Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 13:57

Μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας διαχωρίζει τις ημέρες «σαν σκηνές από ταινία»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέες εγκεφαλικές τομογραφίες ίσως βοηθήσουν να διαλευκανθεί ένα θεμελιώδες μυστήριο σχετικά με το πώς λειτουργεί η μνήμη μας σε καθημερινή βάση.

Με τον ίδιο τρόπο που μια ταινία χωρίζεται σε σκηνές, ο εγκέφαλός μας οργανώνει τις αναμνήσεις μας από κάθε μέρα που περνά, σε τμήματα – διαχωρίζοντας το πότε βγήκαμε για φαγητό από το πότε γυρίσαμε από τη δουλειά, για παράδειγμα. Αλλά στις ταινίες, οι σκηνοθέτες και οι μοντέρ αποφασίζουν πότε τελειώνει μια σκηνή και πότε αρχίζει μια νέα. Πώς κάνει λοιπόν τις επιλογές του ο εγκέφαλος;

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό Current Biology, η ομάδα του επικεφαλής συγγραφέα Christopher Baldassano, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ήθελε να κατανοήσει τι οδηγεί τον εγκέφαλο να σχηματίζει όρια γύρω από τα καθημερινά γεγονότα, περνώντας ουσιαστικά από τη μία «σκηνή» στην άλλη. Η επικρατέστερη θεωρία ήταν ότι τα όρια αυτά δημιουργούνται από μια σημαντική αλλαγή στο περιβάλλον, όπως όταν μπαίνουμε σε έναν κινηματογράφο ή σε ένα παντοπωλείο, περνώντας από το εξωτερικό στο εσωτερικό.

Ωστόσο, μια άλλη υπόθεση υποστηρίζει ότι τα όρια αυτά δημιουργούνται από τις δικές μας προηγούμενες εμπειρίες και συναισθήματα σχετικά με ορισμένα γεγονότα ή περιβάλλοντα. Έτσι, ενώ μια αλλαγή στο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την τμηματοποίηση της ημέρας κάποιου, είναι πιθανό αυτή η επιρροή να παρακάμπτεται από τις δικές μας προτεραιότητες και στόχους, αναφέρει το Live Science.

Πείραμα με 16 σενάρια

Για να διερευνήσουν αυτές τις υποθέσεις, ο Baldassano και η ομάδα του δημιούργησαν 16 σύντομες ηχητικές αφηγήσεις. Κάθε αφήγηση αφορούσε τέσσερις τοποθεσίες: ένα εστιατόριο, μια αίθουσα διαλέξεων, ένα παντοπωλείο και ένα αεροδρόμιο. Περιελάμβαναν επίσης τέσσερις κοινωνικές καταστάσεις: μια πρώτη γνωριμία ρομαντικού χαρακτήρα, μια επαγγελματική συμφωνία, μια πρόταση γάμου και έναν χωρισμό.

Οι εθελοντές άκουσαν αυτές τις αφηγήσεις σαν podcasts, ενώ οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (fMRI) για να σαρώσουν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων. Χρησιμοποιώντας μια ειδική μέθοδο που είχε αναπτύξει προηγουμένως η ομάδα , παρακολούθησαν τις αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, ειδικά στον μέσο προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τις εισροές από στιγμή σε στιγμή από το περιβάλλον μας.

«Είχαμε πλέον ένα εργαλείο με το οποίο μπορούσαμε να καταλάβουμε πώς μοιάζουν αυτές οι δυναμικές και πώς οι άνθρωποι διαχωρίζουν αυτές τις εμπειρίες», δήλωσε ο Baldassano στο LiveScience.

Oι επιστήμονες ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν πότε ένας συμμετέχων σχημάτιζε ένα νέο όριο κατά τη διάρκεια της αφήγησης.

Η δραστηριότητα του μέσου προμετωπιαίου φλοιού αυξήθηκε όταν άλλαξαν τα βασικά κοινωνικά γεγονότα της ιστορίας – όταν έκλεισε η επιχειρηματική συμφωνία ή όταν έγινε δεκτή η πρόταση γάμου. Ωστόσο, όταν η ομάδα έλεγε στους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν σε χαρακτηριστικά των τοποθεσιών αντί για τα γεγονότα – όπως το να κάθονται σε ένα εστιατόριο και να παραγγέλνουν φαγητό – ο διαχωρισμός των γεγονότων άλλαξε, όπως και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

«Ελέγχουμε την αφήγηση των εμπειριών μας»

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές θυμόντουσαν τις αφηγήσεις μετά την ακρόασή τους. Όταν κλήθηκαν να ανακαλέσουν το μέρος της ιστορίας στο οποίο δεν τους ζητήθηκε να δώσουν προσοχή, ξέχασαν πολλές λεπτομέρειες.

Συνολικά, «αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά επειδή αποκαλύπτουν πόσο ευέλικτη και ενεργή μπορεί να είναι η μνήμη μας», δήλωσε ο David Clewett, επίκουρος καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Μπορούμε να επιλέξουμε σε τι δίνουμε προσοχή και τι θυμόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι, με πολλούς τρόπους, ελέγχουμε την αφήγηση των δικών μας εμπειριών».

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να διερευνήσουν πώς επηρεάζεται η μακροπρόθεσμη μνήμη από τη συνειδητή μετατόπιση της προσοχής μας καθώς χωρίζουμε τη μέρα σε σκηνές.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 13:38

Σχετικά Άρθρα

  • Έρευνα: Πώς η έλλειψη ύπνου και υγιεινού τρόπου ζωής συνδέονται με διαταραχές εγκεφάλου
    Έρευνα: Πώς η έλλειψη ύπνου και υγιεινού τρόπου ζωής συνδέονται με διαταραχές εγκεφάλου

    Συγκεκριμένες συμπεριφορές τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και κατάθλιψης έδειξε έρευνα

    Υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και κατάθλιψη όταν συνυπάρχουν ανθυγιεινές συνήθειες, έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

    Οπως αναφέρεται, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη που δεν ελέγχονται καλά στα άτομα μέσης ηλικίας σε συνδυασμό με την μη τήρηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή κατάθλιψης αργότερα στη ζωή.

    Η μη τήρηση υγιεινών συνηθειών συνδέεται με τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο

    Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος, τα άτομα που βρίσκονται στην αρχή της μέσης ηλικίας και έχουν κακή ποιότητα ύπνου, εμφανίζουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα.

    Οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υγιεινή διατροφή, με τα μεσογειακά διατροφικά προγράμματα να έχουν κυρίαρχη θέση – ειδικά όταν συμπληρώνονται με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο έλεγχος της χοληστερόλης και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

    Η πρώτη μελέτη

    Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Neurology», οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων στους οκτώ παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής και τις ταξινόμησαν σε τρεις κατηγορίες: βέλτιστη, ενδιάμεση και φτωχή.

    Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας για να εντοπίσουν ποιοι εμφάνισαν κάποια από τις ακόλουθες νευρολογικές παθήσεις στα τέλη της ζωής τους: εγκεφαλικό, άνοια ή κατάθλιψη. Ως κακή υγεία του εγκεφάλου ορίστηκε η ανάπτυξη οποιασδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης.

    Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τριών νευρολογικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με βέλτιστη βαθμολογία.

    Επίσης, τα άτομα που είχαν ενδιάμεση βαθμολογία είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μία από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία.

    Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε μια ομάδα 68.407 ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν συνολικά για πέντε χρόνια και διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα.

    Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη υγιεινών συνηθειών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων, δείχνουν μόνο μια συσχέτιση. Επίσης, σημειώνουν ότι ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων μετρήθηκαν μόνο μία φορά στην αρχή της μελέτης, οπότε δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

    Η δεύτερη μελέτη

    Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό εντοπίστηκε ότι οι άνθρωποι που στις αρχές της μέσης ηλικίας έχουν κακή ποιότητα ύπνου, έχουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα στη μέση ηλικία.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 589 άτομα με μέση ηλικία 40 ετών κατά την έναρξή της. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και πέντε χρόνια αργότερα. Επίσης, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις 15 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης για τον προσδιορισμό της ηλικίας του εγκεφάλου τους.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με σχεδόν τρία χρόνια πρόσθετης γήρανσης του εγκεφάλου ήδη από τη μέση ηλικία. Η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία των συμμετεχόντων να κοιμηθούν, η δυσκολία να παραμείνουν σε ύπνο και το ξύπνημα νωρίς το πρωί συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ηλικία εγκεφάλου, ιδίως όταν τα άτομα είχαν σταθερά αυτά τα κακά χαρακτηριστικά ύπνου επί πέντε χρόνια.

    Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης, προσθέτουν, ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τα προβλήματα ύπνου τους και είναι πιθανό να μην τα ανέφεραν με ακρίβεια.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr

  • Πώς μπορείτε να αυξήσετε τη ντοπαμίνη σας με φυσικό τρόπο
    Πώς μπορείτε να αυξήσετε τη ντοπαμίνη σας με φυσικό τρόπο

    Απλές αλλά επιδραστικές συνήθειες για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και διάθεση.

    Στον σύγχρονο και ιδιαίτερα γρήγορο τρόπο ζωής, όλο και περισσότερο αναζητάμε τους τρόπους και τις συνήθειες που θα βοηθήσουν στην καλή μας υγεία και φυσικά στις περισσότερες θετικές ορμόνες, όπως αυτή της ντοπαμίνης.

    Αν και η ντοπαμίνη είναι πλέον μια παρεξηγημένη ορμόνη, και αρκετοί αναζητούν προγράμματα όπως τα «dopamine detoxes», οι παρακάτω πολύ απλές αλλά εξίδου επιδραστικές συνήθειες, θα μας βοηθήσουν να βρούμε ισορροπία και μακροπρόθεσμα να έχουμε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργεία και κατ’ επέκταση καλύτερη ψυχική υγεία.

    Πάμε να δούμε ποιες απλές και βασικές συνήθειες είναι αυτές που θα βοηθήσουν τον εγκέφαλο και θα μας χαρίσουν επαρκείς ποσότητες ντοπαμίνης:

    Βάλτε την πρωτεΐνη και τα αμινοξέα στη διατροφή σας

    Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πόσο καθοριστική είναι η πρωτεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αμινοξέα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και χρειαζόμαστε περίπου 20 αμινοξέα για να δημιουργηθούν όλες οι πρωτεΐνες στο σώμα μας. Ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη, έχει κρίσιμο ρόλο και στην παραγωγή ντοπαμίνης.

    Η έλλειψη του μάλιστα, μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την έκκριση ντοπαμίνης στον οργανισμό. Επομένως οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, τα οποία μπορούμε να λάβουμε μέσα από τροφές όπως τα αυγά, τα όσπρια (πχ αρακάς), η γαλοπούλα, το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλα.

    Πιο αναλυτικά μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση της τυροσίνης και ενός άλλου αμινοξέος, της φαινυλαλανίνης, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να προωθήσει τη βαθιά σκέψη και να βελτιώσει τη μνήμη.

    Πείτε ναι στα προβιοτικά

    Έντερο και εγκέφαλος έχουν άμεση σύνδεση μεταξύ τους, ενώ αξίζει μόνο να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη ποσότητα ντομαπίνης δεν παράγεται στον εγκέφαλο, αλλά στο έντερό μας. Έρευνες έχουν δείξει πως συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας, μπορούν να παράγουν ντοπαμίνη, η οποία επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία και την καλή διάθεση.

    Σύμφωνα με μελέτες, οι επαρκείς ποσότητες προβιοτικών βακτηρίων μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε ανθρώπους και ζώα.

    Ακούστε μουσική

    Κι όμως έτσι εξηγείται γιατί πολλοί άνθρωποι δηλώνουν εθισμένοι στη μουσική. Σύμφωνα με έρευνα, η ακρόαση μουσικής μάς βοηθά να διεγείρουμε την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας. Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν βρει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα, όπως η απόλαυση και η χαρά.

    Η έρευνα έχει επίσης βρει ότι η μουσικοθεραπεία βοηθάει ως εναλλακτική θεραπεία τα άτομα που ζουν με διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

    Κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο

    Ο άνθρωπος είναι κατεξοχήν κοινωνικό ον, και οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία σε σημαντικό βαθμό. Έρευνες δείχνουν πως η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μειώνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό και αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση ασθενειών όπως άνοια, κατάθλιψη, αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

    Σύμφωνα με ειδικούς ψυχολόγους, μη φοβάστε να κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο, να αναπτύξετε νέες φιλίες και συνδέσεις, και να εκφραστείτε. Όλες οι παραπάνω συνήθειες βοηθούν στη σύνδεση και η σύνδεση βοηθά στην παραγωγή ντοπαμίνης.

    Πηγή: GRACE - Ιn.gr

  • Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σας όταν περνάτε πολλές ώρες στο κινητό
    Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σας όταν περνάτε πολλές ώρες στο κινητό

    Τα ευρήματα των ερευνών θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε

    Oι γονείς θέλουν να παρέχουν στα παιδιά τους όλα τα εργαλεία που μπορούν για να τα προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή και τον «πραγματικό κόσμο» - αλλά εκτός από το να τους δίνουν πολύτιμα μαθήματα ζωής, πολλοί γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους και ένα smartphone.

    Πλέον οι έφηβοι από νεαρή μάλιστα ηλικία αποκτούν ένα smartphone και αποκτούν μεγάλη εξοικείωση, ξοδεύοντας αμέτρητες ώρες μπροστά από μια οθόνη.

    Όμως, αφού διαπιστώσετε τι επίδραση έχουν αυτές οι συσκευές στον εγκέφαλο και ακόμη περισσότερο στους νέους, ίσως να το σκεφτείτε διπλά προτού σπεύσετε να τους αγοράσετε ένα smartphone.

    Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι έφηβοι είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο να εθίζονται στα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται ακόμη σε αυτή την ηλικία και η υπερβολική χρήση μπορεί να τον επαναπρογραμματίσει πλήρως.

    Σε αυτό το σημείο της ζωής τους, ο προμετωπιαίος φλοιός τους - ο οποίος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ουσιαστικά το «σύστημα ελέγχου» του εγκεφάλου - εξακολουθεί να εξελίσσεται και εξαρτάται υπερβολικά από την άμεση ικανοποίηση που λαμβάνουν οι νέοι από ένα scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου της εκπομπής Tonight του ITV, οι ειδικοί ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες που έδειξαν πώς αντιδρά ο εγκέφαλος ενός εφήβου σε ευχάριστες εμπειρίες όπως για παράδειγμα απλά να «σερφάρει» στο TikTok ή στο Instagram.

    Η καθηγήτρια νευροεπιστήμης και ψυχικής υγείας, Ciara McCabe, εξήγησε ότι οι ενήλικες με πλήρως ανεπτυγμένο εγκέφαλο γνωρίζουν πότε έχουν ξοδέψει πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στις μέρες μας οι νέοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον τρόπο.

    Και ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς σε εθιστικές συμπεριφορές, καθώς συνηθίζουν να λαμβάνουν αυτή την τακτική διέγερση από τον έλεγχο της διαδικτυακής τους κοινότητας.

    Αντί να βιώνουν τις χαρές στην πραγματική ζωή, αναζητούν μια γρήγορη λύση για την έξαρση της ντοπαμίνης.

    «Όταν χρησιμοποιείς smartphone, αν είσαι σε εφαρμογές που είναι ευχάριστες ή σε ανταμείβουν, πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επιβράβευση», δήλωσε ο McCabe, σύμφωνα με τη Mirror.

    Όταν είστε ενήλικας και κοιτάτε ένα smartphone, προφανώς έχετε ενεργοποιήσει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας, αλλά έχετε επίσης πλήρως ανεπτυγμένο τον προμετωπιαίο φλοιό σας και αυτό είναι κάτι σαν σύστημα ελέγχου.

    Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων ανταποκρίνονται διαφορετικά από ό,τι ο εγκέφαλος των ενηλίκων. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή τμήματα του προμετωπιαίου φλοιού δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως στους νεότερους ανθρώπους και στην εφηβεία».

    Εξήγησε ότι αυτό θέτει τους εφήβους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν εξαρτημένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο εγκέφαλός τους συνηθίζει στο συνεχές χτύπημα ντοπαμίνης που δέχονται όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο.

    Αυτό μπερδεύει το σύστημα ανταμοιβής τους, ενώ για τους μεγαλύτερους που είχαν μια παιδική ηλικία χωρίς συσκευές και τώρα διαθέτουν έναν πλήρως ανεπτυγμένο προμετωπιαίο φλοιό, έχουν ένα σύστημα που δεν εξαρτάται από την έξαψη που παίρνουν από ένα scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Άλλες μελέτες έχουν επίσης δώσει παρόμοια αποτελέσματα, με έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ το 2022 να υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος ενός εφήβου που είναι συνεχώς ενεργός στο smartphone του αναπτύσσεται διαφορετικά.

    Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας εξήγησαν προηγουμένως ότι οι νέοι που τσέκαραν τις διαδικτυακές τους πλατφόρμες έως και 20 φορές την ημέρα έγιναν «υπερευαίσθητοι» στην κοινωνική ανατροφοδότηση από τους συνομηλίκους τους.

    Αυτή η συνήθεια συνδέθηκε με επακόλουθες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στον κόσμο γύρω τους.

    Ο συν-συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, Mitch Prinstein, εξήγησε: «Οι περισσότεροι έφηβοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

    «Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι ο έλεγχος των συμπεριφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες και σημαντικές συνέπειες για τη νευρική ανάπτυξη των εφήβων, κάτι που είναι κρίσιμο να εξετάσουν οι γονείς όταν κατανοούν τα οφέλη και τις πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας από τους εφήβους».

    *Mε πληροφορίες από LadBible

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Το snooze δεν μπαίνει μόνο στο ξυπνητήρι – Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο
    Το snooze δεν μπαίνει μόνο στο ξυπνητήρι – Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο

    Ειδικοί σε θέματα ύπνου αποκαλύπτουν πόσο μας βλάπτουν οι απανωτές αναβολές στο ξυπνητήρι και πώς θα τις αποφύγουμε

    Λίγο η νύστα, λίγο το βάναυσο πρωινό ξύπνημα, το πάτημα του snooze στο ξυπνητήρι είναι η πρώτη κίνηση πριν καν ανοίξουμε τα μάτια μας σχεδόν καθημερινά. Θα μπορούσε, όμως, το snooze να επηρεάσει και τον εγκέφαλό μας; Σύμφωνα με την Lindsay Browning, ψυχολόγο και ειδικό σε θέματα ύπνου, η αναβολή του πρώτου ξυπνητηριού και ο επαναπρογραμματισμός πολλαπλών αναβολών, εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο να… ξανακοιμάται πριν το επόμενο κουδούνισμα.

    «Ο εγκέφαλος θα συνηθίσει να κατηγοριοποιεί τον ήχο του ξυπνητηριού ως ασήμαντο και όχι μόνο θα δίνει εντολή ξεκούρασης στον οργανισμό, αλλά μπορεί να διαταράξει και την ποιότητα του ύπνου», επισημαίνει η ειδικός. Συμπληρωματικά, κατά τον Charlie Morley, επίσης ειδικό σε ζητήματα ύπνου «κάθε φορά που ξυπνάμε, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη σε μια προσπάθεια να μας ενεργοποιήσει για το ξεκίνημα της ημέρας μας και ως εκ τούτου, οι πολλές αφυπνίσεις πλήττουν την παραγωγικότητά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας». Ο επιστήμονας Hafiz Shariff προσθέτει στο «ψηφιδωτό» των δυσλειτουργιών, το αίσθημα ζάλης, τη δυσθυμία και την δυσκολία συγκέντρωσης.

    Πώς δε θα ξαναπατήσετε το snooze

    1. Ρυθμίστε μια μόνο αφύπνιση: ξυπνώντας νωρίτερα εσκεμμένα, θα κερδίσετε περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα. «Ο ορισμός μόνο ενός ξυπνητηριού δημιουργεί την αίσθηση επείγοντος», σημειώνει ο Shariff. «Τα πολλαπλά ξυπνητήρια, από την άλλη πλευρά, απλώς διακόπτουν την όποια ξεκούραση θα μπορούσατε να είχατε, ενθαρρύνοντάς σας να παραμείνετε σε κατάσταση ύπνου αντί να ξεκινήσετε τη μέρα σας» συμπληρώνει.

    2. Μην τοποθετείτε το ξυπνητήρι σε απόσταση αναπνοής: «τοποθετήστε το ξυπνητήρι ή το κινητό σε μικρή απόσταση από το κρεβάτι σας, ώστε να χρειαστεί να σηκωθείτε για να το σβήσετε», συνιστά η Lindsay Browning.

    3. Δοκιμάστε ένα ξυπνητήρι ανατολής: «αυτό το είδος ξυπνητηριού βοηθά στην ήπια επαναφορά του φυσικού ρυθμού του σώματός σας», υποστηρίζει ο Hafiz Shariff.

    4. Ενσωματώστε ευχάριστες δραστηριότητες στην πρωινή σας ρουτίνα: η απόλαυση ενός τονωτικού τσαγιού ή μια σύντομη βόλτα στον καθαρό αέρα θεωρούνται οι καλύτεροι τρόποι να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

    5. Δοκιμάστε τον διαλογισμό: Εστιάζοντας στο παρόν «όχι μόνο αποκομίζουμε όλα τα εκπληκτικά οφέλη της ενσυνειδητότητας, αλλά ρυθμίζεται εξίσου η απελευθέρωση της κορτιζόλης, επιτρέποντας στο νευρικό σας σύστημα να έχει χρόνο να ξυπνήσει απαλά, γεγονός που θα βοηθήσει να μετριαστεί η πρωινή υπνηλία», όπως μας πληροφορεί ο Charlie Morley.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Τα 30 γραμμάρια που μας προστατεύουν από την άνοια – Καταναλώστε τα καθημερινά
    Τα 30 γραμμάρια που μας προστατεύουν από την άνοια – Καταναλώστε τα καθημερινά

    Επιλέγοντας έξυπνα τα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής μπορούμε αποτελεσματικά να προστατέψουμε την υγεία του εγκεφάλου

    Ο πιο εύκολος τρόπος να προστατέψουμε την υγεία του εγκεφάλου είναι μέσα από τη διατροφή μας. Οι διατροφικές επιλογές δε χρειάζεται να είναι περίπλοκες ή ακριβές. Ακόμα και με μικρές παρεμβάσεις, όπως μια μικρή χούφτα από ξηρούς καρπούς, αρκεί για να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης της άνοιας, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο GeroScience.

    Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση περίπου 30 γρ. ανάλατων και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης κατά 12%, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας Ισπανών και Πορτογάλων επιστημόνων. Μάλιστα, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για τις γυναίκες, τα άτομα άνω των 60 ετών και όσους δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία ή η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

    Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καστίλλης-Λα Μάντσα και το Πανεπιστήμιο του Πόρτο ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 50.000 Βρετανών με μέση ηλικία τα 56,5 έτη σε διάστημα επτά ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank και αξιοποιώντας τις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ξηροί καρποί παίζουν «προστατευτικό ρόλο» στην πρόληψη της νόσου, λόγω πολλαπλών επιδράσεων, όπως η μείωση της φλεγμονής και της χοληστερόλης.

    «Οι ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας από κάθε αιτία σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, ανεξάρτητα από την προσαρμογή για τον τρόπο ζωής, τα προβλήματα ακοής, την αυτοσχετιζόμενη υγεία και τον αριθμό των χρόνιων ασθενειών» σημειώνουν οι ερευνητές.

    Γιατί είναι σημαντικά τα δεδομένα

    Η άνοια αποτελεί μια επιδημία παγκοσμίως και επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη θεραπεία της πάθησης. Τα προληπτικά μέτρα, όπως η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

    Η ενσωμάτωση μιας χούφτας ανάλατων και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών στην καθημερινότητά θα μπορούσε να είναι ένα μικρό αλλά ισχυρό βήμα προς τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης υγείας του εγκεφάλου και την προστασία από την άνοια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος υπεύθυνη για τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid, σύμφωνα με έρευνα
    Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος υπεύθυνη για τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid, σύμφωνα με έρευνα

    Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος, που αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από Covid-19 βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες σωματικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις της ασθένειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain.

    Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για να σαρώσουν τον εγκέφαλο 30 ατόμων, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 στις αρχές της πανδημίας και πριν από τη διάθεση των εμβολίων. Όπως εντόπισαν, η λοίμωξη από Covid-19 δημιουργεί βλάβες στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με τη δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος. Το εγκεφαλικό στέλεχος συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και είναι το κέντρο ελέγχου που ρυθμίζει πολλές βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, ο πόνος και η αρτηριακή πίεση.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εγκεφαλικού στελέχους, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Long Covid: Φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες
    Long Covid: Φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες

    Οι σοβαρές λοιμώξεις από τη νόσο Covid-19 μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές, οδηγώντας σε βλάβη που μπορεί να εξηγήσει τη μακροχρόνια δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος που βιώνουν ορισμένοι ασθενείς.

    Σε μαγνητικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης 30 ατόμων που νοσηλεύτηκαν με Covid στις αρχές της πανδημίας, πριν από την εισαγωγή των εμβολίων, διαπιστώθηκαν σημάδια φλεγμονής στο εγκεφαλικό στέλεχος, μια μικρή αλλά κρίσιμη δομή που ρυθμίζει τις κρίσιμες για τη ζωή σωματικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι τομογραφίες υποδηλώνουν ότι οι σοβαρές λοιμώξεις από την Covid μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση που φλεγμαίνει το εγκεφαλικό στέλεχος, με την βλάβη που προκύπτει να προκαλεί συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για μήνες μετά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο.

    Το γεγονός ότι βλέπουμε ανωμαλίες στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αναπνοή υποδηλώνει έντονα ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής στο στέλεχος του εγκεφάλου μετά τη μόλυνση από την Covid-19», δήλωσε η Δρ Καταρίνα Ρούα, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν οι ερευνητές και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας γνωρίσουν την ύπαρξη της μακρόχρονιας Covid, της χρόνιας μετα-ιικής ασθένειας που εκτιμάται ότι πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Όμως πολλοί άνθρωποι με μακρά Covid αναφέρουν δύσπνοια και κόπωση, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα η φλεγμονή του εγκεφάλου να μπορεί επίσης να εμπλέκεται στα συμπτώματά τους.

    «Δεν μελετήσαμε ανθρώπους με μακρά Covid, αλλά συχνά έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις δύσπνοιας και κόπωσης, οι οποίες είναι παρόμοιες με τα συμπτώματα που είχαν αυτοί οι πολύ σοβαρά προσβεβλημένοι άνθρωποι έξι μήνες μετά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο», δήλωσε η Ρούα. «Αυτό μας οδηγεί να θέσουμε το ερώτημα αν οι άνθρωποι με μακρά Covid έχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο εγκεφαλικό στέλεχος».

    Επηρεάζει και την ψυχική υγεία

    Η Ρούα και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν ισχυρούς μαγνητικούς τομογράφους 7 Tesla για να απεικονίσουν τους εγκεφάλους των ασθενών. Αυτοί αποκάλυψαν αρκετές λεπτομέρειες, όπως φλεγμονές και μικροδομικές ανωμαλίες στον ιστό του εγκεφαλικού στελέχους. Όλοι οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή Covid κοντά στην έναρξη της πανδημίας. Οι φλεγμονές άρχισαν να φαίνονται αρκετές εβδομάδες μετά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, ενώ η βλάβη εξακολουθούσε να είναι εμφανής σε τομογραφίες περισσότερο από έξι μήνες αργότερα.

    Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί επίσης να συμβάλει στα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ασθενείς μετά τη μόλυνση από την Covid. Από τους ασθενείς της μελέτης, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής του εγκεφαλικού στελέχους είχαν τα πιο σοβαρά σωματικά συμπτώματα και τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Brain.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη δομή του παιδικού εγκεφάλου
    Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη δομή του παιδικού εγκεφάλου

    Η πρώτη μελέτη που παρακολούθησε την επίδραση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση από την εμβρυϊκή ζωή ως και την εφηβεία έδειξε αλλαγές στη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

    H ατμοσφαιρική ρύπανση «δηλητηριάζει» τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη – δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την αναγνωρίζει, σε συνδυασμό με τη «στενά συνδεδεμένη» μαζί της κλιματική αλλαγή, ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία στον 21ο αιώνα. Εκτιμάται ότι μόνο το 2021 η έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας προκάλεσε περί τα 8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως – εκ των οποίων 700 χιλιάδες αφορούσαν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

    Τώρα μια νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία της Βαρκελώνης (ISGlobal) η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research» δείχνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση «πλήττει» τον παιδικό εγκέφαλο.

    Αλλαγές που επιμένουν καθ’όλη την εφηβεία

    Συγκεκριμένα, με βάση τη μελέτη, η έκθεση σε ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM2.5 (τα οποία θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι ρύποι καθώς λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου τους διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες) αλλά και τα οξείδια του αζώτου (NOx) κατά την εμβρυϊκή ζωή αλλά και την παιδική ηλικία συνδέεται με αλλαγές στη δομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου – αλλαγές μάλιστα ορισμένες εκ των οποίων «επιμένουν» και καθ’όλη την εφηβεία.

    Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση με στόχο την προάσπιση της υγείας ολόκληρου του πληθυσμού και κυρίως των εγκύων και των παιδιών.

    Η έκθεση σε ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα PM2.5 και τα NOx συνδεόταν με διαφορές στην ανάπτυξη της λευκής ουσίας.

    Η λευκή ουσία του εγκεφάλου είναι το δίκτυο των νευρικών ινών που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό στρώμα της φαιάς ουσίας. Αφορά τους νευράξονες που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. Επί μακρόν εθεωρείτο… δευτερευούσης σημασίας σε σχέση με τη φαιά ουσία, ωστόσο έχει πλέον αποδειχθεί ότι παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς εμπλέκεται άμεσα στη μάθηση και στην εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία.

    Οι περιορισμοί των υπαρχουσών μελετών

    Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά στη νευρική ανάπτυξη των παιδιών. Πρόσφατες μελέτες που βασίστηκαν σε απεικονιστικές τεχνικές εξέτασαν την επίδραση των ατμοσφαιρικών ρύπων στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, χωρίς την οποία δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών. Ωστόσο οι μελέτες μέχρι σήμερα είχαν περιορισμούς καθώς δεν ήταν μακροπρόθεσμες – δεν παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες καθ’όλη την παιδική ηλικία τους.

    Η νέα μακροπρόθεσμη μελέτη

    «Εμείς παρακολουθήσαμε τους συμμετέχοντες σε όλη την παιδική ηλικία και περιλάβαμε δύο νευροαπεικονιστικές εξετάσεις για το κάθε παιδί, γεγονός που ρίχνει νέο φως σχετικά με το αν η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λευκή ουσία παραμένει, μειώνεται ή αυξάνεται» ανέφερε η ερευνήτρια του ISGlobal Μόνικα Γκούξενς.

    Εκτίμηση για έκθεση σε 14 διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους

    Συγκεκριμένα οι ερευνητές περιέλαβαν στη μελέτη τους περισσότερα από 4.000 παιδιά τα οποία παρακολουθούνταν από τη γέννησή τους στο πλαίσιο της μελέτης Generation R Study στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Εκτίμησαν το μέγεθος της έκθεσης σε 14 διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής και της παιδικής ηλικίας, με βάση τον τόπο κατοικίας της κάθε οικογένειας.

    Σε ό,τι αφορούσε 1.314 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από δύο απεικονίσεις του εγκεφάλου – μία που διεξήχθη σε ηλικία 10 ετών και μια δεύτερη που διεξήχθη σε ηλικία περίπου 14 ετών – προκειμένου να φανεί αν υπήρχαν αλλαγές στη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

    Εμμένουσα επίδραση στην κλασματική ανισοτροπία

    Από την ανάλυση προέκυψε ότι η έκθεση σε ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα PM2.5 και τα NOx συνδεόταν με διαφορές στην ανάπτυξη της λευκής ουσίας. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη έκθεση σε PM2.5 κατά την κύηση καθώς και η μεγαλύτερη έκθεση σε PM2.5, PM10, PM2.5-10 και NO x κατά την παιδική ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα ενός δείκτη που ονομάζεται κλασματική ανισοτροπία (FA) και ο οποίος αφορά πώς διαχέονται τα μόρια του νερού μέσα στον εγκέφαλο. Στον πιο ώριμο εγκέφαλο το νερό ρέει περισσότερο προς μία κατεύθυνση παρά προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Η σύνδεση μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων FA και των ατμοσφαιρικών ρύπων φάνηκε να παραμένει καθ’όλη την εφηβεία, μαρτυρώντας μακροπρόθεσμη επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ηταν χαρακτηριστικό ότι κάθε αύξηση του επιπέδου έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση αντιστοιχούσε σε μεγαλύτερη από πεντάμηνη καθυστέρηση στην ανάπτυξη της FA.Αλλαγές στη μυελίνη, νευροφλ

    εγμονή, οξειδωτικό στρες

    «Εκτιμούμε ότι η μικρότερη FA είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα αλλαγών στη μυελίνη, που είναι το προστατευτικό περίβλημα γύρω από τους νευρώνες και δεν οφείλεται στη δομή των νευρικών ινών» σημείωσε η Μισέλ Κούστερς, ερευνήτρια του ISGlobal και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

    Παρότι δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επιδρούν στη μυελίνη, πιθανώς η είσοδος μικροσωματιδίων απευθείας στον εγκέφαλο ή η παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών από τον οργανισμό εξαιτίας της εισόδου των ρύπων στους πνεύμονες, να είναι οι «υπαίτιες» για αυτή τη σύνδεση. Το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών είναι η νευροφλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τελικώς ο θάνατος των νευρώνων, όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες σε ζώα.

    Επιδράσεις που μειώνονται με την πάροδο του χρόνου

    Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ορισμένοι ρύποι συνδέονταν με αλλαγές σε έναν άλλο δείκτη της λευκής ουσίας που ονομάζεται μέση διαχυτικότητα (ΜD) – ο δείκτης αυτός αντικατοπτρίζει τη συνοχή της λευκής ουσίας και τείνει να μειώνεται όσο ωριμάζει ο εγκέφαλος. Η μεγαλύτερη έκθεση σε ρύπους όπως τα PM2.5 κατά την εγκυμοσύνη φάνηκε να συνδέεται αρχικώς με υψηλότερη MD – ο δείκτης όμως μειωνόταν ταχέως καθώς τα παιδιά μεγάλωναν. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι κάποιες από τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον παιδικό εγκέφαλο μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

    Σημαντική επίπτωση σε επίπεδο πληθυσμού

    Συνολικά πάντως τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και νωρίς στη ζωή των παιδιών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου τους. «Ακόμη και αν το μέγεθος της επίδρασης είναι μικρό μπορεί να είναι άκρως σημαντικό σε επίπεδο πληθυσμού» υπογράμμισε η Γκούξενς.

    Απαιτούνται αυστηρότερα ευρωπαϊκά όρια

    Το σημαντικότερο όλων ήταν ότι τα ευρήματα αυτά αφορούσαν παιδιά που είχαν εκτεθεί σε συγκεντρώσεις PM 2.5 και PM 10 οι οποίες ήταν κάτω από αυτές που έχει θέσει ως όρια η Ευρωπαϊκή Ενωση (σύμφωνα με την ΕΕ ετήσιο ανεκτό όριο για τη δημόσια υγεία είναι τα 25 μg/m3 για τα PM 2.5 και τα 50 μg/m³ για τα ΡΜ10). «Η μελέτη μας ενισχύει την άποψη ότι απαιτούνται πιο αυστηρές ευρωπαϊκές οδηγίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν σύντομα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» κατέληξε η Γκούξενς.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAJAT GUPTA
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο