Πολιτικά

Αυγερινοπούλου: Mε την ψήφο του στις Ευρωεκλογές o κάθε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Αυγερινοπούλου: Mε την ψήφο του στις Ευρωεκλογές o κάθε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Το 2015 γυρίστηκε μια ταινία με τίτλο «The Great European Disaster Movie» (η ταινία της Μεγάλης Καταστροφής της Ευρώπης) των Annalisa Piras και Bill Emmot, της οποίας το σενάριο μας μεταφέρει στο μέλλον, μερικές δεκαετίες αργότερα, αναπαράγοντας ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε διαλυθεί. Μέσα σε ένα αεροπλάνο βρίσκεται ένα μικρό 10χρονο κορίτσι που δεν γνωρίζει καν τι είναι η ΕΕ και ένας πολύ μεγαλύτερης ηλικίας ιστορικός που εργάζεται σε μουσείο και έχει κάποια χαρτονομίσματα με ευρώ μαζί του.

Η μικρή βλέπει τα ευρώ και ρωτά τι είναι αυτά, γιατί δεν τα έχει ξαναδεί. Εκείνος της διηγείται ότι κάποτε υπήρχε η ΕΕ και τα Ευρωπαϊκά κράτη ήταν όλα μαζί ενωμένα. Μαζί απέφευγαν τις «αναταράξεις», όπως αυτές του αεροπλάνου, και βοηθούσαν το ένα το άλλο. Έφτιαχναν κοινές πολιτικές, μέχρι και κοινό νόμισμα, και ήταν ισχυρότερα όλα μαζί έναντι τρίτων κρατών. Έτσι η Ένωση, στην αρχή ήταν όπως την είχαν ονειρευτεί οι μεγάλοι οραματιστές ηγέτες, όπως, μεταξύ άλλων, ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο Ντε Γκολ, ο Γιόζεφ Μπεχ, ο Τσόρτσιλ, ο ντε Γκάσπερι, ο Ζαν Μονέ, ο Σπάακ και ο Ρομπέρ Σουμάν:

Μια Ευρώπη μακριά από το φόβο ενός ακόμα Παγκοσμίου Πολέμου, μακριά από τους εθνικιστικούς φανατισμούς, την χρεωκοπία των κρατών, τις απειλές των συνόρων. Αντίθετα, δημιουργήθηκε μια μεγάλη αγορά όπου όλοι μπορούσαν να μένουν, να εργάζονται και να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια. Αναπτύχθηκαν κοινές πολιτικές μεταξύ των Κρατών Μελών, όπως στα αγροτικά, την αλιεία, την οικονομία και τη νομισματική πολιτική. Φτιάξαμε τη ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Η Ένωση βοηθούσε τα κράτη να βελτιώσουν τις πολιτικές τους. Για παράδειγμα, όταν τα Κράτη Μέλη δεν μπορούσαν να προστατεύσουν αποτελεσματικά το φυσικό περιβάλλον, να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές, να προωθήσουν τις ΑΠΕ ή την έρευνα και την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την υγεία, την επιχειρηματικότητα, η ΕΕ τους έδινε έξτρα χρήματα και εργαλεία (know how) προς αυτό το σκοπό και τα Κράτη και οι πολίτες τα κατάφερναν καλύτερα.

Αλλά κανείς δεν είναι τέλειος, οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι, οι θεσμοί δεν είναι τέλειοι. Η ΕΕ είχε κάποια μειονεκτήματα, όπως μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, ελλιπείς θεσμούς κυρίως στα οικονομικά της, που δεν επέτρεψαν να κινηθεί άμεσα και να βοηθήσει, όπως θα ήθελε, κράτη όπως και η Ελλάδα που διήλθαν οικονομικής κρίσης, αλλά και να δημιουργήσουν επαρκείς θέσεις εργασίας για όλους. Ούτε και αποφασιστικές αρμοδιότητες σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, γιατί τα Κράτη Μέλη δεν τις είχαν δώσει τέτοιες αρμοδιότητες. Όμως η ΕΕ βελτιωνόταν κάθε μέρα.

Επεισόδια, κυρίως εθνικιστικά, όπως το Brexit, και αποσχιστικά κινήματα που δημιουργούσαν αστάθεια σε κράτη, όπως στην Ισπανία, αλλά και απογοητευμένοι πολίτες σε όλα τα κράτη, και εν γένει ευρωσκεπτικιστές, οδήγησαν σε λάθος πολιτικές επιλογές και διάλυση της Ένωσης. ΄Ολα τα πλεονεκτήματα που είχαμε εξασφαλίσει ως εκείνη τη στιγμή χάθηκαν. Το νεαρό κορίτσι - στην ταινία- λέει ότι ήταν κρίμα που διαλύθηκε η Ένωση, και ότι θα ήθελε και η ίδια να έχει γεννηθεί σε μια χώρα μέσα στην ΕΕ! Για τα παιδιά μας λοιπόν, πρέπει να προασπίσουμε ό,τι έχουμε μέχρι τώρα κερδίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις καλύτερες συνθήκες, την καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, που απολαμβάνουμε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες σήμερα και που είναι τόσο πολύ δεδομένη στην καθημερινότητά μας, ώστε δεν το συνειδητοποιούμε.

Για τις επόμενες Γενιές, λοιπόν, οφείλουμε να αγωνιστούμε με την ψήφο μας, με την συμμετοχή μας στις εκλογές, για μια Ευρώπη της σταθερότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με σεβασμό στον άνθρωπο, για μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, για μια Ευρώπη για όλους τους πολίτες, με θέσεις εργασίας για όλους, για την Ευρώπη της έξυπνης ανάπτυξης, της έρευνας και της καινοτομίας, για μια δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη, ανταγωνιστική στα τρίτα κράτη, αλλά και για μια Ένωση ηγέτιδα στο κοινωνικό κράτος, την βιομηχανική επανάσταση, το εμπόριο, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Αυτές ακριβώς είναι οι αξίες που προασπίζεται η ΕΕ. Και σε αυτούς τους στόχους η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πάντα πρωτοπόρα. Οι αξίες της ΕΕ που αποτυπώνονται μέσα στα θεμελιώδη κείμενα της ΕΕ, τις ιδρυτικές συνθήκες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, από το 1951 έως και σήμερα είναι οι ίδιες αξίες που διαπνέουν και την Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ, ως μακροβιότατο και πρωτοπόρο κόμμα, έθεσε τις βάσεις μετά την εισδοχή της Ελλάδας στην ΕΕ στα θεμελιώδη Ευρωπαϊκά κείμενα και σε πολλές πολιτικές της ΕΕ. Από την εποχή που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε την αποφασιστική επιλογή να εντάξει την Ελλάδα στην ΕΕ και τον δυτικό κόσμο, τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι ηγέτες πρωθυπουργοί μας συνδιαμόρφωσαν αποφασιστικά τον Ευρωπαϊκό δικαιικό και πολιτικό χάρτη. Οι Έλληνες Νεοδημοκράτες Πρωθυπουργοί και υπουργοί μας που μετέχουν στο Συμβούλιο, οι Ευρωβουλευτές μας που εκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο, οι εμπειρογνώμονές μας στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και σε άλλα όργανα της ΕΕ, οδηγούν σταθερά και με γνώση, μαζί με άλλους Ευρωπαίους, την Ένωση προς μια Ευρώπη ισχυρή έναντι τρίτων και δίκαιο για όλους.

Ανάμεσα σε όλα τα κύρια όργανα της ΕΕ, με την πάροδο του χρόνου και την αναθεώρηση των κειμένων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, σε μια προσπάθεια για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη, ενισχύθηκε ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στη Ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία. Πλέον, Ευρωβουλή, Κομισιόν και Συμβούλιο Υπουργών συν-αποφασίζουν για νόμους, πολιτικές και κονδύλια. Έτσι, με την ψήφο του στις Ευρωεκλογές κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει, έστω και έμμεσα, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Με τη δική μας ψήφο, με τους δικούς ανθρώπους, με τους Ευρωβουλευτές μας θα στείλουμε στην Ευρώπη τη φωνή και τα θέλω των Ελλήνων.

Ειδικότερα οι Έλληνες, αυτό το χρονικό διάστημα, χρειαζόμαστε άξιους ευρωβουλευτές:

  • Για να θέσουν τα σωστά ανθρωπιστικά όρια για την εισδοχή των προσφύγων στη χώρα μας και για να σταματήσει να είναι η Ελλάδα αποθήκη ψυχών στοιβαγμένων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
  • Για να θέσουν βέτο στην εισδοχή του FYROM στην ΕΕ και να οδηγήσουν τα Σκόπια στην επαναδιαπραγμάτευση της κατάπτυστης και την αντεθνική Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια
  • Να αναπτύξουν νόμους και πολιτικές όχι μόνο για τις χώρες του Βορά, αλλά και τα για τις χώρες του Νότου, για τις Ευρωμεσογειακές χώρες.
  • Να επαναδιαπραγματευτούν την Αγροτική Πολιτική, την Οικονομική Πολιτική κ.α. προς όφελος και της χώρας μας, που η παρούσα κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει
  • Για να αυξήσουν τα κονδύλια από τον Προϋπολογισμό της Ένωσης για την Βιώσιμη ανάπτυξη, και σε αυτή τη ανάπτυξη να λάβει περισσότερο μέρος η χώρα μας.
  • Να επιλέξουν σωστούς επιτρόπους (Υπουργούς) της Ένωσης
  • Να ενισχύσουν τις περιφερειακές πολιτικές. Η Δυτική Ελλάδα, στην οποία ανήκει και η Ηλεία, είναι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης.

Και να στηρίξουμε και την Ηλεία συγκεκριμένα:

-να ολοκληρωθεί το δίκτυο των χερσαίων, εναέριων και θαλασσίων μεταφορών μας με τη βοήθεια των μεγάλων κονδυλίων της ΕΕ (ο δρόμος Πάτρα-Πύργος που, κάποτε θα ήταν τμήμα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου, και ακόμα απομένει για να ολοκληρωθεί,

-να δοθούν νέα κονδύλια για τη αγροτική παραγωγή μας και για τις αποζημιώσεις από τις ζημίες στην αγροτική παραγωγή (ελιές, οποροποκηκευτηκά) πρέπει να δοθούν – τα οποία επί της παρούσας κυβέρνησης μειώθηκαν, γιατί η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά στην ΕΕ,

-ο Νομός μας να θωρακιστεί από τις φυσικές καταστροφές,

-να ενισχύσουμε τον ιαματικό τουρισμό,

-να ολοκληρώσουμε την διαχείριση των απoβλήτων,

- να ιδρύσουμε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα στο Νομό μας,

-να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα σπίτια και τα κτήριά μας, να αναπτύξουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,

-να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και

-να δημιουργήσουμε νέες και πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Αυτά εξαρτώνται και από την ΕΕ.

Και σας καλώ όλους, τους αγωνιστές της παράταξης, τους συμπατριώτες, τους Έλληνες, να συμμετάσχουμε σε αυτές τις Ευρωεκλογές ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία, για να δώσουμε όλοι μαζί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το μήνυμα για την Ευρώπη που θέλουμε, το μήνυμα για την Ελλάδα που θέλουμε και για την Ελλάδα που μας αξίζει.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup