«Η Δημοκρατική Παράταξη έχει ισχυρό ιστορικό, αξιακό και πολιτικό φορτίο σε σχέση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και αυτό δεν οριοθετείται με μεζούρες» σημειώνει ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στην συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι είναι δυνατή η επίτευξη «διψήφιου ποσοστού στις επόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές».
Ο κ. Ανδρουλάκης σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή τονίζει την απογοήτευση που προκαλεί ο «συνεχής ευτελισμός της πολιτικής», συμπληρώνοντας πως το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να προχωρήσει «αυτόνομα, κόβοντας δεσμούς με νοοτροπίες που πλήγωσαν και συνεχίζουν να πληγώνουν τον Ελληνικό λαό».
Παράλληλα χαρακτηρίζει ως «αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα και προϊόν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που απαξιώνουν τη δημοκρατία» κάθε κίνηση επαναφοράς της λίστας στις ευρωεκλογές, καθώς «όπως ο λαός επιλέγει δημοκρατικά αυτοδιοικητικούς και βουλευτές, πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκλέγει και τους ευρωβουλευτές του».
Τέλος, ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει πως αυτό «πρέπει να είναι ανοιχτό και δημοκρατικό ώστε να συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις που έμειναν να αγωνιστούν για την παράταξη».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Ανδρουλάκη, οι φετινές ευρωεκλογές συνιστούν δημοψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης;
Οι ευρωεκλογές αφορούν το ποια Ευρώπη θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Θα μπορούσε να το εκλάβετε ως κοινοτοπία αυτό που θα σας πω, αλλά δεν είναι. Δυστυχώς αυτές οι εκλογές είναι όντως οι πιο κρίσιμες από την εποχή των πρώτων ευρωεκλογών το 1979. Το μείζον ερώτημα σ’ αυτές τις εκλογές είναι αν θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις που επιδιώκουν τη περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων ή θα επικρατήσει μια θεσμική στασιμότητα προς όφελος των ισχυρών ή ακόμα χειρότερα των δυνάμεων του μίσους και της εχθρότητας, που αναζοπυρώνονται στη γηραιά ήπειρο.
-Διψήφιο ποσοστό είναι ο πήχης για το ΚΙΝΑΛΛ και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές;
Δηλώσεις χαμηλών προσδοκιών ενισχύουν την ηττοπάθεια στις γραμμές μας. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε να κατακτήσουμε διψήφιο ποσοστό στις επόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές. Να εκμεταλλευθούμε τα λάθη των αντιπάλων μας και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις χωρίς να ξεχνάμε ότι πριν περίπου ένα χρόνο, 212.000 προοδευτικοί πολίτες κατέθεσαν στο Κίνημα Αλλαγής την αγωνία και την ελπίδα τους. Δεν δικαιούμαστε να τους απογοητεύσουμε.
-Οι δημοσκοπήσεις πάντως άλλα λένε…
Όντως τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι ευχάριστα. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές. Αν ξεφύγουμε από τις απολίτικες λογικές των "ίσων αποστάσεων" και προχωρήσουμε με θάρρος και ριζοσπαστισμό, με ρήξεις αλλά και συνθέσεις, όπου το επιβάλλουν οι ιδέες μας, το στίγμα μας θα γίνει ξεκάθαρο. Η Δημοκρατική Παράταξη έχει ισχυρό ιστορικό, αξιακό και πολιτικό φορτίο σε σχέση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και αυτό δεν οριοθετείται με μεζούρες. Ειδικά όταν η ΝΔ που στρέφεται όλο και πιο δεξιά και μια κυβέρνηση που αν εξαιρέσεις τον τομέα της προπαγάνδας, σε όλους τους υπόλοιπους έχει αποτύχει παταγωδώς με κόστος για τον ελληνικό λαό.
Μπροστά μας έχουμε ένα συνέδριο. Αυτό είναι μια ευκαιρία συσπείρωσης. Το συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτό και δημοκρατικό, ώστε να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις που έμειναν να αγωνιστούν για την παράταξη μας. Κατά τη διεξαγωγή του, θα βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν απο την πρώτη μεγάλη μάχη των Ευρωεκλογών και γι αυτό δεν επιτρέπονται νέες λάθος επιλογές.
Αν το ποσοστό που θα λάβετε τιμήσει την προσπάθειά σας -όπως είπατε προσφάτως- θα συζητήσετε προγραμματική συμφωνία διακυβέρνησης με το πρώτο κόμμα; Ποιος ο πρώτος όρος που πρέπει αναμφισβήτητα να θέσει το ΚΙΝΑΛΛ;
Οι πολίτες θα είναι αυτοί που με την ψήφο τους θα καθορίσουν την διακυβέρνηση της χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο μόνος όρος που θα χρειαστεί να θέσουμε δεν θα είναι άλλος παρά η πιστή τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας. Σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών μας, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να φανούμε χρήσιμοι για τον τόπο από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Μια νέα συγκυβέρνηση με τη ΝΔ σας προβληματίζει για την μετέπειτα εκλογική απήχηση του κόμματός σας;
Σε μια χώρα με την κρίση που περνάει η Ελλάδα, δεν υπάρχουν εύκολες πολιτικές αποφάσεις. Με προβληματίζει η συγκυβέρνηση με οποιοδήποτε κόμμα, που δεν εκφράζει καθαρούς προγραμματικούς όρους και σχέδιο για την πατρίδα, αλλά επιβάλλεται από την ανάγκη κάποιων να βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας.
Πάντως με τη στάση μας στη Συνταγματική Αναθεώρηση και με την πρόταση μας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε κάνει καμία συμφωνία με τη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός, που προτείνοντας εκ νέου τον κ. Παυλόπουλο, δίνει χείρα βοηθείας στη δεξιά παράταξη.
Τι θα λέγατε σήμερα στον κ. Θεοδωράκη;
Ο κ. Θεοδωράκης έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για ότι συνέβη μετά τον Νοέμβριο του 2017 στον χώρο μας. Θέλω να υπενθυμίσω ότι στις Ευρωεκλογές του 2014 το ΠΑΣΟΚ με το ψηφοδέλτιο της Ελίας άγγιξε το 8%, ενώ το Ποτάμι έφτασε το 6,6%. Ας σκεφτούν οι πρωταγωνιστές των αποφάσεων πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα αν η δημοκρατική παράταξη είχε ένα ποσοστό της τάξης του 15%, που πέρσι τον Νοέμβριο οι πολίτες που συμμετείχαν μας έκαναν να πιστέψουμε ότι θα μπορουσε να είναι ένας ρεαλιστικος στόχος.
Κάποιοι λένε ότι ενδεχόμενες εθνικές εκλογές τον Μάη θα φέρουν “λίστα” στις ευρωεκλογές. Συμφωνείτε;
Ανήκω στην πρώτη γενιά των ευρωβουλευτών που εκλέχθηκαν με σταυρό. Όπως ο λαός επιλέγει δημοκρατικά αυτοδιοικητικούς και βουλευτές, πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκλέγει και τους Ευρωβουλευτές του. Λίγο πριν τις εκλογές, οποιοδήποτε αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα θα είναι προιόν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που απαξιώνουν τη Δημοκρατία μας.
Θα θέσετε ασυμβίβαστα στο προσεχές Συνέδριο;
Είναι πάγια αρχή μου να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ κόμματος και κράτους, όπως άλλωστε έχω θέσει από το Συνέδριο του 2013. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα κατά οποιασδήποτε μορφής καθεστωτισμού. Η χώρα μας έχει πληγωθεί από το βόλεμα των ημέτερων σε νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Ας πάρουμε για παράδειγμα το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι.
Κ. Ανδρουλάκη ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Θα ήθελα τη γνώμη σας γι’ αυτόν και κυρίως για τη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά
Είναι απογοητευτικός ο συνεχής ευτελισμός της πολιτικής. Το προοδευτικό μέτωπο όπως το ερμηνεύει ο κ. Τσίπρας, ειναι ένα πεδίο προσωπικών συναλλαγών και όχι θεσμικού πολιτικού διαλόγου. Είναι μακριά από τις αρχές μου αυτές οι πρακτικες. Εμείς θα προχωρήσουμε αυτόνομοι κόβοντας δεσμούς με νοοτροπίες που πλήγωσαν και συνεχίζουν να πληγώνουν τον ελληνικό λαό. Οι πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, επιβάλλουν νέο ηθος.
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ