Συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Μακεδονία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Σιάτιστα όπου πολίτες τον υποδέχθηκαν με μια μαντινάδα που αναφερόταν στον παππού του. Στη συνέχεια μετέβη στην Κοζάνη όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι Ν.Ο.ΔΕ. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.
Στη Σιάτιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε αρχικά στον ιστορικό λόφο Καπιτσίνη όπου έλαβε χώρα η μάχη για την απελευθέρωση της πόλης στην οποία πήρε μέρος και εθελοντικό σώμα Κρητών, με τη συμμετοχή του παππού του. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε στη συνέχεια το Δημαρχείο της πόλης όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ενώ αμέσως μετά έκανε βόλτα και συνομίλησε με κατοίκους.
Στην Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε από την Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου δεσμεύθηκε ενώπιο μεγάλου ακροατηρίου πως ως πρωθυπουργός της χώρας:
-δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδος να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας εφόσον δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα,
-ότι θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις για την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων που, όπως υποστήριξε, μένουν απροστάτευτα.
Επανέλαβε, δε, την υπόσχεσή του ότι «η ΝΔ θα εκπονήσει ένα τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο για την Μακεδονία και την βόρειο Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην δυτική Μακεδονία», επισημαίνοντας ότι μετά την συμφωνία των Πρεσπών «η βόρεια Ελλάδα χρειάζεται δύο φορές την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου».
«153 πρόθυμοι βουλευτές με την ψήφο τους επικύρωσαν την τελευταία πράξη μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης» είπε σχολιάζοντας την κύρωση στη Βουλή και επαναλαμβάνοντας πως η επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στην Ατλαντική συμμαχία και η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται απέναντι στους Μακεδόνες της Βόρειας Ελλάδας αλλά και απέναντι στο 70% της ελληνικής κοινωνίας.
Κλείνοντας την αναφορά του στα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον παππού του Κυριάκο που «πολέμησε στην Σιάτιστα το 1912 για να παραμείνει η Μακεδονία σε ελληνικά χέρια». Ταυτόχρονα έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει «να διαρραγεί με οποιοδήποτε τρόπο ο ψυχικός δεσμός της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα, να αισθανθούν οι Μακεδόνες ότι περιφρονήσαμε τα αισθήματα τους και όλα αυτά που σκέφτονται ή νοιώθουν ».
Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησής του
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τα πρώτα άμεσα μέτρα που τα ονόμασε ως «τις αλήθειες της επόμενης ημέρας» που θα λάβει ως νέος πρωθυπουργός και που αφορούν την οικονομία όπως η μείωση φόρων και εισφορών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ακόμη και των μικρομεσαίων, από το 29% στο 20%, και την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.
Ως ένα πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που, όπως ανέφερε, «εξελίσσεται σε βόμβα για την Ελλάδα » και εξήγγειλε την ενίσχυση των οικογενειών «με 2.000 για κάθε νέο παιδί που φέρνουν στην ζωή».
«Το δημογραφικό είναι μια βόμβα στα θεμέλια του Έθνους μας. Το 2050 θα είμαστε με το ζόρι 7.000.000 Έλληνες και πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτό. Και ως Νέα Δημοκρατία έχουμε εκπονήσει μια συνολική μακροπρόθεσμη στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα. Θα ξεκινήσουμε, όμως, με ένα μέτρο το οποίο δεν είναι μόνο συμβολικό, αλλά είναι και πάρα πολύ ουσιαστικό. Θα δώσουμε 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί το οποίο θα γεννιέται στη χώρα μας. Αυτά τα 2.000 ευρώ, αυτό προσέξτε, έχει κόστος 170.000.000 ευρώ το χρόνο. Είναι το 1/4 από το κοινωνικό μέρισμα το οποίο μοίρασε ο κ. Τσίπρας πέρυσι τα Χριστούγεννα ως Άγιος Βασίλης. Αλλά σκεφτείτε λίγο ότι αν αυτά τα 2.000 ευρώ πιάνουν μια φορά τόπο στην Κοζάνη, πόσο τόπο πιάνουν σε ένα χωριό των Γρεβενών ή σε ένα χωριό της Φλώρινας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να στηρίξουμε τη νέα οικογένεια να κάνει περισσότερα παιδιά. 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί και κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Κανένα Ελληνόπουλο εκτός παιδικού σταθμού για να μπορούν και οι μητέρες να εργάζονται -αν έχουν αυτή τη δυνατότητα και αν το επιθυμούν- αλλά να μπορούν και όλα τα παιδιά -ειδικά στα κρίσιμα πρώτα στάδια της ζωής τους- να απολαμβάνουν μια προσχολική αγωγή η οποία θα είναι ουσιαστική και ποιοτική» είπε χαρακτηριστικά.
Ανταποκρινόμενος στην έκκληση του υποψηφίου Περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη για την δημιουργία ενός εκτάκτου ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στην οικονομία της Περιφέρειας από τη ραγδαία απολιγνιτοποίηση της περιοχής, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι εκτός από την χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος θα χρειαστεί ως κυβέρνηση «να εκπονήσουμε κι ένα σχέδιο για τη δραστική ανασυγκρότηση της ΔΕΗ ώστε να καταφέρει στο μέλλον να είναι βιώσιμη και να υπάρχει στην περιοχή».
Υποσχέθηκε ότι θα δώσει μάχες στο Συμβούλια Κορυφής ώστε οι πόροι από το νέο-ιδρυθέν Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που έχει θεσπιστεί από την ΕΕ με 4 δισ. ευρώ για περιοχές που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης από τον λιγνίτη, «η δυτική Μακεδονία να έχει ένα σημαντικό μερίδιο».
Αναφερόμενος στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος δήλωσε ότι «ξέρουμε ποιοι τις κάνουν, ξέρουμε πού πηγαίνει το παράνομο ελληνοποιημένο γάλα και υποσχέθηκε ότι «ως πρωθυπουργός δεν θα ανεχθώ να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση».
Παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του Γιώργου Κασαπίδη για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποστήριξε πως «το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, θα είναι η χρονιά που η δυτική Μακεδονία θα εκλέξει περιφερειάρχη τον Γιώργο Κασαπίδη και θα είναι η χρονιά που η χώρα θα γυρίσει σελίδα, με μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο αντίπαλος θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προπαγάνδας ακόμη και fake news κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι στις 26 Μαΐου, ημέρα των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, θα στηθούν κάλπες και για το εθνικό Κοινοβούλιο.
Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ ΓΡ. Τ. Ν.Δ./ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ