Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, καθώς και η πρώτη άμυνα του οργανισμού μας, που επιφορτισμένη με το να κρατά μακριά μας τους μικροοργανισμούς. Στους σύγχρονους ανθρώπους αρέσει να διατηρούν την επιδερμίδα τους καθαρή. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις ΗΠΑ το 2024 η αγορά ειδών προσωπικής υγιεινής έφερε έσοδα 100 δισ. Είναι όμως όλα αυτά τα προϊόντα απαραίτητα;
«Αν εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο πολλά από αυτά τα προϊόντα προλαμβάνουν τη μετάδοση ασθενειών, διασφαλίζοντας ότι δεν έχουμε πάνω μας υγρά ... που θα μπορούσαν να μεταδώσουν ασθένειες, τα υπόλοιπα που κάνουν είναι να σας κάνουν να φαίνεστε, να αισθάνεστε και να μυρίζετε ωραία», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN, ο James Hamblin, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Yale και συγγραφέας του βιβλίου «Καθαριότητα, η νέα επιστήμη του δέρματος».
Η υγιεινή δεν ταυτίζεται με την καθαριότητα
«Το σαπούνι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι διαλύει τις κολλώδεις, λιπαρές ουσίες. Δεν είναι όμως η μόνο η χημική σύσταση του σαπουνιού που κάνει τη δουλειά. «Όταν τρίβετε τα χέρια σας κάτω από το νερό, αφαιρείται πολλές από αυτές».
Ο όρος υγιεινή δεν ταυτίζεται με τον όρο καθαριότητα. Η υγιεινή σχετίζεται με την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών, ενώ η καθαριότητα είναι μία προσωπική τελετουργία.
«Υγιεινή είναι το να πλένουμε τα χέρια μας, αφού πάμε τουαλέτα, ώστε να μην εξαπλώσουμε σωματικά υγρά οποιουδήποτε είδους. Όπως και το να μην σφίγγετε το χέρι κάποιο αφού φτερνιστείτε», εξηγεί ο Hamblin.
«Από την άλλη η καθαριότητα είναι μια πολύ ευρύτερη κατηγορία. Περιλαμβάνει το να αισθάνεσαι αναζωογονημένος και ανανεωμένος. Δεν έχει μόνο αισθητική διάσταση. Υπάρχει και μία διάσταση ψυχολογική σε αυτό», συμπλήρωσε.
Κάποιος μπορεί να μυρίζει άσχημα και να μην αποτελεί κίνδυνο
«Το να λούζεστε καθημερινά από την κορυφή ως τα νύχια καθημερινά είναι μία αισθητική και ψυχαγωγική επιλογή. Κάποιος μπορεί να μυρίζει πολύ άσχημα και να δείχνει ατημέλητος, αλλά να μην αποτελεί κίνδυνο. Ωστόσο, υπάρχει μια μακρά ιστορία σύγχυσης αυτών των δύο εννοιών», εξήγησε.
Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο και με τι διάρκειά
Όσον αφορά το μπάνιο, για ορισμένους ανθρώπους ένα ξέβγαλμα αρκεί, άλλοι προτιμούν μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.
«Για ορισμένους ένα ντους αρκεί, ώστε να αισθάνονται ανανεωμένοι, ακόμα, κι αν δεν λούσουν τα μαλλιά τους, δεν χρησιμοποιήσουν καθόλου σαπούνι και τους πάρει δύο λεπτά», επεσήμανε, ο Hamblin.
«Άλλοι θα σου πουν ότι πρέπει να τρίβεσαι, να ξεπλυθείς, να κάνεις όλη τη ρουτίνα. Προφανώς οι άνθρωποι που μπαίνουν και βγαίνουν στο ντους σε 30 δευτερόλεπτα, δεν έχουν την ίδια εμπειρία με αυτούς που κάνουν 15 λεπτά, αλλά η επιλογή είναι εξαιρετικά προσωπική», τόνισε.
Αλλά και το πόσο συχνά κάνει κανείς μπάνιο αποτελεί προσωπική επιλογή. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν ντους κάθε μέρα, ακόμη και δύο φορές την ημέρα, ή κάθε φορά που ιδρώνουν και άλλοι ανθρώπους που κάνουν ντους λιγότερο συχνά, αλλά δεν τους αρέσει να μιλούν γι' αυτό», εξηγεί ο Hamblin.
Τι είδη υγιεινής να προτιμήσουμε
Όσον αφορά τα είδη υγιεινής ο ίδιος προτείνει να μην λαμβάνουμε τόσο σοβαρά υπόψη τις φαρμακευτικές δράσεις που αναφέρονται στις συσκευασίες.«Αν όλα είναι το ίδιο για εσάς και δεν σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα όμορφα μπουκάλια ή η μυρωδιά, και έχει την ίδια αίσθηση στο δέρμα σας ανεξάρτητα από το τι χρησιμοποιείτε, τότε θα πήγαινα επέλεγα το φθηνότερο προϊόν. Τα χημικά είναι λίγο πολύ τα ίδια», τόνισε.
«H σύσταση των σαπουνιών και των απορρυπαντικών δεν μπορεί να διαφέρει πολύ. Τα υπόλοιπα είναι έλαια για να μυρίζουν ωραία ή μαλακτικά για να αναιρέσουν τις ξηραντικές επιδράσεις του απορρυπαντικο», καταλήγει.
Πηγή: ethnos.gr