με κατώτερης ποιότητος κακάο.
    Η κλιματική αλλαγή δυσχαιρένει την παραγωγή κακάο

    Η μείωση της παραγωγής όπως εξηγεί ο κ. Γλύκος, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που κατέστρεψαν δέντρα και καρπούς. Ξηρασίες και πλημμύρες διαδεχόμενες η μια την άλλη, προκαλούν απελπισία στους καλλιεργητές και ανησυχία στις αγορές και τις βιομηχανίες. Κάποιοι έσπευσαν προκαταβολικά με συμβόλαια να πάρουν την όποια παραγωγή είχαν οι αγρότες και αυξομειώνουν τις διεθνείς τιμές.

    Η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στην Δυτική Αφρική, η οποία συνεισφέρει περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο, η παγκόσμια προσφορά έχει μειωθεί κατά σχεδόν 11% από πέρυσι. Το κακάο καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό από μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα μέσα για να επανεπενδύσουν στην γη τους, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου.

    Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τον ξηρό καιρό και το Harmattan, δηλαδή μια εποχή μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, κατά την οποία ο ομώνυμος ξερός και γεμάτος σκόνη άνεμος φυσά από την Σαχάρα πάνω από την Δυτική Αφρική στον Κόλπο της Γουινέας. Τα νέφη που φέρνουν βροχοπτώσεις μετατρέπονται σε αμμοθύελλες.

    Παγκοσμίως παράγονται σχεδόν 6 εκατ. τόνοι κακάο ετησίως. Σχεδόν τα δύο τρίτα προέρχονται από την Δυτική Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 1/3 παράγεται στην Νότια Αμερική 15% και την Ασία 12%. Η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει περίπου το 38% και η Γκάνα το 19%. Όποιος επισκεφτεί μια κακαοφυτεία π.χ. στην Ακτή Ελεφαντοστού διαπιστώνει ότι η γη τύποις ανήκει στους καλλιεργητές, που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ειδικά με τις βροχοπτώσεις οι οποίες προκαλούν την ασθένεια του μαύρου λοβού, έναν μύκητα που μαυρίζει και στεγνώνει τον καρπό, όπως μια μούμια. Εν τούτοις, μια πολύ γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία παίρνει σε ευτελείς τιμές τον καρπό του κακάο για να παράγει πλήθος προϊόντων σοκολάτες, ροφήματα κλπ,, τα οποία οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά.

    Μειωμένη παραγωγή, μεγαλύτερο κόστος για τους παραγωγούς, υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Τον Μάιο του 2024, η τιμή καταναλωτή και της σοκολάτας σε σκόνη στην ΕΕ ήταν 6,3% υψηλότερη από ό,τι τον Μάιο του 2023. Την ίδια περίοδο φέτος οι τιμές ήταν γύρω στις 10.000 δολάρια ανά τόνο, σχεδόν διπλάσιο από ότι ήταν πριν από 50 χρόνια.

    Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην σοκολατοπαραγωγή

    Η μείωση της παραγωγής κακάο λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχει εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Πολλοί μικροκαλλιεργητές στις περιοχές παραγωγής κακάο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο κακάο για τα προς το ζην. Οι μειωμένες αποδόσεις και το αυξημένο κόστος μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική αστάθεια τους αγρότες αυτούς, ωθώντας τους στη φτώχεια. Επιπλέον, καθώς μειώνεται η προσφορά και αυξάνεται το κόστος παραγωγής, η τιμή των προϊόντων σοκολάτας είναι πιθανό να αυξηθεί, καθιστώντας τη σοκολάτα μια πιο ακριβή και λιγότερο προσιτή απόλαυση για τους καταναλωτές.

    Σώζοντας την σοκολάτα

    Ενώ οι προοπτικές μπορεί να φαίνονται δυσοίωνες, γίνονται προσπάθειες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή κακάο. Επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα γεωργίας εργάζονται σε διάφορα μέτωπα:

    Ανάπτυξη ανθεκτικών στο κλίμα ποικιλιών κακάο: Οι ερευνητές αναπαράγουν νέες ποικιλίες κακάο που είναι πιο ανθεκτικές στις αλλαγές της θερμοκρασίας, την ξηρασία και τα παράσιτα. Αυτές οι νέες ποικιλίες στοχεύουν στη διατήρηση υψηλών αποδόσεων και ποιότητας ακόμη και σε συνθήκες που δεν είναι ιδανικές.

    Βελτίωση των γεωργικών πρακτικών: Η εκπαίδευση των αγροτών σχετικά με τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μπορεί να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. Τεχνικές όπως η αγροδασοπονία, όπου τα κακαόδεντρα καλλιεργούνται παράλληλα με άλλες καλλιέργειες, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους, να παρέχουν σκιά και να δημιουργήσουν πιο σταθερό μικροκλίμα για τα κακαόδεντρα.

    Διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος: Η ενθάρρυνση των αγροτών να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματός τους μπορεί να μειώσει την εξάρτησή τους μόνο από το κακάο. Η ενσωμάτωση άλλων καλλιεργειών και δραστηριοτήτων μπορεί να προσφέρει οικονομική σταθερότητα και να μειώσει την πίεση στην παραγωγή κακάο.

    Με την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κακάο, οι ειδικοί θεωρούν ότι έτσι μπορεί να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση του κακάου και να διασφαλιστεί ότι η σοκολάτα θα παραμείνει μια αγαπημένη απόλαυση για τις επόμενες γενιές.
    Πηγή: Protothema.gr
  • SOS για τη μαύρη σοκολάτα: Έρευνα αποκαλύπτει ότι περιέχει βαρέα μέταλλα
    SOS για τη μαύρη σοκολάτα: Έρευνα αποκαλύπτει ότι περιέχει βαρέα μέταλλα

    Νέα έρευνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά - Ίσως όμως, το κλειδί της ισορροπίας να κρύβεται απλά στην κατανάλωση με μέτρο

    Η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και η βελτίωση της διάθεσης. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή πτυχή που προκαλεί ανησυχία: την παρουσία βαρέων μετάλλων σε πολλές μάρκες και τύπους προϊόντων κακάο. Αυτή η ανακάλυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά.

    Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, εξέτασε 72 προϊόντα μαύρης σοκολάτας και κακάο κατά τη διάρκεια 8 ετών. Οι ερευνητές εστίασαν στη μέτρηση των επιπέδων μολύβδου και καδμίου, δύο βαρέων μετάλλων που είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά. Βρέθηκε ότι σχεδόν το 43% των προϊόντων υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια μολύβδου, ενώ το 35% υπερέβαιναν τα όρια για κάδμιο. Αυτά τα βαρέα μέταλλα μπορούν να προκαλέσουν δυνητικά σοβαρές βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή συχνά.

    Η ανατροπή

    Μια ενδιαφέρουσα και αναπάντεχη ανακάλυψη της μελέτης είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα μαύρης σοκολάτας παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου, σε σχέση με τα μη βιολογικά προϊόντα. Αυτό αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι απαλλαγμένα από τέτοιες επιβλαβείς ουσίες. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η ποιότητα του εδάφους όπου καλλιεργούνται τα κακάο και οι μέθοδοι επεξεργασίας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων.

    Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση

    Παρόλο που η κατανάλωση ενός μόνο προϊόντος μαύρης σοκολάτας δε φαίνεται να είναι επικίνδυνη, η συνολική έκθεση σε βαρέα μέταλλα από πολλαπλές πηγές τροφών μπορεί να είναι ανησυχητική. Οι ερευνητές προτείνουν οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να καταναλώνουν σοκολάτα με μέτρο, όπως και άλλες τροφές που περιέχουν βαρέα μέταλλα, για παράδειγμα μεγάλα ψάρια των ωκεανών.

    Η νέα αυτή μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή και προσοχή στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ενώ η μαύρη σοκολάτα μπορεί να χαρίσει απόλαυση και οφέλη για την υγεία, η προσοχή στις πηγές των τροφών και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας σας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • 11 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μετά την ημερομηνία λήξης τους
    σε Plus +
    11 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μετά την ημερομηνία λήξης τους

    Καλύτερα στα σκουπίδια... παρά στο νοσοκομείο

    Η ασφάλεια των τροφίμων είναι κρίσιμη για την υγεία μας. Παρόλο που πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε από τη μυρωδιά ή την εξωτερική κατάσταση αν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους.

    Οι ετικέτες λήξης στα προϊόντα

    Κατά περίπτωση στα προϊόντα αναγράφονται διάφορες ημερομηνίες: «Ημερομηνία Λήξης», «ανάλωση κατά προτίμηση», «ανάλωση έως». Η αναφορά «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αφορά την ποιότητα και όχι την ασφάλεια τροφίμου. Πρόκειται δηλαδή για το χρονικό όριο υψηλότερης ποιότητας.

    Αντίθετα οι ετικέτες «ημερομηνία λήξης» ή «ανάλωση έως» αφορούν την ασφάλεια του τροφίμου. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία που συνίσταται η κατανάλωση του προϊόντος. Φυσικά, δεν έχουν όλα τα τρόφιμα ετικέτες. Το φρέσκο ψωμί, το νωπό κρέας, τα ψάρια ή τα αυγά δεν είναι συσκευασμένα.

    Ακολουθούν 11 τροφές που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε λήγουν και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους:

    1. Γάλα

    Το γάλα είναι μία από τις πιο ευαίσθητες τροφές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν καταναλωθεί μετά την ημερομηνία λήξης. Εάν μυρίζει άσχημα, έχει αλλοιωθεί το χρώμα ή η υφή του, πρέπει να το πετάξετε. Τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria, Salmonella και E. Coli, τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα (κράμπες στο στομάχι, διάρροια, έμετο και υψηλό πυρετό). Το φρέσκο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και επτά ημέρες μετά την ημερομηνία πώλησης, αλλά και αυτό εξαρτάται από το αν έχει ανοιχτεί ή όχι.

    2. Μαλακά Τυριά

    Τα μαλακά τυριά, για παράδειγμα το brie, το camembert το ανθότυρο, η μυζήθρα, η μοτσαρέλα κ.α, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα. Αν παρατηρήσετε μούχλα, πρέπει να το πετάξετε αμέσως.

    3. Ψωμί

    Το ψωμί που έχει μούχλα δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται. Ακόμη και αν η μούχλα είναι ορατή μόνο σε ένα σημείο, είναι πιθανό να έχει εξαπλωθεί σε όλο το ψωμί και είναι δηλητηριώδης και επικίνδυνη για την υγεία

    4. Ντρέσινγκ σαλάτας και έτοιμες σάλτσες

    Τα διάφορα νρέσινγκ σαλάτας, η κέτσαπ και η μουστάρδα μπορεί να φαίνονται ότι διαρκούν για πάντα. Αλλά όταν λήξουν, τα συντηρητικά που περιέχουν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Αν έχουν ανοιχτεί, πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο και καταναλωθούν το πολύ μέσα σε ένα με δύο μήνες.

    Τα συστατικά που περιέχουν έχουν επίσης μεγάλη σημασία για το χρόνο ζωής του τροφίμου. Για παράδειγμα, ένα ντρέσινγκ σαλάτας με βάση τη μαγιονέζα δεν πρόκειται να διαρκέσει τόσο πολύ όσο ένα με βάση το λάδι.

    5. Νωπό Κρέας

    Το νωπό κρέας, όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο, πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε λίγες μέρες από την αγορά του. Συγκεκριμένα ο κιμάς πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μία με δύο μέρες και τα κομμάτια κρέατος σε τρεις με πέντε μέρες. Εάν το καταψύξετε μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

    6. Μαγειρεμένο Κρέας

    Το μαγειρεμένο κρέας πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες από την ημέρα που μαγειρέματος. Πάντα να ελέγχετε για μούχλα ή αλλαγές στη μυρωδιά, το χρώμα και την υφή πριν τα καταναλώσετε.

    7. Αλλαντικά

    Τα αλλαντικά μπορεί επίσης να φαίνονται ασφαλή για πολύ καιρό στο ψυγείο σας, αλλά μπορεί να έχει αναπτυχθεί το βακτήριο λιστέρια. Πρέπει να τα καταναλώνετε βάσει της ημερομηνίας λήξης τους.

    8. Αυγά

    Τα αυγά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση από σαλμονέλα αν καταναλωθούν ενώ έχουν λήξει. Συνήθως διαρκούν τρεις με πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας τους.

    9. Προσυσκευασμένες Σαλάτες

    Οι προσυσκευασμένες σαλάτες μπορούν να γίνουν εύκολα έδαφος για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά τους. Αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ή λαχανικά έχουν μαυρίσει ή έχουν γίνει πιο γλοιώδη, καλύτερα πετάξτε τα.

    10. Ψάρια και Θαλασσινά

    Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι από τις πιο ευπαθείς τροφές. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία με δύο μέρες από την αγορά τους. Αν δεν μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, πρέπει να καταψύχονται. Μόλις μαγειρευτεί το ψάρι, διαρκεί τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ακόμη όμως και με την τήρηση αυτών των συμβουλών να περνάτε τα ψάρια και τα θαλασσινά πάντα και από το τεστ των αισθήσεων. Εάν έχει αλλοιωθεί το χρώμα τους, εάν μυρίζουν ή εάν είναι η υφή τους δεν είναι η συνηθισμένη τότε μην τα καταναλώσετε. Η διαδικασία μαγειρέματος, όσο ενδελεχής και να είναι, δεν θα το σώσει.

    11. Κονσερβοποιημένα Τρόφιμα

    Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να διαρκούν για χρόνια, αλλά αν οι κονσέρβες είναι σκουριασμένες, φουσκωμένες ή χτυπημένες, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης και αλλαντίασης. Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε καλά τα κουτιά σας πριν τα ανοίξετε.

    Καλύτερα στα σκουπίδια, παρά στο νοσοκομείο

    Για να διατηρήσετε την υγεία σας και την ασφάλεια της οικογένειάς σας, είναι σημαντικό να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης και να ελέγχετε τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε. Αν ένα τρόφιμο έχει αλλάξει μυρωδιά, εμφάνιση ή υφή, καλύτερα να το πετάξετε παρά να ρισκάρετε την υγεία σας.

    Πηγή: newsbeast.gr

  • Πιο πικρά από σήμερα σοκολάτα και καφές - Ανατιμήσεις έως και 30%
    Πιο πικρά από σήμερα σοκολάτα και καφές - Ανατιμήσεις έως και 30%

    Νέες αυξήσεις στις τιμές – Οικονομική λύση ο καφές από κριθάρι

    Νέες ανατιμήσεις από σήμερα στην αγορά καθώς ακριβότερα έως και 30% πωλούνται σοκολάτες, σοκολατοειδή και καφές. Οι ανατιμήσεις αφορούν συνολικά 120 κωδικούς ωστόσο, όπως όλα δείχνουν όλες σχεδόν οι βιομηχανίες τροφίμων που παράγουν προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανατιμήσεις.
    Στη λίστα των προϊόντων περιλαμβάνονται πολλά τα οποία περιέχουν κακάο. Αναλυτικότερα, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις αναμένεται να γίνουν στις κουβερτούρες, οι οποίες φτάνουν το 26% και θα περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ από την επόμενη εβδομάδα και ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους.
    «Απαγορευμένη» από σήμερα και η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων καταναλωτών, ο καφές καθώς σταδιακά από σήμερα τίθενται σε ισχύ ανατιμήσεις της τάξεως του 15% με 20%, στην τιμή του τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης.
    Οι αυξήσεις στην χονδρική τιμή του καφέ θα περάσουν και στη λιανική, καθώς οι εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας καφέ.
    Μάλιστα η λιανική τιμή του καφέ στα καφεκοπτεία αυξάνεται σταδιακά στα 21 ευρώ με 23 ευρώ το κιλό από 19 ευρώ με 20 ευρώ το κιλό που ήταν τον Απρίλιο του 2024. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η άνοδος αυτή δεν θα συμπαρασύρει μόνο τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ αλλά και στα καταστήματα εστίασης.

    Λόγω λειψυδρίας στο Βιετνάμ αυξήθηκε η τιμή του καφέ ποικιλίας Robusta: από 2.689 $/τόνος στα 4.500 $/ τόνος +67%).

    Η αύξηση της τιμής του καφέ Robusta συμπαρέσυρε την τιμή του καφέ Arabica (2,5 δολάρια ανά λίβρα, από τις υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας).

    Παραδείγματα με τις εκτιμήσεις στις τιμές του καφέ

    · Γαλλικός από 1,80 με 1,90 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,16 με 2,30 ευρώ

    · Στιγμιαίος Καφές (Φραπέ, νες) από 1,70 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2 ευρώ

    · Ελληνικός από 1,80 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,20 ευρώ

    · Φρέντο εσπρέσο από 2 με 2,20 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,40 με 2,60 ευρώ

    · Φρέντο καπουτσίνο από 2,20 με 2,40 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,60 με 2,90 ευρώ

    · Καπουτσίνο (διπλό) από 2,20 με 2,40 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,60 με 2,90 ευρώ
    Η τιμή της σοκολάτας αυξήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 έως και 18%. Αντίστοιχα, η τιμή του καφέ κατέγραψε αύξηση έως 20%, ενώ του ελαιόλαδου σημείωσε αύξηση έως 7,5%.
    Εναλλακτική λύση στην αύξηση της τιμής του παραδοσιακού καφέ, είναι ο συνθετικός καφές, φτιαγμένος από μείγμα:

    – Ρεβιθιών (0,84€/ 100 γρ.)

    – Κριθάρι (0,65€/ 100 γρ.)

    – Στιγμιαίος από κριθάρι και σίκαλη: 2,70€/100 γρ.

    Συνθετικός καφές υπάρχει επίσης από μείγματα αρακά και χουρμάδων.

    «Μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις και στο κακάο και στον καφέ», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

    Πηγή: Mega - Protothema.gr
  • Οι 3 τροφές που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την απώλεια λίπους από την κοιλιά, σύμφωνα με εξειδικευμένους γιατρούς
    Οι 3 τροφές που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την απώλεια λίπους από την κοιλιά, σύμφωνα με εξειδικευμένους γιατρούς

    Προσπαθείτε να απαλλαγείτε από το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς; Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε. «Η διατροφή είναι αυτή που συμβάλλει στην απώλεια ή την αύξηση του λίπους», λέει ο Dr. Mir Ali, MD, χειρούργος και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center. «Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης ή της απώλειας βάρους οφείλεται στη διατροφή».

    Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Ωστόσο και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο κοιλιακό λίπος, όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και οι τραυματισμοί. Επίσης, κανένα φαγητό δεν είναι “κακό”. «Δεν υπάρχει ένα μόνο τρόφιμο που προκαλεί ή που εξαλείφει το κοιλιακό λίπος», λέει η Dr. Shiara Ortiz-Pujols, MD, γιατρός παχυσαρκίας στο Staten Island University Hospital. «Γενικά, τα τρόφιμα που είναι πολύ επεξεργασμένα και με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση. Αυτά είναι τα τρόφιμα που τρώμε συχνά όταν είμαστε βιαστικοί».

    Ωστόσο, ορισμένα δημοφιλή τρόφιμα ταιριάζουν στο παραπάνω προφίλ και δυσκολεύουν την απώλεια κοιλιακού λίπους. Ενώ δεν χρειάζεται να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με μέτρο.

    Οι κίνδυνοι του κοιλιακού λίπους

    Η απώλεια λίπους στην κοιλιά δεν αφορά απλά την επίτευξη μιας συγκεκριμένης εμφάνισης. «Το κοιλιακό λίπος, γνωστό και ως σπλαγχνικό λίπος, είναι επικίνδυνο επειδή είναι αυτό που σχετίζεται συχνότερα με αρνητικές συνέπειες για την υγεία», εξηγεί ο Dr. Ortiz-Pujols. «Είναι το λίπος που τείνει να περιβάλλει τα όργανά σας, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά. Αυτό το λίπος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη».

    Ο Dr. Ortiz-Pujols αναφέρει ότι το σπλαγχνικό λίπος, το οποίο συσσωρεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιά, μπορεί να συνδέεται με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για:

    • διαβήτη,
    • καρδιακές παθήσεις,
    • άνοια και
    • καρκίνο.

    Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2021 συνέδεσε επίσης το κοιλιακό λίπος με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο διαβήτης αυξάνει επίσης την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα, όπως απώλεια άκρων και όρασης, εξηγεί ο Dr. Drew Howard, MD, βαριατρικός χειρουργός στο Memorial Hermann. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2023 έδειξε δεδομένα που συνδέουν το σπλαγχνικό λίπος με τον προδιαβήτη.

    3 τρόφιμα που κάνουν την απώλεια κοιλιακού λίπους πιο δύσκολη από όσο πρέπει

    • Παγωτό
    • Αναψυκτικά διαίτης
    • Λευκό ψωμί
    Παγωτό

    «Οι χειρότερες τροφές για το κοιλιακό λίπος είναι αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υδατάνθρακες», λέει ο Dr. Ali. Αυτά τα τρόφιμα στέλνουν σήμα στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος. Ο Dr. Howard συμφωνεί, εξηγώντας: «Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ειδικά σε υδατάνθρακες οδηγεί σε αύξηση του λίπους και αντίσταση στην ινσουλίνη».

    Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Dr. Ali, το παγωτό – το κατεξοχήν καλοκαιρινό γλυκό – βρίσκεται σ’ αυτή τη λίστα. Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια χωρίς γαρνιτούρα περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρης και 15,6 γραμμάρια υδατανθράκων.

    Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) σημειώνει ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ καταναλώνουν 17 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά – δύο έως τρεις φορές περισσότερο από την συνιστώμενη ποσότητα. Η AHA προτείνει στους άνδρες να περιορίσουν την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σε 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια ή 150 θερμίδες) και στις γυναίκες σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια ή 100 θερμίδες) ημερησίως.

    Αναψυκτικά διαίτης

    Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω για τη ζάχαρη, είναι δελεαστικό να τρέξετε στην περιοχή των αναψυκτικών διαίτης στο σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ο Dr. Ortiz-Pujols συμβουλεύει ότι χρειάζεται προσοχή.

    «Πολλοί πιστεύουν ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι καλύτερα για εσάς από τα κανονικά αναψυκτικά», λέει ο Dr. Ortiz-Pujols. «Η ασπαρτάμη, ο τεχνητός γλυκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά διαίτης, στην πραγματικότητα προάγει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους».

    Έρευνα του 2015 συνέδεσε τα αναψυκτικά διαίτης με μακροπρόθεσμες αυξήσεις στην περιφέρεια της μέσης των ηλικιωμένων ενηλίκων.

    Λευκό ψωμί

    Δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσετε όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Ωστόσο, ο Dr. Ortiz-Pujols προτείνει τον περιορισμό των επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτά που βρίσκονται στο λευκό ψωμί. «Είναι απογυμνωμένα από όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις ίνες», λέει.

    «Αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που προάγουν τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση». Παλαιότερη έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει την ιδέα ότι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και το αυξημένο σπλαχνικό λίπος μπορούν να πάνε χέρι-χέρι. Η μετάβαση σε ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο διαθέτει φυτικές ίνες και αυξάνει τα αισθήματα πληρότητας, μπορεί να βοηθήσει.

    Τι να τρώτε όταν προσπαθείτε να χάσετε το λίπος στην κοιλιά

    Η Dr. Ortiz-Pujols τονίζει την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στη διατροφή όταν προσπαθείτε να χάσετε ή να αποτρέψετε το κοιλιακό λίπος. Δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο. «Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους», λέει.

    Ορισμένα τρόφιμα που προτείνει η Dr. Ortiz-Pujols περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη, όπως:

    • Βρώμη
    • Φρούτα
    • Λαχανικά
    • Όσπρια
    • Θαλασσινά

    «Η πρωτεΐνη είναι το νούμερο ένα μακροθρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση συναισθημάτων πληρότητας και κορεσμού», αναφέρει. Δυσκολεύεστε να καταλάβετε πώς να χάσετε το κοιλιακό λίπος ή να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας;

    «Πρώτα απ’ όλα, είναι πάντα καλό να συναντηθείτε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε το θέμα», λέει η Dr. Howard. «Ένας πιστοποιημένος διατροφολόγος είναι πάντα το κατάλληλο άτομο με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε για τις σωστές διατροφικές επιλογές».

    Πηγή: enikos.gr - Photo by Diana Polekhina on Unsplash

  • Η άγνωστη ιστορία των σοκολατένιων πασχαλινών αυγών
    σε Plus +
    Η άγνωστη ιστορία των σοκολατένιων πασχαλινών αυγών

    Τα αυγά πάντα συμβόλιζαν την αναγέννηση, καθιστώντας τα ως ιδανικά σύμβολα για να τιμήσουν την ιστορία της ανάστασης του Ιησού καθώς και τον ερχομό της άνοιξης.

    Πολλές από τις πασχαλινές παραδόσεις -συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων μας αφράτων τσουρεκιών και του αρνιού της Κυριακής του Πάσχα- προέρχονται από μεσαιωνικές χριστιανικές ή ακόμη και παλαιότερες παγανιστικές δοξασίες. Τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά, ωστόσο, προέρχονται από μια πιο σύγχρονη παράδοση.

    Τα αυγά κότας τρώγονται το Πάσχα εδώ και αιώνες. Τα αυγά πάντα συμβόλιζαν την αναγέννηση και την ανανέωση, καθιστώντας τα ιδανικά για να τιμήσουν την ιστορία της ανάστασης του Ιησού καθώς και την άφιξη της άνοιξης.

    Αν και σήμερα τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, στον Μεσαίωνα απαγορευόταν να καταναλωθούν μαζί με το κρέας και γαλακτοκομικά. Οι σεφ του Μεσαίωνα συχνά έβρισκαν εκπληκτικούς τρόπους για να το παρακάμψουν αυτό, φτιάχνοντας ακόμη και ψεύτικα αυγά για να τα αντικαταστήσουν.

    Για το Πάσχα – μια περίοδο εορτασμού – τα αυγά και το κρέας, όπως το αρνί -επίσης σύμβολο της αναγέννησης-, επέστρεφαν στο τραπέζι.

    Ακόμα και όταν τα αυγά επιτρέπονταν στα νηστίσιμα γεύματα, διατηρούσαν μια ξεχωριστή θέση στο πασχαλινό γλέντι. Ο συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής του 17ου αιώνα John Murrell συνιστούσε «αυγά με πράσινη σάλτσα», ένα είδος πέστο φτιαγμένο με φύλλα σορέλ.

    Σε όλη την Ευρώπη, τα αυγά δίνονταν επίσης ως δεκάτη (ένα είδος ετήσιου ενοικίου) στην τοπική εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή. Ίσως από αυτό να προέρχεται η ιδέα του να προσφέρουμε τα αυγά ως δώρο. Η πρακτική αυτή εξαφανίστηκε σε πολλές προτεσταντικές περιοχές μετά τη Μεταρρύθμιση, αλλά ορισμένα αγγλικά χωριά διατήρησαν την παράδοση μέχρι τον 19ο αιώνα.

    Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς οι άνθρωποι άρχισαν να διακοσμούν τα αυγά τους, αλλά οι έρευνες υποστηρίζουν ότι το έθιμο ξεκίνησε τον 13ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ έδωσε στους αυλικούς του αυγά τυλιγμένα σε φύλλα χρυσού.

    Λίγους αιώνες αργότερα, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έβαφαν τα αυγά τους σε διάφορα χρώματα. Συνήθως επέλεγαν το κίτρινο, χρησιμοποιώντας φλούδες κρεμμυδιού, ή το κόκκινο, χρησιμοποιώντας ρίζες παντζαριών. Τα κόκκινα αυγά πιστεύεται ότι συμβόλιζαν το αίμα του Χριστού. Ένας συγγραφέας του 17ου αιώνα πρότεινε ότι η πρακτική αυτή έφτανε μέχρι τους πρώτους χριστιανούς στη Μεσοποταμία, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

    Στην Αγγλία, ο πιο δημοφιλής τρόπος διακόσμησης ήταν με πέταλα, τα οποία δημιουργούσαν πολύχρωμα αποτυπώματα. Το Μουσείο Wordsworth στη Lake District διαθέτει μια συλλογή από αυγά που φτιάχτηκαν για τα παιδιά του ποιητή από τη δεκαετία του 1870.

    Από τα βαμμένα αυγά στα αυγά σοκολάτας

    Παρόλο που η διακόσμηση των αυγών με σχέδια εξακολουθεί να είναι μια συνηθισμένη πασχαλινή δραστηριότητα, στις μέρες μας τα αυγά συνδέονται πιο συχνά με τη σοκολάτα. Αλλά πότε επήλθε αυτή η μεταβολή;

    Όταν η σοκολάτα έφτασε στη Βρετανία τον 17ο αιώνα, αποτελούσε μια συναρπαστική αλλά παράλληλα πολύ ακριβή καινοτομία. Το 1669, ο κόμης του Σάντουιτς πλήρωσε 227 λίρες – το ισοδύναμο περίπου 37.000 Ευρώ σήμερα – για μια συνταγή σοκολάτας από τον βασιλιά Κάρολο Β’.

    Σήμερα η σοκολάτα θεωρείται στερεό τρόφιμο, αλλά τότε ήταν πάντα μόνο σε υγρή μορφή σαν ποτό και συνήθως ήταν καρυκευμένη με πιπέρι τσίλι σύμφωνα με τις παραδόσεις των Αζτέκων και των Μάγια. Για τους Άγγλους, αυτό το νέο εξωτικό ποτό δεν έμοιαζε με τίποτα που είχαν συναντήσει μέχρι τότε. Ένας συγγραφέας το ονόμασε «αμερικανικό νέκταρ»: ένα ποτό για τους θεούς.

    Σύντομα η σοκολάτα έγινε ένα ποτό της μόδας για την αριστοκρατία, που συχνά χαριζόταν ως δώρο χάρη στο υψηλό κύρος της, μια παράδοση που ακολουθείται ακόμη και σήμερα. Την απολάμβαναν επίσης στα νεοσύστατα καφέ γύρω από το Λονδίνο. Ο καφές και το τσάι είχαν επίσης μόλις εισαχθεί στην Αγγλία, και τα τρία ποτά άλλαζαν γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο οι Βρετανοί αλληλεπιδρούσαν κοινωνικά μεταξύ τους.

    Οι καθολικοί θεολόγοι συνέδεσαν μεν τη σοκολάτα με το Πάσχα εκείνη την εποχή, αλλά από την ανησυχία ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα ερχόταν σε αντίθεση με τις πρακτικές νηστείας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Μετά από έντονη συζήτηση, συμφωνήθηκε ότι η σοκολάτα που παρασκευάζεται με νερό θα μπορούσε να είναι αποδεκτή κατά τη διάρκεια της νηστείας. Τουλάχιστον το Πάσχα – μια εποχή γιορτής και εορτασμού – η σοκολάτα ήταν μια χαρά.

    Η σοκολάτα παρέμεινε ακριβή μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν η Fry’s (που σήμερα ανήκει στην Cadbury) κατασκεύασε τις πρώτες πλάκες στερεάς σοκολάτας το 1847, φέρνοντας επανάσταση στο εμπόριο σοκολάτας.

    Για τους Βικτωριανούς, η σοκολάτα ήταν πολύ πιο προσιτή, αλλά εξακολουθούσε να είναι κάτι σαν απόλαυση. Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1873, η Fry’s δημιούργησε το πρώτο πασχαλινό σοκολατένιο αυγό ως πολυτελές κέρασμα, συγχωνεύοντας τις δύο παραδόσεις των πασχαλινών δώρων.

    Τα σοκολατένια αυγά έγιναν mainstream τη δεκαετία του 1960

    Ακόμη και στις αρχές του 20ού αιώνα, αυτά τα σοκολατένια αυγά θεωρούνταν ένα ιδιαίτερο δώρο και πολλοί άνθρωποι τα θεωρούσαν τόσο πολύτιμα που δεν τα έτρωγαν ποτέ. Μια γυναίκα στην Ουαλία φύλαγε ένα αυγό από το 1951 για 70 χρόνια και ένα μουσείο στο Torquay αγόρασε πρόσφατα ένα αυγό που είχε φυλαχτεί από το 1924.

    Μόνο στις δεκαετίες του 1960 και 1970 τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να προσφέρουν σοκολατένια αυγά σε φθηνότερη τιμή, ελπίζοντας να επωφεληθούν από την πασχαλινή παράδοση.

    Με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη παραγωγή σοκολάτας και την έλλειψη αυγών λόγω της γρίπης των πτηνών, οι μελλοντικοί εορτασμοί του Πάσχα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικοί. Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορούν να μας δείξουν τα πασχαλινά αυγά, αυτό είναι η προσαρμοστικότητα της παράδοσης.

    Πηγή: www.olafaq.gr - iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch